SkyscraperCity Forum banner

TUZLA | Тузла - Development News (2006-2015)

2631923 Views 14340 Replies 300 Participants Last post by  FastDriver
Some Pic´s of TuzlaSee less See more
8
Status
Not open for further replies.
6401 - 6420 of 14341 Posts
Mozda grijesim, ali po meni radovi su usporili?
Nisu, radi se fasada sa druge strane na lameli B, unutrasnjost iste, kao i trznog, te unutrasljost u lameli A. Zastali su na zadnja 2 sprata, sto ne znam. MOzda je neko kupio pa hoce promjene :D
^^

Opet trzni centar... ima l' ta omega kakvih proizvodnih kapaciteta, koji su to proizvodi, patenti i inovacije, izvozi l' ta omega svoje proizvode, koliko je stranih investitora dovela ta omega u BiH...? .... :eek:hno:

"Posebno nas čini sretnima podatak da u vremenima sve veće nezaposlenosti, naše ideje donose nova radna mjesta" koja su to radna mjesta, koja struktura - inzinjeri, technicari... il' su to ipak prodavaci(ce), obezbjedjenje i sl?

"Svjesni smo cjelokupne situacije u društvu" Kamo srece da oni koji novac imaju i zele investirat' isto tako imaju i ideje koje donose stabilnost privredi tog drustva cije su "situacije svjesni".
Nazalost kod nas je bitno da se otvaraju birtije, a industrijska proizvodnja nam stagnira vec godinama, a u pojedinim kvartalima i opada.

Kada cujem da se gradi Trzni Centar hoce nesto da mi bude :bash:

Da hoce se poceti graditi koja tvornica, to bi mene obradovalo :)
Tuzla: Počelo punjenje Panonskih jezera

Nakon završenih radova na remontu jezerskih školjki, danas je u krenuo transport tehnološke vode sa jezera Modrac za punjenje velikog jezera kompleksa Panonskih jezera u Tuzli. Kako navode iz JKP Pannonica u narednih petnaest dana, sa kapacitetima punjenja od 30.000-40.000 l/h, veliko jezero će se napuniti sa 10.000.000 l tehnološke vode. Nakon toga se nastavlja punjenje manjeg jezera i slapova sa dodatnih 8.000.000 litara tehnološke vode, a zatim slijedi proces filtriranja i punjenja oba jezera i slapova sa slanicom koncentracije oko 300 gr/l.Prema planu, početkom svibnja Pannonica d.o.o. dobit će certifikat za kvalitet jezerske vode od Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanske županije. Zvanično, ljetna sezona 2012. godine kreće 1. lipnja, a u slučaju lijepog toplog vremena, sezona će biti otvorena i ranije.

I za predstojeću ljetnju sezonu Uprava Pannonice će zadržati cijene usluga na razini prethodnih pet sezona, uz posebne popuste i pogodnosti za one goste koji se odluče na kupovinu sezonskih ulaznica.
Klix
Uskoro rekonstrukcija južne magistrale u Tuzli

Južna magistrala u Tuzli prije tri godine presvučena je novim asfaltom. Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do oštećenja asfalta koji se počeo raspadati. Nadležni u Službi za komunalne poslove Općine Tuzla za petnaest dana planiraju početak sanacije ovog dijela puta u Tuzli. Krajnji rok za rekonstrukciju je maj tekuće godine.

Služba za komunalne poslove Općine Tuzla u saradnji sa Direkcijom cesta Federacije BiH zajedno pravI planove ulaganja i održavanja puta. Za petnaest dana ova Služba počet će sa rekonstrukcijom kompletne južne magistrale, između ostalog i dijela puta od mjesne zajednice Sjenjak do Simin Hana.

''Radi se o magistralnom putu koji prolazi kroz naseljeno mjesto, odnosno urbano područje Tuzle. Pošto je proljena sezona, početak građevinskih radova će biti 15. aprila, a očekujemo da će se početkom maja 2012. godine izvršiti sanacija dijela kolovoza na južnoj saobraćajnici'', rekao je Aid Berbić, zamjenik šefa u Službi za komunalne poslove Općine Tuzla.

Nadležni će dvije raskrsnice, jednu za ulazak u naselje Sjenjak u Tuzli i veliku raskrsnicu na Brčanskoj Malti u potpunosti rekonstruisati, odnosno presvlačiti, te magistralni put M-4, koji ide prema Zvorniku. Ovdje će se raditi i na sanaciji raskrsnice u Simin Hanu, koja će biti presvučena novim asfaltom. Vremenske neprilike praćene velikim sniježnim padavinama prouzrokovale su mnogobrojne pukotine na ovom dijelu kolovoza koji će uskoro biti saniran.

''Uporedo s tim vidjet ćemo mjesta na južnoj magistrali koja su zbog dugotrajnosti zime oštećena. Zbog mržnjena došlo je do mrežastih pukotina i mislim da je maj optimalan rok da se kolovoz uvede u stanje sigurnosti svih učesnika u saobraćaju'', izjavio je Berbić.

Federalna direkcija cesta je zadnje presvlačenje puta, tačnije od SKPC Mejdan do mosta kod MUP-a TK u Tuzli, uradila prije tri godine i bili su nadležni i za odvijanje i za odabir izvođača ovog dijela ceste, dok su iz Služba za komunalne poslove općine Tuzla postavljali saobraćajne znakove i zvučnu signalizaciju radi ograničenja brzine.
rtvslon.ba
Nisu, radi se fasada sa druge strane na lameli B, unutrasnjost iste, kao i trznog, te unutrasljost u lameli A. Zastali su na zadnja 2 sprata, sto ne znam. MOzda je neko kupio pa hoce promjene :D
Fala na info :cheers:
Projekat 40 miliona KM: Savladavanje Karaule pomoću 3 tunela i 4 mosta

U okviru posjete Tuzli premijer FBiH Nermin Nikšić i ministar za saobraćaj i komunikacije u Vladi FBiH Enver Bijedić najavili su radove i milionske projekte koji bi Tuzlu trebali izvesti iz saobraćajne blokade.

Prema riječima premijera Nikšića, među ključnim prioritetima Vlade FBiH je bolje povezivanje Tuzle sa Sarajevom savladavanjem Karaule pomoću 3 tunela i 4 mosta, a sve u okviru projekta vrijednog 40 miliona KM čija će realizacija započeti ove godine. Radovi na realizaciji ovog projekta predviđeno je da traju između 20 i 24 mjeseca. Također, Nikšić je najavio i skori početak izgradnje četiri moderne saobraćajne trake od petlje Šićki Brod prema bolnici Kreka.

˝To će nam pomoći da povežemo i napravimo sinergiju između glavnog grada Sarajeva i Tuzle kao središta Tuzlanskog kantona˝, istakao je Nikšić i dodao da se već projektuje autocesta Žepče - Tuzla - Orašje. ˝Ova Vlada nema dilemu da je izlazak Tuzle i TK iz prometne izolacije jedan od prioriteta i učinit ćemo sve da osiguramo što brži početak izgradnje ove autoceste˝, kazao je premijer.

Postojeća zakonska regulativa onemogućava ubrzano građenje

Prema njegovim riječima, postojeća zakonska regulativa za gradnju putne infrastrukture onemogućava ubrzano građenje. ˝U Parlamentu FBiH je predložen Zakon o građenju autoputa na Koridoru 5C koji će olakšati izgradnju jer sadašnji zakoni ne podstiču, nego sprječavaju izgradnju Koridora. Izmjenom seta zakona u ovoj oblasti otvorit ćemo vrata za nove, savršenije i brže metode građenja i okvir da se što prije počne gradnja autoputa prema Tuzli˝, naglasio je Nikšić.

Cestovno moderno čvorište

Prema riječima ministra za saobraćaj i komunikacije u Vladi FBiH Envera Bijedića, kraj radova na petlji Šićki Brod označi je cestovno moderno čvorište za vezu Tuzle u svim pravcima i uslov izgradnje modernog zapadnog ulaza u grad. ˝u narednim danima slijedi 10-tak miliona KM vrijedna izgradnja cestovnog kraka od raskrsnice Šićki Brod do bolnice Kreka. Taj spoj petlje sa četiri moderne trake će riješiti jedan značajan dugogodišnji saobraćajni problem Tuzle˝, kazao je Bijedić.

Čaušević zadovoljan planovima

Premijer TK Sead Čaušević je zadovoljan planovima koje viši nadležni organi planiraju uraditi u skorijem vremenu za Tuzlu i njen kanton. ˝Mi ćemo sa svoje strane učiniti baš sve da one probleme koji nas pritišću riješimo na pravi način. U okviru ovih projekata pokušat ćemo naći odgovor u ovim teškim trenucima ekonomske krize gdje nije lako otvoriti novo radno mjesto, ali nikad ne smijemo zaboraviti da je to ključ i zadatak da bi svi zajedno sretni živjeli˝, zaključio je Čaušević. Premijer Nikšić i ministar Bijedić, u sklopu posjete Tuzli boravili su u BIT Centru i Fabrici građevinskog materijala Ytong iz Tuzle.


tip.ba

u narednim danima slijedi 10-tak miliona KM vrijedna izgradnja cestovnog kraka od raskrsnice Šićki Brod do bolnice Kreka. Taj spoj petlje sa četiri moderne trake će riješiti jedan značajan dugogodišnji saobraćajni problem Tuzle˝, kazao je Bijedić.
zivi bili pa vidjeli, za sada nema nikakvih priprema za tako nesto
See less See more
Ulica Meše Selimovića jedna od najgorih u gradu


Zašto opštinske nadležne institucije već više od tri godine zanemaruju ulicu koja nosi naziv po najvećem bosanskohercegovačkom piscu.

Nakon brojnih peticija, molbi i obećanja od nadležnih institucija, Ulica Meše Selimovića još uvijek nije došla na red za asfaltiranje. Mještani ove ulice, učenici, roditelji i uposlenici OŠ "Tušanj" su se obraćali Mjesnoj zajednici Tušanj i Općini Tuzla kako bi riješili problem sa kojim se bore već više od tri godine.


Velike rupe predstavljaju problem za pješake i za vozače, jer ugrožavaju bezbjednost i normalno odvijanje saobraćaja. Skoro da je nemoguće doći do škole bez prethodnog uranjanja u jednu od velikih rupa koje "krase" ovu ulicu.Ukoliko budete imali sreće da u tom momentu prođe i auto, eh onda zasigurno ćete biti dodatno okupani i prljavom vodom.

Ovaj problem već dugo je prisutan u našoj ulici, ali je povećan rekonstrukcijom stadiona, odnosno postavljanjem skele i bagerima. Ne znamo više kome se trebamo obratiti i ukazati na hitnost rješavanja ovog problema. Sa druge strane sramno je da ulica u ovakvom stanju nosi ime našeg najvećeg bosanskohercegovačkog pisca.U potpisu, mještani ulice i roditelji učenika OŠ Tušanj.

(tuzlarije.net)
See less See more
na SPO Slana Banja juče su betonirali ploču i izašli na 'nulu'. ima i nova tabla na kojoj piše završetak radova 15.08.2012., mada ovim tempom mislim da će to biti 2013.
na SPO Slana Banja juče su betonirali ploču i izašli na 'nulu'. ima i nova tabla na kojoj piše završetak radova 15.08.2012., mada ovim tempom mislim da će to biti 2013.
Odlicno, drago mi je sto su krenuli, vjerujem da ce jos vecim tempom ako su taj datum stavili.

Jesul mjenjali render ili je ostao isti??
Tuzla: Zavod za urbanizam pravi analizu buduće izgradnje na Stupinama

Općina Tuzla pristupila je izradi Izmjene Regulacionog plana područja Stupine-Ušće-prostor poslovno-stambene zone Stupine u Tuzli, kojom će se definisati gradnja budućih objekata u centru Tuzle.

Kako se navodi u odluci, obuhvat izmjene regulacionog plana iznosi 14,15 ha površine i definisan je na istoku ulicom 15. Maja, (transferzalna saobraćajnica T-7, na sjeveru regulisanim koritom rijeke Jale, na zapadu ulicom ZAVNOBIH-a, odnosno kompleksom hotela "Tuzla", i na jugu ulicom Mehmedalije Maka Dizdara).

Iz Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline navode da se izmjena Regulacionog plana radi u cilju donošenja provedbene planske dokumentacije za izgradnju objekta stambene, stambeno-poslovne i poslovne namjene s integracijom zatečenog stanja, zatim izgradnju saobraćajnice, komunalne i energetske infrastrukture, kao i opremanje društvenom infrastrukturom.

Odluci o izmjeni pristupilo zbog obuhvata koji je jako interesantan, a koji se nalazi u centralnom gradskom području. Inače, veći dio Stupina je izgrađen, pa se regulacionim planom treba obuhvati i drugi dio, navode iz općinske službe.

Neke od smjernica pri izradi regulacionog plana su izvršenje valorizacije postojećeg stanja, te integracija postojećih stambeno-poslovnih objekata, u planiranu koncepciju izgradnje i uređenja.

Nosilac izrade izmjene Regulacionog plana je Zavod za urbanizam Tuzla koji će napraviti analizu šta se može graditi na tom dijelu. Nakon što izrade osnovnu koncepciju dostavit će je Službi za prostorno uređenje Općine Tuzla na razmatranje i usaglašavanje sa javnošću.

Nakon usvajanja, Zavod će izraditi prednacrt i ponovo dostaviti Službi radi utvrđivanja Nacrta Regulacionog plana koji će isti podnijeti Općinskom vijeću Tuzla na razmatranje i stavljanje na javni uvid i raspravu u trajanju do 30 dana.

Sredstva za izradu Izmjene Regulacionog plana će obezbijediti Općina Tuzla u Budžetu za 2012. godinu.
E-Kapija
Tuzla: Zavod za urbanizam pravi analizu buduće izgradnje na Stupinama

E-Kapija
Odlicno :) Samo naprijed. Nadam se da ce Urbanisti odraditi dobar posao.
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=46632

12.04.2012.
Okom kamere
Izgradnja SPO ˝Tuzlanka˝

U toku su radovi na izgradnji novog stambeno-poslovnog objekta "Tuzlanka" u zapadnom dijelu grada. Ukupan broj stambenih jedinica u objektu je 219, a u suterenu su projektovane garaže i prateći sadržaji poslovnih i stambenih prostora. Svi koji odluče kupiti stan na ovoj lokaciji, u neposrednoj blizini imat će objekte SKPC "Mejdan", TC "Omega", Dom zdravlja, Vlada TK, fakultete i srednje škole, što će sigurno doprinijeti mjestu ugodnog življenja.See less See more
4
Koliko "Tuzlanka" ima spratova?
prva lamela 6, druga 8 a treca 18:)
Znaci najvisa lamela ima preko 50m, ako uzmemo u obzir da su spratovi min 3m(a sigurno su visi).
Znaci najvisa lamela ima preko 50m, ako uzmemo u obzir da su spratovi min 3m(a sigurno su visi).
ma jasta je imas i prizemlje koje je 4-5 metara, najvisa posljeratna zgrada u Tuzli al nece jos dugo jer Bristol brzo napreduje:)
ma jasta je imas i prizemlje koje je 4-5 metara, najvisa posljeratna zgrada u Tuzli al nece jos dugo jer Bristol brzo napreduje:)
Tuzla drugi "skyscraper" grad u BiH poslje Sarajeva. :cheers::cheers:
Tuzla drugi "skyscraper" grad u BiH poslje Sarajeva. :cheers::cheers:
:cheers::cheers::cheers::cheers:
6401 - 6420 of 14341 Posts
Status
Not open for further replies.
Top