SkyscraperCity banner

21 - 40 of 452 Posts

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
Clujul ecologic: panouri solare pe “Cluj Arena”, iarbă pe clădiri

Proiectanţii noului stadion au prevăzut o suprafaţă pentru amplasarea de astfel de panouri. Primăria Cluj-Napoca va instala un acoperiş cu vegetaţie pe un imobil aflat în proprietatea sa.

Clădirile cu acoperişuri înverzite, un concept tot mai utilizat

Acoperişuri cu vegetaţie, captatoare de energie solară, clădiri de instituţii alimentate cu pompe de căldură, linii de producţie ce refolosesc apele uzate sunt câteva dintre proiectele ecologice care vor fi puse în aplicare la Cluj.

"Sperăm ca primul acoperiş verde să fie finalizat în primăvară la Cluj", a declarat Thomas Emmerling, preşedintele Asociaţia Constructorilor de Acoperişuri Verzi (ACAV), cu sediul central la Cluj. Împreună cu Primăria Cluj-Napoca se va organiza un concurs de desene şi idei în şcoli, în urma căruia cea mai bună idee a elevilor va fi pusă în practică. Primarul Sorin Apostu a anunţat că acoperişul verde, un spaţiu cu vegetaţie, va fi instalat pe un imobil din proprietatea municipalităţii. "În Comisia de Urbanism ni s-au tot prezentat spaţii verzi de pe acoperişuri ca soluţii de amenajare, dar până acum nu avem multe care să funcţioneze, ci eventual ghivece. Vom veni cu un model", a spus Apostu. Primăria va anunţa clădirea după finalizarea concursului, principala exigenţă fiind ca aceasta să fie deschisă publicului.

Zone cu vegetaţie, ierburi, plante, muşchi, gazon, grădini şi locuri de joacă se pot instala prin soluţii implementate pe spaţii industriale, comerciale sau rezidenţiale. Clădirile cu acoperiş verde necesită mai puţin aer condiţionat vara, sistemul reduce pierderile de căldură şi funcţionează şi ca izolator fonic, susţin promotorii acestor soluţii, iar costurile sunt de 50-300 dolari/ mp. Arhitectul Şerban Ţigănaş a explicat că esenţiale sunt structura clădirii (identificarea construcţiilor care suportă noua "încărcare"), calitatea punerii în execuţie şi gestionarea eficientă a apei. Ţigănaş a militat pentru o abordare completă a construcţiei, sugerând schimbarea denumirii ACAV în Asociaţia pentru o Arhitectură cu Acoperişuri Verzi. El a recomandat ACAV să ofere premii pentru beneficiarii care implementează astfel de soluţii. "Ca exerciţiu de şcoală, am putut realiza oricâte acoperişuri verzi fiindcă nu am avut de convins beneficiari. Aş sugera ACAV să colaboreze cu şcoala", a completat Mihai Racu, de la Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Cluj.

ACAV a fost înfiinţată în ianuarie, având ca membri fondatori compania Simacek Gardening şi persoane fizice. "Dorim să creăm un forum pentru oamenii interesaţi de astfel de proiecte, în care să discutăm despre oportunităţile privind acest sistem. Vrem să ne stabilim pe termen lung în România. În Europa şi în restul lumii există construcţii de dimensiuni mari, pe clădiri de birouri, pe garaje, astfel încât scopul acestor acoperişuri verzi este să creeze o oază de viaţă în oraş. Am fost în toate oraşele mari ale României, iar Clujul mi-a plăcut cel mai mult. Momentan, şi eu locuiesc aici", a explicat Emmerling. Membrii ACAVR aşteaptă şi alţi colaboratori, companii, arhitecţi, studenţi sau voluntari.

Fabrica Nokia este acum singura clădire "verde" din Cluj certificată la nivel internaţional, a menţionat Dorin Beu, reprezentantul Consiliului Român pentru Clădiri Verzi. Pentru reducerea consumului energetic, constructorii au implementat soluţii de izolaţie termică, geamuri termoizolante, senzori de prezenţă pentru gestionarea încălzirii şi iluminării. Noul sediu al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, construit în Rădaia - Baciu, este dotat cu o staţie de tratare a apei reziduale, pompă de căldură pentru sezonul rece şi staţie de pompare pentru alimentarea cu apă a birourilor. Noua fabrică din Bulevardul Muncii a olandezilor de la CSI va folosi elemente de reducere a cheltuielilor cu energia şi utilizarea sistemelor de refolosire a apelor uzate prin epurare. La finalul anului trecut, Polus Real Estate, iniţiatorul cartierului Tineretului, un parteneriat între municipalitate şi compania Polus Real Estate, a anunţat că un parc fotovoltaic va înlocui proiectul rezidenţial.

Costuri suplimentare pentru stadion


"Cluj Arena" (foto), stadion aflat în şantier, ar putea îngloba elemente "verzi" pentru a folosi resurse regenerabile de energie. "În visele noastre, există (în proiectul stadionului - n. red.) o suprafaţă acoperită de fotovoltaice. Stadionul este pregătit pentru aşa ceva, dar decizia este a investitorului. Tot ceea ce are performanţe energetice pe termen lung creşte costul la implementare", a amintit Şerban Ţigănaş, membru al echipei care lucrează la proiect.
http://ziuadecj.ro/economic/galerie-foto-clujul-ecologic-panouri-solare-pe-cluj-arena-iarba-pe-cladiri--61955.html
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
Începe vânătoarea de zone verzi la Cluj

Atingerea necesarului de spaţiu verde pe cap de locuitor, conform normativelor europene, şi implicit creşterea calităţii urbane sunt principala ţintă a noului Plan Urbanistic General al oraşului.

Aflat în fază de consultare, noul Plan Urbanistic General (PUG), ar mai putea suferi mici rectificări în următoarele 45 de zile, a anunţat primarul Sorin Apostu. Edilul a apreciat că, imediat ce se va termina procesul de avizare, PUG va fi adoptat de consiliul local, astfel că ar urma să intre în vigoare chiar din acest an. Prima noutate pe care o aduce noul PUG se referă la spaţiul verde. Apostu susţine că nici un proiect de construcţie nu va mai fi autorizat atât timp cât beneficiarul nu garantează că va asigura o zonă verde pe minimum 20% din suprafaţa construită. Pentru locuinţe individuale, procentul de zonă verde poate merge chiar şi până la 40%.

Indiferent de ceea ce prevede unitatea teritorială de referinţă (UTR), cei care vor dori să construiască vor avea obligaţia să asigure un necesar de zonă verde, conform noilor reglementări pe care le aduce PUG-ul, a anunţat primarul Sorin Apostu: "O parcelă care urmează să fie construită trebuie să asigure, în proporţie de 20%, zonă verde. Pentru locuinţele individuale, se poate merge chiar până la 40%. Când vorbesc de spaţiu verde, mă refer doar la suprafeţe naturale. Restul lucrurilor, acoperiş verde, dale sunt chestiuni extra. Necesarul de minimum 20% trebuie să însemne spaţiu verde natural".

Reprezentantul societăţii Planwerk, arhitectul Eugen Pănescu, unul dintre specialiştii care au lucrat la PUG, a explicat că s-a avut în vedere în primul rând o evidenţiere şi o dezvoltare a cadrului natural din municipiu. "Noul PUG nu trebuie să atragă dezvoltatori în orice condiţii şi cu orice preţ. Oportunităţile de muncă ne ajută doar într-un cadru natural adecvat, care să asigure o creştere a calităţii vieţii", a spus Pănescu. Ca atare, a subliniat acesta, Clujul are suficient potenţial pentru a-şi dezvolta cadrul natural, prin realizarea unor noi parcuri, a unor livezi, păşuni, grădini, care să asigure necesarul de spaţiu verde pe cap de locuitor, conform normativelor europene. Arhitectul Adrian Borda, care, de asemenea, a lucrat la PUG, a explicat că, potrivit normativelor europene, este nevoie de 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. "Şi când ne referim la aceste normative, este vizat spaţiul verde public. Desigur, nu excludem proprietăţile private, care sunt tot spaţii verzi, însă ele nu sunt luate în calcul la stabilirea acestui procent. Or, noul PUG tocmai acest lucru îl urmăreşte, să dezvolte cadrul natural, atât pe cel ecologic, cât şi pe cel public, iar prin aplicarea unor măsuri concrete putem ajunge la această ţintă", a spus Borda.

Primarul Sorin Apostu a mai explicat că noul PUG aduce şi o reîmpărţire a UTR. În total, au fost fixate trei mari categorii de zone, la care vor fi adaptate toate construcţiile şi toate proiectele urbanistice. "Prima zonă de locuire (L), va obliga la asigurarea de parcări, accese şi căi de circulaţie. A doua zonă este cea care nu s-a construit încă, cea de urbanizare, care măsoară 2.134 de hectare. Pentru această categorie, cei care doresc să construiască au obligaţia să asigure reţele edilitare, dar şi spaţii verzi. Cea de-a treia categorie este zona de restructurare, care se suprapune peste fosta zonă industrială", a precizat primarul Sorin Apostu. Acesta a adăugat că noul PUG majorează suprafaţa zonei centrale protejată prin lege. Astfel, la vechile trasee incluse în zona centrală s-au adăugat canalul Morii şi râul Someş, încât suprafaţa vizată a ajuns la 614 hectare. "Un alt aspect important al PUG-ului vizează zonele de dezvoltare urbană. Astfel, extinderile gândite pentru zonele construibile trebuie să evite acel gen de cartiere dormitor. Adică nu vor mai fi permise proiecte de locuinţe care să nu cuprindă şi spaţii de servicii, şcoli, grădiniţe, magazine", a conchis Apostu.
http://ziuadecj.ro/administratie/incepe-vanatoarea-de-zone-verzi-la-cluj--62915.html

:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
Clujul va avea parcuri noi

Primăria Cluj-Napoca a anunţat astăzi că urmează să înfiinţeze mai multe parcuri în oraş şi că primul care va fi inaugurat va fi Detunata, în cartierul Gheorgheni. Printre proiectele administraţiei municipale se numără un parc între parkingurile care urmează să fie construite în zona Mehedinţi, care va costa 700.000 de lei, un altul în zona Între Lacuri a cărui valoarea poate ajunge la 1,5 milioane de lei şi un al treilea în apropierea Bazei Unirea, din Mănăştur.

UPDATE:

De la anunţul făcut săptămămîna trecută privind imposibilitatea de a mai construi la Cluj fără spaţiu verde datorită noului Plan Urbanistic General (PUG), primarul a anunţat astăzi că vor fi create noi parcuri pe terenurile recuperate de primărie.

Spaţiul verde nu este punctul forte al oraşului, deşi în repetate rînduri municipalitatea clujeană declara că sîntem printre oraşele fruntaşe privind norma de spaţiu verde pe cap de locuitor.

Două parcuri în Mănăştur

Dacă tot au unde, iar terenurile nu sînt folosite, edilul Sorin Apostu a a declarat în această dimineaţă că a găsit mai multe locaţii unde vor putea amenaja noi parcuri. În Mănăştur, vor răsări două, unul între cele două noi parkinguri anunţate astăzi, mai exact în zona străzilor Negoiu, Parîng şi Mehedinţi, iar altul în apropiere de baza sportivă Unirea.
Cel de-al treilea parking va fi amenajat într-o altă zonă care duce lipsă şi anume Între Lacuri, în zona străzii Tulcea. „Odată cu realizarea noilor parkinguri vom elibera trotuarele de maşini şi spaţiile verzi. Odată ce recuperăm terenurile pe care le avem, putem să ne ocupăm de acest aspect”, a explicat Apostu.

Lucrările încep săptămîna viitoare

Lucrările la primul parc din Mănăştur vor începe săptămîna viitoare şi se va realiza pe o suprafaţă de 4.250 de metri pătraţi. „Va fi amenajat după modelul Parcul Rozelor cu piste de biciclete, role, terenuri de joacă şi de baschet, aparate pentru fitness.

Cel de-al doilea parc de lîngă Baza Unirea, care va fi realizat în colaborare cu baza va fi construit pe o suprafaţă de 1.300 de metri pătraţi. Şi clujenii care locuiesc în zona Între Lacuri se vor putea bucura în curînd de un nou parc, ce se va întinde pe o suprafaţă de 1,5 hectare. Acolo, lucrările au şi început deja, mărturiseşte primarul, iar parcul va fi dotat cu aparate de fitness.

Potrivit autorităţilor locale, în aceste parcuri vor fi amenajate spaţii de joacă, bănci de şah, suporturi pentru biciclete, coşuri de gunoi, terenuri de baschet, piste de role şi de biciclete.
”Ne-am propus ca aceste parcuri, în afară de cel pe care îl realizăm în parteneriat cu baza Unirea să fie gata de 1 iunie 2011. Aleile dintre parcări vor fi realizate de Kiat şi Diferit care asfaltează străzile în municipiu. Parcul din Mehedinţi va costa 700.000 de lei, iar cel de pe strada Tulcea ajunge la 1,5 milioane de lei”, a explicat primarul.

Parcul Detunata, primul inaugurat

De asemenea, primul parc refăcut care va fi inaugurat în curînd este Detunata, unde investiţia se ridică la 240.000 de lei. “Parcul are o suprafaţă de 90.000 de lei şi s-a construit un foişor acoperit, şase mese pentru jocuri, aparate de fitness, un balansoar şi piste de biciclete”, a precizat primarul.
http://www.ftr.ro/clujul-va-avea-parcuri-noi-vezi-unde-update-47994.php
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
Pînă anul viitor Parcul Central va arăta ca în interbelic

Parcul central va intra în reabilitare la 24 de ore după ce primăria semnează contractul de execuţie cu cîştigătorii licitaţiei, firma ACI. Primul obiectiv care va intra în atenţia constructorilor este clădirea fostului casino, care va fi împrejmuită în perioada următoare. Potrivit primarului Sorin Apostu, clădirea şi parcul vor fi redate circuitului public pînă cel tîrziu în luna mai a anului viitor. [...]

Pînă anul viitor pe 15 mai, Parcul Central şi clădirea cazinou vor fi modernizate din bani europeni după modelul anilor ‘30, promite edilul oraşului. Peste 27.000 de metri pătraţi de alei, 18 zone de acces, 232 de bănci, 31 de podeţe şi o sală transformată într-un pavilion expoziţional, care va avea 12 spaţii şi 150 de scaune, plus 22 de spaţii anexe reprezintă cele mai importante modificări ce vor fi aduse zonei.
[...]
Constructorul stadionului-ACI s-a angajat să execute lucrarea contra sumei de 17.044.138 de lei, iar durata de execuţie a fost stabilită la 15 luni.

Spaţiul verde creşte cu 15.000 de metri pătraţi

Anul viitor, parcul va fi schimbat la faţă, spaţiile verzi se vor mări cu circa 15.000 de metri pătraţi, iluminatul va fi modernizat, iar clădirea casino va fi deschisă publicului larg. Aleile cu o suprafaţă de 27.700 de metri pătraţi vor fi refăcute, iar unele vor fi pavate chiar cu piatră naturală, alte 18 zone de acces vor fi amenajate, dintre care 13 vor putea deservi persoanele cu dizabilităţi. Potrivit primarului, spaţiul verde va creşte cu 15.000 de metri pătraţi, prin renunţarea la o arteră care va fi redată parcului. „Parcul va fi refăcut după modelul anilor ’30. Se va desfiinţa artera ce presupune accesul în parc pe partea dreaptă, care va fi redată parcului şi în plus mai recuperăm şi rondoul. Arborii vor fi conservaţi, nu se vor tăia şi cel mai probabil vor fi toaletaţi. Cu siguranţă va fi şi o vegetaţie de completare”, a subliniat Apostu. Însă, Lacul Chios şi foişorul, care au fost modernizate anul trecut, cît şi zona de fitness nu au fost incluse în acest proiect, pe motiv de neeligibilitate. Cu toate acestea, debarcaderul şi malurile vor fi modernizate.

232 de bănci şi 31 de podeţe vor fi amplasate

Mobilierul urban va fi montat doar cu o lună înainte de finalizarea obiectivului. Modernizarea parcului presupune montarea a 232 de bănci, 176 de coşuri de gunoi, 31 de podeţe, 456 de stîlpi şi şapte cişmele. Totodată, primarul susţine că iluminatul va fi extins şi modernizat.
Însă, cea mai importantă schimbare a proiectului o presupune tocmai redarea în circuitul public a fostei clădiri casino, care va fi transformată într-un spaţiu expoziţional. De la evenimente culturale sau chiar nunţi, clădirea va putea fi utilizată începînd de anul viitor de către clujeni. „Clădirea va fi restaurată şi va găzdui evenimente culturale, dar şi nunţi. Vom avea un sistem de catering. Suprafaţa spaţiilor expoziţionale este de 600 de metri pătraţi şi va avea 12 spaţii cu 150 de scaune şi 22 de anexe de 250 de metri pătraţi. Clădirea va fi regîndită în ceea ce priveşte utilităţile şi partea de igienă şi vor fi două amenajări speciale pentru persoanele cu dizabilităţi”, a declarat primarul. [...]
http://www.ftr.ro/pina-anul-viitor-parcul-central-va-arata-ca-in-interbelic-48288.php

Imaginile, de aici: http://ziuadecj.ro/administratie/cladirea-fostului-cazinou-din-parc-se-transforma-in-spatiu-expozitional-foto--64522.html

Nu prea inteleg care e suprafata de 15000 mp ce va fi redata parcului, nici care e "rondoul" sau artera de acces in parc din dreapta. Sa fie oare vorba de zona asta? Oricum, acolo nu sunt 15000mp (1.5 ha).

 

·
Registered
Joined
·
9,115 Posts
O intrebare... ce vrea sa se faca pe strada 1 decembrie 1989, langa compania de apa? Era o fabrica acolo candva, nu s-ar putea face un parc acolo, avand in vedere, ca e o locatie mai centrala, iar Clujul nu sta prea bine la capitolul spatii verzi.
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
Acolo era fabrica de tricotaje Somesul, la origini, fabrica de tutun, care ar fi trebuit pastrata ca monument de arhitectura industriala. A fost demolata ca sa se construiasca Atrium Center (mall si birouri), dar a venit criza si a ramas terenul cum il vezi si acum. Nu stiu pe mana cui a ajuns, oricum slabe sanse sa se faca un parc acolo.


http://www.flickr.com/photos/nrares/2308516444/

 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
RADP nu va mai administra Parcul Central

Consilierii locali vor analiza in sedinta ordinara de saptamana viitoare propunerea de retragere a dreptului de administrare al Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) asupra Parcului Central “Simion Barnutiu” si a altor doua terenuri.

Parcul Central, precum si un teren de 306 metri patrati de pe aleea Baisoara, inchiriat de Sindicatul liber Demnitatea al RADP, si un teren de 167 de metri patrati de pe Calea Floresti vor trece in administrarea Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca. “Retragerea dreptului de administrare al RADP se solicita in vederea unei mai bune administrari a imobilelor respective, corelat cu proiectele de reabilitare si modernizare a acestora, precum si pentru crearea unor oportunitati de atragere a investitorilor in parteneraiate avand ca scop imbunatatirea infrastructurii in municipiul Cluj-Napoca”, se explica in referat.

Lucrarile de reabilitare a Parcului Central si a cladirii vechiului casino costa 17 milioane de lei, bani europeni obtinuti prin Programul Operational Regional pentru dezvoltarea infrastructurii.
http://www.citynews.ro/cluj/din-oras-10/radp-nu-va-mai-administra-parcul-central-122348/

In sfarsit!! De cand astept sa aud una ca asta. Astia de la RADP nu stiu altceva decat sa planteze petunii sau panselute, tei gata uscati (a se vedea cei de pe Eroilor), sa faca gazon tunzand buruieni si sa mutileze anual arborii de pe marginea drumurilor. Daca ar fi dupa mine, astia n-ar mai pune mana pe nici un fir de iarba din orasul asta. Toate spatiile verzi ar trebui ingrijite de firme specializate. Sper ca se va ajunge la asa ceva si ca acesta e doar primul pas.:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
464 Posts
in marasti ar fi nevoie de un parc nou, gen parcu rozelor , cu piste de biciclisti, terenuri de baschet etc.. pacat ca terenu unde era fabrica somesu ii teren privat
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
Da, asa e. Si eu m-am tot gandit unde s-ar putea face un parc in Marasti dar n-am prea gasit terenuri putin sau deloc construite care sa se preteze (desigur, inafara de terenurile fabricilor Somesul si Napolact, dar nu se pune problema). Asta ca sa vedem ce inseamna sa nu gandesti cu cap un cartier...
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
Un plan foarte interesant cu "Subsistemul est de spatii de agrement si sport", proiectat de arhitectul Vasile Mitrea. In partea de jos este scris: "SUBSISTEMUL EST includea urmatoarele spatii verzi amenajate: Gradina "Venus" + gradina publica de distractii + Gradina publica "Expo Flora" + Gradina publica de cartier "Aurel Vlaicu" + Parcul Est/Tineretului + Baile Someseni + Baza Sportiva C.U.G. + Gradina de cartier Gheorgheni".

Probabil cam asa ar fi aratat zona de est a orasului daca am fi avut o administratie normala dupa 90. Se poate observa si ca actualele lacuri din Gheogheni ar fi fost unite si mult marite, pentru a permite crearea unei piste de canotaj.sursa: Revista ARHITECTURA, nr. 1/2011
Apropo, am observat ca odata cu acest numar, revista Arhitectura si-a schimbat formatul. E mai stufoasa ca inainte si contine multe lucruri interesante, deci o recomand celor interesati.
 
21 - 40 of 452 Posts
Top