SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 535 Posts

·
Banned
Joined
·
6,813 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Vandaag zijn de 7 architectenbureaus en hun ontwerpen bekend gemaakt voor de selectie.

Bibliotheek ++


Ontwikkelaar: Gemeente Utrecht
Status: Locatie bepaald


De huidige Centrale Bibliotheek barst uit zijn voegen. Aan het Smakkelaarsveld komt straks een nieuwe Bibliotheek ++: niet zomaar een bibliotheek, maar een plek voor informatie, verdieping, ontspanning en ontmoeting. De uitdaging is een gebouw te ontwikkelen dat tot de verbeelding spreekt!

Een film kijken, een debat bezoeken, surfen, boeken, cd’s en kunst lenen, gamen, lunchen of een kop koffie drinken? Vanaf eind 2012 wordt dit de logische plek! In het gebouw komen naast De Centrale Bibliotheek, de Kunstuitleen en Artplex ook woningen. Mogelijk wordt ook het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) nog toegevoegd. Het gebouw komt direct naast Utrecht Centraal Station. Op dit belangrijke verkeerskundige knooppunt zal de HOV-baan (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) en mogelijk de nieuwe trambaan letterlijk onder de nieuwbouw door rijden.
Het gebouw in cijfers

Totale vloeroppervlakte: (bruto) 45.000 m2
Woningen: ca. 27.000 m2 (ca. 120 koopappartementen)
Bibliotheek: (publieksdienstverlening, kantoren etc) ca. 15.000 m2
Artplex: (filmgerelateerd uitgaan, kantoren o.a. Nederlands Filmfestival) ca. 4.000 m2
Parkeerplaatsen voor eigenaren woningen + medewerkers: ca. 260 auto’s
Fietsenstalling: ca. 600 fietsen

We hopen dat ook het UCK met ongeveer 5500 m2 onderdeel wordt van de bibliotheek ++. Of dit haalbaar is, wordt nog onderzocht.
De architect

Het ambitieniveau van de bibliotheek ++ is hoog. Het nieuwe gebouw moet een belangrijk herkenningspunt worden in het Stationsgebied. Net zoals het nieuwe Muziekpaleis. Het is dan ook de bedoeling dat beide gebouwen straks gevoelsmatig bij elkaar gaan horen. Daarvoor is een tot de verbeelding sprekend gebouw nodig. Het selecteren van de juiste architect is daarom een belangrijke stap in de voorbereiding van de nieuwbouw. Meer informatie over de architectenselectie vindt u via de knop 'architectenselectie' aan de rechterkant.

--------------------------------------------------------------------------

3XN architects:

Het ontwerp:


1. Op welke manier sluit het gebouw aan op de omgeving?
Een goed gebouw is als een goede buur en is er niet zozeer voor zichzelf, maar draagt actief bij aan zijn omgeving. Dit is precies wat ons voorstel voor het Cultuurhuis op het Smakkelaarsveld doet. De ligging ervan is niet alleen een verkeersknooppunt, maar ook een poort naar het centrum van Utrecht. De opvallende, sculpturale vorm prikkelt de nieuwsgierigheid en laat zien dat hier wat gebeurt! Door het gebouw richting de lagere schaal in de middeleeuwse stad te laten afhellen en het als een scherm naar de hogere bebouwing aan de kant van het spoor op te trekken, vormt het een uitnodigende overgang. Het pad door het park loopt door tot de groene gevel en verbindt deze met het binnenplein in het gebouw. Ook het straatleven wordt naar binnen getrokken, wat wordt versterkt door winkels en cafés in de "hak en teen" van het gebouw. Vanuit de Lange Viestraat en het Stationsplein is een lange zichtlijn naar het open binnenplein.

2. Hoe gaat het gebouw mensen verrassen, verleiden en verrijken?
Deze uitnodiging geldt voor alle inwoners en bezoekers van de stad. Met de veelzijdige en open vorm vertelt het Cultuurhuis wat zich in het gebouw afspeelt en de vele functies zijn in dat verband een bijzonder geslaagde combinatie. Een doorsnede van het gebouw laat concreet de functies ervan zien. Hier is de hele dag door wat te beleven: als de appertementbewoners wakker worden en op het terras kijken hoe het weer is, als de bibliotheek opengaat en bruist van het leven op het moment dat de bewoners aan het werk zijn, als de bewoners thuiskomen en nog even naar de winkels en het boekencafé gaan, als ze 's avonds uitgaan naar de bioscoop. Wij behouden de bestaande openheid van deze plek, terwijl het gebouw krioelt als een mierenhoop en een nieuwe ontmoetingsplek wordt voor de hele stad.

3. Hoe krijgt het gebouw uitstraling en wordt het uitnodigend?
In ons voorstel heeft het gebouw op het Smakkelaarsveld niet één, maar verschillende gevels. Zo helt een gevel af naar de middeleeuwse stad en het park. Het centrale plein is naast een ontmoetingsplaats ook een stadspoort die al van verre te zien is. Door het verkeer te concentreren in plaats van het te spreiden, creëren wij een actief milieu dat de hele dag door als veilig en vriendelijk wordt ervaren. In de kelder is een continue verkeersstroom gegarandeerd dankzij de vrije busbaan (HOV) en fiets- en voetpaden en blijft het gebouw contact houden met het overige stadsleven. Bovenin openen de woningen zich naar de lucht en wordt optimaal gebruik gemaakt van licht en lucht. Tijdens uw weg van de parkeerplaats in de kelder naar boven passeert u alle publieke functies. Op die manier worden het dak en de kelder actieve delen van de vorm van het gebouw; meer dan gewoon een dak en kelder.

4. Hoe wordt het gebouw benaderd door de bezoekers en bewoners?
Het centrale plein in het gebouw wordt een belangrijke publieke ruimte in de hele stad. In het gebouw worden publieke functies verbonden met de privé-sfeer van de woningen. In de richting van de stad wordt samenhang gecreëerd met het park en de grote, open zichtlijnen dwars door het gebouw heen maken het makkelijk je te oriënteren en op ontdekking te gaan. De bewoners kunnen bovendien vanuit hun appartementen en terrassen ongegeneerd het leven in en rond het gebouw volgen. De flow van het gebouw volgt, verlengt en neemt de bestaande verkeersstromen in zich op en versterkt en kwalificeert het karakter van de locatie als stadspoort. Vanaf het station, de paden door het park, de halte van de vrije busbaan (HOV) onder het gebouw, de fietsenkelder enz. zijn de vele ingangen van het gebouw goed toegankelijk. Van het Cultuurhuis naar het concertgebouw en de middeleeuwse stad wordt de stadscorridor een "cultuuras" langs de open Leidsche Rijn.

5. Hoe ontstaat synergie tussen de verschillende instellingen en functies in het gebouw?
Wij stellen ons uitgebreide synergetische effecten voor tussen de verschillende functies in het gebouw. Het dag- en nachtritme vullen elkaar aan: als het stil is in de woningen, is er leven op het plein. De bibliotheek trekt een ander publiek dan het winkelend publiek en omgekeerd wordt het winkelend publiek de bibliotheek ingelokt en zullen de winkels bibliotheekbezoekers trekken. Wilt u naar de bioscoop, dan zullen de bibliotheek, het plein, het café en de winkels vanzelfsprekende ontmoetingspunten zijn. Het idee is dat de bibliotheek een levendige servicekant heeft richting het binnenplein en een wat rustigere leeszaalkant richting het park. Op dezelfde manier hebben de woningen plezier van het feit dat het park in het gebouw is gehaald en dat het binnenplein een klassiek steeds gevoel geeft, direct voor de deur van de appartementen.

6. Hoe vindt de afhandeling van de vele publieksstromen plaats?
Het binnenplein in het gebouw krijgt een distributiefunctie als culturele magneet; een plaats om te zijn. Het plein heeft allerlei kwaliteiten: ontmoetingsplek, winkelpassage, bibliotheekingang, bioscoop, kantoren en woningen. In werkelijkheid is het een klassiek stadsplein met alles wat daarbij hoort. Het gebouw is zo vormgegeven dat de mogelijkheden makkelijk te overzien zijn en mensen aantrekt die in het park lopen of het gebouw passeren via de vrije busbaan, op de fiets of te voet. De activiteiten in de openbare ruimte maken de appartementen aantrekkelijker, zowel vanwege de activiteiten als vanwege de centrale ligging ervan in de stad. De twee hoofdfuncties van het gebouw, bibliotheek en woningen, maken direct contact met het park.

7. Hoe wordt omgegaan met duurzaamheid?
Samen met de vormgeving van een groot, centraal atrium, kan er ook een natuurlijke ventilatie worden ingebouwd die via de gevel verse lucht aanvoert en de warme lucht in het atrium laat opstijgen en verdwijnen. Qua constructie kan er bovendien worden gewerkt met thermo-actieve lagen, waarbij de betonlagen kunnen werken als koeling in de zomer en warmtebron in de winter. In combinatie met de realisatie van een relatief natuurlijke lichtinval en zonneschermen zorgt dit voor een goed en stabiel binnenklimaat zonder complexe regelsystemen. In de thermo-actieve lagen kan koeling met grondwater en verwarming met aardwarmte worden gebruikt. Daarnaast werken wij met optimaal geïsoleerde klimaatschermen, warmteterugwinning, efficiënte apparatuur, extra isolerende beglazing, garanderen van hergebruik en sorteren van afval en het minimaliseren van het storten van materiaal. Tot slot wordt bij de realisatie gekeken naar een optimale levensduur van de materialen, CO2-neutrale oplossingen, meer gebruik van natuurlijke materialen en milieuvriendelijke oppervlaktebehandelingen.

8. Hoe wordt de functie ‘wonen’ ingevuld in het gebouw?
De woningen in het gebouw op het Smakkelaarsveld behoren tot de aantrekkelijkste van Utrecht. Ze krijgen een buitengewoon centrale en praktische ligging aan de rand van de middeleeuwse stad. Ze hebben een eigen, aparte verbinding met de vrije busbaan (HOV), parkeerplaats en fietsenkelder. Er is direct toegang tot het park, het water van de heropende Leidsche Rijn, het concertgebouw op een steenworp afstand en natuurlijk het culturele en winkelaanbod in het gebouw zelf. Door de ligging boven in het gebouw met vrij uitzicht, groene terrassen, uitzicht over het drukke leven beneden en teruggetrokken rust is een idealere woning voor jong en oud, gezinnen met of zonder kinderen die bovenop alle activiteiten willen zitten, moeilijk voor te stellen.

VMX architects:

Het ontwerp:

1. Op welke manier sluit uw gebouw aan op de omgeving?
Een gebouw als sociaal en ruimtelijk knooppunt
Met zijn karakteristieke vorm is de bibliotheek van verschillende kanten direct herkenbaar. Komend met de trein, fietsend vanaf de gracht of wandelend vanaf de Dom zie je de Bibliotheek ++ als een baken in de stad opdoemen. Doordat het gebouw is opgetild heeft het zo min mogelijk last van verkeer. Twee entrees sluiten de bibliotheek perfect aan op de verschillende vervoersstromen: voetgangers wandelen vanaf het Smakkelaarsveld direct de roltrap op, fietsers merken dat hun route overgaat in de fietsspiraal het gebouw in. Bij mooi weer strijken bezoekers en bewoners neer op het glooiende Smakkelaarsveld, in feite de voortuin van het complex.

2. Hoe gaat het gebouw mensen verrassen, verleiden en verrijken?
Een gebouw waar je de hele dag wilt doorbrengen
Als een laaghangende wolk zweeft het gebouw boven het Smakkelaarsveld. Via de open gevels en de grote buitenruimtes laat het gebouw zien wat zich binnen afspeelt. Het enorme terras aan de stadszijde toont het culturele hart van het gebouw. Mensen lezen en studeren buiten, kinderen lopen rond, anderen genieten van het prachtige uitzicht. ‘s Avonds functioneert het terras als openluchtbios. De gevelpartij rondom is transparant. Afhankelijk van het moment van de dag en de hoek waar je staat, weerspiegelen de gevels de hemel erboven, de stad in de verte of de activiteiten op het Smakkelaarsveld eronder.

3. Hoe krijgt het gebouw uitstraling en wordt het uitnodigend?
Een gebouw dat binnen en buiten verenigt
Het basisidee voor de nieuwe bibliotheek is het combineren van binnen- en buitenruimte. In het volume zijn twee grote uitsneden gemaakt. De woningen komen rond een hof te liggen, de bibliotheek krijgt een spectaculair terras (de “belvédère”) dat uitkijkt over de stad. De uitsneden geven het gebouw ook zijn karakteristieke vorm waarmee het herkenbaar is als dé culturele ontmoetingsplek van Utrecht. En doordat het gebouw is afgerond komt zoveel mogelijk daglicht in de ruimte onder en rondom het gebouw. Met zijn spectaculaire ruimtes is het geheel niet alleen de behuizing van media en cultuur, het is een beleving op zich.

4. Hoe wordt het gebouw benaderd door de bezoekers en gebruikers?
Een gebouw dat bezoekers in vloeiende bewegingen binnenhaalt
Om geen last te hebben van bussen en auto’s hebben we het gebouw in zijn geheel opgetild. Op deze manier worden twee voordelen gecombineerd: onprettige restruimtes zijn vermeden en het geheel wordt uitstekend toegankelijk op een voor iedereen duidelijke en uitnodigende manier. De open vorm verleidt iedereen naar binnen te gaan. Entrees in de vorm van glazen cilinders voeren fietsers en voetgangers in vloeiende bewegingen naar boven. Via beide entrees kom je direct in de centrale lobby: de plek waar alle verschillende functies van het hele gebouw aan gelegen zijn. Hier bevinden zich ook de buitenruimtes. Via het hof gaan de bewoners hun huizen binnen.

5. Hoe ontstaat synergie tussen de verschillende instellingen en functies?
Een gebouw dat alle functies samenbrengt
Alle functies van het gebouw zijn gegroepeerd rondom de centrale lobby. Hier is het hart van het gebouw waar alles samenkomt. Hier vind je o.a. de toegangen naar de filmzalen van Artplex, de lees- en internetruimtes, het restaurant en natuurlijk de buitenruimtes. Ook kun je vanaf hier de entrees van de woningen bereiken. De lobby strekt zich uit over de hele lengte en hoogte van het gebouw. Hoe verder van de lobby, hoe rustiger de ruimtes zullen zijn. Verschillende functies krijgen een plaats doordat de flexibele structuur een vrije indeling mogelijk maakt. Direct onder de lobby bevinden zich de kantoren en het UCK.

6. Hoe vindt de afhandeling van de vele publieksstromen plaats?
Een gebouw dat logisch georganiseerd is
Het gebouw rust op twee verschillende toegangen die de bezoekers echt uitnodigen om naar binnen te gaan. Ze zijn een perfecte aansluiting op de verschillende vervoersstromen die er in de omgeving zullen zijn: voetgangers wandelen als vanzelf vanaf het Smakkelaarsveld de schuine glazen buis in, fietsers rijden door en merken dat het fietspad overgaat in de fietsspiraal die hen met een flauw hellende beweging naar boven voert. In beide toegangen is een lift en zijn roltrappen die direct uitkomen in de centrale lobby: het hart van de Bibliotheek ++. En daar gaat ieder zijns weegs: een boek lenen in de bieb, samen naar de film, weer naar je cursus of lekker rustig lezen boven in het gebouw.

7. Hoe wordt omgegaan met duurzaamheid?
Een duurzaam en haalbaar gebouw
Voor deze studie hebben wij direct een constructeur en een bouwfysicus benaderd.
Samen met hen hebben we de meest geschikte draagstructuur ontworpen en een duurzaam gebouw vormgegeven. Het resultaat is een heel compact gebouw waardoor het energiegebruik wordt beperkt en de transmissieverliezen aan het geveloppervlak relatief klein zijn. Door de twee grote openingen in het gebouw is voor meer dan de helft van het vloeroppervlak een natuurlijke zonwering aanwezig, wat een groot voordeel is omdat koeling tegenwoordig een grote energieverslinder is. Ook het programma is op efficiënte wijze gegroepeerd waardoor bioscoop, kunstcentrum, woningen en bibliotheek de centrale lobby delen en er relatief weinig trappen en liften nodig zijn. Dit betekent: energiezuinig en kostenbesparend.

8. Hoe wordt de functie wonen ingevuld in het gebouw?
Stedelijke woningen voor verschillende huishoudens
Stedelijk wonen betekent diversiteit: verschillende mensen, verschillende leefwijzen, verschillende woningen. Door de vorm van het gebouw ontstaan automatisch verdiepingen met een verschillende maat en vorm. Hierdoor zijn verschillende aantrekkelijke woningtypes mogelijk: kleine appartementen, ruime maisonnettes en grote luxe woningen. Aangezien ze oost-west georiënteerd zijn, profiteert elke woning van de bezonning. De woningen zijn gegroepeerd rond een binnenhof, die in directe verbinding staat met het hart van het gebouw. Je komt er via de garage, de (rol)trappen of de fietsenstalling. Tot slot heeft elke woning een geluidsluwe gevel aan de buitenruimte, want ook al ben je mobiel en een echte stedeling; rust in de woning wil iedereen.

Search:

Het ontwerp:1. Op welke manier sluit het gebouw aan op de omgeving?
Ondanks het zware programma van HOV-lijnen, parkeren en fietsenstalling evenals alle trappen en liften en andere techniek die noodgedwongen op de begane grond geplaatst dient te worden, is het verreweg het belangrijkste een grote mate van transparantie en openheid te creëren. Alleen dan kan er sprake zijn van een goede aansluiting (lees: overgang) tussen binnen en buiten. Daarnaast is op een zo grootstedelijke plek vooral een visuele relatie tussen buiten en binnen nodig. Door boven de infrastructurele ‘spaghetti’ uit te stijgen met het grootste publieke programma is deze van afstand goed te zien. Pas als de lichtbalans tussen binnen en buiten in evenwicht is kan er sprake zijn van echte aansluiting. Deze is alleen te bereiken door niet ‘onder de woningen’ te gaan zitten maar ertussen, met licht van voor- en achterzijde en van boven, waardoor een spectaculair ‘inzicht’ ontstaat.

2. Hoe gaat het gebouw mensen verrassen, verleiden en verrijken?
Bij een bibliotheek(++) ligt de focus op het verrijken in intellectueel opzicht. Werkelijke verleiding en verrassing ontstaat door de ontdekking dat men zich op deze manier verrijkt. Wat kan een gebouw (een architect) daar aan bijdragen? Door het creëren van een bijzondere ervaring bij het betreden van het gebouw. Met een roltrap betreed men een spectaculaire, met daglicht overgoten tussenruimte als een ‘interieur van de stad’. Op strategische hoogte, vrij van lawaai en beperkingen door sporen, HOV-lijnen en andere functies, ontstaat een zetel, bijna troon van kennis. Het gebouw gaat niet door de knieën om de mensen te bereiken maar haalt ze op en tilt ze naar een hoger plan.

3. Hoe krijgt het gebouw uitstraling en wordt het uitnodigend?
Hoe krijgt een persoon uitstraling? Uitstraling is veel meer dan een leuk gezicht. Het gaat om een bijzondere combinatie van eigenschappen. De eigenzinnige vorm van het ontwerp komt voort uit een adequate stapeling en samenvoeging van de verschillende functies. Logica nodigt uit, zoals het ook hoort in een bibliotheek++, verwarrende complexiteit misschien de eerste keer maar verveelt daarna snel. Door een uitzonderlijk goede lees-, studie-, werk- of luisterplek te maken is de kans het grootst dat mensen regelmatig terugkomen. Je hierbij niet opgesloten voelen maar in contact blijven met de omgeving, de stad, de maatschappij en de daarbij passende dynamiek, is van groot belang voor de zich vrij voelende, moderne mens.

4. Hoe wordt het gebouw benaderd door de bezoekers en bewoners?
De HOV-lijn dicteert de noordwest zijde van het gebouw en de entree voor parkerende bezoekers bevindt zich op de hoek met de spoorzijde. Voetgangers en fietsers komen via het park (Smakkelaarsveld) of de Leidsche Rijn kade. Deze snel en langzaam verkeer stromen blijven zoveel mogelijk gescheiden. Via de ophaalbrug over de Leidsche Rijn komen voetgangers en fietsers ook van de stationskant. Mensen die de auto parkeren of fiets stallen kunnen direct of via het grand café (en/of de lobby) van de bibliotheek++ de entreehal met roltrappen bereiken waar de eerste informatie wordt verschaft. De hele zijde aan Leidsche Rijn, Smakkelaarsveld en grotendeels de spoorzijde is transparant en bestaat uit café, bibliotheek++hal, entree Art-plex en fietsenstalling. Bewoners kunnen direct via de parkeergarage, de fietsenstalling of via de zijde Leidsche Rijn de oversized lift nemen die tevens entreehal en postkasten herbergt. Op de eerste verdieping vind de oversteek plaats naar de woningen aan de noordwest zijde.

5. Hoe ontstaat synergie tussen de verschillende instellingen en functies in het gebouw?
De samenwerking tussen Art-plex, bibliotheek en UCK bevindt zich in praktisch opzicht op de begane grond waar deze letterlijk bij elkaar komen en gedeeltelijk in elkaar vloeien. O. a. door de horeca, het gezamenlijk gebruik van het park cq lobby. Een dubbel gebruik van (een deel van ) de filmzalen in het Art-plex is vanuit de bibliotheek op de 5e verdieping ook mogelijk alsmede voor het UCK op de eerste verdieping. Tegelijkertijd is de grote centrale ruimte van de bibliotheek++ door deze verbinding en zijn spectaculaire vorm ook door het art-plex te gebruiken voor speciale gelegenheden. Boek, film, muziek en beeldende kunst komen op deze manier letterlijk in een cirkelvormige relatie, als een eenheid bij elkaar.

6. Hoe vindt de afhandeling van de vele publieksstromen plaats?
Wat enorm helpt in de logistiek van het gebouw is om de bibliotheek, de grootse publieksfunctie, letterlijk op een veel hoger niveau te leggen. Hierdoor ontstaan interessante mogelijkheden de andere publieksfuncties ook volwaardige entrees/gezichten aan de openbare ruimte te geven, deze intern op meerdere manieren te koppelen, de HOV soepel in te passen en de bibliotheek een grootse, herkenbare en publieke ruimte te geven. Het Smakkelaarsveld loopt door tot in de gezamenlijke entreeruimte van waaruit de bibliotheek, het cafe, Art-plex en het UCK apart maar ook, afhankelijk van de openstelling, gecombineerd te betreden zijn: het UCK op de eerste en tweede verdieping aan de zijde van het Smakkelaarsveld, het Art-plex langs de Leidsche Rijn kade (waar het ook een aparte entree heeft) en de bibliotheek zelf. Vanaf de bibliotheekreceptie op de begane grond wordt de bezoeker door middel van een roltrap direct naar het hoofdniveau op de vijfde verdieping gebracht. Bij het betreden van deze ruimte heeft de bezoeker in feite een compleet overzicht van het gehele bestand. Door middel van een digitale service op speciale ter beschikking staande navigators dan wel SMS-service op je mobiele telefoon kunnen coördinaten worden opgevraagd van boeken met een bepaald opgegeven thema of titel die op de wanden van de centrale bibliotheekruimte zijn aangegeven.

7. Hoe wordt omgegaan met duurzaamheid? Het door SeARCH opgerichte GREENRESeARCH team begeleidt alle nieuwe projecten vanaf het begin. In samenwerking met externe partijen (klimaat- installatie en overige adviseurs) worden de mogelijkheden voor elke specifieke opgave in kaart gebracht en als voorstellen gepresenteerd aan de opdrachtgever. Wij nemen hierin een proactieve houding aan omdat gebleken is dat de ontelbare mogelijkheden op dit gebied in combinatie met relatieve onbekendheid van materialen, technieken of maatregelen niet als eenvoudig technisch programma van eisen kan worden gegeven. Wij hanteren een ‘open source’ methode. Alle informatie is bruikbaar voor andere partijen, inclusief opdrachtgevers en andere architecten bureaus. Basis uitgangspunt voor dit ontwerp is een buffering van de flanken van de bibliotheek++ door wanden met woningen waardoor hier geen warmtetransmissie plaatsvindt en een relatief hoog daglicht niveau zodat verlichting overdag tot een minimum beperkt kan worden. Ruimten met lagere daglichtwens zijn gesitueerd in de flanken tegen de woningbouw aan. Direct intredend zonlicht wordt vermeden en afgevangen middels PV cellen. Warmteterugwinning, grond (of Leidsche Rijn water) voorverwarming of koeling lijkt ons een goed passief systeem. SeARCH verwerkt alleen FSC gecertificeerd hout in ontwerpen (gebouwen). Het gebouw heeft een optimale gevel <> vloeroppervlakte verhouding

8. Hoe wordt de functie wonen ingevuld in het gebouw?
Hoe wordt vermeden dat 120 woningen niet een dominante rol gaan spelen in de uitstraling van het gebouw? SeARCH heeft gemeend het woningbouwprogramma op te vatten als de (boek)steunen van de bibliotheek++ (zie ook voorgaande item). Op het eerste gezicht lijkt de oriëntatie niet optimaal (niet oost-west georiënteerd) maar uit eigen ervaring weten wij dat het ‘omslagpunt’ van de zon op ongeveer 4 uur juist gunstig is. De ene helft van de woningen heeft overdag zon (de zon is niet al om 12 uur verdwenen), de andere helft geniet van de namiddag zon (ruim voor thuiskomst van werk). Doordat de bibliotheek++ ook ‘on top’ blijft, ontstaat er een beter evenwicht en herkenbaarder gebouw. 9. Vorm volgt de functie: hoe om te gaan met gebruikersparticipatie in het proces? Het is van belang om een goede inventarisatie van de wensen van de verschillende gebruikers te maken. In enkele workshops wordt in samenwerking met de gebruikers een samenhangend geheel gesmeed. Binnen dit globale raamwerk wordt meer individueel met de verschillende gebruikers gesproken waarbij het van belang is om het overleg compact te houden en dit met mensen te voeren die mandaat hebben. Wij spreken graag de gebruikers zelf en niet ‘de vertegenwoordiger van’. Een centrale persoon die het vertrouwen geniet van de verschillende partijen zit de gesprekken voor en bemiddelt en onderhandeld bij onverenigbare wensen/verschillen van inzicht tussen gebruikers. Vermeden moet worden dat vorm volgt functie verwordt tot “form follows friction”. Een gebouw dat de kwaliteit van een icoon in zich heeft verdraagt niet te veel compromissen.

RAPP+RAPP:

Het ontwerp:

1. Op welke manier sluit het gebouw aan op zijn omgeving?
Van alle kanten zichtbaar zal de nieuwe Bibliotheek++ één van de kenmerkende schakels vormen tussen de binnenstad en het Centraal Station. Gemaakt van een materiaal dat de lucht reflecteert maar zich ook verhoudt tot de omliggende bebouwing: de baksteen van de binnenstad én het vele glas van de nieuwe gebouwen uit het Masterplan. Gevormd door het erom- en doorheen cirkelend verkeer benut een cilinder tussen treintracé en busbaan de bijzondere dynamiek. Gegroeid uit de stapeling van bibliotheek, artplex, woningen, parkeergarage en fietsenstalling ontstaat een vorm die tot de verbeelding spreekt, bij kinderen de fantasie prikkelt, die de locatie in herinnering houdt.

2. Hoe gaat het gebouw mensen verassen, verleiden en verrijken?
Bedrijvigheid, dynamiek en de culturele uitwisselingen zijn kwaliteiten van De Grote Stad en vormen in dit ontwerp het hart van het gebouw. Vervoersstromen, gastvrijheid en de stedelijke ontmoeting zijn letterlijk de basiselementen van dit ontwerp, net zoals draadloos internet en RFid. Naast de vertrouwde cataloguscomputers, kan er gezocht en gevonden worden met de laptop, iPod en smartphone. Maar daarboven biedt het gebouw verstilling en verdieping. Een lange roltrap voert je over het café en de hoge busbaan van de entree in het oosten tot een wijds uitzicht, over de sporen, naar het westen. Hier is de plek voor verdieping en contemplatie.

3. Hoe krijgt het gebouw uitstraling en wordt het uitnodigend?
In zijn compositie is het bouwwerk verhalend: In de cilinder bevindt zich het artplex. Eromheen schroeft de parking zich omhoog. Als een enorme reclamezuil afficheert de hele gevel het lopende programma aan de gebruikers van trein, bus en bibliotheek. Via monumentale poorten doorkruisen bussen het gebouw, passerend de projectiewand aan de ene en de doorzichtige wand van de bibliotheek aan de andere kant. Aan het Smakkelaarsveld en de Leidsevaart krijgt de bibliotheek, onder de oprijzende erkers van de woningen, een uitnodigende glazen gevel. Zittend op de brede trappen kijkt men hier uit over park, muziekpaleis en de bewegende binnenstad.

4. Hoe wordt het gebouw benaderd door de bezoekers en bewoners? (bereikbaarheid gebouw)
Aan de binnenstadszijde loopt het Smakkelaarspark op tot de entree van de bibliotheek. Vanhier kunnen invaliden via een brug de Leidsevaart passeren en het CS en binnenstad bereiken. Trappen hier bieden toegang tot het werfniveau, ook te bereiken via het park. Aan de Leidsevaart ligt het terras van het café en een tweede entree tot het artplex. Via de Sijpesteijn- en de Leidscheveertunnel bereik je vanuit het westen de expeditie, de entree tot de spiraalvormige parkeergarage, de fietsenstalling en de hoofd woningentree. De woningliften zijn ook van de parkeerdekken bereikbaar. Een tweede woningtoegang ligt aan de noordzijde van het park.

5. Hoe ontstaat de synergie tussen de verschillende instellingen en functies in het gebouw?
Het Grand Café vormt het hart van - en de levendige verbinding tussen - de bibliotheek en het artplex. Het heeft naar Utrechts gebruik zijn terras op werfniveau, aan de Leidsevaart. Van hier kom je, onder de busbaan door, in het hart van het artplex. Een brede trap verbindt het café met de bibliotheek erboven. Stijgend in de bibliotheek zijn, door projecties op de gevel van het artplex, over de busbaan heen telkens de veranderingen van voorstellingen zichtbaar. Het auditorium op de bovenste publieksverdieping is de laatste van de reeks eronder gelegen artplexzalen. Deze zijn van hier met roltrappen bereikbaar.

6. Hoe vindt de afhandeling van de vele vervoersstromen plaats?
Vanaf de bibliotheek entree begeleiden vides een doorlopende reeks roltrappen die langs de glazen zuidgevel en zichtbaar over de busbaan voert tot aan de bovenste publieksvloer. De roltrappen brengen mensen zo makkelijk mogelijk ver in het gebouw. De reeks roltrappen naar beneden zorgen juist voor meer verstrooiing, ze brengen in contact met dat wat je niet kende. Door verandering van de richting van de enkele roltrappen worden in het artplex de grote publiekstromen opgevangen. Een entree onder de busbaan biedt toegang bij evenementen en bij nachtelijk gebruik. Liften vormen snelle verbindingen tussen werfniveau, publieksverdiepingen en de erboven gelegen kantoorverdiepingen.

7. Hoe wordt omgegaan met duurzaamheid?
Naast het aansluiten de woningen en de bibliotheek op de warmte-koude opslag in het Stationsgebied, het gebruikmaken van het warmteoverschot van de winkels. het toepassen van gas-absorptie warmtepompen waardoor tegelijkertijd zowel warmte als koude kan worden geproduceerd, de aanleg van een retentie verhogend stevig dakpark daar waar nu de bussen hun bochten draaien, een natuurlijk geventileerde parkeergarage en een compact bouwvolume dat transmissieverliezen minimaliseert, maken we het gebouw waard om te behouden: aanpasbaar aan nieuwe inzichten zonder zijn karakter te verliezen, gemaakt van gevelmateriaal dat gracieus ouder wordt in plaats van te vergaan. Want tenslotte: slopen is niet duurzaam.

8. Hoe wordt de functie ‘wonen’ ingevuld in het gebouw?
De woningen zijn op de bovenste verdiepingen gelegen, hier enigszins het stadsrumoer ontstegen en met uitzicht op en over de stad. Een gesloten ring van woningen vormt een stil en groen parkje op de achtste verdieping. De tuinen van de onderste woningen zijn eromheen gesitueerd. Omlopende gaanderijen ontsluiten, om de verdieping, de tweezijdig georiënteerde appartementen en maisonnettes op de erboven gelegen verdiepingen. Elke woning heeft één of twee kleine balkons met eraan geschakelde loggia’s. Vanuit de geluidsluwe loggia’s kunnen de woonkamer, keuken of slaapkamers worden geventileerd. De per verdieping terugspringende buitenruimten vormen per verdieping groter wordende erkers aan de woonkamers.

dok architecten
:

Het ontwerp:1. Hoe sluit het gebouw aan bij de omgeving?
Dit gebouw wordt de nieuwe centraal gelegen ontmoetingsplek. Waar mensen, geschiedenis, water en groen de hoofdrol spelen. In het park voor het gebouw nodigen de welvingen in het gras uit er op te zitten of te liggen. In een vloeiende beweging loopt het groen door naar de wintertuin in het hart van het gebouw en naar de balkons en daktuinen van de bewoners. Het gebouw is groot, een icoon, maar kleinschalig in zijn gevelopbouw. Met deze menselijke maat vindt het aansluiting bij de oude stad. Park, lage kade, terrasjes, vriendelijke en bijzondere gevels. Alles wat Utrecht is.

2. Hoe gaat het gebouw de mensen verrassen/verleiden/verrijken?

Dok architecten hield een enquete in Utrecht over het nieuwe gebouw en begon op basis daarvan te schetsen. Dit gebouw is niet weer een grijs ‘blok’, maar is organisch en kleurrijk. Met een verrassende wintertuin binnenin. Het heeft een eigen karakter, zonder schreeuwerig te zijn. Een plek waar ontmoeten, ontspanning, cultuur, kennis en wonen centraal staan. Er zijn onder meer een filmhuis en een moderne bibliotheek, waar de boeken, tijdschriften en kranten zijn gepresenteerd als in een warenhuis. De bedrijvigheid binnen kun je van buiten al een beetje zien. Zeker ‘s avonds als het licht uitnodigend schijnt.

3. Hoe krijgt het gebouw uitstraling en wordt het uitnodigend?

Aan elke zijde vormt de opengewerkte gevel een vriendelijk gezicht. Van buiten vang je al een glimp op van het groen en de kleurenpracht binnen. Het is geen hard en anoniem gebouw, maar het is vriendelijk, zacht en uitnodigend. Het maakt nieuwsgierig om er naar binnen te gaan. Om je vrienden te ontmoeten in de centrale wintertuin. Je te laten vermaken of juist actief bezig te zijn. Het is een plek waar voor iedereen wat te halen valt. Binnen is er groen en veel daglicht. Kleurrijke meubels zorgen voor een prettige atmosfeer. ‘Spreken we straks af bij Bloom’?

4. Hoe wordt het gebouw benaderd door de bezoekers en bewoners?

Vanuit alle richtingen is het gebouw benaderbaar.

Wandelend uit het park, langs de OV-helling, van de kant van de Leidsche Rijn. Het feit dat het openbaar vervoer door het gebouw heen gaat is aangegrepen om een gebouw te maken waar letterlijk beweging in zit. De helling leidt de bezoekers naar binnen, naar een gebouw dat zelf een verbinding is. Alle wegen leiden naar het centrale punt: de wintertuin. De bewoners kunnen gebruik maken van de publieke entrees en hebben ook een eigen ingang aan het park. Die door middel van een Oranjerie een vriendelijke en veilige uitstraling heeft.

5. Hoe ontstaat synergie tussen de verschillende functies en instellingen binnen het gebouw?

De synergie tussen de verschillende instellingen schuilt in de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de entree, de cafés en bovenal in het hart van gebouw: de wintertuin. Dit is de plek voor ontmoeting en bijeenkomsten, de plek waar je na het inleveren van de dat prachtige boek de gelijknamige film kunt bezoeken.

Op de vierde verdieping gaat de bibliotheek op een vloeiende manier over in het filmhuis. Daar is ook ruimte voor kantoortuinen voor beide instellingen. De grote zaal van het filmhuis en het café boven in de wintertuin kunnen ook door de bibliotheek gebruikt worden.

6. Hoe vindt de afhandeling van de vele publieksstromen plaats?

Logistiek gezien is dit een bouwwerk waar bewoners en bezoekers zich naast en door elkaar bewegen. De oplossing om al deze stromen in goede banen te leiden schuilt in de centrale ruimte die alles verbindt. Iedereen komt binnen via de royale wintertuin. De bibliotheek is van daar uit direct toegankelijk. Via de magistrale trap kan je naar het filmhuis of het ‘Spoorcafé’. De derde verdieping kan dusgewenst ook het UCK huisvesten. Voor snelle doorsteekjes naar de verschillende verdiepingen binnen de bibliotheek zijn er kleinere trappen. Twee centrale kolommen in het gebouw herbergen de liften en maakt zo alle verdiepingen toegankelijk.

7. Hoe wordt omgegaan met duurzaamheid?

In ‘Bloom’ zullen de nieuwste technieken worden toegepast met betrekking tot duurzaamheid. Het is een flexibel gebouw, dat op lange termijn zo nodig van functie kan veranderen. De wintertuin zorgt voor een natuurlijke lichtinval en een gezond binnenklimaat. Ook de energiebesparende techniek van betonkernactivering zorgt voor een comfortabel klimaat. Op de dakrand bij de woningen zijn er zonnecellen, gericht op het zuiden. Dezelfde dakrand wordt ook als daktuin gebruikt, waardoor regenwater langer vastgehouden wordt in het gebouw en zo als koeling dient.

Warmte en koude van het gebouw worden opgespaard in ondergrondse reservoirs, om zonodig het gebouw te verwarmen of te koelen.

8. Hoe wordt de functie ‘wonen’ vormgegeven in het gebouw?

Wonen bovenin het gebouw is de kroon op het werk. Iedere woning heeft een eigen buitenruimte, verscholen achter een stenen bladerdek. Daaraan ontleent ons plan de naam ‘Bloom’. Het wijde uitzicht geeft vrijheid en tegelijkertijd een stads gevoel. Bewoners vinden rust op hun eigen balkon of daktuin, terwijl het tumult en vermaak slechts een paar verdiepingen lager huizen. Het zijn bijzondere woningen: schakelwoningen, bestaande uit units, die naar wens te combineren zijn. Zo kunnen zij meegroeien met veranderende behoeftes van de bewoners.

Uiteindelijk vormen alle functies samen een culturele mix in een gebouw dat zich laat lezen als een ‘Bloom’.

Klaus en Caan architecten:

Het ontwerp:

1. Op welke manier sluit het gebouw aan op de omgeving?
Op het Smakkelaarsveld, een eeuwenoud kruispunt van handelswegen, stellen wij voor een echt stadsgebouw neer te zetten, aanraakbaar en toegankelijk: De Nieuwe Utrecht. Het gebouw is ook van binnen een stadsgebouw, een voortzetting van de stad in de vorm van straten, steegjes en pleinen onder een dak. Als bezoeker word je langs een route door het nieuwe gebouw gevoerd. Op verschillende plekken in het gebouw is er een mooi uitzicht richting Lange Viestraat. Vanaf de hogere verdiepingen heb je een uniek panoramisch zicht over de stad.

2. Hoe gaat het gebouw mensen verrassen, verleiden en verrijken?
De Nieuwe Utrecht is opgezet als een warenhuis voor cultuur en recreatie; een doorlopende route langs bibliotheek, filmzalen en het UCK. Door de overzichtelijkheid en goede bewegwijzering behoort zowel een snel en gericht bezoek als een ontdekkingstocht tot de mogelijkheden. Shoppend door het gebouw kun je een boek of cd zoeken om te lenen, rustig gaan zitten studeren, of YouTube-filmpjes bekijken in een speciaal ontworpen cocon. Misschien kom je een bekende tegen die een fotografiecursus volgt of leer je nieuwe mensen kennen met gedeelde interesses. Voordat de Hitchcock-film begint, kun je nog even relaxen op het terras aan de kade.

3. Hoe krijgt het gebouw uitstraling en wordt het uitnodigend?
De Nieuwe Utrecht werkt als een magneet, zichtbaar vanaf de Neude en herkenbaar van vorm. Een nieuw icoon voor de stad. De gevel aan het Smakkelaarsveld is voorzien van een groot venster dat uitkijkt over Wijk C, Lange Viestraat en Vredenburg. Over het Smakkelaarsveld, een licht opgehoogd plein waar regelmatig wat te beleven is, loop je naar de royale trap. Het bruisende cultuurgevoel begint buiten al, en dat gevoel zet zich voort in het hele gebouw, in een route van pleinen en straten.

4. Hoe wordt het gebouw benaderd door de bezoekers en bewoners?
Bezoekers en gebruikers die De Nieuwe Utrecht benaderen kunnen eenvoudig hun weg vinden. De entree is ruim, royaal en overzichtelijk. Het gebouw en de routing worden gekenmerkt door maat, licht en vrijheid, erop gericht om de stedelijke informaliteit binnen het gebouw te verzekeren. Het gebouw is openbaar en in die zin finaal tegengesteld aan alle denkbare commerciële interieurs. Centrale thema van De Nieuwe Utrecht is een menging van alle programma-onderdelen; het is nadrukkelijk geen verzamelgebouw waarbinnen bibliotheel, uck, artplex etc. herkenbaar blijven. Het is juist de vermenging van de delen die de meerwaarde levert.

5. Hoe ontstaat synergie tussen de verschillende instellingen en functies in het gebouw?
Het combineren van verschillende Utrechtse culturele instellingen onder één dak heeft vele voordelen. Voor de culturele instellingen is het gunstig dat ze ruimtes met elkaar kunnen delen: niet alleen de entree, foyers en expositieruimtes, maar ook film- en theaterzalen. Voor de medewerkers van deze instellingen is het bovendien een feest om in zo’n dynamische omgeving te werken. Voor bezoekers biedt het niet alleen gemak, maar ook verrassingen, een kans voor ontmoetingen en ontdekkingen. Veel bezoekers komen in eerste instantie voor de bibliotheek, maar De Nieuwe Utrecht verleidt om nieuwe mogelijkheden en nieuwe mensen te leren kennen.

6. Hoe vindt de afhandeling van de vele publieksstromen plaats?
Door de open opzet van een afwisselende route langs de verschillende faciliteiten is er geen sprake van splitsing van publieksstromen. Bezoekers volgen hun eigen route en wie iets wil lenen bij de bibliotheek kan bij elke afdeling de materialen langs een scanner halen. Bezoekers die alleen geleende materialen terug willen brengen, kunnen deze inleveren bij de onbemande inleverpunten vlak bij de entree. De woningen hebben een eigen voordeur aan het Leidse Veer die direct leidt tot een sky lobby, vanwaar de verschillende woongebouwen worden ontsloten.

7. Hoe wordt omgegaan met duurzaamheid?
Ten aanzien van de duurzaamheid is een hoge eis geformuleerd door de opdrachtgever. Samen met de beoogde adviseur op het gebied van ecologie en gebouwinstallatie hebben we een integraal gebouwconcept ontwikkeld dat deze eis ruimschoots zal kunnen halen en daarmee een werkelijk internationaal benchmark van De Nieuwe Utrecht zal maken. De belangrijke winst zit in het vermogen van het gebouw op deze plek in de Utrechtse binnenstad energie op te wekken. Dit gebeurt door zonne-energie en door een energiecentrale binnen het gebouw die in de omgeving aangeboden brandstof verstookt. Met een combinatie van deze maatregelen is een milieu-index van 450 haalbaar.

8. Hoe wordt de functie ‘wonen’ ingevuld in het gebouw?
De Nieuwe Utrecht bevat luxueuze stadsappartementen die uitkijken over het Smakkelaarsveld. Deze woningen creëren extra levendigheid en sociale veiligheid in de omgeving. De woningen bevinden zich in een cluster van vier villa’s op het dak, gegroepeerd rond een gemeenschappelijke daktuin waaraan zich de skylobby bevindt. Deze lobby is de overstapplek tussen villa en shuttle lift. Hier bevindt zich de huismeester, de fitnessruimte met zwembad, het gastenverblijf, de ruimte voor de in-house services zoals stomerij, catering en persoonlijke butlerservice. De bewoners van de appartementen komen thuis op een bruisende locatie. De stedelijke dynamiek is binnen handbereik, maar de bewoners kunnen zich ook gemakkelijk terugtrekken en genieten van hun privacy.

BIG :

Het ontwerp:

1. Op welke manier sluit het gebouw aan op de omgeving?
Door zijn ligging middenin het Smakkelaarsveld, waar verkeerstromen en waterstromen bij elkaar komen, zal het gebouw functioneren als een ontmoetingsplaats van bibliotheek en landschap, van publiek- en privédomein en van leren en leven. In plaats van een bibliotheek als een fort van kennis te ontwerpen, stellen wij voor een levende bibliotheek te integreren in het dagelijks leven van de inwoners van de stad rondom.

2. Hoe gaat het gebouw mensen verassen, verleiden en verrijken?
De nieuwe bibliotheek van Utrecht is ontworpen als een verticaal landschap van hangende tuinen die publiek en privé vanaf het water tot aan de lucht met elkaar verbinden. Beneden in het gebouw zijn diverse tuinen voor lezen, voor optredens in het park, en een restaurant. Het bibliotheeklandschap loopt door over de stroom van bussen via een serie plekken voor onderzoek, lezen en vergaderen naar de daktuinen van de bibliotheek. De daktuinen zetten de activiteiten van de bibliotheek in de open lucht voort in een stedelijke oase van rust, die door middel van de bovengelegen woningen wordt afgeschermd van het geluid van de treinen en het verkeer.

3. Hoe krijgt het gebouw uitstraling en wordt het uitnodigend?
Een bibliotheek is in essentie een ontmoetingsplek tussen media en mensen. De kunst van het architectonisch ontwerpen van een bibliotheek is de ontmoeting tussen de bezoeker, die op zoek is naar informatie, de bibliotheekmedewerker, die weet waar de informatie te vinden is en de diverse media, waarin de informatie is opgeslagen, te dirigeren en te stimuleren. Het bibliotheeklandschap vormt een doorlopende zuil van publieke platformen – als een geheime kennisvallei die verscholen ligt in het stedelijke blok. Van buiten af ziet de bibliotheek eruit als een stedelijk blok dat hier en daar is opengespleten en door kleine kieren en openingen zicht biedt op het bibliotheeklandschap aan de binnenkant.

4. Hoe wordt het gebouw benaderd door de bezoekers en bewoners?
Het gebouw is vanaf vier zijden toegankelijk. Op de begane grond komen voetgangers het filmhuis “Artplex” binnen vanaf de kant van het water. De winkels zijn toegankelijk vanuit de omliggende straten. Een gebogen hellingbaan, met geïntegreerde fietsenstalling, verbindt het park in een directe lijn met de hoofdingang en de foyer van de bibliotheek. De foyer fungeert ook als een gedeelde ontmoetingsruimte voor de kunstinstelling UCK, het filmhuis “Artplex” en de bibliotheek.

5. Hoe ontstaat synergie tussen de verschillende instellingen en functies in het gebouw?
De centraal gelegen foyer van het gebouw vormt het overlappende deel van de drie verschillende instellingen. Het geeft de instellingen de mogelijkheid om onafhankelijk van elkaar te functioneren, of om bepaalde onderdelen, zoals het auditoria, het café of de bioscoopzalen met elkaar te delen. Deze centrale publieke ruimte van het gebouw wordt dé plek voor informele en spontane ontmoetingen tussen de bezoekers van de verschillende instellingen.

6. Hoe vindt de afhandeling van de vele publieksstromen plaats?
Een spiraalvormige cascade van open ruimtes door het gebouw heen creëert leeshoeken met uitzicht naar buiten op de stad. Een aantal liften biedt korte routes door het gebouw en geeft snelle toegang tot de verschillende verdiepingen en ook tot de woningen boven de bibliotheek. Dit systeem van verschillende routes geeft zowel een efficiënte en snelle toegang tot de media als een inspirerende, minder lineaire route door de mediacollectie.

7. Hoe wordt omgegaan met duurzaamheid?
Het gebouw combineert een compact volume met een grote hoeveelheid open ruimtes met dubbele hoogte die voldoende daglicht en passieve verwarming toelaten tot de werk- en leesruimtes. De hoge ruimtes zorgen voor een efficiënt gebruik van natuurlijke ventilatie door het gebouw. De grote exterieure balkons van de woningen werken als een vallei, die het regenwater opvangen voor irrigatie van de planten en die tot een vermindering van het waterverbruik in de bibliotheek leidt.

8. Hoe wordt de functie ‘wonen’ ingevuld in het gebouw?
De verschillende niveaus van de bibliotheektuinen zetten zich naar boven toe voort in de vorm van kleinere balkons en terrassen voor de bewoners. Alle appartementen hebben twee verdiepingen: de eerste verdieping grenst aan een serie van balkons die als een kleine collectieve straat met voortuinen toegang geven tot de woningen. De tweede verdieping heeft privébalkons die de leefruimte van de woning vergroten. Alle appartementen hebben een fantastisch uitzicht over de stad en vormen samen een groene stiltevallei, beschermd tegen de geluidsoverlast van de stad buiten.

--------------------------------------------------------------------------

Het selectieproces:

Op 11 februari 2008 startte de openbare inschrijving voor de architectenselectie van de nieuwe bibliotheek ++. Tot 10 maart konden architectenbureaus zich inschrijven en begin april heeft de jury uit alle inzendingen zeven architectenbureaus geselecteerd. De geselecteerde architectenbureaus is gevraagd een visie te ontwikkelen.

Vanaf 26 mei worden de visies tentoongesteld in de Centrale Bibliotheek op de Oudegracht. U kunt zowel bij de expositie als op deze website aangeven wat u van de verschillende visies vindt. De jury betrekt uw mening bij het selectieproces en het advies aan het college van burgemeester en wethouders. Half juli neemt het college een besluit en wordt de winnende architect bekend gemaakt. De gemeenteraad neemt na de zomer van 2008 een besluit over het programma voor de nieuwbouw.

Hieronder kunt u zien hoe het proces verder verloopt:--------------------------------------------------------------------------

Het zijn flink wat info en plaatjes, maar ik hoop dat het toch een beetje duidelijk is:)

Zelf heb ik nog geen voorkeur, ik vind de schetsen nog vrij onduidelijk. RAPP+RAPP wil ik in ieder geval niet. We hebben al genoeg bunkers daar staan.
 

·
Registered
Joined
·
5,063 Posts
Het ontwerp van 3N ziet er wel heel goed uit, ook het ontwerp van Rapp.

@Dr.D hier had je wel een poll van kunnen maken, ben best nieuwsgierig hoe de andere meningen zijn. Opvallend trouwens de snelheid waarmee dit project in gang is gezet door de gemeente.
 

·
Registered
Joined
·
5,988 Posts
Het ontwerp van 3XNielsen vind ik de mooiste! Soort van Spaanse trappen die er gevormd worden op het hellend vlak, waardoor je een stadsbalkon o.i.d. krijgt waar in de zomer genoeg levendigheid is.
 

·
Registered
Joined
·
536 Posts
3xn vind ik ook de mooiste! Van klaus en caan vind ik het jammer dat het niet op hetzelfde niveau is uitgewerkt, want heeft volgens mij ook erg veel potentie als je door de schetsen heen kijkt.
 

·
Extra Ordinary = History
Joined
·
608 Posts
Er staat een heel artikel in het AD.

Rust en verleiding in Bibliotheek++
Door INEKE INKLAAR
UTRECHT - Niet weer een grauw blok beton. De nieuwe Utrechtse bibliotheek aan het Smakkelaarsveld moet een plezier worden om naar te kijken: vanuit de trein, bus of wellicht de tram, en zowel vanaf de westkant als vanuit de binnenstad.3XN het gebouw functioneert ook als stadspoort en helt af aan de zijde van het Vredenburg voor de aansluiting met oude stad. Het heeft net als het Amsterdams Muziekgebouw, een icoonwaarde vanwege de vorm (Venetiaanse schoen), net als het Amsterdams Muziekgebouw.

Alle plaatjes te zien op deze link van het AD.
http://www.ad.nl/utrecht/2320329/Rust_en_verleiding_in_Bibliotheek.html

SeARCH: gebouw is verdeeld in twee flanken aan weerszijden van een canyon; onderdelen onderling verbonden met luchtbruggen (bekend van scherf 13, Leidsche Rijn)


DOK architecten: met een wintertuin als voortzetting van het plantsoen aan het Smakkelaarsveld. Het ontwerp heeft een ?zachte uitstraling? en activiteiten binnen zichtbaar (bekend van mediatheek in Delft).


RAPP+RAPP: in een cylinder bevindt zich het Artplex, daaromheen slingert zich de parkeergarage en de gevels dienen als affiche voor wat binnenin gebeurt. het architectenbureau is bekend van het woongebouw Chicago in Amsterdam)


VMX architects: gebouw als een laaghangende wolk, happen eruit waarvan één werkt als uitzichtspunt (Belvédère) naar de oude stad. VMX ontwierp ook de nieuwbouw van het Utrechtse WA-huis.


BIG: hangende tuinen die elk een eigen sfeer en functie hebben, oase van rust vlakbij het drukke spoor (het architectenbureau is bekend van de nationale bibliotheek in Praag).


Claus en Kaan architecten: bibiotheek werkt als een soort vitrine met uitzicht op de oude stad; binnenin straten, stegen en pleinen (bekend van brandweer kazerne Utrecht)
vorige afbeelding 8 / 8 volgende


,,Het hoeft heus niet iets te worden wat nog nooit vertoond is. Maar Utrecht verdient wel een mooi gebouw daar in het Stationsgebied,’’ vindt wethouder Harm Janssen.

Ruim veertig architectenbureaus hebben een oplossing bedacht voor de gigantische puzzel Bibliotheek++. Ze geven hun visie op het gebouw dat groen, verkeer, wonen, uitgaan, educatie en cultuur herbergt en dat óók verleidt en ‘smoelt’.

Zeven zijn geselecteerd door een jury. ‘Een uitdaging’ noemde de Vlaamse architect en juryvoorzitter Bob van Reeth het gisteren in zijn inleiding bij de presentatie van de ’halve finale’ van visies in de centrale bibliotheek in Utrecht. ‘Een kloteklus’, klonk het in de wandelgangen.

Want tegenstellingen typeren de omgeving en het pand. Het Stationsgebied is hoog en modern; de bibliotheek staat op de overgang naar de lage, historische stad.

Het gebouw staat met de kont tegen het Centraal Station en de voorbijrazende treinen. En aan de voet ervan racen fietsers, auto’s, bussen, voetgangers en eventueel ook de tram voorbij.

Een spaghetti van infrastructuur. Die verkeerststromen domineren de begane grond. Alle inzendingen hebben daar wat op gevonden: het gebouw begint pas echt op de eerste verdiepingen.

Binnen in het gebouw moet levendigheid heersen, want in de Bibliotheek++ kan worden gedebatteerd, een filmpje gepakt, gegeten, gedronken en gegamed worden. Tegelijkertijd moet het voor de appartementsbezitters en de kunstminnaars rustig toeven zijn. En al die gebruikers mogen elkaar ook nog eens niet voor de voeten lopen.

Het pand moet bovendien 24/7 ‘werken’: overdag is het gebied een mierenhoop van forensen, maar ’s avonds moet de bieb++ ook wat te bieden hebben. Vanwege de lastige klus is Van Reeth blij met de zeven architecten. Er zitten gerenommeerde vaklui bij en ‘jonge honden’. ,,Daar moet toch iets goeds uit kunnen voortkomen?!’’

De artist’s impressions zijn te zien in de bibliotheek aan de Oudegracht en op www.cu2030.nl . Utrechters kunnen hier ook hun mening geven.

Film, boek, schilderij, dansles en pilsje pakken
Wat komt er in de Bibliotheek++ aan het Smakkelaarsveld? Bibliotheek: de centrale bibliotheek aan de Oudegracht barst in het oude VD-pand uit haar voegen Artplex : filmzalen van ’t Hoogt met in totaal 800 stoelen die inspelen op de digitale bioscoop van de 21ste eeuw, met flexibele programmering, eventueel met een lounge-achtige zaal voor een klein gezelschap en Nederlands Filmfestival. Kunstuitleen. Vermoedelijk het Utrechts Centrum voor de Kunsten.
Dat zit nog ’in de wachtkamer’, maar de educatieve instelling vindt het pand een ’unieke kans’ om de lessen dans, muziek, toneel, musical, beeldende kunst en fotografie te centraliseren.

Horeca.

Parkeerplaatsen voor 600 fietsen en 260 auto’s.

Ongeveer 120 woningen.

Onderdoorgang voor bussen en een tram (àls deze er komt naar de Uithof en àls deze lijn begint aan de Vredenburgkant van het Centraal Station).

De visies van de zeven architecten liggen nu ter inzage; in juli kiest het college na advies van een jury welke architect het definitieve ontwerp mag maken.

De bouw begint in 2011 en is af in 2012.

Bibliotheek++ wordt allegaartje
Door INEKE INKLAAR
UTRECHT - De gemeente noemt het de nieuwe bibliotheek, maar het pand dat op het Smakkelaarsveld gaat komen, is eigenlijk een allegaartje. Om te beginnen moet de busbaan erdoorheen, op de begane grond.Het Smakkelaarsveld, bij het Centraal Station, is de plek waar de nieuwe Bibliotheek++ moet komen. FOTO RUUD VOEST
De bibliotheek komt erin, net als andere culturele instellingen (het UCK is één van de opties), parkeerplaatsen en 120 appartementen.

Vanaf vandaag hangen in de centrale bibliotheek aan de Oudegracht (zeg maar: de oude bieb) de visies van zeven architecten op de Bibliotheek++.

Dit pand komt met zijn kont tegen de sporen aan, tussen de kop van het stadsbusstation en ProRail/Movares. Het gebouw wordt zo’n 45 meter hoog; het vloeroppervlak 45.000 vierkante meter. Eenderde deel hiervan is bestemd voor de bieb; meer dan de helft is voor woningen.

Wie in 2012 over de Lange Viestraat naar het station gaat, ziet het schuin rechts voor zich - even hoog als het nieuwe Muziekpaleis dat iets ervoor aan de linkerkant zal verrijzen. Daar moet het gevoelsmatig ook bij passen.
 

·
Registered
Joined
·
6,117 Posts
3XN ziet erop het eerste gezicht het mooiste uit, maar ik denk dat de transformatie naar het uiteindelijk ontwerp het grootste zal zijn. Het ontwerp van DOK vind ik ook erg mooi. Beiden ontwerpen zien er erg open uit en hebben een unieke organische vorm.
 

·
Banned
Joined
·
6,813 Posts
Discussion Starter · #15 ·
3XN en Dok vind ik ook mooi. Maar als Klaus en Caan uitgewerkt zou worden, zou het wellicht ook een kanshebber zijn. Het interieur en het concept spreekt me erg aan. Tevens staan ze bekend om de hoge afwerking qua materialen bij hun gebouwen.
 

·
Registered
Joined
·
42 Posts
Claus en Kaan noemt haar ontwerp 'De Nieuwe Utrecht'. Hiermee willen ze het gevoel en de nostalgie van 'De Utrecht' weer terugbrengen in het centrum.

Jammer dat het huidige ontwerp maar uit een paar schetsen bestaat. Ik zie namelijk niet veel terug van 'De Utrecht' in dit nieuwe ontwerp.

Ze hadden dit aspect naar mijn mening veel beter kunnen benutten, aangezien zij hiermee een gevoelige snaar raken bij de Utrechtse bevolking.


Ik ben vandaag even naar de bibliotheek geweest om te kijken naar de tentoonstelling. Uiteraard veel van hetzelfde van wat er te zien is op de site van de gemeente. Maar toch een aanrader om even langs te gaan.
Bij alle ontwerpen worden er meer plaatjes getoond en er zijn plattegronden van de verschillende etages van de gebouwen.

Daarbij viel me op dat eigenlijk alleen 3XN de vervoerslijnen aanpast om het gebouw uitnodigend te maken. Dit doen ze door een brug aan te leggen diagonaal over de leidse vaart.
 

·
Registered
Joined
·
5,988 Posts
Nog wat aanvullende impressies:

SeARCH:
plattegrond Claus en Kaan:


Doorsnede 3XN:
^^ Van deze doorsnede ben ik nog steeds het meest gecharmeerd, een hele lange zit/leestrap, tot zo'n 20 meter hoogte, met uitzicht richting stad.

VMX vanaf de stationskant:
 
1 - 20 of 535 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top