SkyscraperCity Forum banner

Uzhorod- stolica Zakarpacia (obecnie Ukraina) :)

8389 Views 23 Replies 11 Participants Last post by  earth intruder
9
Użhorod (ukr. Ужгород, węg. Ungvár, niem. Ungwar, na starych mapach Galicji również Wuhmar ) - miasto w zachodniej części Ukrainy, nad Użem, przy granicy ze Słowacją. 111 tys. mieszkańców (2004). Stolica obwodu zakarpackiego. W latach 1919-1938 miasto znajdowało się w Czechosłowacji zaś w latach 1938-1944 należało do Węgier. Od roku 1872 przez miasto prowadzi ważna linia kolejowa łączącą Lwów z Budapesztem tzw. Pierwsza Węgiersko-Galicyjska Kolej Żelazna.

Tekst z http://pl.wikipedia.org/wiki/Użhorod

Zdjęcia 05.2008
Milego oglądania :D

See less See more
1 - 20 of 24 Posts
Dzieki za fotki. Bylem w Uzhorodzie w zeszlym roku, jednak nie robilem juz zdjec bo bylem przede wszystkim chodzic po Poloninach i przez Uzhorod tylko wracalem.

Czy zdjec dworca kolejowego przypadkiem nie masz? Jest nie samowicie piekny i zadbany. W brutalnym przeciwienstwie do obok stojacego dworca autobusowego, ktory jest masakryczny...

PS: Ciekawe ze na Zakarpaciu ludzie wola czas srodkowoeuropejski. Na niektorych przystankach autobusowych jest czas rozkladu jazdy w srodkowoeuropejskim, w innych w "Kijowskim"... Niezla dezorientacja.
Dzieki za fotki. Bylem w Uzhorodzie w zeszlym roku, jednak nie robilem juz zdjec bo bylem przede wszystkim chodzic po Poloninach i przez Uzhorod tylko wracalem.

Czy zdjec dworca kolejowego przypadkiem nie masz? Jest nie samowicie piekny i zadbany. W brutalnym przeciwienstwie do obok stojacego dworca autobusowego, ktory jest masakryczny...

PS: Ciekawe ze na Zakarpaciu ludzie wola czas srodkowoeuropejski. Na niektorych przystankach autobusowych jest czas rozkladu jazdy w srodkowoeuropejskim, w innych w "Kijowskim"... Niezla dezorientacja.
Witaj !
Nie byłem niestety na dworcu. Do Uzhorodu pojechałem w ciemno bez żadnego przewodnika, towarzyszyłem kumplowi który musiał w tamtych rejonach zebrać materiał na studia. A budownictwo staromiejskie Użhorodu ma typowo powiedziałbym środkowoeuropejski charakter. Przypomina mi troche Bańską Bistrice albo Czeskie miasteczka. A jaki jest stosunek Czechów do Użhorodu tak z ciekawości? Do 1939 należał do Czechosłowacji przecież :) Pozdrawiam
Witaj !
Nie byłem niestety na dworcu. Do Uzhorodu pojechałem w ciemno bez żadnego przewodnika, towarzyszyłem kumplowi który musiał w tamtych rejonach zebrać materiał na studia. A budownictwo staromiejskie Użhorodu ma typowo powiedziałbym środkowoeuropejski charakter. Przypomina mi troche Bańską Bistrice albo Czeskie miasteczka. A jaki jest stosunek Czechów do Użhorodu tak z ciekawości? Do 1939 należał do Czechosłowacji przecież :) Pozdrawiam
Nie wiem, czy prawie Banska Bystrice, raczej Prešov, ale powiedzmy :).

Stosunek Czechow do Zakarpacia jest bardzo pozytywny i uwaza ten region za szczegolny na Ukrainie. Generacja ktora pamieta przedwojenna Czechoslowacje ma do tego kraju sentyment.

Wiekszosc Ukraincow pracujacych w Czechach w budownictwie pochodzi z Zakarpacia. A w Czechach Ukraincy to zdecydowana wiekszosc robotnikow budowniczych.

Na Zakarpaciu jestesmy milo widzieni. Prawdopodobnie to region z najlepszym nastawieniem do Czechow na swiecie. Starzy, ktorzy pamietaja CS mowia z sentymentem. Przedwojenna CS nalezela do TOP 15 najwiecej rozwinietych stanow swiata i relatywnie duzo do Zakarpacia sie inwestowalo. Duzo przynajmniej w porownaniu do ostatnich czas... Przed 1918 Austro-Wegry, Zakrpacie margines na maksa, 1939-45 okupacja wegierska, 1945-91 ZSRR Zakarpacie margines na maksa, od 1991 Ukraina i... margines...

Czesi polubili w okresie miedzwojennym jezdzic na Zakarpacie. Przedstawowalo ono przedindustrialny niezniszczony kraj. Pociag pokonal w latach 30tych dystans Praga - Rachiv v 16 1/2 godziny. Dzis w takim czasie nie pokonasz!

Mlodzi Czesi lubia Zakarpacie i zdobywaja Poloniny w liczbie masowej. Ja podczas 6 dni spotkalem 4 grupy turystow, wszystko Czesi. Nawet kiedy wyjdzes z strony bylej Polski (Stanislawow), to na grzbecie gor spotkas wylacznie Czechow. Z czeskim pisarzem Ivanem Olbrachtem kojarzy sie wies Koločava, gdzie tez duzo sie jezdzi.

Nawet po czesku sie dogadas, kazda rodzina ma kogos na pracy w Czechach. Jak ktos mnie zaprosil na kolacje w jednej wsi, to ciotka jaks tam na mnie od razu plynna bez akcentu czeszczyzna gdzie wszedzie w Czechach byla i gdzie ma rodzine... ehhh.

No, nie jest chyba takie az idealne. Liczni czescy przedsieborczy w budownictwie, poki wiem, traktuja Ukraincow z gory :eek:hno: i druga rzecz to ukrainsko-rosyjska mafia ktora znalaza im w Czechach prace... korzystaja z biednych robotnikoe jak najbardziej i czeska policja :)bash:) nie jest w stanie cokolwiek z tym zrobic.

Zakarpacie i Ukraina to po prostu troche jak dwa rozne panstwa dla nas...
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Stosunek czesci Czechow do Uzhorodu jest troche sentimentalny bo "to bylo nasze", jednak wiekosc chyba niewie wiac o tym rejone. Gory Pod(za)karpackie wamiataja i sa popularne dla pewnej sorty Czeskich turystow i to tez z powodu ze w tej okolici (Kolocava) zyl bandyta Nikola Suhaj. I dzisiaj wiele ludzi z podkarpacia robi w Czechach.

EDIT: hehe, ov_79 - delší post, ale skoro to samé. Máme asi podobné smýšlení.
Trzeba przyznać że miasto pod względem zadbania całkiem niezłe. W ogóle ostatnio odkryłem, iż Polacy mają bardzo zafałszowany obraz Ukrainy. Większość z nas dociera tylko do Lwowa, który raczej zadbanym miastem nie jest. Przez to wydawać by się mogło iż całą Ukraina tak wygląda. Oglądałem natomiast ostatnio zdjęcia ze Stanisławowa, a teraz te. Jak widać nne miasta tak źle nie wyglądają. Ciekawe czym jest ot spowodowane iż Lwów, jedno z największych miast na Ukrainie, drugi czy trzeci największy zespół zabytkowy w kraju wygląda tak fatalnie podczas gdy inne miasta wyglądają całkiem przyzwoicie. W Polsce jest na odwrót - duże miasta wyglądają przepięknie, małe natomiast już nie zawsze. Ciekawe czemu tak?
^^Rzeczywiście Użhorod na zdjęciach prezentuje się całkiem nieźle, ale jest to pewnie ścisłe centrum, które we Lwowie tez wygląda dobrze. Podróżując niedawno po Podolu nie zauważyłem, żeby miasteczka na Ukrainie były zadbane. Wszędzie można było dostrzec bałagan i ubóstwo. Z większych miast po drodze mijałem Tarnopol i jego przedmieścia prezentowały się raczej nienajlepiej, chociaż domyślam się, że zabytkowe centrum wygląda lepiej.
Podróżując tylko po okolicach Lwowa rzeczywiście można mieć zafałszowany obraz Ukrainy, ponieważ ten region wygląda o wiele lepiej niż np. Podole. Nie byłem w innych częściach Ukrainy, więc nie wiem jaka tam jest sytuacja, ale na podstawie tego co widziałem w żadnym wypadku nie można powiedzieć, że miejscowości na Ukrainie są zadbane. Po powrocie do Polski można przeżyć szok cywilizacyjny.
Po powrocie do Polski można przeżyć szok cywilizacyjny.
Nawet w Łodzi ?
To zależy o jakiej dzielnicy Łodzi mówisz :) Poza tym łódzkie przedmieścia wyglądają bardzo przyzwoicie. Poza tym powiedziałem o ogólnej różnicy między krajami. Pewnie chciałeś być po prostu złośliwy. To prawda, że Łódź jest bardzo zaniedbanym miastem, ale mimo wszystko nie można porównywać jej do miast w krajach postradzieckich, gdzie ścisłe centra są często ładnie odrestaurowane (tak jak we Lwowie) a im dalej od centrum tym większy syf i chaos.
@ Grvk, mam nadzieję, że to jeszcze nie wszystkie zdjęcia :)
^ Pytałem z ciekawości bo na zdjęciach Łódź prezentuje sie niewiele lepiej przynajmniej te co bardziej historyczne rejony zaś co do miast "postradzieckich" to taki Mińsk pod pewnymi względami bije chyba każde polskie miasto nie mówiąc już o tym, że kraje bałtyckie też można tym terminem określić...
Trzeba przyznać że miasto pod względem zadbania całkiem niezłe. W ogóle ostatnio odkryłem, iż Polacy mają bardzo zafałszowany obraz Ukrainy. Większość z nas dociera tylko do Lwowa, który raczej zadbanym miastem nie jest. Przez to wydawać by się mogło iż całą Ukraina tak wygląda. Oglądałem natomiast ostatnio zdjęcia ze Stanisławowa, a teraz te. Jak widać nne miasta tak źle nie wyglądają. Ciekawe czym jest ot spowodowane iż Lwów, jedno z największych miast na Ukrainie, drugi czy trzeci największy zespół zabytkowy w kraju wygląda tak fatalnie podczas gdy inne miasta wyglądają całkiem przyzwoicie. W Polsce jest na odwrót - duże miasta wyglądają przepięknie, małe natomiast już nie zawsze. Ciekawe czemu tak?
Ukraińcy sami się chwalą tym że zakarpacie jest bardziej estetyczne i ma lepszą infrastrukturę niż reszta zachodniej Ukrainy. Natomiast o ile budynki w centrum Uzhorodu są względnie zadbane- bo śmieci walają się po ulicach a ten ładny deptak na zdjęciach ma już popękaną kostkę-o tyle wioski prezentują się pod tym względem bardzo kiepsko plus masakryczne drogi a do tego wszystkiego megałapówkarstwo w policji i straży granicznej. Polska to zdecydowanie wyższa liga :)
Na Zakarpaciu jestesmy milo widzieni. Prawdopodobnie to region z najlepszym nastawieniem do Czechow na swiecie.
W Warszawie też Was kochają...:)
W Warszawie też Was kochają...:)
O.k., fajne, dzieki. Od razu wyjezdzam. Dzielnica Praga pierwsza do zwiedzenia :D.
10
Fotki z Ukraińskiego Zakarpacia

Yo!
Przyklejam reszte fotek z Zakarpacia.
Pozdr.

Wyjazd z Uzhorodu

Typowe autobusy :]

Prawie jak darmowy gulasz :]

Świetna jakość dróg - krajówka Użhorod-Lwów :p

W bok od krajówki jak widać mieszkają zarobasy :D

See less See more
Jeszcze extra: Obwodnica miasteczka Vielkyj Bereznyj (przy granicy ze Słowacją) :D - tak pokazywały tablice drogowe !!

See less See more
Po panu w dresiku w barwy narodowe widać,że moda na kresz ciągle rządzi na ukraińskiej prowincji :D
Nie często mamy okazję oglądać zdjęcia ukraińskiej prowincji . Widać w Użhorodzie „ducha” dawnej Galicji Wschodniej . Miasto ze swoją architekturą podpada bardziej pod C.K. Przypominają mi się ulice Przemyśla.
Jeśli ktoś lubi wschodnie klimaty polecam też ten wątek :
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=472239
Ale chyba wszyscy już ten wątek znają ;)
1 - 20 of 24 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.