SkyscraperCity banner

1001 - 1020 of 1057 Posts

·
-----------
Joined
·
17,089 Posts
От една страна имаме Едмънд Бек, който купува и спасява културно наследство из стария град... Хана Хаджи Николи, новия хотел Арте вече са готови... скоро ще върне към живот и хотел Цар Борис, Стамболовия хан и т.н... от друга, тези хора които явно се чудят в каква по-голяма бутафория да заровят едни пари... Ами съжалявам, ама г-н американеца ще излезе 1000 пъти по-голям български патриот от тях. Нека вземат пример и ако наистина имат толкова много пари за харчене, нека ги вложат и те в спасението, реставрацията и връщането към живот на някой от многото други паметници на културата из града ни, които са в окаяно състояние. По-добре да върнат към живот църквата св. Константин и Елена на Кольо Фичето, с въртящите се колони например ... вместо да позлатяват кубетата на Патриаршията...
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Започва пълен ремонт на главната улица „България“, паралелно правят и две кръгови кръстовища
03.12.2019 4 коментара


Схема на бъдещото кръгово кръстовище на южния вход на Велико Търново


Новата организация на движението в района на „Беляковско шосе“

2,3 млн. лв. инвестират в новата организация на движението и трафика във Велико Търново

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛ НА ПЪЛЕН РЕМОНТ НА ГЛАВНАТА ГРАДСКА УЛИЦА „БЪЛГАРИЯ“. Предвидена е нова организация на движението, нови светофарни уредби със системи за приоритетно пропускане на градски автобуси и нови спирки с информационни табла, захранвани със слънчева енергия. 2 млн. лв. без ДДС ще струва пълната реконструкция на участъците. Парите са осигурени по програма „Региони в растеж“, по която вече получихме средства за обновление на 28 улици и площади в старата част. Паралелно с плануваните ремонти от Община Велико Търново са решени да инвестират и собствени средства за две кръгови кръстовища, като по предварителна информация те ще струват малко над 300 хил. лв. Оферти от потенциалните изпълнители се приемат до края на тази година, а от участниците в процедурата се изискват солиден опит в строителството, отлична фирмена история и наличие на специализирана техника. Самото строителство пък трябва да започне в началото на 2020 г. и да завърши до лятото.

По план е предвидено да се подменят почти 50 000 кв. метра настилки от кръстовището пред Съдебната палата, по цялото протежение на една от главните великотърновски улици чак до Западния пътен възел на изхода за София, включително и директното трасе на булеварда в зоната на кръговото кръстовище между улиците “Беляковско шосе“, “България“, “Полтава“, “Освобождение“ и “Краков“.

ЕДИН ОТ СЪЩЕСТВЕНИТЕ МОМЕНТИ Е, ЧЕ Е ПРЕДВИДЕНА И НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ДВИЖЕНИЕ ЧРЕЗ СПЕЦИАЛНИ УЛЕИ ЗА АВТОМОБИЛИТЕ В РАЗЛИЧНИТЕ ВТОРОСТЕПЕННИ ПОСОКИ. Такива са предвидени най-вече в района на „Беляковско шосе“, по направленията улиците „П. Яворов“ и „Освобождение“. За идващите откъм „МЕТРО“ преди пресечката на улиците „Полтава“ и „Краков“ е предвиден нов светофар. Целта е да се предотврати тапата, която тук е ежедневие в началото и в края на работния ден, когато и трафикът е най-силен.

„Имаше идеи даже за ново кръгово кръстовище тук, но ако погледнете по-детайлно, и сега тук е оформен такъв вид движение, но с елипса заради спецификата на района. Като допълнителен елемент ще се подменя и цялостната маркировка и ще се забрани спирането срещу кафе „Херсон“, което затруднява движението и видимостта. Де факто улеите ще указват посоката на трафика и няма да има нерегламентирано и рисково преминаване от една лента в друга“, обясни главният инженер на Община В. Търново Динко Кечев.

Част от средствата ще отидат и за обновление на основните светофарни уредби, като старите контролери и светещи елементи се заменят със специални LED системи и сензори за приоритетно пропускане на автобуси от градския транспорт. Това ще спомогне и за коректното изпълнение на разписанията им. Като цяло пък е тенденция от кметството да насърчават придвижването с градски транспорт. Планирани са и нови спирки, както и информационни табла по тях с независимо захранване със светлинна енергия. Те ще показват както картите с маршрутите на автобусите, така и информация след колко минути на мястото пристига автобусът. Един от акцентите в проекта за реконструкцията на отсечката са и нови, модерни системи за отводняване и шахти, които да поемат водната маса, тъй като районът е водосборен и по него даже при лек валеж се изливат хиляди литри.

ИЗВЪН ПАРИТЕ ПО ПРОЕКТА ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЛАНИРАТ И ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДВЕ КРЪГОВИ КРЪСТОВИЩА, които ще се финансират изцяло от общинския бюджет по инвестиционната програма за следващата година. Едното ще се намира на южния вход на града след Южния пътен възел, на бившето обръщало на тролеите, където е предвиден и един от входовете на новия градски център. Другото пък ще е разположено пред новоизграждащия се комплекс „Болярски дом“ пред бившата бензиностанция и входа към кв. „Бузлуджа“.

Стилян НАЙДЕНОВ

www.borbabg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Пътната агенция стяга голям ремонт на южния вход на Велико Търново
04.12.2019


АПИ пуска процедура за инженеринг с изправяне на Присовските завои и железопътния надлез

ДЪРЖАВАТА СТЯГА ГОЛЯМ РЕМОНТ НА ЦЕЛИЯ ЮЖЕН ВХОД НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА КОЕТО ОЩЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО НАСТОЯ И КМЕТЪТ ДАНИЕЛ ПАНОВ. След няколко неуспешни опита за избор на изпълнител за реконструкцията на железопътния надлез от Агенция „Пътна инфраструктура” са решили да изпълнят по-мащабно строителство, което включва нов път, вместо опасните и известни с катастрофи Присовски завои, потвърди специално за „Борба“ регионалният пътен шеф Венцислав Ангелов. Концепцията е да се прекрои и пътният възел през неизползваемия язовир „Вятъра“, като пътното легло се оформи по права през дерето с насип. Част от бившата водна площ също ще бъде използвана, а в нея може да се вложи и пръстта от изкопите за новия път.

Първоначалните намерения на пътната агенция бяха да се затвори за шест месеца входът на града, а трафикът да се пренасочва през „Чолаковци“, но екстремната намеса на кмета по отношение на тази недомислица ги осуети.

„Изпратили сме писма до АПИ, в които настояваме да се подходи цялостно към югозападния вход на града, а не само да се затваря за шест месеца за ремонт на жп надлеза и да се пренасочва движението. Категорични сме, че пътната агенция трябва да изправи опасните Присовски завои, да реконструира надлеза, както и да оправи моста над Янтра, който е компрометиран. Всичко това може да стане с едно затваряне, и то за по-кратък срок“, обобщи кметът на община Велико Търново Даниел Панов. Пред „Борба“ той заяви, че е разговарял по темата и със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Междувременно стана ясно, че за втори път се проваля търгът на Агенция „Пътна инфраструктура“ само за обновлението на железопътния надлез. Нито един кандидат не пожела да прави надлеза срещу 600 хил. лв. „Има вариант да не се пренасочва трафикът, ако се изгради нов, по-широк надлез до сегашния, а паралелно да се изправят завоите и да върви ремонтът и на моста. Предлагаме на държавата да се преразгледа и актуализира един по-стар проект за пътен възел, разположен на територията от язовир „Вятъра“, до участъка след моста край хлебозавода. С моя екип смятаме, че докато трае строителството, може да не се затваря движението, но крайната дума е на АПИ“, коментира още градоначалникът.

ВЪПРОСЪТ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ОПАСНИТЕ ЗАВОИ СТОИ ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ. СЪЗДАДЕНИ СА И НЯКОЛКО ИДЕЙНИ ПРОЕКТА. Темата тази седмица Даниел Панов обсъди и с директора на Областното пътно управление Венцислав Ангелов, а поводът бе предстоящата реконструкция на моста над жп линията в района на хлебозавода, който също е част от главния път и съответно от републиканската пътна мрежа. Даниел Панов подчерта, че е удачно планираните дейности за съоръжението да бъдат вкарани в по-голям проект, който да обхване и Присовските завои, особено ако се стигне до затваряне на главния път Гурково – Велико Търново – Русе в частта след разклона за Дебелец, до кръстовището за Южната индустриална зона „Дълга лъка“. Становището ще бъде внесено в Агенция „Пътна инфраструктура“, а в него кметът на старопрестолния град припомня, че участъкът Присовски завои е сред рисковите в страната. Изправянето на пътя ще подобри както проходимостта му предвид високата натовареност, а също ще ограничи значително рисковете от пътнотранспортни произшествия. След произнасянето на АПИ предстоят уточненията относно временната организация на движението в района на южния вход на Велико Търново. Тя ще зависи от мащаба на ремонтните дейности предвид обхванатите обекти и съоръжения от републиканската инфраструктура. До момента не е взимано решение за затваряне на участъка от главния път в района, а съществува възможност шосето да остане отворено и при стартиране на строителни работи.

ЗА ПОСЛЕДНО ПРОЕКТ ЗА ЗАВОИТЕ Е ЗАПОЧНАТ ПРЕЗ 2009 Г., КАТО ТОГАВА Е ИЗЧИСЛЕНО, ЧЕ ЩЕ ТРЯБВАТ 5 МИЛИОНА ЛЕВА. Сумата обаче не включва идеята за нов мост до хлебозавода, който да облекчи трафика. Сегашното съоръжение е в аварийно състояние и спешно трябва да бъде ремонтирано. И това обаче е задача на държавата, поне откъм осигуряването на пари, тъй като пътят не само е републикански, а е и част от международните транспортни коридори между Румъния и Турция.

Първият план за нов възел тук пък е още отпреди двайсет години, когато премиер е Иван Костов, а областен управител – Константин Дочев. Правителството осигурява тогава средства за дозавършване на Южния пътен възел и логично проектира нов, по-малък възел, който да се оформи с моста над реката и да фиксира новите подходи към промишлената зона и кв. „Чолаковци” и да оправи трасето между старата столица Дебелец и Прохода на Републиката.

Проектът обаче остава само на книга, тъй като никой не се наема да осигури нужните около 20 – 25 млн. лв.

Преди шест години целият участък се препроектира. Идеята е този път за четири пъти по-малка сума само да се ремонтира мостът над Янтра и да се разшири пътят с още по една лента, като същевременно се изправят завоите. И това обаче не се случва, а държавата налива средства единствено в смяната на изкъртените и огънати предпазни съоръжения в „Отсечката на смъртта”.

Стилян НАЙДЕНОВ

www.borbabg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Обявиха обществена поръчка за пешеходен надлез на най-натоварената търновска улица
04.12.2019

1,2 млн. лв. с ДДС е цената на съоръжението над улица „Магистрална“ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПЕШЕХОДЕН НАДЛЕЗ НА НАЙ-НАТОВАРЕНАТА УЛИЦА ВЕЧЕ Е ФАКТ. ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА СЪОРЪЖЕНИЕТО, което се финансира с пари по програма „Региони в растеж“. До 30 декември тази година се приемат оферти за строителството на съоръжението, което ще осигури безпрепятствено преминаване на пешеходците над улица „Магистрална“. Улицата, която е в чертите на града, поема както местния трафик, така и националния, тъй като е част от първокласния път София – Варна.

За надлеза точно на това място се говори отдавна, но едва сега са предприети конкретни действия. Де факто той ще продължава централната алея на парк „Никола Габровски“ и ще излиза до стъпалата към кварталите „Зона В“ и „Бузлуджа“, в близост до шоурума на „Мартинели“ и „Макдоналдс“. Част от земята за изграждането на надлеза е дарена от собствениците на „Търговски парк Велико Търново“.

Според спецификацията надлезът ще е дълъг малко над 50 метра и широк 5,20 м. Предвижда се да бъде покрит с лека конструкция, за да бъдат защитени пешеходците от дъжд, сняг и други неблагоприятни атмосферни условия. Съоръжението ще е с вътрешно осветление. За удобство на инвалиди и майки с колички е проектиран и асансьор.

ДО 1,2 МЛН. ЛВ. С ДДС СА ПЛАНИРАНИТЕ РАЗХОДИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НАДЛЕЗА. Средната опора на конструкцията стъпва на малкия зелен остров непосредствено до ул. „Магистрална“, а асансьорната и стълбищна клетка отдясно по посока Варна – на по-големия зелен остров.

С. МАРИНОВ

www.borbabg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
1,4 млн. лв. струват двата паркинга за туристи в старата столица
04.12.2019

ДВА ПАРКИНГА С НАД 250 ПАРКОМЕСТА ЗА ТУРИСТИЧЕСКИ АВТОБУСИ И АВТОМОБИЛИ ЩЕ ПОЕМАТ ВСИЧКИ ПРИСТИГНАЛИ ДА РАЗГЛЕЖДАТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. За изграждането им вече се търси изпълнител. Обектите, които ще се простират на обща площ от над 25 дка, ще струват 1,4 млн. лв. В края на декември ще е ясен изпълнителят им. Цялостната концепция е между тях да се движат и електробуси, за които вече има обявена поръчка за доставчик, а с талончето от паркирането посетителите да оставят колите си и да могат да се придвижват из града, без да натоварват трафика.

Първият буферен паркинг ще е на площ от 19 дка в бившето Сержантско училище. Тук е предвиден навес за три електроавтобуса, както и паркоместа за 10 туристически автобуса, 102 паркоместа за леки автомобили, в това число за 10 електромобила и пет автомобила за инвалиди.

Предвижда се и разполагането на контролен пункт, тоалетна, стая за шофьорите на електроавтобусите, склад за акумулатори, автомати за таксуване, елтабло, зарядни станции за електроавтобуси.

ВТОРИЯТ ГОЛЯМ ПАРКИНГ ЗА ТУРИСТИ ЩЕ СЕ НАМИРА ПОД БАЛДУИНОВАТА КУЛА И В СЪСЕДСТВО НА ПАРКА С МИНИАТЮРИТЕ.

Той е предназначен за 10 туристически автобуса и ще има 145 паркоместа за леки автомобили и електромобили.

С. МАРИНОВ

www.borbabg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
С 2,8 млн. лв. правят комплекс за възрастни и хора с увреждания
Публикувано на чт, 5 Дек. 2019

С 2,8 млн. лв. безвъзмездна помощ Община В. Търново ще изгради комплекс за социални грижи за възрастни хора и лица с умствена изостаналост. Дейностите стартираха в началото на годината, а средствата са осигурени по ОП “Региони в растеж”. “В рамките на проекта предстои да бъдат построени четири къщички в с. Церова кория, а капацитетът им е за 60 души. Къщичките ще са отделни масивни едноетажни сгради, разположени в общ парцел, в който ще има места за отдих и почивка. Предвижда се да има обща кухня майка в изнесена пристройка към една от къщичките. В тях ще бъдат настанени 57-те лица, които в момента живеят в дома за хора с умствена изостаналост в Пчелище. 80 % от тях са с умерена и тежка умствена изостаналост и се нуждаят от 24-часова грижа, разказа директорката на дома Ели Апостолова. Персоналът има нагласата след изграждането на къщичките да продължи да работи с потребителите.
С част от парите по проекта ще бъде ремонтирана бившата ясла на ул. “Симеон Велики” 3 във В. Търново. Част от сградата ще се превърне в Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване с капацитет за 15 лица. В другата половина ще има социални услуги за деца. Центърът за възрастни ще бъде със самостоятелен вход и собствено прилежащо дворно пространство. Във всяка сграда ще има помещения за общо ползване, лични и сервизни помещения.
“Основната цел на проекта е да осигурим съвременна, подходяща и ефективна социална инфраструктура, която ще допринесе за постигане на целите на Националната стратегия за дългосрочна грижа. С това ние ще създадем условия за независим и достоен живот на възрастните и хората с увреждания, посредством предоставяне на качествени, достъпни и устойчиви услуги за дългосрочна грижа”, уточни зам.-кметът Снежана Данева-Иванова. Статистиката показва, че всяко второ семейство има проблем с възрастен, за когото близките не могат да полагат необходимите грижи.
Община В. Търново е част от първия план по деинституционализация, приет през 2018 г. “Ние сме сред 10-те пилотни общини, в които ще бъдат закрити първите 10 домове за възрастни с умствена изостаналост и за възрастни с психични разстройства. Този процес се налагаше, за да може да се предостави по-добър начин на живот на потребителите, които живеят в не дотам добри условия”, заяви Жоро Ковачев, експерт в Дирекция “Социални дейности и здравеопазване”. Той допълни, че до 31 януари 2020 г. Общината ще подаде проектно предложение към ОП “Развитие на човешките ресурси” за създаване на Център за социална рехабилитация и интеграция, за да могат хората от къщичките в Церова кория да бъдат ангажирани през деня.
Срокът за приключване на дейностите е 4.02.2021 г. След тази дата местната администрация ще търси механизми, с които ще се подпомогне финансирането на предоставяните услуги, за да не са в тежест само на общинския бюджет. Към момента дейностите са в процес проектиране, изпълнителите са избрани. Това са фирма “Мистрал 7” и ДЗЗД “Болярите 2019”, уточни Мариела Цонева, директор на Дирекция “Проекти и програми”в Общината.

Весела БАЙЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Правят първия от серията велосипедни рингове за придвижване в града
05.12.2019

Великотърновци искат да се движат на две колела или с градски транспорт, от кметството откликват.

ПРОЕКТИРАТ ПЪРВИЯ В ГРАДА ВЕЛОСИПЕДЕН РИНГ, КОЙТО ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ ВСЕ ПОВЕЧЕ НАРАСТВАЩИЯ БРОЙ НА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ И ПРИДВИЖВАНЕТО НА ДВЕ КОЛЕЛА. За специализираните трасета за колелета ще се ползват част от тротоарите и уличните платна, а ограничението в техния периметър за МПС-тата ще бъде ограничено. Кръгът е по часовниковата стрелка и обхваща улица „Краков“, бул. „България“ и бул. „Никола Габровски“, уточняват от кметството. В напреднал етап е разработването на новия генерален план за организация на движението в старата столица. Отговорната работа е възложена на квалифицираните експерти от Института по транспортно строителство и инфраструктура. Проектантите представиха резултатите до момента по време на работна среща, ръководена от заместник-кмета по строителство и устройство на територията проф. Георги Камарашев. Присъстваха също представители на институциите, ангажирани с организацията на движението и пътния контрол, на граждански сдружения, превозвачи и таксиметрови фирми, директори на училища и детски градини и др. Д-р инж. Христо Грозданов припомни, че в онлайн допитване са участвали над 1600 великотърновци, или четири пъти повече от очакваното. Той посочи, че данните показват желанието на болшинството от хората да се придвижват в рамките на града, ползвайки градски транспорт, велосипеди или пеша.

НА 16 ДЕКЕМВРИ ОТ 17,00 Ч. В ГОЛЯМАТА ЗАЛА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ СЕ СЪСТОИ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ, на което ще бъдат представени резултатите от изследването на съществуващата организация на движение и очертаните възможности и решения. Към момента екипът е извършил детайлно наблюдение на 15 ключови кръстовища в града – както най-натоварените, така и тези с най-голяма концентрация на пътно-транспортни произшествия. Обхванати са и пресечките, за които се очаква увеличаване на експлоатацията през следващите пет години. За всяко кръстовище има по 14-часово видеодосие както в пиковите моменти, така и при условия на нормален трафик. Заснемането ясно показва как се образуват колоните от превозни средства, в какви посоки се разпределят. Направени бяха и специални наблюдения с дронове на най-натоварените пресечни точки. Технологията се използва за пръв път и освен данните за трафика, софтуерът изчислява и рисковете от възникване на ПТП. Проф. Георги Камарашев поясни, че генералният план за организация на движение е стратегически тип документ, очертаващ дългосрочна визия за посоките и направленията на трафика, за пропускливостта на кръстовищата, за условията за пешеходци и велосипедисти, за развитието на обществения и алтернативния транспорт. Всички участници в срещата се обединиха около мнението, че с генералния план трябва да бъде даден отговор на въпроса как си представят великотърновци своя град в следващите 5, 10 или 20 години – дали акцент да бъде поставен върху автомобилите, или на пешеходците, велосипедистите и съвременния градски транспорт.

Стилян НАЙДЕНОВ

www.borbabg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Ремонт на двата входа на Велико Търново и два нови моста над Янтра по трансграничен проект за 7,8 млн. евро
09.12.2019Двата нови моста и част от обновените улици ще изглеждат така.
Днес Даниел Панов подписва за финансирането в румънския град Калафат

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛУЧАВА ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ ПО ЕДИН ОТ НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ СИ ПРОЕКТИ. Окончателният договор ще бъде подписан днес в румънския град Калафат. Средствата отиват за пълен ремонт на двата основни входа на града, реконструкция на няколко улици, които ще извадят трафика встрани, както и за два нови моста над Янтра в подножието на Балдуиновата кула. Реконструкцията обхваща прословутата улица „Опълченска”, в която жителите и гостите на старата столица влизат от север, и пътния възел от отсечката София – Варна към университета, кв. „Света гора” и бъдещия петзвезден „Света гора Резидънс”. 13 километра улици и пътища във Велико Търново ще бъдат основно ремонтирани през следващата година.

Проектът „По-добре свързани вторични и третични възли на трансевропейската транспортна мрежа чрез общи мерки в трансграничния регион” е с водещ партньор Община Велико Търново, а другите партньори са Община Калафат (област Долж, Румъния), Община Ружинци и Сдружение „Бъдеще днес” (Видин). Инвестиционното намерение бе одобрено от Комитета за наблюдение на програма „Interreg V-A Румъния – България 2014 – 2020” през март тази година, а договорът за парите се подписва днес.КАКВО И КАК ЩЕ СЕ ПРАВИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО?Във Велико Търново ще бъдат обновени и реконструирани улица „Опълченска”, включително и връзката с главен път E85 (I – 5) Русе – Велико Търново, ул. “Теодосий Търновски” – от връзката с главен път за E772 (I – 4) София – Варна до ул. „Димитър Найденов”, ул. “Димитър Найденов”, ул. “Сливница”, ул. “Григорий Цамблак” в кв. “Света гора”, ул. “Ксилифорска”. Ще бъде изграден и нов мост над р. Янтра в подножието на Царевец в съседство на сегашния Бейски мост. Другият пък е планиран вляво от него в съседство на металния мост край бившата фабрика „Васил Мавриков”.

Градската улична мрежа, чиито основен ремонт ще бъде финансиран по проекта, ще подобри значително свързаността между TEN-T инфраструктурата, пресичаща Велико Търново, а именно – главните и международни пътища, част от трите Паневропейски коридора (N 4, N 8 и N 9). Проектът предвижда разработване на три съвместни механизма за постигане на тази цел – мерки за безопасност на движението, насочване по маршрута и кампания за повишаване на осведомеността относно сигурността на пътя). Строителните работи ще започнат през втората половина на следващата година.

Общата стойност на проекта за всички партньори и за всички дейности е 7,8 милиона евро, но повече от половината от тези средства ще се усвояват само във Велико Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Заради пътен възел при Момин сбор вкарват земите в регулация
Публикувано на ср, 11 Дек. 2019

Община В. Търново започва да работи по реализация на идеята за изграждането на пътен възел в района на село Момин сбор. “На западния изход на града в следващите години ще се развие новата индустриална зона. Там Общината има много земи, които се намират непосредствено до пътя и се очаква поетапно да бъдат въведени в регулация, за да се създадат комуникациите. От разклона за село Леденик пътят е с две платна в двете посоки, след което се сливат в едно. Там имаме идея, използвайки тези общински земи, да бъде разработен проект и паралелно с изграждането на пътя Русе – В. Търново този участък да стане като на Леденишкия разклон, тоест трафикът към скоростния път от града и обратно да може да се поеме от една доста по-широка пътна артерия”, заяви зам.-кметът по строителството проф. Георги Камарашев.
Той уточни, че се обсъжда и вариант в този район да бъде изграден голям буферен паркинг, който да даде възможност на хората, които влизат от града от направление запад, да си оставят колите и с добре организиран градски транспорт да се придвижат до и от града. Подобна идея за паркинг има и за района на Северния пътен възел.

Весела БАЙЧЕВА

www.dnesbg.com
 

·
Registered
Joined
·
11,727 Posts
Във Велико Търново ще бъдат обновени и реконструирани улица „Опълченска”, включително и връзката с главен път E85 (I – 5) Русе – Велико Търново, ул. “Теодосий Търновски” – от връзката с главен път за E772 (I – 4) София – Варна до ул. „Димитър Найденов”, ул. “Димитър Найденов”, ул. “Сливница”, ул. “Григорий Цамблак” в кв. “Света гора”, ул. “Ксилифорска”. Ще бъде изграден и нов мост над р. Янтра в подножието на Царевец в съседство на сегашния Бейски мост. Другият пък е планиран вляво от него в съседство на металния мост край бившата фабрика „Васил Мавриков”.

Ксилофорска от къде до къде ще се ремонтира?
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Не съм сигурен, но предполагам, че ще бъде реконструиран само участъка около реката. Ако ударят един асфалт до ,,Ксилифор" няма да е зле, но силно се съмнявам това да е включено. Дано приятно да ни изненадат :)
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Летният театър на Велико Търново с нова визия за 120 хил. лв
17.12.2019

Обявиха обществената поръчка, от кметските балове събраха парите за покрита сценаБРОЕНИ ЧАСОВЕ СЛЕД ТРАДИЦИОННИЯ БАЛ НА КМЕТА, НА КОЙТО БЕ СЪБРАН И ОСТАТЪКЪТ ОТ НЕОБХОДИМАТА СУМА, ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОБЯВИХА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА за обновление на градския Летен театър. Проектът за новата визия на сцената е на арх. Драгомир Йосифов. Реконструкцията на театъра, който бе спасен от застрояване, и превръщането му в жилищен комплекс, както и последващото му обновление, се превърнаха в лична кауза на кмета Даниел Панов.

Както вече „Борба“ вече съобщи, на 13-ия поред традиционен коледен бал на кмета бяха събрани 36 090 лв. Към тях се прибавят и 46 685 лв. от предишните тържества, както и още средства от допълнителни дарения. Така е формиран бюджет от над 120 хил. лв., необходими за покриването на театъра. Оформянето на олекотената конструкция, местата за изпълнители зад сцената и покривът над самата сцена започва от януари, когато ще бъде определен и изпълнителят на обекта.

Летният театър във Велико Търново е построен през 1957 г. по проект на архитект Живко Драгомиров. През 1961 година първата сцена на открито в тогавашния парк „Толбухин“ става Лятно кино. През следващите години мястото става притегателен център за великотърновци през летните месеци – тук се прожектират най-популярните за времето филми, гастролират всички български звезди и редица световни изпълнители. В края на 80-те години на миналия век заради преустройството на парк „Толбухин“ и неуредена собственост Летният театър постепенно запада и последният концерт на старата сцена е през май 1990 г.

Възстановяването на театъра започва по инициатива на кмета Даниел Панов в средата на 2012 г. Към каузата за изграждане на открита сцена в центъра на града са привлечени частни фирми, спонсори и дарители, които осигуряват близо 400 000 лв., с които бе направен. Летният театър се възстановява по проект, дарен от архитект Матей Савов. Амфитеатралното съоръжение има 1470 места и още 500 за правостоящи зрители. Откриването се състоя на 29 юни 2013 г. с грандиозен концерт на легендите от Boney M.

С. МАРИНОВ

www.borbabg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Ремонтират с 1,5 млн. европари един от символите на старата столица
07.01.2020


Художествената галерия „Борис Денев“ става модерен културен център

ЗА 1,5 МЛН. РЕМОНТИРАТ ЕДИН ОТ СИМВОЛИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ „БОРИС ДЕНЕВ“. От Общината обявиха обществена поръчка за избор на изпълнител, като покани да се включат в процедурата, представяйки оферти, са отправени към три от водещите местни фирми – „Планекс инфраструктура“, „Инфраинженеринг“ и „Еврокорект“, разбра „Борба“. Реконструкцията стартира през пролетта и трябва да приключи до края на годината, а финансирането е по европроект.

Според спецификациите градската картинна галерия ще бъде санирана, но така, че да не се нарушава цялостната визия на сградата, облепена с бигор. Галерията е строена през далечната 1928 г., а през 1985 г. по настояване на Общонародния комитет за развитие на Велико Търново е правен и последният й ремонт. Изграждане на вътрешна топлоизолация, смяна на дограма и пълна подмяна на отоплителната система са само част от мерките, които се предвиждат. Ново осветление, климатизация и отопление с термопомпа и интериорни ремонти са предвидени още в галерията. След преустройството галерията в местността Боруна ще бъде превърната в модерен център за изкуства и ще бъде включена в общи туристически маршрути на България и Румъния.

Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ бе подписан преди година от кмета на Велико Търново Даниел Панов в Секретариата на трансграничната програма, базиран в румънския град Кълъраш.

Проектът, по който Търновската община е успяла да спечели финансиране, се нарича „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“. Той ще бъде реализиран в партньорство с Община Калафат, област Долж, Румъния, и с фондация „Лице за изкуство и култура“ – Плевен. Общата му продължителност е 36 месеца от подписването на договора за финансиране. Общата стойност на инвестиционното намерение е 1 487 271 евро за всички партньори, като бюджетът на Община Велико Търново възлиза на почти 750 000 евро. Финансирането е по програма „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България“ 2014 – 2020.

По този проект едновременно ще работят Художествената галерия във Велико Търново и дворецът музей „Маринку“ в Калафат. Когато ремонтите в двете културни институции приключат, те ще работят по съвместни програми и по съвместен туристически маршрут. За целта ще бъдат организирани и популяризирани съвместни инициативи – изложби, артпрояви и събития, които ще бъдат обединени в специален календар. Ще бъде създаден също нов туристически продукт с тематични маршрути за посетителите от двете страни на р. Дунав и в Централна България, включително пет общи туристически услуги. Ще има и нов каталог на нематериалното културно наследство.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

www.borbabg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Европейски пари за два манастира във Великотърновско
06.01.2020ДВА ЕМБЛЕМАТИЧНИ МАНАСТИРА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ БЪДАТ ОБНОВЕНИ С ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Действащият девически манастир „Рождество Богородично“ край Килифарево очаква ремонт и реставрация още тази година. Той бе един от най-пострадалите по време на последното голямо наводнение през 2014 г. По проект там ще бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, както и туристическа пътека до Стария манастир и мост на река Белица. В културната история на България „Рождество Богородично“ заема особено важно място. Основан е между 1348 – 1350 г. от Теодосий Търновски с подкрепата на цар Иван-Александър и бързо се превръща в средище на оживена книжовна и просветителска дейност. В наши дни манастирът е обявен за културен паметник, счита се за един от шедьоврите на Българското Възраждане.

Още една от българските светини ще има шанс да върне блясъка и славата си благодарение на проект по европрограмата. ПЛАКОВСКИЯТ МАНАСТИР „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ” ИМА НУЖДА ОТ ОСНОВЕН РЕМОНТ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА МАНАСТИРСКИТЕ СГРАДИ И ЦЕНТРАЛНИЯ ХРАМ. Проектът предвижда основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции. Заданието в момента се съгласува с Министерството на културата, тъй като манастирът е национален паметник. Там през 1835 г. е организирана Велчовата завера, като един от водачите е бил бившият игумен на манастира отец Сергий. Плаковският манастир е основан по време на Втората българска държава, но не след дълго е бил разрушен. Около 1450 г. е бил възстановен отново, но по-късно многократно е бил разграбван и опожаряван, като последният пожар е бил в средата на миналия век – през 1949 година. Въпреки тежката си съдба манастирът успява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф, а величествената 26-метрова камбанария с красива декоративна зидария е дело на Колю Фичето.

Това не са първите православни храмове, обновени с евросредства. В предишния период по Оперативна програма „Регионално развитие“ беше върнат блясъкът на църквата „Св. Георги“ в с. Арбанаси.

Стилян НАЙДЕНОВ

www.borbabg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Само една фирма подаде оферта за надлеза на ул. „Магистрална“, за който се говори от години

14.01.2020 4 коментараСАМО ЕДНА ФИРМА Е ПОДАЛА ОФЕРТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НАДЛЕЗА НАД УЛИЦА „МАГИСТРАЛНА” ВЪВ В. ТЪРНОВО. Оферти се приемаха до края на 2019 Г., а от кметството обявиха предвидената от закона обществена поръчка с критерии, които да гарантират качеството с оглед спецификата на обекта. В крайна сметка в регламентирания срок е прието предложението на един кандидат. Това е ДЗЗД „Планекс“, с която всеки момент ще бъде подписан и договор за строителство. За направата на подобен надлез се говори от години, но конкретни действия се предприеха едва сега, след като кметството спечели проект по Оперативна програма „Региони в растеж“.

1,2 млн. лв. с ДДС е цената на съоръжението над улица „Магистрална“.

Улицата, която е в чертите на града, поема както местния трафик, така и националния, тъй като е част от първокласния път София – Варна. Фактически надлезът за пешеходци ще продължава централната алея на парк „Никола Габровски“ и ще излиза до стъпалата към кварталите „Зона В“ и „Бузлуджа“, в близост до шоурума на „Мартинели“ и „Макдоналдс“. Част от земята за изграждането на надлеза е дарена от собствениците на „Търговски парк Велико Търново“.

СЪОРЪЖЕНИЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАПРАВЕНО ДО ЛЯТОТО, А СПОРЕД СПЕЦИФИКАЦИЯТА НАДЛЕЗЪТ ЩЕ Е ДЪЛЪГ МАЛКО НАД 50 МЕТРА И ШИРОК 5,20 М. Предвижда се да бъде покрит с лека конструкция, за да бъдат защитени пешеходците от дъжд, сняг и други неблагоприятни атмосферни условия. Съоръжението ще е с вътрешно осветление. За удобство на инвалиди и майки с колички е проектиран и асансьор. Средната опора на конструкцията стъпва на малкия зелен остров непосредствено до ул. „Магистрална“, а асансьорната и стълбищната клетка отдясно по посока Варна – на по-големия зелен остров.

С. МАРИНОВ

www.borbabg.com

^^

Да се надяваме, че нескопосания рендър горе е само за илюстративни цели :)
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Новата общинска детска градина за 2,5 млн. лв. във В. Търново трябва да е готова предсрочно до 1 септември
14.01.2020Подготвя се и изграждането на още една в широкия център на града

НАПРЕДВА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ПЪРВАТА ОТ БЛИЗО ПОЛОВИН ВЕК НАСАМ НОВА ДЕТСКА ГРАДИНА, КОЯТО ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРАВИ. Инвестицията е 2,5 млн. лв., а изпълнител е старозагорската фирма „Рендстрой“. По план обектът трябва да бъде предаден в края на тази година, но по него се работи усилено и вероятно ще бъде завършен предсрочно за старта на новата учебна година. От кметството коментираха, че тя трябва да е готова до 1 септември, заедно с улица „Димитър Рашев“, откъдето ще е и основният подход към нея. Комплексът е почти изцяло вдигнат на груб строеж, като в момента се монтират последните носещи колони на покривната конструкция. Хубавото време помага на изпълнителите и те не са „замразили” строежа, както са били първоначалните планове, а работят. Налично е и финансирането.

Градината, която от есента ще приеме над 120 малчугани, се намира между улиците „Венета Ботева“ и „Димитър Рашев“. Преди няколко години от Община Велико Търново направиха и голям парк в съседство. Проектът на забавачката „Шареният замък“ е разработка още от времето на предишния кмет д-р Румен Рашев, но финансирането бе осигурено едва миналата година от сегашния градоначалник Даниел Панов. Парите са по общинската инвестиционна програма. Това е втората забавачка, правена в града в годините на демокрацията, като първата е частна – изградена от фирмата „Илстрой” в кв. „Слънчев дом”, припомнят запознати.

КОКЕТНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА Е ПОЗИЦИОНИРАНА УМИШЛЕНО ИМЕННО В ТОЗИ КВАРТАЛ, в който няма забавачка, и родителите са принудени всеки ден да водят децата си или до центъра, или до съседния квартал „Бузлуджа”. Градината е разположена на площ от 4616 кв. метра заедно с двора й. Тя има пет самостоятелни, богато озеленени площадки, които вече се оформят и са отделени от парка и кътовете за игра в съседство. Всяка от тях ще е по 100 квадрата, като общата, спортна – три пъти по-голяма. Към самата сграда замък са планирани и няколко вътрешни градини, тип английски двор. Според основните проектни параметри застроената площ на сградата е 1368 кв. м. На тях малчуганите ще се занимават с ролеви игри, ще имат физкултурен салон на открито, кътове с беседки за тихи занимания, места за художествено творчество и даже открит амфитеатър с площ от 120 кв. метра. Комплексът е на два етажа с множество занимални, игротеки и обслужващи помещения за удобство на възпитаниците на забавачката и на техните преподаватели. На сутерена е предвиден и плувен басейн с няколко физкултурни салона и умивални, както и просторни кухни и трапезарии.

В МОМЕНТА СЕ ПОДГОТВЯ ИЗГРАЖДАНЕТО И НА ВТОРА ОБЩИНСКА ДЕТСКА ГРАДИНА, КОЯТО ЩЕ СЕ НАМИРА В ШИРОКИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА. Обектът също ще се финансира от местния бюджет, а строителството му трябва да започне през пролетта, след като се реализират съответните процедури за избор на изпълнител. Де факто тя ще представлява нов корпус към съществуващата в момента градина „Здравец“. Обектът бе започнат от Министерството на отбраната, но впоследствие замразен. За него кметството направи бартер и го получи срещу ремонт на Гарнизонния военен клуб

Стилян НАЙДЕНОВ

Илюстрация авторът

www.borbabg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Електробуси от Китай ще возят търновци

Публикувано на ср, 15 Ян. 20201214 четенияМодерни електробуси от Китай предстои да бъдат доставени до средата на годината във В. Търново. На обявената обществена поръчка през ноември м.г. се яви само един кандидат – консорциум “Екселор-Алфа”, в който участват “Екселор Холдинг Груп” ЕООД и китайският им партньор “Jiangsu Alfa Bus Co.” Ltd. Офертата е постъпила в последния момент преди приключване на крайния срок за подаване на документи. Относно разпределението на дейностите в договора между партньорите е посочено, че българското дружество ще отговаря за подготовката на офертното предложение, издаването на тръжни гаранции, счетоводството и дейностите по доставка, поддръжка и сервизиране в периода на гаранцията. От своя страна китайската компания е ангажирана с производството, доставката и пускането в експлоатация на трите градски автобуса, чиито капацитет ще е от 50 до 60 пътници (общо стоящи и седнали). Обществената поръчка е към финализиране, след което се очаква да бъде подписан договор. Максималният срок за доставка на електробусите е до 210 календарни дни, считано от датата на получаване на възлагателното писмо.
За покупката на електробусите Община В. Търново е заложила сумата от 1,6 млн. лв. Те ще обслужват новоутвърдената градска линия № 100, която ще е с туристически маршрут. Началната точка ще е Сержантското училище, където ще има буферен паркинг, а крайната точка ще е гара Трапезица.
Възложител на поръчката е общинското дружество “Организация на движението, паркинги и гаражи” като партньор на Общината. Заложените в поръчката средства са без ДДС и са за доставката и гаранционното поддържане на електробусите. Според техническите спецификации трябва да гарантират пробег с едно зареждане от минимум 250 км в условията на трафик, а зарядната станция ще бъде поставена в района на Сержантското училище.
“Екселор Холдинг Груп” ЕООД е компания, изпълняваща проекти за доставка на широка гама от специализирана техника и транспортни средства, а “Jiangsu Alfa Bus Co.” Ltd. е първият сертифициран от Европейския съюз китайски производител на електробуси и единственият, получил европейски сертификат за всичките им компоненти. Компанията е разработила първия си електрически рейс още през 2002 г., използвайки подобрена японска технология за батериите. М.г. от Министерство на икономиката обявиха, че китайският производител проучва пазара в България и проявява голям интерес към изграждането на завод у нас. Електробусите на Alfa Bus постепенно навлизат на пазарите в Испания, Полша и други държави.

Весела БАЙЧЕВА

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Старата столица с нови възможности

Дигиталната трансформация възражда предприемачеството във Велико Търново


Павел Дончев (вторият вдясно долу) с членове на Клуб на програмистите във Велико Търново
Снимка: Личен архив

Когото говорим за Велико Търново, най-често се сещаме за Царевец и Трапезица, за кафето на пясък, за един от най-успешните български университети. Извън светлините на историческата памет остават новите бизнес възможности, които местните предприемачи превръщат в глобални перспективи.

Индустрията в Tриградието (Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец) е разнообразна. В района има водещи фирми от хранително-вкусовата промишленост, военната промишленост, електрониката, дървообработването, текстила, опаковките, медицинските изделия, машиностроенето, строителството и др. Развиват се и около 80 фирми от ИТ сектора за производство на хардуер и софтуер, специализирани фирми, работещи по задание на клиента, аутсорсинг фирми и колцентрове.

„Велико Търново е жив и пъстър. В него може да се срещне предприемачество в сферата на високите технологии, но и по-артистични начинания. Той предразполага към будителство. Преди време Велико Търново (и в частност Клуб на програмистите) успя да се събере всички ИТ клубове в България. Това даде началото на срещи с различни организации и доведе до създаването на BESCO - организацията, която помага стартъп проблемите да стигнат до институциите“, казва Павел Дончев, съосновател на „Ивелико“ - еVeliko. Това е една от няколкото десетки компании в света, които се занимават със софтуер за интеграция и управление на онлайн съдържание за банки, правителства, университети и големи корпорации.

„Ивелико“ е пример за компания, която насърчава стажовете и предпочита да работи с млади хора без голям опит, за да ги развива. „За тези 7 години има само 1 човек, който да е дошъл при нас с опит в това, което ще прави. На всички останали, включително и на мен, се е наложило да се научим. Т.е., сме станали професионалисти благодарение на този бизнес“, казва Павел.„Покрай университетите идват много млади хора и за някои от тях предизвикателствата, които могат да дадат промишлеността или туризма, не са интересни. Предприемачите са по-скоро браншово свързани с подобни на тях в страната и извън нея. Убеден съм, че ако има повече технологични фирми в региона, за всички би било по-добре: в ресторантите целогодишно ще има повече платежоспособни клиенти, фирмите от индустрията ще могат да извършат по-лесно дигитализацията на бизнеса си“, казва Милен Георгиев, управител на „Екстрапак“.

И Милен, и Павел се завръщат във Велико Търново, за да развият своите бизнес начинания. Павел е кадър на „Телерик” и, когато през 2012 г. се връща да основе компанията си в родния си град заедно с колегата си Иван Туртев, едва ли е срещнал разбиране от близките си.„Бих искал да има повече иновативен бизнес, конкуриращ се с целия свят“, казва Милен Георгиев

Милен и неговите съдружници стартират бизнеса с опаковки в София, когато са студенти, но избират за база за производство Велико Търново, „защото в родното място всичко е по-лесно“. Той е най-добре познат с „Екстрапак“, но има и софтуерна компания, която разработва система с отворен код - bgERP, която служи за управление на бизнес процесите.Въпреки липсата на хъб за предприемачите в града, тези, които започват активен бизнес, търсят финансиране или събират екип, се намират. Преди 10 години Милен е стартирал сайта и платформата Sourcing.BG, в които „Екстрапак“ споделя опит с производители на рекламни предмети. Сега фирмата строи бизнес център, в който да събере ИТ фирми и стартъпи. Наскоро се създаде и ИТ клъстер.

И двамата ми събеседници са активни членове на Клуба на програмистите във Велико Търново - вероятно най-популярната предприемаческа общност в региона. Тя организира бизнес събития, курсове за ученици и студенти, помага на традиционните бизнеси да преминат по-бързо през процеса на дигитална трансформация. За местния традиционен бизнес това е в плюс, защото част от фирмите са национални и международни лидери.

„Тук няма списък при кого да идеш, ако имаш идея или нужда от съдействие. Нещата се случват „от уста на уста“. Хората се събират покрай общ интерес. Това постепенно ще се промени, защото някои от имената, които по-често помагат или се включват в дадено начинание, започват да „изплуват“. Милен Георгиев е стигнал от нулата до стабилен бизнес. Невен Боянов от „Тинузавър“ е много деен в стартъп средите. Извън нашата сфера Галин Попов - основател на "ТАМ " (пространство за изкуство и култура), осигурява място за срещи“, казва Павел.

Милен казва, че не очаква бизнесите сами да развиват таланти. Университетите привличат потенциалните предприемачи и развиват експерти. „Напоследък има желание за сътрудничество между образователните институции и бизнеса. Организират се посещения на фирми от ученици и студенти, на които те добиват по-реална представа за истинския бизнес“.

Според Павел съществува невидима преграда пред развиващите се компании. „Тази бариера се появява малко или много в момента, в който основателят на фирмата е достигнал броя клиенти, служители и оборот, който не може вече ефикасно да управлява сам. В този момент започват да се изискат други умения, които много малко хора във Велико Търново притежават, но има такива“.eVeliko получи награда за най-добра микро и малка фирма в България през 2018 г.

Във Великотърновския университет вече няколко години има магистърски програми, които подготвят кадри за аутсорсинг индустрията. Те са съвместна инициатива с голяма българска компания в сектора. Великотърновският стартъп „Тинузавър“ създаде учебна система и комплекти за сглобяване на роботи и мини компютри. Тя се използва за обучение в университета, а комплектите се продават успешно в Северна Америка и Европа.

Двамата ми събеседници се надяват летището в Горна Оряховица да се възстанови. Ако на него се изпълняват граждански полети, много хора ще намерят път към бъдещето си в региона, ще се улеснят бизнес връзките. „Най-доброто, което можем да направим, е да помогнем повече хора да живеят нормален живот и да се развиват като професионалисти в областта си. Знам, че Велико Търново не може да стане „Силициев Предбалкан“, но може да бъде страхотно място за живеене и правене на бизнес“, усмихва се Павел. Милен допълва, че сред най-сериозните предизвикателства пред местния бизнес, е променливото законодателство. „В Наредба 18 за касовите апарати пролича, че авторите ѝ не са имали експертиза. Същото се случи и преди 7 години, когато излезе Наредбата за полиетиленовите торбички. В момента тя не се спазва от почти никого, с малки изключения“. Но той е убеден, че дигиталните трансформации са начинът да влеят нова предприемаческа кръв в икономиката на болярския град. „Бих искал да има повече иновативен бизнес, бизнес основан на знание, технологии, конкуриращ се с целия свят“, завършва Милен.

https://www.economic.bg/bg/news/12/starata-stolitsa-s-novi-vazmozhnosti.html
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Правят инженерно-геоложко проучване на територията на Старото военно училище

Публикувано на пн, 27 Ян. 2020В напреднал етап е процедурата по съгласуване на идейния проект за изграждането на Експозиционен център във В. Търново. Сградата, заедно с прилежащата ѝ инфраструктура и заобикаляща среда, ще постави реалното създаване на новия градски център. Вече е издадена виза за проектиране, която е отнесена за съгласуване в Министерство на културата, уточниха от Общината. Едновременно с това са разработени и подробни технически изисквания за последващата фаза на проектиране на сградата. Стартирали са процедури за изместване на съществуващите кабелни трасета. Извършват се и инженерно-геоложко и хидрогеоложко проучване, необходимо преди започване на строителството.
Новият градски център на В. Търново беше обект на международен архитектурен конкурс, съчетаващ идеен проект за първата сграда – Експозиционен център, както и градоустройствена концепция за цялата територия на Старото военно училище. Той се проведе през 2018 г. Жалбите срещу класирането на участнциите бяха оставени без уважение последователно от Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.
Фазата на строителството е предшествана от редица процедури и съгласувания с различни институции. Преди да пристъпи към директното договаряне за изработване на инвестиционен проект, Общината продължи с изготвяне на подробен устройствен план и план за регулация и застрояване за проектния имот. Те са съгласувани от Министерството на културата, заедно с работния устройствен план. Към него са приложени актуална фотодокументация и фотомонтажи, илюстриращи бъдещата сграда и заобикалящата я среда. След това преписката бе приета на Експертния съвет за устройство на територията и е одобрена от кмета на Общината.
След приключването им предстои директно договаряне за изработване на инвестиционен проект със спечелилия първо място – архитект Клаудио Нарди. При договаряне ще бъде сключен договор с победителя. Ако обаче не бъде постигната договорка между страните, ще се пристъпи към избиране на друг изпълнител за изработване на инвестиционния проект или инженеринг, съобразно Закона за обществените поръчки.
Експозиционният център е включен в проект “Създаване на атрактивна зона за културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно училище”, който е част от одобрената Инвестиционна програма на Община В. Търново по Приоритетна Ос 1 на Оперативна програма “Региони в растеж”. Прогнозната стойност на безвъзмездната финансова подкрепа е малко над 7 млн. лв. При одобрение от страна на Управляващия орган на европейската програма ще бъде сключен договор, след който срокът за изпълнение е 36 месеца.

Весела Байчева

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Улица, започната и недовършена преди 30 г., вече е с асфалт

24.01.2020

Четири отсечки във великотърновския квартал „Картала“ скоро също ще са с нови настилкиВЕЧЕ Е ПОЛОЖЕН ПЪРВИЯТ АСФАЛТОВ СЛОЙ ПО НОВАТА ЧАСТ НА УЛИЦА “СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ” ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ “КАРТАЛА”. Това е отсечката, която е правена най-дълго в старата столица. Започната е преди повече от 30 години, но парите за завършването й все не достигали, а четирима кметове така и не са успели да ги осигурят. През 2019 г. държавата отпусна близо 2 млн. лв. за няколко трасета във Велико Търново, включително и това. Преди да бъде положен асфалтът на „Стоян Михайловски“, която се явява една от обходните и осигуряващи бърза връзка в най-динамично развиващия се квартал, е направено отводняване. Отсечката в североизточната част на жилищния район е една от петте нови, които са обект на изграждане и които ще подобрят инфраструктурата и организацията на движение. Предстоят същите дейности по улиците „Васил Априлов“, „Александър Бурмов“, „Камен Зидаров“ и „Петко Ю. Тодоров“. Ще бъдат оформени джобове за паркиране и за поставяне на съдове за смет, ще бъде монтирано и осветление. Екипи на пътностроителната компания „Пътни строежи ВТ“ в момента работят по продължението на ул. „Стоян Михайловски“ и връзката й с ул. „Ангел Каралийчев“. Панорамното трасе де факто представлява обходния път на кв. „Картала“ и ще осигурява бърз достъп на живущите от района на парк „Борова гора“ и входа на големия жилищен район към периферията му.

Също до края на лятото ще бъде направен и другият пряк панорамен път, но той ще отвежда към южния квартал „Зона В“ и ще осигурява връзка с множеството нови комплекси, с които старата столица нарасна откъм някогашната вилна зона.

РЕМОНТИ КИПЯТ НА ЕДНА ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ОТСЕЧКИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – УЛ. „ДРАГАН ЦОНЧЕВ“. С разрастването на града през последните години по цялото й протежение са построени множество нови сгради, в които живеят повече от 2000 души. Предвидени са нова настилка, тротоари, джобове за съдове за смет, локални паркинги, осветление и отводнителна система. Панорамната улица минава и по билото на градската вилна зона, която по Общия устройствен план е предвидена като вариант за растеж на старата столица, а интересът вече е голям. Близо милион лева, които са налични, ще струва направата на новата панорамна улица, която обикаля квартал „Зона В“.

Със строителството на отсечката още един инфраструктурен проблем, съществуващ от десетилетия, ще бъде решен. В съседство на „Драган Цончев“ неотдавна бе пуснат и новият четирилентов път от възел „Качица“ до Старческия дом.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

www.borbabg.com
 
1001 - 1020 of 1057 Posts
Top