SkyscraperCity Forum banner

[Ukraina] Kijów - Prypeć - Czarnobyl

77685 Views 811 Replies 31 Participants Last post by  valeshka
Ten wątek być może nie przebije atrakcyjnością i ilością dobrych wspomnień niedawnego rowerowego, ale może warto i ten wyjazd opisać?

Przed wyjazdem na rowerową wyprawę do Odessy, nie byłem jej pewny czy ostatecznie dojdzie do skutku.
Jako alternatywę (bo przecież nie wytrzymałbym aby nie pojechać na Ukrainę) miałem w zanadrzu kupione bilety na samolot do Kijowa.
Wyprawa rowerowa wypaliła, więc już było dobrze, a jeszcze lepiej się zrobiło bo trzy tygodnie później obrałem kierunek na ukraińską stolicę :)
Pierwotnie miał być to kameralny wypad, jednak w miarę upływu czasu dołączały do nas kolejne osoby i ostatecznie polecieliśmy paczką ok 20-osobową.
Data wyjazdu to 8-11.09.2017, wylot Wizzair'em w piątkowe południe z Lublina na lotnisko Żuliany, powrót w poniedziałkowe południe również bezpośrednio do Lublina.
Na miejscu w piątek zakwaterowanie w hotelu i wieczorne łazęgi po mieście.
Sobota to wczesna pobudka i wyjazd na cały dzień do Zony, czyli Czarnobyl i okolice.
Niedziela cała spożytkowana na zwiedzaniu Kijowa.
Poniedziałek - leniwe odreagowanie intensywnego weekendu i powrót do kraju.

Rowerów tym razem nie było, zdjęć mam całkiem sporo ale też i dużo mniej niż w ostatnim wątku (i na pewno nie tak dobre jak w wątku @krystiand), ale tematyka Czarnobyla (szczególnie w kontekście ostatnich niepokojących zdarzeń) myślę, że będzie interesująca. Sam Kijów też miastem ciekawym jest i mającym dużo do zaoferowania/pokazania.

Startujemy?
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 812 Posts
3
01. Lotnisko "pod nosem", na każdym kroku uśmiechnięci znajomi - idealne miejsce na rozpoczęcie podróży.

02. Przez ładnych parę dni pod rząd lało i generalnie było kiepsko pod kątem pogody. Tuż przed weekendem pogoda nagle zrobiła miłą niespodziankę zdecydowanie się poprawiając.

03. Nasza taksówka do Kijowa.
See less See more
  • Like
3
04. Start z lubelskiego lotniska przy idealnej pogodzie.

05. Świdnik Duży Drugi z góry. Nie wiem skąd wzięło się to 'duży', no ale, niech im tam będzie.

06. Z góry to i nawet Lublin jakiś taki mały się wydaje. A przy okazji i ładniejszy, chociaż już coraz mniej zielony.
See less See more
  • Like
3
07. Lot króciutki, wszak to tylko 600km, ale przy takiej pogodzie nie ma szans na nudę.

08. Za Lwowem niebo przysłoniły gęste chmury. Czyżby jednak ostatnie deszcze jeszcze tu wisiały i początkowa radość ze słoneczej pogody miała się właśnie zakończyć?

09. ...tym bardziej, że podchodząc do lądowania w Kijowie chmury nadal gęsto spowijały niebo. Padać nie padało, ale już nie było tak radośnie jak w Lublinie.
See less See more
  • Like
Byłem na podobnej wyprawie jakieś 6 lat temu. Różnica taka, że był to wyjazd zorganizowany i autokarowy, a wyjazd z Krakowa. Ciekaw jestem czy coś się zmieniło w zonie?!
Byłem na podobnej wyprawie jakieś 6 lat temu. Różnica taka, że był to wyjazd zorganizowany i autokarowy, a wyjazd z Krakowa. Ciekaw jestem czy coś się zmieniło w zonie?!
Jak było wcześniej w Zonie i co się zmieniło to za bardzo nie powiem bo nie wiem - to była moja pierwsza tam wizyta, więc skali porównawczej brak.
Ale to, że się zmienia to pewne. Obecnie strefa to coraz popularniejsze miejsce wycieczek, a w dobie globalizacji i internetu informacje z jej wnętrza szybko ją opuszczają i obiegają cały świat. Zeszłoroczne ruszenie diabelskiego młyna, zapalenie neonów, śmierć Białorusina na Dudze czy ćwiczenia gwardii z użyciem ostrej amunicji... też pewnie o tym słyszałeś. Dziś rano przeczytałem info od stowarzyszenia organizacji turystycznych działających przy strefie, że zostaje ona zamknięta na cały dzień i że nikogo do niej nie wpuszczą. Powód? Kolejne ćwiczenia Gwardii Narodowej. Wnerw będących na miejscu, mających wykupione wycieczki itp porządny. Do tego pytanie dlaczego zamykana cała strefa? Czyżby znowu zapowiadało się ostre strzelanie? Strefa jako poligon? Słabo to wygląda. Do tego zimą były problemy z obiegiem dokumentacji wjazdowej - na wjazd w Dytiatkach czekano długie godziny na mrozie i nie było siły aby pogonić procedury.
Niedawno też wprowadzono (oprócz zamontowanej wcześniej kamery) dodatkową ochronę dla Dugi, wytyczono "ścieżki spacerowe" wokół niej zakazując zbliżania się do samych anten, a na dokładkę parę tygodni temu zdecydowano się na dosyć drastyczny środek - odcięto wszystkie drabiny wejściowe na anteny (a były tam od nowości).
Jest sporo firm żyjących z turystyki do Zony, sam zarządca strefy też niezłe pieniądze notuje na koncie, a z dnia na dzień pojawiają się coraz większe obawy jak długo taki stan rzeczy uda się utrzymać. Wygląda na to, że degradacja Zony ostatnimi czasy wyjątkowo przyspieszyła. Zamykanie strefy, dewastacja nie tylko przez pseudo-ekploratorów ale i oficjalne siły porządkowe nie służą niczemu dobremu. Co będzie i jak będzie za jakiś czas zobaczymy.
Tak czy owak, nie będzie chyba zbytnim patosem parafraza powiedzenia "spieszmy się odwiedzać strefę, tak szybko odchodzi..."
See less See more
  • Like
Reactions: 3
4
10. Na dole wieś Лісники (Leśnicy?) - podkijowska ostoja na dacze i posesje bogatych Ukraińców. Od jeziorka oddziela ją las najeżony bunkrami "jak dobra kasza skwarkami".
Jak się dobrze przyjrzycie, to przy lewym brzegu, samotny punkcik w wodzie - to jeden ze schronów KRU. My mieliśmy/mamy MRU - Międzyrzecki Rejon Umocniony a tu mieli Kijowski Rejon Umocniony.
Jest to obiekt nr 127, a tu znajduje się świetna stronka ze zdjęciami poszczególnych bunkrów.

Mapa samego KRU też imponująca:

11.

12. Kawałek jeziorka i już można przy nim budować hotele i domy. Dojazd też dobry, Szosą Dnieprowską.
See less See more
  • Like
Reactions: 4
3
13. Szosa Dnieprowska biegnie dalej na południe

14. Widoczne w lesie po prawej stronie drogi budynki to Kończa Zaspa (Конча-Заспа), leśna rezydencja wśród której znajduje się sanatorium. Przejście przez ruchliwą drogę niebieskim mostem nad nią.
Nieco po lewej dzika plaża nad rozlewiskiem Dniepru, a w lesie przy niej posiadłości jakiegoś prominenta - w tym przypadku konkretnego polityka, premiera za czasów prezydentury W. Janukowycza, czyli Mykoły Azarowa (tu artykuł wraz z ciekawymi zdjęciami).

15. Z daleka wygląda to sielankowo i niespecjalnie, a tymczasem w tych (i innych wokół Kijowa) lasach pochowane potężne pieniądze i majątki, w znakomitej większości nie do końca legalnie zdobyte.
See less See more
  • Like
Cześć
Ja tez, ze znajomymi planuje się wybrać do Kijowa i Czarnobyla - przełom maj/czerwiec na 4 dni. Pociąg z Przemyśla do Kijowa. Pobyt w strefie na jeden dzień
Mam parę pytań do Ciebie.
1. Jaki nocleg polecasz w Kijowie
2. Co warto zwiedzić w Kijowie
3. W Czarnobylu można wejść na Oko Moskwy?
4. Jakie są +/- koszty (sam pociąg to koszt 17 EURO) pobytu? Ceny jedzenia, noclegu itp?
5. Jakie klubu polecasz w Kijowie gdzie można się pobawić i coś zjeść dobrego?
Pozdrawiam!
^^ Sam organizowałeś wjazd do Strefy czy z biurem?

1. Nocleg to kwestia subiektywna bardzo. My zatrzymaliśmy się z hotelu (podobno nawet trzy gwiazdki miał), ale to ze względu na to, że było nas sporo osób więc nie wiadomo do końca kto jakie ma preferencje. Ktoś lubi luksus, ktoś wygody a komuś nawet materac na podłodze by wystarczył. Było więc to wyjście kompromisowe aby każdy czuł się w miarę komfortowo. Ja osobiście na takich wyjazdach preferuję hostele - tanio i w przyzwoitych warunkach. Nie potrzebne mi pokoje nie wiadomo jakie, rozrywki na miejscu czy restauracje - i tak większość czasu spędzam "poza domem" a hostel ma mi służyć tylko do wykąpania się i wyspania.
2. Odpowiedź krótka - wszystko co zdążysz :) Myślę, że konkretną odpowiedź otrzymasz w trakcie pisania wątku - zobaczysz co ja widziałem i sam ocenisz czy jest to godne uwagi.
3. Nie. Tak jak pisałem w poście nr 6, drabinki na antenę odcięto.
4. Nocleg znajdziesz już od 100-150 hrywien za noc. Górna granica prawie nie istnieje i tylko od ciebie zależy ile chcesz wydać. Piwo kupisz od 15 hrywien za butelkę w sklepie a w knajpie od 30-50. Dobrego kebaba zjesz ( i się nim na prawdę na jesz) za 25-30 hrywien na ulicy. Obiad w knajpie to od 60-80 hrywien w górę... Szczegóły co i jak będę starał się zamieszczać na bieżąco przy opisywanych miejscach.
5. Kluby... Niestety tu nie odpowiem. Nie mój klimat, nie uczęszczam, nie odwiedzam. Wybacz.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
3
16.

17. Rozlewiska Dniepru... woda, jeziora, bagna, las... nic ciekawego. Czy aby na pewno?

Proszę przyjrzeć się dokładnie mniej więcej centrum powyższego kadru, a znajdziecie w nim taką oto perełkę.
Potężna, kilkudziesięciohektarowa posiadłość biznesmena powiązanego z byłym prezydentem W.Janukowyczem, Jury Jenakijewskiego. Typowe oligarchiczne układy, wspomaganie "tituszek" podczas ostatniej rewolucji itp.
Całość ogrodzona kilkumetrowej wysokości płotem z litej blachy, więc raczej się jej z bliska z ziemi nie poogląda. No chyba, że wykorzystamy do tego celu drona to już lepiej widać co i jak na tych piaskach posadowiono:
Dla zainteresowanych nieco więcej o działce i układach Jenakijewskiego: https://www.youtube.com/watch?v=MmLAwnLjh-I

18.
See less See more
  • Like
^^ Sam organizowałeś wjazd do Strefy czy z biurem?

1. Nocleg to kwestia subiektywna bardzo. My zatrzymaliśmy się z hotelu (podobno nawet trzy gwiazdki miał), ale to ze względu na to, że było nas sporo osób więc nie wiadomo do końca kto jakie ma preferencje. Ktoś lubi luksus, ktoś wygody a komuś nawet materac na podłodze by wystarczył. Było więc to wyjście kompromisowe aby każdy czuł się w miarę komfortowo. Ja osobiście na takich wyjazdach preferuję hostele - tanio i w przyzwoitych warunkach. Nie potrzebne mi pokoje nie wiadomo jakie, rozrywki na miejscu czy restauracje - i tak większość czasu spędzam "poza domem" a hostel ma mi służyć tylko do wykąpania się i wyspania.
2. Odpowiedź krótka - wszystko co zdążysz :) Myślę, że konkretną odpowiedź otrzymasz w trakcie pisania wątku - zobaczysz co ja widziałem i sam ocenisz czy jest to godne uwagi.
4. Nocleg znajdziesz już od 100-150 hrywien za noc. Górna granica prawie nie istnieje i tylko od ciebie zależy ile chcesz wydać. Piwo kupisz od 15 hrywien za butelkę w sklepie a w knajpie od 30-50. Dobrego kebaba zjesz ( i się nim na prawdę na jesz) za 25-30 hrywien na ulicy. Obiad w knajpie to od 60-80 hrywien w górę... Szczegóły co i jak będę starał się zamieszczać na bieżąco przy opisywanych miejscach.
5. Kluby... Niestety tu nie odpowiem. Nie mój klimat, nie uczęszczam, nie odwiedzam. Wybacz.
Planujemy z tego biura jechac https://www.chernobylwel.com/PL/914/wycieczka-retro/

Co do noclegu to tez szukamy po kosztach a będzie nas ok 10 osób.

Co do Oka Moskwy to wielka szkoda ze nie można wejść bo mnie to najbardziej w Czarnobylu kusi.
^^
Jeśli 10 osób to szukajcie hostelu - większość z nich ma pokoje wieloosobowe z łóżkami piętrowymi i takie rozwiązanie wychodzi najtaniej. Nawet jeśli znajdziesz pokój np. 12 osobowy, ale w miejscu które się podoba, w dobrej lokalizacji, to warto taki wziąć cały. Koszt dodatkowych dwóch łóżek rozkładasz na każdego po równo i są to tak niewielkie pieniążki, że warto.
Ewentualnie tzw. apartament, czyli całe mieszkanie. W takim przypadku macie całą chatę dla siebie, tylko tu koszt może być nieco wyższy.
"Czarnobyl-2" - na teren kompleksu wejdziesz spokojnie. Ograniczenia pojawiają się dopiero na miejscu. O tym też postaram się nadmienić w trakcie wątku.
3
19. Lewobrzeżna strona Dniepru i miejscowość Bortnicze. Za lasem w oddali za prawą stroną kadru (niestety nie załapało się na zdjęciu), lotnisko Boryspol.

20. Bortnicze. Na dole fragment potężnej oczyszczalni ścieków.

21. Lewobrzeżny Kijów - rejon Darnicki. Pas zieleni pośrodku to Park Partyzanckiej Chwały, za nim dzielnica przemysłowa a w niej zakłady farmaceutyczne, kijowska fabryka broni pancernej, centrum logistyczne A-2287 armii ukraińskiej, baza zaopatrzenia technologicznego Gwardii Narodowej... generalnie ciekawy,mocno uprzemysłowiony i zmilitaryzowany teren.
A w oddali na horyzoncie kolejna kijowska sypialnia - Browary.
See less See more
  • Like
3
22. Rejon Darnicki. Po lewej błyszczą kopuły soboru św. Olgi ukraińskiej prawosławnej cerkwi patriarchatu moskiewskiego (wybudowana w lata 2004-2010).
Po środku, nad rondem, Park im. Żołnierzy Internacjonalistów (sił międzynarodowych) - ustanowiony w roku 2007, w 17-tą rocznicę wyprowadzenia wojsk radzieckich z Afganistanu.

23. Rejon Darnicki. Na górze darnicki węzeł kolejowy.

24. Patrząc od góry po lewej rejon Dnieprowski, węzeł kolejowy na granicy rejonów Dnieprowskiego i Darnickiego, nieco niżej otoczone piaszczystymi plażami jezioro Słoneczne.
Jasne wieżowce po jego lewej stronie to mikrorejon Позняков 4A, potocznie nazywany 'Pszczółka'. Zawijasy w dolnej częściu kadru to mikrorejony Позняков nr 6 i 7.
Niebieski dach w samym środku zdjęcia to targowisko "Позняки". Autostrada rozcinająca zdjęcie od góry to ulica Trostaniecka, przechodząca za rondem w ulicę \Anny Achmatowej.
See less See more
  • Like
3
28.

29. Rejon Dnieprowski i kolorowy kosmos pod tytułem "Comfort Town" :) Jak ktoś chce kupić tu mieszkanie to śmiało, są do wzięcia od ręki -> http://comforttown.com.ua/
Zlepek wieżowców po prawej to 30piętrowce "Mega City", a szaro-brązowe kominy nieco powyżej to darnicka elektrociepłownia (węglowa).

30. W prawym dolnym rodu kolejne jezioro w mieście - Telbin. Tuż obok niego po lewej punktowce "Barwinek", "Poranek nad jeziorem" i "Aquapark"
See less See more
  • Like
3
31. Po lewej piękne rozlewisko pięknej rzeki Dniepr.

32. Patrząc od dołu zdjęcia: trzy punktowce z koronami na głowie to kompleks mieszkalno-biurowy "Srebrna Bryza".
Zaraz za nim widoczne potężne sikawki. To wielkie fontanny wstawione w wody kanału Rusaniwskiego, otaczającego widoczną wyżej wyspę Rusaniwka.
Na górze kadru po lewej most Rusaniwski przez Dniepr, a małe białe robaczki przed nim to Yacht Club Riviera Riverside. Taką samą nazwę nosi zlokalizowany po prawej stronie tuż przy nabrzeżu szary apartamentowiec, a następne trzy jasne punktowce to kompleks mieszkalny "Naddnieprzański".
Zaraz za mostem wysoki brązowy kloc to powstający kolejny apartamentowiec, tym razem o nazwie "Słoneczna Riwiera". Po jego prawej budynek z czterema wieżami (widocznymi, bo jest ich łącznie pięć) to Patriarchalny Sobór Zmartwychwstania Pańskiego - katedra Ukraińskiego Kościoła Grekokatolickiego. Przy katedrze mieści się siedziba eparchy kijowsko-halickiego Światosława Szewczuka.

33. Zwracam uwagę na przyjemnie zagospodarowane nabrzeże. Kijów-miasto dla ludzi? Na to wygląda.
See less See more
  • Like
Startujemy?
Nareszcie :cheers:

Pewnie jak tam byłeś to stała jeszcze szkoła nr 1. Jupiter na pewno stał w całości. Budynki powoli się rozpadają. Niestety.
Zabronili też latać dronami, ale kontrolują to jak zakaz wchodzenia do budynków ;)

5. Jakie klubu polecasz w Kijowie gdzie można się pobawić i coś zjeść dobrego?
Pozdrawiam!
Wersja na bogato. Ceny jak na Ukrainę wysokie, ale i tak niższe niż w Polsce ;)

Jako, że jesienią mam zamiar zabrać drona ze sobą to dla mnie świetnie. Nie będzie mi nikt w środku łaził ;)

Proszę przyjrzeć się dokładnie mniej więcej centrum powyższego kadru, a znajdziecie w nim taką oto perełkę.
Ciekawe kto miał większą - Jenakijewski czy Janukowycz po drugiej stronie miasta?

29. Rejon Dnieprowski i kolorowy kosmos pod tytułem "Comfort Town" :) Jak ktoś chce kupić tu mieszkanie to śmiało, są do wzięcia od ręki -> http://comforttown.com.ua/
Zlepek wieżowców po prawej to 30piętrowce "Mega City", a szaro-brązowe kominy nieco powyżej to darnicka elektrociepłownia (węglowa).
https://imageshack.com/a/img923/1791/9wzmW6.jpg
Szukałem tego ostatnio na mapie Kijowa i nie mogłem znaleźć. Muszę to zobaczyć na żywo z poziomu ulicy :D
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Szukałem tego ostatnio na mapie Kijowa i nie mogłem znaleźć. Muszę to zobaczyć na żywo z poziomu ulicy :D
To może być niebezpieczne dla wzroku. To tego na teren osiedla chyba nie wejdziesz, bo z tego co wiem to takie getto jest, całe ogrodzone płotem a uliczki wjazdowe ze szlabanami.
  • Like
Reactions: 2
1 - 20 of 812 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.