SkyscraperCity banner

1 - 20 of 36 Posts

·
Registered
Joined
·
1,257 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Nedavno sam posjetio Cikago na dan i po.

Posto zivim u Kanadi, kada su u pitanju odlasci u SAD avionom, voznja preko granice i let iz Bafala je znacajno jeftinija opcija.


U Cikago sam stigao letom United Airlines-a tj. njihove cerke kompanije United Express, a koja opet za ove letove koristi usluge necega sto se zove Mesa Airlines. Poenta cijele ujdurme je da veliki malima daju svoje svima dobro poznato ime, a mali zauzvrat urade posao velikima za komparativno manje pare i kao posljedica svega cijene karata su jeftinije.

Avione koje koriste na tim sirotinjskim rutama su prilicni pilicari. Avion kojim sam dosao je Bombardier CRJ705 kanadske proizvodnje. Ne znam koliko je ovaj primjerak star, ali unutra izgleda zesce jadno i ofucano. JAT-ovi stari boinZi 727 koji recimo idu na ruti BGD-Prag su vrhunac glamura u poredjenju s ovim.

Pice ili bar neki snack se naravno ni u ludilu ne sluze, ali je najsmjesnije da te preko razglasa u avionu obavjeste da je to kao zbog kratke duzine leta :) (let traje skoro dva sata).

Po sletanju na O'Hare aerodrom istjerali su nas na pistu i do zgrade smo sipcili kroz neki zadnji razvaljeni ulaz gdje oni fizikalci sa piste sto istovaraju prtljag i toce gorivo dodju na pauzu da puse i kusaju sendvice. :) Malo naravno karikiram, ali stvarno sve djeluje u stilu "daj da ovu low-cost fukaru uvedemo kroz ulaz za poslugu pa da uzmu svoj prtljag i da idu bestraga - samo da ih ne vidi ko od bogatijih putnika". :)





Ovo mi je prvi put da letim u, ili unutar, SAD i to je poseban dozivljaj koji zasluzuje mali osvrt. Prije ulaska u avion te bukvalno istresu iz cipela, dakle zahtjevaju da izujes cipele i pustis ih kroz skener. To je tekovina izvjesnog ludaka po imenu Richard Reed poznatijeg pod nadimkom "shoe-bomber" od prije par godina, ali recimo tu provjeru sa cipelama uopste ne rade na prekookeanskim letovima iz Kanade u Evropu, niti sam to vidio igdje u Evropi.

Elem, prizor je prilicna koma - desetine ljudi izuva cipele i setka se u carapama.




Sam aerodrom O'Hare je oooogroman i to je ono sto je najupecatljivije. Nije posebno ni uredjen ni odrzavan - klasican utility za taj buljuk naroda koji svaki dan kroz njega prolazi. Zanimljiv prizor je bio i prilikom povratka, gdje avion dok prilazi pisti za poletanje vozi po nadvoznjaku preko autoputa - dakle krila mu mlataraju sa svake strane dok automobili dole ispod zuje. Siguran sam da ima takvih primjera jos u svijetu, ali eto ja to prvi put vidjeh svojim ocima.



Malo aerodroma:











pogled na Kennedy Expressway i okolinu nedaleko od aerodroma O'Hare:








U SLEDECEM BROJU: grad Cikago
 

·
Registered
Joined
·
1,257 Posts
Discussion Starter #2
Cikago i savezna mu drzava Ilinoj su poznati po mnogim stvarima..... od Al Kaponea preko Velikog pozara do naravno ........ guvernera Miodraga Blagojevica


Od aerodroma do centra grada ima nekih 30-50min voznje u zavisnosti od stanja na putu. Sto se vise priblizavas downtown-u (centru), situacija je sve gora. Par fotki iz downtowna uz jezero Michigan.










uz jezero je i ogromni stadion Soldier Field gdje igra NFL tim Chicago Bears




a tu je i poveliki planetarijum






Centar grada je ludacki gusto naseljen i nacickan zgradama kao uostalom i svaka americka metropola. Istovremeno za razliku od nekih americkih metropola, istorija Cikaga je relativno i vidljiva dok hodas po ulicama.










SLEDECE: Michigan avenija i Magnificent Mile
 

·
Registered
Joined
·
1,257 Posts
Discussion Starter #4 (Edited)
Magnificent Mile je naziv za dio Michigan avenije koji je pun "super-mega-hiper" ekskluzivnih prodavnica odjevnih predmeta i nakita (Prada, Cartier, Tiffany, Gucci, Versace) i onih "samo" ekskluzivnih (Eddie Bauer, H&M, Nike, Levi's). Tu su naravno i burzujski hoteli tipa Ritz-Carlton, Park Hyatt itd...






Ono sto je meni bilo nevjerovatno je kolicina ljudi koja kulja po tom djelu ulice. Na ovoj prvoj fotki se mozda djelimicno stice utisak kolika je to sirova masa, ali to je ludnica vjerujte mi na rijec. Bukvalno hodajuci po prilicno sirkom trotoaru morate da se pridrzavate saobracajnih pravila (hodanje po desnoj strani) jer cete se u protivnom stalno sudarati sa masom koja vam ide u susret. Naravno i u svim ti silnim radnjama stalno je guzva, pa se cesto ispred ulaza stvori red od nekih 10-15 dusa koje cekaju da neko izadje da bi bilo za njih mjesta unutra.

Unutra situacija nije nista bolja. Dobio sam sumanutu ideju da eventualno kupim sebi jaknu te sam usao u radnju i nakon par minuta cekanja da uopste pridjem artiklima koji me zanimaju pozelio sam da je probam u kabini, ali za kabine je naravno novi red, a naravno poslije i za placanje.... Elem, odmah sam odustao i izasao napolje. Naravno i izlazak na trotoar iz radnje se obavlja uz saobracajne propise, ne mozete tek tako da se ukljucite u "saobracaj". :)

Inace gledajuci setace po MagMile-u, dominraju fensi nasminkane ribice i picnuti tipovi tj. vecina je skockana kao da ide u izlazak iako je bilo oko 2 poslepodne. Jbg, ima se, moze se.








SLEDECE: Rush Street
 

·
Banned
Joined
·
20,779 Posts
Odlicna reportaza, hvala na slikama:eek:kay:
Vreme izgleda da nije bilo bas najbolje ali sta je tu je. Cikago je stvarno lep grad u svako doba godine, i odmah se vidi da ima neki svoj smek.

Evo nesto od mene, da docaram ljudima tu guzvu na Michigan Mile-u...snimljeno avgusta 2006-e, bio sam dole tokom odrzavanja Cikaskog "Air & Water Show"-a:)

 

·
Banned
Joined
·
4,907 Posts
@ singi gdje jto izuvaju? mozda na letovima sa USA? ja koji god sam let letio unutar Evrope nije bilo izuvanja, niti sam vidio da neko to radi.

@zvonko
Svaka cast na tekstu uz slike. Svidio mi se, volim kad ljudi opisuju svoje zapazanja i utiske, jer mnogo je ljepse nego same slike.
 

·
Registered
Joined
·
1,257 Posts
Discussion Starter #8
Rush Street (ulica paralelna sa Michigan avenijom) je, kako me je jedan lokalac na brzinu obavijestio, centar nocnog zivota u Cikagu. Nakon sto sam se malo raspitao i bolje informisao, preciznije objasnjenje je da je tako bilo '50-ih i '60-ih. U medjuvremenu manje-vise svi klubovi i barovi koji su tu tokom godina nastajali i razvijali se kao dio neke "organske" scene (jazz, blues, r'n'r, r&b), a ne samo iz zelje za profitom su se preselili malo dalje od centra dok je u Rush St. dosla gomila fensi restorana/klubova koje drze razne korporacije po franchise sistemu.

Tako mi je otrpilike Rush ulica i djelovala na prvi pogled. Napucani restorani, bijesna kola parkirana okolo, ali prilicno vjestacki i bez duse. Skoro kao neki luna-park za turiste i sanere iz predgradja. Sumnjam da ljudi iz Cikaga tu idu navece u provod. Osim restorana, duz Rush-a je tokom zadnjih 10-15 godina nikla i gomila salona najzaguljenijih autoproizvodjaca tipa Bentley i Lamborghini tako da je fenseraj na ultra nivou.



Na prvoj fotki je ustvari Pearson St. slikana sa raskrsnice pomenute ulice sa Rush-om. Vidi se jezuitsko-katolicki Loyola univerzitet, a nekih sto metara u daljinu je Michigan avenija.




raskrsnica Rush St. i Ontario St.


raskrsnica Rush St. i Grand (parada) Av.


i zadnji put Rush Street




SLEDECE: srpski Cikago
 

·
Registered
Joined
·
1,257 Posts
Discussion Starter #9 (Edited)
Kao sto i ptice na grani znaju, Srba u Cikagu ima mnogo. Koliko mnogo? Nemam pojma. Razliciti ljudi reci ce vam reci razlicite brojke. Od nekih sam cuo 150,000, a od nekih 400,000.

Elem, imao sam priliku da posjetim i Srpsku pravoslavnu crkvu koja se nalazi u sjevernom dijelu Cikaga, nekih 20-30 minuta voznje od centra. U pitanju je relativno veliko imanje koje osim crkve sadrzi i kulturni centar sa salom za bankete, zabave i sl. plus 5-6 ucionica za Sunday School.

Lokacija je uz Kennedy Expressway, autoput koji spaja O'Hare aerodrom sa centrom grada. Odnosno nedaleko od tacke gdje se ukrstaju Kennedy Expressway i Canfield avenija.




Sam kraj oko crkve je onako, nit' smrdi nit' mirise - sjeverno americka stambena klasika - autoput, svi se vozaju kolima, setaca ni u ludilu iako je bilo prilicno toplo za novembar (10-15C). Ima i metro koji ide prilicno neredovno. Mozda zato sto je u pitanju bila nedelja, ali ja sam obisao jedno 5-6 krugova i za tih 20-tak minuta svega dva su prosla - po jedan u svakom smjeru.









Vecina rezidencijalnih ulica oko crkve nema trotoar jer za isti ocigledno nema potrebe - svi se voze kolima.



Posto je i aerodrom relativno blizu, buka aviona koji slecu se cuje manje-vise svaka 2-3 minuta.






U kraju naravno ima dosta Srba.






Ali ima i jos vise Poljaka, no njih ima svuda po gradu. Cikago je poljski grad od A do Z.



SLEDECE: Holly Resurrection Serbian Orthodox Cathedral
 

·
Registered
Joined
·
1,333 Posts
Cikago je zakon, meni je najbolji grad u USA, a vidio (i naravno cuo:)) sam gomilu Srba u Greektown-u, pogotovo vikendom navece. Jos kako je muzika po restoranima "Grcko-Balkanska" covjek se bukvalno osjeti kao kod kuce......:banana2:
 

·
Registered
Joined
·
1,257 Posts
Discussion Starter #11
Cikago je zakon, meni je najbolji grad u USA, a vidio (i naravno cuo:)) sam gomilu Srba u Greektown-u, pogotovo vikendom navece. Jos kako je muzika po restoranima "Grcko-Balkanska" covjek se bukvalno osjeti kao kod kuce......:banana2:
Nisam bio u cikaskoj grckoj cetvrti, ali siguran sam da je atmosfera "domacinska". :)

Znam kako funkcionise ta grcko-srpska dinamika u grckoj cetvrti u Torontu, a posto mi je dosta stvari u Cikagu onako odokativno djelovalo kao nesto veca, sira i mnogoljudnija verzija slicnih stvari koje sam vidio u Torontu, mogu otprilike da pretpostavim kako ta balkanijada izgleda u Cikagu.

Ipak, Srbi u Cikagu, makar ovaj mali uzorak koji sam ja upoznao, mi djeluju nesto malo manje 'domace' (stagod to znacilo) od ovih u Torontu, tj. ovi u Cikagu su ipak malo vise Amerikanci nego sto su Srbi u Torontu Kanadjani, if that makes any sense. :)
 

·
Registered
Joined
·
1,257 Posts
Discussion Starter #12
Kadrovi oko crkve i pratecih objekata.






















Vozd je stigao.


Mala Srbadija ide u nedeljnu skolu.


U centru pored crkve srpska je sloga usamljena.


No svejedno, pripreme za nedeljni rucak su u toku....


...a tu su i tamburasi za dobar tek.
 

·
Registered
Joined
·
5,077 Posts
Svaka čast Zvonko, prvi postovi pa odmah reportaža. :eek:kay:

Svaki put kad vidim slike iz Amerike (SAD ili Kanade) zahvaljujem Bogu što nisam tamo otišao. :banana: Života kao ovde ili uopšte u Evropi nema nigde ...
 

·
Registered
Joined
·
1,257 Posts
Discussion Starter #14
Svaka čast Zvonko, prvi postovi pa odmah reportaža. :eek:kay:

Svaki put kad vidim slike iz Amerike (SAD ili Kanade) zahvaljujem Bogu što nisam tamo otišao. :banana: Života kao ovde ili uopšte u Evropi nema nigde ...
zahvaljujem.


sta te tacno tangira u vezi sjeverne amerike? :)
 

·
Banned
Joined
·
4,907 Posts
Ni meni se ne svidja, bas mi djeluje "neblaknaski" u negativnom smislu. Znaci sve ono sto volim kod Blakana, ne vidim tu. A sve ono sto ne volim kod zapada vidim tu.
Pitanje kad uporedis kanadu i SAD ima li velike razlike? Je li i Kanada tako "pedestrian friendly" kao i SAD? Ima li vise ljudi na ulicama? Vise zivota? Je li imalo "evropskija" tj. bliza covjeku?
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
36,471 Posts
Ni meni se ne svidja, bas mi djeluje "neblaknaski" u negativnom smislu. Znaci sve ono sto volim kod Blakana, ne vidim tu. A sve ono sto ne volim kod zapada vidim tu.
Pitanje kad uporedis kanadu i SAD ima li velike razlike? Je li i Kanada tako "pedestrian friendly" kao i SAD? Ima li vise ljudi na ulicama? Vise zivota? Je li imalo "evropskija" tj. bliza covjeku?
Pretpostavljam da to zavisi i od samog grada ali i kraja. Za razliku od evropskih gradova u Americi zaista postoje delovi grada u koje niko normalan ne ide jer tamo vladaju bande a opet postoje i zatvoreni delovi za bogate. Dzaba ti je cak i da je grad prilagodjen pesacima ako ti za sve trebaju kola zbog nenormalnih razdaljina...
 

·
Registered
Joined
·
1,257 Posts
Discussion Starter #18 (Edited)
Ni meni se ne svidja, bas mi djeluje "neblaknaski" u negativnom smislu. Znaci sve ono sto volim kod Blakana, ne vidim tu. A sve ono sto ne volim kod zapada vidim tu.
Pitanje kad uporedis kanadu i SAD ima li velike razlike? Je li i Kanada tako "pedestrian friendly" kao i SAD? Ima li vise ljudi na ulicama? Vise zivota? Je li imalo "evropskija" tj. bliza covjeku?

Na ovu temu bih mogao roman da napisem....

Kad su u pitanju Kanada i SAD imas vizuelnu povrsinsku pricu i onu malo dublju pricu.

Ajde da te malo prvo smorim sa dubljom.

Gradovi u "engleskoj" Kanadi svakako nisu previse vizuelno razliciti od gradova slicne velicine u SAD. Ipak, nacin zivota se primjetno razlikuje. Nema sumnje da su sustinske kulturoloske razlike izmedju Anglo-Saksonaca (koji i pored mnogih drugih evropskih imigrantskih grupa naravno vode glavnu rijec u obje drzave) s jedne i druge strane sjevernoamericke granice minimalne - dakle kulturoloski to je manje-vise isto sranje drugo pakovanje - ali ipak postoje razlike prije svega kao posljedica razlicitog drustvenog uredjenja i razlike u samim kohezionim osnovama na kojoj su dvije drzave napravljene te se kasnije razvijale.

Po onome sto sam ja vidio Amerika je zemlja najbezobzirnijeg kapitalizma - tu svaki covjek krci put kroz zivot sam za sebe i tu kolegijalnosti, saosjecanja, a na posljetku maltene i porodicne ljubavi prakticno ima samo u tragovima tj. u prici. Amerima u medijima su svima usta puna nekakvih "vrijednosti" i "brige za bliznjeg", ali kada neko ko je odrastao na Balkanu vidi kako to izgleda na djelu - to je samo da se prestravis i pobjegnes glavom bez obzira.

Kanada je tu po mom misljenju mnogo normalnija i u poredjenju izgleda maltene kao komunisticka drzava. U Kanadi nemas ogradjenih djelova grada gdje samo bogata noga moze da kroci, a nemas ni getoiziranih djelova gdje ne smijes da hodas iz bojazni da ce te fukara izmasakrirat zbog 10 dolara. Nema raslojavanja. Naravno ima bogatih i siromasnih kao i svuda, ali taj jaz nije ni blizu tako dubok i sirok kao u Americi. U Kanadi su takse ogromne, ali se i vidi da idu u nesto korisno. Kada neko u Kanadi ostane bez posla ima nekakvu drzavnu podrsku da prebrodi taj period, imas i relativno izdasne socijalne programe za siromasne, tu je i kakva-takva zdravstvena njega, tu su i bezbjedne ulice i normalan javni prevoz, tu su i kvalitetne besplatne osnovne i srednje skole za srednju i nizu klasu koja nije u stanju da placa 20K godisnje da bi skolovala djete u privatnoj skoli, itd, itd... - sve to placa ta ogromna taksa. Nekom iz Evrope to nije vrijedno ni pomena, ali u SAD je takvo stanje svijesti da im je to sve teska avangarda.

Onda, tu je i sama koheziona osnova. Amerika je izgradjena na "melting pot" paradigmi - dakle ti si sad tu neki imigrant, dosao preko bijela svijeta da sebi napravis bolji zivot. Super, dobro dosao, Amerika ce da ti omoguci da se boris za bolji zivot ali istovrmeno ocekuje od tebe da se postepeno integrises i da prihvatas, razvijas i siris te neke vrijednosti koje nastaju u mjesanju svih tih ljudi. Dakle, kao neki tiganj u koji su bacio milion zacina i sastojaka i sve to dobro zaprzio da se vise ne zna ni gdje sta zavrsava, a gdje drugo pocinje a uostalom koga je i briga kad smo sad svi Amerikanci - sve je tako ujednaceno i izmjesano, makar u teoriji.

S druge strane, Kanada svoju pricu predstavlja kao "mozaik". U stilu, dobro nam dosao, placaj takse i postuj zakone, a ostatak dana radi sta god hoces. Slavi svoje slave, svece, religije, oblaci se kako hoces, pricaj svoj jezik, masi zastavom drzave iz koje si dosao dok ti ruka ne otpadne apsolutno me nije briga dok god ne pravis ekcese i probleme.
 

·
Registered
Joined
·
1,257 Posts
Discussion Starter #19
Vizuelno, kao sto spomenuh, razlika, nazalost, nije velika. Toronto izgleda kao tipican anglosaksonski sjevernoamericki grad i moj prvi vizuelni utisak kad sam ga vidio je bio prilicno jadan. U medjuvremenu moj odnos prema njemu se znacajno popravio jer sam nasao mnoge druge stvari koje mi se svidjaju. Dakle iako ne izgleda "evropskije" od Cikaga, mnoge je "evropskiji" u svojoj sustini jer se imigranti u Torontu mnogo vise ponasaju u skladu s onim sto donjeli iz Evrope nego sto to rade imigranti u recimo Cikagu gdje je ispod svega potcrtan taj neki novosteceni amerikanizam. Na kraju krajeva ljudi u Kanadi su mnogo generalno otvoreniji prema uticajima sa strane nego sto su to ljudi u Americi, pa i to sigurno ima uticaja.

S druge strane imas i "francusku" Kanadu, Montreal je vrlo evropski nastrojen i vizuelno, a recimo Kvebek Siti jos i vise.

E sad, ni u Americi nije svuda ista prica. Ja sam od vecih americkih gradova posjetio Njujork (odusevljen, apsolutni vrh), Klivlend (srednja zalost), Detroit (najgora rupa na planeti), Bafalo (rastrkana seljana) i evo sad Cikago (odmah iza Njujorka na mojoj licnoj listi).
 
1 - 20 of 36 Posts
Top