SkyscraperCity banner

681 - 700 of 4897 Posts

·
Registered
Joined
·
277 Posts
Wat een mooi uitzicht is er sinds deze week ontstaan, vanaf de traverse/jaarbeurs aan de westkant van het station, op het bouwgeweld van het nieuw station en het stadskantoor. Bouwput Utrecht in vol bedrijf.

Een korte impressie:
 

·
Registered
Joined
·
2,820 Posts
Werkzaamheden aan de Catharijnebak worden verplaatst...

Werkzaamheden Catharijnebak verschuiven richting Mariaplaats
Door Moniek Verstegen op wo, 06/07/2011 - 11:39

Heel wat geïnteresseerden waren maandagavond aanwezig bij alweer de 27ste infoavond over de werkzaamheden in en rondom het stationsgebied. Centraal stonden de ontwikkelingen op korte termijn en de gevolgen ervan voor omwonenden en het verkeer.


Vanaf augustus, als de Parade in het Moreelsepark 31 juli haar spullen heeft gepakt, zal er het een en ander veranderen op de Catharijnesingel tussen het Vredeburgviaduct en het viaduct bij Mariaplaats: hinderlijke verkeerssituaties worden verbeterd, maar zullen elders ook blijven bestaan. Hieronder een greep uit de veranderingen die binnenkort zullen gaan plaatsvinden.

Het fiets- en voetpad dat onder de traverse doorloopt wordt iets verlegd. Er ligt kabelwerk onder waaraan gewerkt zal moeten worden. Gebouwen aan de Catharijnesingel blijven bereikbaar via loopbruggen. Gemotoriseerd verkeer zal de huidige lus kunnen blijven volgen, maar zal de bak richting de brug voortaan aan de oostkant gaan passeren. Automobilisten met het centrum als bestemming kunnen de brug op en links of rechts uitwijken. Doorgaand verkeer kan de bak induiken en zo het centrum omzeilen.
De hinderlijke en gevaarlijke situatie voor fietsers die Mariaplaats via de brug willen bereiken zal rond augustus verbeteren. Het voetpad dat nu langs het Moreelsepark ligt wordt dan fietspad waardoor fietsers aan één kant van het kruispunt in twee richtingen kunnen oversteken.
Bron: http://dnu.nu/artikel/4778-werkzaamheden-catharijnebak-verschuiven-richting-mariaplaats
 

·
Registered
Joined
·
5,381 Posts
Discussion Starter #688
Ik denk dat het hier wel kan worden gepost.

Er wordt wat geknutseld aan het SNS Reaal kantoor, maar hoe het precies voor te stellen, is mij niet geheel duidelijk. Van de Commissie Welstand:

D3 Croeselaan 1
(Ont) Ontwerp verbinding twee kantoorgebouwen
Aanvraag : SNS Reaal
Ontwerp : op ten noort blijdenstein

(Zie notulen 10/05 2011)
Status : collegiaal overleg.
Architect Romano geeft een toelichting. Het gebogen gebouw maakt deel uit van een reeks
kantoorgebouwen met grote entreepartijen. Het bestaat uit twee volumes, verbonden door
een eenlaags tussenlid. Het kantoorconcept is herzien. Daarbij wordt een plaza met semipublieke
functies geïntroduceerd, over drie verdiepingen. Om deze herindeling mogelijk te
maken wordt het tussenlid uitgebreid tot drie lagen. De constructie hangt aan stalen
spanten die worden bevestigd aan de volumes die ze verbinden. De toevoeging blijft vrij
van die volumes en verstoort de horizontale belijning niet. De achterzijde wordt afgewerkt
met een neutrale wand met metalen lamellen, aan de zichtzijde manifesteert de
uitkragende glazen constructie zich als autonoom kristal.
Conclusie
Commissieleden kunnen zich deze ontwerprichting voorstellen. De kristallijnvorm maakt
zich voldoende los van de kantoorvolumes om zich als autonome toevoeging te gedragen.
Aangetoond zal moeten worden dat deze constructie technisch uitvoerbaar is en ook op
langere termijn haar kwaliteit en uitstraling behoudt, ook op beheersniveau (open houden
wanden, bewassing etc.). Cruciaal voor succes is dat dit ontwerp zeer zorgvuldig wordt
gedetailleerd. De bouwaanvraag wordt afgewacht.
 

·
Registered
Joined
·
2,820 Posts
Even een quote van de site van CU2030...

Bouw kraan Katreinetoren
In de nacht van zondag 4 op maandag 5 september start de afbouw van de bouwkraan die ter hoogte van de Katreinetoren staat. Er wordt drie tot vijf nachten gewerkt tussen 01.00 en 05.30 uur. In deze nachten wordt de giek aan de mast van de bouwkraan gemonteerd. Dit gebeurt stukje voor stukje met behulp van een tweede kraan. Naar verwachting kost het twee nachten om de hele giek te monteren. Daarna worden de kabels aangebracht en wordt de kraan gebruiksklaar gemaakt.

De kraan wordt 74 meter hoog. Hij kan over de Katreinetoren heen draaien en bijna het hele terrein van de OV-terminal bereiken. De kraan blijft in ieder geval de komende anderhalf jaar staan.

Op het moment dat de kraan in gebruik is, start de sloop van de voormalige stationsrestauratie De Tijd. Deze werkzaamheden zullen tot en met november duren. Nachtwerk willen we zoveel mogelijk vermijden. Wel zal er in de avonduren tot 23.00 uur worden doorgewerkt.

Sloop sporthal
De sloopwerkzaamheden van de sporthal en het Catharijnehof lopen door tot 25 augustus. ’s Nachts wordt doorgewerkt. Dat proberen we zo stil mogelijk te doen. Het beton wordt zoveel mogelijk in blokken gezaagd. Alleen daar waar de zaag niet bij kan wordt het resterende deel losgemaakt met een drilboor. Dat drillen veroorzaakt geluidoverlast.
 

·
Registered
Joined
·
2,820 Posts
Heb even een leuk stukje uit het ad van vorige week ingescand...De laatste regel is weggevallen zie ik. Dat moet zijn; echt is veranderd in een grote bouwput...
 

·
Ab Urbe Condita MCMLXVIII
Joined
·
535 Posts
Wow, het AD is er wel flink op vooruit gegaan, nog maar één overduidelijke fout in een artikel. Als 'langnekken' meetellen als hoogste punt, waarom schoorstenen dan niet? De dom is al sinds 1966 niet meer het hoogste punt.
 

·
Registered
Joined
·
2,820 Posts
^^
Staan wel meer fouten in hoor. Ik kan me nml. niet voorstellen dat er straks 3 kranen bij het stadskantoor staan en volgens dit artikel staan er straks dus 2 van 105 meter en dus 1 van 30 op de 95 meter van het stadskantoor. Maar goed, het is wel leuk om eindelijk weer eens wat te lezen over het stationsgebied. In de tijd van het Utrechts Nieuwsblad kwamen dit soort zaken veel vaker aan bod.
 

·
Registered
Joined
·
554 Posts

·
Registered
Joined
·
277 Posts
1. De situatie in de Catharijnebak op 10 augustus. Ik heb me laten vertellen dat die dwarse betonbalken bedoeld zijn om de druk van de zijkanten op de vangen. Onder het gedeelte waar nu al een laagje water (en fietswrakken) in staat lopen namelijk nog spuigaten en installaties die al sinds de jaren '70 het water van de Weerdsingel naar de Catharijnesingel pompen.


2. Bouw stadskantoor en OV terminal


3. Links het stadskantoor, rechts beneden de nieuwe OV terminal. En helemaal bovenin het nieuwe muziekcentrum. (Genomen vanaf de bovenste (7e) verdieping van het Beatrixtheater.)
 
681 - 700 of 4897 Posts
Top