SkyscraperCity Forum banner

[USA] Nowy Jork i wschodnie wybrzeże

164158 Views 923 Replies 59 Participants Last post by  dexter2
Stało się! Jedno z marzeń zrealizowanych ;)
Nie mogę też nie założyć wątku, mimo, iż 'konkurencja' z ameryki silna :D

11 Sierpnia wylecieliśmy (powrót był po 3 tygodniach) z bratem i siostrą do Nowego Jorku zwiedzić stolicę wszechświata (tydzień) oraz pojeździć samochodem po wschodnim wybrzeżu (reszta). O tym drugim więcej później, na razie zdradzę jedynie trasę, oczywiście mocno mniej więcej:

Jak widzicie trochę mil było ;)

Jeszcze kilka spraw technicznych - fotki są robione głównie kompaktem Canon A710 iS. Kilka będzie też z Samsunga Galaxy S2 oraz zakurzonego Galaxy S Advance ;)
Autorzy zdjęć to ja oraz trandus, ilościowo wychodzi mniej więcej po równo.

Trasy w NYC i wrażenia oraz oczywiście fotki w kolejnych postach ;)

--------------------------------

Spis treści​
See less See more
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 924 Posts
4
Lecieliśmy FinnAir'em, całkiem przyjemnie, ale porównywać nie mogę, bo to były moje pierwsze loty ever ;)
Mieliśmy przesiadki w Helsinkach.

1.Grenlandia! Nie spodziewałem się, że zobaczę tropiki i lądolód na jednym wyjeździe ;) Całe spektrum klimatyczne ziemi wg. pana Koppena. Widać też jęzory lodowców spływające do oceanu

2. Kra

3. Lodowcowe skrzyżowania:

4. Za tymi górami było już tylko biało.

See less See more
  • Like
Reactions: 5
Super! Masz kolejnego stalego bywalca. Oby watek trwal jak najdluzej. Dawkuj emocje i pokazuj wszystko co masz:cheers:
  • Like
Reactions: 2
Zdjęć jest sporo, emocji i różnych klimatów zarówno przyrodniczych jak i miejskich też. Mam nadzieję, że wątek okaże się ciekawy. Kolejną wrzutę, chyba już nowojorską zrobię w nocy (Ty Krzycho pewnie obejrzysz to rano ;))
^^
Skoro w nocy, to obejrze pewnie gdzies wieczorkiem. Czekam.

btw. co robiles w Orlando? Ja wlasnie siedze tu teraz w hotelu przy I-4 i probuje zlapac relacje z Polska-Czarnogora.
Park rozrywki Universal ;)
^^
My natomiast robimy fotorelacje z sasiedniego Sea World i Magic Kingdom. W Universal w Orlando nie bylem.
5
No to zaczynamy NYC!

5. Po wyjściu z terminala JFK wchodzi się albo do cab'a, albo do chyba całkiem nowego AirTrain'a, sterowanej automatycznie kolejki nadziemnej, która jeździ w kółko rozwożąc ludzi po terminalach, od/do metra oraz po drodze do car rentali.

6. Widok na płytę przed jednym z terminali

7. Kolejka przypomina trochę metro Dubajskie ;)

8. Druga kolejka w tle dach słynnego terminala JFK w stylu googie. Słyszałem pogłoski, że ma być wyburzony, to prawda? Zdawał się być nieczynny, to by mogło potwierdzać obawy :/

9. Piękny, It's bjutiful [ta sentencja chyba często się będzie tu pojawiać ;)]

See less See more
  • Like
Reactions: 3
4
Gładko idzie, to dokończę dzisiaj wątek lotniska

10. Tutaj wyporzyczaliśmy później samochód:

11. Trochę zieleni

12. Kolejne terminale:

13. I w końcu... Tak wygląda NYC z JFK! Dla mnie było szokiem, że jest to aż tak daleko (na mapie nie wygląda) i że jest tak duża odległość między Downtown a Uptown Manhattan!

See less See more
  • Like
Reactions: 3
No to zaczynamy kolejna wycieczke po NYC:cheers: To jest pierwsze miejsce, ktore zobaczylem po przylocie do USA ponad 11 lat temu. Sentyment pozostal.
^^
My natomiast robimy fotorelacje z sasiedniego Sea World i Magic Kingdom. W Universal w Orlando nie bylem.
Było baaaardzo fajnie (cały czas na roller coastery chodziliśmy), ale znowu nie mam porównania ;)

No to zaczynamy kolejna wycieczke po NYC:cheers: To jest pierwsze miejsce, ktore zobaczylem po przylocie do USA ponad 11 lat temu. Sentyment pozostal.
U mnie jest identycznie. Tylko, że ja już pół stanów z neta znam, więc pierwszy kontakt nie był taki dziewiczy i w sumie nawet nie miałem za dużych problemów z poruszaniem się nie patrząc na numery ulic, przynajmniej w rejonach z dużą ilością charakterystycznych wieżowców... I do czasu kiedy nie wejdzie się w tunel, z którego ich nie widać. Co to za pogrzane miasto, żeby z odległości kilkudziesięciu metrów nie było widać 300m budynku? :crazy:
Chyba za to między innymi tak je pokochałem.
11 Sierpnia wylecieliśmy (powrót był po 3 tygodniach) z bratem i siostrą do Nowego Jorku zwiedzić stolicę wszechświata (tydzień) oraz pojeździć samochodem po wschodnim wybrzeżu (reszta).
Znowu będę umierał z zazdrości...

Najbardziej lubie wątki, jak ktoś jest gdzieś pierwszy raz, wtedy te zdjęcia są inne, na co inne patrzy, dla mnie ciekawiej :)

Wrzucaj :) A będzie coś jeszcze dzisiaj? :D
  • Like
Reactions: 1
5
^^ Specjalnie dla Ciebie wedytuje w tego posta za chwilę kolejną wrzutkę ;)
Ale potem lulu.

14. Metro! Tutaj na powierzchni jeszcze, a właściwie jak w Chicago - kolejka nad ulicą ;) Ta perspektywa będzie nam towarzyszyć przez dwa sety razem z tym.
Jak widać o ile w AirTrain'ie jeszcze kolorowo, tutaj proporcje się zmieniają w kierunku czarnych (nie będę się bawił w afroamerykańską poprawność polityczną, za dużo pisania ;))

15. Pogoda niestety nie najlepsza, a widoki mocno naturalistyczne - od góry kamienice są brudne, otagowane, często widać spalone stropy. Sytuację na pewno pogarsza fakt, iż blisko metra jest bardzo głośno, a budynki stoją naprawdę blisko kolejki (będzie to dobrze widać w kolejnej wrzutce), toteż ludzie te nieruchomości po prostu opuścili.

16. Ta dzielnica od razu dała mi kopa. Przed przyjazdem naczytałem się opisów chociażby AMS'a, że NYC to nie to co kiedyś, że odpicowany totalnie i chyba potraktowałem te opinie zbyt dosłownie... W każdym razie wcale tak nie jest jak sobie ubzdurałem i widać to było już na początku - totalny naturalizm, jak 30 lat temu. Okazało się, że GTA4 jednak nie przesadza, z czego byłem bardzo szczęśliwy :D
Zaskoczeniem też była ilość zieleni i duże zróżnicowanie terenu (pagórki). Zawsze byłem przekonany, że NYC jest generalnie płaski.

17. Tu już ładniej:

18. Tu też nie najgorzej:

Tyle na dziś.

vv Przecież każdą fotkę opisuję ;)
See less See more
  • Like
Reactions: 4
:banana:

Dodawaj do zdjęć choćby opisy, swoje pierwsze wrażenia - takie relacje uwielbiam! :cheers:
Ja już nie dam rady wysiedzieć - ide lulu.

But don't worry - Aj will bi bak ! :D
^^
A w Blizzard Beach (park wodny Disneya) byliscie? Pracowalem tam kiedys kilka miesiecy jak jeszcze bylem studentem.

Ech te imprezy, az sie lezka w oku kreci ;)
5
Dalej jedziemy metrem.

19. Chciałbym, aby cmentarze w PL tak wyglądały. W ogóle widzieliśmy cmentarze jedynie z tego metra kolejki i robią one wrażenie.

20. Przypuszczam, że jest to starszy cmentarz - większość nagrobki ma proste, modernistyczne i raczej jednakowe. Tutaj nawet małe kaplice się znalazły.

21. Wspominana niewielka odległość do kamienic. Szokujący jest fakt, że ktoś może tam mieszkać ;)
Zwracają uwagę też zdobione, drewniane i malowane na różne kolory gzymsy:

22. Trochę street life'u

23. I trochę burdelu na podwórkach:

Pogoda była średnia i taka będzie jeszcze przez pół następnego dnia. Potem coraz lepiej :)
See less See more
Wstaje, zaglądam, a tu tak mało zdjęć prrzybylo? :D (na marginesie - po NYC będą tez fotki z innych miejsc? :))

Czytałem gdzieś ze jest poważna szansa na zniesienie wiz w zimie. Jesli tak będzie, pojadę do NYC choćby mnie narzeczona miała wyrzucić z domu za rozrzutnosc :)
1 - 20 of 924 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.