SkyscraperCity banner

81 - 100 of 100 Posts

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Sociale organisaties komen in Turnhout onder één dakVandaag om 06:15 door GVN

Turnhout - Het OCMW van Turnhout en het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) bouwen samen een welzijnscampus in de stad. “Een uniek project”, zegt OCMW-voorzitter Luc Op De Beeck. “Nooit eerder ging de samenwerking tussen stad, OCMW en andere sociale organisaties zo ver.”


De welzijnscampus is gepland in de Stationsstraat, op de plaats waar nu nog de oude fabrieksgebouwen van Janssen Pharmaceutica staan. In die gebouwen zijn vandaag ook CAW-Kempen en enkele andere sociale organisaties ondergebracht, maar het gebouw wordt te klein.

“In de nieuwe campus brengt ook het OCMW zijn sociale dienst onder”, weet Sophie van Eupen (CAW). “De campus wordt een open onthaal voor allerhande welzijnsorganisaties.”

“We sleutelen nog aan een nieuwe samenwerkingsvorm”, zegt Luc Op De Beeck (CD&V). “Maar dit wordt een voorbeeld voor vele steden. Ook de provincie volgt onze plannen op de voet. We betrekken de buurt bij de ontwikkeling van de campus. Ook die wordt er veel beter van.”​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Pop-upwinkels moeten leegstand bestrijden

Vandaag om 06:25 door GVN

Turnhout - De stad Turnhout gaat op zoek naar startende ondernemers die in de eindejaarsperiode een winkelpand willen uittesten in het centrum. Daarmee pakt Turnhout de leegstand aan, maar speelt de stad ook in op een trend. Mensen willen graag geregeld iets nieuws.


Turnhout krijgt net zoals Mechelen de steun van het Agentschap Ondernemen om de leegstand aan te pakken met ‘winkel- incubatoren’. Dat zijn, nagenoeg letterlijk vertaald, broedplaatsen voor winkels.

“We maken een afspraak met eigenaars van leegstaande winkelpanden, die deze tijdelijk ter beschikking stellen”, zegt centrummanager Dien Haemhouts. “De eindejaarsperiode lijkt ons heel geschikt om starters de kans te geven gedurende drie maanden een winkelconcept uit te proberen. Dit is een opportuniteit, want de startende ondernemers hoeven zich geen zorgen te maken over de handelshuurwetgeving.”

De starters krijgen drie maanden de tijd om de kosten en de verwachtingen in te schatten. ”We hopen op een tiental pop-upwinkels, waarmee we de leegstand te lijf willen gaan”, zegt Haemhouts.​
 

·
Je Maintiendrai
Arat Kilo
Joined
·
985 Posts
Elke Turnhoutenaar is gezegend met een enorm minderwaardigheidscomplex. Jarenlang zijn we beschouwd als "boerkes van den buiten". Zelfs nu Turnhout enorm aan het groeien geslagen is blijft dit complex bestaan. Mijn vraag is dan ook: wat weten jullie eigenlijk van Turnhout? Is deze stad buiten de Kempen echt wel zo onbekend als hier wordt gedacht, of valt dat allemaal best mee.
Ja dat klopt. Volgens mij is het de schuld van Turnhout zelf: jullie zijn een beetje geïsoleerd en blijkbaar tevreden ook. Jullie doen alsof jullie op het rand van Antwerpen/Belgie liggen in plaats van te profileren als onderdeel van een groter geheel - dat betekent meer oriëntatie richting het noorden (tot Tilburg) en richting het oosten (Eindhoven). Dan oogt de boel minder geïsoleerd. Turnhout moet het voorbeeld van Kortrijk volgen, vind ik.

De mentale isolatie merk je bijvoorbeeld aan de openbare dienstverlening: alles is eenrichtingsverkeer - alle treinen en grote bussen gaan bijna uitsluitend van en naar Antwerpen - eentje naar Tilburg en ZERO (geen enkele) naar Eindhoven. Terwijl Turnhout dichterbij Eindhoven is dan Antwerpen!
.
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Twee nieuwe bedrijven vestigen zich op Philips-site in Turnhout

27/10/2015 om 10:57 | Bron: BELGA

TURNHOUT - Open Manufacturing Campus in Turnhout, een vereniging die op de terreinen van Philips nieuwe bedrijven wil aantrekken, kondigt de komst aan van batterijproducent Leclanché en printbedrijf Luxexcel, nog dit jaar. Daarmee komt de teller op acht bedrijven te staan.


Op de site van Philips vielen de economische activiteiten de laatste jaren terug door een verplaatsing van activiteiten van het Nederlandse concern. Sinds 2010 is de vzw Open Manufacturing Campus aan de slag om nieuwe bedrijvigheid op de site aan te trekken. Daarbij wordt onder meer specifieke kennis over lasers van Philips gebruikt binnen de andere bedrijven.

Nog dit jaar zal Leclanché, een Zwitsers lithium-ionbatterijbedrijf, het overgenomen Trineuron uit Malle - herdoopt tot Leclanché België - verhuizen naar Turnhout. Men wil er het aanbod van energieopslagsystemen uitbouwen, specifiek voor mobiele toepassingen zoals automatisch geleide voertuigen.

Ook het Nederlandse Luxexcel komt naar OMC. Het bedrijf is volgens de vzw het eerste bedrijf ter wereld dat functionele lenzen print in 3D. In Turnhout wil men nieuwe 3D-printers en processen ontwikkelen, onder meer om de productiecapaciteit te vergroten. Er zal worden gewerkt aan inkjettechnologie, materiaalwetenschappen en optische engineering. Het bedrijf krijgt steun van de Vlaamse overheid, via PMV.

Marc Corthout, directeur van de OMC, is blij met de komst van de bedrijven, die volgens hem passen in het OMC-concept. Zijn ambitie is om van de campus “de meest productieve verkante kilometer in de wijde regio” te maken op gebied van hightech en lifesciences.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

De Warande vanaf augustus twee jaar dicht voor renovatie

25/04/2016 om 14:19 | Bron: BELGA

TURNHOUT - Op 1 augustus start in het provinciaal cultuurhuis De Warande in Turnhout de laatste fase van een grootschalige uitbreiding en renovatie. Het gebouw voldeed niet meer aan de wettelijke eisen. Twee jaar lang worden de schouwburg zelf en de toneeltoren onder handen genomen. Het aanbod verhuist onder meer naar zalen in de buurt.


Het afgelopen decennium is er al heel wat veranderd voor het cultuurcentrum. Zo kwam er in 2005 onder meer podiumzaal de Kuub bij en tussen 2010 en 2012 werd de publiekscirculatie aangepast, met een nieuwe hal, café en Expozaal als resultaat.

Op 1 augustus start een laatste fase, de renovatie van de Schouwburg en de toneeltoren. “De Schouwburg werd veertig jaar geleden in gebruik genomen en is sindsdien nooit uitvoerig gerenoveerd. De tijd heeft niet stilgestaan en het gebouw moet aangepast worden aan de huidige wetgeving, comfort- en veiligheidseisen”, klinkt het bij de provincie Antwerpen. “Bovendien is het een grote wens van de Warande om het speelvlak significant uit te breiden. Zo kunnen grote internationale producties gemakkelijker ontvangen worden”.

Meer capaciteit

Achter de schouwburg wordt een nieuw servicegebouw voorzien. Daarmee wordt het speelvlak groter en kan het laden en lossen beter. Ook worden akoestiekproblemen aangepakt. De stoelen en het tapijt worden vervangen, met een andere opstelling, die ook meer capaciteit toelaat.

Tot 1 september 2018 is de zaal gesloten, al worden er alternatieven voorzien. Het totale budget voor de verbouwing bedraagt 14,5 miljoen euro.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Stad verkoopt bouwgronden van vroegere kleuterschool in 2018

Vandaag om 13:00 door Wouter Adriaensen

TURNHOUT - De stad gaat de grond waar vroeger kleuterschool De Paddenstoel stond, verkavelen voor maximum negen rijhuizen.


Schepen van Ruimtelijke Ordening Astrid Wittebolle (Groen) hoopt tegen eind 2017 de verkavelingsvergunning te hebben zodat over twee jaar de groenzone aangelegd kan worden en de gronden verkocht kunnen worden om de gemeentekas te spijzen. “Tegen die tijd ben ik hier zelf waarschijnlijk al weg”, meent buurtbewoner Jef Van Gompel, die zich zorgen maakt over de parkeermogelijkheden in de buurt. “Mijn vrouw is slecht te been, dan is het lastig als je je auto niet dichtbij kwijtgeraakt.”

“Van de negen woningen kan er misschien nog één afvallen, afhankelijk van het definitieve verkavelingsontwerp en enkele wensen van de buurt”, zegt schepen Wittebolle. “Momenteel hebben slechts drie daarvan een parkeerplaats die behoort tot het huis. Nu de wegenwerken aan de Steenweg op Gierle voorbij zijn, zal er allicht ook minder verkeer in de buurt passeren. Maar de vragen rond mobiliteit die op de buurtvergadering naar boven kwamen, worden intern nog bekeken.”​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Bib & Archief in Warande wordt belevingscentrum

Vandaag om 05:00 door Wouter Adriaensen

TURNHOUT - De nood aan een nieuwe bib in Turnhout wordt steeds duidelijker. Dankzij besparingen kunnen het Stadsarchief en de bibliotheek al in 2020 de gezamenlijke deuren openen.


Door de grondige renovatie van de Warande bevindt de bibliotheek zich sinds 2010 op de tweede verdieping van een vleugel van het Sint-Victorinstituut. Vanaf morgen staat de bibliotheek twee maanden lang in het teken van Nand Peeters, de Turnhoutenaar die de anticonceptiepil uitvond. We organiseren een rondleiding door het geneeskundig museum Meduceum, een lezing van auteur Karl van den Broeck en een filmvoorstelling in de Blauwe Zaal. Die aanpak wordt doorgetrokken naar de nieuwe bibliotheek.

De terugkeer naar de Warande was al enkele jaren geleden gepland, maar het stadsbestuur verkoos budgettaire prioriteit te geven aan de stedelijke academies op Turnova. Daardoor schoof de verhuis op naar 2023. Dankzij besparingen kon het stadsbestuur echter vijf miljoen euro opzijzetten zodat volgend jaar al aan de verbouwing van de voormalige bibliotheek kan begonnen worden. In het voorjaar van 2020 opent in de Warande Bib & Archief, met de bibliotheek en het Stadsarchief, dat zich nu nog in de kelders van het stadhuis bevindt, op dezelfde locatie.

Samenwerking staat centraal in het nieuwe Bib & Archief, met onder meer één balie voor zowel bibliotheek als stadsarchief, het stripdocumentatiecentrum van Stripgids dat ontsloten wordt, een filmzaaltje voor vijftig man in samenwerking met MOOOV en Dinamo dat mee cursussen en lezingen zal organiseren.​
 

·
Registered
Joined
·
126 Posts
hln.be

TURNHOUT 11/08/2017 - 03u07
Eindelijk vergunning aangevraagd voor Heizijdse Velden

De eerste stappen voor een gloednieuwe en grote verkaveling in het noorden van Turnhout zijn gezet. In de projectzone Heizijdse Velden moeten op relatief korte termijn zo'n vijfhonderd woningen kunnen verrijzen.
De verkaveling Heizijdse Velden zit al ontzettend veel jaren in de pijplijn, maar tot dusver bleef het voornamelijk bij situatieschetsen en denkbeeldige ontwikkelingen.

Nu is er effectief een verkavelingsaanvraag ingediend met in totaal een twaalftal projectzones.

Het gaat om een groot gebied dat grof gezien ligt tussen de Veldekensweg, de Heizijde zelf en de Fonteinstraat. Alles samen goed voor een vijfhonderdtal wooneenheden waarbij gekozen wordt voor een optimale mix tussen alleenstaanden, jongen en oudere gezinnen en senioren.

De eerste spadesteek voor het project kan al redelijk snel gebeuren, want ook de plannen voor de openbare wegenis is al ingediend.

De aanleg van het openbaar domein is nodig vooraleer er effectief bouwaanvragen voor woonprojecten kunnen ingediend worden. Mogelijk kan dat begin 2018 al gebeuren. (VTT)

http://www.triasarchitecten.be/trias-architecten--projecten--woonproject-hv.html
 

·
Registered
Joined
·
126 Posts
hln.be

STEENWEG OP GIERLE KRIJGT MIDDENBERM EN DRIE ROTONDES

Aanpak dagelijkse files start in 2020

De Vlaamse overheid en de stad Turnhout willen in 2020 starten met de heraanleg van de Steenweg op Gierle. Een vernieuwde weg moet een oplossing bieden voor de lange files. Zoals de kaarten nu liggen, komt er een middenberm die linksaf slaan onmogelijk maakt. "Drie rotondes moeten er voor zorgen dat het verkeer kan draaien om op zijn bestemming te geraken", zegt schepen Marc Boogers

Bij elke nieuwe baanwinkel die opent aan de Steenweg op Gierle worden de dagelijkse files een beetje langer. De files worden voor een deel veroorzaakt door auto's die linksaf de parking van een winkel willen opdraaien. Dat kan even duren, waardoor achteropkomend verkeer moet wachten.

De Vlaamse overheid ging drie jaar geleden akkoord om de Steenweg op Gierle opnieuw aan te leggen. Intussen is er meer duidelijkheid over de manier waarop dit wellicht zal gebeuren en over de timing. "Stad Turnhout en de Vlaamse overheid gaan een studiebureau aanduiden dat een ontwerp moet maken. Dat ontwerp moet eind 2018 klaar zijn. In 2019 kan dan een uitbesteding worden uitgeschreven om een aannemer te vinden. In 2020 kan de heraanleg van de Steenweg op Gierle starten", bekijkt schepen voor Mobiliteit Marc Boogers (Groen) de timing.


Veiliger
Hoewel het studiebureau het ontwerp nog moet opmaken, is nu am duidelijk welke richting de heraanleg van de Steenweg op Gierle zal uitgaan. Het studiebureau moet zich baseren op de geactualiseerde streefbeeldstudie van de Vlaamse overheid. "Die streefbeeldstudie gaat uit van een aantal principes. Zo zullen er geen linksaf bewegingen meer zijn. Je moet altijd rechts afslaan, wat veiliger is", zegt mobiliteitsschepen Marc Boogers. "Een gevolg daarvan is dat er drie rotondes komen. Ter hoogte van de Gamma-site, en ter hoogte van de Visbeekstraat en de Muizevenstraat. Het verkeer moet voortrijden tot aan één van de drie rotondes om terug te keren. De Steenweg op Gierle behoudt één rijstrook in beide richtingen. Er worden in de streefbeeldstudie een groene middenberm opgenomen, bomen aan iedere kant van de weg en een vrijliggend fietspad."


Ventwegen
Een middenberm en drie rotondes moeten het fileprobleem oplossen. In het verleden waren er ook al voorstellen om ventwegen aan te leggen. "Het is best mogelijk dat het studiebureau nog zal bekijken in hoeverre de parkings van winkels met elkaar verbonden kunnen worden. Op die manier creëer je een soort van kunstmatige ventwegen", vervolgt Marc Boogers.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft 1 miljoen euro uitgetrokken in het budget voor 2019 voor de uitvoering van de werken in 2020. De stad zal de kosten voor de aanleg van de fietspaden voor haar rekening nemen. "We zijn blij dat na een aantal kleinere investeringen, zoals nieuwe verkeerslichten aan de Visbeekstraat en een zebrapad aan de Slachthuisstraat, nu ook grote investeringen gerealiseerd zullen worden", besluit Boogers.


 

·
Registered
Joined
·
126 Posts
rtv.be

Turnhout krijgt ijssportcentrum van 8 miljoen euro
23 augustus 2017 | 18:09
Tegen de zomer van 2019 komt er in Turnhout een gloednieuw schaatsbaan aan de oude legerterreinen van de Frac. De overkoepelende vzw met daarin de 4 ijssportclubs van de stad, zal de bouw voor haar rekening nemen en rekent op subsidies van Vlaanderen. De totale kostprijs voor het project bedraagt zo'n 8 miljoen euro.

Filmpje: http://rtv.be/artikels/turnhout-krijgt-ijssportcentrum-van-8-miljoen-euro-a43096
 

·
Registered
Joined
·
345 Posts
De warande

^^
Mijn God, dit is toch geen beeld van wat (vroeger) de ronde theatertoren was van de Warande??
Men zou toch hopen dat een architect/stadsbestuur die zich bezighoudt met de renovatie van een waardevol modernistisch gebouw hier respect voor toont...
:bash:
 

·
Registered
Joined
·
126 Posts
Nu dat er in het noorden wordt uitgebreid ben ik wel eens benieuwd naar de ontsluiting. Er wordt al jaren over gepraat. Nog niet zo lang geleden zijn er zelf 2 gebouwen opgetrokken aan het einde van de ring die dan terug onteigend moeten worden?!
 

·
Kempische Gentenaar
Joined
·
871 Posts
Daar wordt al een halve eeuw over gepraat.
En die 2 gebouwen staan daar ondertussen toch ook al minstens 15 jaar, denk ik
 

·
Registered
Joined
·
126 Posts
Volgens Google maps stonden ze er in 2009 nog niet maar in 2014 wel. Nooit gesnapt dat ze daar mochten bouwen.
 

·
Registered
Joined
·
345 Posts
Ik weet niet of Beerse op dit forum onder Turnhout te beschouwen valt of dat dit eerder thuis hoort in het algemeen forum voor 'Kempen & Maasland', maar ik kwam er deze voormiddag dit verdichtingsprojectje tegen en vond het wel relevant genoeg om even te delen. De graafwerken leken net begonnen te zijn, al heb ik het maar heel vluchtig kunnen bekijken.
(beeld via website makelaar)
View attachment 899186

899173

 

Attachments

81 - 100 of 100 Posts
Top