SkyscraperCity banner

1 - 20 of 171 Posts

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Varšava, Warszawa
Skitam se i snimam, Photo tour by Hugo Cross

Prosinac svakako nije mjesec koji bih preporučio za posjet Varšavi. U pitanju su naravno vrlo neugodne niske temperature, ali kada ti se ukaže "ponuda iznenađenja" - let i četiri dana u hotelu s **** u središtu grada, sve za 230 eura, onda prestaju sve dvojbe i kalkulacije.

I tako poletjeh i doletjeh u poljsku prijestolnicu Varšavu. Nakon prošlogodišnjeg posjeta Krakovu koji je u meni ostavio pregršt lijepih dojmova, od Varšave nisam puno očekivao, dapače, dođoh prepun predrasuda i stereotipa - jednom riječju, ogromna kaotična istočnoeuropska metropola prepuna sovjetske socijalističke ostavštine. Ali, prevarih se...

Da ne duljim previše u uvodnom postu, za početak bih kratko, u par točaka iznio svoje prve dojmove o gradu na Visli:

* besprijekorno čist grad - možda najčišći veliki europski grad koji sam dosad posjetio. Varšava ima cca 2 mil. stanovnika i nije mala stvar održavati čistim grad te veličine.

* jeftin grad - u usporedbi sa Zagrebom i drugim europskim gradovima, za naš pojam Varšava je jeftin grad.

* javni prijevoz - funkcionira savršeno i vrlo je jeftin: busevi, tramvaji, gradska željeznica, metro i taxi (koji se može naći doslovce na svakom koraku).

* povijest grada - današnja Varšava se ne može razumjeti ako se ne poznaje njezinu povijest (naročito XX. st). Usudio bih se reći, grad s najtragičnijom poviješću na europskom kontinentu - iz Drugoga svjetskog rata izišla je pretvorena u ruševine (85 % grada sravnjeno sa zemljom, 850.000 ubijenih stanovnika)

* varšavski skyline - po meni, jedan od najboljih u Europi.

* preporučujem posjetiti: između ostalog - Muzej Varšavskog ustanka 1944., povijesnu jezgru rekonstruiranu nakon rata (Stare Miasto i Krakowskie Przedmiescie), trgovački centar Zlote tarasy...

* poljski ponos i ljubaznost

O svemu malo šire u reportaži, a sada... vežite se, polijećemo i
Witamy w Warszawie!

 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Rim-Varšava iz zraka (I)

Kažu da svi putevi vode u Rim. Ali i vode iz Rima.


Ovi me prizori uvijek sjete na našeg Ballotu.:D

:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Rim-Varšava iz zraka (II)

Pogled na ZL Fiumicino i njegovih 5 terminala


Ušće rijeke Tiber u Tirensko more


I već smo iznad Vječnog Grada (lako se prepoznaje stadion Olimpico)
Pa preko zasnježenih apeninskih vrhunaca...
...već stižemo na drugi kraj talijanske "čizme" do obala Jadrana.
Kako se Ancona čini mala s 10 000 m visine.:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Rim-Varšava iz zraka (III)

A sada...spektakl - Pula i krajnji jug Istre.

Pa vi recite čija je obala Jadrana ljepša, ako se uopće mogu uspoređivati.
Kako li srce jače lupa kad se prelijeće Domovinu.

Hej, Kebra, pozdrav tebi dolje i svim Puljanima/Puležanima/Polesanima.:cheers:
Tek iz visine čovjek shvati koji se potencijal krije u Puli, a gdje i neće s tako lijepom obalom.

Na slikama se lijepo vidi i pulska zračna luka, radovi na ipsilonu, ne-radovi na obliaznici:lol:, Arena, stadion Aldo Drosina i još puno toga.:cheers:

Onda su se iznad istočne obale Istre i Liburnijeske rivijere pojavili neki oblaci pa fotke nisu ispale baš najbistrije.
A Rijeku smo, nažalost, presjekli baš po sredini pa se nije mogla vidjeti cijela panorama. Ali, evo nekih detalja (Opatija, Kastav, Matulji, zapadni dijelovi Rijeke)


A7 prema Rupi
Pa malo snježnog Snježnika i Risnjaka......i već smo na teritoriju Dežele koja je još više bila uronjena u oblake pa se nije vidjelo skoro ništa osim Triglava koji je ponosno nadvisivao sve ciruse, stratuse i kumuluse.

:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Svugdje ti lutaš:eek:kay: :cheers:
A čuj, dok sam još mlad:D, pri zdravlju i pameti, dok se nađe koja parica i malo slobodna vremena, a sve to upakirano u dobru volju i želju za upoznavanjem novoga - zašto ne?!:lol:

:cheers:

P.S. Na putovanja mi nikad nije bilo žao trošiti.
Ne pušim, ne kockam se, ne igram kladionicu, ne trošim previše na odjeću, parfeme i tehniku...pa se uvijek nešto nađe.
 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #8 · (Edited)
Rim-Varšava iz zraka (IV)

Prelijećemo Sloveniju i već smo u Austriji iznad Graza...

...i ogromne Vienne na lijepom plavom Dunavu.


Slovačka brda se jasno vide......dok je pak Poljska uronila u oblake, pa onima iznad oblaka ne preostaje ništa drugo nego razmišljati o vječnosti, veličini ljudskoga uma koji je izumio moćnu stvar kao što je avion, ali i o čovjekovoj malenosti naspram oblacima, visinama, nebu, svemiru i Onome koji je sve to stvorio i savršeno uredio.
Ali život nas tako često iz oblaka u kojima lebdimo prizemlji na tlo.
Pa tako imi, napuštamo sunčane visine, probijamo se kroz oblake i pod nama se ukazuje Varšava u oblačnom i kišnom izdanju.
Landed!!! Hvali visine, drž' se tla.
Evo malo vanjskih prizora varšavske zračne luke. Od svih avio-prijevoznika najviše naravno dominira poljski nacionalni LOT.


Autor ove reportaže, ushićen što je po prvi puta u poljskoj prijestolnici.:lol:
Sve u svemu, nakon 2 sata ugodne vožnje blagu mediteransku zimu (više nalik na jesen) zamijenila je ona prava studena zima europskog sjeveroistoka.:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Zračna luka Varšava (I)

Za sada samo jedna fotka varšavske zračne luke, poslije će ih biti još.
Evo barem letimice da vidimo s kojim je gradovima povezana.

Poljaci imaju vlastite nazive za neke gradove:

Rzym-Rim
Mediolan-Milano
Wilna-Vilnius
Wieden-Beč
Monachium-Munchen...itd-:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #12 · (Edited)
Grad čiju je sadašnjost teško razumjeti bez prošlosti (Povijest Varšave)

O Varšavi ću nastojati pričati s pozitivne strane gledišta. Onu negativnu ostavimo njenim stanovnicima. Mene kao turista uglavnom zanimaju pozitivne strane grada u koji dođem. O negativnostima bi se uvijek moglo razglabati nadugo i naširoko.

Možda će se nekima Varšava učiniti sivim, zapuštenim, depresivnim gradom kojim dominira monotona socijalistička arhitektura. Iako neke od tih stvari stoje, moj prvi dojam nije bio takav. Dapače, vrlo pozitivan. Na koncu, zimi su svi kontinentalni gradovi tmurni i sivi, valjda zbog sivila vremena ali i mrtvila u prirodi koje gradovima tada oduzima njihov najljepši ures - gradsko zelenilo.

Kao što već rekoh, Varšavu danas ne može se dobro razumijeti ukoliko se ne poznaje Varšavu jučer, tj. njezinu prošlost. Ovo je vrlo važna odrednica koju naglašavaju svi turistički vodiči i materijali. A povijest je ovome gradu u XX. st. dodijelila možda najtragičniji usud od svih gradova europskog kontinenta. Svjetsko ludilo najkrvavijeg rata u povijesti čovječanstva u Varšavi je na osebujan način pokazalo svu svoju mahnitost i ludost.

Grad na Visli trpi velika oštećenja 1939. u početnoj njemačkoj invaziji na Poljasku, zatim 1943. kada nacisti guše ustanak Židova u "Varšavskom getu" rušeći za odmazdu zgradu po zgradu u četvrtima koje su nastavali u ono vrijeme jako brojni Židovi, a vrhunac pakla Varšava će proživjeti tijekom dvomjesečnog "Varšavskog ustanka" (kolovoz-listopad 1944.) domaćeg puka protiv nacističkog okupatora i po svršetku ove bitke u kojoj su ustanici poraženi. Hitler za odmazdu odlučuje poljsku prijestolnicu "izbrisati s lica zemlje" u strogom smislu te riječi. Nacisti iseljavaju preživjele stanovnike, i u praznom, već porušenom gradu, započinju bacačima plamena i dinamitom paliti i dizati u zrak sve zgrade, kuću po kuću, ulicu po ulicu počev od kulturnih institucija, škola, fakulteta, crkava, spomenika. Cilje je bio na mjestu "nekadašnje Varšave" izgraditi jezero.

Da su imali još koji mjesec više, sigurno bi do konca sproveli taj svoj pakleni plan, no u siječnju 1945. Crvena armija ulazi u ono što je ostalo od grada. Prizor je bio apokaliptički stravičan - 85% Varšave više nije postojalo kao ni njezinih 850.000 stanovnika (N.B. Grad je pred rat brojao nešto više od milijun ljudi).Varšavski ustanak 1944

Poznavajući ove činjenice, za Varšavu ne mogu nikako reći da je ružan grad. Ona je svoju drevnu ljepotu nasilno izgubila. Dolaze novi sovjetski godspodari koji na "gradskim prazninama" ostavljaju svoj prepoznatljivi pečet u sivoj monotonoj arhitekturi, ali zadivljuje i volja kojom su stanovnici Varšave rekonstruirali dio povijesne jezgre (Stare Miasto...) vodeći se za nekim očuvanim prijeratnim nacrtima.

Npr. neke su zgrade vjerno rekonstruirane jedino zahvaljujući djelima venecijanskog slikara Canaletta koji je za života često boravio u gradu i slikao gradske prizore.Varšava je danas moderan grad koji ide dalje, grad u kojem na specifičan način postoji simbioza prošlosti i sadašnjosti, a pogled usmjeren na budućnost.
Grad je zadnjih 8-9 godina doživio veliki ekonomski boom - na sve se strane radi i gradi pa se po broju trenutačnih gradilišta uopće se ne bi reklo da je prisutna ekonomska kriza.

Po mojem mišljenju, Varšava ima jedan od najboljih skyline u Europi. U zadnjih 20 godina izgrađeno je jako puno nebodera i modernih zgrada. Sudeći po broju Poljaka koji se sve više vračaju doma iz Engleske, Irske ili Kanade, čini se da je Poljska počela nuditi svojim građanima ekonomsku sigurnost i prosperitetnu budućnost.:cheers:
 

·
Organ nereda
Joined
·
6,828 Posts
Odlična reportaža, Cross!

Varšava i Poljska su doista doživjeli kalvariju od Nijemaca u II svjetskom ratu, ali je danas upravo njemački kapital onaj koji podiže i razvija Poljsku i Varšavu.

Poljaci su, inače, jako dobar i ponosan narod. U nešto daljnjoj povijesti bili su vrlo moćni. Beč je, primjerice, od turske opsade, spasio poljski kralj sa svojim konjaništvom. To dosta ljudi ne zna!
 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #18 · (Edited)
Warsaw Fryderyk Chopin Airport

Vraćam se na temu varšavske ZL koja nosi ime po slavnom poljskom kompozitoru Fryderyku Chopinu. To je velika i moderna zračna luka (najveća u Poljskoj) koja opslužuje 45% putničkog zračnog prometa u državi. Dobro je pozicionirana jer je udaljena svega 10 km od užeg središta grada (15-ak minuta vožnje autom). Kroz aerodrom prođe godišnje 6 mil. putnika.

Sastoji se od terminala 1 (izgrađenog početkom 90-ih godina prošlog stoljeća) i terminala 2 (otvoren 2006). Ispred putničkih terminala nalazi se novi velebni hotel Courtyard Mariott.
Terminal 1


Terminal 2


Prilazne ceste zračnoj luci

:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
2,260 Posts
Discussion Starter · #20 · (Edited)
^^Hvala svima!:cheers:

Odlična reportaža, Cross!

Varšava i Poljska su doista doživjeli kalvariju od Nijemaca u II svjetskom ratu, ali je danas upravo njemački kapital onaj koji podiže i razvija Poljsku i Varšavu.

Poljaci su, inače, jako dobar i ponosan narod. U nešto daljnjoj povijesti bili su vrlo moćni. Beč je, primjerice, od turske opsade, spasio poljski kralj sa svojim konjaništvom. To dosta ljudi ne zna!
Varšava je zanimljiv grad. U njoj ne možeš ne opaziti tu sponu poveznicu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Poljska je ekonomski krenula u jako dobrom smjeru (uz sve prisutne probleme) i sigurno je sjajna budućnost pred njom i njenim građanima.

No ono što me je najviše oduševilo kod Poljaka jest njihov odnos prema prošlosti koju nimalo ne zanemaruju nego njeguju, ponosni su na nju, ne zaboravljaju (ali nisu zlopamtila nego vrlo miroljubivi), stalo im je do istine. I nema one opterećenosti prošlošću (kao na Balkanu) iako od nje ne bježe nego je vrlo rado ističu i prepričavaju mlađim naraštajima.

Dok su ponosni na svoj Krakov kao kulturno-povijesnu prijestolnicu, bremenitu slavnom poviješću, u isto vrijeme ponose se i Varšavom kao modernom prijestolnicom koja je za Poljake postala simbol nacionalnog stradanja ali i ponosa. Takav jak, sveprisutan, ali zdrav nacionalni ponos još nigdje nisam sreo.

Ponosni su na svoje heroje iz daleke i bliske prošlosti*, ponosni su na Ivana Pavla II. (i vjernici i agnostici), rado se sjećaju i obilježavaju neke datume iz povijesti, uredili su puno muzeja i spomenika... ali, kao što rekoh, idu naprijed ne zaboravljajući, kako bi iz povijesti izvukli pouke za sadašnjost i budućnost.
Da je "historia magistra vitae" Poljaci neprestano imaju u svijesti.

A povijest ih nimalo nije mazila. Ako je ijedan narod na svojoj koži osjetio zlo totalitarizama XX. st. (nacizma i komunizma) onda su to bili Poljaci. I s time su načisto - nema crno-bijelog gledanja na svijet (kao kod nas), nema polarizacije (podjele na crne i crvene), nema veličanja ideologija, nema praznih floskula tipa antifašizam (Poljaci taj termin ne poznaju iako su bili najveći "antifašisti") jer ne žele opravdavati jednu ideologiju kritizirajući drugu. Za Poljake postoji samo JEDNO ZLO koje se krvavo manifestiralo pod dvama različitim imenima - NACIZMAM i KOMUNIZAM. Tu su beskompromisni.
I to je ono što je za svoga života uvijek ponavljao i Ivan Pavao II.

E, kako bi bilo dobro kad bi se i Hrvati malo ugledali na Poljake kako se treba odnositi prema vlastitoj prošlosti. Ali dok se Hrvati neprestano koprcaju u mjestu (bježe od vlastite prošlosti a nemaju nikakve vizije vlastite budućnosti), Poljaci nas pretekoše... i odoše daleko ispred nas - i u njegovanju kulturno-povijesne baštine ali i u ekonomskom razvoju.

P.S. Sve ovo što govorim nije samo nadahnuće četverodnevnog boravka u Varšavi, nego i plod dugogodišnjeg prijateljevanja s Poljacima. S kojima pođoh zajedno na ovaj put.

* Spomenik malom ustaniku - posvećen svoj djeci koja su se uključila u obranu grada tijekom "Varšavskog ustanka" puka protiv nacističkog okupatora (kolovoz-listopad 1944).:cheers:
 
1 - 20 of 171 Posts
Top