SkyscraperCity banner

601 - 620 of 4897 Posts

·
Registered
Joined
·
554 Posts
Nog even terugkomen op het voormalig secretariaatgebouw van de Jaarbeurs wat nu onderdeel is van HC:

Wat gaat er precies mee gebeuren, gaat dit net als een groot deel van HC ook plat, of wordt het gerestaureerd?

 

·
Registered
Joined
·
5,378 Posts
Discussion Starter #604
^^ Ik vind het zelf een verlies, maar deze gaat in de huidige plannen dus tegen de vlakte voor een even hoog gebouw (wás een gebouw van 9 verdiepingen) die geen toegevoegde waarde voor het plein heeft.
 

·
Registered
Joined
·
2,820 Posts
Ik zou het gewoon proberen, foto's zijn genomen vanaf het dak van het ING bankkantoor, maar dat had je waarschijnlijk al gezien.
 

·
Registered
Joined
·
1,699 Posts
Fietsflat gaat niet door

De fietsflat die gepland stond op de plek van het huidige streekbusstation bij Utrecht Centraal, komt er waarschijnlijk niet. Daarmee is ook de bouw van kantoren bovenop de megastalling van de baan.

Twijfels over het praktische gebruik van de stalling - met op drie verdiepingen plek voor 9000 fietsen - en een andere indeling van de ruimte van het toekomstige Stationsplein Oost hebben geleid tot het afblazen van de flat. De gedachten binnen de Projectorganisatie Stationsgebied gaan nu uit naar een grote stalling onder het oostelijke Stationsplein, net als aan de Jaarbeurszijde van het station.

Maandag werd verder bekend dat de NS werkt aan een stedenbouwkundig ontwerp dat uitgaat van het behoud van de meeste panden aan de Van Sijpesteijnkade. Alleen de panden aan het begin en einde van de huizenrij zouden moeten verdwijnen, en een pand in het midden. Dit om de woningbouw die achter de Van Sijpesteijnkade gepland is toegankelijk te maken. De NS had al een sloopvergunning voor de hele rij. Slechts het monumentale pand in het midden zou overeind blijven.

Of de rij met de enige oude panden in het Stationsgebied nu gered is, moet nog blijken omdat er voor de gemeente ook een prijskaartje aan de aangepaste plannen hangt.

Bron: DNU
 

·
Registered
Joined
·
4,977 Posts
Dak Jaarbeurs gaat energie opwekken

De daken van de Jaarbeurs worden bedekt met witte dakbedekking, zonnepanelen, zonnecollectoren en andere energiezuinige technieken. De energie die dit opwekt wordt gebruikt voor koeling voor de omgeving. De eerste resultaten worden verwacht in het voorjaar van 2011.


Het dak van de Jaarbeurs ligt na installatie van alle systemen nog niet vol. De rest van het 4000 m2 grote oppervlak wordt gebruikt voor beplanting die stikstof afvangt in de binnenstad. De resultaten hiervan worden ook in het voorjaar van 2011 verwacht.
Dit project maakt deel uit van het programma Energiezuinige daken van de Provincie Utrecht en Hogeschool Utrecht (HU).

http://www.energiegids.nl/details.tiles?doc=/content/energie/nieuws/2010/07/29/DE-Jaarbeurs.xml

Bronnen: Installmedia.nl en Provincie Utrecht
 

·
Registered
Joined
·
4,977 Posts
Oeverloos Stationsgebied

Zolang er nog over het Stationsgebied gesproken wordt - en ik schat in dat dit nog wel enkele jaren doorgaat - kun je ook nog wel een boek over dat project recenseren. Zeker wanneer dat boek verplichte kost is voor alle nu betrokkenen. Wanneer je wilt weten waarom Arie Brienen van de Jaarbeurs steeds vrolijker ging kijken wanneer het slecht ging met het UCP en of Ivo Opstelten of Annie Brouwer de betere dossierkenner was en waarom precies het UCP in maart 2000 klapte moet 'Water in de singel' van Jan Daan Hillen lezen. In opdracht van Corio verscheen het boek in 2007.

Het boek bestrijkt grofweg de periode 1995 tot en met het referendum in 2002, weet u het nog, visie 1 of visie A. Het sluit aan op het eveneens in opdracht van Corio geschreven boek 'Bezeten van Ruimte en Macht' van Max Dendermonde, dat in 1996 werd uitgegeven. Dat handelde over de bouw van Hoog Catharijne. Uit beide boeken wordt duidelijk waarom de gemeente, Corio, NS en de Jaarbeurs elkaar eigenlijk in een gedwongen omarming houden bij de realisatie van het Stationsgebied. Welke vorm er ook aan wordt gegeven: de gemeente alleen, een ontwikkelingsmaatschappij, samenwerkingsovereenkomsten, Utrecht City Project, omdopen tot project Stationsgebied, uiteindelijk zijn er verschillende belangen die in de samenwerking zodanige wrijving opleveren dat het steeds weer fout loopt. En in dat geval de klassieke reactie van vragende en verbijsterde raadsleden, in het nauw gedreven wethouders en teleurgestelde partners. Meest opvallend is dat de gemeente vervolgens weer opdraait voor kosten van juristen, organisatieadviseurs en stedenbouwkundigen. Uiteindelijk is het Riek Bakker die met haar gebouwenporno op maquettes het verste komt, totdat dat trucje ook weer uitgewerkt is.De auteur laat in het voorwoord weten dat hij zijn boek geschreven heeft op basis van de gesprekken die hij gevoerd heeft en de raads- en commissievergaderingen waar hij bij aanwezig was. Terecht zegt hij dat hij een subjectieve waarheid kan hanteren, namelijk die van zijn gesprekspartners en die van zichzelf. Corio blijkt in het verhaal wel een erg onschuldig lam, maar dat is dan ook zijn opdrachtgever. Gerard Groener, de huidige CEO van de eigenaar van Hoog Catharijne, is een van de hoofdrolspelers in het boek. Eind juli werd hij nog geïnterviewd door het AD over zijn winkelcentrum, waarover later meer. De werkwijze geeft wel meer zicht op het specifieke belang van elke partner in het UCP. Zo laat de Jaarbeurs van begin af aan weten dat men wel meepraat, maar geen financiële verantwoordelijkheid wil en kan dragen. Het beursbedrijf staat voorop. Natuurlijk was het wel belangrijk dat men de kantoren aan de Graadt van Roggenweg kon realiseren, en dat buiten het UCP van destijds. De Jaarbeurs vaardigde ook nooit zijn eerste man af naar de overleggen. Arie Brienen was de financiële man en werd pas later de algemeen directeur. Peter Rosier nam zijn plaats in. De NS, ook een partner, concentreerde zich op Utrecht CS en had daar ook de gelden voor van Verkeer en Waterstaat. NS Vastgoed vond het realiseren van kantoren op NS-grond, zoals straks het Stadskantoor, belangrijker dan een looproute vanuit de stad naar haar sporen. Het woord looproute is juist het sleutelwoord bij Corio. Winkels, winkels en nog eens winkels is de core business van deze vastgoedgigant. Alleen door die bril werden alle plannen bekeken. Blijft over de gemeente, die al snel met wensen als water in de singel en woningen komt, wat de andere drie partners totaal niet interessant vinden.

Wie al wat langer in de Utrechtse politiek meeloopt komt veel bekende zaken tegen. Hoe kijken de partners tegen de politiek aan, de opkomst van Leefbaar Utrecht. Voor mij ook weer een déjà vu om te lezen dat op het moment dat wethouder Jan van Zanen een persconferentie gaf over het ploffen van het UCP, Leefbaar Utrecht het persbericht hierover al had verspreid. De partij kon toen het door haar in het leven geroepen UCP Bestrijdingsfonds alweer opheffen. Sterker nog, vanaf 2001 werd Walther Lenting van die partij projectwethouder. Hij komt uitgebreid aan bod in het boek. Interessant is ook de stand van zaken nu en de inspanningen van de verschillende partijen eens aan te leggen tegen de historie. Een derde boek kan wat mij betreft niet uitblijven.

Zoals beloofd nog terug naar Corio en Gerard Groener. Voor wie het nog niet wist, het ging in 2000 mis omdat de Jaarbeurs meer dan 1000 m2 winkels op haar terrein wilde realiseren. Corio kon dat niet over z’n kant laten gaan, het was een regelrechte bedreiging van de positie van Hoog Catharijne. In het interview met het AD van eind juli zegt Groener: “het winkelcentrum van de toekomst is geen winkelcentrum meer, het wordt een place to meet, je moet er vooral kunnen ontspannen. Alles is via internet te koop, het winkelcentrum zoals wij dat nu kennen is over vijftien jaar volslagen ouderwets.” Wordt Hoog Catharijne dan toch dat 'Urban Entertainment Center', dat de Jaarbeurs ooit wilde worden?

Water in de Singel - Vijftien jaar oeverloos in het Stationsgebied van Utrecht
Jan Daan Hillen, Rotterdam 2007
Geschreven en geproduceerd in opdracht van Corio Nederland Retail.
 

·
Registered
Joined
·
4,977 Posts
Stationsplein Utrecht, Utrecht

http://www.kraaijvanger.urbis.nl/nl/projects/stadsontwerp/projects/stationsplein_utrecht

Het Stationsplein West in Utrecht wordt gevormd door de kruising van de Oost-West Centrum Boulevard , de Noord Zuid verbinding en het Jaarbeursplein. Het plein koppelt de hoger gelegen stationshal aan het maaiveld van het Jaarbeursplein middels een monumentale trappartij met daaronder een grote stationsfietsenstalling. Het opgetilde Stationsplein krijgt een in het oog springende figuratie van krachtige vrijgevormde banden die de grote publiekshallen van het nieuwe Stadskantoor en de OVT binnendringen. Het plein verweeft de semi-openbare interieurs met het publieke exterieur.
Een vloer van granieten stenen zorgt voor een dynamische afwisseling in beeld , stroken in noord-zuid richting en wildverband in oost-west richting.

jaar
2010 - heden

opdrachtgever
NS Poort

BVO
18.500 m²

samenwerking met
Mathieu Derkx, landschapsarchitect
 

·
Registered
Joined
·
4,977 Posts
Wat een massieve bouwblokken op de eerste impressie. Mag toch echt hopen dat het er niet zo uit komt te zien.
Door het hoogbouwlimiet krijg je deze massieve muur van 90 meter. Ook de toren op het jaarbeursplein en de torens naast het jaarbeursgebouw zien er uit dat het flinke blokken van 90 meter worden. Die op de hoek van de Seijpestein kade wordt wel lekker slank en ook zeker tegen de 90 meter aan.

De inpassingen van hoogbouw en de oude laagbouw op de Seijpenstein, zien er best apart uit. Daar kan ik wel mee leven:).
 

·
Registered
Joined
·
5,378 Posts
Discussion Starter #617
^^ Goed gevonden! Idd een flinke stedelijkheid, waar ik helaas weinig originele bebouwing van de Seijp in terug zie komen. Maar goed, het zijn eerste beelden.
 

·
Registered
Joined
·
3,178 Posts
^^ Ja inderdaad, het zijn maar de eerste beelden. Dit zijn nog lang niet uitgewerkte plannen/ontwerpen, dus we zien wel. Laten we hopen dat ze in ieder geval voor wat meer stijl gaan ipv die jaren '70 blokkendozen. Ja, het sluit prima aan bij het Beatrixgebouw e.d., maar dat willen we juist niet.

Toch? :lol:
 

·
Registered
Joined
·
554 Posts
DNU.nl: Vaarwel Catharijneviaduct
Door Wouter de Heus op wo, 08/09/2010 - 16:36Foto: Ramon Mosterd.
Wat ooit een soort ringweg om het Utrechtse stadscentrum moest worden, maar beperkt bleef tot de kortste ‘snelweg’ van Nederland, is niet meer. Vanaf dinsdag trilt de binnenstad door het weghalen van het Catharijneviaduct over wat eens die snelweg was.

De voormalige ‘Engels oversteek’, het Catharijneviaduct, is zo'n 25 meter breed en 37 meter lang. Doormiddel van 'knippen en prikken' wordt telkens een reepje beton van het viaduct gehaald. Al het gesloopte beton en staal wordt eerst gescheiden en vervolgens vergruisd en afgevoerd naar een verwerker.

Volgens de gemeente worden zowel beton als staal hergebruikt. Naar verwachting neemt het slopen van het viaduct zo'n drie weken in beslag.

Mocht u overmand worden door nostalgische gevoelens over het verdwijnen van dit icoon uit de jaren zeventig: op de onvolprezen website Bouwpututrecht.nl staan meerdere prachtige filmpjes van de tunnelbak
Het blijft toch een indrukwekkend beeld, al die wirwar van de stalen wapening en over een paar jaar is het allemaal weg.:D
 

·
Registered
Rotterdam
Joined
·
7,442 Posts
Water verdringt auto's

UTRECHT - In Utrecht sloopt Heijmans een betonnen bak waar tot afgelopen voorjaar verkeer doorheen raasde.


In Utrecht sloopt Heijmans een betonnen bak waar tot afgelopen voorjaar verkeer doorheen raasde. Foto: Jan Lankveld.

In de plannen van de gemeente maakt het autoverkeer door deze zogenoemde Catharijnebak op termijn plaats voor grachtwater, zoals dat daar tot aan de jaren zeventig ook stroomde. Hiermee wordt de Catharijnesingel in ere hersteld. Aan weerszijden van de bak zijn damwanden geslagen en gedrukt om de draagconstructie van de bak over te nemen. Ook een viaduct en een spuikoker die onder de bak doorloopt maken deel uit van het sloopplan. Heijmans maakt het beton en staal dat vrijkomt bij de sloop geschikt om opnieuw te worden gebruikt bij de aanleg van wegen. Zodra de betonnen bak is verdwenen, wordt zand gestort om ruimte te creëren voor onder andere de bouw van bruggen in het gebied. De sloop van de Catharijnebak maakt onderdeel uit van het Utrechtse Masterplan Stationsgebied, dat onder meer de bouw van een nieuwe ov-terminal, een muziekpaleis en een winkelcentrum omvat.

Publicatie datum:14-09-2010

Www.Cobouw.nl
 
601 - 620 of 4897 Posts
Top