SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 50 Posts

·
Registered
Joined
·
5,007 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Street furniture is a collective term for objects and pieces of equipment installed on streets and roads for various purposes, including traffic barrier, benches, bollards, post boxes, phone boxes, streetlamps, street lighting, traffic lights, traffic signs, bus stops, grit bins, tram stops, taxi stands, public lavatories, fountains and memorials, and waste receptacles. An important consideration in the design of street furniture is how it affects road safety.
 

·
Banned
Joined
·
9,466 Posts
Парк Хиподрума ще свети по-различно

Направиха първа копка на фотоволтаично парково осветление.

Председателят на СУСОПФ Орлин Алексиев и Пламен Църноречки - кмет на район „Красно село" направиха първа копка за изграждане на фотоволтаично парково осветление в парк „Хиподрума".

Стойността на проекта е 240 000 лв. Средствата са осигурени от Специализиран общински приватизационен фонд с решение на Столичен общински съвет, съобщиха от Столична община.
 

·
Just a freak
Joined
·
3,851 Posts
Plovdiv main drag

 

·
Banned
Joined
·
9,466 Posts
20 столични района ще имат нови кофи за смет

Започва подмяната на над 20 000 контейнера тип "бобър", няколко хиляди единични кофи и около 200 съда от 4 куб. м, съобщиха от Столичната община. Съдовете, които са сега по улиците, са на предишния концесионер по чистотата "Новера", а новите ще са на осемте фирми, които в момента чистят града.
Съдовете ще се сменят поетапно в по 2 района едновременно, които се обслужват от различни фирми. Има одобрен график за това, обясни началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Тя уточни, че няма да има райони, които да останат без кофи дори за час, тъй като първо ще се слагат новите контейнери и след това ще се вдигат старите.
Според графика първи ще бъдат сменени контейнерите в "Искър" и "Изгрев", а след това е ред на"Средец". За район "Искър" са поставени 330 съда в границите между булевард "Капитан Списаревски", "Искърско шосе" и ул. "Илия Бешков". А в район "Изгрев" са поставени 68 съда за отпадъци - в границите между ул. "Георги Димитров" и ул. "Никола Габровски". Подмяната на съдовете продължава, като се работи и през нощта. Това в определени случаи ще създаде неудобство на гражданите, но целта е бързо и безпроблемно да се извърши смяната, обясняват от общината.'
"Новера" чистеше 20 района до средата на март, когато кметът Бойко Борисов прекрати договора им, след като отказаха да събират боклука една седмица. Контейнерите им останаха по улиците досега заради прокурорска заповед и заради привличането на "Новера" от Националния кризисен щаб през април.
 

·
Banned
Joined
·
9,466 Posts
Паметник на жертвите на комунизма ще има в градинката до "Свети Седмочисленици"

Кметството подготвя план за преустройството на цялата градина пред църквата. Пазарът по ул. "Граф Игнатиев" може да изчезне

В градинката до църквата "Св. Седмочисленици" ще има паметник на жертвите на комунистическите режими по света по проект на скулптора Вълко Ценов и архитект Иво Пантелеев, съобщиха днес от инициативния комитет за изграждането на монумента. Той ще представлява стилна композиция от преплетени ръце и мраморни колони. На блокове, разположени зад основната композиция, ще бъдат изписани имената на държавите, които са дали най-много жертви на комунистическия режим.

Други двама автори на проекти, които са на второ и трето място в конкурса за паметника, получиха почетни знаци.
На второ място е проектът на Владимир Игнатов, а на трето - на скулптора Николай Зиков и Стоян Николов.

Председателят на журито арх.Петър Диков - главен архитект на София обясни, че първият национален конкурс за проект за паметника през август 2008-а не е излъчил победител и е обявен втори конкурс с персонални покани към 41 скулптори и художници. В конкурса са участвали 12 колектива на скулптори и архитекти.

Монументът ще се прави с дарения и все още не е уточнено колко ще струва. Очаква се да е готов до година - година и половина, обясни общинският съветник от ДСБ Вили Лилков, който е съпредседател на инициативния комитет. Другият съпреседател Владимир Кисьов от СДС отбеляза, че България е втората държава в Източна Европа след Унгария, която взема решение за изграждането на паметник на жертвите на комунизма.
Лилков заяви, че ще поискат от партиите в 41-ото народно събрание да бъде създаден Институт за национална памет, който да разследва престъпленията на комунистическия режим у нас.

Диков посочи, че мястото на паметника носи и символичност, тъй като църквата "Св. Седмочисленици" до началото на миналия век е била затвор. Главният архитект заяви, че ще работи за преместването на зеленчуковия пазар, който е по ул. "Граф Игнатиев", тъй като заема целия тротоар и е в близост до църквата и до мястото, определено за паметник на жертвите на комунизма.

Кметството ще подготви план за преустройство на градинката пред църквата "Свети Седмочисленици". Очаква се да бъде премахната тоалетната откъм ул. "Шести септември", а чешмичката до нея да бъде преместена, ще се ремонтират алеите и пейките. На мястото на кафенето в частта откъм ул. "Шести септември" ще бъде изграден паметникът на жертвите на комунистическите режими.

Създаването на дневни пазари по районите е идея, по която Столичната община ще работи, съобщи още Петър Диков. Според него за софиянци ще бъде полезно възстановяването на пазарите в определени дни в жилищните комплекси.
 

·
Registered
Joined
·
2,963 Posts
За да бъде истински паметник на жертвите на комунистическия режим в България трябваше да бъде демонтиран паметника на съветската армия и на негово място да бъде поставен новия, който да е на същия пиадестал и със същите размери.
 

·
Banned
Joined
·
9,466 Posts
Монтираха фотоволтаично осветление в столичния парк "Хиподрума"

Завърши монтирането на фотоволтаично осветление в парк "Хиподрума" в София.

Стойността на проекта е 240 хил. лева, които са осигурени от специализирания общински приватизационен фонд с решение на Столичен общински съвет.

За изпълнение на проекта е подписан и меморандум за сътрудничество между район "Красно село" и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), който предвижда работа по съвместни проекти.

Първата копка за изграждане на осветлението направиха на 3 юли председателят на Столичния общински приватизационен фонд Орлин Алексиев и кметът на района Пламен Църноречки.

Фирмата изпълнител на проекта е "Терават" (Теrawat). Изградената мрежа представлява система от фотоволтаични клетки, които преобразуват слънчевата енергия в електрическа.

В парка е обособена и зона за безжичен интернет.

Изграждането на фотоволтаичното осветление е част от цялостно намерение за извършване на модернизация на столичния парк. За целта са разработени проекти от студенти от трети курс на Архитектурния факултет на УАСГ, съобщи главният архитект на района арх. Милена Будинова.

Намерението за благоустрояване обхваща както парк "Хиподрума", така и градинката до сградата на ГУСВ в жк "Лагера". За благоустрояване и модернизиране на парковете са предвидени редица мероприятия, каза пред вестник "Строителство Градът" районият кмет инж. Пламен Църноречки.

Предвижда се залесяване, изграждане на алпинеуми, каменни реки и цветни фигури, както и изграждане на автоматизирана поливна система. Тя ще работи в тъмната част на деня, ще бъде снабдена с датчик, който при валеж ще изключва системата, а при намаляване на почвената и въздушната влажност ще я включва.

Предвижда се да бъде изграден пешеходен надлез – пасарелка над бул. "Цар Борис III", с която да се осигури връзка между двата парка.

Други мероприятия, които ще подобрят средата в двете зелени зони, са подновяване на настилките, поставяне на беседки и пергули за отдих на открито, изграждане на детски площадки, а за домашните любимци ще се обособи кучешки полигон.

 

·
Banned
Joined
·
9,466 Posts
Община Бургас ще ремонтира 12 фонтана

Община Бургас обяви открит конкурс за възлагане на обществена поръчка за извършване на услуга по техническа поддръжка и експлоатация на фонтани в града.

Обект на обществената поръчка, обявена на сайта на общината, са 12 водни фонтани и ефекти на територията на Бургас.

Това са фонтаните на площад "Тройката", на Гаровия площад, пред сградата на общината и пред хотел "България".
Ще бъдат ремонтирани и обектите пред СБХ, до лятната естрада "Охлюва" и пред Летния театър в Морската градина, в ж.к. "Лазур", както и каскадите в "Меден Рудник", пред ДСК, на ул. "Богориди" и "водното огледало" южно от сградата на областната управа.

Освен техническа поддръжка и експлоатация, в задълженията на бъдещия изпълнител на поръчката влиза и поддържане на чистота на водните площи и параметри на водата в тях, съгласно изисквания на ХЕИ, както и профилактика и поддръжка на облицовките.

Срокът за подаване на документи е 14 август.
 

·
Banned
Joined
·
9,466 Posts
Нов живот за фонтаните в Пловдив


05.08.2009 / 15:58 - citybuild.bg

В Цар Симеоновата градина продължава ремонта на съоръженията.

Наесен фонтаните в Цар Симеоновата градина ще пеят. Няма да отрежем ремонта им заради кризата", коментира кметът Славчо Атанасов.

Езерото в парка на практика ще е чисто ново - ще се подменя и осветлението, и озвучителната уредба, специални филтри ще пазят водата от зеленясване.

За реализиране на готовия проект предстои да се избере фирма изпълнител, която трябва да свърши работата за 60 дни, съобщи plovdiv24.bg.

150 000 лв. с ДДС ще струва ремонтът на фонтаните.
 
1 - 20 of 50 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top