SkyscraperCity banner

21 - 40 of 100 Posts

·
Registered
Joined
·
10,272 Posts
Turnhout in 2012 culturele hoofdstad van Vlaanderen

Turnhout in 2012 culturele hoofdstad van Vlaanderen


TURNHOUT - 2012 wordt een speciaal jaar voor Turnhout. De stad viert dan niet alleen haar 800-jarig bestaan, maar mag zich ook een jaar lang culturele hoofdstad van Vlaanderen noemen. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux beslist. Hij wil voortaan elke twee jaar een Vlaamse Cultuurstad kiezen, naar analogie met de Europese culturele hoofdstad.

Het idee om de titel 'Vlaamse Culturele Hoofdstad' in het leven te roepen, ontstond bij een aantal culturele verenigingen in Turnhout, waaronder de Warande. Zij schreven in 2007 een open brief aan de Vlaamse regering.

Bert Anciaux steunde het idee, dat een jaar later werd goedgekeurd door het Vlaams parlement.

Voortaan wordt elke twee jaar een nieuwe Vlaamse cultuurstad gekozen, maar Turnhout mag dus de spits afbijten. De gemeenteraad zette dit jaar al 100.000 euro opzij om, ingeval dat Turnhout de titel zou binnenhalen, al snel te kunnen starten met de voorbereidingen.

Ook de komende jaren wordt er nog een substantieel bedrag uitgetrokken voor de culturele activiteiten die in het feestjaar zullen plaatsvinden. De Vlaamse regering zal in 2011 en 2012 telkens 200.000 euro vrijmaken.

kld (belga)
 

·
Registered
Joined
·
371 Posts
Turnhout heeft hier lang op gehoopt, en het is zeker niet mis,
nu kan Turnhout zich eens op de Vlaamse kaart zetten:cool:
Het gaat er de laatste jaren zeker op vooruit qua cultuur met de Warande en Open Doek, en we zullen het wel goed doen dan in 2012:cheers:
Ik vraag me af wat we eigenlijk zullen doen?:?
Spijtig dat het nieuwe stadsdeel Brepols dan net nog niet zal af zijn...
 

·
Moderator
Joined
·
12,788 Posts
Voortaan wordt elke twee jaar een nieuwe Vlaamse cultuurstad gekozen, maar Turnhout mag dus de spits afbijten. De gemeenteraad zette dit jaar al 100.000 euro opzij om, ingeval dat Turnhout de titel zou binnenhalen, al snel te kunnen starten met de voorbereidingen.
Turnhout mag niet de spits afbijten want Oostende wordt Vlaanderens Culturele Hoofdstad vanaf 2010...

Parallel hiermee is trouwens ook een 'Sportstad van Vlaanderen' opgezet, ook een tweejaarlijks wisselende titel. Daar bijt Gent de spits af. Getuige toch dit artikel: klik
 

·
Proud Belgian
Joined
·
1,805 Posts
Al die titels zeg, eerst was er de gezelligste stad van Vlaanderen, dan de stad van de smaak, nu de culturele en sporthoofdstad van Vlaanderen. Ach ja, als het "de stad" in een goed daglicht stelt, dan mag dat wel. Maar een overkill is nu ook weer niet nodig.
 

·
Registered
Joined
·
10,272 Posts
Nimbystad van Vlaanderen bestaat nog niet?

Of maken we er een internatianele titel van? (We zullen zeker enkele titels binnenhalen).
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Stad raakt bouwkavels dan toch nog kwijt

11/01 Begin december leek het er nog op dat de stad de bouwkavels aan Meuletiende niet kwijt zou raken, maar daar is uiteindelijk nog voor het verstrijken van de inschrijvingstermijn verandering in gekomen.


“We hebben na begin december plots weer een boost gekend waardoor we nu nog maar zeven van de 49 kavels overhouden”, zegt schepen van Ruimtelijke Planning Dimitri Gevers (sp.a). “Voorlopig heeft dus iedereen die zich heeft ingeschreven ook daadwerkelijk een grond, als ze aan de voorwaarden voldoen uiteraard.” De prijzen van de kavels in Meultiende liggen een stuk onder de marktprijs: 220 euro per vierkante meter in plaats van 300 euro.

VTT​


gva.be

Sint-Elisabeth mag parkeergebouw zetten

20/01 AZ Turnhout heeft de toestemming gekregen voor de bouw van het parkeergebouw aan het Sint-Elisabeth. De vergunning voor Sint-Jozef is geweigerd.


Goed en slecht nieuws voor het AZ Turnhout. De Vlaamse Overheid heeft de bouwvergunning voor het parkeergebouw aan het Sint-Elisabethziekenhuis goedgekeurd. “De werkzaamheden starten vermoedelijk dit jaar nog”, zegt Griet Somers, woordvoerster van AZ Turnhout. “Er waren nog wat voorwaarden gekoppeld aan de vergunning.

We moeten nog details regelen omdat we rekening moeten houden met het feit dat de inrit van de parking later moet aansluiten op het stedelijk plateau (de ondertunneling van de ring, red.). Een exacte timing is er nog niet.” Het gaat om een parking voor 600 wagens. De omgeving rond het ziekenhuis wordt na de bouw van het parkeergebouw ingericht als park.

Mobiliteitsplan

Voor het Sint-Jozefziekenhuis is er minder goed nieuws. Die vergunning is geweigerd waardoor de bouw vertraging oploopt. De weigering is er gekomen omdat volgens de provincie het mobiliteitsplan dat bij de bouwaanvraag was gevoegd, niet voldoende duidelijk was. Zo zou de motivering ontbreken waarom Sint-Jozef zo’n parkeergebouw nodig heeft.

De stad zelf had eerder wel een gunstig advies verleend, maar ook een hele reeks voorwaarden opgelegd. Daaraan zal ook eerst voldaan moeten worden vooraleer de bouwvergunning kan toegekend worden.

VTT​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Verlichte watertoren uitvalsbasis voor Turnhout 2012

21/01 Dat Turnhout in 2012 culturele hoofdstad van Vlaanderen wordt, is intussen bekend. Maar hoe dat feestjaar er gaat uitzien, vroegen we aan coördinator Jef Van Eyck, die alle brainstormsessies nu moet concretiseren.


Dat er niets te doen is in Turnhout, zal u in het jaar 2012 zelden horen zeggen. In 2012 moet er namelijk zowat élke dag iets te doen zijn. En dat iéts zal gebeuren in en rond de watertoren. “We gaan van de watertoren een vuurtoren maken”, vertelt Jef Van Eyck.

“We onderhandelen met Philips over de verlichting. Op 1 januari 2012 gaan de lichten aan. Op 20 december 2012 (of: 20/12/2012) gaan ze weer uit. Daartussen moet er op een vast tijdstip, een aantal dagen per week een activiteit plaatsvinden in de toren. Dat kan een voordracht zijn van een gedicht of een optreden. De watertoren wordt het cultureel baken van de stad.”

Daarnaast vinden er drie grote stadsmomenten plaats: een groot startmoment in maart of april, de Slag van Turnhout en de Dag van de Creativiteit, waarbij Turnhout 2012 een traject uitstippelt voor mensen uit allerlei sectoren en hen stimuleert om creatief aan de slag te gaan. Een verdere greep uit het aanbod: de historische tentoonstelling in het Taxandriamuseum, een plekkenfestival met activiteiten buiten de Turnhoutse podia of gebouwen, de tijdrit van de Ronde van België, een festival van het kortverhaal, een artistiek project met kansengroepen enzovoort. Uit een pot van 100.000 euro kunnen 0 verenigingen in 2012 ook putten om zelf iets te organiseren.

Hartland

Turnhout 2012 wil vooral een participerend, duurzaam en thematisch festival worden. “We willen dat het project gedragen is door de hele bevolking. Het thema wordt Randland Hartland. De Kempen waren vroeger de rand, de wegstopregio voor gevangenissen en zware industrie. Intussen zijn we naar een echte centrumstad geëvolueerd, het hartland. En duurzaamheid wil zeggen dat het de creativiteit van de mensen moet stimuleren”, legt Jef nog uit. “We zeggen wel eens dat we 2012 in 2016 zullen evalueren: als er dan nog iets van over blijft, is de missie geslaagd.”

Foto: Bert De Deken

Marian Michielsen​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Gebouwen van zusters Heilig Graf blijven bewaard

16/02 De gebouwen van de zusters van het Heilig Graf blijven ook na de verhuizing naar Tongerlo bewaard. Voor een concrete invulling, lopen gesprekken.


Wat er na het vertrek van de zusters van het Heilig Graf in 2013 precies komt in hun gebouwen, is nog niet helemaal duidelijk. “Maar we hebben wel een aantal externe partners gevonden die er samen met ons een project willen opzetten”, vertelt Hilde Robrechts, algemeen directeur van het Heilig Graf.

“Een aantal zaken staat wel vast. Het geheel van de gebouwen blijft bewaard. Ze worden dus niet verkaveld of verkocht. Ze worden ook niet ingenomen door de school. Het blijft dus een ankerplaats in de stad Turnhout. En de gebouwen worden centraal beheerd. Daarvoor zal een vzw opgericht worden.”

"Uniek in de regio"

De uittekening van het project zal nog enkele jaren duren, schat de algemeen directeur. “We hadden verwacht sneller een concrete invulling voor de gebouwen te kennen, maar door een aantal experts aan te spreken, is duidelijk geworden dat het veel tijd zal vragen. Maar het project moet wel in de lijn van het werk van de zusters liggen. Zo zal het te maken hebben met educatie, maar ook met zingeving, rust en stilte. Ik ben ervan overtuigd dat het iets unieks zal worden in de regio.”

MAMI​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Masterplan voor het groene noorden

20/06 De stad trekt 200.000 euro uit voor de opmaak van een masterplan in het noorden van Turnhout. Het gaat om de zogenaamde 'groene vinger' tussen de toekomstige woonprojecten 'Heizijdse Velden'.


In het gebied tussen het kanaal, Heizijde, Veldekensweg en de Fonteinstraat komen op (lange) termijn drie woonclusters met daartussen veel groene open ruimte. "Het is de bedoeling dat de groene zones worden ingericht als 'landschapspark'", aldus Ive Van Bouwel van de dienst ruimtelijke ordening. "Het ontwerpbureau dat we willen aanstellen moet daarvoor een masterplan opmaken en later eventueel ook verder uitwerken. Het park zal waarschijnlijk gefaseerd aangelegd worden omdat niet alle woonclusters tegelijkertijd gebouwd worden."

Toon Verheijen​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Turnhout 2012 maakt promo met 'Airstream'14:46 De vzw Turnhout 2012 heeft een leuk 'caravannetje' gehuurd om het feestjaar 2012 te gaan promoten.


De organisatie heeft een Amerikaanse 'Airstream' gehuurd voor anderhalf jaar. "Zeg nooit zomaar caravan tegen een Airstream", lachen Jef Van Eyck en Roel Sels. "Dan worden de Amerikanen boos. Het ding is gemaakt in 1948 en is ondanks zijn grootte een van de kleinste modellen. Het weegt één ton. De bedoeling is dat we met de Airstream de komende weken wat reclame gaan maken voor ons feestjaar 2012. Zo staan we dit weekend op de cultuurmarkt in Antwerpen en later op de cultuurmarkt in Turnhout uiteraard."

De Airstream is ook getooid met het stilaan bekende hert dat als logo dient voor 2012. Dat hert zal de komende weken meer en meer overal opduiken.

De promotiecampagne voor 2012 loopt volop. Binnenkort verschijnen ook de eerste banners in de stad en worden er massaal flyers uitgedeeld. Binnenkort wordt ook de eerste echte evenementenkalender verspreid.

Toon Verheijen​
 

·
Registered
Joined
·
345 Posts
^^ zo'n toren zie ik ander wel zitten, 72 meter hoog! 28 meter is natuurlijk inderdaad wel erg breed, maar ik denk dat het op de brepols site wel mogelijk moet zijn om zo'n toren te bouwen, en ik denk zeker ook dat Turnhout daar de capaciteit voor heeft.
Ander nieuws: de noordboulevard zou er niet komen, maar er zijn wel heel wat andere vernieuwingen aangekondigd; een fietsbrug over het kanaal en de uitbreidingsstraat, een skatepark, een parking voor toeristenbussen, een klein parkje, een finse piste en een zogenaamd innovatiecentrum (wat dit inhoudt weet ik niet). Enfin hierbij het artikel waar het allemaal in staat.

TURNHOUT - De stad trekt 1,3 miljoen euro uit voor een facelift van de stations- en kanaalomgeving in het noorden van Turnhout. Er komt onder meer een fietspad in het verlengde van de fietsbrug, een busparking en een skateplein.


De stad had al langer de toezegging van Europa over een subsidie van 500.000 euro voor de aanleg van de fietsbrug over het kanaal en de fel gecontesteerde Noordboulevard. Ondanks de vergunning voor die weg, heeft de stad de aanleg geschrapt. Daardoor dreigde Turnhout die 500.000 euro mis te lopen. Maar daar is nu een oplossing voor gevonden. ‘We willen naast de fietsbrug ook een fietsverbinding realiseren van aan het kanaal naar de Guldensporenlei', aldus Kelly Verheyen van de dienst Stedelijke Ontwikkeling. ‘Het is voorlopig wel nog maar een concept. Daarnaast willen we ook nog een klein fietsbruggetje bouwen over de Uitbreidingsstraat.'

Het fietspad in het verlengde van de grote fietsbrug zou de talud volgen die nu tussen de spoorweg en de Gulden Vellekens ligt. De voorbereidende werken voor de fietsbrug en de brug over de Uitbreidingsstraat starten dit najaar.

Toeristenbussen

Maar het blijft niet alleen bij fietspaden. De stad heeft nog meer plannen voor de stations- en kanaalomgeving. Enkele maanden geleden werd al bekendgemaakt dat het braakliggende stuk grond van de NMBS in de Begijnendreef zal omgevormd worden tot een parkje. En daar blijft het niet bij. ‘We willen ergens in die zone ook een Finse piste van een kilometer aanleggen, en een skateplein. We denken ook aan een parking voor toeristenbussen. Daar is vraag naar en met het oog op Turnhout 2012 is dit een opportuniteit. Hoe groot die parking wordt en waar ze precies komt, is nog geen uitgemaakte zaak.'

Rest er nog de onmiddellijke stationsomgeving zelf, waar op termijn het innovatiepark moet verrijzen. ‘We hebben de gebouwen van het vroegere Atelfond al verworven', zegt Verheyen. ‘De gebouwen worden nu nog gehuurd tot eind 2012. Daarna worden ze afgebroken, want ze zijn absoluut niet meer bruikbaar. Bovendien zit daar ook nog asbest in.'

De totale investering komt op 1,3 miljoen euro. In dat bedrag is de grote fietsbrug over het kanaal niet inbegrepen. Die kost op zich al zo'n 1,5 miljoen euro.
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Heraanleg Koningin Astridlaan eind 2012

20/09 Een van Turnhouts laatste kasseiwegen gaat eind 2012 verdwijnen. Dan is immers de heraanleg gepland van de Koningin Astridlaan.


Aquafin plant in het najaar van 2012 grote rioleringswerken in de Koningin Astridlaan. Omdat de straat dan toch wordt open gebroken, wil de stad de straat heraanleggen.

Bedoeling is dat de straat vooral veiliger wordt gemaakt voor de vele honderden kinderen die dagelijks door de straat moeten op weg naar het Sint-Jozefcollege.

In oktober wordt de buurt en de school nog uitgenodigd op een buurtvergadering.

Lees dinsdag meer in Gazet van Antwerpen, Gazet van de Kempen.

Toon Verheijen​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Stad investeert bijna 20 miljoen euro in 2012

13/12 De stad trekt volgend jaar net geen 20 miljoen euro uit om te investeren. De gemeenteraad moet de begroting op 21 december nog wel goedkeuren.


Uw krant zet nu alvast de belangrijkste investeringen en vaststellingen op een rij. Wat alvast positief is, zijn de belastingen. Die blijven op hetzelfde niveau als in 2011: 7.5 procent personenbelasting en 1.450 opcentiemen onroerende voorheffing.

Buiten de investering valt ook de subsidie voor het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB), de beheerder van het zwembad Stadspark, op. Dat krijgt 1.650.000 euro werkingstoelage. Dat bedrag gaat nagenoeg integraal naar het zwembad. Nochtans is in dat bedrag nog geen rekening gehouden met de mogelijke herstellingswerken.

De investeringen zijn onder te brengen in een aantal categorieën. Wij zetten de grootste investeringen in elke categorie op een rijtje.

lees verder
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Werf in uitvoering: beelden uitbreiding industrie Veedijk

14/12 De uitbreiding van industrieterrein Veedijk aan de Steenweg op Tielen gaat volop verder.


De vernieuwde Steenweg op Tielen is al een tijdje open. Nu worden vooral de zijstraten nog verder aangelegd en ook de industriezone zelf.

Tegen de lente van 2012 zouden alle werken normaal gezien afgerond zijn.

lees verder + foto's

Toon Verheijen​
 
21 - 40 of 100 Posts
Top