SkyscraperCity banner

1 - 20 of 197 Posts

·
Registered
Joined
·
4,270 Posts
SPO "TUZLANKA" se gradi u poslovno - sportsko - univerzitetskom centru Slatina - Tuzla. Prilaz objektu je sa južne magistralne saobraćajnice.

Ukupna korisna površina objekta iznosi 15.420 m2.

Kompletna izgradnja kompleksa se vrši prema evropskim standardima. Gradi se od prirodnih građevinskih materijala prema YTONG sistemu gradnje, sa vrhunskom toplinskom izolacijom, a zidani dijelovi vanjskog zida su od YTONG termoblokova 30 bez dodatne toplinske izolacije.

Betonski dijelovi konstrukcije se još izoliraju EPS izolacijom tj. stiroporom, kako bi se spriječila pojava toplinskih mostova, dok se pregradni zidovi izvode od materijala YTONG ZP 10, čime je omogućeno lagano postavljanje instalacija i velike uštede u malterisanju pomenutih zidova. Ukupna predviđena količina YTONG materijala za navedeni objekat je oko 2000 m3. Ovaj objekat će imati modernu fasadu, svaki stan svoj mjerni instrument za potrošnju grijanja i vode.

Ukupan broj stambenih jedinica u objektu je 219, u suterenu objekta projektovane su garaže i prateći sadržaji poslovnih i stambenih prostora.

Važno je istaći da ovaj objekat ne ugrožava životnu okolinu odnosno njene prirodne i izgrađene vrijednosti, niti je od bilo kakvog štetnog uticaja za sredinu. Ovo je samo još jedan primjer da se i u BiH može brzo i energetski učinkovito graditi u skladu s najvišim evropskim građevinskim standardima.

U neposrednoj blizini objekta se nalazi SKPC "Mejdan", "TC OMEGA", Dom zdravlja, Vlada TK, zatim slijedeći fakulteti: RGGF, Medicinski, Ekonomski, Tehnološki, Pravni, Farmacija, nekoliko srednjih škola (Građevinska, Hemijska, Mašinsko - zanatska, Ekonomsko - turistička, Gimnazija, dvije osnovne škole i dječiji vrtić.

www.tehnograd-company.ba

 

·
Registered
Joined
·
4,270 Posts
Discussion Starter · #9 ·
TUZLA: Uskoro se otvara novi stambeno-poslovni objekat 'Tuzlanka'
Srijeda | 22.12.2010.

Tuzla dobija moderan i funkcionalan stambeno-poslovni objekat „Tuzlanka“, ukupne površine 16.266,57 m2. Investitor radova, kompanija Tehnograd Company d.o.o. Tuzla, za izgradnju ovog objekta koristi prirodne YTONG materijale koje proizvodi fabrika XELLA BH d.o.o. iz Tuzla

Upotrebom YTONG-a ovaj stambeno-poslovni objekat zadovolja sve uvjete energetski efikasne gradnje, te ispunjava potrebe modernog načina rada i stanovanja.

„Tuzlanka“ pored 219 stambenih sadrži i veliki broj poslovnih jedinica, a za sve je obezbjeđen adekvatan parking prostor smješten u suterenu ovog objekta. Projektom vanjskog uređenja obezbijeđen je parking prostor kojem je omogućen cestovni pristup novoprojektovanom jednosmjernom saobraćajnicom.

U izgradnji „Tuzlanke“ koriste se najbolji materijali sa veoma niskim koeficijentom prolaza toplote što znatno doprinosi velikoj uštedi energije za buduće korisnike ovog stambeno-poslovnog objekta, u čiju se izgradnju planira utrošiti oko 2000 m3 YTONG materijala. Koristeći YTONG sistem gradnje od najboljeg prirodnog građevinskog materijala, sa vrhunskom toplinskom izolacijom, koji ni na koji način nema štetnog utjecaja na životnu sredinu, osigurava se da i ovaj objekat bude u skladu sa najvišim evropskim standardima gradnje.

Kombinujući moderan i funkcionalan način prostornog uređenja, odvojen sistem kontrole potrošnje komunalija, lijep i zanimljiv vanjski izgled zgrade, „Tuzlanka“ pruža zdravo i funkcionalano radno i životno okruženje, što je još jedan pozitivan primjer da se i u BiH može brzo i energetski učinkovito graditi.
(DEPO/md)
 
1 - 20 of 197 Posts
Top