Aflandu-ma pentru cateva saptamani pe meleaguri basarabene, am hotarat sa deschid acest thread pentru a impartasi cateva poze si idei despre acest orasel, unul atipic pentru Republica Moldova. Cum ideea mi-a venit recent, iar sederea mea aici se apropie de final, daca aveti curiozitati/propuneri imi puteti scrie, astfel incat eu, in putinul timp ramas la dispozitie, sa pot face fotografii sau sapa dupa informatii, dupa caz.
De ce este Ungheni un orasel atipic? Well, din cel putin cateva motive. In primul rand, nefiind resedinta de judet in Romania Mare, numele acestui orasel nu ne spune mare lucru, nu a ramas intiparit in mentalul colectiv romanesc asa cum au ramas orasele precum Soroca, Orhei sau Cahul. Si totusi, astazi Ungheniul intrece toate aceste orasele dpdv al populatiei sau al nivelului de dezvoltare. Actually, daca e sa dam crezare ultimului recensamant (2014), Ungheniul este al treilea oras din Republica Moldova (excl. Transnistria) dpdv. al populatiei, dupa Chisinau si Balti.
Si aici ajungem la al doilea aspect - dezvoltarea acestei localitati este de data mai recenta si este legata esential de dezvoltarea transportului feroviar in Basarabia. Mai precis, Ungheni reprezinta principalul nod feroviar din R. Moldova - de aici trenurile ce vin de la Chisinau continua mai departe atat catre Iasi/Bucuresti, cat si catre Moscova. Iar avantajul ce decurge din faptul ca Ungheni este un oras relativ tanar este evident - planificare mai buna, spatii mai generoase, aspect mai urban.
Nu in ultimul rand, Ungheniul este un orașel atipic pentru Republica Moldova pentru ca este un orasel care chiar se dezvolta. Insusi faptul ca eu stau la un amic care recent s-a mutat din oras in ‘zona metropolitana’ (sat majoritar ucrainean din apropiere

) poate reprezenta un indiciu in acest sens. Iar aceasta dezvoltare are legatura, in mod evident, cu pozitionarea geografica - nodul feroviar & apropierea de Iasi. Principalii agenti economici din oras sunt grupati in cadrul
Zonei Economice Libere Ungheni - Lear Corporation (automotive seating), Fabrica de covoare, Fabrica de mobila, ceramica, etc
Adaug niste date demografice (r. 1989 / 2004 / 2014) pentru a vedea mai clar lucrurile:
Ungheni 37.677 / 32.530 / 30.804
Cahul 42.624 / 35.488 / 30.018
Soroca 42.225 / 28.362 / 22.196
Orhei 37.517 / 25.641 / 21.065
Comrat 25.657 / 23.327 / 20.113.
As mai mentiona faptul ca, desi pe timpul Romaniei Mari Ungheniul nu a fost resedinta de judet, totusi el a devenit resedinta de judet
la sfarsitul anilor ‘90 in cadrul Republicii Moldova, si cel mai probabil va redeveni in viitor, odata cu anuntata revenire la impartirea pe judete.
Urmeaza poze.