SkyscraperCity Forum banner

[Ukraina] Rosyjska inwazja 2022 - pomoc humanitarna [tylko konkretne informacje, dyskusje gdzie indziej]

14126 Views 53 Replies 35 Participants Last post by  Buster90
Poniżej namiary do wyglądających na wiarygodne organizacji pomocowych dla Ukrainy na podstawie postów w tym wątku:

oraz na bieżąco aktualizowana strona na facebook'u:

Prośba do użytkowników o informacje, jeśli któryś z linków jest podejrzany.
See less See more
41 - 54 of 54 Posts
Cześć wszystkim.
Mam pytanie.
Planuje pomóc rodzinie z Ukrainy. Mam do udostępnienia dom jednorodzinny. Złoże sobie do wojewody to te dopłaty po 40zł.os/doba.
nurtuje mnie jedna kwestia formalna, a mianowicie czy ja jakoś muszę się zabezpieczyć (coś na wzór umowy z potencjalnymi lokatorami) tak by np. nie było sytuacji że po 2 miesiącach np. nie będą chcieli się wyprowadzić? na "normalnym rynku" wynajmu wiec że robi się wynajem okazjonalny i notarialnie spisuje umowę, by w sytuacji gdyby lokator nie płacił to mogę go usunąć (osoba która była u notariusza musi go przygarnąć) jak to wygląda w sytuacji z uchodźcami by z potencjalnej pomocy nie zrobić sobie długoterminowego "kłopotu" bo przecież "normalnie" nie można wyrzucić kobiety z dziećmi z lokalu nawet jak nie płaci.
Z góry dzięki za każde informacje.
See less See more
Mam pytanie.
Planuje pomóc rodzinie z Ukrainy. Mam do udostępnienia dom jednorodzinny. Złoże sobie do wojewody to te dopłaty po 40zł.os/doba.
Za te 40zł od osoby, to z wyżywieniem jest.
See less See more
Wygląda legitnie, nie wiem czy kwalifikuje się jako pomoc humanitarna :):
  • Like
Reactions: 1
Informacja ode mnie z pracy:
Zaprzyjaźniona firma zajmująca się psychoterapią zapewnia pomoc psychologiczną dla poszkodowanych Ukraińców:
  • Like
UNHCR otwiera w Krakowie centrum wsparcia finansowego dla uchodźców z Ukrainy

• Like
Mariupo, Plac Wolności. Za czasów nazistówi po denazyfikacji
See less See more
  • Sad
Reactions: 2
Pytanie: jaką organizację pomocową wesprzeć 1 %?
Pytanie: jaką organizację pomocową wesprzeć 1 %?
Proponuję Podaruj nam 1% Twojego podatku - Ukraiński Dom w Warszawie
Sprawdzeni w dwóch akcjach.
  • Like
Reactions: 2
Firma, w której pracuję, od początku wojny stara się angażować w pomoc. Szef to naprawdę złoty człowiek. Prócz własnych środków, za które kupiona została już partia agregatów, i licznych akcji naszych sklepów, przekazał też firmowy samochód dostawczy, który wciąż jeszcze rozwozi po Ukrainie pomoc humanitarną. Tegoroczna wigilia pracownicza połączona była z aukcją, z której wszystkie środki trafią na konkretny cel: zakup agregatów prądotwórczych dla szpitala polowego. Środki może niewielkie, ale biorąc pod uwagę skalę czuję, że wiele osób dało z siebie tyle, ile mogło.

Jeśli ktoś miałby ochotę wesprzeć mniejszą, mniej medialną zbiórkę, przeznaczoną na konkretny, niewielki w skali potrzeb, cel, zapraszam.

See less See more
Czy w tym wątku można wrzucać linki do zrzutek również na sprzęt wojskowy, czy tylko pomoc czysta humanitarna? Mogę wrzucić w wątek główny, ale tam w pewnym momencie utonie pod naporem postów, a tutaj będzie bardziej widoczne.
Wydaje mi się, że można. Sprzęt wojskowy pomaga orkom ukrócić ich cierpienia, więc uznałbym to za pomoc humanitarną.
  • Love
  • Like
Reactions: 5
Mode nie bananuj:
Jest kolejna zrzutka dla wojaków z pułku Kalinowskiego. Cel słuszny, bo za dużo Białorusinów nie ma RHC, a taka reprezentacja jest warta rzucenia złotkówką:

• Like
Reactions: 3
41 - 54 of 54 Posts