SkyscraperCity Forum banner
1 - 13 of 13 Posts

· Hoogvlieger
Joined
·
3,146 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Tibet is officieel een "Autonome regio" van China. Officieel, want veel mensen denken daar anders over. Feit is dat het land zelfstandig was totdat de Chinezen in 1950 de Tibetaanse bevolking kwamen "bevrijden". Het land werd voor de "bevrijding", zowel op politiek als religieus vlak, geregeerd door de Dalai Lama. De veertiende Dalai Lama (de huidige) werd gedwongen te vluchten en zit nu in India. Daarvandaan moet hij toezien hoe zijn land door de Chinezen wordt geregeerd en verwijzingen naar religie en historie systematisch worden uitgeroeid. Hoogtepunt van acties daartoe was de Culturele Revolutie in de jaren 70. In heel China, en met name in Tibet, werd onder leiding van Mao alles dat maar enigszins met religie en "verkeerde" geschiedenis te maken had, grondig vernield.

De Dalai Lama is telkens een reïncarnatie van zijn voorganger. Komt een Dalai Lama te overlijden, dan begint een uitgebreide en ingewikkelde zoektocht naar zijn opvolger, een jong jongetje dat dezelfde karaktereigenschappen moet bezitten als zijn voorganger. het woord Dalai Lama, en afbeeldingen van de huidige Dalai Lama, zijn in Tibet verboden door de Chinezen.

Lhasa is de hoofdstad van Tibet. Het was een betrekkelijk klein plaatsje, totdat de Bevrijders er hun intrek namen en de stad flink uitbreidden met hun standaard architectuur. Toch heeft de stad nog een mooi Tibetaans hart, waar de Chinezen gelukkig grotendeels van af gebleven zijn. De stad ligt op ruim 3.600 meter boven zeeniveau. Dat merk je wel: de lucht bevat veel minder zuurstof, waardoor alle inspanningen veel vermoeiender zijn dan op zeeniveau.

Tot zover de inleiding, nu de foto's!


01. Het religieuze hart van Lhasa, en daarmee van Tibet, is de Jokhang-tempel, middenin de stad. Tijdens de Culturele Revolutie is de tempel door de Chinezen volledig verwoest, maar tegenwoordig staat ie er weer bij alsof ie er al eeuwen staat. Vanaf de eerste verdieping heb je een mooi zicht op de binnenplaats.


02. Veruit de meeste muren in Tibet zijn wit. Maar niet allemaal.


03. Op de bagene grond en op de eerste verdieping heeft de Jokhang-tempel veel kleine hokjes en kapelletjes.


04. De zijkant van de centrale hal. Binnen in de hal vinen aan de lopende band gebedsceremonies plaats, waarbij monniken uren achtereen hun mantra's opzeggen, afgewisseld met muziek en het drinken van yakboterthee (de naam zegt wel iets over de smaak). Helaas is het daar te donker voor fatsoenlijke foto's.


05. Er is een aardige hoeveelheid goud in de tempel verwerkt. Het geld voor de wederopbouw is bijeengebracht door de Tibetanen zelf, met hulp van andere landen. De Chinezen hebben zich niet echt druk gemaakt om de herbouw.


06. Detail van de centrale hal.


07. De straten om de tempel heen vormen de Barkhor-kora. Volgens de Boeddhistische traditie mag je deze uitsluitend rechtsom lopen. De meesten houden zich daar keurig aan; provocerende Chinezen lopen soms in de andere richting. De straten die de kora vormen zijn vergeven van de winkeltjes met souvenirs en religieuze producten.


08. Veel pelgrims lopen de hele dag de kora rond met hun gebedsmolens. Door de molen rond te draaien worden de gebeden die op een briefje in ed molen zitten, de hemel in gestuurd.


09. De Tibetanen komen uit het hele land naar Lhasa om een bedevaart te maken. Als een offer wordt op enkele plaatsen de hele dag jeneverbes verbrand. Sommige delen van de kora staan daarom de hele tijd vol met rook.


10. Souvenirs, kleding, prullaria; alles is in overvloed te koop.


11. Een bijzonder gebruik onder Tibetaanse pelgrims is het prostreren. Dat komt neer op constant afwisselend gaan staan en weer voorover gaan liggen. Sommigen leggen op die manier honderden kilometers af: gaan staan waar je handen liggen en vervolgens weer languit gaan liggen. Het einddoel is vaak Lhasa, waar vaak ook wordt geprostreerd zonder te verplaatsen.


12. Rondom de Jokhang-tempel bevinden zich nog een paar kleinere tempeltjes. Ook die hebben meestal hun eigen kora, voorzien van gebedsmolens. Degenen die de kora lopen, draaien de gebedsmolens rond, waardoor de mantra's (gebeden) in de gebedsmolens hun weg naar de hemel vinden.


13. Zelfs op het dak van een van de kleine tempeltjes is het een drukte van belang. De hele dag wordt er gebeden. De pelgrims leven vaak van giften.


14. Het bekendste gebouw van Lhasa is het Potala-paleis. Voordat de Dalai Lama door de Chinezen werd verdreven, woonde en regeerde hij hier. Het huidige paleis is gebouwd in opdracht van de vijfde Dalai Lama en was gebreed in 1649.


15. Het paleis is gebouwd op een 130 meter hoge heuvel aan de rand van het oude centrum van Lhasa. Het heeft de Culturele Revolutie grotendeels overleefd en is daarmee een van de weinige religieuze/politieke gebouwen die dat geluk hadden. De exploitatie van het palies is in handen van de Chinezen. Zo kunnen ze de informatie over de geschiedenis die gegeven wordt controleren (lees: verdraaien) en dat geldt ook voor de bezoekers: een dag van te voren moet je je met je paspoort en ingevulde formulieren bij een ticket office melden, vervolgens lang wachten en hopen dat je wordt toegelaten.


16. Gelukkig mocht ik er in. Vanaf een van de binnenplaatsen / dakterrassen is dit de zijkant van het witte paleis, het oudste deel van het Potala-complex.


17. De muren worden jaarlijks geschilderd. Niet met een kwast, maar gewoon door een soort van witte verf met bussen tegelijk tegen de muren te smijten.


18. De achterkant van het witte paleis.


19. Het rode paleis dateert van enkele tientallen jaren later. In dat paleis liggen de tombe's van de meeste Dalai Lama's. Stuk voor stuk enorme monumenten met een hoop goud. In het monument voor de vijfde Dalai Lama (de bouwer van Potala) zit bijna 4000 kilo goud verwerkt. Erg mooi, maar helaas is het verboden om foto's te maken. En met op elke hoek een Chinees met een "verborgen" microfoontje en dito camera laat je het ook wel uit je hoofd.


20. Rondom het Potala-paleis loopt ook weer een kora met een heleboel gebedsmolens.


21. En natuurlijk loop je die alleen rechtsom, met de klok mee.


22. Omdat het Potala-paleis hoger ligt dan de rest van Lhasa, heb je er mooie uitzichten over de stad. Het grootste deel van Lhasa is in de recente jaren door de Chinezen gebouwd en is dus het aanzien niet waard.


23. Tegenover de voorkant van het Potala-paleis staat een afgrijselijk monument dat de Chinezen hebben neergezet ter nagedachtenis aan de "bevrijding" van het Tibetaanse volk. Voor de Chinezen is dit monument een stuk heiliger dan alle religieuze plekken in Lhasa.


24. De twee boogbruggen zijn onderdeel van de spoorlijn van het Chinese "vasteland" naar Lhasa. De lijn werd eind 2006 in gebruik genomen en de verwachting/vrees is dat het aantal Chinezen dat zich in Lhasa vestigt daardoor alleen nog maar sneller zal stijgen.


25. Een klein stukje buiten Lhasa ligt het Drepung-klooster. Voordat de vijfde Dalai Lama naar het Potala-paleis verhuisde, woonden en werkten hij en zijn voorganges hier. Het klooster ligt enkele honderden meters hoger dan Lhasa.


26. Ook dit klooster werd ten tijde van de Culturele Revolutie met de grond gelijk gemaakt. Recentelijk is het herbouwd, hoewel de gebouwen er uitzien alsof ze er al eeuwen lang rustig staan.


27. Voor de "bevrijding" van Tibet door de Chinezen leefden hier duizenden monniken. Tegenwoordig is door de Chinezen een maximum aantal ingesteld, waardoor er nog maar ongeveer 800 monniken in het Drepung-klooster wonen. Het beperken van het aantal monniken is een van de subtielere tactieken van de Chinezen om het Tibetaans Boeddhisme uit te roeien.


28. Een klooster bevat veel functies. De monniken wonen en werken er en er zijn ruimtes voor gebedsceremonies. In het Drepung-klooster bevinden zich ook de tombe's van de tweede, derde en vierde Dalai Lama.


29. De bergen rondom Lhasa en dus ook rond het Drepung-klooster zijn vrijwel boomloos en bestaan uit stof en stenen.


30. Deuren bestaan in Tibet bestaan vaak uit een wit doek. Hoewel, wit... vaak zijn ze zo smerig dat je ze liefst niet wilt aanraken.


31. Overal tref je gebedsmolens aan.


32. Uitzicht vanaf het klooster. Links in het dal ligt Lhasa.


33. Stromend water (en electricteit) zijn in het grooste deel van Tibet sinds een paar jaar redelijk gemeengoed. De Chinezen hebben iet alleen maar voor ellende gezorgd.


34. Nogmaals zich op Lhasa. Net achter de heuvel op de voorgrond ligt het Potala-paleis.


35. Het langwerpige witte gebouw is het nieuwe station van Lhasa en het eindpunt van de spoorlijn. De bergtoppen rondom Lhasa hebben een hoogte van maximaal ongeveer 5.500 meter.


36. De woonblokken van het klooster zien er uit zoals vrijwel ieder Tibetaans huis eruit ziet. Wit, beetje schuine gevel, zwarte randen om de ramen en deuren.


37. Met dit apparaat wordt water gekokt. Het maakt gebruik van de zonnewarmte en dankzij de vorm van de schaal wordt het op het punt waar de fluitketel staat zo warm, dat het water ervan gaat koken. Als je je hand op dat punt houdt trek je hem snel weer weg want het is erg warm.


38. Overal in Lhasa kom je dit soort tafereeltjes tegen.


39. Sneeuw komt in Lhasa zelf niet vaak voor. Wel zijn de bergtoppen in de buurt regelmatig wit.


40. Bij zonsopgang zien de bergen er weer heel anders uit.


41. De eerste zonnestralen van de dag op het Potala-paleis.
 

· -
Joined
·
9,464 Posts
Hier kan ik kort over zijn, een erg mooie en interessante serie! :)
 

· Banned
Joined
·
15,418 Posts
Ik denk je beste serie ooit, echt waar! Wat een prachtstad is dat zeg!

Ik moet daar gewoon heen. Dat Potala-paleis zou ik bijna een wereldwonder willen noemen. Het is echt schitterend!

En die gebedsmolens, die zijn zo te zien gewoon van goud?
 

· Bike It!
Joined
·
25,915 Posts
:applause: :applause: :applause: :applause: :applause:
Grootse serie!
Man, man...wat een stad, wat een foto's!
Die kleuren, die mensen, die bergen, die gebouwen...

Dr. Dubai: Ik moet daar gewoon heen
Dat gevoel heb ik nou ook.
Bedankt tweety.
 

· Moderator
Joined
·
58,826 Posts
Interessante serie.

Ik heb me wel eens afgevraagd of het goed voor Tibet zou zijn als het onafhankelijk zou worden. Nu is het afhankelijk van Chinese gelden uit het rijkere oosten. Tibet zelf ligt gigantisch afgelegen, dus misschien zouden ze niet echt op zichzelf kunnen staan als land? Tibet is hoog, afgelegen, dunbevolkt en met nauwelijks wegen.

De bergen zijn daar trouwens wel erg saai, geef mij dan maar de (lagere) Alpen.
 
1 - 13 of 13 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top