SkyscraperCity Forum banner

Tweety in Tibet: heilige plaatsen en sky burials

1936 Views 8 Replies 9 Participants Last post by  supercees
Na de Tibetaanse hoofdstad is het tijd om verder het land in te gaan. Het Tibetaanse landschap is voornamelijk dor en droog. Op de meest vreemde plekken kom je bebouwing en mensen tegen. Die er in onze ogen niet alledaagse gebruiken op na houden.


01. Net buiten Lhasa is deze metershoge Boeddha uitgehakt in een rotsmuur. Ook hier weer een zee van gebedsvlaggetjes.


02. Een van de belangrijkste rivieren in Tibet is de Yarlung Tsangpo. Het dal waarin de rivier stroomt is afwisselend heel breed en dan weer wat smaller. Waar het dal breed is, is de rivier maar enkele decimeters diep. Een tocht met een dergelijk bootje naar de overkant duurt dan ook twee uur, omdat het alleen maar door de diepste stukken kan varen. Toch stranden we halverwege nog op een zandbank. Niet omdat de rivier te ondiep is, maar omdat de motor het begeeft.


03. Aan de overkant van de Yarlung tsangpo ligt het Samye-klooster, een van de oudste kloosters van Tibet. Ook dit klooster is in de jaren zeventig grotendeels verwoest door de Chinezen. Tot op de dag van vandaag wordt het weer opgebouwd.


04. Een typisch plaatje dat je in alle Tibetaanse tempels en kloosters aantreft. Urenlang lezen de monniken hun mantra's op. Ze gebruiken daarbij hele lage toonhoogtes en het is wel verwonderlijk dat ze niet constant hun stem kwijt zijn. De moniken leven van giften van pelgrims. Die hebben altijd een dik pak met briefjes bij zich van omgerekend ongeveer een cent. Die worden aan de monniken en andere pelgrims uitgedeeld. Ook de lokale bevolking komt regelmatig geld brengen.


05. Behalve met bidden houden de monniken zich ook bezig met het maken van allerlei offergeschenken. Deze wonderlijke voorwerpen zijn grotendeels van yakboter gemaakt en bevatten kruiden waar je behoorlijk stoned van kan worden. Ze worden echter niet opgegeten.


06. Niet ver van het Samye-klooster, maar wel een stuk hoger in de bergen ligt de Chim Puk-gemeenschap. Het is een soort rusthuis voor Tibetanen die er de laatste jaren van hun leven veelal mediterend doorbrengen. De klim naar het tegen de berg aangeplakte dorpje is behoorlijk zwaar. Op een hoogte van 4.300 meter merk je dat de lucht een stuk ijler is. Wat wel bijzonder is, is dat elke stap die je nu zet, een nieuw persoonlijk hoogtecord betekent. (Later komen we trouwens nog een heel stuk hoger).


07. Vanaf 4.300 meter heb je een mooi uitzicht op het dal van de Yarlung Tsangpo.


08. Weer terug in het dal van de Yarlung Tsangpo. Zoals je al gemerkt had is Tibet uitermate droog. Soms lijkt het net of je in de Sahara zit. Bomen komen niet veel voor. De bomen die er staan zijn meestal ook nog eens aangeplant. Een paar decennia geleden hebben de Chineze vrijwel elke boom die ze in Tibet zagen omgezaagd. Zelfs de Chinezen hebben daar nu wel spijt van.


09. Meet the yak, de Himalaya-variant op de Hollandse koe. Je komt ze overal in Tibet tegen. Ze worden door boeren gebruikt om de ploeg te trekken en om spullen te vervoeren. Daarnaast worden werkelijk alle onderdelen van de yaks wel ergens voor gebruikt. Ze geven (smerige) melk, waarvan meestal boter gemaakt wordt, van de haren worden tenten gemaakt, de stront is een perfecte brandstof en het vlees wordt onder meer verwerkt in de yakburgers die je overal in Tibet kan eten.


10. Ze zijn er ook in een mini-variant.


11. De meeste Tibetanen zijn erg schuchter en willen liever niet op de foto. Kinderen hebben daar vaak minder last van. Als we in the middle of nowhere even stoppen om te lunchen duiken deze kinderen ineens op. In eerste instantie weten ze niet dat de watermeloen om te eten is, maar als we het even voordoen komt het goed.


12. Op circa 100 kilometer van Lhasa ligt op ongeveer 4.200 meter hoogte het Drigung Til-klooster. Ook weer op een onmogelijke plaats tegen een berg aan geplakt. Nu heb je in Tibet wel meer van dit soort kloosters, maar het bijzondere hieraan is dat dit klooster de belangrijkste plek in Tibet is waar sky burials plaatsvinden. Helemaal links in het midden van de foto de plek waar die bijzondere "begrafenissen" plaatsvinden.


13. Vanaf het klooster heb je weer een prachtig uitzicht. Er is een nogal primitief gastenverblijf waar we overnachten. De hoogte van 4.200 meter is wel even wennen en slapen gaat dan ook lastig.


14 Geen topfoto maar op deze foto kun je de belangrijkste spelers in een sky burial zien vliegen: de gieren. Overledenen worden vanuit heel Tibet naar het Drigung Til-klooster gebracht. Na een nacht op het kloosterterrein worden de lichamen naar de begraafplaats gebracht en in stukken gehakt. Vervolgens worden de lichaamsdelen door de gieren verslonden.


15. De dag voor de daadwerkelijke "begrafenis" komen familieleden de lichamen brengen. In dit geval in een kist, maar later op de dag werden er ook nog een aantal lichamen gebracht die slechts in wat doeken gewikkeld waren. Aan het eind van de middag gaan de monniken bidden voor de doden. Per dag worden er ongeveer vijf lichamen gebracht. Het is bizar om mee te maken: vanuit het gastenverblijf kijk je zo op de lichamen die de nacht doorbrengen op het pleintje en op het moment dat je 's ochtends naar buiten stapt, wordt er net een lichaam op een meter afstand voorbij gedragen. Tibetanen gaan heel anders met de dood om dan wij gewend zijn.


16. Ook hier is weer een centrale gebedsruimte waar de monniken uren per dag doorbrengen.


17. De woonvertrekken van de monniken liggen tegen de steile berghelling aan.


18. Een steile weg leidt naar het klooster.


19. Vanaf het Drigung Til-klooster lopen we de ongeveer 20 kilometer naar het Tidrun-nonnenklooster, op ruim 4.300 meter hoogte. De weg leidt door mooie smalle kloven.


20. Bij een huis dat we onderweg tegenkomen zijn de kinderen niet helemaal gerust op een fotocamera.


21. Bijna bij het nonnenklooster.


22. Het Tidrun-klooster. Het staat vooral bekend om zijn warmwaterbronnen. Zo warm dat je er maar even in kan bijven. Daarna ben je om de een of andere reden bekaf en kun je nauwelijks meer een voet voor de andere zetten.


23. Het laatste grote klooster in de buurt van Lhasa is het Ghanden-klooster, op zo'n 4.700 meter hoogte. En natuurlijk ook weer op de meest onbereikbare plek gebouwd, hoewel de Chinezen recentelijk een goede weg naar boven hebben gebouwd. Ook dit klooster lijkt oud, maar is recentelijk opnieuw ogebouwd uit de ruïnes die overbleven na de Culturele Revolutie. Het is een dorp op zich, met huizen, winkeltjes en heel primitief gastenverblijf.


24. Zonsondergang bij het Ghanden-klooster.


25. Uitzicht vanaf de bergtop vlak naast het klooster net na zonsopgang. Het dal beneden ligt op ongeveer 3.600 meter hoogte.


26. Het klooster vanaf de heuveltop.


27. Het dagelijks leven in het klooster zorgt voor veel levendigheid.


28. In de daken zit vaak goud verwerkt.


29. Aan de andere kant van Lhasa ligt het Yamdruk-Tso-meer. Het meer is, zoals zoveel bijzondere natuurlijke elementen, heilig. Daarom mag er niet op gevaren of in gevist worden. Vanaf de Kamba-La-bergpas op 4.800 meter hoogte (weer een nieuw persoonlijk record) heb je, als het onbewolkt is dan, een fantastisch uitzicht op het meer dat op bijna 4.500 meter hoogte ligt. Ondanks dat het een heilig meer is, gebruiken de Chinezen het water uit het meer om een waterkrachtcentrale te voeden.


30. Dan de Friendship Higway. De Friendship Highway is de weg die Lhasa en Kathmandu met elkaar verbindt. Op weg naar Gyantse, een andere belangrijke stad in Tibet, voel je je af en toe net in het Wilde Westen. Lucky Luke kan elk moment om de hoek komen.


31. Bergen worden afgewisseld door grote zandbakken.


32. Er groeit nauwelijks wat. De Tibetaanse lucht is verschrikkelijk droog. Je moet per dag een aantal liters water drinken om zelf een beetje het juiste vochtgehalte te behouden.

Coming up:
Along the Friendship Highway: Lhasa - Mount Everest - Kathmandu
See less See more
32
1 - 9 of 9 Posts
Geweldige foto's, wat een ervaring moet dat geweest zijn. Hoeveel graden was het daar nou op die hoogte?

Elke foto is mooi en heeft zo zn verhaal, dat je goed duidelijk maakt in je teksten...klasse gewoon :eek:kay:

Foto 20 is echt top!
Ziet er prachtig uit, maar wel erg arm. Leuke foto's!
Favo's: #2, 3, 23 en 30. Mooi dat wij dit avontuur op deze manier mogen meemaken.
Geweldige serie, foto 20 is idd ook erg mooi! Is het reizen zonder organisatie er geen probleem meer, of is dat toch verplicht?
prachtige foto's die een boeiende serie vormen!
@ill-b
Wat is er zo mooi aan een foto (#20) van een jochie waarvan zen gulp open staat :D NEE ik snap wel dat ze niet graag zo op de foto willen... voor de rest lauter lof voor deze fotos natuurlijk Tweety :)
Prachtige reeks... en dit niet in de laatste plaats door de erbij verschafte informatie!
1 - 9 of 9 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top