SkyscraperCity Forum banner

UWAGA! W tym tygodniu temat konkursu: "Abstrakcja"

2882 Views 17 Replies 7 Participants Last post by  skansen
Zgodnie z umową tym razem mamy specjalny konkurs, którego temat wybrał zwycięzca poprzedniego takiego konkursu, a tematem tym jest abstrakcja. Pozostałe zasady są takie same jak w zwykłym UPC. Czas trwania konkursu będzie uzależniony od liczby osób biorących w nim udział: jeśli przez tydzień nie pojawi się co najmniej 15 spełniających regulamin zdjęć (z ponad 10 głosami), wtedy zostanie przedłużony on o kolejny tydzień.
Liczę na liczne i ciekawe zdjęcia :)
1 - 18 of 18 Posts
Może warto podać definicję abstrakcji?

Abstrakcja (Wikipedia)

• "w sztukach plastycznych: taka realizacja dzieła, w której jest ono pozbawione wszelkich cech ilustracyjności, a artysta nie stara się naśladować natury."
  • "Sztuka abstrakcyjna jest nazywana sztuką niefiguratywną."
  • Odpowiedź na to, co przedstawia abstrakcja, jest równie trudna, jak na każde pytanie o sens dzieła: w warstwie wizualnej przedstawia to, co widać jako linie, plamy i punkty, które można opisać, zmierzyć i sfotografować – a w warstwie znaczeniowej może mieścić się wszystko.
Abstrakcjonizm (Wikipedia)
  • "Kierunek we współczesnych sztukach plastycznych, który charakteryzuje się wyeliminowaniem wszelkich przedstawień mających bezpośrednie odniesienie do form lub przedmiotów obserwowanych w rzeczywistości."
  • "Jest to sztuka abstrakcyjna, bezprzedmiotowa"
  • "W sztuce oznacza niepodobny do żadnego tworu natury. Dzieło abstrakcjonizmu jest więc "nieprzedstawiające"."
See less See more
Poprzedni konkurs z tego co widze, wygral awik - moze wiec jemu oddajmy glos w sprawie definicji. mysle, ze to najuczciwsze rozwiazanie.
Zawsze po prostu głosujący decydowali swoimi kliknięciami o zgodności z tematem i chyba nie ma sensu wprowadzać jakiś interpelacji ;)
Skansen jeszcze nie ogarneliśmy definicji miejskości, a Ty już lecisz dalej z materiałem. Zaraz ktoś napisze, że w zasadzie każdy obraz to abstrakcja, bo przecież przedstawiany jako zbiór wielu punktów ;)

Chyba, że chodziło Ci jedynie o uzasadnienie tych 7 które planujesz rozdawać za brak związku z tematem. Wtedy rozumiem ;)
Zawsze po prostu głosujący decydowali swoimi kliknięciami o zgodności z tematem i chyba nie ma sensu wprowadzać jakiś interpelacji ;)
Myślę, że dokładnie tak to powinno być :)
Dobra, niech wam będzie. Zapomniałem, że UPC to jedna wielka abstrakcja!
skansen, jak ty na powaznie do tego podchodzisz :D przeciez to tylko niezobowiazujaca zabawa :D
W myśl zasady - "jeśli coś robisz, to rób to dobrze" - staram się dbać czasem o pewne zasady. W myśl innej zasady "SSC bawiąc - uczy, ucząc - bawi" staram się od czasu do czasu nieść kaganek oświaty i np. tłumaczyć różnice między abstrakcją a surrealizmem.

Wielu tutaj zna moje podejście do UPC i wie, że akurat należę do tych niewielu userów, którzy nigdy nie strzelili tzw. focha przy okazji rozmaitych krytyk, które spotykały nie tylko ich zdjęcia na przestrzeni tych kilku lat. :)
różnice między abstrakcją a surrealizmem
no to podaj, bo mnie zaciekawiłeś :)
Nie do końca, w tej abstrakcji widać oczy a nawet twarz, czyli kłóci się z zasadą niefiguratywności.

Abstrakcja:

Wassily Kandinsky
See less See more
Czyli abstrakcja nie powinna zawierać żadnych "odniesień" to znanych nam obiektów, a surrealizm to przedstawienie znanych obiektów "inaczej" ?
ps. widzieliście? :)

Obraz "Pomarańczowe, czerwone, żółte" Marka Rothko został we wtorek najdroższym dziełem sztuki powojennej sprzedanym na aukcji. Pracę z 1961 roku kupił anonimowy kolekcjoner, za 86,9 mln dolarów (281,6 mln złotych).

http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,...yjny_rekord__Rothko_za_86_9_mln_dolarow_.html
See less See more
Nie do końca, w tej abstrakcji widać oczy a nawet twarz, czyli kłóci się z zasadą niefiguratywności.
Ok, rozumiem, ale czy np. Kubizmowi bliżej do abstrakcji czy surrealizmu? Ja bym się skłaniał ku abstrakcji, ale ja tam się nie znam ;)

A pytam bo może się czegoś nowego dowiem :)
Kubizmowi bliżej do surrealizmu, bo kubizm to zgeometryzowanie rzeczywistości (łac. cubus to kostka/sześcian), a abstrakcja to oderwanie od rzeczywistości (łac. abstracto). Surrealizm to czasem nadrealizm czyli udziwnienie, nieracjonalne przepoczwarzenie obiektów rzeczywistych.
Dzięki :) Tak teraz jednak myślę że jedno z moich zdjęć to jednak surrealizm a nie abstrakcja...

Surrealizm to czasem nadrealizm czyli udziwnienie, nieracjonalne przepoczwarzenie obiektów rzeczywistych.
A to to wiem, miałem o tym prezentację maturalną z polskiego :lol:

\/\/ Zgadza się :yes:

Ale zrobiliśmy OT, Sobo nas zabije ;-)
^^ "Pogniotło się"? Bo trochę widać odbite postaci powykrzywiane jak w mega-krzywym zwierciadle? :)
1 - 18 of 18 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.