SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 212 Posts

·
Banned
Joined
·
105 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Diskusija o kvaliteti, potrebama, razvoju i budućnosti javnog prijevoza na području Varaždinske i Međimurske županije

Trenutačno na području spomenutih županija postoji samo prigradski autobusni prijevoz i nekoliko željezničkih linija bez taktnog reda vožnje. Gradski prijevoz ne postoji*, a prigradski nije integriran i zbog toga su korisnici ograničeni u brzom i točnom dolasku s jednog mjesta na drugo pomoću javnog prijevoza ukoliko ta dva mjesta nisu povezana izravnom linijom.

*na području Varaždina posljednjih godina prilično traljavo i po sasvim krivom modelu pokušao se uspostaviti gradski prijevoz s neadekvatnim vozilima i rasporedom linija, koji pro forma i trenutačno "vozi", međutim zbog neinformiranosti i neorganiziranosti ne nosi putnicima mnogo koristi, pa ga se ni nemože nazvati gradskim prijevozom.

Kako bi se javni prijevoz unaprijedio, treba istražiti modele integriranog prijevoza u gradovima i regijama slične veličine, ponajprije u bliskim nam europskim zemljama, te upotrijebiti njihova saznanja u organizaciji integralnog javnog prijevoza.

Pozitivno je da su prvi koraci već poduzeti:

Županije i Savez potpisali sporazum o pokretanju integriranog javnog prijevoza putnika


Varaždinska županija, Međimurska županija i Savez za željeznicu potpisali su „Sporazum o poslovnoj suradnji“ za uvođenje integriranog javnog prijevoza putnika na svom području. Sporazum je temelj za niz kratkoročnih i dugoročnih aktivnosti koje će u konačnici dovesti do objedinjavanja svih vidova putničkog prijevoza u jedan sustav kojim će upravljati Transportna uprava. Sustav će se raditi na osnovi uspješnih iskustava u EU i ostalom razvijenom svijetu.
Ostatak teksta:
http://www.szz.hr/zupanije-i-savez-potpisali-sporazum-o-pokretanju-integriranog-javnog-prijevoza-putnika

Nadam se da ćemo narednih godina svjedočiti konstantnom unaprjeđenju javnog prijevoza! Ova regija je dovoljno velika da bi opravdala potrebu za kvalitetnim sustavom javnog prijevoza.

Ideje za razvoj gradskog prijevoza


U nastavku ću predložiti ideje forumaša o poboljšanju prijevoza. Napominjem da sve što slijedi nije službeni stav, već osobna promišljanja:


Prvo, Trevorov predložak izgleda gradskih linija:

Također, prilažem svoj prijedlog organizacije gradskih autobusnih linija, nastao na Trevorovom predlošku:Izračun potrebnog broja vozila:

Nisam stručnjak, ali broj potrebnih autobusa na jednoj liniji možemo izračunati formulom 2d/(v*t), gdje je:

d-duljina linije u kilometrima od prve do zadnje točke
v-prosječna brzina autobusa
t-takt, vremenski razmak između dva autobusa, izražen u satima

Uzmimo da je prosječna duljina linije 20 km, prosječna brzina vožnje 40km/h, a željeni takt 15 minuta, odn. 0,25 sati, dobivamo brojku od 4 autobusa po liniji.

Dakle, za 6 duljih linija bilo bi potrebno 24 autobusa, za kružnu po Varaždinu još 2. Računajući vozila u pričuvi, mislim da bi vozni park od 30 autobusa bio sasvim dovoljan na dulji period.

Tip autobusa-za kružnu gradsku liniju bio bi dovoljan mali gradski autobus, a za ostale bi se trebalo dodatno promisliti.
I promišljanje o cijeni (nisam ekonomist niti upoznat sa stvarnim troškovima, pa je ovo vrlo okvirna procjena):

Dakle, 50M bi bilo za buseve, još 10M uzmemo za uređenje stanica, što ispada 60M. Na rok od 20 godina, to je 3M kuna po godini.

Uzmimo da poduzeće ima 100 zaposlenih s prosječnom bruto plaćom od 10000 kuna. To je godišnji trošak od 12M kuna.

Dalje, neka svaki bus dnevno prosječno vozi 15 sati prosječnom brzinom 40km/h, te troši 20l/100km, to nas dovodi do godišnje potrošnje od 1 752 000 litara goriva. Što uz cijenu od oko 5 kune dovodi do 8M po godini.

Iz ovoga vidimo da bi prosječni godišnji trošak na 20 godina bio 20-25M kuna.


Uzmimo, dalje, da je cijena mjesečnog radničkog pokaza 100 kn (100% isplativo svakome ko se vozi autom 10 km svaki dan samo u cijeni goriva) i da mjesečni pokaz uzme 10000 ljudi (zona pokrivanja gradskog prevoza je oko 70000 ljudi). To dovodi do godišnje zarade od 12M kn.

Dakle, godišnje sufinanciranje iz proračuna Varaždina i 5-6 okolnih općina iznosilo bi 8-13M kuna.

Godišnji proračun Varaždina iznosi 250M kuna.
Na kraju prilažem i moju viziju izgleda prigradskog željezničkog prijevoza na području Varaždinske i Međimurske županije, do čijih stanica bi vozile autobusne linije iz okolnih naselja.

Ako sam štogod zaboravio nek kolege forumaši slobodno pridodaju! :)
 

·
glavoč
Joined
·
7,714 Posts
Uuu, kako će ovo bit dobar topik! :master: :master:

Za početak samo pohvale za trud i tek jedna opaska koja se tiče autobusnog dijela, konkretno broja potrebnih autobusa. Naime, čini mi se da će teško biti postići prosječnu brzinu od 40 km/h, računajući na usporeni gradski promet i česta stajanja. Čisto za usporedbu, pulska 1-ica za jedan smjer (Šijana-Stoja) od 7.5 km ima predviđeno potrebno vrijeme od 25 min, što daje prosječnu brzinu od jedva 18 km/h. I mislim da je za nju dnevno rezervirano 5 autobusa. Dalje, 3-ka za 12.6 km ima predviđenih 40 min itd.. Tako da će se to vjerojatno trebati korigirati pa će za takav vozni red trebati ipak koji bus više.. :)
 

·
Banned
Joined
·
105 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Da li te linije cijelo vrijeme prolaze kroz naseljena mjesta?

Naime, linije u mojoj kalkulaciji, dužine 20ak kilometara, samo djelomično prolaze kroz naselja. Najsporije će definitivno ići u Varaždinu, gdje zbog semafora prosjećna brzina može teško biti iznad 20-30 km/h. Ali izvan samog Varaždina semafora gotovo da i nema, pa u naseljima se može voziti 60 km/h a izvan njih i 80/90 km/h. Zato sam kao prosječnu brzinu uzeo 40 lm/h, no lako je moguće da je u realnosti ona neostvariva. Isto tako, takt se lako može sa svakih 15 minuta smanjiti na 20 minuta, a za neke linije možda i više. :)
 

·
glavoč
Joined
·
7,714 Posts
Da li te linije cijelo vrijeme prolaze kroz naseljena mjesta?
Prolaze, u Puli sve gradske linije ostaju u samom gradu.

Naime, linije u mojoj kalkulaciji, dužine 20ak kilometara, samo djelomično prolaze kroz naselja. Najsporije će definitivno ići u Varaždinu, gdje zbog semafora prosjećna brzina može teško biti iznad 20-30 km/h. Ali izvan samog Varaždina semafora gotovo da i nema, pa u naseljima se može voziti 60 km/h a izvan njih i 80/90 km/h. Zato sam kao prosječnu brzinu uzeo 40 lm/h, no lako je moguće da je u realnosti ona neostvariva. Isto tako, takt se lako može sa svakih 15 minuta smanjiti na 20 minuta, a za neke linije možda i više. :)
Ma jasno, al računaj osim semafora i stajanje na stanicama (kad je gužva, ukrcaj može trajati i pola minute, nekad čak i više), pa prednost prolaska (teško da je bus stalno na glavnoj cesti) itd.. 40 km/h mi se čini dosta nerealnim..

Evo, uzet ću za primjer neke pulske prigradske linije, to je možda sličnije ovom varaždinskom sistemu.. Linija 25 Pula (s terminala na busnom preko centra i Gregovice) - Ližnjan - Medulin, sve skupa oko 14 km (od čega 5 kroz grad), predviđeno vrijeme opet 40 min (do polaska za nazad). Uzmimo da je ukupno 35 min, nek malo stoji na okretištu, al to je opet oko 25 km/h..

Inače, mislim da je takt od 20 min sasvim dovoljan za početak. Treba uostalom stvarati i navike. :)
 

·
free-lance
Joined
·
12,663 Posts
^^
Aleluja!

:bow::bow:

Živio nam Grof i nova dretva!

Eto dočekali smo i to.:) Sad možemo našim dragim gradskim&županijskim ocima pokazati free of charge što je gradski prijevoz a što integrirani:)
Vjerujem da će shvatiti.Prvo nešto oko potreba i trenutnog stanja:

- primjer iz prigradske zone:
Općina Sračinec od AP-a traži nove linije
http://www.evarazdin.hr/opcina-sracinec-od-ap-a-trazi-nove-linije/

-primjer iz grada i predgrađa
Busevi su prazni jer nitko ne zna kuda ili kada voze
http://www.regionalni.com/aktualno/novosti/2604-busevi-su-prazni-jer-nitko-ne-zna-kuda-ili-kada-voze

Kojom linijom javnog gradskog prijevoza se iz Jalkovečke ulice može doći u centar grada?

Na to vrlo jednostavno pitanje prosječan stanovnik Varaždina odgovor ne zna, a što je još gore, ne može ga dobiti na brz i jednostavan način, upozorava D. R. iz Varaždina.

Mrski okupatori
- Postojeći gradski prijevoz je postavljen i organiziran kao da je Varaždin okupirao mrski neprijatelj, pa je smišljen vrlo lukav način da se spriječi da se mrski okupatori gradskim busevima voze – duhovito je primijetio D. R.
...


Na prigradskim linijama busevi puni
Putnicima su trenutno na raspolaganju četiri linije javnog gradskog prijevoza. Nekadašnje linije 1 i 2 spojene su u jednu, a s Trga slobode voze prema Banfici, a potom idu sve do Optujske i Hraščice te se na Trg slobode vraćaju prolazeći kraj varaždinskog groblja. Linija 3 "pokriva" Zagrebačku ulicu, odnosno Biškupec, a potom putnike prevozi do POS naselja u Jalkovečkoj ulici, otkuda busevi prolaze kraj varaždinske bolnice i vraćaju se na Trg slobode. Posljednji autobus na toj liniji polazi u 14.40 sati, a na stajalištima u samom gradu rijetko se može vidjeti da netko čeka gradski autobus, baš kao i na liniji 1–2.

Za razliku od toga, na prigradskim linijama 5 i 6 traži se mjesto više. Linija 5 vozi kroz naselja Poljana Biškupečka, Jalkovec i Črnec, a linija 6 obuhvaća tri Kučana i Zbelavu. Autobusi na tim linijama polaze tijekom cijeloga dana, a koriste ih učenici, studenti i radnici.
Zanima li vas kada polaze autobusi i s kojih stanica, odnosno kojom linijom iz jednog dijela grada možete doći na drugi, informacije možete dobiti na brojeve telefona 042/200-470 i 066/304-304.
Odluka od prije VIŠE OD MJESEC DANA!
http://www.evarazdin.hr/novi-natjecaj-za-javni-gradski-prijevoz/


[
B]Novi natječaj za javni gradski prijevoz[/B]

Za najkasnije mjesec dana grad Varaždin će raspisati natječaj za dodjelu koncesije za javni gradski prijevoz.

Koncesionar će se izabrati u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, a ono što će grad tražiti od novog prijevoznika jest kvaliteta, opremljenost, znanje i iskustvo.

No, budući da su nejasni vozni redovi i loše organizirane gradske linije bile najveća manjkavost dosadašnjeg koncesionara, tvrtke Varaždin Bus ocjenjivat će se i taj dio ponude.

Pročelnik za komunal, Marijan Bakulić je u Gradskoj vijećnici upozorio kako je moguće da se na natječaj ne javi nitko, što bi dodatno zakompliciralo pitanje javnog gradskog prijevoza u gradu, budući da tvrtka AP ima tek privremenu dozvolu za obavljanje te djelatnosti.
Čekamo...
:eek:hno::popcorn:
U međuvremenu, Bogu hvala, ima i ljudi koji kuže cijelu problematiku pa su pokrenuli projekt integriranog javnog prijevoza na području VŽ i ČK županjie.
Idealno je to područje u HR za ostvarivanje takvog projekta zbog:

a) velike gustoće naseljenosti, broja stanovnika i dnevne migracije
b) razvijene mreže željezničkih pruga
c) relativno razvijene navike i kulture putovanja željeznicom

O tome možete čuti i vidjeti na filmiću koji je reportaža sa posjete SZZ Štajerskoj
reportaža sa kapital networka
http://www.kapital.tv/content/show/ContentId/13709Kad uhvatim malo više vremena osvrnem se na varaždinski gradski prijevoz i plan linija...

:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
1,082 Posts
Super za dretvu,ideje su za 5 :eek:kay: ,al ne vjerujem da bi naši izdvojili tolke pare za buseve i da bi se u skoroj budućnosti krenulo u takav veći projekt s upitnom računicom.

Mislim da bi bilo ok stavit i postojeće stanje u VŽ:
Može biti da su se u zadnje vrijeme malo popravili kaj se tiče redovnih i točnih dolazaka.Za razliku od prije sad svako malo u mom kvartu npr. prođe onaj vž gradski bus(baš bus :) ).
 

·
Registered
Joined
·
73 Posts
Super za dretvu,ideje su za 5 :eek:kay: ,al ne vjerujem da bi naši izdvojili tolke pare za buseve i da bi se u skoroj budućnosti krenulo u takav veći projekt s upitnom računicom.Može biti da su se u zadnje vrijeme malo popravili kaj se tiče redovnih i točnih dolazaka.Za razliku od prije sad svako malo u mom kvartu npr. prođe onaj vž gradski bus(baš bus :) ).
Ja se ne vozim njima pa ne znam, al većinu kombija od Vž bus-a uzeo je lizing...tak da je sad ostao koji iveco, a AP je uz 5 svojih isuzu-a unajmio jednog mastera i iveca od Grand toursa
 

·
glavoč
Joined
·
7,714 Posts
Super za dretvu,ideje su za 5 :eek:kay: ,al ne vjerujem da bi naši izdvojili tolke pare za buseve i da bi se u skoroj budućnosti krenulo u takav veći projekt s upitnom računicom.
Ovisi šta smatraš računicom. Ako pod njom podrazumijevaš pozitivno poslovanje od same djelatnosti, to zaboravi. :) Nijedan gradski prijevoz ne posluje pozitivno, ali je dio gradske infrastrukture.. :cheers:
 

·
free-lance
Joined
·
12,663 Posts
^^
Naravno.
Gradski prijevoz je kao vodovod ili plinovod. Može se i bez njega. Možemo se grijati na drva i ugljen a vodu imati iz bunara...ALI - puno je nekomfornije i neprimjereno 21. stoljeću. Kamoli gradu 21. stoljeća, još k tome najuređenijem u HR. Po svim pitanjima izuzev ovog.

Prema tome jednom će se MORATI osnovati gradska firma kao što imamo "varkom", "parkovi","termoplin","varaždinska tržnica", "gradski bazeni", "otvoreno pučko učilište"...

Sam razvoj događaja će ubrzati stvari. Naime kako će se stanovnici iz 1000 stanova na Grabanicama primjerice transportirati do dva kilometara udaljenog autobusnog kolodvora, dva i pol do korza ili do 3 i pol kilometara udaljenog željezničkog kolodvora?
A tek oni iz preko 200 socijalnih i POS stanova u Hrašćici? Oni imaju blizu 5 kilometara!
Da ne spominjemo od Varaždina (ex općina VŽ) umjetno otrgnute lokalne zajednice kao Trnovec ili Kneginec...


Biciklima? Budimo ozbiljni...
 

·
glavoč
Joined
·
7,714 Posts
Sam razvoj događaja će ubrzati stvari.
Hoće. Ali mi se čini ne onako kako bismo svi željeli - ono, sutra starta JGP sa 6 linija i frekvencijom 15-20 min na svakoj - nego polako i postepeno, praktički neprimjetno.. Prvo linije (to bi jedino moglo ići odmah), pa malo po malo pošteni busevi, pa još teže pojačavanje frekvencije (sa početnih vjerojatno 45-60 min).. Mislim, tako to obično ide.. Evo, imamo SB kao najfriškiji primjer..
 

·
free-lance
Joined
·
12,663 Posts
Hoće. Ali mi se čini ne onako kako bismo svi željeli - ono, sutra starta JGP sa 6 linija i frekvencijom 15-20 min na svakoj - nego polako i postepeno, praktički neprimjetno.. Prvo linije (to bi jedino moglo ići odmah), pa malo po malo pošteni busevi, pa još teže pojačavanje frekvencije (sa početnih vjerojatno 45-60 min).. Mislim, tako to obično ide.. Evo, imamo SB kao najfriškiji primjer..
Nekoliko faktora me čini blagim optimistom da će ipak kroz godinu dvije to pitanje na pravi način doći na dnevni red

- prvo, aktivnosti saveza za željeznicu i potpisani ugovori o integriranom javnom prijevozu

- drugo, aktualna situacija u firmi AP Varaždin, koji je, nemojmo zaboraviti - firma u stečaju, s problemima trenutno pometenima pod tepih.
Jednom će vjerovnici morati naplatiti svoje. Naime trenutni način poslovanja je vrlo inventivan. Autobusi (novi) su u fiktivnom vlasništvu raznih privatnih firmi koje onda rentaju te iste autobuse AP-u. I slično. Na duži rok teže održivo.
Nemojmo isto tako zaboraviti da je prirodni položaj i ogromna gustoća naseljenosti(za HR prilike) IDEALNA za razvoj gradskog i prigradskog prijevoza u Varaždinu, a to je uostalom i razlog što je svo ovo vrijeme , zadnjih nekoliko desetaka godina, javni prijevoz od svih većih gradskih aglomeracija u HR jedino u VŽ bio predmet ISKLJUČIVO(!!) tržišnog načina poslovanja! tako je firma AP varaždin zapravo zablokirala dalji suvremeni razvoj prijevoza , orjentirajući sve na sebe (bez integriranosti) i prema isključivom načelu profita. Zamislite čak i u socijalizmu imali smo američki sistem!!

- treće - skora promjena vlasti u državi a potom i u samome gradu.Obzirom da je većina gradskih projekata napravljena , nova se vlast mora nečime pozabaviti. I što nam je od većih stvari ostalo za napraviti? - gradski prijevoz i...veleučilište, sveučilište (kampusi),državni arhiv, hotel, kongresni centar i to je to. Od tih projekata samo je gradski prijevoz isključivo u gradskoj domeni , ostalo je ili JPP ili u suradnji sa državom (arhiv).
 

·
Registered
Joined
·
500 Posts
Ovisi šta smatraš računicom. Ako pod njom podrazumijevaš pozitivno poslovanje od same djelatnosti, to zaboravi. :) Nijedan gradski prijevoz ne posluje pozitivno, ali je dio gradske infrastrukture.. :cheers:
U našem primjeru(vž i okolna mjesta) bi prijevoz morao formirati tako da posluje pozitivno , to bi trebao biti drugi cilj odmah nakon prijevoza. Svaka budala može otvoriti firmu koja bude nerentabilna, a rijetki mogu voditi firmu rentabilno. I otkud vam to da varkom/termoplin/hep posluju u minusu? Istina bog da je kod nas to još uvijek socijalna kategorija.
 

·
Banned
Joined
·
105 Posts
Discussion Starter · #15 ·
U našem primjeru(vž i okolna mjesta) bi prijevoz morao formirati tako da posluje pozitivno , to bi trebao biti drugi cilj odmah nakon prijevoza. Svaka budala može otvoriti firmu koja bude nerentabilna, a rijetki mogu voditi firmu rentabilno. I otkud vam to da varkom/termoplin/hep posluju u minusu? Istina bog da je kod nas to još uvijek socijalna kategorija.
Zašto bi poslovanje, u kojem grad djelomično plaća gradski prijevoz, bilo nerentabilno stanje? Pogotovo ako je gradu (građanima) u interesu da postoji gradski prijevoz-jer grad raspolaže upravo novcem građana i ulaže u stvari koje građanstvu donose korist.

Recimo, smanjenje obima prometa i broja parkirališnih mjesta u jezgri je u interesu grada. I zato se novac od "kazne" za okupiranje prostora i nagrđivanje izgleda-parkirne karte ulaže u rješenje problema-javni gradski prijevoz, koji eliminira potrebu za tolikim brojem parkirališnih mjesta i smanjuje prometnu gužvu. :)

Nadalje, beneficija postojanja organiziranog prijevoza je manji obim automobilskog prometa-što smanjuje troškove održavanja prometnica i otklanja potrebu povećavanja kapaciteta prometne mreže-što predstavlja također velike troškove. I tako dalje...

Iz toga vidimo da je djelomično financiranje javnog prijevoza iz gradskog prijevoza razumljiva stvar-koja na kraju donosi nematerijalni i materijalni (u vidu štednje na drugim područjima) dobitak gradu i njegovim građanima.
 

·
free-lance
Joined
·
12,663 Posts
Meni ih nije nimalo žao. Naime to nisu autobusi, već dostavna vozila s namontiranim sjedištima. Nek im je sa srećom i nek idu s Bogom:)

Još jedna crtica vezana uz gradski promet. Ovih dana i sami ste vidjeli kakvo je vrijeme. Koliko začudnih prizora biciklista s kišobranima, vrećicama na glavama i tome slično:nuts: I po najvećem pljusku snijega i po desetak centimetara snijega na kolniku. Ne moram niti spomenuti koliko je to opasno, nesigurno, zapravo suludo! Malo sam fotografirao tih dana i nema fotke na koju mi nije uletio biciklist...
Treba li nam pravi gradski prijevoz? I više nego hitno!!
 

·
Registered
Joined
·
99 Posts
Tu se definitivno slažem s tobom jer je stvarno suludo ići s biciklom negdje bilo po kiši ili ovakvom snijegu uz neočiščene biciklističke staze.
Po lijepom vremenu Varaždin je super za bicikl jer ima puno biciklističih staza no kada ti grtalica nabaca snijeg na biciklističku stazu ili nogostup definitivno si ograničen s biciklom.

Zato se slažem da bi nam pravi gradski prijevoz(u punom smislu te riječi) došao kao as na desetku.
 

·
Registered
Joined
·
73 Posts
@Trrevor- istina da nisu autobusi, al tu je problem da su ljudi ostali bez posla, pola ih je uzeo AP, a za ostale niko ni ne pita, a kamoli tek da dobe ono što potražuju.Žalosno, al mislim da niti neće dobiti...
Kad vidim po ovom vremenu ljude na biciklu pitam se koji vrag im neda mira, pogotovo tim starčekima.Kad se slupaju opet budu krivi cestari jer nije očišćeno, a ne misle da bicikl nije za snijeg...
 

·
free-lance
Joined
·
12,663 Posts
^^
Dobrih šofera na tržištu uvijek fali...

A o firmi "AP varaždin" dalo bi se na dugačko i široko. Meni nije jasno kako je nekima dozvoljeno poslovati s blokiranim računom i ogromnim dugovima a nekim drugim prijevoznicima se ne tolerira niti minus od 1000 kuna na računu! To kaj se događa u prijevozničkom biznisu je strahota!

No...mi građani samo želimo normalan PRAVI gradski prijevoz i to je sve. Ostalim pitanjima nek se bave sudovi...

Najčešće ti starčeki i bakice jednostavno nemaju izbora! Moraju biciklom! Teško je doći iz malo udaljenijih djelova grada ili okolnih prigradskih naselja u centar pješice, naročito njima.
 
1 - 20 of 212 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top