Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 581 Posts

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #2 ·


Modernizarea Parcului Central costă 2 milioane de euro


Comisia de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a avizat ieri faza PAC (proiectul pentru autorizaţia de construire – n.red.) aferentă modernizării Parcului Central “Simion Bărnuţiu”.

Proiectul urmează să fie depus de consultanţii primăriei, Relian Corp, pentru accesarea de fonduri europene. Conform studiului de fezabilitate, investiţia parcului de 13 hectare se va ridica la aproape 9 milioane de lei (peste 2 milioane de euro – n.red.). Proiectul pentru autorizaţia de construire a fost prezentat ieri, în şedinţa Comisiei de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU) a Primăriei Cluj-Napoca, de către arhitectul Adrian Borda de la Biroul de Arhitectură şi Urbanism - BAU.

Potrivit acestuia, societatea pe care o coordonează lucrează pentru consultanţii primăriei, firma Relians Corp. “Noi ne-am ocupat de studiul de fezabilitate pe care deja l-am predat. Astăzi (ieri – n.red.) am prezentat comisiei de urbanism faza PAC, pentru că aceasta este exigenţa municipalităţii, să existe avizul comisiei. Mai trebuie obţinut acordul de mediu şi lucrăm şi la proiectul tehnic. Solicitarea pentru acordul de mediu am depus-o în august. Sperăm să iasă până în noiembrie. Banii mai trebuie să vină. Dacă vin, în martie 2010 pot începe lucrările de modernizare. Până acum nu am lucrat la evaluarea unei lucrări de asemenea anvergură, modernizarea a 13 hectare de parc. După ce am făcut toate calculele şi am tras linie, investiţia ne-a ieşit la peste 8 milioane de lei, aproape 9 milioane”, a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, Adrian Borda.

Arhitectul a prezentat ieri soluţiile de modernizare pentru clădirea Cazinoului din Parcul Central, dar şi pentru aleile şi intrările în parc. S-au prevăzut cişmele, rasteluri şi piste pentru biciclete. De asemenea, arhitectul a propus şi suplimentarea numărului de bănci, repoziţionarea lor şi modernizarea reţelei de iluminat. Adrian Borda a mai spus că există deja aviz de la Comisia de Monumente pentru proiect.

“Pentru alei s-a propus ca acestea să fie din asfalt poros. Din motive politice, n-am propus să facem ordine între copacii din parc, deşi aceştia au fost plantaţi în exces şi densitatea este foarte mare”, a mai adăugat Borda. Primarul Sorin Apostu a replicat că este posibil să se facă ordine între copaci, deoarece la Cluj-Napoca se poate face orice. CTATU şi-a dat acordul pentru proiectul susţinut de Borda. Arhitecţii din comisie, Şerban Ţigănaş şi Mihaela Agachi, au făcut şi câteva recomandări: un test de pavare, pentru a se vedea cum se comportă materialul ales pentru alei, asigurarea accesului carosabil pentru utilajele care vor întreţine parcul şi montarea de stâlpişori mecanici.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #3 ·

Parcul Rozelor ar putea fi redat clujenilor de Ziua Nationala. Lucrarile de amenajare sunt in toi si, cu toate ca nu exista un termen precis pentru finalizarea acestora, muncitorii spun ca se incearca sa termine pana in 1 decembrie. Au fost amenajate doua alei si au fost montate 30 de banci pana acum.

“Noi facem gardul din plasa impletita, am montat 30 de banci si mai urmeaza cateva si probabil vom amenaja si locul de joaca pentru copii. Nu avem un termen pana cand trebuie sa terminam, dar speram sa fie gata pana in 1 decembrie”, a explicat Marius Gabor, reprezentant al firmei Dupex, cea care s-a ocupat de furnizarea mobilierului pentru parc si de amenajarea aleilor.

In ceea ce priveste spatiile verzi si curatenia din parc, societatea Rosal se va ocupa de amenajari. “Deocamdata vom pune gazon, dar, din pacate, vremea nu a tinut cu noi si lucram foarte greu cu pamantul asa umed”, au afirmat lucratorii Rosal. Acestia au mai spus ca termenul de finalizare este “cat mai repede”.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #4 ·


Proiectul de reabilitare a Parcului Central, în etapa finală​

Direcţia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a eliberat autorizaţia de construire pentru restaurarea Parcului Central Simion Bărnuţiu (foto) şi a clădirii vechiului Cazinou.

Municipalitatea a menţionat că aceasta este etapa finală înainte ca proiectul să fie depus spre finanţare din fonduri europene.

“în luna ianuarie a fost eliberată autorizaţia de construire. Aceasta face parte din categoria avizelor şi autorizaţiilor pe care proiectul trebuie să le aibă în momentul depunerii. Este, practic, ultima etapă a proiectului înainte de finalizare şi depunere spre evaluare. Acum aşteptăm să ne dea un semn ministerul pe partea de avizare a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Vrem să vedem exact ce completări trebuie să trimitem”, au declarat reprezentanţii Biroului de presă al primăriei. Aceştia au adăugat că de avizarea PIDU depinde şi proiectul de modernizare a Parcului Central.

Comisia de Urbanism a avizat anul trecut proiectul pentru autorizaţia de construire (PAC) aferent modernizării Parcului Central Simion Bărnuţiu. Conform studiului de fezabilitate, investiţia în reabilitarea parcului de 13 hectare se va ridica la aproape 9 milioane de lei (peste 2 milioane de euro – n.red.).

Lucrările presupun modernizarea clădirii vechiului Cazinou, dar şi a aleilor şi intrărilor în parc. S-au prevăzut cişmele, rasteluri şi piste pentru biciclete, mai multe bănci, repoziţionarea lor şi modernizarea reţelei de iluminat.

“Din motive politice, n-am propus să facem ordine între copacii din parc, deşi aceştia au fost plantaţi în exces şi densitatea este foarte mare”, a declarat, anul trecut, arhitectul Adrian Borda, cel care s-a ocupat de partea de urbanism a proiectului, la comanda consultantului municipalităţii în accesarea de fonduri europene, Relians Corp.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Nu neaparat ontopic, dar foarte interesant. :D

Pesti piranha pescuiti in lacul Chios​

Coordonatorul complexului acvatic de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, profesorul universitar Ioan Bud, a dezvaluit astazi ca in urma cu un an au fost gasiti doi piranha in lacul din fata restaurantului Chios.

“M-a sunat o persoana care mi-a spus ca a pescuit doi pesti si crede ca sunt piranha. I-am spus sa ne intalnim si s-a adeverit ca acestia chiar erau piranha”, a explicat profesorul. Acesta crede ca cel mai probabil pestii au fost aruncati acolo de catre cineva care nu i-a mai vrut. “Lucrurile astea se intampla din pacate destul de des, in multe rauri si lacuri ajung pesti periculosi care ne distrug fauna”, a mai spus Ioan Bud.

Acesta a confirmat faptul ca in lac ar putea fi prezenti si alti piranha. “Va dati seama ca este posibil sa fie si altii, iar persoana respectiva sa-i fi pescuit doar pe cei doi”, a conchis Bud.

UPDATE: Profesorul Ioan Bud arata ca persoanele care au aruncat pesti piranha in lacul Chios risca sa plateasca amenzi, insa mai intai ar trebui identificati. “Sunt foarte periculosi acesti pesti pentru celalalte vietati din lac. Pestii acestia sunt carnivori, ii mananca pe ceilalti, ataca toate celalalte specii. Va dati seama ca pestii ceilalti sunt continuu urmariti de piranha”, a spus Ioan Bud.

Acesta sustine ca pestii au ajuns cel mai probabil in lac din cauza inconstientei oamenilor, care cresc astfel de pesti si apoi, cand nu mai au nevoie de ei ii arunca. “Pestii acestia se hranesc numai cu carne, carne de pasare, carne de vita, carne de om. Mie nu imi venea sa cred cand m-a sunat persoana respectiva si mi-a spus ca a prins pesti piranha. Este posibil sa fie mai multi, dar nu stiu daca acestia au mediul necesar pentru a se inmulti”, a aratat profesorul.

In ciuda temperaturii extrem de scazute a apei si a diferentei climatice fata de padurile Amazoniene, unde acesti pesti traiesc in habitatul natural, este posibil ca piranha din lacul Chios sa se fi adaptat. “Pestii acestia se pot adapta fara probleme. Ei ataca de obicei in grup si sunt periculosi mai ales atunci cand simt sange in apa sau cand se simt amenintati”, a mai aratat profesorul.
 

·
Registered
Joined
·
9,901 Posts

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
Cetatuia si inca doua parcuri, reabilitate de Primarie

Primarul Sorin Apostu a anuntat astazi ca s-a obtinut certificatul de urbanism pentru reabilitarea parcurilor Cetatuia, Micro II si Micro III din cartierul Gheorgheni.

Biroul de ecologie urbana din cadrul Primariei Cluj-Napoca s-a ocupat de elaborarea documentatiilor pentru organizarea unei licitatii in acest sens.

In paralel, municipalitatea desfasoara un proiect de investitii pentru consolidarea zonelor unde se inregistreaza alunecari de teren in *****, pe Cetatuie si pe strada Uliului.
http://www.citynews.ro/cluj/din-oras-10/cetatuia-si-inca-doua-parcuri-reabilitate-de-primarie-83640/
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
Parcul Rozelor are fantana ca in Piata Unirii

Sute de copii au invadat astazi Parcul Rozelor, destinatia finala a “Marsului curateniei”, cu ocazia inaugurarii oficiale a amplasamentului dupa lucrarile de reabilitare si modernizare. Cei mici au venit cu biciclete sau cu role si au incercat toate aparatele noi. “Pentru ca am vazut ce succes avea fantana din Piata Unirii, unde le place sa se joace cu apa, sa se ude, am facut o astfel de fantana si aici”, a declarat primarul Sorin Apostu.

In Parcul Rozelor copiii au la dispozitie un teren de baschet, piste pentru role si biciclete, aparate de joaca, de fitness (ce pot fi utilizate chiar si de parinti si bunici), spatii pentru jocuri de sah sau sotron si pentru desene pe asfalt. Pentru a inaugura cum trebuie si aceste spatii, municipalitatea a pregatit premii pentru cele mai frumoase desene pe asfalt.

Costurile pentru amenajarea parcului, acoperite de municipalitate, se ridica la 30 de mii de lei, restul fiind asigurat de sponsori. Amenajarea parcului a durat peste un an.

Amplasamentul va fi inchis peste noapte, ca urmare a dotarilor pe care le are. Parcarea va fi pazita de cei de la clubul de tenis Winner’s, cu care Primaria are un parteneriat pentru terenurile de tenis.

“Astazi am inaugurat un parc pe care clujenii il asteptau de mult, un parc pentru toate varstele. Clujenii l-au cerut si astazi se realizeaza. Daca vom mai gasi astfel de locuri abandonate, pentru ca acest loc era un loc abandonat, al oamenilor fara adapost, unde se depozitau gunoaie, sper ca vom reusi sa le adaptam la conditiile acestui parc”, a declarat primarul Sorin Apostu.
http://www.citynews.ro/cluj/din-oras-10/foto-parcul-rozelor-are-fantana-ca-in-piata-unirii-83721/
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
Amatorii de sport vor pista in jurul lacului din Gheorgheni

Asociatia "Runners Club" solicita Primariei Cluj-Napoca amenajarea unei piste de atletism in jurul lacului din cartierul Gheorgheni.

Potrivit reprezentantilor asociatiei, pana acum s-au strans peste 100 de semnaturi in format tiparit. Initiativa este promovata si in mediul on-line prin intermediul unei petitii pe care, pana acum, au semnat-o noua persoane.

Membrii “Runners Club" Cluj si sustinatorii miscarii in aer liber solicita Primariei Cluj-Napoca ca amenajarea unei piste de atletism de doua culoare si a unor surse de lumina pe timpul serii sa fie inclusa in cadrul proiectului de reabilitare a lacului si a zonei aferente initiat de municipalitate.

La Cluj exista, momentan, o singura pista de alergare, in parcul Iuliu Hatieganu. Acolo se plateste, iar, pe langa acest lucru, oamenii se plang si de faptul ca este la distanta relativ mare de cartierele Gheorgheni si Marasti, deci greu accesibila pentru iubitorii de miscare in aer liber. Initiativa este sustinuta si de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, dar si de membrii Colegiului Medicilor Cluj.

“O pista de alergare gratuita, de doua culoare, e extrem de necesara pentru clujeni pentru ca exista o singura pista, in Parcul Iuliu Hatieganu, iar acolo se plateste intrare. Apoi, in Cluj sunt putine spatii unde putem face miscare din cauza constructiilor din ultimii ani. Alergarea presupune putine investitii din partea autoritatilor, spre deosebire de alte sporturi, iar efectele sunt clar benefice, dupa cum au observat si doctorii care sprijina proiectul. Sper sa se implice cat mai multi clujeni iubitori de miscare in aer liber ca sa aratam ca nu acceptam degradarea spatiului public, asa cum s-a intamplat cu lacul din Gheorgheni in ultimele decade. Cand vom ajunge la 500-1000 de semnaturi vom merge la Primarie sa le aratam propunerile de reamenajare a aleilor din jurul lacului", a declarat pentru citynews.ro Adrian Dohotaru, unul dintre initiatorii petitiei.

Reprezentantii Primariei au afirmat ca amenajarea unei piste de atletism in jurul lacului din Gheorgheni a fost una dintre ideile luate in considerare de reprezentantii Primariei. Acestia au, insa, mainile legate pana in momentul in care se va clarifica situatia juridica a terenurilor de acolo.

“In momentul de fata se lucreaza la un studiu pentru valorificarea lacului si a terenurilor din jur, iar o pista de atletism este una dintre ideile avute in vedere de municipalitate. Insa pana la a putea face orice fel de investitie trebuie lamurit statutul terenurilor de acolo, o parte dintre ele fiind revendicate. Pana la clarificarea situatiei juridice a terenurilor se incearca administrarea lacului de catre RADP, in limita posibilitatilor”, a declarat pentru citynews.ro Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei.

Buzatu a mai precizat, de asemenea, ca Serviciul de Siguranta a Circulatiei analizeaza posibilitatea instituirii zonei rezidentiale pe aleea de langa lac care duce la parcarea subterana a centrului comercial si care nu are trotuare.

“Asta ar insemna ca pietonii sa aiba prioritate, iar masinile sa circule cu viteza redusa si, implicit, o mai mare siguranta si pentru amatorii de atletism. De asemenea, suntem deschisi la sugestii, daca cei de la "Runners Club" gasesc un alt amplasament adecvat pentru realizare unei piste. Asta pentru a nu fi nevoiti sa asteptam finalizarea unor procese pentru stabilirea statutului juridic al terenului. Pana atunci, clujenii pot utiliza pista din Parcul Rozelor, sau chiar pista pentru biciclete de pe malul Somesului. In cazul in care vor sa organizeze diferite activitati, tot ce trebuie sa faca este sa depuna o solicitare pentru aprobare de manifestare publica si le punem la dispozitie amplasamentele mai sus mentionate”, a conchis Buzatu.
http://www.citynews.ro/cluj/din-ora...-pista-in-jurul-lacului-din-gheorgheni-83835/

Semnaturi aici:

http://www.petitieonline.ro/petitie...itorii_de_miscare_in_aer_liber-p42346046.html
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts


Clujenii vor avea un parc rustic

Un teren folosit până acum doar pentru plimbarea câinilor se va transforma într-un parc nemaivăzut la Cluj, alcătuit aproape exclusiv din materiale ecologice.

Parcul va fi inaugurat în curând, în zona din spatele terenului sintetic din apropierea podului Garibaldi şi va pune la dispoziţia clujenilor un leagăn, hamace, spaţii destinate jucătorilor de şah. Nu vor lipsi decoraţiunile din lemn şi din piatră, jardinierele, băncile şi coşurile de gunoi. Toate vor fi realizate din lemn adus din Apuseni, din zona Măguri-Răcătău, sfoară din cânepă şi piatră. “Va fi primul parc ecologic din Cluj-Napoca. Terenul este puţin impropriu, pentru că am decis să folosim şi nişte şuruburi din metal, pentru siguranţa celor care le vor folosi şi pentru a împiedica furturile”, a explicat Mihai Giurgiu, unul dintre coordonatorii proiectului. Un obiectiv mai spectaculos al parcului va fi un mini-amfiteatru în care sunt aşteptaţi mai ales cei care ştiu să cânte la chitară, precum şi cei care apreciază acest gen de muzică şi atmosfera specială de la cântări.

“Ne-am gândit să aducem aici, pe malul Someşului, câte ceva din ambianţa ieşirilor la munte, încercăm să îi dăm un aspect cât mai natural şi mai sălbatic”, a declarat Giurgiu. Lucrările sunt realizate de către voluntari de la Organizaţia Studenţilor pentru Turismul Românesc (OST), care sunt şi cei care au conceput proiectul, alături de angajaţi ai companiei de credite de consum Provident Financial România, care asigură şi sponsorizarea de 6.500 de lei a proiectului. De asemenea, au făcut voluntariat şi membri ai Fundaţiei Comunitare Cluj, cei care au şi coordonat finanţarea prin concursul “Fiecare parc are povestea lui”, câştigat la final de OST.

“Ne-am implicat în acest proiect, ca şi în altele de acest fel în alte oraşe din România, pentru că este inedit, ecologic şi util locuitorilor acestui oraş, dar şi pentru că este important pentru angajaţii noştri să se implice activ în viaţa comunităţii din care fac parte”, a declarat Vlad Şandru, managerul de comunicare al Provident. “Voluntariatul are şi o latură benefică pentru sudarea echipei dintr-o firmă. Este o satisfacţie aparte să lucrăm la un obiectiv care va aduce bucurie atâtor oameni”, a adăugat oficialul companiei. Parcul va avea o lungime de 60 de metri şi lăţime de aproximativ 15 metri, va fi inaugurat în 22 octombrie şi se va numi Parcul Rustic Grigorescu.
http://ziuadecj.ro/eveniment/clujenii-vor-avea-un-parc-rustic--53173.html
 

·
Registered
Joined
·
560 Posts
Două milioane de euro pentru o nouă grădină zoologică la Turda

Turda apasă pedala turismului: după salină şi băile sărate, grădina zoologică va fi reamenajată din temelii după proiectul unui arhitect australian stabilit în Ungaria.
În următoarele 22 de luni, parcul zoo din Turda va fi închis pentru renovare. “Consorţiul” care va realiza transformarea este format din arhitecţi şi consultanţi din Ungaria, cărora li se alătură o societate din Miercurea Ciuc. Valoarea totală a proiectului este de peste 7,8 milioane de lei (circa 1,9 milioane de euro).

Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, a declarat ieri în prezentarea ambiţiosului proiect că întreaga acţiune a început să fie gândită în urmă cu doi ani, la iniţiativa actualului director al Grădinii Zoologice, Mate Csaba. Municipalitatea a reuşit să obţină o finanţare de 75% pentru acest proiect din partea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în timp ce din fonduri locale a fost repartizată diferenţa de 25% din suma necesară rebranduirii unuia dintre cele mai vechi parcuri zoo din ţară.

“În această săptămână am început deja organizarea spaţiului de lucru. Realizarea acestui obiectiv face parte dintr-o strategie aprobată de Consiliul Local Turda care pune pe primul loc exploatarea turismului din zonă şi obţinerea statutului de staţiune turistică”, şi-a explicat primarul prioritizarea acestei investiţii. El a mai spus că zona de servicii şi alimentaţie publică va evolua odată cu reintrarea în circuit a viitoarei grădini zoo şi că proiectul este gândit în coroborare cu amenajarea tehnico-utilitară a părţii din oraş în care sunt localizate zoo-parcul, băile sărate şi Salina Turda din fonduri europene. “Este un proiect de circa şase milioane de euro pentru amenajarea drumului, parcărilor, a iluminatului public. Sper ca la începutul anului 2012 Turda să înceapă să capete alura unei staţiuni adevărate”, a mai spus Ştefănie.

La prezentarea proiectului au fost prezenţi şi reprezentanţii executanţilor lucrărilor, desemnaţi în urma unei licitaţii publice. Este vorba despre societatea Benzot-Har din Miercurea Ciuc, precum şi de proiectantul maghiar de origine australiană, arhitectul Anthony Gall, reprezentant a două societăţi din Ungaria, Gall şi Partenerii şi Aspectus Arhitect. El este, de altfel, şi unul dintre proiectanţii grădinii zoologice de la Budapesta, care are circa un milion de vizitatori anual. “Proiectul a demarat în funcţie de posibilităţile din teren, lacul, dealul, platoul. Acestea vor rămâne şi sunt exploatate în noua viziune. Toate clădirile existente vor fi demolate, din vechea grădină nu va mai rămâne nimic”, a explicat Gall.

El a prezentat pe rând planşele cu viitoarea grădină zoo, care se va întinde pe circa 5,3 hectare, cu posibilitatea de extindere, în timp, la 10 hectare. Practic, vor fi construite un sediu administrativ, cu birouri, centre de informare, sală de conferinţe şi spaţii destinate exclusiv cercetării şi educaţiei, un centru ecvestru – gândit şi ca un centru de recreere cu un club hipic care să aducă venituri suplimentare, în timp ce suprafaţa administrată va fi împărţită în opt zone. Casa urşilor, casa felinelor mari, zonele Africa 1 şi 2, unde va fi amenajată o casă a rinocerilor şi un microclimat de savană în care mai multe animale - zebre, antilope, girafe - vor coabita. Proiectul mai prevede realizarea unei case exotice, cu palmieri, acvarii şi terarii, iar alături va fi amenajat un platou pentru o cafenea, lângă lacul existent. La etajul al doilea al grădinii, pe deal, vor fi amenajate zona animalelor de pădure din Europa şi zona animalelor semidomestice (cămile, lame).

“O grădină zoologică se numără printre primele cinci elemente care atrag turişti oriunde în lume. Să creezi o grădină zoologică este greu, nu doar pentru că trebuie asigurate condiţiile de siguranţă pentru vizitatori, dar şi pentru că trebuie să fie satisfăcute nevoile biologice ale fiecărei specii”, a declarat doctorul Endre Sos, reprezentantul Federaţiei Europene a Grădinilor Zoologice, prezent la Turda.

Constructorul Benzot-Har s-a apucat deja de lucru, prima construcţie care va fi demolată fiind grajdul. Benzot-Har, firmă înfiinţată de inginerul Borsody Zoltan, are în portofoliu diverse construcţii realizate în judeţul Harghita, precum Casa de Studii Jakab Antal, Spitalul ORL Miercurea Ciuc, showroom-ul Skoda din Miercurea Ciuc, sediul Universităţii Sapientia din Mureş.

Turda, la concurenţă cu Clujul

Primarul Tudor Ştefănie a declarat ieri că doreşte ca Turda
să devină un puternic centru administrativ şi cultural-educativ regional, cel puţin pentru oraşele din fostul judeţ Arieş-Turda. El a spus că a fost demarată o strategie de dezvoltare instituţională care prevede transformarea Spitalului Municipal Turda într-unul comparabil cu unităţile sanitare din Cluj
şi Alba.

Mai mult, Ştefănie spune că discuţiile pentru deschiderea în Turda a unui centru universitar în colaborare cu Universitatea Tehnică şi Universitatea Babeş-Bolyai, în fosta clădire a Judecătoriei Turda (recâştigată în instanţă), sunt avansate. “Eu nu mai cred în zone administrative aşa cum au fost ele stabilite de guvern. Cred în centre de influenţă regionale care să nu oblige cetăţenii să se deplaseze într-un anumit loc pentru a obţine avize sau servicii, ci să creeze condiţiile necesare ca oamenii să vină singuri”, a spus Ştefănie. El a adăugat că Turda are şansa să devină o capitală neoficială pentru Abrud, Luduş, Câmpeni.
Sursa
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Da! Oricum, gradina zoologica din Turda nu mai era de mult gradina zoologica in adevaratul sens al cuvantului. Era un fel de gospodarie saracacioasa, murdara, in care mai gaseai si cateva specii de animale mai... speciale. Era absolut necesara o astfel de investitie.

Dupa asta, ar trebui sa se mai lucreze la centrul orasului, care ar completa celelalte investitii. Si eventual la bai, nu stiu care-i situatia acolo si daca s-a schimbat ceva in ultimii ani.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #16 ·

Clujul are începînd de astăzi un nou parc rustic, dedicat în special celor care preferă mediul natural. Deşi cei care au pus umărul pentru a-l realiza susţin că nu este în totalitate eco, la amenajarea lui s-au folosit în cea mai mare parte lemn de brad şi tehnici clasice de prelucrare.

Parcul Rustic „La Butuci”, amenajat în cartierul Grigorescu, pe malul Someşului, în apropiere de Podul Garibaldi, a fost inaugurat astăzi printr-un mini-concert. Ideea de a construi un altfel de parc în Cluj aparţine Organizaţiei Studenţilor pentru Turismul (OST) Românesc, care au cîştigat vara aceasta concursul de idei de proiecte „Fiecare parc are povestea lui!”, organizat de Fundaţia Comunitară Cluj şi a fost finanaţat de Provident Financial România.

Terenul a fost pus la dispoziţie de către municipalitate. Prezent astăzi la inaugurare, primarul Sorin Apostu a declarat că municipiului are nevoie de astfel de parcuri naturale, avînd în vedere că se pregăteşte să concureze la Capitala Verde a României. „Sloganul în 2011 va fi Clujul Verde. Pe hîrtie, proiectul nu arăta aşa de bine”, susţine Apostu.

Mese, bănci şi un mini-amfiteatru din lemn

În locul mobilierului din metal, s-au amenajat butuci în formă de mese şi bănci, iar atracţia parcului rămîne un mini-amfiteatru din lemn şi un loc cu obstacole dedicat copiilor. Lucrările au durat trei săptămîni, iar suma în care membrii OST au fost nevoiţi să se încadreze a fost de 6.500 de lei. Voluntarii au fost ajutaţi de două cadre ale Liceului Waldorf, dar şi de unii clujenii care au aflat întîmplător de parc. Dacă iniţial s-au gîndit să realizeze o zonă de picnic cu wireless sau un parc dedicat artiştilor, în final, organizatorii au decis să îmbine toate aceste idei.

„Pentru astfel de parcuri nu am fi avut nevoie de voluntari. Am combinat toate ideile, dar am încercat să fim în specificul organizaţiei noastre. În plus, trebuia să ne încadrăm în bugetul acordat”, a declarat Mihai Giurgiu, unul dintre reprezentanţii OST şi unul dintre coordonatorii proiectului. Pentru a termina la timp, voluntarii au muncit în ultima lună, pe ploaie, pe vînt, au săpat cot la cot cu meşterii, şi asta ca să îşi poată duce la bun sfîrşit proiectul.

Lucrările continuă şi la anul

Cu toate că a fost gîndit ca un parc ecologic, coordonatorii proiectului mărturisesc că nu s-au putut ţine în totalitate de acest plan. „Nu este un parc ecologic 100%, aşa cum ne-am propus iniţial. Ideea noastră era de a folosi doar materiale biodegradabile. Totuşi, s-a lucrat cu materiale naturale, cam şase-şapte tone de lemn. Am fost nevoiţi să aplicăm îmbinări metalice la locul de joacă pentru copii şi la coşurile de gunoi, ca măsură de siguranţă, atît pentru cei care vin în parc, cît şi pentru a împiedica eventuale furturi şi pentru a ne asigura că mobilierul va fi aici şi la anul. Lemnul a fost achiziţionat de la Directia Silvică Cluj şi ridicat din zona Măguri Răcătău”, a explicat Mihai.

Potrivit organizatorilor, aspectul final al parcului va fi definitivat abia în primăvara lui 2011, cînd se vor relua unele lucrări privind finisarea lemnului. De asemenea, planurile voluntarilor de la OST sînt de a amenaja jardiniere, de a planta flori în zonă şi de a inscripţiona trei dintre mese cu marcajul unui joc de şah.​
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts


*fotografia e din Parcul Rozelor

Parcuri cu piste pentru role în Mănăştur şi Între Lacuri

Municipalitatea clujeană a demarat lucrări de amenajare a unor parcuri după un nou concept, experimentat pentru prima dată cu prilejul reamenajării Parcului Rozelor. Potrivit primarului Sorin Apostu, locurile de agrement vor avea dotări care să încurajeze practicarea sportului. Se lucrează deja la două asemenea parcuri, în zona Între Lacuri şi în Mănăştur.

Edilul Sorin Apostu a declarat că, după inaugurarea Parcului Rozelor, pista de role şi de alergat au primit foarte multe laude, motiv pentru care a decis ca toate viitoarele parcuri care se vor amenaja în oraş să fie dotate astfel, după modelul Rozelor. “Am căutat terenuri unde putem să amenajăm noi zone de agrement pentru clujeni. Ne-am recuperat un teren unde au început lucrări de amenajare a unui parc pentru cartierul Mănăştur. De asemenea, am identificat un alt amplasament în zona Între Lacuri. Aceste parcuri vor fi reamenajate după conceptul utilizat în cazul Parcului Rozelor. Pista de role şi de alergat nu va lipsi din aceste două parcuri. Cea amenajată în Parcul Rozelor este iubită de toată lumea”, a menţionat edilul.

Primarul a adăugat că se lucrează deja şi în zona Între Lacuri şi în Mănăştur - pe un amplasament din zona depoului pentru tramvaie al Regiei Autonome de Transport Urban Călători. “Mai multe detalii vom oferi în momentul în care lucrările vor fi finalizate”, a mai spus Sorin Apostu.
În Parcul Rozelor, inaugurat în luna iunie, municipalitatea a amenajat terenuri pentru practicarea sporturilor cu mingea, a montat aparate pentru exerciţii în aer liber, amenajând o pistă şi alei generoase pentru role şi alergat. De asemenea, parcul a fost dotat cu o tablă de şah în aer liber, dar şi cu un loc de joacă şi o fântână arteziană, după modelul celei din zona centrală a oraşului. Amenajările au presupus o investiţie de peste 600.000 de lei de la bugetul local.
http://ziuadecj.ro/administratie/pa...-role-in-manastur-si-intre-lacuri--54434.html

Ma bucur mult sa vad ca cei de la primarie se mai gandesc si la spatiile verzi. Chiar ajunsesem sa spun ca in Cluj se fac de toate, numai parcuri nu.
 
1 - 20 of 581 Posts
Top