SkyscraperCity banner

1 - 20 of 2944 Posts

·
Registered
Joined
·
1,698 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Het Utrechtse tramnetwerk bestaat momenteel uit twee lijnen, die gezamelijk beginnen in Utrecht Centrum en via de wijk Utrecht-Kanaleneiland en Nieuwegein lopen richting Nieuwegein Zuid en IJsselstein Zuid.

In het eerste kwartaal van 2018 wordt een nieuwe lijn in gebruik genomen vanaf Utrecht Centraal richting de Universiteit, de Hogeschool en twee ziekenhuizen op De Uithof/Utrecht Science Park. De lijn loopt via een het nog in aanleg zijnde station Utrecht Vaartsche Rijn, stadion Galgenwaard en een groot militair kantorenterrein, de Kromhoutkazerne.


Momenteel vindt er op weekdagen een massavervoer plaats per bus tussen het Centraal Station en De Uithof. In de spits vertrekken er 43 bussen per uur vanaf het Centraal Station richting De Uithof. 35 van deze bussen zijn met 25 meter de langste bussen die in Europa rijden.

De drukste buslijn 12 rijdt voor een groot deel tussen het overige verkeer door smalle straten en drukke verkeersknooppunten en is daardoor onbetrouwbaar.Omdat de huidige buslijnen 11/12/13 het vervoer van de vele studenten en anderen met moeite aankunnen, is er een tramlijn gepland tussen het Centraal Station en De Uithof die de huidige lijn 12 moet vervangen. Het tracé is te zien op onderstaande afbeelding.

TracéCijfers over de Uithoflijn(bron)
• Lengte nieuw tracé: 7,5 kilometer
• Reistijd: 17 minuten
• Aantal haltes: 9
• Verwachte piekfrequentie: 16 keer per uur (elke 3,75 minuut)
• Hiervoor benodigd aantal trams: 2*12=24 trams (koppelstellen) (+3 reservetrams=27)
• Lengte per tram 2*37,5=75 meter (koppelstellen)
• Maximale snelheid: 70 km/h
• Gemiddelde snelheid: 26 km/h
• Reizigers naar De Uithof (2010): 40.000
• Reizigers naar De Uithof (2020): 60.000
• Aanlegkosten lijn, uitbreiding remise en busbaan Kruisvaart: €321 miljoen


Voor een tracébezoek verwijs ik graag naar mijn website:
http://www.busfoto.nl/foto/TramlijnDeUithof.php

Een interessant stuk is het voorontwerp voor de tramlijn:
http://www.utrecht.nl/images/DSO/Infraprojecten/hov/hovomdezuid/Voorlopig_Ontwerp_Uithoflijn_022012.pdf

Tijdsplanning
√ 17-07-2007 - Voornemen HOV om de Zuid als tramlijn uit te voeren
√ 00-12-2009 - Visie tramnetwerk Utrecht Algemeen Bestuur BRU
√ 00-01-2010 - Voorontwerp middendeel Uithoflijn tussen de Adama van Scheltemabaan en halte Wilhelmina Kinderziekenhuis Gemeenteraad Utrecht
√ 00-06-2010 - tracékeuze Uithoflijn Gemeenteraad Utrecht
√ 00-06-2010 - tracékeuze Uithoflijn Algemeen Bestuur BRU
√ 00-06-2010 - bestemmingsplan Trambaan tussen de Adama van Scheltemabaan en de A27 Gemeenteraad Utrecht
√ 00-03-2011 - Integraal Programma van Eisen tramsysteem Algemeen Bestuur BRU
√ 23-05-2011 - Vaststelling planning
√ 31-05-2011 - Toekennen Rijkssubsidie
√ 31-05-2011 - Projectbesluit Algemeen Bestuur BRU
√ 31-05-2011 - Projectbesluit College van B&W Gemeente Utrecht
√ 00-06-2011 - Projectbesluit Commissie Stad & Ruimte Gemeenteraad Utrecht
√ Q4 2011 - Start aanleg onderbouw
√ 10-04 2012 - Uitvoeringsbesluit Gemeente Utrecht
√ 18-04 2012 - Uitvoeringsbesluit BRU
V 21-09-2012 - Officieële start werkzaamheden Uithoflijn door leggen van een stuk rails door wethouder en portefeuillehouder Lintmeijer en Gerritsen.
- Q4 2013 - Gunning trammaterieel (wie gaat de trams bouwen)
- Q1 2014 - Gunning bovenbouw tramlijn
- Q1 2016 - Aflevering trams
- Q4 2016 - Trambaan gereed
- Q1 2017 - Testfase
- Q3 2017 - Proefbedrijf
- Q1 2018 - Ingebruikname tramlijn

Visualisaties

Zicht op tramviaduct over de Bleekstraat

Halte Koningsweg

Halte Stadion Galgenwaard

Heidelberglaan

Heidelberglaan

Treinstation Vaartsche Rijn

Halte De Kromme Rijn

Een gekoppeld tramstel over de Heidelberglaan in De Uithof

Een gekoppeld tramstel over de Heidelberglaan in De Uithof (2)
Animatie nieuwe tracé
Animatie station Vaartsche Rijn

Projectwebsite Gemeente Utrecht
Uithoflijn.nl
@Uithoflijn
 

·
Registered
Joined
·
38 Posts
Waarom hier maar geen nieuws over wil komen, vraag ik mij ook vaak af.
Waarschijnlijk omdat in Utrecht alle goede plannen/projecten doodbloeden of dat de gemeenteraad die graag weer doorschijft tot na de verkiezingen, zodat de nieuwe gemeenteraad alles weer kan heroverwegen en eventueel af lassen.
Zo gaan het altijd in Utrecht, en zal het (vrees ik) ook blijven gaan.
Zie de Belle van Zuylen.

Het word nu wel eens tijd dat ze de drukste buslijn van nederland om gaan zetten in een tram-traject, ook gezien de problemen met de luchtkwaliteit in Utrecht (die bussen doen geen goed).
Ook begrijp ik niet dat de tram niet word doorgetrokken naar Leidsche Rijn, nu het nog in aanbouw is, is dat veel eenvoudiger dat achteraf.

Of wil met straks in Utrecht met honderdduizend buslijnen gaan rijden.:eek:hno:
 

·
Annoying member
Joined
·
6,923 Posts
De plannen zijn heel concreet, er moeten alleen nog wat laatste knopen doorgehakt worden en nog wat extra potjes met geld gevonden worden. Vooral dat laatste zou wel eens lastig kunnen worden in deze tijden... ik ben benieuwd.
 

·
Registered
Joined
·
520 Posts
Dit lijkt me toch allemaal aardig concreet hoor. Een bericht van het trambaan-onderdeel op Utrecht.nl:

Het college van burgemeester en wethouders neemt naar verwachting dit najaar een besluit over het inspraakdocument. De insprekers worden hierover geïnformeerd.
...
De herinrichting van sportpark Koningsweg is half juni begonnen. Het werk duurt naar verwachting tot het eind van dit jaar. De reden voor de werkzaamheden is de komst van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer dat deels over het terrein van het sportpark loopt.
 

·
Registered
Joined
·
5,264 Posts
^^ Als het maar geen praktijken zoals in Eindhoven worden, zoals met die Phileas.

Ik denk eigenlijk dat het geen probleem zal worden, ze willen per slot van rekening een duidelijk tramnetwerk creëren, en een aansluiting met die van Nieuwegein/IJsselstein. Gisteren op de HC presentatie hadden ze het b.v. ook over een tram over de Vleutenseweg richting Leidsche Rijn.
 

·
Registered
Joined
·
2,820 Posts
Ben voorstander van een vertramming naar de Uithof, heb alleen het idee dat de tram voor een groot gedeelte door niet stedelijk gebied zal gaan, is dat niet zonde?
 

·
Registered
Joined
·
38 Posts
^^ Het blijkt dus dat 80% van de passagiers van bus 12(s) van Utrecht CS naar de uithof reist of vice-versa, dus zonde is het niet.
Tevens zijn er op de lijn nog een aantal nuttige stations te plaatsen.

Over dat plan van een tram over de Vleutenseweg naar Leidsche Rijn, ik hoop echt dat dat doorgaat, een uitstekend plan.
 

·
Registered
Joined
·
1,698 Posts
Discussion Starter #9
Ja, dat is inderdaad jammer. De huidige buslijn 12 rijdt weliswaar via een erg langzaam tracé, maar bedient wel de halte Ina Boudier-Bakkerlaan, waar enkele duizenden studenten wonen en studeren (Hogeschool voor de Kunsten). Hier stappen 's ochtends en 's middags veel mensen in en uit.

Op onderstaand plaatje is het voorgestelde tracé in het wit te zien. Deze loopt vanaf de halte Bleekstraat/Station Vaartsche Rijn tot aan het stadion door onbebouwd gebied, en laat daardoor veel reizigers staan.

In het geel is een door mij bedachte variant te zien. Deze buigt ter hoogte van Lunetten aansluiting af richting het huidige tracé van de Maliebaanspoorlijn, om net voor de kruising met de Venuslaan rechtsaf richting de Rubenslaan te draaien over het nu braakliggende stuk grond van de voormalige Kranenburgerschool (zo heette die toch?). Deze tracévariant zorgt dat ook het gebied rond de Ina Boudier-Bakkerlaan door de tram wordt aangedaan.

De rest van de Rubenslaan richting het stadion is breed genoeg voor een vrijliggende trambaan en een tweebaansweg. Tevens kan de tram dan voor de deur stoppen van het stadion en de Kromhoutkazerne, waar binnenkort ook enkele duizenden mensen komen te werken. Overigens zou deze tracévariant ook korter zijn.

 

·
Registered
Joined
·
134 Posts
Fallus said:
Ben voorstander van een vertramming naar de Uithof, heb alleen het idee dat de tram voor een groot gedeelte door niet stedelijk gebied zal gaan, is dat niet zonde?
Nee, want het is op de doorgaande route door de binnenstad al zo krap en tijdens de spits overvol. Als er ook nog een tram door de Nobelstraat heen moet blijft er voor de andere verkeersdeelnemers niet voldoende ruimte over. Dat is vragen om ongelukken.

Een ondergrondse lightrailverbinding Oost-West van Zeist via de binnenstad naar Leidsche Rijn en/of N'gein kan wel. BRU heeft in een eerste onderzoek naar de kosten/baten verhouding berekend dat zo'n verbinding zinvol is. BRU hanteert 50% kostendekking van de exploitatie als minimum om haalbaar te zijn, een dergelijke ondergrondse lijn zou met de huidige reizigers aantallen op 70% kostendekking uitkomen. Maar ja, de toestand in Amsterdam maakt de kans dat dit ooit in Utrecht gebeurt er voorlopig niet groter op.
 

·
Not much
Joined
·
11,089 Posts
Tram is leuk, maar als die niet veel langer is dan de 28m lange bussen zie ik niet waarom ze er zouden komen. Het is namelijk een hel om elke keer in die lange bussen te zitten, dus dan zal het ook wel zo zijn in de tram :p. Het zou wel leuk zijn als ze nog vaker gaan rijden, vooral 's avonds. Laatst moest ik een kwartier op een bus wachten, die al stamvol zat! En we stonden zelf met zo'n 80man bij de halte. Niet te geloven, ik hoefde gewoon niks vast te houden. Zat klem tussen de passagiers. En elke halte kwamen er nog meer bij ook....

Wat wel mooi zou zijn: een trein station naar de Uithof. Ik zou daar echt wel nog 1x voor willen overstappen hoor. Zijn daar geen plannen voor?
 

·
Annoying member
Joined
·
6,923 Posts
Wat wel mooi zou zijn: een trein station naar de Uithof. Ik zou daar echt wel nog 1x voor willen overstappen hoor. Zijn daar geen plannen voor?
Dan moet er eerst een spoorlijn naar toe lopen. Waar zou die spoorlijn verder naar toe moeten lopen? En hoe? Zomaar een spoorlijn van Utrecht CS naar de Uithof is ook onzinnig, dan is een tramlijn veel logischer. Treinen zijn voor de lange(re) afstand. En de tram komt in de toekomstige situatie langs 2 stations (CS en Vaartsche Rijn).

Daarbij, trams kan je achter elkaar hangen, zoals met de Nieuwegeinlijn ook al gebeurt, 2 stellen, 1 bestuurder, zonder tussenruimte met een dubbele capaciteit dus. Met die dubbelgelede bussen heb je de maximale capaciteit van die dingen ook wel gehad.
 

·
Registered
Joined
·
1,698 Posts
Discussion Starter #15
Dan moet er eerst een spoorlijn naar toe lopen. Waar zou die spoorlijn verder naar toe moeten lopen? En hoe? Zomaar een spoorlijn van Utrecht CS naar de Uithof is ook onzinnig, dan is een tramlijn veel logischer. Treinen zijn voor de lange(re) afstand. En de tram komt in de toekomstige situatie langs 2 stations (CS en Vaartsche Rijn).

Daarbij, trams kan je achter elkaar hangen, zoals met de Nieuwegeinlijn ook al gebeurt, 2 stellen, 1 bestuurder, zonder tussenruimte met een dubbele capaciteit dus. Met die dubbelgelede bussen heb je de maximale capaciteit van die dingen ook wel gehad.
Iets meer zelfs dan een dubbele capaciteit. Volgens www.destichtsestadsbus.net heeft een dubbelgelede bus een capaciteit van ongeveer 160 mensen. Een tram als de RegioCitadis (die ik persoonlijk geschikt acht voor het interlokale netwerk) heeft in gekoppelde vorm een capaciteit van ongeveer 440 mensen. In vergelijking met twee dubbelgelede bussen dus een 37% grotere capaciteit. Dit komt door grotere lengte en breedte (24,8m x 2,55m tegenover 36,7m x 2,65m).
 

·
Not much
Joined
·
11,089 Posts
^Dat is wel mooi. Wel is het perron een beetje krap op die eerste foto van de link van Apostle. Dat zou nooit goed gaan :p. Maar het zou wel mooi zijn, ook omdat je dan hopelijk niet zo veel hoeft te stoppen tussen het verkeer in.
 

·
Registered
Joined
·
2,417 Posts
Ja, dat is inderdaad jammer. De huidige buslijn 12 rijdt weliswaar via een erg langzaam tracé, maar bedient wel de halte Ina Boudier-Bakkerlaan, waar enkele duizenden studenten wonen en studeren (Hogeschool voor de Kunsten). Hier stappen 's ochtends en 's middags veel mensen in en uit.
Ik vind jouw tracé inderdaad een stuk logischer. Waarom maakt de tram zo'n enorme bocht om de stad heen? Is dat voor een toekomstige wijk oid? Of moet de tram alle stoplichten vermijden? Als je de tram zou kunnen inzetten voor stadionvervoer zou het helemaal ideaal zijn dat je een grote capaciteit in één keer kunt inzetten. Een procentje of 30 van de passagiers in lijn 12 gaan ofwel van ofwel naar het IBB-complex omdat ze er of studeren of wonen.
 

·
Not much
Joined
·
11,089 Posts
De bus stopt bijna niet bij de Ina Boudier-Bakkerlaan omdat er zowat niemand uit hoeft of in wil bij die halte. Hij slaat hem zelfs vaak over of laat er 2 mensen in.
 

·
Registered
Joined
·
1,698 Posts
Discussion Starter #19
Toevallig gisteren even geteld, de bus van 19:03 had op het station ongeveer 80 reizigers. Hiervan stapten er 8 uit bij de IBB.
 

·
Registered
Joined
·
371 Posts
Voldoende om lijn 12 in een normale frequentie te blijven handhaven!
Zal de tram niet via de Rubenslaan laten rijden! Creëert een onnodig druk punt onder de waterlinieweg.
 
1 - 20 of 2944 Posts
Top