SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
1741 - 1760 of 1768 Posts

·
Rough'n'tough
Joined
·
11,577 Posts
Quality food products: European Commission approves Bulgarian Роле Трапезица as a new TSG

netinfo.bg

The European Commission has approved the addition of a new Bulgarian quality food product to the register of Traditional Speciality Guaranteed (TSG). The name ‘ Роле Трапезица’ (Role Trapezitsa) of this unique Bulgarian product is derived from ‘Trapezitsa’, the name of a historical hill in Veliko Tarnovo, the old imperial capital of Bulgaria.

‘Role Trapezitsa’ is a pressed, raw dry-cured meat product prepared from chilled or frozen pork collar and a mixture of salt and natural seasonings (black or white pepper and garlic) stuffed into a casing made of bovine blind gut or collagen and netting and bound with twine. This soft and succulent meat is characterized with an exceptional taste and flavour.

The denomination will be added to the list of more than 1,200 products already protected. More information: webpages on quality products and DOOR database of protected products.
http://europa.eu/rapid/press-release_MEX-14-0904_en.htm
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Стартира изграждането на Регионалното депо за твърди битови отпадъци
19 септември 2014 13:10 | Мариета Стоянова |


© DarikNews.bg
Стартира изграждането на Регионалното депо за твърди битови отпадъци, което ще обслужва шест общини на територията на областта - Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Стражица, Златарица и Велико Търново. Символична първа копка на обекта ще бъде направена в началото на октомври, съобщи началникът на отдел "Околна среда" в община В. Търново Зорница Кънчева. Общата стойност на проекта е около 33 млн. лв., осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на Република България.

“Това е най-голямата инвестиция за нашия регион по Оперативна програма “Околна среда“, която ще реализираме до края на 2015 година, съобщи кметът на В. Търново Даниел Панов. Той припомни, че проблемите с депонирането на битовите отпадъци в региона датират от далечната 1995 г. В шестте съседни общини през 1998 г. бе създадено сдружението „За чисти селища“, което обединява усилията на местните общности за търсенето на екологосъобразни и устойчиви решения. До проекта за регионална система за управление на отпадъците се стигна с компетентната помощ и съдействие на държавните институции, и най-вече Областната администрация и Министерството на околната среда и водите с Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново, подчерта Панов.

„Проектът е резултат на добрата екипна работа на местните администрации с подкрепата на общинските съвети, неправителствени организации и бизнес партньори. След направените проучвания, бе избрана площадката в Шереметя, за което получихме разбирането и подкрепата на месните хора, за което искам специално да им благодаря. Очакваме с изграждането на регионалната система за управление на отпадъците да решим проблемите с битовите отпадъци за над 170 000 жители за следващите 20 години. Намереното решение е финансово изгодно, тъй като можем да гарантираме пред жителите на региона, че местните власти няма да допуснат повишаване на местния данък за събиране и транспортиране на битови отпадъци. Очакваме избраните изпълнители за изграждането на новото съоръжение да свършат добре своята работа и след една години да можем да се поздравим с модерна и ефективно функционираща регионална система за битови отпадъци, осигуряваща работа и постоянна трудова заетост на 51 човека“, каза още кметът на В. Търново.

Стартирането на инвестиционния проект стана възможно благодарение на широкото участие на експерти, еколози, проектанти, инженери, строители и общественици, които наброяват над 1000 човека през последните 15 години, както и над 50 организации и институции - участници в планирането и съгласувателните процедури.

Всички шест общини в региона ще инкасират значителни ползи от спестените средства, които сега плащат като санкции поради липсата на система за съхранение на битовите отпадъци и допълнителни разходи, свързани с тази дейност, допълни горнооряховският кмет инж. Добромир Добрев. С реализирането на проекта теренът на сегашното сметище в Горна Оряховица, което попада в района на крепостта Раховец, ще бъде освободен и рекултивиран. Това ще даде възможност да започнат археологически проучвания и възстановяване на крепостта. След затрапване и залесяване на терена, в района може да бъде изграден и парк, каза още инж. Добрев.

www.dariknews.bg
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
8% ръст на туристите отчитат във В. Търново
17 септември 2014 12:29 | Дарик Велико Търново |

Чуй още от Дарик Велико Търново

Значителен ръст на туристите във Велико Търново регистрира от началото на годината Регионалният исторически музей. Дъждовното лято докара катастрофален спад на почиващите по Черноморието, но се оказа благоприятно за старата столица. „През първите 8 месеца на годината отчитаме около 8% повече посетители, спрямо същия период на миналата година”, каза директорът на музея Иван Църов. Емблематичният за Велико Търново Царевец продължава да се радва на най- голям интерес. 181 535 души са разгледали крепостта до края на август. „Това е с 9 хиляди повече от миналата година”, пресметна Църов.

Ръст е регистриран и при посетителите на Музей „Възраждане и учредително събрание”. „Въпреки това не съм напълно доволен, защото става дума за уникална по рода си експозиция, която заслужава още по- голям интерес”, категоричен е директорът на РИМ. Заради кризата в Украйна е отчетен лек спад в броя на руските туристи. За сметка на това все повече американци и швейцарци проявяват интерес към търновските забележителности.

Добрата новина е значителното увеличение на българските индивидуални посетители. Регионалният исторически музей е в готовност да посрещне традиционния поток от туристи за Деня на независимостта на България. „Всички обекти ще бъдат отворени в обичайното работно време, но този път входът няма да е безплатен”, каза Църов.

www.dariknews.bg
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Златни накити и парчета от стенопис откри Хитко Вачев в средновековен манастирски комплекс
10 октомври 2014 12:30 | Мариета Стоянова |

Златни накити и парчета от стенопис откри Хитко Вачев в средновековен манастирски комплекс


Проф. Хитко Вачев показва на премиера разкопките на обекта.

Златни накити и парчета от стенопис откри великотърновският археолог проф. Хитко Вачев, който проучва неизвестна до момента средновековна църква с манастирски комплекс. Обектът се намира в най-източната част на квартала край Царевец, известен като „Френкхисар”. Археологът е убеден, че е открил един от трите Богородични манастира от столичния период на Търновград.

Проф. Вачев и неговият екип работят на мястото от месец. Открили са златен пръстен с инкрустиран и обработен до съвършенство аметист, масивни златни обеци и златно копче от дреха. Накитите са излезли при разкопките на зидана гробница, разположена в притвора на църквата. Проф. Хитко Вачев предполага, че бижутата вероятно са принадлежали на знатна дама, свързана с царския двор. Златна обеца е намерена и в гроба на мъжки индивид, за който се предполага, че е военначалник от Асеневата династия. До момента са разкрити осем гроба от 13 и 14 век.

„Нактитите доказват идеята, че манастирът, който е строен през втората четвърт на XIII век, е един от Богородичните манастири около Търново и именно той е описани в „Похвално слово за Евтимий“ от Григорий Цамблак. Затова вече мога да го наричам „Успение на Св. Богородица”, каза археологът.

От началото на разкопките на обекта са открити още два стенописни слоя от XIII и от XIV век, над 700 фрагмента от мозаечно изображение на Св. Богородица, изработено от стъклени плочки и полускъпоценни камъни.

Другата голяма находка са парчета от стенопис с фрагментиран надпис, на който личи думата “цар”. Върху него вече работи проф. Казимир Попконстантинов, който е преподавател във ВТУ и се занимава с разчитането на старобългарски надписи.

20 метра е дължината на църквата, в която Хитко Вачев работи заедно с колегата си Илиян Петракиев, зам.-ръководител на експедицията, с реставратора Петър Първанов и още работници. „Най-малко 10 години ми трябват, за да отговоря на въпросите, които изникнаха, откакто копая тук. А и църквата е имала няколко преустройства, които предстои да бъдат уточнявани”, коментира Хитко Вачев. Той започна проучването на обекта с 20 000 лв., осигурени от Министерството на културата. Но за довършване на дейностите през този археологически сезон са необходими още 30 000 лв. При посещението си във В. Търново на 22 септември служебният премиер проф. Георги Близнашки разгледа разкопките и обеща съдействие за осигуряване на нужните средства.

www.dariknews.bg
 

·
Registered
Joined
·
2,566 Posts
Направиха първа копка на Регионалното депо в ШереметяПърва копка на изграждането на Регионалното депо за твърди битови отпадъци в Шереметя направиха днес зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова и кметовете на Велико Търново Даниел Панов и на Горна Оряховица Добромир Добрев. Модерната система за депониране ще обслужва шест общини на територията на областта - Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Стражица, Златарица и Велико Търново.

Общата стойност на проекта е 33 463 000 лв., осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на Република България. “Инвестиционният процес за изграждането на депото ще разреши един от дългогодишните екологични проблеми на шестте общини”, каза великотърновският кмет Даниел Панов. По думите му това е най-голямата инвестиция за региона по Оперативна програма “Околна среда”, която ще се реализира до края на 2015 г.

Проблемите с депонирането на битовите отпадъци в региона датират от далечната 1995 г. В шестте съседни общини през 1998 г. бе създадено сдружението „За чисти селища“, което обединява усилията на местните общности за търсенето на екологосъобразни и устойчиви решения. До проекта за регионална система за управление на отпадъците се стигна с компетентната помощ и съдействие на държавните институции, и най-вече Областната администрация и Министерството на околната среда и водите с Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново, подчерта Панов.

След направените проучвания, бе избрана площадката в Шереметя, за което получихме разбирането и подкрепата на местните хора, за което искам специално да им благодаря, добави кметът. Очаква се с изграждането на регионалната система за управление на отпадъците да бъдат решени проблемите с битовите отпадъци за над 170 000 жители за следващите 20 години. Изграждането на новото съоръжение ще осигури работа и постоянна трудова заетост на 51 човека, каза още Даниел Панов.

Това е един от 19-те проекта, които се изпълняват в момента по Оперативна програма “Околна среда”, посочи зам.-министър Атанаска Николова. Добрата организация и диалог между нас, кметовете на шестте общини, доведе до финала на този мащабен проект, каза кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Стартирането на инвестиционния проект стана възможно благодарение на широкото участие на експерти, еколози, проектанти, инженери, строители и общественици, които наброяват над 1000 човека през последните 15 години, както и над 50 организации и институции - участници в планирането и съгласувателните процедури. Всички шест общини в региона ще инкасират значителни ползи от спестените средства, които сега плащат като санкции поради липсата на система за съхранение на битовите отпадъци и допълнителни разходи, свързани с тази дейност.
dariknews.bg
 

·
Registered
Joined
·
65 Posts
Най-големият парк в региона ще струва 1,8 млн. лв. и ще е готов за 4,5 месеца

Публикувана в брой: 195 / 2014-10-14
Видяна: 2659 пъти
Тодор Зеленков​

Тодор Зеленков: „Ще направя на Света гора игрища, зони за отдих,
стени за катерене и фитнеси на открито”

ЗА РЕКОРДНИЯ СРОК ОТ 4, 5 МЕСЕЦА ХЪЛМЪТ СВЕТА ГОРА ЩЕ СЕ
ПРЕВЪРНЕ В НАЙ-ГОЛЕМИЯ ГРАДСКИ ПАРК В ЦЕНТРАЛНА СЕВЕРНА
БЪЛГАРИЯ. Харизматичното място, където е действала прочутата
Търновска книжовна школа, а самата пророчица Ванга посочва като
територия с голяма енергийна концентрация, е с площ от над 530 дка.

Обновлението му става по проект на Оперативна програма „Регионално
развитие”, като за Света гора са предвидени 1, 8 млн. лв. Изпълнител
на обекта е най-голямата компания у нас за осветление и инженеринг,
свързан с него - горнооряховската „Хит”. Тя вече създаде истинско
бижу в парк „Дружба” във Велико Търново, а преди няколко години
нейни екипи преобразиха и градския площад на Лясковец.

Две фирми участваха в публичната обществена поръчка за обекта.
Освен „Хит” ООД на бизнесмена Тодор Зеленков в процедурата
участва и ДЗЗД „Инженеринг”, в която влиза и фирмата „ВТ
инженеринг”, правила площада пред Царевец, чието изпълнение се
оказа доста некачествено.

В крайна сметка обаче Зеленков печели с двойно повече точки по
отношение на техническата спецификация и изпълнението, давайки
по-кратки срокове и последваща поддръжка на целия комплекс.
Офертата на конкуренцията е била с около 100 хил. лв. по-ниска, но
по втория критерий, обхващаш техническите изисквания, „Хит”
получава пълните 100 точки срещу 50 на опонентите им.

„Ще изпълним срока си за ремонт от 4, 5 месеца от момента на
подписването на договора, фирмата ми има история и принципи и
всеки може да прецени как се е справяла”, бе категоричен вчера
Тодор Зеленков.
Паркът ще се превърне в една от най-посещаваните територии, сочи
проектът на фирмата за дизайн и ландшафтна архитектура „Дила 1” на
архитектите В. Шахънов и М. Сариев, които проектираха новата визия
на зелената площ.

Значителна част от средствата отиват за оформяне на подходи към
парка откъм градската галерия „Борис Денев”, университета, кв.
„Света гора” и мотела, както и за изграждането на места за паркиране.
Идеята е повечето посетители тук да са предимно млади хора, които
желаят както да отдъхнат, така и да спортуват. За по-възрастните пък
са предвидени кътове за отдих и пикници.

Обновлението ще подчертае всички предимства, които има Света гора,
разположена на 208 м средна надморска височина по склоновете на
красивите проломи и меандри на р. Янтра. Планира се цялостната
подмяна на алейната мрежа и растителността. Новата визия на парка
ще включва няколко отделни къта.

ФУТБОЛНО ИГРИЩЕ И НЯКОЛКО ПИСТИ ЗА РОЛЕРИ И СКЕЙТБОРД са
основна част от новите атракции, които ще привличат младите. Уреди
за фитнес на открито, мултифункционален улей и изкуствена стена за
катерене допълват предложенията за релакс на открито.

На Света гора ще може да се играе и футбол на малки вратички, тъй
като проектът предвижда и възстановяване на игрището. То ще е с
размери 20 на 40 метра, уточни Зеленков. Създава се и малък парк с
атракции за домашни любимци, каза още той.

Парите отиват и за направата на две чешми. На по-късен етап
проектът предвижда възстановяването на култовото в миналото
виенско колело, от което се виждаше целият район.


Стилян НАЙДЕНОВ​
http://www.borbabg.com/?action=news&news=38051
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Бившата баня на ул. “Ниш” става компютърен център
Публикувано на 17 октомври 2014 в 12:30

През март догодина ще приключи новата трансформация на бившата баня.Бившата баня, която беше и телефонна централа, и пощенска станция на ул. “Ниш” във Велико Търново, минава през поредното си превъплъщение. Усилените ремонти, които вървят на сградата от няколко месеца, предизвикват любопитството на хората от околните жилищни блокове и фирми.
Новият собственик на сградата е българо-германска фирма, специализирана в обработка на данни и аутсорсинг на информационни процеси. От компанията потвърдиха, че те правят реконструкцията и местят там офисите си.
Трансформацията на старата баня е повече от любопитна. БТК продаде две от емблематичните си сгради във Велико Търново на 24 юли 2009 г. на “Александров и син – 99” ЕООД. Сградата с часовника в центъра на Велико Търново и телефонната централа на ул. “Ниш” над областната болница бяха купени от бизнесмена Цанко Александров, известен с прозвището Бобъра, за 2 млн. лв. На 4 септември 2013 г. Александров продаде сградата на ул. “Ниш” на българо-германската фирма за малко над 1 милион лева. Тя е с площ от 1640 кв.м, разположена върху 3 декара общински парцел.
“Имах намерения да правя от сградата казино или верига за бързо хранене, после смятах да я трансформирам в учебен център с общежитие, но кризата ме отказа от тези планове. Дълго време се мъчих да я продам. Имах много проблеми с опазването й, изкрадоха всичко – кабели, водопроводи, даже лично съм залавял крадци”, разказа пред “Янтра ДНЕС” Цанко Александров.
От фирмата заявиха, че обектът им ще е окончателно готов най-вероятно през март догодина, ако ремонтните дейности се движат по план. Сградата се преустройва в офиси, заведение за обществено хранене, спортен център и учебен кабинет. Сградата и терена около нея ще бъдат възстановени и пригодени за ползване от гражданите.
За сега под ключ в изчакване на по-добри времена е сградата с часовника в центъра на Велико Търново. Тя също се продава. Александров твърди, че е имало германски и български кандидат-купувачи, но оферираната от тях цена била ниска. Зданието е строено преди повече от седем десетилетия и в него се е помещавала Българската народна банка. Пететажната сграда е с 1380 кв.м застроена площ, към нея има още 330 кв.м земя. Цанко Александров все още не се е отказал да прави от имота, включително с трите съседни къщи, които също са негова собственост, административно-търговски център. Преди две-три години правихме разчети колко ще струва ремонтът и реконструкцията и грубите изчисления показаха, че се надхвърлят 3,5 милиона евро и засега сме стопирали начинанията, коментира бизнесменът.
Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Търновци теглят депозитите си, инвестират в имоти
17 октомври 2014 14:13 | Йоана Миланова |

Великотърновци масово инвестират в недвижими имоти. Това каза Милена Иванова, управител на брокерска фирма в старата столица. „Пазарът е динамичен и именно ситуацията с банките принуди хората да се обърнат към агенциите за недвижими имоти, търсейки вариант да вложат средствата си. Голяма част от тези, които разполагат с депозит, са уплашени за парите си и от предпазливост предпочитат да купят малък апартамент, който да отдават под наем”, каза Иванова.

Голям интерес към недвижимите имоти се наблюдава през последните три месеца. Предпочитат се завършени едностайни и обзаведени апартаменти, ново строителство, които веднага могат да се ползват. Младите семейства избират панелките, защото за по- малко средства си купуват по- голямо жилище.

„Почти няма в продажба ново строителство, което да е завършено и да има издаден акт 16, заради бума преди години. Сега хората се притесняват да купят жилище без издадени всички документи от страх да не остане незавършено. Това от своя страна ограничава възможностите за избор”, посочи управителят на агенцията за недвижими имоти.

Наблюдава се покачване на цените. Завършените малки, качествени имоти вече са доста солени, защото търсенето е по- голямо от предлагането.
Продължава интересът към селските имоти, особено в Самоводене, Беляковец, Хотница, Присово и Малки чифлик. „Причините са цената, добрата комуникация и удобният транспорт. Хората търсят спокойствието, съчетано с бързия достъп до града. Липсата на достатъчно паркинги във Велико Търново също провокира клиентите да предпочитат жилища в селата. Те търсят къщи, които сами да ремонтират, но на по- ниска цена”, каза Милена Иванова.

По нейни думи ситуацията с чужденците също е динамична. „Голяма част от англичаните, заселили се в селата, които не са добре защитени, разбраха, че животът в България далеч не е лесен и отново се обърнаха към нас този път, за да продават”, допълни тя. Същевременно, все повече руснаци проявяват интерес към търновските имоти. Те се установяват трайно, като работят по интернет. Белгийците и холандците пък предпочитат жилища в старата част на града, за да ги използват по време на ваканциите си.

Все повече българи от по- далечните региони на страната идват във Велико Търново. Хора от Силистра, Видин, Габрово, Севлиево, Омуртаг, Исперих и Шумен търсят в старата столица по- добра перспектива.

„Работата с клиентите е истинско удоволствие, но може да бъде и голямо изпитание за нас. Има такива, които знаят какво искат. Други пък заявяват далечни от възможностите им желания. В такъв случай, ние се стараем да ги насочим как най- правилно да вложат парите си”, сподели Милена Иванова.

www.dariknews.bg
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Зелена светлина за бъдещ електробусен транспорт във Велико Търново

Публикувана в брой: 208 / 2014-10-31
Видяна: 581 пъти

Съветниците утвърдиха продажбата на старото тролейбусно депо

СЛЕД ПОЛОВИНЧАСОВИ ДЕБАТИ С 27 ГЛАСА „ЗА” ТЪРНОВСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ РАЗРЕШИХА ПРОДАЖБАТА на старото тролейбусно депо и с това на практика дадоха зелена светлина на бъдещ електробусен транспорт в старата столица.
По думите на кмета Даниел Панов общинската администрация ще изготви още в началото на следващата година проект, с който ще кандидатстваме пред европейската програма „Транспорт” за електробусен превоз. Против продажбата на депото бяха едва четирима съветници от БСП, които поискаха точката да се отложи, а решението да бъде предшествано от широка публична дискусия. Според тях е необходимо местният парламент да вземе нарочно решение, че остава в историята тролейбусният превоз, който на практика не се осъществява от 2008 г.
„Без такова решение ние де факто правим през задния двор същото, но не го заявяваме категорично. Дано в тези тежки денивелации на Велико Търново да функционира нормално този електробусен транспорт, дано това да стане в обозримо бъдеще, да е по-удобно, а трасетата да са по-дълги, понеже няма да има жици”, коментира Стоян Витанов от левицата. По думите му това, че на практика кметът не казва в прав текст, че повече във Велико Търново няма да има тролейбуси, е... байпас!
ПРЕДИ ГЛАСУВАНЕТО ДАНИЕЛ ПАНОВ БЕ КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ ПРОДАЖБАТА НА БИВШЕТО ТРОЛЕЙБУСНО ДЕПО НЯМА НИЩО ОБЩО С ИНВЕСТИЦИИТЕ, които ще се случат в община Велико Търново по транспортната инфраструктура. Градоначалникът припомни, че в приетия интегриран план за градско развитие е планиран екологично чистият и два пъти по-евтин електробусен транспорт. За него плюс изработване на цялостна софтуерна система, която ще се управлява от общината, са заложени малко над 10 млн. лв. Кметът допълни още, че европейската програма, по която старата столица ще кандидатства за електробуси, се очаква да бъде открита към края на следващата година. Фактът, че в плана имаме заложена нова транспортна инфраструктура, означава, че няма да чакаме одобрение, а директно ще получим финансиране, още повече че в новия програмен период Велико Търново попада вече в т. нар. „втора група” градове, мотивира се Даниел Панов.
„НАПРАВИЛИ СМЕ ДОСТА ПРОУЧВАНИЯ И СОНДАЖИ С ДРУГИ ОБЩИНИ, КАТО СОФИЯ, ВАРНА И БУРГАС, които в предния програмен период имаха възможност да кандидатстват. Тогава алтернативата за такъв транспорт пред нас не беше на дневен ред. При нас идваха много представители на фирми, които предлагат електробуси. Знаете, че в София има тестов такъв, който ще се движи до края на годината. Ние сме заявили участие също да го тестваме”, увери градоначалникът и така успя да убеди колебаещите се съветници извън групата на БСП да подкрепят решението. Панов призна, че е имал притеснения заради неравния релеф на болярския град, но по думите му кондензираните батерии, които захранват електробусите, се подготвят съобразно самия релеф и дали той е равнинен или наклонен.
„Имаме много материали, събрани в администрацията, специално за зарядните устройства, както и за станциите, които не са големи по обем съоръжения. Става дума за малки по обем парцели, има начална и крайна станция, така че съобразно плана за развитие ще кандидатстваме за електробусна мрежа. Тя има много преимущества за нашия град, тъй като може да се движи и в малките улички, където електробусите ще са от десет- до петдесетместни”, коментира още Панов.
Пред съветниците той припомни, че специална общинска комисия е излязла с решение за демонтирането на тролейбусната надземна инфраструктура, която е бракувана. По думите му средствата за евентуалното й обновяване ще са повече от необходимите пари за реализирането на електробусния транспорт.
САМОТО ДЕПО, ЗА КОЕТО ВЧЕРА СЪВЕТНИЦИТЕ РАЗРЕШИХА ДА БЪДЕ ПРОДАДЕНО, СЕ НАМИРА В ДЪЛГА ЛЪКА, не е голям терен, а в него има тягова станция, от която са останали само трансформатори. Стълбовете засега няма да се продават, още повече че на тях има улично осветление, обясни и общинският експерт по транспорта Ивайло Дачев. Той припомни, че през есента на 2008 г. тролейбусната мрежа е изключена заради строежа на „Качица”. Макар и прекъсната обаче, досега се поддържа напрежение заради защита от кражби. Мрежата обаче е крайно амортизирана, не са проведени основни ремонти, а миналата седмица след обилния снеговалеж от нея буквално пада участък от близо километър по протежението на пазара към стадион „Ивайло”. Според Дачев бъдещите електробуси ще се зареждат за седем минути, след което ще могат да изминават 25 км. Станцията за зареждане пък вероятно ще се ситуира на ул. „Н. Габровски” N 70, на мястото на старата тягова станция за тролейбусите.
По повод отрицателната позиция на БСП председателят на Общинския съвет Ашиков коментира: „Може би ще поискате да върнем и парните локомотиви…”

Елена ЧАМУРКОВА

www.borabg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
КМЕТЪТ ДАНИЕЛ ПАНОВ ИЗПЪЛНИ ОЩЕ ЕДИН СВОЙ АНГАЖИМЕНТ - ЗАПОЧВА РЕМОНТА НА ЮЖНИТЕ ЗАЛИ НА СТАДИОН „ИВАЙЛО”

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов изпълнява още един свой значим ангажимент, поет пред спортните клубове, специалисти и обществеността на града и общината - стартира ремонтът на Южните зали на стадион „Ивайло”.
Със сериозни усилия и постоянство пред няколко правителства господин Панов успя да представи и защити проект, който ще позволи значително да се увеличи комфорта и да се подобрят условията за провеждане на тренировки, както и за провеждане на състезания в Южните зали на стадион „Ивайло”.В ранните сутрешни часове започна демонтирането на дограмата в залата по художествена гимнастика. Договорено е с изпълнителите е в рамките на работния ден да се монтира новата дограма на мястото на свалената, така че тренировъчния процес да се нарушава колкото се може по-малко, информира управителят на ОП "Спортни имоти и прояви" ВТ- Петко Павлов. Също вчера пристигнаха и част от материалите за топлоизолацията, чието поставяне започва от днес.

Проектът за реконструкцията на южната част от стадиона е на архитект Анелия Димова. Той предвижда топло и хидроизолация, подмяна на дограмата, газифициране на залите, вътрешен ремонт на помещенията, смяна на осветлението с енергоспесяващо. Закритата лекоатлетическа писта също ще претърпи сериозна реконструкция, като ще бъде отлята и нова настилка.

Средствата за ремонта в размер на 2 170 000 лева с ДДС са отпуснати от Министерство на младежта и спорта.

Facebook Publication
 

·
-----------
Joined
·
17,089 Posts
Погребение на висш духовник в манастир под Царевец разкри проф. Хитко Вачев

Археологът извади 145 грама злато само това лято

ПОГРЕБЕНИЕ НА ВИСШ ДУХОВНИК РАЗКРИ СЪВСЕМ В КРАЯ НА АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ СИ СЕЗОН ПРОФ. ХИТКО ВАЧЕВ. Това лято той работи на нов обект в подножието на хълма Царевец, където започна да изследва манастир. Според предварителните прогнози този манастир е посветен на Богородица. За два месеца професорът и неговият екип успяха да разкопаят храма и да проучат 18 погребения. С последните открития на археолога обектът със сигурност ще попадне в топ 3 на най-интересните обекти от това лято.
Гробът на висшия духовник е в притвора на църквата. Под главата на погребания археолозите са намерили тухла с надпис. Надписът вече е разчетен от проф. Казимир Попконстантинов, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и най-големият специалист в разчитането на старобългарски надписи. „Надписът е граматически правилно изписан и калиграфски е изключително красиво оформен. Разчетохме 1 - 4 стих от първа глава на Евангелието на Йоан. Защо точно този текст, тепърва предстои да разберем. Една от теориите ми е, че погребаният може да се е казвал Йоан”, обяснява проф. Хитко Вачев. След това уточнява, че подобна погребална практика се свързва само с висши духовни санове в църквата, затова е напълно възможно да става дума за архимандрит или митрополит. Тезата на археолога се потвърждава и от факта, че близо до гроба той е успял да попадне на ниша, стенописана и предназначена в нея непрекъснато да гори кандило. Което пък е практика само за манастирски комплекси. „Обмислях и теорията погребаният да е патриарх, но в Бориловия синодикт нямаме патриарх с името Йоан, затова не искам да бъда категоричен, докато не довършим и лабораторните проучвания”, каза вчера археологът.

Възстановка на мозаечната икона на Света Богородица


ОЩЕ ЕДИН ИНТЕРЕСЕН ГРОБ Е ИЗЛЯЗЪЛ В КРАЯ НА СЕЗОНА И ТОЙ Е НА МЪЖКИ ИНДИВИД, висок 1, 85 м. На дясното ухо на скелета е имало златна обеца, което веднага отвежда към прабългарска традиция. Според проф. Вачев погребението най-вероятно е на висш военачалник.

Така откритите погребения са станали 18 за целия сезон. Намират се в притвора и екзонартекса. Първите гробове излязоха още в началото на разкопките. Те бяха на мъж и жена и много интересни заради златно-сърмените дрехи на двамата и златните накити в гробовете. „Имам още една работна хипотеза, че погребаните са в роднинска връзка, но предстои сега да започне и изследване на костния материал. Това изследване става бавно и за него се изисква време. Но имам подозрения, че тези гробове, в които са погребани хора от едно семейство, са седем”, допълва още проф. Вачев.

Разкопките на църквата от манастирския комплекс


ОКОЛО 145 ГРАМА Е ЗЛАТОТО, КОЕТО ТОЙ Е УСПЯЛ ДА ИЗВАДИ ИЗПОД ПРЪСТТА ТОВА ЛЯТО. Два броя са наушниците, всеки от тях по 9 грама, един съвършен като изработка пръстен, който тежи около 6 грама, и 40 златни копчета от лицевата страна на мъжка дреха и от ръкавите. Всяко от тези копчета е по три грама. Изработката на пръстена и начина, по който е обработен камъкът в него, насочват археолога към идеята за това, че бижуто е правено в Константинопол.

Към Византия води и архитектурата на храма. Плановата схема е сложна, тя подсказва, че има параклис, галерии, екзонартекс, притвор. Според Хитко Вачев възможностите са две – или архитектът е бил с византийски произход, или отлично е познавал тази школа и нейните традиции. По сложните архитектурни планове новоразкритата църква във В. Търново много напомня храма „Св. Ирина” в Константинопол. „Дотук вече знаем, че църквата е строена с метални блокчета, които се редуват с тухли. Керамичната украса е прекрасна, напомня на църквите в Несебър. Успяхме да съберем 400 панички от тази украса”, разказва археологът. И допълва, че само храмът, над който той е работил това лято, е 180 квадрата. Което означава, че размерите на манастира също са сериозни и е възможно това да се окаже един от най-големите манастирски комплекси в старата столица.Църквата е строена през XIII в. В самия край на века и в началото на следващия е била разрушена и съградена наново в началото на XIV в. Някъде по това време, когато се предполага, че е паднал храмът, в Търново е имало силно земетресение, следи от което има и на Трапезица. След това падналите храмове са били вдигнати наново по една обща схема, допълва археологът. Манастирът е бил почти разрушен при обсадата на Търново през 1393 г., но храмът е продължил да съществува и доказателство за това са някои от погребенията, датирани към XV в. Много възможно е църквата да е съборена не от турски нашественици, а от християни. Хитко Вачев свързва това разрушение с кръстоносния поход на полско-унгарския крал Владислав III Ягело от 1444 г., когато се случва и битката при Варна. „Има тогава една издадена заповед на краля, с която той изрично забранява на хората си католици да разрушават християнски църкви. Такава заповед може да се появи след прецедент и напълно възможно е търновската църква да е предизвикала нареждането на владетеля”, обяснява археологът.Около 6000 стенописни фрагмента е събрал Хитко Вачев. По тях има запазена орнаментика. Последното, което е излязло, е изображение на светец, чието име специалистите тепърва ще търсят.
НЕИЗВЕСТНАТА ДО МОМЕНТА СРЕДНОВЕКОВНА ЦЪРКВА С МАНАСТИР ПРОФ. ХИТКО ВАЧЕВ изучава от две години. Тогава за първи път в квартала под Царевец, известен на търновци като Френкхисар, той попаднал на материални доказателства, че в района има манастир.

Хитко Вачев и екипът му изследователи


Според историческите сведения в старата столица има неразкрити все още поне четири - пет манастира и някои от тях са свързани с култа към Богородица. Тази Богородица може да е Темнишка или Богородица от Епиватия. Напълно възможно е манастирът да е „Успение на Света Богородица”. „Абсолютно съм категоричен, че манастирът е свързан с култа към Богородица, но ще е ясно коя точно е, след като разчетем всички надписи и възстановим поне отчасти стенописите”, уточнява Хитко Вачев. Тази година в екипа му има и реставратор – Михаела Томанова, която е успяла да направи идейна възстановка на мозаечната икона на Богородица и така е подкрепила тезата на археолога, че манастирът е посветен на култа към нея. В екипа е и Александра Йорданова, която се занимава с изследване на костния материал. Тя е завършила археология в университета в Бристол. Илиян Петракиев е зам.-ръководител на екипа и най-дълго време работи по обектите заедно с проф. Хитко Вачев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА
Сн. Валентин РУСАНОВ
http://borbabg.com/?action=news&news=39023
 

·
-----------
Joined
·
17,089 Posts
Велико Търново готви план за интегриран градски транспорт

Електробуси ще се движат във В. Търново

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ КАНДИДАТСТВА ЗА ДИРЕКТНО ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОГРАМА „ХОРИЗОНТ 2020” за интегрирана система за градска мобилност.
Това съобщи за „Борба” шефката на дирекция „Общинско развитие” към кметството в старата столица Мариела Цонева. Тя бе представителят на болярския град в петдневен семинар в Техническия университет в Дортмун, Германия, където среща си дадоха всички десет европейски страни, участващи в мегапроект за „Устойчива градска мобилност”.
По него Европейската комисия ще стартира финансиране от следващата година за всички видове градски транспорт, който обаче трябва да е интегриран. Това означава съвместимост на всички видове придвижвания – пеша, с електробуси, бусове, велосипеди и дори лодки. За да получи средства, обаче областният център трябва да има приет план за устойчива градска мобилност. В момента нито една българска община няма такъв готов план, въпреки че в почти всички европейски държави от години прилагат подобен подход. Благодарение на участието си в общия европейски проект Велико Търново ще има готов такъв план до есента на следващата година. Старата столица ще получи този план, без да плати от бюджета си нито стотинка, а освен родни експерти в разработката на плана ще бъде включена и чуждестранна експертиза. Парите за електробусния транспорт на Велико Търново, по който са планирани десет електробуса и софтуерна система, идват от Интегрирания план за градско развитие, където кандидатстваме с 10 млн. лв. От програма „Хоризонт 2020” обаче Велико Търново може да защити много по-голяма сума, тъй като общата финансова рамка за 28-те страни - членки на Евросъюза, е 1 млрд. лв. Пари ще се дават не само за подвижен състав в системата на транспорта, но и за базова и прилежаща инфраструктура – ремонт на улици, спирки, тротоари, велоалеи, подлези, надлези, велоалеи, маркировки и т.н., което е огромното предимство на този проект. В него освен Велико Търново са включени още Габрово, Плевен, Бургас, Стара Загора, Монтана и Пазарджик.
„По този проект дори може да изградим т. нар. система за споделени велосипеди, която е много популярна в Европа. Вземаш един велосипед от съответната стоянка, вкарваш кода в смартфона си, отключваш го и се придвижваш до другата стоянка срещу едно евро например”, обясни Мариела Цонева.
http://borbabg.com/?action=news&news=39100
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
След 8-годишна сага приемат 2700 кв. м спортни зали за 4,2 млн. лв.

Публикувана в брой: 236 / 2014-12-10

Обектите стоят под ключ от 2006 г. и вече се рушат

ПРИКЛЮЧВА ОСЕМГОДИШНАТА САГА СЪС СПОРТНИТЕ ЗАЛИ, ЛЕКАРСКИ КАБИНЕТИ И СЪБЛЕКАЛНИ, КОИТО СЕ НАМИРАТ В ЗАПАДНАТА ЧАСТ на стадион „Ивайло”. Обектите бяха „ничии” и „под ключ” от 2006 насам, тъй като имаше множество неуредици покрай приемането им. Междувременно строителят им Дончо Караиванов се спомина, което още повече заплете ситуацията, а залите започнаха даже да се рушат, без никога досега да са ползвани. Основна пречка за това Община Велико Търново да си ги прибере бяха забележки за функционалността и странното разположение на помещения, в които преобладават колони и трегери, което възпрепятства доста видове спортове. Друг проблем се оказа и узаконяването на блокове на Караиванов в съседство заради нарушени сервитути, които са част от сделката по строителството, стана ясно вчера.
Предложение най-накрая сагата да приключи и Община В. Търново да си вземе и използва залите внесе до Общинския съвет кметът Даниел Панов. Ефект от него ще има и за над 300 семейства, които обитават все още неузаконените блокове на Дончо Караиванов между улиците „Филип Тотю” и „Йоновка”. За да ги направят „законни”, общинските съветници ще предадат формално маломерна земя на компанията на Караиванов „Карик”, за да се натъкмят сервитутите.
С ДОГОВОР, ПАРАФИРАН ОЩЕ ПРЕЗ 2006 ГОДИНА, БИВШИЯТ КМЕТ РУМЕН РАШЕВ прехвърля на „Карик” на Дончо Караиванов петна за жилищни сгради срещу училище „Бачо Киро”. Срещу това бизнесменът подписва, че за своя сметка ще вдигне спортните зали западно от стадиона, както и част от трибуните. Това се случва, но впоследствие никой не ги приема от него заради неуредиците с блока и нефункционалността на помещенията. И казусът остава с години висящ.
Обектите, разположени на три етажа, са на стойност, надвишаваща 4, 2 млн. лв.
Почти две години трябваха на Караиванов да вдигне новите спортни зали. Към тях той е направил доста обслужващи помещения, включително съблекални, бани, тоалетни, офиси и панорамни заведения за почивка. До пролетта на следващата година в новите зали трябва да се настанят местни спортни клубове.
Според предварителните условия по договора за конкурса общината трябваше да получи 18 на сто от построеното от Караиванов, но след завършването на обекта той открива, че за нея ще се паднат 22% от градежа. АВТОР НА ПРОЕКТА ЗА НОВОТО ЗАПАДНО КРИЛО НА СТАДИОНА Е АРХ. ПЛАМЕН ЦАНЕВ.
Обектът се чака с нетърпение от няколко хиляди местни спортисти, които нямат своя тренировъчна база и очакват да я получат от кметството.
Миналата година Община В. Търново разработи нови устройствени планове на района около стадион „Ивайло”.
Целта на администрацията бе да възроди част от спортните съоръжения.
Начинанието включваше премахване на опасните амонячни инсталации на ледената пързалка. Всеки момент нова ще бъде изградена до Радиотехникума.
Все още неясна остава единствено съдбата на тренировъчното игрище на „Ивайло”, което в момента е неизползваемо. Според проекти на кметството, които чакат развръзка, тук ще бъде обявен конкурс за реконструкцията му Предвижда се и изграждането на подземен паркинг за около 400 автомобила под самия терен. Тук лесно би могла да се използва денивелацията, която от двете страни е 6 метра.

Стилян НАЙДЕНОВ

www.borbabg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
60 тона тролейни жици на търг, приходите – за нови улици

Публикувана в брой: 236 / 2014-12-10

Началната цена е 723 хил. лв. без ДДС, очаква се да скочи поне 5 пъти

40 ТОНА ЖИЦИ, КОНТАКТОРИ И СВЪРЗВАЩИ ЕЛЕМЕНТИ, ЧАСТ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ТРОЛЕЙНА МРЕЖА, пуска Община Велико Търново на търг. Предложението е на кмета Даниел Панов и вече получи зелена светлина от местния парламент. Според експертен анализ началната цена за металите ще е 723 хил. лв. без ДДС, но според запознати тя ще бъде надмината поне 5 пъти, тъй като сред отпадъците преобладават големи количества медни жици и елементи, които са и най-скъпи. Според анализа само основните проводници тежат повече от 30 тона. Още 18 тона са свързващите елементи, сочат документи, с които „Борба” разполага. Засега за отпадъци няма да отиват всички стълбове, а само някои, които се намират в лошо състояние. Идеята на местната администрация е с приходите да се преасфалтират доста от улиците на града.
Тролеите в старата столица бяха премахнати през 2009 г. заради строителството на пътен възел "Качица". Заради орязаното финансиране на обекта липсващата мрежа не беше възстановена. Междувременно вандали разграбиха за скрап жиците от електрическата мрежа. Мотрисите отдавна са нарязани като старо желязо.
ВМЕСТО ЗА ТРОЛЕИ БОЛЯРСКИЯТ ГРАД ПОЛУЧАВА ОКОЛО 3 МЛН. ЕВРО ЗА ЕЛЕКТРОБУСИ. Автобусите с акумулаторни батерии ще се експлоатират от ново общинско дружество за градска мобилност по линия на публично-частното партньорство с местните транспортни фирми, обясни градоначалникът. Транспортните средства ще се движат на батерии, които ще се подменят на всеки 50 километра в специални станции.
„Електробуси с по-малко места ще се движат и в посока центъра – „Картала”, „Акация” и „Варуша” в местата, където досега нямаше градски транспорт. Тук улиците са тесни, но новите електробуси няма да имат проблем”, обясни Даниел Панов специално за „Борба”. „Тролейбусният транспорт е морално остарял и изисква скъпа поддръжка. Бил е екологично чист за времето си, но вече има по-модерни машини. Само преценете колко пари ще са необходими, за да се боядисат ръждясалите стълбове, които загрозяват”, коментира Панов. Контактната мрежа на великотърновските тролеи е поставяна преди четвърт век и е с дължина от над 44 км. През 1997 г. бившият градоначалник Драгни Драгнев я предава на транспортната фирма „Пътнически превози”, която я стопанисва до 2008 г., след което се отказва и предава машините за рециклиране. Оттогава местната хазна плаща на екипи, за да я поддържат, но въпреки това апаши непрекъснато отмъкват жици и контактори, а бездомници се настаняват в съоръженията към станциите. Контактната мрежа ще бъде демонтирана, а вместо старите електрически возила ще се движат нови, но на батерии.
Местната администрация е разработила примерни маршрути за електробуси, които представляват модерен екологично чист транспорт. Возилата могат да изминат до 50 км без зареждане, а по трасето си ще имат специални станции с батерии, които ще се подменят за секунди.
„Пускането на електробусите е заложено в плана за градско развитие в периода 2014 - 2021 г. Има решение на Министерството на околната среда и водите за финансиране на този транспорт в шест големи града и вече са пуснати нови тролеи в София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, и Стара Загора. За нас ще има пари чак догодина и ние ще се възползваме от това финансиране заедно с други общини”, обобщи Даниел Панов.

Стилян НАЙДЕНОВ

www.borbabg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Седем нови противопожарни автомобила получи Регионалната дирекция “ПБЗН”

Публикувано: ср, 10 дек 2014 | Прегледи: 145 Намали шрифта Увеличи шрифтаНови противопожарни автомобили “Ивеко Магирус” получи РД “Пожарна безопасност и защита на населението” във В. Търново. Ключовете на четири специализирани автомобила за пожарогасене от среден клас са връчени на директора на регионалната дирекция Красимир Кръстев. Това е станало на церемония в София вчера в присъствието на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, директора на ГД “ПБЗН” Николай Николов и посланика на Федерална република Германия Детлеф Лингеман.
Машините са закупени с европейски средства, осигурени по ОП “Регионално развитие”. Те са с 6-литров турбодизелов двигател и са с висока проходимост. Резервоарите им събират 4000 литра вода и 400 литра пяна. Вградената помпа е достатъчно мощна, за да изхвърля струя с дебит над 800 литра вода в минута на разстояние над 60 метра. Снабдени са с множество специални отделения за различни типове оборудване, ползвано от огнеборците. В кабината на всеки от тях има място за шестима пожарникари, отделно от водача. Имат монтирано устройство за комуникация с мобилни системи тип “Тетра”.
По думите на Красимир Кръстев, две от машините ще се използват от състава на РС “ПБЗН” – В. Търново, а по една ще получат районните противопожарни служби в Г. Оряховица и Свищов.
РД “ПБЗН” са получили и нови три противопожарни автомобила “Ивеко Магирус” от лек клас, подобни на тези, които пристигнаха в дирекцията в края на февруари т.г. Те също са с висока проходимост и имат резервоари за 1000 литра вода и 100 литра пяна. По-малките противопожарни коли ще бъдат регистрирани заедно с тези от среден клас. Също като по-големите автомобили, те ще бъдат разпределени в противопожарните служби във В. Търново, Г. Оряховица и Свищов, като всяка ще получи по една машина.
Пламен КАРАИВАНОВ

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Ремонтират тротоара край "Майка България"

10 декември 2014 06:41


Ремонтират тротоара край "Майка България"
© снимка: Пресцентър/ Община Велико Търново

Продължава работата по реализация на проект "Велико Търново - зелена и достъпна Балканска столица на туризма". Един от обектите, предвидени за ремонт, е тротоарното пространство около Паметник "Майка България".

След подмяна на настилките в парковото пространство, около паметника по друг проект ще бъдат подменени тротоарните настилки и с това ще приключи реконструкцията около този парк, информират от общинската администрация.

www.dariknews.bg
 
1741 - 1760 of 1768 Posts
Status
Not open for further replies.
Top