SkyscraperCity Forum banner

Tuzla i etno selo Stanišić

42110 Views 138 Replies 29 Participants Last post by  nestvaran
Reših da ovde podelim sa vama utiske sa jednodnevnog izleta u Tuzlu. Kako bi vas bolje upoznao sa ovim gradom, drugim po veličini u Federaciji BiH.

Tuzla je univerzitetski centar, industrijski grad i sedište Tuzlanskog kantona. Sam grad ima oko 100.000 stanovnika.

Grad je dugačak oko 14km a uzak na nekim mestima i manje od jednog kilometra.

.

Prikazaću utiske sa puta, dosta slika samog grada i u povratku sam svratio do etno sela Stanišić.
Pa idemo redom
See less See more
41 - 60 of 139 Posts
4
I na kraju još ove fotke

dvoumim se šta da mislim o ovom etno selu. Da je smešteno u nekom brdovitom predelu bilo bi raj, a ovako ravnica Semberije mu kvari utisak
See less See more
Ognjene:

mentaliteti su različiti. NS je daleko samo 190km, ali su to dva sveta.
U Srbiji a naročito u NS su ljudi mnooogo nepristupačniji i hladniji. U NS možeš da čuješ da pevaju noću u tri ujutru kad se pijani vraćaju iz grada, ili da čuješ kako "pevaju" tj urlaju u nekom stanu na žurci, ali ovo da idu tri klinca i da pevuše toga nema.
Znam ja da su mentaliteti razliciti, ali nisam znao da je pjevanje strano. U BL je to prilicno normalna stvar.
U NS ne idu ulicom i ne pevaju sem ako nisu pijani. To ne rade ni u parkovima, kao oni klinci.
Mislim da su dva sveta različita i Republika Srpska i Federacija
Znam ja da su mentaliteti razliciti, ali nisam znao da je pjevanje strano. U BL je to prilicno normalna stvar.
Uglavnom neke ljubavne. Curice pjevaju najčešće Cecu bar kod mene. :lol:
brojač;91609031 said:
U NS ne idu ulicom i ne pevaju sem ako nisu pijani. To ne rade ni u parkovima, kao oni klinci.
Mislim da su dva sveta različita i Republika Srpska i Federacija
Nismo mi toliko različiti koliko se trudimo da budemo. :D

To se najbolje vidi po vezi između Mirze i Gospodže. :lol:
^^neko je ljubomoran :lol:
Uglavnom neke ljubavne. Curice pjevaju najčešće Cecu bar kod mene. :lol:
vise sam mislio na pjevanja uz Vrbas sa gitarom ili na raznim izletima i sl.
^^

Čini mi se da mladje generacije sve manje sviraju po parkovima.
Ja sam svirao godinama sa društvom po parkovima i pored Vrbasa (tokom srednje škole pogotovo)...
.....................................................................................................

Što se tiče Stanišića i meni se ne svidja okruženje, puno bi ljepše sve to izgledalo kada bi se selo nalazilo u nekom brdovitom i šumovitom kraju (usput malo je i kičasto). Takodje zamjerka ide zbog klima uredjaja koji vise na brvnarama, mogli su ih makar sakriti.
Ima 1 klima, zar ne?
^^

Na ovoj mi baš bodu oči ova dva klima uredjaja http://img232.imageshack.us/img232/8933/etnoselostanii20.jpg (ima ih još sa druge strane).

Evo još jedne (desno) - http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...75155775_73095345774_12050709_210279738_n.jpg

Na ovoj su baš naslagali - http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...75830775_73095345774_12332905_277211429_n.jpg

Još sam negdje video klime, na krovu hotela recimo (ne vide se na Brojačevim slikama). Ali ajde da ne cjepidlačim. Vidi se da je dosta novca uloženo u etno selo (sigurno dobro i zaradjuju), selo se i dalje širi pa se nadam da će paziti da ne ispadne totalni kič.
selo je poprilicna kicerica... ko neki prateci sadrzaj u kakvom zapadnoevropskom ili sjevernoamerickom amusement parku ala Canada's Wonderland ili Euro Disney.... samo cekam kada ce rollercoasteri da se pojave u kadru.

a i ovo plasticno (ili sta li je vec) prostirka-dno u jezercetu je :eek:hno:
Odlična reportaža. :eek:kay: :cheers:

Ja sam mislio da si ti Tuzlak. Nebitno...

centar izgleda simpatično, a nešto mi je legao ovaj istočni dio grada. Djeluje mi široko i urbano. Nešto me asocira na Sarajevo.

Ja sam u Tuzli bio samo par puta, i to sve na kratko, a baš bih volio da provedem jedan čitav dan po gradu. Vidim da se dosta izmijenio. Sam grad mi djeluje interesantno, čini mi se da ima svoj duh.

Šta ti misliš koliko se grad promijenio od rata u fizičkom smislu, je li napredovao, nazadovao ili stagnirao?

Šta je ovo? http://img853.imageshack.us/i/tuzlanovideokodmerkator.jpg/

Što se tiče sviranja po gradu, u Subotici sam baš naletio na djevojke i momke na samom korzu po danu kako sjede na klupama i sviraju i pjevaju (na mađarskom, da pomenem). Eto da toga ima i u Vojvodini.

U etno selu još nisam bio, djeluje mi kičeraj, ovi zamkovi su mi niđe veze. Ali eto, izgleda da ima prođu, pa svaka čast.
See less See more
U fizičkom smislu se izgradio ali ne nešto preterano. Te nove šarene zgrade na Stupinama, nekoliko modernih solitera kod Merkatora, pa onda i TC Merkator i još po nešto prema Slavinovićima, što je malo za 17 godina (Dejton 1995). Centar je sređeniji i to puno. Pre je bio blagi užas. Nova je ta prelepa barok zgrada, fontana i puno zgrada sređenim fasadama. I trotoari u centru su lepši.

Čistiji je vazduh jer im teška industrija ne radi kao nekad. Tuzla je pre bila izuzetrno zagađen grad sad sem TE Tuzla ne znam koliko radi HAK Dita Siporex i slične fabriketike.

Na onoj slici je to šetalište interesantno jer je ispod ustvari reka Jala, a zgrada levo je starija ali super zgrada privredne banke Sarajevo.
Što se tiče sviranja po gradu, u Subotici sam baš naletio na djevojke i momke na samom korzu po danu kako sjede na klupama i sviraju i pjevaju (na mađarskom, da pomenem). Eto da toga ima i u Vojvodini.
:lol::lol::lol: Hteo sam da napišem identičan komentar, al reko, ajd da pročitam sve do kraja, kad evo tvog...
Istina, kod nas je to neretka scena, takođe i po parkovima, ali su u pitanju u 90% slučajeva Mađari...verovatno se ni onih par naših ne bi usudilo da ovi to ne rade...ne znam zbog čega, današnja omladina je izgleda postala suviše fina... ja sam kao klican pevao tako sa društvom i bolelo nas je uvo šta drugi misle :D
@brojač,

Da te pitam u vezi etno sela...kako si ga ti doživeo, da li ima šta da se vidi, ili bolje da pitam, šta da se tamo radi?...Mene prijatelji nagovaraju da obavezno odemo kada budemo išli u Bosnu, kao to ne smemo propustiti... ali kako smo potpuno različitog kulturnog, muzčkog, estetskog ukusa, ne smatram njihovo mišljenje kompetentnim... Meni iskreno, ovako sa slika, deluje dosta neukusno...ima tu i tamo simpatičnih momenata, ali ništa što bi mi privuklo pažnju...nije mi baš usput, ne bih da idem bezveze...

EDIT: Što se tiče Tuzle, jako sam prijatno iznenađen...Deluje veoma sređeno i urbano...Očekivao sam da više vuče na neku palanku, u stvari, iskreno nisam ništa očekivao, pošto ne znam ništa o tom gradu, ali sam očigledno pun predrasuda...Sve pohvale za grad, deluje jako prijatan za život, priroda je takođe prelepa...

EDIT 2: Zaboravih da ti pohvalim kvalitet fotografija... nekako sam navikao da su obično lošeg kvaliteta (verovatno rađene telefonom) :)
See less See more
2
Nismo mi toliko različiti koliko se trudimo da budemo. :D

To se najbolje vidi po vezi između Mirze i Gospodže. :lol:
:lol:

True story. :)

Odlična reportaža. :eek:kay: :cheers:

centar izgleda simpatično, a nešto mi je legao ovaj istočni dio grada. Djeluje mi široko i urbano. Nešto me asocira na Sarajevo.

Šta je ovo? http://img853.imageshack.us/i/tuzlanovideokodmerkator.jpg/

U etno selu još nisam bio, djeluje mi kičeraj, ovi zamkovi su mi niđe veze. Ali eto, izgleda da ima prođu, pa svaka čast.
I meni je centar Tuzle super, a i taj istocni dio, kako kazes dosta me podsjeca na Sarajevo. Ja sam bio par puta u Tuzli i svaki put i je super bilo, ljudi su dosta susretljiviji od Sarajlija :)troll:) i generalno mi je super neki osjecaj bio "u zraku" dok sam bio tamo.

Sto se tice toga sto si pitao, ne znam jesi mislio na to obnovljeno setaliste, ili na tu zgradu u pozadini? Ako je zgrada u pitanju, onda je to Mellain Centar, poslovni toranj, hotel, banjsko ljeciliste, to se inace gradi na mjestu bivseg hotela Bristol. Imat ce 22 sprata, i bit ce visok 110m. Cijena je oko 110 miliona km.

Evo i render:

Tuzla se bas bas gradi zadnjih godina.

Ekstra reportaza ranko! :applause:
See less See more
brojač;91624063 said:
što je malo za 17 godina (Dejton 1995)
ako cemo precizno nije ni 16 gradjevinskih sezona, tacnije15 je proslo
Ja sam mislio da si ti Tuzlak. Nebitno...
ocigleo je da je zivio u TZ samo ne kontam sto to sakriva.

Da te pitam u vezi etno sela...kako si ga ti doživeo, da li ima šta da se vidi, ili bolje da pitam, šta da se tamo radi?...Mene prijatelji nagovaraju da obavezno odemo kada budemo išli u Bosnu, kao to ne smemo propustiti... ali kako smo potpuno različitog kulturnog, muzčkog, estetskog ukusa, ne smatram njihovo mišljenje kompetentnim... Meni iskreno, ovako sa slika, deluje dosta neukusno...ima tu i tamo simpatičnih momenata, ali ništa što bi mi privuklo pažnju...nije mi baš usput, ne bih da idem bezveze...
moj savje ti je da posjetis ako ti je usput i eventualno ako nije predaleko. Ima da se jede i seta 15min i to je to.
EDIT: Što se tiče Tuzle, jako sam prijatno iznenađen...Deluje veoma sređeno i urbano...Očekivao sam da više vuče na neku palanku, u stvari, iskreno nisam ništa očekivao, pošto ne znam ništa o tom gradu, ali sam očigledno pun predrasuda...Sve pohvale za grad, deluje jako prijatan za život, priroda je takođe prelepa..
Tuzla je definitvno jedan od najurbanijih gradova u BiH. Interesoantno je kako ljudi iz Srbije gledaju sve kroz prizmu Srbije gdje je gotovo svaki grad manji od 100k obavezno palanka, u BiH je to malo drugacije, jer stil urbanog i gradskog zivota je prilicno star i postoji kultura gradskog zivljenja u jako malim sredinama. Cak i mjesta od po 15.000 stanovnika imaju urbanu kulturu.
41 - 60 of 139 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.