Dat zou heel mooi zijn! Thank you Brexit (als dit waar is).
Heeft niet direct iets met Brexit te maken ( misschien wel op de achtergrond): de hoofdreden voor Unilever om voor één hoofdkantoor te kiezen is versimpeling van de structuur en bezuiniging op kosten als belofte aan de aandeelhouders nadat Unilever vorig jaar een vriendelijk bod van concurrent Heinz afwees en daarmee veel aandeelhouders teleurstelde nu zij een forse overname premie aan hun neus voorbij zagen gaan. De hoofdredenen om nu voor Rotterdam/Nederland te kiezen zijn naast de belofte van Rutte dat de dividendbelasting wordt afgeschaft ook het feit dat onder Nederlands regime er een tijdelijke beschermingswal kan worden ingesteld bij een vijandig overname bod wat in de VK niet is toegestaan. Daarnaast is de Nederlandse topman Polman meer gecharmeerd van het Rijnlandse model waarbij aandeelhouderswaarde niet persé prioriteit nummer één is, maar bijv. duurzaamheid door hem ook belangrijk wordt gevonden.Dat zou heel mooi zijn! Thank you Brexit (als dit waar is).
Daar hopen we daar maar op, maar het gaat maar om een beperkt aantal extra werkplekken.Mooie huurder voor de nieuwe torens naast Rotterdam CS![]()
Dat valt echt mee, laatst was ik in anderhalf uur van deur tot deur, van mijn huis in Rotterdam tot mijn bestemming in Londen!Heeft Rutte toch mooi geregeld. Geen sarcasme hier.
"Ondanks de woonlasten blijft het personeel namelijk ook liever in Londen wonen." Dat lijkt me sterk. Vanuit London met de taxi naar de luchthaven, daar wachten en dan je vlucht. Je bent sowieso 5 uur van je dag kwijt. Dat houd niemand lang vol.
..
Wij verwachten dat de premier de komen dagen in Rotterdam zal verschijnen om de lokale VVD aan extra zetels te helpen. Sinds afgelopen donderdag is hij ook een beetje een held en dat spreekt veel burgers aan. Het internationaal bekende wereldconcern Unilever maakte toen bekend dat het hoofdkantoor in Nederland wordt gevestigd en niet in het Verenigd Koninkrijk. In zowel de nationale als internationale media stond Mark Rutte met lachende foto’s op de voorgrond en de teksten waren lovend. Mark werd die dag gevierd als de regeringsleider van een klein landje dat het grote en machtige VK een historische economische nederlaag toebracht. In het VK was de overwinning van Nederland ’breaking news’ en in de media werd duidelijk dat deze mokerslag hard is aangekomen. Rutte wordt nog niet vergeleken met onze zeeheld Michiel de Ruyter die in 1667 vlak bij Londen de Engels vloot tot zinken bracht, maar dat kan nog komen.
In Nederland en het VK wordt nu nog volop gespeculeerd over de keuze van Unilever voor Nederland. De top wil geen vijanden maken en zwijgt daar terecht over. Maar volgens de ‘schoolboekjes’ speelt bij een dergelijke keuze zekerheid een hoofdrol. Nederland heeft een ijzersterke economie en is lidstaat van het machtige wereldwijde EU-handelsblok. En het VK droomt ervan na de Brexit ook zo machtig te worden. Als je voor zekerheid gaat, ligt de keuze voor de hand.
‘Deskundigen’
In Nederland valt vooral op dat ‘deskundigen’ en tegenstanders van het kabinet Rutte III er alles aan doen om uit te leggen dat zo’n hoofdkantoor weinig voorstelt. Met deze opvatting kunnen ze misschien in ons land scoren, maar internationaal worden ze weggezet als mensen zonder kennis van zaken. Wereldwijd wordt door landen gevochten om internationale hoofdkantoren van bekende multinationals. Regeringen zijn bereid om eenmalig vele miljarden op tafel te leggen om ze naar hun land te lokken.
..