SkyscraperCity banner

401 - 414 of 414 Posts

·
Registered
Joined
·
1,062 Posts
Boc la proiecte controversate de derogari de la regimu de inaltime : " orasul trebuie sa se dezvolte, sa creasca"
Boc la proiectul Platinia: " Oameni buni, mai opriți-vă, nu totul se reduce la bani, betoane și blocuri".

Cand ai atata spatiu verde "gratis" ce cele enumerate de tine mai sus, in paragina sau la stadiu de proiect, as prefera sa ne concentram pe ele. abia apoi sa facem exproprieri in perioada de varf al preturilor in imobiliare.
 

·
Registered
Joined
·
74 Posts
@utopium, vezi ca esenta este alta, nu a spus nimeni ca acel parc nu ar fi bine venit sau ca nu ar fi fost nevoie de un parc in zona. Cum spuneam mai sus si eu cred ca parcela ca forma si amplasament este ideala pentru un parc acolo. Problema este ca el va costa mult mult mai mult decat ar trebui sa coste din cauza la cum a manageriat primaria problema!
El trebuia prevazut din PUG acum 5 ani (in 5 ani Zorilor nu s-a schimbat aproape deloc ca sa spui ca de atunci pana acum s-a constatat ca e nevoie de parc), de altfel pe PUG-ul vechi acolo era prevazuta partial ceva surpafata verde, pe cel nou nu. Despre ce vorbim.
Acel parc estimez ca dupa ce se finalizeaza procesul va costa MINIM 50 milioane RON, este enorm pentru un parc de cartier de 1ha !!! mai ales in contextul in care ar fi putut sa coste o fractiun din pret daca exista o viziune pe termen mediu si era prevazut in PUG.

De altfel, daca luam in considerare faptul ca dezvoltatorul se pare ca avea vreo 5000mp prevazuti pentru parc (era de altfel obligat de utr sa lase ceva zona verde pe acolo, zona este UM3 cu subzona S_UVa) putem spune ca avem 7000mp in plus de parc cu banii aceia.


Acum, la ora actuala, cand deja nu mai poti da timpul inapoi sa schimbi PUG-ul, nu mai poti retrage avizele care le-ai dat, primaria putea macar sa incerce sa negocieze cu dezvoltatorul sa lase mai multa zona pentru parc, eventual sa fie macar jumatate zona verde sau poate chiar mai mult daca ii dea regim de inaltime mai mare (avem un exemplu foarte bun care a functionat in Buna Ziua unde se genereaza un parc dragut cu costuri 0 pentru oras) !

Mi se pare ca s-a ales cea mai proasta solutie posibila, pentru toata lumea, dar asa cum spunea @Klausenburg cand sunt zgariate orgolii nu mai prea gandesti cu capul...
 

·
Registered
Joined
·
1,431 Posts
Mda, situatia din Zorilor e clar ca nu e una buna pentru nimeni ... eu le-as fi dat teren in alta parte eventual, unde deja aveam terenul ca primarie, dar nu era ok terenul pentru un parc. Inteleg si pozitia primariei, si a firmei private ... dar cred ca si Florisal puteau fi mai flexibili si sa incerce o negociere pentru un alt teren, poate mai central dar mai mic.

Insa abordarea lor e la nivel de gradinita, au venit cu gura mare ca ei vor cere 202 milioane de lei pentru 12.000 de mp, adica vreo 3.500 de euro/mp (?!). Asta deja e o abordare de grup mafiot, nu de investitor care isi doreste sa continue proiectele in Cluj. Mie chiar imi plac proiectele lor si imi doresc sa faca in continuare cat mai multe, dar cand vii cu astfel de pretentii vei avea doar de pierdut pe viitor.

Evident ca si primaria trebuia sa planuiasca din timp acel parc si sa limiteze din PUG chestia asta. Dar asta nu inseamna ca daca o zona nu e prevazuta in PUG ca parc, nu mai faci parcuri deloc in acea zona. Primaria evident ca si-a complicat viata cu acest proiect, dar nici dezvoltatorul nu a avut o abordare rationala/pragmatica cum ar fi putut sa aiba.
 

·
Registered
Joined
·
1,062 Posts
de bine de rau Florisal au ridicat stacheta in oras. Constructorii locali sunt penibili de-a dreptul. Tocmai ca localilor li se potriveste "vad doar banii". Si ma refer la proiectele mari Studium Green, SDC, Junior/Grandpark care sunt cel mult mediocre din toate punctele de vedere. Noroc cu Florisal, Dascalu si Sandor. dar deh, astia nefiind de aici nu tin capu plecat in primarie. Mafiotul e Boc aici.
Firma privata isi vede interesu. nu ma intereseaza ce despagubiri cer ei. Judecatorul va stabilii suma. Ce e evident e ca va fi mai mare decat ofera primaria.
Am mai zis asta. La unu ii furi efectiv terenul pt parc dupa ce i-ai aprobat pe vechiul PUG un proiect si la altul, care iti e prieten ii dai terenul comunitatii, spatiu verde sa faca 40 de etaje. USAMV, terta parte, isi ia un viol, dar consideri ca e vina ei, pt ca nu a vrut.
Oare Clujenii nu ar vrea extindere aqapark daca tot ai mi de mp spatiu verde langa Somes?
 

·
Registered
Joined
·
4,999 Posts
Florisal/Drusal e de fapt doar un one-man-show. Imi povestea cineva care cunoaste bine situatia cum Sile Puscas e un om foarte incapatanat si nu accepta ca nu se poate cum vrea el. A dat afara sefi de proiect, pentru ca i-au spus ca nu se poate cum vrea el. si nu-l putem considera din afara Clujului, pentru practic s-a mutat la Cluj de multi ani, chiar daca are afaceri importante la Baia Mare si Satu Mare. Inclusiv propaganda cu sponsorizat articole in publicatii no-name in care face delaratii nu prea inspirate, n-o sa-l ajute la nivel de imagine in randul publicului. Nu e omul cu care sa negociezi schimburi de terenuri, cu el nu functioneaza "las eu de la mine ceva, dar lasi si tu de la tine", mai ales avand in vedere ca din punct de vedere legal proiectul era "blindat".

Acuma, ideea e ca Boc locuieste in Zorilor chiar dinainte de de a fi primar. Ar fi trebuit sa stie foarte bine daca in cartier e nevoie, sau nu e nevoie de un parc. Si unde ar fi cel mai bine sa se faca. Interesant e ca in 2 cartiere diferite, dar vecine, abodarea a fost total opusa. In Buna Ziua un teren ehivalent aproape perfect ar fi fost cel de la Vest de Lidl. Totusi, primaria a preferat un teren mai la marginea cartierului, mai mare si evident mai ieftin. In Zorilor in schimb, s-a ales fix opusul: s-a luat cel mai central teren, chiar daca era cel mai mic si cel mai scump. De mentionat ca inca dinainte de 1989 respectivul teren era destinat unor spatii verzi... Doar ultimul PUG, din 2015 l-a transformat in construibil.

Sile Puscas detine terenul din Zorilor cel putin de cand era in constructie proiectul de pe Constanta. Plus de asta, in 2014-15, cand se lucra la noul PUZ, era bine-mersi ginerele lui Ioan Rus. Atunci avea tot sprijinul din lume. Un exemplu: Beyfin a vrut sa construiasca un camin studentesc privat pe locul centrului de bowling, prin 2010. Nu s-a putut. Sile Puscas a cumparat terenul si a putut construi un bloc de locuinte.

Daca n-o insela si nu divorta cu scandal de fiica lui Ioan Rus, nu avea nicio problema cu proiectul din Zorilor. Dar n-a cand stii ca tata-socru te-a protejat sa-ti mearga afacerile bine, ai maxima grija sa nu te pui rau cu el. Ca altfel... Na, lectia asta o invata Sile Puscas acuma pe pielea lui.

Toata problema e ca si orasul va avea de pierdut, financiar, din toata povestea asta. Dar macar Boc castiga imagine ("lupta cu mafia imobiliara pentru binele orasului"). Rus si-a razbunat fiica si i-a dat o lectie unuia care n-a stiut sa se comporte cu familia lor.
 

·
Registered
Joined
·
4,999 Posts
Sa recapitulam putin timeline-ul:

1989-2014 - terenul respectiv apare in PUG ca spatiu verde, neconstruibil.
- Candva inainte de 2015, Vasile Puscas jr. se casatoreste cu Ioana Rus, fiica lui Ioan Rus
- Candva in acest interval, Emil Boc devine locuitor al cartierului Zorilor

2014 - la finalul anului se adapta noul PUG, in care terenul devine construibil

2016 - Platinia anunta primele planuri pentru un proiect pe terenul respectiv, evident, nu pentru viitorul apropiat

2017 - Vasile Puscas jr. divorteaza cu scandal de Ioana Rus

2019 - Platinia face progrese cu proiectul de pe teren
- Primaria stabileste ca respectivul teren va fi expropriat pentru a se construi un parc

Fapt divers: Emil Boc si Ioan Rus au fost colegi inainte de 1989 la conducerea Asociatiei Studentilor Comunisti din Cluj-Napoca. Unul presedinte, celalalt vicepresedinte.

Nota: toate proiectele Platinia existente au fost autorizate inainte de divortul lui Vasile Puscas de Ioana Rus. Acesta din Zorilor ar fi fost primul pentru care s-ar fi cerut autorizatie de constructie dupa 2017...

Mai departe, sa judece fiecare dupa cum crede de cuviinta.
 

·
Registered
Joined
·
1,431 Posts
E clar ca Ioan Rus e un om foarte influent la nivel local ... de fapt si national e destul de influent, doar nu degeaba a fost ministru de interne si al transporturilor (chiar de mai multe ori). Dintre (fostii) PSD-isti, fostul grup de la Cluj (Dancu, Rus, Puscas - nu Puscas investitorul) mi se par cei mai ok, dar n-au reusit sa reformeze partidul.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts

'În luna februarie, Primăria a prezentat public conceptul de reamenajare a parcului I.L. Caragiale în cadrul unei dezbateri publice organizate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei. Atunci, proiectul propus de arhitectul noului Cluj, Vlad Rusu, cu echipa sa, în locul parcului Caragiale și a arterei Octavian Petrovici, cu apă și evidențierea moștenirii medievale/romane a orașului, a fost contestat de utilizatorii recenți ai zonei, consacrată din 2004 ca loc de întâlnire pentru skating. '
 

·
Registered
Joined
·
3,025 Posts
Ideea era mutarea tarabelor, daramarea chioscurilor si decopertarea canalului pe str. Arges, dar si daramarea hotelului construit ilegal. Din pacate, in locul unui spatiu public modern, avem o strada care arata ca o favela insalubra si cu o monstruozitate de cladire care nu numai ca ocupa trotuarul, ci il si depaseste, intrand intr-un colt cam jumatate de metru pe carosabil. Tehnic, hotelul chiar e pe strada Arges.
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
tarabele alea au autorizatie de la Funar pana in 2025. s-a mai incercat si n-au vrut oamenii aia sa renunte la afecerile alea asa ca mai asteptam. sper sa vedem in urmatorii 2-3 ani demararea concursului de solutii.
 

·
Registered
Joined
·
314 Posts
Apoi sincer nici în partea cealaltă a Halei (pe str Poliești) situația nu e mai bună. Sunt niște porțiuni, pe ambele părți, unde ai trotuar de vreo 50 de cm.
 

·
Registered
Joined
·
1,085 Posts
FB Tarcea

Revitalizare și activare Parcul Feroviarilor
Parcul Feroviarilor va fi reamenajat. Până în prezent s-a finalizat proiectul tehnic și urmează demararea procedurii de achiziție a execuției lucrărilor.
Pentru această investiție au fost prevăzute 4 obiective:
1. Parcul Feroviarilor – 53.457 mp
2. Amenajare Strada Parcul Feroviarilor – 8.496 mp
3. Amenajarea malurilor râului Someș
4. Realizare pasarele pietonale peste râul Someș;
Se vor efectua lucrări de reamenajare integrală a suprafeței parcului, a spațiilor verzi, se va suplimenta vegetația existentă prin plantarea a 510 arbori și arbuști, se vor efectua lucrări arhitecturale de modernizare a spațiilor: alei pietonale, mobilier urban, iluminat public, dotări de agrement, recreere și sport precum și podețe pietonale.
Mobilierul urban existent se va înlocui cu mobilier nou pentru repaus și recreere:
 • rastele pentru biciclete la cele două intrări principale în parc;
 • vitrine iluminate, în diversele zone de interes ale parcului;
 • cișmele cu apă amplasate în proximitatea celor două intrări principale din parc;
 • echipamente specifice pentru locul de joacă, locul cu aparate fitness și locul de jocuri de masă;
 • iluminat general și arhitectural;
 • instalații ape pluviale;
 • instalații de alimentare cu apă și irigații.
Amenajarea străzii Parcul Feroviarilor presupune lucrări de înlocuire integrală a pavajului, a elementelor de mobilier urban, a sistemului de iluminat și semaforizare existent cât și amenajarea de noi benzi pentru biciclete.
Malurile Râului Somesul Mic vor fi amenajate pe porțiunea din dreptul Parcului Feroviarilor, lucrările constând în amenajări peisagere, crearea de noi alei pietonale, dotare cu mobilier urban nou, sistem de iluminat nou. Amenajarea va fi una naturală cu alei din lespezi de piatră, vegetație gazon și plantații cu arbori și arbuști, iluminat general și arhitectural cu sistem LED și mobilier urban pentru odihnă.

Un nou spatiu verde amenajat: pe Aleea Bibliotecii din Cartierul Mărăști
 • 1850 mp gazon;
 • sistem de irigat automat;
 • 45 de arbori plantați;
 • 450 mp pavaj;
 • 12 bănci;
 
401 - 414 of 414 Posts
Top