SkyscraperCity banner

1 - 20 of 243 Posts

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Tazi statia se otnasia za vsichki tezi kashti i pametnici ot koito povecheto v staria grad, koito sa zastrasheni. Edni badat sabariani, a drugi sami si padat bez da badat restavrirani :bash:
Primeri za tova sa : Срина се вековна къща на „Опълченска”, по чудо жертви и пострадали няма. Кметът Даниел Панов ще прави специално дружество за издирване собствениците на такива имоти
Къщи убийци дебнат в Търново
Собствениците нямат пари, за да ги ремонтират

Иван Първанов 07.10.2009
Бившият елитен някога хотел „Цар Борис".
Десетки къщи в старата част на Велико Търново заплашват да се срутят върху главите на местните граждани и чуждите туристи. Много от тях отдавна са празни, но имат собственици, които не ги поддържат, но и не дават на общината да ги разруши. Други пък са обявени за паметници на културата. За да бъдат направени каквито и да е промени или да бъдат разрушени, е необходимо съгласието на Националния институт за паметниците на културата. Най-голям е броят на порутените и полуразрушените стари къщи по ул. „Опълченска", на входа на града откъм Русе, както и по емблематичната ул. „Гурко" и кв. "Вароша". Според експертите от общината към момента опасните сгради в старата столица са 30, като повечето от тях са на ул. „Опълченска", в старата част на града.


Повечето от

къщите на улицата с борческото име са паянтови и кирпичени,

на повече от 100 години. В някои от тях не живее никой. Други пък се обитават от 80-годишни баби и дядовци. Старците признават, че се страхуват да живеят в съборетините, които всеки момент могат да се превърнат в техен гроб. Но друг избор нямат. Къщата ми е много стара. Още когато моят дядо е бил 20-годишен младеж, е помагал за издигането й. Сигурно е на повече от 130-140 години. Частичен ремонт не я оправя. Трябва да се събори и да се издигне наново от основи. Но аз нямам пари за това. Пък и закога да я правя. На 72 години съм. Я имам още 2-3 годинки да поживея, я не. Синът ми с внуците живее в Америка. За какво да харча пари да строя къща, в която никой няма да живее", вдига рамене Димитър Иванов.

В съседство с бай Димитър живее 92-годишната баба Гана Маркова. Нейната къща е сравнително запазена, но в съседство други две са се наклонили силно към пътя. Старицата припомня, че за по-малко от година и половина на ул. „Опълченска" са се съборили 4 къщи. Последната от тях падна през юни т.г.

Освен че е необходимо съгласието на собствениците, събарянето не е никак евтино

За събарянето на старата къща на ул. „Гурко", в която през това лято се заби камион, общината е платила на строителна фирма 10 хил. лв.„Всички сгради на ул. „Опълченска" от входа на Самоводската чаршия до метоха на Преображенския манастир трябва да бъдат съборени", категорични са експертите по градоустройство в община Велико Търново. Сред особено опасните е внушителната сграда на най-стария търновски хотел „Цар Борис". Преди 100 години той е бил мястото, където са се събирали търновските първенци, за да бистрят политиката на чаша кафе или да потанцуват на вечерните соарета. От години обаче той е оставен да се саморазрушава. През последните десетина години бившият хотел се беше превърнал в свърталище на клошари. Явно обаче на скитниците също им е мил животът, защото от началото на тази година те също са напуснали порутения хотел.

И на ул."Гурко" проблемите са свързани с неясната собственост, липсващите наследници и липсата на добра съгласуваност и координация между общината и НИПК. През лятото една от най-емблематичните и стари къщи на „Гурко" се наложи да бъде съборена, след като посред бял ден в нея влетя камион с хляб и блокира за няколко дни движението по цялата улица. От 2007 г. Законът за устройство на територията даде възможност на общините сами да учредяват в своя полза ипотека върху опасните сгради и после по съдебен път да си търсят парите и правата от собствениците на самосъбарящите се постройки. Досега обаче няма учредена нито една ипотека в полза на община Велико Търново.

.
Безотговорност
Последният инцидент със стара къща в Търново е отпреди три дни, когато след падналия дъжд се срути покривът на т.нар. малък салон на читалище "Надежда". Много преди това да се случи, от читалищното настоятелство с писма до различните местни и централни държавни институции предупреждавали и искали средства за извършване на основен ремонт. Оказало се обаче, че нито общината, нито Министерството на културата могат да отделят "огромната" сума от 20 хил. лв., за да подкрепят сградата, която на всичкото отгоре от 36 години е и паметник на културата. Заради изискването при ремонт на паметници на културата да има разрешение от НИПК много обекти така и са оставени да се разрушат. Общината и културното министерство си прехвърлят отговорността за това кой трябва да стопанисва и да финансира ремонтите на сградите, обявени за паметници на културата. Такъв е и случаят със 140-годишното читалище "Надежда". А докато това става, през следващите месеци не само покривът на малкия салон, но и цялото читалище може да рухне. :eek:hno: :eek:hno: :bash:


 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Двореца

А защо на двореца не махнат тези стърчащи арматури, точно над главния вход са. Колкото изградено, толкова. Представително бих казал че е дори, но тези арматури шашкат. С един флекс за 20 мин. и целия Царевец става различен. Пък после ако искат да строят, да завършват проект ако има нещо, да набият по един винкел и готово.
 

·
Registered
Joined
·
7,000 Posts
Само дано не е по азербайджански стил ;) Всъщност това проекта на Божо Професора ли е?

Азербайджан дари 1,2 млн. евро за реставрация на крепостта "Трапезица" край Велико Търново
http://gradat.bg/news/2015/05/27/2542087_azerbaidjan_dari_12_mln_evro_za_restavraciia_na/

Средствата ще бъдат вложени в реставрацията на западната част на хълма, както и възстановявянето на три църкви, алеята крепостта. В музея ще бъдат експонирани всички находки. Ще се възстанови и инфраструктурата към туристическия обект и към фуникуляра, който ще отвежда посетителите на хълма.
Във вторник бе даден символичен старт на проекта.
 

·
-----------
Joined
·
17,089 Posts
^^ Звучи малко по-добре от На Божо Шибаняка проекта...
Неговия беше за укреплението на северната страна на хълма и замъкът на Асеневци, който уж се намирал там...
 

·
Registered
Joined
·
3,174 Posts
Като се срине съвсем стария град и изгуби чара си кой ще дойде в града да я гледа тази бутафорна трапезица...
 

·
Registered
Joined
·
12,763 Posts
^^ Звучи малко по-добре от На Божо Шибаняка проекта...
Неговия беше за укреплението на северната страна на хълма и замъкът на Асеневци, който уж се намирал там...
Хал хабер си нямате, вика Божо :D

http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/05/29/112959/за-и-против-дострояването-на-древните-крепости-и-храмове/
 

·
Registered
Joined
·
34,908 Posts
Пред финал е ремонтът на жп гара „Трапезица” във Велико Търново

Процедурата бе проведена от НКЖИ, а изпълнителят трябваше да възстанови облика на гарата отпреди 108 години.

Освен основна реконструкция на фасадата, покрива и вътрешността на сградата, дейностите включват също оформяне на тротоарно пространство, озеленяване и ново изграждане на перона. Възстановяват се електрификацията и водоподаването, монтира се и осветление.Железопътната спирка има своето важно място в историята на България. На 22 септември 1908г. там слиза цар Фердинанд. Пеша той се отправя до храма „Свети Четиридесет мъченици", където прочита декларацията, с която обявява Българската независимост.

Кметът Даниел Панов продължава да води разговори с отговорните институции за прехвърляне на собствеността на гара „Трапезица" на Община Велико Търново с цел създаването на нов музей и обогатяване на туристическия продукт. Кметът на старопрестолния град има уверение, че това ще стане факт, а железопътната спирка ще бъде действаща и със статут на паметник на културата.

Историческата сграда се намира непосредствено под крепостта Трапезица, която е обект на социализация и частична реставрация по проект, който се финансира с близо 3 милиона лева от азербайджанската фондация „Гайдар Алиев". Непосредствено до гарата е изградена първата станция на фуникуляра, който ще осигурява достъпа на туристи до средновековната крепост. Цялото пространство около двете сгради ще бъде облагородено, подходите ще бъдат асфалтирани, ще бъдат оформени паркинг и тротоари.
http://www.citybuild.bg/news/final-remontyt-trapezitza/31088
 

·
Registered
Joined
·
34,908 Posts
Подготвят нови проекти за социализация и реставрация на Трапезица и Царевец

Готова е и разработка за паркинг и подходи към храма „Св. Четиридесет мъченици” на стойност 250 000 лева.

С проектите ще се кандидатства за финансиране по приоритетна ос 6 на Оперативна програма „Региони в растеж", по която ще се отпускат средства за паметници на културата с национално значение и туристическа инфраструктура към тях. Крепостта Трапезица е с приоритетно място в новата концепция, а след нейната реализация тя ще бъде отворена за туристи. Социализацията на местността ще продължи, а идеята е Велико Търново да разполага с още един атрактивен туристически обект, напомнящ за славния столичен период на града.Предвижда се монтиране на системите за известяване и безопасност, включително сигнално-охранителна дейност и пожароизвестяване. Ще бъде въведено и електронно чекиране - из крепостта ще се влиза с магнитни карти.

Туристите ще могат да ползват два входа, за да посетят Трапезица. Едната възможност ще е чрез съществуващия фуникуляр, който може да превозва до 20 пътници, а другата - чрез пешеходен подход. Долната станция на фуникуляра е на два етажа, разполага с голям санитарен възел и свободна площ за създаване на посетителски център и гардероб за туристи. Там могат да бъдат предлагани и сувенири.

Трапезица е обект на инвестиции през последните четири години. По европейски проект, финансиран от оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013", бяха изградени подпорна стена, фуникуляр с две станции и художествено осветление. Стойността бе 4,8 милиона лева.

Продължава социализацията на крепостта със средства, осигурени от азербайджанския фонд „Гайдар Алиев". С близо 3 милиона лева се реставрират част от северната крепостна стена и три църкви, оформят се централна туристическа алея и експозиционен център, монтира се осветление. По този проект ще бъдат изградени паркинг до долната станция на фуникуляра и тротоари, ще бъдат асфалтирани и подходите за автомобили.

Кметът Даниел Панов припомня, че по негово предложение и с решение на Общинския съвет стопанисването и управлението на крепостта Трапезица е възложено на Регионалния исторически музей. Ръководството следва да предложи проекти за поставянето на информационни табели и за възможните експозиции.

Концепцията за крепостта Царевец включва изграждане на средновековна алея на занаятите, за възстановяване на останалата част от царския дворец, за реставрационни дейности и финансиране на нови археологически разкопки на хълма и в подножието му.

По план приоритетна ос 6 на ОП „Региони в растеж 2014-2020" ще бъде отворена в началото на лятото, когато ще бъдат оповестени и критериите за кандидатстване. Общият обем на средствата за България ще е близо 200 милиона лева. По този финансов механизъм ще се кандидатства също за подобряване на туристическата инфраструктура към други паметници на културата от национално значение. Интегрираният план за градско развитие включва проекти за реконструкция на сградите на музей „Възраждане и учредително събрание" и Археологическия музей. Те са част от инвестиционната програма по приоритетна ос 1 за градска среда на ОП „Региони в растеж", която бе подадена още в края на септември 2015 г.
http://www.citybuild.bg/news/podgotviat-proekti-sotzializatziia/31089
 

·
Registered
Joined
·
323 Posts
Срина се къщата на Кокона Анастасия във Велико Търново, която е на над 3 века.
Срина се емблематичната къщата на Кокона Анастасия във Велико Търново. Това е най-старата сграда в региона. Собственикът чакал 2 г. да му позволят ремонт, а когато получил позволение, имотът се превърнал в руини.
Сградата, която е строена преди повече от 3 века и в която е отсядал Васил Левски, паднала миналата нощ. "Това е огромна загуба за всички. Собственикът, който е в чужбина само преди ден е получил одобрение от Института за недвижима културна собственост за ремонт", заяви главният архитект на болярския град Николай Малаков.
Изцяло съборено е едно от крилата, рухнал е и половината покрив.Отломките са се сринали върху общински паркинг на ул. "Никола Пиколо" .Те все още не са разчистени, а опасната зона е заградена с предупредителна лента. Къщата е обект на огромен интерес от всички историографи, защото се смята, че под нея има тайни проходи, а при разкопки на археолози са разкрити и артефакти.
Според съседи, собственикът на имота Атанас Арнаудов, е чакал почти две години да му позволят реконструкция и когато това най-накрая станало и тромавата държавна машина се задействала , вече било късно. Той планувал да я възстанови и да я отвори за посетители.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5243881

Поредният изгубен паметник в Търново.
 

·
Registered
Joined
·
2,550 Posts
^^

Очакваше се още една вековна къща в Търново да се срине:eek:hno:... ако се продължава с това темпо, до 20 години старата част на града ще е история.. като се знае в какво състояние са останалите сгради... Така е, докато не се направи цялостна реставрация на старо Търново, няма да се оправят нещата... много голяма загуба е това, надявам се, че някои осъзнават, че туризма е най- важния икономически фактор за Велико Търново.. (дори за цяла България), а Велико Търново е основна туристическа дестинация в България, не само поради крепостите, средновековните храмове и географското положение, ами и интересната архитектура която не се среща никъде в България така нa едно място!
 

·
Registered
Joined
·
2,550 Posts
^^

Можеха да не боядисват цялата сграда в един цвят (дограмата - PVC, нищо ново.. на Запад оставят оригиналната дограма, при нас в България PVC - то е начин на живот :lol:)
 

·
Registered
Joined
·
502 Posts
Ами затова във всички статии се говори винаги за реновация, а не реставрация...това е нашето културно наследство, не си го харесваме така старичко и трябва да го лъснем малко...:) Ако сравним как е изглеждала преди и сега след проекта, ще намерим промени в оригиналната визия на сградата. Веднага се натрапват тези камении плочи, облицоващи основата...
 

·
Registered
Joined
·
34,908 Posts
Нови проекти за социализация и реставрация на крепостите Трапезица и Царевец в старата столица ще надграждат постигнатотоНови проекти за социализация и реставрация на крепостите Трапезица и Царевец подготвя Община Велико Търново. Готова е и разработка за паркинг и подходи към храма "Св. Четиридесет мъченици" на стойност 250 хил. лв. С проектите ще се кандидатства за финансиране по приоритетна ос 6 на Оперативна програма "Региони в растеж", по която ще се отпускат средства за паметници на културата с национално значение и туристическа инфраструктура към тях. Амбицията на ръководството на Община Велико Търново е да надгради постигнатото в сферата на туризма, а интересът към старата българска столица да продължи да расте с устойчив темп.
Крепостта Трапезица е с приоритетно място в новата концепция, а след нейната реализация тя ще бъде отворена за туристи. Социализацията на местността ще продължи, а идеята е Велико Търново да разполага с още един атрактивен туристически обект, напомнящ за славния столичен период на града. Предвижда се монтиране на системите за известяване и безопасност, включително сигнално-охранителна дейност и пожароизвестяване. Ще бъде въведено и електронно чекиране - в крепостта ще се влиза с магнитни карти. Туристите ще могат да ползват два входа, за да посетят Трапезица. Едната възможност ще е чрез съществуващия фуникуляр, който може да превозва до 20 пътници, а другата – чрез пешеходен подход. Долната станция на фуникуляра е на два етажа, разполага с голям санитарен възел и свободна площ за създаване на посетителски център и гардероб за туристи. Там могат да бъдат предлагани и сувенири.
Трапезица е обект на инвестиции през последните четири години. По европейски проект, финансиран от оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013" бяха изградени подпорна стена, фуникуляр с две станции и художествено осветление. Стойността бе 4,8 млн. лв. Продължава социализацията на крепостта със средства, осигурени от азербайджанския фонд "Гайдар Алиев". С близо 3 млн. лв. се реставрират част от северната крепостна стена и три църкви, оформят се централна туристическа алея и експозиционен център, монтира се осветление. По този проект ще бъдат изградени паркинг до долната станция на фуникуляра и тротоари, ще бъдат асфалтирани и подходите за автомобили.
Стопанисването и управлението на крепостта Трапезица бе възложено на Регионалния исторически музей с решение на Общинския съвет и рководството следва да предложи проекти за поставянето на информационни табели и за възможните експозиции.
Концепцията за крепостта Царевец включва изграждане на средновековна алея на занаятите, за възстановяване на останалата част от царския дворец, за реставрационни дейности и финансиране на нови археологически разкопки на хълма и в подножието му.
http://gradat.bg/news/2016/01/24/2690816_novi_proekti_za_socializaciia_i_restavraciia_na/
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Община В. Търново откупи Къщата с маймунката, ще я прави приемна и музейПРОЧУТИЯТ ШЕДЬОВЪР НА МАЙСТОР КОЛЮ ФИЧЕТО КЪЩАТА С МАЙМУНКАТА СЕ ОТКУПУВА ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СРЕЩУ 118 ХИЛ. ЛВ. по предложение на кмета Даниел Панов. Както „Борба“ първа съобщи, Съюзът на учените, който я стопанисваше от 1991 г., обяви за продан знаковата сграда, а градоначалникът трябваше да решава дали да я вземем. Казусът бе разгледан скоростно на вчерашното заседание на Общинския съвет и бе одобрена исканата цена. Според Панов имотът ще бъде използван за представителни нужди на общината, организиране на приеми и чествания, културни събития и представянето на експозиции. “Цената е разумна, има апартаменти, които струват доста повече, а тук става дума за нещо изключително – архитектурен шедьовър, разположен в близост до Самоводската чаршия“, обясни кметът. Той се изказа ласкаво и за председателя на Съюза на учените проф. д.ф.н. Боян Вълчев, тъй като структурата е дала възможност на общината да вземе имота, а не да го продаде на частници, които можеха да го използват единствено за търговска дейност или да го превърнат в хотел.
СГРАДАТА, КОЯТО СЕ НАМИРА МЕЖДУ СТАРИТЕ ХАЛИ И САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ, Е ПОСТРОЕНА ПРЕЗ 1849 Г. ОТ КОЛЮ ФИЧЕТО за нуждите на търговеца Никола Коюв. Приземният етаж е оформен с два големи отвора, сегментно. Над тях, над гладко измазана част в средата е поставена върху профилирана колонка седяща маймунка с плоча с надпис, откъдето идва и името й.
Известно време тук е живял Стоянчо П. Ахтар, първият събирач на старини и притежател на първата в България частна сбирка от ценни средновековни ръкописи и монети. Именно оттук хрумва и идеята на кметството да бъде отворена като музей.

www.borbabg.com
 

·
Registered
Joined
·
34,908 Posts
Близо половин милион инвестират в консервацията и експонирането на Шишмановата баня във Велико ТърновоБлизо половин милион лева ще бъдат инвестирани в консервация, реставрация и експониране със защитно покритие на обект "Шишманова баня" във Велико Търново. Местната администрация обяви поръчка за изпълнител.
Средствата са осигурени от Финансовия механизъм на Европейско Икономическо Пространство, по мярка 1 "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство" на програма "Културно наследство и съвременни изкуства".
Поръчката е част от изпълнението на проект "Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие". Видовете работи, включени в обхвата й са: изкопи за подпорни стени – 506 куб. м; обратни насипи – 248 куб. м; възстановяване на фрагмент от оригиналния под на банята в помещение №3- каменни плочи , два пласта хоросан, настилка, керамични плочки от бречка и мрамор – 8,60 кв. м; покриване с керемиди – 260,87 кв. м и други, подробно описани в разписаната количествена сметка, част от документацията.
Минимално изискване към участника е да е изпълнил през последните пет години, считано от датата, определена като краен срок за представяне на офертите, най-малко два сходни обекта с предмета на поръчката, като за целите на процедурата се приема извършване на консервационно-реставрационни работи или строително-монтажни работи на обект недвижима културна ценност с категория "световно значение" или, "национално значение" или "местно значение".
Оферти за участие в процедурата се приемат до 10 март включително. Обявеният краен срок за изпълнение на поръчката е м. април 2017 г.
http://gradat.bg/news/2016/02/12/2702819_blizo_polovin_milion_investirat_v_konservaciiata_i/
 
1 - 20 of 243 Posts
Top