SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 26 Posts

·
Banned
Joined
·
6,813 Posts
Klopt, ik heb em al 2 x gezien. Laten ze zien hoe ze die brug erover spanden, dat soort dingen. Totale kosten, bijna 1 miljard. Wel een verschil met Rotterdam;)

Zondag avond 11 uur komt ook de hele maand mei ee programma over de palm eilanden in Dubai. Voor de geinteresseerden..
 

·
Registered
Joined
·
9,316 Posts
Ben er al eens geweest .
Maar toen was die niet af .

Vind vooral de verbinding met de Postdamerplatz zeer indrukwekkend .
Want ook het station Potsdamerplatz mag hierbij wel genoemd worden .
En bij Berlin lehrter bahnhof is vooral de koepel + brug en de ondergrondse verbinding zeer indrukwekkend .

bahnhof Potsdamerplatz


Lerhter Bahnhof
 

·
Registered
Joined
·
9,316 Posts
Nee daar ga ik niet vanuit, zie mijn voorgaande post .
Ten eerste staat de grootste in Berlijn .
En hij noemt notabene Berlin Train Terminal .
 

·
Registered
Joined
·
9,316 Posts
Maar dat gaat toch niet over Hamburg ??

Berlijn word hier bedoeld ............Berlijn .
 

·
Registered
Joined
·
9,316 Posts
Heb het gekeken .
Wel een beetje langdraderig .

Ken het station zelf ( de glazen overkapping ) al van zien .

Vind overigens Berlijn toch 1 van de mooiste steden die ik bezocht heb ik .
 

·
Jürgen Leschinger
Joined
·
9,810 Posts
Glazen kathedraal voor spoorknooppunt Berlijn

Volgend weekeinde wordt het nieuw staation van Berlijn geopend. Dan beschikt de Duitse hoofdstad volgens eigen zeggen over het grootste spoorwegknooppunt van Europa, waarin internationale hogesnelheidstreinen, regionale treinen, lightrailverbindingen en metrolijnen uit alle mogelijke richtingen samenkomen.Reizigers hoeven niet meer te pendelen tussen de diverse kopstations. Daarvoor is een speciale noord-zuidspoorverbinding door het centrum van Berlijn aangelegd die is aangesloten op het oude Lehrter Bahnhof. Dat werd voor de gelegenheid wel compleet in het nieuw gestoken.
De miljardenoperatie heeft vanaf het begin onder hoogspanning gestaan. Opdrachtgever Deutsche Bahn kampte met miljardentekorten op de begroting, terwijl de kosten van het megaproject gestaag opliepen. Architect Von Gerkan van het Hamburgse bureau GMP woonde op een gegeven moment geen bouwvergadering meer bij zonder advocaat, omdat Deutsche Bahn voortdurend allerlei ontwerpwijzigingen probeerde door te voeren die lijnrecht indruisten tegen zijn uitgangspunten. Zo werden begin 2000 plotseling de beeldbepalende kantoortorens boven het spoor geschrapt. Uiteindelijk keerden ze toch weer terug en was de meest ingrijpende ontwerpwijziging het verkorten van de gekromde slurf waardoor de regionale treinen 10 meter boven maaiveld het stationsgebouw binnenrijden. Die is ook uitgevoerd in glas. Want transparantie is het uitgangspunt bij het ontwerp. In de centrale stationshal waar reizigers met een wirwar aan liften en roltrappen soms wel 25 meter hoogteverschil moeten overbruggen, valt zelfs daglicht op het laagste niveau, 15 meter beneden maaiveld.
Het op het zuiden gerichte deel van de glaskap boven het spoor is voorzien van zonnecellen. Net als de glaspanelen zelf van de dubbelgekromde kap zijn die in zeer veel verschillende soorten en maten aangebracht, die bijna stuk voor stuk moesten worden uitgeëngineerd. De 1700 vierkante meter pv-panelen hebben gezamenlijk een vermogen van 190 kilowatt, waarmee het station zo’n 2 procent van de eigen stroombehoefte opwekt.

Brugliggers
Spectaculairste onderdeel van de bouwfase was het neerlaten van de vier brugliggers waarmee de twee kantoorgebouwen de sporen overspannen. De liggers waren rechtopstaand gemonteerd en reikten tijdelijk 70 meter de lucht in. Vorige zomer werden ze als twee klapbruggen boven de glazen kap gedraaid, waar de treinen al een tijdje onderdoor reden. Toen het gat van 2 centimeter tussen de ligger was overbrugd, werden de bovengelegen verdiepingen afgebouwd en werd de glazen kap voor de centrale stationshal ertussen geschoven.

Bron: PropertyNL, 19 mei 2006
 

·
Just another user
Joined
·
4,936 Posts
Wat een overdreven gedoe met die brugdelen zeg. Touwtje links en touwtje rechts en dat ding blijft echt wel stabiel hoor. Verder prima docu.
 

·
Registered
Joined
·
9,316 Posts
Bass said:
Tssss.... nooit gehoord van Hamburger Bahnhof IN BERLIJN?

Het oude Hamburger Bahnhof is nu een zeer aan te raden museum voor de moderne kunst, by the way weet je wel.

http://www.hamburgerbahnhof.de/

Nee .
Heb zo'n beetje alle treinstations wel gehad die er zijn .
En die kende ik niet .
En Berlijn heeft veel grote treinstations .................soderju zeg .


Dit vind ik trouwens zelf een zeer mooi station .Beetje oude foto maar toch

 

·
Stadjer (European)
Joined
·
2,327 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Bass said:
Tssss.... nooit gehoord van Hamburger Bahnhof IN BERLIJN?
http://www.hamburgerbahnhof.de/
Nee, nooit van gehoord. Dreigt er nu executie?

Je had wel iets duidelijker mogen zijn vind ik. Met Hamburger bahnhof denk je toch echt aan Hamburg en niet aan Berlijn. Niet ieder forumlid (waaronder ik) heeft al de mogelijkheid gehad om naar Berlijn af te reizen.
 
1 - 20 of 26 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top