SkyscraperCity Forum banner

Tuzla i etno selo Stanišić

42109 Views 138 Replies 29 Participants Last post by  nestvaran
Reših da ovde podelim sa vama utiske sa jednodnevnog izleta u Tuzlu. Kako bi vas bolje upoznao sa ovim gradom, drugim po veličini u Federaciji BiH.

Tuzla je univerzitetski centar, industrijski grad i sedište Tuzlanskog kantona. Sam grad ima oko 100.000 stanovnika.

Grad je dugačak oko 14km a uzak na nekim mestima i manje od jednog kilometra.

.

Prikazaću utiske sa puta, dosta slika samog grada i u povratku sam svratio do etno sela Stanišić.
Pa idemo redom
See less See more
121 - 139 of 139 Posts
^^^ovo mi izgleda mnogo dobro, prava stvar! sto se tice slane vode, da li je to morska voda, bas iz mora. Ili mesaju vodu sa soli iz rudnika?
samo slana voda iz rudnika.
^^^ovo mi izgleda mnogo dobro, prava stvar! sto se tice slane vode, da li je to morska voda, bas iz mora. Ili mesaju vodu sa soli iz rudnika?

Ni jedno, ni drugo.

Ispod Tuzle "lezi" ogromna kolicina slane vode koja je crpljena i isusivana, pa je tako na vrlo lak i jednostavan nacin vijekovima (ustvari hiljadama godina) proizvodjena so. Sa razvojem moderne industrije proizvodnja soli je umnogostrucena, ali je to imalo taj "nusprodukt" da je tlo pocelo da se spusta (na mjestima gdje su danasnja jezera preko 10 metara) i da slana voda izbija na povrsinu.

tako je zbog slijeganja srusen veliki dio starog gradskog jezgra i na najugrozenijim mjestima (tj. na mjestu danasnjih jezera) je od pocetka 1980-ih pokusano napraviti vise razlicitih parkova ili sportsko-rekreacionih terena, ali bi slana voda uvijek izbijala na povrsinu + kad bi se to pomijesalo sa padavinama bi doslo do poplava koje bi prekrile citav stari grad.

Da bi se rijesio problem slijeganja crpljenje je obustavljeno i rudnik (kamene soli) je "izmjesten" u selo Tetima iznad Gornje Tuzle/prema Majevici (dakle sjeveroistocno od grada) - projekat je bio gotov pocetkom 1990-ih, ali je rat odlozio start proizvodnje, tako da je crpljenje vode i vadjenje soli iz starog rudnika (kod stadiona Tusanj) prestalo tek prije nekoliko godina. To je usporilo (i skoro zaustavilo) slijeganje tla, ali ce trebati neko vrijeme da potpuno prestane.

To pak nije moglo sprijeciti izbijanje vode na povrsinu i da bi se rijesio taj problem doslo se na ideju pravljenja jezera (prvo jednog) i to je rijesilo problem plavljenja + dalo potpuno novi imidz gradu..
See less See more
brojač;92004022 said:
evo jedne lepe panorame grada, pogled na severoistok ka Majevici (vidi se u daljini)

Slika je stara preko 10 godina.
5
još malo edukacije.
Interesantno je da pored Tuzle postoji veliko jezero, jedno od najvećih veštačkih jezera na Balkanu.Dugačko oko 10km, a široko oko 1,5km mnogo veće od Palića. nastalo za potrebe TE Tuzla. Priča se da ima somova teških i do 200kg, velikih ko čamci. Na dnu jezera je selo sa celom crkvom. To je to otprilike.
Ima finu prirodu okolo, čak i izvore mineralne vode u mestu Kiseljak i nekoliko turističkih objekata.
Evo par fotkiSee less See more
Imaš li slike sela? :)
kojeg sela?
sve slike ovde su sa mog foto aparata, sem one predobre panorame i Modraca koje su sa GE. Postovo sam o Modracu jer sam osećao da je priča nedorečena ako se ne spomene ovo veliko jezero pored Tuzle.
sto toliko jezero za potrebe TE?

Inace stavili su Srbe zadnje na ovu tablu odmah iza dzelata, a kao prve Jevreje i Rome :nuts:
sto toliko jezero za potrebe TE?

Inace stavili su Srbe zadnje na ovu tablu odmah iza dzelata, a kao prve Jevreje i Rome :nuts:


Ne znam zasto su Srbe stavili iza Hrvata i Bosnjaka (mada sam naklon da mislim da je u pitanju abeceda B, H, S, jer se obicno tako kaze kad se nabrajaju tri konstitutivna naroda).
Za Jevreje i Rome pak itekako ima smisla da budu prvi, jer su oni bili najveci dio "odvedenih" - o procentualnoj zastupljenosti da ni ne govorim.

Naime vecina istorijskih istrazivanja (pogledaj npr. veoma citirani doktorski rad T. Dulica sa Upsala Univerziteta, koji je jedan od najboljih radova na temu ustaskog terora u BiH) ukazuje da je broj "odvedenih" tuzlanskih Srba na svu srecu bio relativno mali - narocito u poredjenju sa Banjalukom ili Hercegovinom. Planova je bilo raznih, sve uzasniji od uzasnijeg, cak i da se svi tuzlanski Srbi utjeraju u crkvu i da se ona onda zapali, ali na svu srecu je "pobijedlia" ona strana koja je bila protiv toga. Prilican dio lokalne muslimanske, a i hrvatske, elite se usprotivio masovnom progonu i pogromu Srba - nesto sto je na zalost izostalo u vecem dijelu BiH i sto, takodje na zalost, nije bio slucaj sa Jevrejima i Romima koji su "tiho" nestali iz grada.
Iz tog razloga ti je primjedba o Jevrejima i Romima veoma neukusna - I kao neko ko prilicno poznaje situaciju (naucno kroz visegodisnji rad na 8 razlicitih institucija u 6 razliciih drzava i "licno" kroz i srpski i jevrejski dio moje porodice) cu tvrditi da Jevrejima i Romima cak ni poseban spomenik nije dovoljan, da se zapamti sta se dogodi kad se sutke prihvati "nestajanje" komsija. Toga nam, u svijetlu novije povijesti, nikako ne moze biti na pretek u ex-YU!
See less See more
Iz tog razloga ti je primjedba o Jevrejima i Romima veoma neukusna

to nema veze sa neukusom. Neukusno je ređati imena nacija po azbučnom redu, a broj žrtava je totalno nejednak.
evo naleteh na jednu lepu panoramu Tuzle. Da malo objasnim fotku. Pogled na istočni deo grada i pogled sa juga na sever.vidi se ušće Soline u Jalu, vidi se na brdu gradska bolnica, vidi se obilaznica, i stambena naselja Senjak, Stupine (šarene zgrade).
U daljini na sever je naselje Solina isto stambene zgrade koje se ne vidi dobro zbog daljine.
Vide se i dva bela nebodera sa kojih je snimala Tuzlanska TV napad na kolonu 15. maja 1992. godine. Inače su to najviše zgrade u gradu.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
brojač;92456890 said:
to nema veze sa neukusom. Neukusno je ređati imena nacija po azbučnom redu, a broj žrtava je totalno nejednak.
O boze dragi, neki ljudi nisu u stanju procitati dvije linije i razmjeti smisao.. Nacionalizam ima svoju logiku, sto hafenov i tvoj komentar pokazuju, ali ta logika cesto nije "pretjerano" blizu onoga sto se dogodilo u proslosti.

Srbi su bili OGROMNA vecina stradalih u logorima NDH, ali na lokalnom planu, nije bilo masovnog odvodjenja Srba iz Tuzle.
Graditi mit o tom stradanju stvara i odrzava nacionalizam, ali istovremeno nipodistava stvarne srpske zrtve diljem NDH jer stvarno mucene, ubijane, kasapljene ljude utapa u neidentifikovanu masu zamisljene kategorije "nase nacionalne zrtve"

Znam da je komentar star, ali ne mogu ostati nijem na glupost, jer ona nema rok upotrebe.

Usput, nije azbucni red, nego abecedni - da je azbucni Hrvati bi valjda bili zadnji
nije moj video klip ali je dobar. vredi pogledati

Je li uredu da prokomentarišem malo ovu reportažu pošto je stara preko dvije godine, mislim konkretno na sami početak jer je vezano za moj grad?
Nisam prije vidio ovo i želja mi je bila da prokomentarišem par stvari, ovo je vjerovatno jedina reportaža o TZ na cijelom Skyscrapercity-u. Pa prvo nije mi jasno kako znaš ovoliko stvari o Tuzli :) Vidim da su se i drugi isto pitali tako da pretpostavljam da si imao dobrog vodiča.
brojač;91600061 said:
Neko urbano gradsko područje zapravo počinje otprilike malo desno od ovog natpisa Bukinje, ti si ovdje obuhvatio i industrijsku zonu koja ipak čini dalju periferiju.

Vidim da si na dosta mjesta doticao rata i žao mi je zbog toga, ali eto. Isto tako ne razumijem ovu zaluđenost time 'šta je naše šta njihovo'.

brojač;91600844 said:
Nailazimo na srpsko selo Požarnicu.
Požarnica je u skladu sa svojim imenom potpuno spaljena 1992. godine. Normalno o tome svi ćute i o tome niko ništa u Srbiji ne zna.
E pa evo da se sazna
Spaljene kuće srpskog sela Požarnica posle 20 godina
Požarnica je selo koje nije spaljeno već je bilo poprište borbi na samom početku rata i otuda ove ruševine. Položaje Armije BiH u i oko ovog sela bombardovala je avijacija JNA, a kasnije se linija kako je rat tekao sve više povlačila prema Majevici tj udaljavala od grada. Razgraničenje između dvije vojske Dejton je dočekalo oko zloglasnog Ban brda odakle je Tuzla granatirana sve četiri ratne godine.

Isto tako vidim da obnovljene povratničke kuće nisi slikao, utiska radi pretpostavljam

brojač;91601691 said:
penjem se na Gradinu. Tu je velika gradska bolnica mislim da je sad Kantonalna. Evo nekoliko panorama Skojevske ulice
To je UKC - Univerzitetski klinički centar

brojač;91601964 said:
Tu iza je i Pravoslavno ili Srpsko groblje. Čisto i održavano. Pokošeno a grobove neko obilazi.
Cveća u vazama spomenika
TV Beograd je javljao 1992. da TO razvaljuje srpske grobove i ukopava artiljeriju na tom groblju, a koje se nalazi 10 metara od bolničkog kruga :nuts:. Osim toga zašto ne bi bilo održavano

brojač;91602040 said:
Tu sam video još jedan auto sa NS tablama.
Inače da malo pauziram bilo mi je dosta neprijatno u gradu. Zagledali su me kao mečku kad sam izlazio iz kola, a pandurka me je pažljivo skenirala. Očigledno je da je grad dosta zatvoren i da nema puno srpskih tablica.
Ni sam nemaš pojma koliko si sretan bio, mogao je kamu neko potegnuti na tebe :troll:
brojač;91602217 said:
Odlazim na Partizansko groblje, jedno od najlepših parkova u bivšoj Jigi. Idealna lokacija jednom rečju fantastičan park. Evo par slika. Mislio sam da ću se tu naslikati panorama, ali nisam mogao od drveća a terali su me da požurimo, a ja sam hteo da se razmašem i naslikam po gradu.
Evo nekoliko postova Partizanskog parka. Sad ne znam kako se zove
Zove se Slana Banja, po banji koja je tu nekad bila. I ne znam baš da li se može nazvati parkom, to je više obronak brda s par šumaraka gdje su urađene klupe, stazice, itd. i zaista je dragulj :cheers:

brojač;91602741 said:
Centar Grada je sređen, ali ima veliki problem sa sleganjem. Ispod grada su rudnici soli i ogromne galerije veličine pozorišnih hala. Grad se za jedan vek spustio oko 20 metara. pre dvadesetak godina je jedna kuća samo progutana sa sve nameštajem.
To sleganje se vidi po saobraćajnicama koje su tu valovite, i po nekim napuklim zgradama.
Ali ajde da vidimo centar
Taj fenomen slijeganja tla obuhvata samo najuži centar grada i srećom usporen je zadnjih par godina. Tamo je sada kompleks slanih jezera koja su izgrađena jer zapravo ništa se drugo pametno tu i nije moglo izgraditi. Prije jezera bila je ogromna smrdljiva bara (više nešto kao more blata) koje se zvalo Pinga. Nevjerovatno mnogo zgrada je moralo da se poruši i to pravih ljepotica pogotovo AU arhitekture. Jedna od njih je i ova velika bijela zgrada koja se zove Barok i ona je (očigledno :D) obnovljena

I tu nisu bili rudnici soli već rezervoari slane vode koja je pumpana iz bunara još od Austrougarske

brojač;91604717 said:
starija ali moderna zgrada Privredne banke Sarajevo
Kao što natpis govori sada je tu Tuzlanska banka, koju su kasnije Slovenci kupili i promijenili ime u jednostavno NLB
See less See more
121 - 139 of 139 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top