SkyscraperCity banner

1 - 20 of 90 Posts

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Wegens de verdwijning van de oorspronkelijke thread (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=226599) maak ik maar een nieuwe aan omtrent deze site...


www.deredactie.be

"Kankervlek" in binnenstad Turnhout verdwijnt

di 02/09/08 07:21 - De gemeenteraad van Turnhout heeft definitief het licht op groen gezet voor de nieuwe toekomst van de oude Brepols-terreinen, in de binnenstad.

De oude fabrieksgebouwen op de terreinen staan al jaren te verkommeren.

Een projectontwikkelaar legt nu 750.000 euro op tafel voor de fabrieksgebouwen, het oude zwembad en de bioscoop op de Grote Markt. In ruil krijgt de stad, na de renovatie, ook enkele lokalen ter beschikking, onder meer voor de kunstacademie.

"We zaten al jaren met deze site, die toch wel een kankervlek in de binnenstad was", zegt burgemeester Francis Stijnen (CD&V). "We wisten dat er potentie was, en die moet nu maar worden gerealiseerd."

Het nieuwe complex zal Turnova heten, en zal ruimte bieden voor wonen, winkelen en parkeren.
 

·
Registered
Joined
·
125 Posts
masterplan architectenbureau Wit

Naar het schijnt zou er ook een toren komen van +-50 meter met vanboven een ronddraaiend restaurant.
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #3 ·
nog een paar fotootjes van de site van WIT:luchtfoto:


waaruit blijkt hoe omvangrijk dit project wel is

masterplan ex-Brepols-site - Turnhout - 2006
Het bouwblok is de bouwsteen van de historische stad. In hun geordende nevenschikking definiëren de individuele panden in de buitenste rand de straten, pleinen en publieke ruimten van de stad. De binnenkant is veelal onbekend. Tuinen en garages, maar ook grotere stedelijke functies zoals scholen, werkplaatsen, magazijnen, passages... zijn onzichtbaar vanuit de straat. Deze verborgen plekken vormen een vitaal potentieel voor stadsvernieuwing, en niet alleen door de veelal omvangrijke perceelsoppervlaktes. Aan de binnenzijde gelden immers niet dezelfde regels: het betreft verborgen vrijplaatsen die de conventionele stad van straten en pleinen verluchten, aanvullen, leefbaar maken. Binnen heerst typologische vrijheid en een ongecompliceerd samengaan van verschillende activiteiten. Men betreedt een andere wereld. Men ontdekt een nieuwe stad. Referenties van de gekende stad zijn slechts sporadisch zichtbaar. Wanneer de situatie het toelaat kan een netwerk van deze binnengebieden een levendige biotoop worden van een complementaire stad.

De voormalige Brepolsdrukkerij illustreert als een prototype deze stelling: een zeer karakteristieke plek – een wereld op zich – als historische getuige in het hart van de Turnhoutse binnenstad. Het vooropgestelde programma van commerciële ruimte, stedelijke parkeergarage, culturele functies en wonen moet een plek kunnen vinden in deze specifieke stedelijke biotoop. Eigenzinnig kan ruimte worden opgeëist voor het buiten-gewone, optimaal gebruik makend van de potentie tot typologische innovatie en minder conventionele publieke ruimte.

Het ontwerpend onderzoek leidde tot een ruimtelijke simulatie die wel verdacht veel weg lijkt te hebben van een architectuurontwerp, hoewel het dat niet wil zijn. We hebben te maken met programma’s die flexibele en herindeelbare ruimten vereisen, met een duidelijke constructieve logica (kolommenraster afgestemd op ondergrondse parking), en een onderscheid tussen enveloppe/structuur en wijzigende invulling. Zeker het winkelprogramma levert al gauw een soort generische architectuur, waarvan het uitzicht (inrichting en etalages) grondig en snel zullen veranderen. Op een redelijk definitief bepaalde ondergrond, worden daarom een aantal deelprojecten aangeduid die in relatieve onderlinge autonomie kunnen ontwikkeld worden, naar evoluerende inzichten en ambities. Vanuit architecturaal deelonderzoek worden globale bouwenveloppes voorgesteld voor de verschillende onderdelen. De simulatie en deelonderzoeken kunnen dan de rol vervullen van minimale kwaliteitstoets.

Drager van het masterplan wordt bijgevolg veeleer de sturende en beeldende kwaliteit van de publieke ruimte. Die wordt daarom -in tegenstelling tot de enveloppes- zeer verregaand uitgewerkt en in beelden gepresenteerd. Het ontwerp van de publieke ruimte is overkoepelend, en gebeurt cruciaal in continuïteit met het masterplan. Het masterplan IS het ontwerp van de publieke ruimte. Op heel wat plaatsen wordt de publieke ruimte zelfs quasi architectuur (doorheen, of tussen de verschillende deelprojecten in): de stoa, het verzonken plein, de passage, de blikvanger... De gecombineerde publieke ruimte levert als het ware een icoon van de toekomstige ontwikkeling. Het geheel van deze ruimten vormt het nieuwe eigenzinnige karakter van de plek binnen het bouwblok.
nog een pdf met dezelfde en een paar andere foto's en plannen:

WIT_Brepols
 

·
Registered
Joined
·
371 Posts
Dit ziet er allemaal heel mooi uit en het gaat Turnhout weer wat mooier maken, maar voorlopig zijn ze nog altijd niet begonnen aan de werken terwijl dit volgens de plannen al tegen 2012 (Turnhout, Cultuurstad Vlaanderen in dat jaar) af zou moeten zijn. :s
Ook zijn er plannen voor een draaiend restaurant op het hoogste gebouw... ik vraag me af of dat er ooit zal komen !!!
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #5 ·
www.deredactie.be

Afbraak Brepols in Turnhout kan beginnen(Belga)
di 25/11/08 07:07 - Gisteravond is het officiële startschot gegeven voor de sloop van de oude fabrieksgebouwen van Brepols in het centrum van Turnhout.

Op een infosessie kregen de buurtbewoners meer uitleg over de sloopwerken van de volgende maanden. De gebouwen moeten tegen 2012 plaats maken voor woningen, winkels en een grote ondergrondse parkeergarage.

Het stadsbestuur van Turnhout werkt ondertussen nog aan maatregelen om het verkeer vlot te laten verlopen tijdens de afbraakwerken.
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #6 ·
TURNHOUT : Grote Markt

gva.be

Turnhout stelt nieuwe Grote Markt voor (poll)10:05 Tweehonderd geïnteresseerden kwamen dinsdagavond kijken naar het voorontwerp van wat het Salon van de Stad én het grootste terras van de Kempen moet worden.


De nieuwe Grote Markt is opgedeeld in drie delen: een levendige rand, het marktplein zelf en een intieme stadstuin, leert Peter Vermeulen van ontwerpbureau Stramien ons.

Aan de rand

We beginnen met de rand. Tegen de gevels komt een terraszone van vier meter. Aansluitend is er drie meter ruimte voor voetgangers, gevolgd door een flexibele zone. In die strook van drie meter kan bijvoorbeeld een openbaar toilet, een fietsenstalling, bushalte, bank of een boom.

De terminus van De Lijn aan de noordzijde verdwijnt wellicht op termijn. Maar de haltes aan oost- en noordzijde blijven. Aan die kanten van de Markt overweegt het studiebureau een luifelconstructie over de flexibele zone. De volgende zes meter is voor de auto’s, bussen en fietsers.

Parking verdwijnt

Dan is er het marktplein zelf. De parking verdwijnt. In plaats daarvan komen er zitbanken aan de rand en looplijnen die uitnodigen om naar de andere kant van de markt te wandelen of fietsen. Aan de Herentalsstraat komt een fontein, gelijk met de grond, die je af en aan kan zetten. Is er een activiteit, dan kan daar een kraam staan. Is er geen, dan kunnen kinderen en volwassenen zich er kostelijk mee amuseren.

De opstelling van de zaterdagse markt en de kermis zal door de heraanleg wel wat veranderen. Op vraag van de kerkfabriek komt er vanaf het Zegeplein tot de ingang van de kerk ook een ruimte vrij voor ceremoniewagens.

Steegjes in de verf

Nu vallen ze minder hard op, maar op het Marktplein komen nog verscheidene steegjes uit, zoals de Luizenpoort en Bloemekensgang. De bedoeling is om ook die toegangen in de verf te zetten. Dat kan door met speciale belichting te werken of een naambord erboven te hangen.In de steegjes zouden fietsenstallingen kunnen komen of sanitair.

En dan is er nog de stadstuin. De hekken rond de kerktuin verdwijnen, de groenzone wordt uitgebreid en daartussen lopen wandelpaden. Die paden worden afgebakend door een zitrand, waarachter de planten, bomen en hagen zich bevinden. Vanaf 19 januari beginnen de archeologen proefputten te graven.

Planning

Vanaf 22 februari 2010 kan je niet meer parkeren op de Markt en op 3 april verhuist de zaterdagmarkt naar het Stadspark. In 2012 moet het plein af zijn.

Marian MICHIELSEN​
 

·
Registered
Joined
·
4,213 Posts
Aah, dat werd tijd zeg! Ik ken dat plein en de wijk errond vrij goed, en die parking is echt zó triestig...
 

·
Kempische Gentenaar
Joined
·
841 Posts
Op die tekening van de markt (mooi project, trouwens) zie ik nog steeds bebouwing staan op de plek waar het Kursaal was (waar enkel de gevel nog van recht staat), ik dacht daar op korte termijn ook een doorgang zou komen?
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #10 ·
gva.be

Kasseien op markt verdelen Turnhout in twee kampen08:07 De ene vindt ze gevaarlijk, de andere geschiedenis. Maar de stad heeft alvast beslist dat de kasseien in hun huidige afgeronde vorm niet meer terugkomen na de heraanleg.


Nu archeologen aan het onderzoeken zijn wat er zich onder de Grote Markt bevindt, houden bewoners zich bezig met hoe de bovenkant eruit moet zien. Maar een eenduidige mening bestaat er niet over. Dat bewijzen de twee groepen op netwerksite Facebook: ‘Geen kasseien op de nieuwe markt in Turnhout’ en ‘Kasseien terug op de nieuwe Grote Markt in Turnhout.’

De tegenstanders van de kasseien hebben nu al 363 leden. “De stad wil van de Grote Markt een ontmoetingsplaats maken. Maar door kasseien te leggen, sluit je meteen een aantal groepen uit zoals ouderen die slecht te been zijn, kleine kinderen of rolstoelpatiënten”, zegt oprichter Stijn Swaanen. “Als ze de kasseien terugleggen, liggen die de eerste maanden goed. Maar als de kermis er heeft opgestaan, wordt het wellicht weer hobbelig.”

Symbool

Een dag later startte RafVerheyen een groep als tegenreactie. Die telt voorlopig 197 leden. “Die kasseien zijn het symbool van Turnhout. Ze komen zelfs voor in het liedje Turnawt, stadje van men hert. Daarin luidt het: ‘Met ew kasseien en ew bilzen oep de grote mert.’ Je ziet nergens nog kasseien. Net daarom moet Turnhout ze behouden. Moderniseren mag. Maar dat kan ook met oude materialen.”

Hij kan zich wel inbeelden dat het voor vrouwen met hoge hakken niet altijd gemakkelijk lopen is. “Maar als de kasseien op een stevige ondergrond en goed tegen elkaar liggen, kan dat geen probleem zijn.”

Het stadsbestuur is nog bezig met de materiaalkeuze voor de Grote Markt. Maar één ding staat vast: “De kasseien zoals ze er nu bijliggen, komen niet terug”, zegt burgemeester Stijnen (CD&V). “Ofwel gebruiken we ander materiaal, ofwel zagen we de kasseien. Dan zijn ze plat en sluiten ze mooi op elkaar aan, zonder grote voegen ertussen.”

MARIAN MICHIELSEN​
 

·
Registered
Joined
·
12,402 Posts
Weeral een kasseistrook weg.:eek:hno: Ze worden nog bedreigd, monumenten en landschappen zou hier meer aandacht aan moeten besteden. Kasseien bepalen namelijk in grote mate het beeld van een bepaalde straat of wijk.
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #12 ·
gva.be

Rechter geeft stad gelijk over parkeervrije markt

09:27 De Grote Markt verandert niet opnieuw in een parkeerplaats. Dat heeft de rechter in kortgeding maandag beslist. Sommige handelaars zijn teleurgesteld.


Kortgedingrechter Nico Biesmans heeft de eis van de handelaarsuitdeomgevingvandeTurnhoutse GroteMarkt tegen het parkeerverbod op dieGroteMarkt afgewezen.

De handelaars hadden vorige week het stadsbestuur voor de rechter gedaagd. Ze vroegen een verbod op het parkeervrij maken vandeGroteMarkteneencompensatie van de 156 verloren gegane plaatsen. De handelaars overwegen nuomin beroep te gaan.

Klantenbestand daalt

“Morgen (dinsdag, red.), als ik debeschikkinghebdoorgenomen, beslissen we of we beroep aantekenen”, zegt Reiner Tijs, de raadsman van de handelaars. “Intussen vragen we een onderhoud met het stadsbestuur om voor iedereen een gunstige oplossing uit tewerken. Er zijn al vijftig handelaars die de eis steunen. Ook de middenstandsvereniging Unizo heeft zich daarbij aangesloten. Na het parkeervrij maken van de GroteMarkt is het klantenbestand bij veel handelaars al drastisch teruggevallen.Weoverwegendaaromombij de stad een vordering tot schadevergoeding in te dienen.”

Schepen van Mobiliteit Dimitri Gevers (sp.a) zal die spontaan niet schenken. “Het is aan de rechter om daarover te beslissen.Maar als er een autovrij plein in de plaats komt waar evenementen kunnen plaatsvinden, zal die Grote Markt een meerwaarde zijn. En dan zullen wij ook geen extra belastingen vragen aan de handelaars.”

Gevers is blij met het vonnis. “Ik ben blij dat wat voor mij het gezond verstand is,heeft gezegevierd. Ik heb begrip voor de situatie van de handelaars op de Grote Markt, maar we zijn hen al tegemoet gekomen met de Warandeparking en de timing van de werkzaamheden. We moeten het algemeen belang voor ogen houden, en er zullen altijd mensen zijn die daar last van hebben.”

BVDL - MAMI​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #13 ·
gva.be

Heraanleg Grote Markt kan starten

20/01 De stad heeft eind vorige week de bouwvergunning gekregen voor de heraanleg van de Grote Markt.


“De werkzaamheden kunnen starten van zodra het werk van de nutsmaatschappijen achter de rug is”, bevestigt schepen van Ruimtelijke Planning Dimitri Gevers (sp.a). “Dat is mogelijk nog dit voorjaar. Er moet nog wel een gedetailleerd plan opgesteld worden over de ontmanteling van het hekwerk dat na de heraanleg weer op de markt komt.” Die ontmanteling moet secuur gebeuren omdat het hekwerk sinds enkele maanden officieel beschermd is als monument. Van Geel Wegenbouw mag de werkzaamheden uitvoeren voor 4,5 miljoen euro.

VTT​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #14 ·
gva.be

Handelaars Grote Markt breken hun veranda af

07/02 De handelaars van de Grote Markt tussen de Gasthuisstraat en het stadhuis moeten tegen 14 februari hun veranda afbreken.


De eerste veranda van de Grote Markt is intussen gesneuveld. Het gaat om het overdekte terras van het Stadscafé op de hoek met de Gasthuisstraat. Het café is meteen ook enkele weken gesloten voor een totaalrenovatie.

“Wij waren al langer van plan om de zaak op te frissen, maar dat is telkens uitgesteld omdat de werkzaamheden aan de Grote Markt ook telkens werden uitgesteld. Nu zijn we er toch aan begonnen”, vertellen Raquel en Mark Van der Auwera. “Het hele interieur ondergaat een totaalrenovatie. Alles wordt opgefrist. Op 19 februari hopen we opnieuw open te gaan.”

Oplapwerkzaamheden

Vandaag, maandag, begint ook het Leffecafé met de afbraak van zijn veranda. Die zaak blijft wel open tijdens de werkzaamheden. “Wij hebben nog een zij-ingang naar het hotel. Die kunnen de klanten dan gebruiken. Het zal in elk geval een verlies zijn, want die veranda zit normaal gezien de hele dag vol. Maar we moeten dit ondergaan”, vertelt Diane Maes van het Leffecafé.

Oplapwerkzaamheden staan ook hier op het programma. “Wellicht in maart gaan we de zaak opfrissen. Met de werkzaamheden op de markt zullen we toch moeten sluiten bij gebrek aan water en elektriciteit. Dan kunnen we beter werken aan de zaak.”

Voor 14 maart moeten de cafés aan de zuidkant van de Grote Markt, waaronder café Sint-Pieter, beginnen met de afbraak van de terrassen. Aan de noordkant ten slotte moeten alle terrassen weg zijn tegen 9 mei. Dat geldt dus onder meer voor café Tamboerke. Aan de oostkant van de Grote Markt zijn geen overdekte constructies.

Dinsdagavond, 8 februari, om 20u is er een grote informatieavond in het stadhuis over de geplande heraanleg.

MAMI, VVT​


gva.be

Alle details over de heraanleg van de Grote Markt van Turnhout
08/02 Aannemer Vangeel Wegenbouw uit Turnhout start op 1 maart met de heraanleg van de Grote Markt in Turnhout. Dat zal de nodige hinder met zich meebrengen, maar om de hinder te beperken hebben de stad en de aannemer zoveel mogelijk maatregelen proberen te nemen om die hinder te beperken. Tijdens de verschillende fases, de werken zijn opgedeeld in zeven fases, zullen er uiteraard ook een heleboel verkeersmaatregelen genomen worden.In bijlage de powerpointpresentatie die de stad gisteren heeft getoond tijdens een informatieavond.Het volledige plein wordt heraangelegd met 'afgezaagde' kasseien en andere steensoorten. De tuin rond de kerk krijgt ook een ander uitzicht mét het geklasseerde hekwerk op een licht andere plaats. Verder komen er de nodige zitbanken, een fontein, speciaal voor Turnhout ontworpen luifels die dienst doen als bushalte en speciale verlichting. Voor de werken zijn 365 kalenderdagen voorzien. In die periode moet de aannemer de klus klaren, want anders volgen er grote boetes. De aannemer krijgt de mogelijkheid om iedere dag tot 20 uur te werken en zelfs op zaterdag van 8 tot 18 uur. Daarnaast moet er ook water gesproeid worden tijdens slijpwerken om zoveel mogelijk stofhinder te vermijden. De bewoners of eigenaars van garages in de werfzones kunnen met hun auto over de werf rijden, maar enkel voor 8 uur 's morgens en na 17 uur 's avonds.

Tijdens de werken zullen de huwelijken en begrafenissen mits de nodige afspraken gewoon kunnen plaatsvinden.

Fase 1: start in de werkzone 'Kerk' - start op 1 maart - plaatselijk verkeer dat aan de zuidkant (kant Beiaard/Stadscafé) moet zijn of vertrekken moet wegrijden langs het Zegeplein of de kant Gasthuisstraat - een omleiding wordt nog niet voorzien - De Lijn voert al wel een aantal wijzingen door in de dienstverlening (meer info op www.delijn.be) - Verkeer vanuit de Otterstraat, Gasthuisstraat, of Herentalsstraat kan nog steeds over de Grote Markt

Fase 2: start in de werkzone 'Gasthuisstraat' - start vermoedelijk einde april - gaat om het gedeelte tussen kruispunt Gasthuisstraat en Herentalsstraat - het gedeelte van de Gasthuisstraat tot aan de Korte Gasthuisstraat wordt dubbelrichting voor plaatselijk verkeer. Tijdens de opening van de winkels zal er wel geen overlast van autoverkeer zijn want tussen 8 en 17 uur mogen er geen auto's over de werf.
- Verkeer dat in het eerste gedeelte van de Gasthuisstraat moet zijn, kan wegrijden via de Leopoldstraat - Een omleiding wordt nog niet voorzien - Er komen geen bussen meer door de Gasthuisstraat - Tijdens deze fase wordt er ook nog steeds verder gewerkt in de werkzone 'Kerk' - Verkeer vanuit de Otterstraat en Herentalsstraat kan nog steeds over de Grote Markt

Fase 3: start in werkzone 'Herentalsstraat' - werken starten vermoedelijk in juni - tijdens deze fase wordt er ook nog gewerkt in werkzones 'Gasthuisstraat' en 'Kerk' - het gedeelte van de Herentalsstraat tussen de Grote Markt en Pieter De Nefstraat wordt dubbelrichting voor plaatselijk verkeer.Daarna wordt de rijrichting van de Herentalsstraat omgedraaid richting Ring.
- Voor de Gasthuisstraat blijven dezelfde maatregelen van kracht als in fase 2 - Vanop de Ring worden de omleidingen aangegeven - De Graatakker is niet meer toegankelijk voor vrachtwagens langer dan tien meter

Fase 4: start in werkzone 'noordkant' - werken starten ook in juni. De aannemer zal dan in vier werkzones bezig zijn.
- Het Zegeplein wordt ook dubbelrichting. De maatregelen in de andere zijstraten blijven dezelfde. De Patersstraat en Baron du Fourstraat blijven ook nog toegankelijk. Vanuit de Otterstraat kan ook nog altijd verkeer de Grote Markt op.

Fase 5: start in werkzone 'Otterstraat' - werken starten normaal in september - in elke zijstraat van de Grote Markt zal er nu dubbelrichting ingevoerd worden in de eerste gedeelten van de straten tot aan het eerste kruispunt. Ook de volledige oostkant (Turnova/Kursaal) wordt dubbelrichting - de rijrichting van de Baron du Fourstraat wordt omgedraaid in het gedeelte vanaf de Grote Markt (je kan enkel nog uit de straat naar de Patersstraat/Grote Markt in plaats van omgekeerd). Het tweede gedeelte (vanaf kruispunt Schoolstraat) wordt dubbelrichting.

Fase 6: start in werkzone 'Turnova/Kursaal' - werken starten vermoedelijk in oktober - de zuidkant van de Grote Markt (werkzones Gasthuisstraat-Herentalsstraat) wordt vrijgegeven, maar de verkeersmaatregelen blijven gewoon gelden.

Fase 7: start in werkzone 'Patersstraat-Baron du Fourstraat' - start werken voorzien in februari 2012 - de Baron du Fourstraat wordt volledig dubbelrichting net als het eerste gedeelte van de Patersstraat

Toon Verheijen​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Grote Markt

gva.be

Bewakingscamera's op de Grote Markt

11:12 Het stadsbestuur van Turnhout wil na de heraanleg van de Grote Markt minstens vier bewakingscamera's plaatsen. Die zullen waarschijnlijk op de vier hoeken van de Grote Markt komen te staan.


De camera's zullen een dubbele functie krijgen: ze worden zowel ingezet om het gevoel van veiligheid te verhogen en eventuele vandalenstreken en vechtpartijen in beeld te kunnen brengen, maar ook het verkeer op de Grote Markt zal gecontroleerd worden. De stad heeft die beslissing genomen omdat er een groeiend gevoel van onveiligheid leeft bij heel wat inwoners.

Het hele verhaal kunt u vandaag/vrijdag lezen in de papieren versie Gazet van Antwerpen!

Toon Verheijen​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #16 ·
gva.be

Werken Grote Markt gaan van start

27/02 Aannemer Vangeel Wegenbouw start dinsdag met de heraanleg van de Grote Markt.


De aannemer start rond de kerk en tot op drie meter van de gevels aan de kant van het stadhuis. Eerst wordt het plein zelf opgebroken, daarna wordt de goot geplaatst om dan ineens de eerste drie meter tegen de gevels heraan te leggen. Zo blijft de hinder beperkt voor de voetgangers en klanten van de handelszaken.

Voor het verkeer verandert er nog niet zo heel veel. De handelaars en bewoners aan de kant van het Stadhuis kunnen de Grote Markt langs het Zegeplein maar ook langs de kant Gasthuisstraat bereiken. De buslijnen 210, 410, 416, 417, 430, 431 en 432 zullen tot het einde van de werken (maart 2012) aan de Warande vertrekken en aankomen en niet meer op de Grote Markt. Voor de andere lijnen verandert er voorlopig niets.

Toon Verheijen​


Camerabewaking blijft voorlopig beperkt tot Grote Markt

28/02 Nu de stad camerabewaking voorziet op de Grote Markt, duikt ook meer en meer de vraag op om ook de zijstraten van camera's te voorzien. Daar wil de stad voorlopig nog niet op ingaan.


Het gaat de voorbije weken weer iets beter met de criminaliteit in Turnhout. Het aantal feiten van vandalisme en straatroven is sterk afgenomen. Toch drijft de stad de plannen door om camerabewaking te voorzien op de Grote Markt. "Het blijft een nuttig instrument in combinatie met andere zaken", zegt burgemeester Stijnen. "We krijgen inderdaad de vraag om ook elders nog camera's te plaatsen, maar dat is niet aan de orde. Laten we eerst met de Grote Markt starten en daarna evalueren. Vergeet ook niet dat één camera al snel 20.000 euro kost. Bovendien hebben we de indruk dat ook meer en meer cafés willen investeren in camera's en dat is zeker geen slechte zaak. Bovendien hebben we ook nog altijd onze verplaatsbare camera's die we kunnen inzetten als er ergens een probleem opduikt."

De camera's op de Grote Markt zullen vooral de omgeving van de cafés in de gaten houden en de tuin rond de kerk. Bovendien zal ook het verkeer gecontroleerd worden en dan in eerste instantie vooral de noordkant. Na de heraanleg verdwijnen immers de paaltjes aan die kant die het autoverkeer nu duidelijk maken dat ze niet langs daar mogen rijden.

Toon Verheijen​Werken op Grote Markt gestart01/03 Aannemer Vangeel Wegenbouw is vanmorgen gestart met de werken voor de heraanleg van de Grote Markt.


De werken moeten afgerond zijn tegen 1 maart 2012. Eerst komt de zone rond de kerk aan de beurt samen met de westkant van de Grote Markt. Aan de westkant kunnen de terrassen van de horecazaken mogelijk nog voor de zomervakantie terugkeren. De terrassen krijgen overigens allemaal eenzelfde grijstint.

Toon Verheijen​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #17 ·
nieuwsblad.be

Werken Grote Markt - Week 2

woensdag 09 maart 2011, 15u21 Auteur: wendyluyksTURNHOUT - Onder een stralend zonnetje werkt de aannemer goed door. De werken verlopen tot hier toe precies op schema.


De buslijnen 210, 410, 416, 417, 430, 431 en 432 zullen tot het einde van de werkzaamheden, in maart 2012, aan de Warande vertrekken en aankomen en dus niet meer op de Grote Markt. Voor de andere lijnen verandert er voorlopig niets.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #18 ·
http://www.gva.be/antwerpen/turnhout/grote-markt-werfterrassen.aspx

Grote Markt: werfterrassen26/04 De uitbaters van café Sint-Pieter en café De Beurs hebben een originele manier gevonden om toch een terras te kunnen zetten met dit stralend weer.


Ze kwamen met de aannemer overeen dat ze een deel van de werf mochten inpalmen.

Ondertussen zijn de arbeiders van Vangeel Wegenbouw begonnen aan het leggen van de kasseien op het plein zelf.​http://www.gva.be/antwerpen/turnhout/werken-grote-markt-opbraak-noordkant-ook-gestart.aspx

Werken Grote Markt: opbraak noordkant ook gestart03/05 Aannemer Vangeel Wegenbouw is ook al gestart met de gedeeltelijke opbraak van de noordkant.


Ondertussen ligt het kasseileggen ook even stil, want de aannemer wil eerst terug een degelijke voorraad afgezaagde kasseien hebben. De zagers van de kasseien konden het leggen niet helemaal volgen omdat er per dag ongeveer honderd meter gelegd wordt, maar er wordt per dag maar een 60-tal meters gezaagd. Eens de voorraad terug op peil, kunnen de kasseileggers er weer invliegen.

De aannemer is ook gestart met de aanleg van de fundering voor het hekwerk rond de kerk.​http://www.gva.be/antwerpen/turnhout/werken-grote-markt-sporen-uit-de-middeleeuwen-gevonden.aspx

Werken Grote Markt: sporen uit de Middeleeuwen gevonden05/05 Bij de graafwerken voor de aanleg van de fontein op de Grote Markt in Turnhout zijn er sporen gevonden van boerderijen uit de Middeleeuwen.


De sporen kwamen naar boven toen de aannemer gestart was met het graven van een diepe put voor de onderbouw van de fontein. Vier medewerkers van de archeologische dienst ADAK gaan donderdag en vrijdag de sporen onderzoeken. Mogelijk wijzen de sporen op de aanwezigheid van boerderijen in de vroege Middeleeuwen (de zesde en de zevende eeuw). Sommige sporen wijzen ook op boerderijen uit de latere Middeleeuwen, rond de tiende en twaalfde eeuw. Die sporen wijzen er dus op dat er toen al bewoning was op wat later de Grote Markt zou worden. Tijdens eerdere opgravingen werden ook al sporen gevonden.

Dat de sporen nu pas worden gevonden, is niet vreemd. Tijdens de vorige archeologische opgravingen was er niet zo diep gegraven als nu voor de aanleg van de fontein. Toen was de exacte locatie van de fontein ook nog niet gekend.

De archeologische vondsten staat de verdere heraanleg niet in de weg. De wegeniswerken gaan gewoon verder. De firma die de technische installatie voor de fontein moet plaatsen, heeft haar planning een beetje bijgestuurd. Zij kunnen maandag verder met de graaf- en de grondwerken.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #19 ·
gva.be

Bomen op Grote Markt zijn giftig

31/05 De stad is van plan om de tuin rond de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt te voorzien van enkele nieuwe bomen. De keuze is gevallen op de Acacia Robinia.


Volgens enkele deskundigen is dat niet meteen de ideale keuze. Zo zouden onder meer de zaadjes giftige bestanddelen bevatten en vergt de boomsoort nogal wat snoeiwerk. Het stuifmeel en de bladeren van de boom zouden ook vervelend kunnen zijn voor de bezoekers van de Grote Markt.

“We hebben de klachten ook gekregen”, aldus burgervader Francis Stijnen. “We gaan verder onderzoeken of het echt zo’n groot probleem kan zijn. We gaan ook een deskundige raadplegen.”

VTT​Werken Grote Markt: een tussenstand

03/06 De werken op de Grote Markt zijn twee maanden ver.


De aannemer is momenteel volop aan de slag met de installatie van de fontein ter hoogte van de Herentalsstraat. Daarnaast wordt ook de rijweg afgewerkt van aan de Gasthuisstraat tot aan de Otterstraat net als de voetpaden op dat gedeelte. Aan de noordkant zijn de rioleringsaansluitingen aan de beurt.

'We werken zowat overal tegelijk en zitten goed op schema", aldus Michel Vangeel. "De grote betonnen kuipen aan de kant van de Herentalsstraat dienen voor water voor de fontein, water dat telkens wordt herbruikt. De installatie om die aan te sturen staat in de oude bunker. De fontein krijgt een sturing, ook met licht. Verder werkt onze mensen aan de zuidkant aan de rijweg en stoep in betonstraatstenen. Het plein sluit daarop aan in gezaagde kassei."

"Een erkende firma plaatst momenteel het hekwerk aan de kerk op onze fundering. De diverse kasseisoorten worden opnieuw gebruikt in een apart legverband als een soort tapijt. Aan de noordkant is een ploeg bezig met riolering en aansluitingen. Het goede weer zorgde regelmatig voor drukke, soms geïmproviseerde, terrassen. Best gezellig. En de Gheyntjesworp en het speciale beiaardconcert kunnen doorgaan aan de kant van het Stadhuis."

Toon Verheijen​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #20 ·
gva.be

Einde bouwverlof nadert: belangrijke fase werken Grote Markt

28/07 Het bouwverlof nadert stilaan haar einde. Voor de werken op de Grote Markt betekent dat een nieuwe belangrijke fase.


Aannemer Vangeel start dan immers met de heraanleg van de oostkant van de Grote Markt. Dat is de kant tussen de Otterstraat en de Baron du Fourstraat. Dat bekent dat er vanuit de Otterstraat dan geen verkeer meer de Grote Markt kan oprijden.

Op 2 augustus start Vangeel met de heraanleg van het kruispunt Grote Markt en Otterstraat. Die werken moeten tegen 19 augustus afgerond zijn. De Otterstraat is vanaf 2 augustus dus doodlopend. Bewoners die op het gedeelte wonen tussen de Grote Markt en de Kwakkelstraat mogen dan in de verboden rijrichting wegrijden. Voor het laden en lossen moeten vrachtwagens achteruit terugrijden en dan omkeren op de parking Turnova. Bewoners op de oostkant van de Grote Markt kunnen dan enkel via de Baron du Fourstraat nog aan hun woning geraken en mogen dus ook tijdelijk in de twee richtingen over de oostkant. DE rijrichting van het laatste gedeelte van de Baron du Fourstraat wordt uiteraard ook omgedraaid (naar de Grote Markt toe, red.).

Toon Verheijen​
 
1 - 20 of 90 Posts
Top