SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 26 Posts

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Since JM have now published this project on their website and lists the completion date as Q4 2013 (i.e. construction to start soon), it's time it gets its own thread.

Site prep has already commenced.

http://www.jm.se/Templates/Projekt.aspx?id=12933

Location: Dockan, Västra Hamnen
Developers: JM & Peab
Use: Residential, Retail
Construction start: Q1 2013
Construction compl: 2014
Architect: Wingårdhs


Final design:

Older designs:
Older render:
Location:
Latest update (closest plot):

 

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #4 ·
^^
Jag måste ändå säga att de svarta och vita fasaderna blir ett välkommet avbräck från det röda teglet som dominerar Dockan. Jag vet att de ville återkoppla till områdets historia med det huvudsakliga färgvalet, men den riktlinjen har följts lite för noga tycker jag. :)
 

·
Registered
Joined
·
145 Posts
^^
Måste nog tyvärr säga att jag gillar den gamla designen bättre... Tycker att man kunde tagit ut svängarna lite mer, skapat en riktig profilbyggnad, eftersom det här (väl?) blir det enda lite högre huset runt dockan... Men, men, det ser ju helt klart trevligt ut och kommer att bli ett mycket välkommet tillskott! :)

...just det ja, jag glömde ju helt bort hotellet! Oh well, det kanske säger något om hur troligt jag tror att det är att det byggs just nu... :cry:
 

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #6 ·
^^
Haha, skulle precis anmärka om det innan jag såg din sista mening. :)

Håller med om att utformningen kunde ha varit bättre, men jag är mest glad för att det trots allt byggs en 13-våningsbyggnad i Dockan och för att stadsrummet runt omkring den nog kommer att bli riktigt bra. Byggnaden byggs delvis ute på en delvis förstärkt brygga, och med kaféer/restauranger i bottenvåningen kan det nog bli en populär plats.
 

·
Registered
Joined
·
2,362 Posts
Jag tycker att det ser ok ut. Allt måste inte vara profilbyggnader och det viktiga enligt mig är att få mer liv i Dockan. Bra tillskott för stadsrummet.
 

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #8 ·
^^
Håller med. Ser hellre att vi får ett stort antal "enklare" höghus (ackompanjerade av profilhus naturligtvis) i en tät stadsstruktur än ett fåtal landmärken spridda runt hela staden.

Skulle framför allt vilja se fler höghus med kontor. Känns som allt är bostäder eller hotell just nu.
 

·
Registered
Joined
·
604 Posts
Tycker oxo att det ser OK ut, men inte mer än så. Visst har du rätt staff att hellre stort antal "enklare" höghus än inga alls, men just detta på Dockan hade jag gärna sett lite häftigare, något som gör att det sticker ut lite, kanske något i stil med Mobilias höga byggnad där våningarna längst upp blir lite markerade och gärna två färgat.
Nyfiken på om det blir vitt tegel eller puts, framgår ju inte av bilden men övriga JM byggnader runt Dockan har vel tegel fasad.

 

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #10 ·
^^
Kan hålla med om att FOJABs (!) höghus i Mobilia är mer intressant, åtminstone om man ser det isolerat. Tror ändå att ett vitt (vit puts tror jag att det är) höghus som Högmasten kommer bli bra i området. Framför allt pga. hur det möter kajen i bottenvåningen.


Hittade en visualisering av JM's projekt Bryggan där man ser Högmasten vid ett par tillfällen. Man ser även en gångbro över Dockan som ser ganska nice ut.

(Länk om videon nedan inte funkar)

 

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Från JMs nyhetsbrev om Högmasten:

Vi håller i dagsläget på att planera och rita på kvarteret som vi ska bygga. För att vara med vid säljstart ska ni registrera er som VIP-kunder hos www.jm.se. Då kommer ni ges möjlighet att vara med när försäljnigen startar, prel hösten 2012.

Vi kommer ha Öppet hus prel i slutet av juni. Är du intresserad av att komma så vänligen hör av dig så återkommer jag med tider då detta ska vara.

Har du fler frågor - vänligen hör av dig.
 

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #14 ·
^^
Gissar på att det designen är fastställd utvändigt, men att de arbetar med detaljer invändigt, såsom planlösningar (eftersom lägenheterna snart ska börja säljas).

 

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #16 ·
http://www.sydsvenskan.se/malmo/jm-satsar-trots-krisen/
JM satsar trots krisen
Malmö.JM satsar på nybyggen trots det kärva läget på bostadsmarknaden.
Projektledarna för de två byggstarter som planeras nästa år förklarar att det blir hus som sticker ut. Därför väntar de sig stort intresse för just dessa lägenheter.

Det blir ett vitt hus i väster med lägenheter för upp till 12,5 miljoner och ett svart hus i öster med lägenheter för under en miljon.

Det vita huset ska stå en bit ut på västra kajen vid Dockan och bli dubbelt så högt som bostadshusen i omgivningen, 37,5 meter fördelat på tolv våningar.

Projektchefen Mats Nilsson berättar att höghuset fanns med i detaljplanen från 2003 och kom till efter önskemål från kommunens arkitekter. De ville ha ett landmärke vid sidan av Gängtappen.

Mats Nilsson räknar med byggstart i februari nästa år. JM har ännu inte bestämt hur stor andel av lägenheterna som ska vara bokade för att den planen ska hålla. Men uppslutningen till de visningar som varit gör att företaget tror sig komma igång. I så fall blir det inflyttningsklart i oktober 2014.

Mats Nilsson säger att det även finns flera som är intresserade av att köpa den dyraste lägenheten högst upp.

Huset, som kallas Högmasten, kommer att kasta en skugga över hamnbassängen i Dockan, men enligt JM:s solstudier ska husen omkring inte påverkas.

Även om JM nu tror på höghuset, så väntar företaget med vidare bebyggelse runt Dockan. Av 1 800 planerade bostäder är 600 färdiga nu. Högmasten rymmer 39 lägenheter. Resten får vänta.

Det svarta huset på öster sticker inte bara ut på grund av sin mörka fasad. Det har en övre del med tre våningar som skjuter fem och en halv meter ut över gatan.

– Kommunen ville ha en markör som visar var Drottninggatan börjar, berättar biträdande projektledare Mattias Pålsmark.

Huset ska byggas i hörnet Drottninggatan-Hornsgatan på en tomt där det nu finns ett par verkstadsbyggnader och parkering.

Fyra arkitektkontur konkurrerade om att få rita det. Ett förslag av Juul & Frost valdes av stadsbyggnadskontoret och JM. Fasaden är svart här som på så många andra håll i staden. Men Mattias Pålsmark tycker att den ändå sticker ut eftersom det inte finns några svarta hus i de här kvarteren.

– Det är tegel som återknyter till stenstaden och svart plåt på överbyggnaden.

Här finns det alltså chans att sova och trampa omkring en bit upp över trafiken mot Centralen.

De nedersta våningarna blir butikslokaler i två plan.

Också Mattias Pålsmark tror att läget ska få köpare att slå till just här, trots att bostadsmarknaden är så kärv att JM och andra lockar med avgiftsfria månader.

Han räknar med att första etappen ska bli tillräckligt såld för att påbörjas nästa höst. Den innehåller 64 lägenheter. Sammanlagt ska det bli 117 bostadsrätter i storlekar från 37 kvadratmeter till 104. Den dyraste lägenheten blir en fyra högst upp för strax under fyra miljoner.
 
1 - 20 of 26 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top