SkyscraperCity banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
6,700 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Dretva za ekonomiju USK | Дретва за економију УСК
 

·
Registered
Joined
·
6,700 Posts
Discussion Starter · #2 ·

U novom pogonu građevinskog materijala "Al-Dihani" posao dobija oko 105 radnika iz Cazina

U okviru zajedničkog projekta koji realiziraju Projekat Firma i preduzeće "Al-Dihani" u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, uskoro će u Cazinu biti organizirana obuka za radnike u drvnoj industriji koji bi, nakon sticanja odgovarajuće stručne spreme, trebalo da dobiju i posao u novom pogonu "Al- Dihani", saopšteno je na zvaničnom sajtu općine Cazin.

– Radi se o proizvodnji masivnih laminiranih ploča, namještaja i građevinskog materijala u našem pogonu koji se nalazi u naselju Pjanići, a prema tehničkoj studiji, u novoj bi tvornici radna mjesta trebalo pronaći oko 105 radnika- kaže Elmir Omerčević, direktor preduzeća "Al- Dihani".

Po riječima Almira Sarajlića, predstavnika ureda USAID- SIDA Firma projekta, prvi dio obuke obuhvatiće oko 70 polaznika koji će u nekoliko grupa proći po 60 sati obuke. Stečena kvalifikacija za rad u drvnoj industriji biće im uvedena u radne knjižice čime dobijaju dodatnu stručnu kvalifikaciju, a potencijalno i novo radno mjesto. Realizacija cijelog projekta počeće vrlo brzo, a obuka za nove radnike trajaće tri mjeseca
 

·
Registered
Joined
·
6,700 Posts
Discussion Starter · #3 ·

Velika Kladuša dobija novi tržni centar - Završetak planiran za proljeće 2013.

U Velikoj Kladuši počeli su radovi na gradnji Tržnog centra "Bingo". Ova firma je prošle godine od preduzeća "Grupex" kupila zemljište koje se nalazi na samom ulazu u Veliku Kladušu, iza benzinske pumpe "Grand benz", saznajemo na portalu www.boskrupa.com

Upravo je "Grupex" i izvođač radova, a završetak projekta planiran je za 100 dana. Završetkom Tržnog centra "Bingo", ovaj dio grada postaće prava mala poslovna zona, obzirom da se u blizini nalaze marketi "Tuš", "Hurma" i "Adna".
 

·
Registered
Joined
·
6,700 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Rudnik mangana u Bužimu kreće u rad sredinom februara
Za bužimski rudnik mangana, unazad nekoliko godina, vežu se samo loše priče, pune političkih ‘igrica’.

Mukotrpna privatizacija, koja je trajala od 2006., završena je krajem 2012. Najavom da bi rudnik u februaru ove godine trebao početi s radom. No, dobre vijesti zasjenila je informacija da se imovina rudnika ponovo odvozi i rasprodaje u staro željezo. U upravi rudnika to negiraju, tvrdeći da se radi o demontaži postojećih postrojenja koje bi uskoro trebali zamijeniti novi, tvrdi predsjednik Skupštine rudnika Senad Krupić.

„Mašine bi trebale stići početkom idućeg mjeseca, kada će rudnik početi s radom. U tu svrhu dobivene su i neophodne dozvole od resornog federalnog ministarstva, a početak proizvodnje željno iščekuju 34 radnika“, kaže direktorica firme Indira Krupić.

Bužimsko nalazište mangana jedno je od rijetkih na Balkanu i navodno ga ima još jedino u Makedoniji. Dosad urađena geološka istraživanja ukazuju na to da se radi o rudi A kategorije i da njene rezerve mogu poslužiti za narednih 20 godina sa kapacitetom i planom sadašnje vlasnice, bugarske biznismenke Ljubice Jovanovske, od 100.000 tona godišnje.

U izjavi koju je ovih dana dala medijima, tvrdi da je ispunila sve obaveze precizirane kupoprodajnim ugovorom, pa i one prema radnicima, a uskoro će na red i penzioneri. Njene navode htjeli smo provjeriti i u Agenciji za privatizaciju. No, u ovoj ustanovi su nam izričito naglasili kako nam niko ne može dati bilo kakvu informaciju, pa čak i bez pojašnjenja o čemu se radi.

Bilo kako bilo, u ozbiljnost namjera nove vlasnice uvjerićemo se uskoro, jer februar nije daleko, a sve oči javnosti, pogotovo Bužimljana, uprte su u sljedeće poteze menadžmenta rudnika..
 

·
Registered
Joined
·
6,700 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Tvornica peleta ovih dana u B.Petrovcu počinje sa probnim radom
U Poduzetničkoj zoni „Gorinčani“ ovih dana bi trebala biti otvorena tvornica za proizvodnju peleta „Interwork“, u kojoj bi posao trebalo dobiti dvadeset i pet radnika.

„Otvaranje ovoga proizvodnog pogona i zapošljavanje novih radnika za posrnulu bosanskopetrovačku privredu od izuzetnog je značaja, jer će bar malo skratiti listu nezaposlenih, omogućiti punjenje budžeta“, kaže Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Pterovac i dodaje kako je to rezultat rada njegovog prethodnika.

Prema riječima načelnika Hujića, pored „Interworka“, u poduzetničkoj zoni „Gorinčani“ će svoj pogon u skorije vrijeme otvoriti i i tvornica „Novi most“ iz Bosanske Krupe, a proizvodi šasije za autobuse.

Na upit hoće li se u bosanskopetrovačkom „Novitetu“ pokrenuti proizvodnja, načelnik Hujić kaže kako je imovina pod hipotekom banke koja očekuje da se nekadašnji proizvodni objekti prodaju ili iznajme.
 

·
senior member
Joined
·
17,995 Posts
Ključ: Gradi se novi pogon u Velagićima
Riječ je o izgradnji pogona za proizvodnju gotovih smjesa koje se koriste u građevinarstvu.

U industrijskoj zoni Velagići postavljeni su temelji za izgradnju proizvodnog pogona u kome će posao naći dvadesetak radnika.

Riječ je o izgradnji pogona za proizvodnju gotovih smjesa koje se koriste u građevinarstvu, a ono što je pored otvaranja novih radnih mjesta najpozitivnije je činjenica da je riječ o stopostotnoj domaćoj investiciji. Prema riječima investitora, Velida Dizdarević ovaj pogon će sa radom početi u proljeće naredne godine, a u početku će zapošljavati deset radnika, a poslije će, povećanjem proizvodnje, taj broj rasti.

Podršku ovom projektu, pored mjesne zajednice, na čijem području je smještena industrijska zona, dala je i općina Ključ koje je uložila napore da investitoru u što kraćem roku osigura potrebnu dokumentaciju za početak realizacije ovog projekta.

rtvusk.ba
 
  • Like
Reactions: SokoX

·
senior member
Joined
·
17,995 Posts
Grad Bihać intenzivno realizira pripremne aktivnosti na infrastrukturnom uređenju Poslovne zone Ripač-izgradnja priključne saobraćajnice, rasvjeta i dr.,
da bi se omogućila značajna investicija kompanije Meggle u ovoj godini, a to je :
Izgradnja modernog Poslovno distributivnog centra za jugoistočnu Europu vrijednost investicije 15 mil. KM).

1307042
 
  • Like
Reactions: Scirro and ElvOoo

·
Registered
Joined
·
14,843 Posts
Grad Bihać intenzivno realizira pripremne aktivnosti na infrastrukturnom uređenju Poslovne zone Ripač-izgradnja priključne saobraćajnice, rasvjeta i dr.,
da bi se omogućila značajna investicija kompanije Meggle u ovoj godini, a to je :
Izgradnja modernog Poslovno distributivnog centra za jugoistočnu Europu vrijednost investicije 15 mil. KM).

View attachment 1307042

Jeli to ovo sto su najavljivali u 2014?
 
1 - 9 of 9 Posts
Top