SkyscraperCity banner

1041 - 1057 of 1057 Posts

·
Registered
Joined
·
1,059 Posts
Коя част от улица "Никола Габровски" ще бъде ремонтирана? Или цялата ще се работи?
 

·
Registered
Joined
·
34,907 Posts
Във Велико Търново инвестират 1.3 милиона за нова туристическа атракция

Община Велико Търново инвестира в нова туристическа атракция. 1.3 млн е предвидено за разширението на Мултимедийния посетителски център, който ще нарасне двойно. Кметството кандидатства с проект по ОП „Региони в растеж“. Прогнозната стойност е над 1,3 млн. лв., а периодът на изпълнение е 30 месеца след подписване на договора. В новите зали, които се създават на етажа над сегашните, се предвижда визуализиране живота на различните социални слоеве през Второто българско царство, техните нрави, обичаи, бит и одежди. С помощта на съвременна аудиовизуална техника по-пълно ще се покаже богатата история на града от този период, неговата царственост, воинска слава и духовна мощ.

Интериорът ще се разнообрази с нови, богато декорирани фигури, с множество архитектурни детайли, атрибути и аксесоари, подходящо осветление и озвучаване на отделните елементи и композиции. С реализацията на проекта ще се увеличат посетителите на Мултимедийния център и ще се подобрят условията за достъп до културния живот на града.

 

·
Registered
Joined
·
34,907 Posts
Започна строителството на нова улица във великотърновския квартал „Зона Б“Във великотърновския квартал „Зона Б“ започна изграждането на улица „Драган Цончев“. Строителството ѝ ще подобри градската среда и ще оптимизира организацията на движение в жилищния район.

Инвестицията в инфраструктурния обект е част от проекта на Община Велико Търново за изграждане на шест улици в кварталите „Картала“ и „Зона Б“ и е финансиран с целеви средства от държавата. Със строителството на ул. „Драган Цончев“ ще бъде решен дългогодишен проблем на живеещите в квартала.

 

·
Registered
Joined
·
34,907 Posts
Напредва строителството на новата детска градинаНапредва строителството на новата детска градина във В. Търново. Вече е изграден корпусът на сградата, която е във формата на приказен замък. В следващите месеци предстои да бъдат извършени довършителните дейности по обекта, както и изграждането на двора, детските площадки и останалите прилежащи пространства.

Общата площ, върху която ще се простира новата градина, е терен от 4,6 дка, а застроената площ ще е близо 950 кв. метра.

“Шареният замък” се намира на ул. “Димитър Рашев” 5 в кв. “Зона Б” и в нея ще се обучават общо 120 деца. Дворното пространство ще е с пет детски площадки, по една за всяка от петте групи, ще има обща спортна площадка, алеи, беседка и природен кът. Главният вход на сградата е откъм северната улична регулационна линия и ще води към два входа към двете симетрични половини на сградата. Всяка от тях ще има отделно стълбище, което води към долното дворно ниво.

Детският комплекс ще е готов за началото на следващата учебна година, категорични са от Община В. Търново. Вече има и подадени заявления на родители, които искат да запишат децата си в градината.

 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Предлагат на местни фирми да строят двата буферни паркинга
Публикувано на ср, 13 май 2020
809 четения

Община В. Търново търси изпълнители за изграждане на буферните паркинги “Френхисар” и в района на бившето Сержантското училище. След като никой не се яви на обявената миналата година обществена поръчка за двете обособени позиции, местната администрация ги прекрати и изпрати покани до местни строителни фирми. За буферния паркинг “Френхисар” поканите са адресирани до три фирми – “Пътни строежи – Велико Търново” АД, “Джамбо 33” ЕООД и “Стройко” ООД.
Предвижда се буферният паркинг да бъде изграден в района на улица “Григорий Цамблак” 4. Имотът е с площ от 6374 кв. м, а обособяването му е част от проекта за интегриран градски транспорт на Общината. С реализирането му ще се подобри техническата инфраструктура в тази част на града и ще се даде транспортно решение за подобряване на транспортното обслужване и организацията на движение и пътна безопасност. Паркингът ще разполага с места за 10 туристически автобуса и 145 паркоместа за леки коли, включително 16 електромобила и 8 места за коли на хора с увреждания. Предвижда се да се осигури вход-изход за комплекса от улица “Григорий Цамблак”, където ще има поставено устройство за таксуване на влизащите в паркинга автомобили. Ще има и две зарядни станции за електрическите коли.
От Община Велико Търново са изпратили покани до три фирми и за втория буферен паркинг “Сержантско училище”. Поканите са адресирани до “Тера” ООД, “Мистрал 7” ООД и “Енел Строй” ООД.
Предвижда се районът да се превърне в съвременен Бизнес център с обособени площи за конгресен център, атракционен парк, кътове за отдих и буферен паркинг. Имотът е с площ 19 239 кв. м, разположен близо до входната артерия на града от посока София. Паркингът ще е с места за три електрически автобуса, паркоместа за 10 бр. туристически автобуси и 102 паркоместа за леки коли – 10 електромобила и 5 места за инвалиди.
До края на месеца се очаква да стане ясно кои от фирмите са заявили желание за изграждане на двата буферни паркинга.
Весела БАЙЧЕВА

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
С почти 700 000 лв. правят кръстовището на “Беляковско шосе”
Публикувано на вт, 5 май 2020
3602 четения

Варненско дружество е избрано за изграждането на кръговото кръстовище в района на “Беляковско шосе” във В. Търново. Това е ДЗЗД “Търново 2019”, в което влизат фирмите “Пътища и мостове” ЕООД и “Инжконсултпроект” ООД. То е определено след обявената в края на миналата година обществена поръчка, включваща няколко обособени позиции. Офертата на дружеството е оценена от комисията със 100 точки. Предложената цена за изграждане на кръгово кръстовище между улиците “Беляковско шосе”, бул. “България”, ул. “Полтава”, ул. “Освобождение” и ул. “Краков” е 674 217 лв.
На второ място комисията е класирала с 88,74 точки офертата на ДЗЗД “В. Търново-ПП”, включващо партньорите в обединението “ПСК Пътстрой” ЕООД и “ПСК Виастрой” ЕООД.
Кръговото кръстовище, възложено на варненското дружество, предвижда изграждане на две светофарни уредби, с което да се осигури за излизащите от ул. “Полтава” на ул. “България” зона за преплитане. В проекта е заложено обособяване на триъгълни острови с бордюри между ул. “България” и всички прилежащи и улици за разделяне на автомобилните потоци, регламентиране на зони за паркиране с 41 паркоместа чрез отделянето им от активното движение и запазване на съществуващите пешеходни пътеки и допълването им с нови такива. За осъществяване на тези промени се налага и промяна на геометрията на сегашното кръстовище с “изтегляне” в югозападна посока. Кръстовището ще бъде централно контролирано от системата за управление и контрол на трафика, която ще предостави селективно предимство на превозните средства на обществения транспорт по линиите 2, 4, 5, 9, 40 и 110. Това ще допринесе за подобряване пропускливостта на кръстовищата и осигуряване на предимство на превозните средства на градския транспорт чрез автоматизирано “умно” управление на светофарите. Предложението за реконструкция на кръстовището ще реши основните комуникационни проблеми на сегашното и ще подобри сигурността и безопасността на всички участници в движението. Кръстовището няма да е типично кръгово, тъй като ще запазва предимството на движещите се по ул. “България”.
Със същата обществена поръчка е избран изпълнител и за изграждането на пешеходния надлез над ул. “Магистрална”. Това е ДЗЗД “Планекс”, включващо “Планекс Инфраструктура” ЕООД и “Планекс Бургас” ООД, като предложената цена от тях е в размер на 1 009 500 лв.
За останалите три позиции – изграждане на кръгово кръстовище на Летния театър и буферни паркинги на сержантското училище и “Френхисар”, не беше избран изпълнител, което наложи да бъде обявена нова обществена поръчка.
Весела БАЙЧЕВА

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts

Горещи новини Общество
Три електробуса за 2,2 млн. лв. тръгват из Велико Търново
13.05.2020 БОРБА БГ 0 коментара

Концернът Jiangsu Alfa Bus, планиращ инвестиция от 25 млн. евро и 250 работни места у нас, стъпва в страната през старата столица

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОДПИСА ДОГОВОР С ГОЛЕМИЯ КИТАЙСКИ КОНЦЕРН JIANGSU ALFA BUS ЗА ДОСТАВКА НА ТРИ СУПЕРМОДЕРНИ ЕЛЕКТРОБУСА НА СТОЙНОСТ 1,9 МЛН. ЛВ. Возилата трябва да пристигнат до лятото в старата столица и да бъдат пуснати в експлоатация. Фирмата спечели обявената обществена поръчка, за която се яви с българския си партньор „Екселор холдинг груп“. Още 100 хил. лв. ще коства изграждането на три зарядни станции за батериите им, а други 99 хил. – оборудването и прилежащата инфраструктура. Договорите за това са парафирани съответно с „Екселор холдинг груп“ – София, и „Реа смарт груп“ само преди броени дни, показа наша проверка.
Jiangsu Alfa Bus е сред първите производители на електромобили в Китай, като през 2012 г. пуска първия си модел автобуси със собствено оборудване и модерни технологии. Фирмата работи в сътрудничество със световни автомобилни компании. Холдингът вече декларира пред правителството намерения да изгради за 25 млн. евро у нас своя производствена база и научноизследователски и развоен център с 250 работни места, а де факто стъпването им в страната ще е през старата столица. За този проект бе подписан меморандум за разбирателство между Българската агенция за инвестиции в лицето на изпълнителния й директор Стамен Янев и двете компании. На събитието в българското посолство в Пекин присъства и заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова.
Електробусите, които още тази година ще се движат из областния център, ще са с дължина 8,19 м, с градско оборудване на салона и до 60 места капацитет на пътниците – общо стоящи и седнали. Батериите им могат да издържат до 250 километра дневен пробег, а гаранцията им е 96 месеца. Електробусите са нископодови и климатизирани, а в тях има даже мултимедийни уредби.
С РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА БЕ ПРЕКРОЕНА ТРАНСПОРТНАТА СХЕМА НА ГРАДА И СЕ СЪЗДАДЕ НОВА ЛИНИЯ специално за електробусите. Тя е с N 100 и e наречена „Туристическа“. Общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“ получи права от местните съветници да се занимава и с транспорт и да поддържа новите возила. Базата на електробусите ще се намира в някогашното Сержантско училище, от което правителството предостави на Велико Търново 16 дка. Тук се оформя и голям буферен паркинг, на който туристическите автобуси ще са задължени да спират и да оставят пасажерите си. Посетителите пък ще се качват на общинските електробуси, обслужвани от „Паркинги и гаражи“, и ще пътуват из старата столица до основните й забележителности и хотели с билетчето от паркинга, на който оставят колите си. Идеята е с возилата да се разтовари трафикът в града. Електробусите се закупуват като част от проекта за 10,8 млн. лв. за интегриран градски транспорт на Велико Търново. Едно от условията да бъдат експлоатирани е това да прави не частна, а общинска фирма, което налага лицензирането на „Паркинги и гаражи“.
Досега в града нямаше специализиран маршрут, който да обслужва основните забележителности и да е на разположение на жителите и гостите, които не искат да изпитат на гърба си проблема с паркирането. Линията ще свързва бившето Сержантско училище с гара Трапезица и ще преминава през всички основни забележителности по маршрут „Беляковско шосе“, център, площад „Иван Асен II“, църквата „Св. 40 мъченици“, Владишки мост.
Стилян НАЙДЕНОВ

Преди да бъдат закупени, новите електробуси бяха тествани по градските улици.
Снимки Ростислав ГРЪНЧАРОВ

www.borbabg.com
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts

Горещи новини Общество
Три електробуса за 2,2 млн. лв. тръгват из Велико Търново
13.05.2020 БОРБА БГ 0 коментара

Концернът Jiangsu Alfa Bus, планиращ инвестиция от 25 млн. евро и 250 работни места у нас, стъпва в страната през старата столица

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОДПИСА ДОГОВОР С ГОЛЕМИЯ КИТАЙСКИ КОНЦЕРН JIANGSU ALFA BUS ЗА ДОСТАВКА НА ТРИ СУПЕРМОДЕРНИ ЕЛЕКТРОБУСА НА СТОЙНОСТ 1,9 МЛН. ЛВ. Возилата трябва да пристигнат до лятото в старата столица и да бъдат пуснати в експлоатация. Фирмата спечели обявената обществена поръчка, за която се яви с българския си партньор „Екселор холдинг груп“. Още 100 хил. лв. ще коства изграждането на три зарядни станции за батериите им, а други 99 хил. – оборудването и прилежащата инфраструктура. Договорите за това са парафирани съответно с „Екселор холдинг груп“ – София, и „Реа смарт груп“ само преди броени дни, показа наша проверка.
Jiangsu Alfa Bus е сред първите производители на електромобили в Китай, като през 2012 г. пуска първия си модел автобуси със собствено оборудване и модерни технологии. Фирмата работи в сътрудничество със световни автомобилни компании. Холдингът вече декларира пред правителството намерения да изгради за 25 млн. евро у нас своя производствена база и научноизследователски и развоен център с 250 работни места, а де факто стъпването им в страната ще е през старата столица. За този проект бе подписан меморандум за разбирателство между Българската агенция за инвестиции в лицето на изпълнителния й директор Стамен Янев и двете компании. На събитието в българското посолство в Пекин присъства и заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова.
Електробусите, които още тази година ще се движат из областния център, ще са с дължина 8,19 м, с градско оборудване на салона и до 60 места капацитет на пътниците – общо стоящи и седнали. Батериите им могат да издържат до 250 километра дневен пробег, а гаранцията им е 96 месеца. Електробусите са нископодови и климатизирани, а в тях има даже мултимедийни уредби.
С РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА БЕ ПРЕКРОЕНА ТРАНСПОРТНАТА СХЕМА НА ГРАДА И СЕ СЪЗДАДЕ НОВА ЛИНИЯ специално за електробусите. Тя е с N 100 и e наречена „Туристическа“. Общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“ получи права от местните съветници да се занимава и с транспорт и да поддържа новите возила. Базата на електробусите ще се намира в някогашното Сержантско училище, от което правителството предостави на Велико Търново 16 дка. Тук се оформя и голям буферен паркинг, на който туристическите автобуси ще са задължени да спират и да оставят пасажерите си. Посетителите пък ще се качват на общинските електробуси, обслужвани от „Паркинги и гаражи“, и ще пътуват из старата столица до основните й забележителности и хотели с билетчето от паркинга, на който оставят колите си. Идеята е с возилата да се разтовари трафикът в града. Електробусите се закупуват като част от проекта за 10,8 млн. лв. за интегриран градски транспорт на Велико Търново. Едно от условията да бъдат експлоатирани е това да прави не частна, а общинска фирма, което налага лицензирането на „Паркинги и гаражи“.
Досега в града нямаше специализиран маршрут, който да обслужва основните забележителности и да е на разположение на жителите и гостите, които не искат да изпитат на гърба си проблема с паркирането. Линията ще свързва бившето Сержантско училище с гара Трапезица и ще преминава през всички основни забележителности по маршрут „Беляковско шосе“, център, площад „Иван Асен II“, църквата „Св. 40 мъченици“, Владишки мост.
Стилян НАЙДЕНОВ

Преди да бъдат закупени, новите електробуси бяха тествани по градските улици.
Снимки Ростислав ГРЪНЧАРОВ

www.borbabg.com
Какво стана с другата нова линия,която трябваше да тръгва от Сухата чешма?Ремонта на този участък трябваше да започне април 2020
 

·
Registered
Joined
·
34,907 Posts


Започва строителството на „Силует“ – най-новия бутиков квартал на Велико Търново

Ще го обитават над 1000 души сред много зеленина и паркове с гледки

Нов квартал „Силует“, застроен изцяло с бутикови сгради, които няма да имат нищо общо с доминиращата напоследък строителна конфекция, започва да се строи във Велико Търново. Той е предназначен за обитаване от над 1000 души и се намира на едно от най-панорамните места в старата столица – платото на кв. „Зона В“, в съседство на парка и новостроящата се нова детска градина „Шареният замък“, която ще отвори наесен. Инвеститор е местната компания „Планекс“, която е правила подобни комплекси с доста по-малки размери по Черноморието.

Инвестицията е крупна и ще се реализира на няколко етапа заедно с пълната инфраструктура на новия жилищен район. Експерти изтъкват, че интересът към тази градска част идва, след като от кметството инвестираха в изграждането на новия булевард, осигуряващ бърза връзка от централната част, както и на панорамната улица „Драган Цончев“, която на следващ етап ще бъде свързана с вилната зона над бившия завод „Победа“ и Южния пътен възел. Заради чувствително подобрените комуникации няколко компании вече са изкупили всички празни терени наоколо, за да реализират проекти. Най-крупният обаче ще е изграждането на квартал „Силует“, който напомня на мащабните райони в други градски части – „Слънчев дом“ и КЕЧ-а.

НАД 140 АПАРТАМЕНТА В ЧЕТИРИ ГРУПИ БУТИКОВИ СГРАДИ С КОНТРОЛИРАН ДОСТЪП СА ПРЕДВИДЕНИ В „СИЛУЕТ“. Отделните сгради ще са с по максимум шест етажа. Огромни паркове с градини и обезпечени с паркоместа обитатели, както и всички други удобства, ще са част от характеристиките и стандарта, който ще налага новият квартал.

 

·
Registered
Joined
·
34,907 Posts
Започва цялостен ремонт на бул. „България“, подменят водопроводи и правят изцяло ново отводняване

Малко над 3 млн. ще струва реконструкцията на основната великотърновска улица


В ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ НА ЛЯТОТО ЗАПОЧВА ГОЛЕМИЯТ РЕМОНТ НА БУЛ. „БЪЛГАРИЯ“ ВЪВ В. ТЪРНОВО. СРЕДСТВАТА СА ОСИГУРЕНИ ПО ПРОЕКТА ЗА ИНТЕГРИРАН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ на стойност 11,2 млн. лв., по който се закупуват и електробуси. Допълнително финансиране се издейства и за подмяна на водопроводите, които са амортизирани, а на места загубите надхвърлят 70%, информира зам.-кметът по строителството проф. Георги Камарашев. Той допълни, че времето за реконструкциите е съобразено с очакваното намаление на трафика през летните месеци. Заради натовареността на улицата тя ще бъде затваряна поетапно, тъй като канализацията и водопроводите ще се полагат в дълбоки триметрови траншеи.

„В момента от „ВиК Йовковци“ завършват проектирането на тръбите, както и на нова система за отводняване с по-голям брой шахти, надеждност и ефективност. Тя ще се включи в колектора, който е около полицията. Подхождаме внимателно, тъй като „България“ е водосбор на всички дъждовни води от цялата северна част на Велико Търново и постоянно създава проблеми“, обобщи Камарашев. След като бъдат положени тръбите, ще се подмени изцяло и настилката. От кметството вече успяха да ремонтират тротоарите по протежението й, както и да поставят озеленяване.

ПО „БЪЛГАРИЯ“ Е ПРЕДВИДЕНА И НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО, НОВИ СВЕТОФАРИ СЪС СИСТЕМИ ЗА ПРИОРИТЕТНО ПРОПУСКАНЕ НА ГРАДСКИ АВТОБУСИ и нови спирки с информационни табла, захранвани със слънчева енергия, за които „Борба“ съобщи. Те ще се правят паралелно с плануваните ремонти, за да не се затруднява трафикът.
Почти 200 хил. лв. са предвидени за четири нови светофарни уредби с енергийно ефективна LED технология. Към тях ще се поставят и нови контролери за управление на светлините и настройки за зелена вълна“, както и сензори за движение според габаритите на автомобила. Новите светлинни уредби ще са и доста по-видими заради яркостта на светлинните панели. Те ще са разположени на кръстовището на ул. „Никола Габровски“ и „Славянска“, както и на входа на „Пишмана“, на пресечките на „Никола Габровски“ и „Георги Измирлиев“. Нови светофари ще има и на кръстовището между „Мармарлийска“ и „Магистрална“ под бившето „Аптечно управление“, както и на пазара.

 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Новото кръгово кръстовище на южния вход на Велико Търново е на дневен ред
21.05.2020 БОРБА БГ 0 коментара

Канят три фирми да го правят след забавянето на поръчката заради извънредното положение

146170


ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧВА ПРОЦЕДУРА С ДИРЕКТНИ ПОКАНИ КЪМ ТРИ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ФИРМИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВО КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ НА ЮЖНИЯ ВХОД на старата столица, което ще осъществява и връзката с шест вътрешни и главни улици, информира главният инженер на града Динко Кечев. Възловото пътно съоръжение, което ще е разположено на входа на бъдещия градски център в Старото военно училище, трябва да реши проблема с тапите в тази зона, преодолявайки сложната в момента организация на движение. Изграждането се забави и заради стопираните обществени поръчки в ситуацията на извънредно положение заради коронавируса. Коригиран е и първоначалният проект, като е спазен силуетът на кръговото, но то е „изместено“ в източна посока, към настоящата ул. „Христо Ботев“, за да се преодолее големият наклон, обясниха експертите. Налично е и финансирането от малко над 400 хил. лв.
КЪМ ШЕСТ ОСНОВНИ ГРАДСКИ УЛИЦИ ЩЕ БЪДЕ ТРАНСПОРТНАТА ВРЪЗКА, КОЯТО ОСИГУРЯВА НОВОТО КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ В ЮЖНАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО пред Старото военно училище. При препроектирането на напречните профили са се спазили изискванията на нормите за проектиране на пътища, като в правите пътни участъци да бъдат с двустранен напречен наклон в границите от 2,0 до 2,5%, какъвто е и случаят тук. Де факто новото кръстовище на южния вход на града ще осигурява връзка с шест основни улици, сред които “Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Бачо Киро“, “Цар Тодор Светослав“, пл. “Марно поле“, както и отсечките към бъдещия градски център на града, планиран в бившето Военно училище.
Досега тук организацията на трафика бе доста сложна, като за налагане на правила се разчиташе предимно на знаци и маркировка, но новият проект удовлетворява интереса както на шофьорите, така и на пешеходците. Предвидени са специални настилки от т.нар. тактилни плочи, които са релефни и не позволяват подхлъзване, а отделно служат и за ориентация на незрящи. Средствата отиват и за пълна подмяна на бордюри, тротоари, оформяне на паркоместа и подходи, както и за озеленяване и художествено оформление на кръговото кръстовище. Все още се обмисля дали в центъра му да бъде поставено произведение на изкуството с художествено осветление. В района е предвидено и поставянето на над 6 хил. кв. метра нов асфалт, хармонизиране на направленията и съоръженията за отводняване.
Стилян НАЙДЕНОВ

 

·
Registered
Joined
·
34,907 Posts
Голяма строителна компания ремонтира един от символите на В. Търново
Една от най-големите строителни компании в региона – “Планекс Инфраструктура” ЕООД, е избрана за изпълнител на мащабния ремонт на Художествената галерия “Борис Денев”. В момента приключва проектирането, след което ще започне и самото обновяване на сградата, която е една от емблемите на старата столица. В ремонта ѝ ще бъдат вложени 1,3 млн. лв., като финансирането е осигурено по международния проект “Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма”. Той се реализира в партньорство с Община Калафат, Румъния, и с Фондация “Лице за изкуство и култура” – Плевен, а финансирането е по програма “ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България” 2014-2020. Местната строителна компания ще работи с пловдивска фирма, която ще е подизпълнител по проекта. Той предвижда въвеждането на мерки за енергийна ефективност, модернизиране и облагородяване на интериора и експозиционните площи. Ще бъдат изградени още отоплителна, охладителна и вентилационна инсталация.

След преустройството галерията ще бъде превърната в модерен център за изкуства и ще бъде включена в общи туристически маршрути на трансграничния регион.

Сградата на “Боруна” е построена през 1928 г. за училище по рисуване, като през годините е принадлежала още на Ветеринарно-епидемиологичния институт и на полицията. През 80-те години на 20 в. е взето решение сградата да бъде адаптирана за галерия, в която да се направи постоянна експозиция “Велико Търново през погледа на българските художници”.

Първата изложба в галерията се е състояла на 16 ноември 1985 г., като са били представени над 200 произведения от известни български автори. През 2003 г. за патрон на галерията е избран Борис Денев – художник, класик в българското изкуство, с много творби, свързани със старата столица.

Днес ХГ “Борис Денев” е една от най-богатите извънстолични галерии, в които могат да се видят творби на Илия Петров, Дечко Узунов, Иван Лазаров, Христо Нейков, Марко Марков, Светлин Русев и много други.

 

·
Registered
Joined
·
34,907 Posts
Решено! Ремонтират двата тунела до Велико Търново
Двата тунела на път I-5 Русе – В. Търново – Габрово ще бъдат основно ремонтирани, както и мостовото съоръжение между тях. Това стана ясно на работна среща между директора на Областно пътно управление инж. Венцислав Ангелов и областния управител проф. д-р Любомира Попова. В момента в Агенция “Пътна инфраструктура” тече процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране на ремонтните дейности. Те ще започнат след изготвяне на проекта, от който ще стане ясно и колко средства са необходими за обновяването на съоръженията. Изпълнител на мащабния проект ще бъде избран също чрез обществена поръчка. Предвижда се цялостен ремонт – отводняване, подмяна на облицовката, обновяване на тротоарите и цялостно преасфалтиране.

Тунелът “Велчова завера” е с дължина 178 м, а “Боруна” е 141 м. Построени са в периода 1969-1974 г. и от пускането им в експлоатация досега не е извършван основен ремонт. През 2001 г. е направена рехабилитация само на пътното платно в тунелите, а от 2003 г. съоръженията са в аварийно състояние. Преди три години тогавашният регионален министър Николай Нанков призна, че са едни от най-опасните тунели в страната. Оттогава се следи за тяхното състояние, извършва се почистване и обрушване на нестабилните части. Миналата година беше освежена маркировката, а тази година се очаква да започне и същинският ремонт.

По време на работната среща в Областна администрация стана ясно още, че предстоят мащабни ремонти на републиканската пътна мрежа в областта, като средствата са осигурени от АПИ и ще се използват за подобряване на експлоатационното състояние на основните пътни артерии.

До края на май приключва текущият ремонт на първокласния път 1-4 Севлиево – Велико Търново – Търговище в границите на областта. Стойността на ремонта възлиза на 388 000 лв.
Още 216 000 лв. са отпуснати за път I-5 П. Тръмбеш – В. Търново – Бряста, както и текущ ремонт на същия път в участъка от с. Самоводене до разклона за Преображенския манастир. Там ще бъдат изравнени сляганията на пътното платно, вследствие на свлачищни процеси, след предварително изпълнение на отводнителни мероприятия.

Текущи ремонти и поддържане се предвиждат на Прохода на Републиката и по път III-514 “Горна Оряховица – Велико Търново”. Предстои изпълнението на дейности за подобряване състоянието на път III-405 Добромирка – Павликени в участъка Вишовград – Бяла черква.

Както “Янтра ДНЕС” писа, през настоящата година се предвижда старт на изпълнението на превантивни ремонти на път II-53 Поликраище – Елена от Лясковски кантон до разклона за Златарица на стойност над 12 млн. лв.

Ще бъде ремонтиран и път III-303 Павликени – Пушево от Михалци до Пушевски кантон с одобрено задание на стойност близо 11 милиона лева.
Средства са предвидени и за път II-52 Вардим – Свищов и на път III-407 Ново градище – Стражица в участъка от км 2+500 до км 19+980.

Стойностите ще бъдат определени след изготвяне на съответните технологични проекти.

Предстои изпълнението и на ремонт на път II-53 Лясковец – Мерданя – Миндя – Елена – Майско – Сливен, като участъкът е близо 27 км, попадащи на територията на областите Велико Търново и Сливен. Осигурени са необходимите средства по Оперативна програма “Региони в растеж”.

Всички ремонти, обхващащи около 150 км от републиканската пътна мрежа в областта, ще приключат до края на строителния сезон на настоящата година.

 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts


Водещи новини Общество
За два месеца направиха асфалтиран път на улица в кв. „Картала”
26.05.2020 БОРБА БГ 0 коментара

ЗА ДВА МЕСЕЦА ПОСТРОИХА АСФАЛТИРАН ПЪТ ОТ СЕВЕРНАТА СТРАНА НА УЛ. „КАМЕН ЗИДАРОВ” В ТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „КАРТАЛА”. На това място над 30 години имаше черен път, насипван от живеещи с лични средства и с подръчни материали. Участъкът е с дължина над 300 метра и е сред междублоковите улици, обещани от кмета инж. Даниел Панов още миналата пролет. Строителството на пътя между улиците „Камен Зидаров” и „Александър Бурмов” стартира на 17 март. Управата реагира на притесненията на обитателите за нивелация на улицата заради тръби на газта и за проблема със стигане до гаражите на жилищните кооперации.


Багерът започна да копае на 17 март.

Валират се подходите към гаражите.
В ПЕТЪК ПО ВРЕМЕ НА ПОЛАГАНЕ НА ВТОРАТА АСФАЛТОВА НАСТИЛКА БЯХА НАСИПАНИ И ПОДХОДИТЕ КЪМ ГАРАЖИТЕ, а малка машина специално валираше пясъчната настилка. По време на строежа на новата и дълго чакана улица бяха поставени шахти за оптичните кабели на всички оператори и запазени при възможност дървета и градинки, правени от жителите на района. Трудното ремонтиране на въпросния път бе свързано с липсата на актуален план. Строителите от „Пътни строежи” и служителите от Общината работеха по план отпреди 40 години, когато е започнато строителство по стопански начин в този квартал на Велико Търново. Независимо от вдигането на нови четириетажни блокове на гола поляна тогавашната местна власт не е предвидила пътища между кооперациите. Заради недомислията много хора нямаха достъп до входа на блока си поради липса на път.
Тази отсечка е част от асфалтирането и направата на общо шест улици в кв. „Картала” за около 2 млн. лв. от строителната програма на Общината.
Нели СУКОВА
Сн. авторката

 

·
Registered
Joined
·
34,907 Posts
Даниел Панов се похвали с шест нови улици за 2,1 млн. лв., направени въпреки пандемиятаВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО АКТИВНО СЕ РАБОТИ ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА ШЕСТ НОВИ УЛИЦИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИТЕ КВАРТАЛИ „КАРТАЛА“ И „ЗОНА Б“, похвали се в личния си профил във Фейсбук кметът Даниел Панов. Отсечките са на стойност 2,1 млн. лв. и са реализирани от най-голямата местна пътностроителна компания „Пътни строежи ВТ“. По тях се е работило усилено въпреки пандемията. Напредват дейностите по строителството на недовършения участък на ул. „Александър Бурмов“, както и на ул. „Васил Априлов“, с които се решават дългогодишни инфраструктурни проблеми. Оформят се също връзките със съседните улици, работи се и по подходите към гаражите.

В кв. „Зона Б“ започна изграждането на ул. „Драган Цончев“.

Строителните работи са част от проект на Община Велико Търново, по който ще бъдат направени общо шест недовършени или недоизградени улици в двата жилищни района. Финансирането е с целеви средства.

Дейностите включват изграждане на пътни платна и тротоари, асфалтиране, отводняване, оформяне на джобове за паркиране и за поставяне на съдове за смет и др.

 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
През март догодина трябва да заработи новият болничен корпус във В. Търново
Публикувано на ср, 3 юни 2020
563 четения

През март догодина се очаква да заработи новият корпус към областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във В. Търново. Изграждането му тече на пълни обороти и строителството на първия етап е почти завършено. Вече са готови седемте етажа на сградата, която ще обедини двете бази на болницата. В нея ще бъдат преместени отделенията от Стара болница, с изключение на физиотерапията.
Изпълнител на строителните дейности е търновската фирма „Билдинг Комфорт“ ЕООД, която спечели обществената поръчка в конкуренция със столична компания. Проектът на сградата е дело на столичната компания “Иво Петров Архитекти” ООД. Новият болничен корпус е проектиран с два отделни входа, за да не се смесват потоците от пациенти. Единият вход ще се използва от тези, които постъпват в Инфекциозно отделение, а другият за останалите.
На първия етаж ще бъдат разположени сервизните помещения, а над тях на второ ниво ще бъде Инфекциозно отделение. Третият етаж е предвиден за Неврологично отделение, а четвъртият за Ортопедия и травматология. На следващите два етажа ще се помещават Акушеро-гинекологичното отделение и Неонатологията, а на последния седми етаж ще бъдат разположени операционните зали. Изградени са т.нар. „топли връзки“ с основната база на болницата, като едната ще е свързана с Отделението по трансфузионна хематология.
В момента в сградата текат довършителните дейности, изграждат се ВиК и ел. инсталациите, поставени са резервоар и помпи, които ще обезпечат подаването на вода в случай на авария. Първият етап от изграждането на новия болничен корпус се реализира със собствени средства на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, осигурени от продажбата на хирургичния блок, който дълги години пустееше в двора на лечебното заведение. Средствата за втория етап, който предвижда оборудване на сградата, ще бъде осигурено от продажбата на болнични имоти. За целта са необходими около 3 млн. лв., а за продажба са предвидени четири имота – три в района на Стара болница и един във Вонеща вода.
С изграждането на новия корпус ще се улесни значително работата на болницата, която ще годишно ще спестява около 500 000 лв. годишно от транспорт, логистика и издръжка на старата база.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ


 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Напредва изграждането на ул. „Драган Цончев“
Публикувано на чт, 4 юни 2020
115 четения

Напредва строителството на улица „Драган Цончев“ в квартал „Зона Б“. С изграждането ѝ ще бъде подобрена градската среда и ще бъде оптимизирано движението в жилищния район.
Вече е оформена пътната основа, работи се по валирането на леглото. Поставени са отводнителни шахти, монтирани са и стълбовете за новото улично осветление. Предстои изграждането на тротоари, а съвсем скоро ще започне полагането на асфалтовата настилка. Оформени ще бъдат и подходи към гаражите.
Инвестицията в инфраструктурния обект е част от проекта на Община Велико Търново за строителство на шест улици в кварталите „Картала“ и „Зона Б“ и е финансирана с целеви средства от държавата.

 
1041 - 1057 of 1057 Posts
Top