SkyscraperCity banner

221 - 240 of 243 Posts

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Няма жива душа, която да качва по някоя снимка на терен. Всички търновци сме я легионери, я по Софето, я по морето :) Шегата на страна, нямаме късмет с хора, които живеят в момента в града. След 2 седмици се прибирам и ще се постаря малко да пообиколя и да кача снимки.
 

·
махлене&
Joined
·
4,189 Posts
На фейсбук страницата на кмета на града има публикувани видео и снимки от завършените ремонтни дейности.
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
11,577 Posts
US милионер връща към живот Стамболовия хан във Велико Търново

Руините на Стамболовия хан в старинната част на Велико

82-годишният тексаски милионер Едмънд Бек започва възстановяването на две емблематични сгради във Велико Търново. Наскоро той придоби руините на прочутия Стамболов хан, строен от Колю Фичето, в старинната част на града и вече започна разчистването на терена. Предстои геодезично заснемане и проектиране на обновяването, каза местният представител на Бек, Любо Марков.

Процедурите са задвижени при визитата на американския собственик в Търново преди дни. Намеренията са да го възстановят в автентичния му вид по запазени фотоси и планове. Предвижда се под хана да има подземен паркинг, да бъде възстановена вътрешната му градина, както и самата сграда, след като Институтът за недвижимо културно наследство и Министерство на културата одобрят проектите на новия собственик.

Бек вече е инвестирал над 4 милиона долара и притежава 9 емблематични сгради в Старо Търново, сред които са шедьовъра на Колю Фичето хан "Хаджи Николи" на Самоводската чаршия, и стария хотел "Царъ Борисъ". Бижуто на живописната ул."Опълченска" също ще търпи ренесанс. Очаква се в късна есен работата по сградата също да започне.

Стамболовия хан, който сега е само руини на пътя на туристите към Царевец, е строен през 1842 г. от Колю Фичето. Бил е собственост на чичото и бащата на големия български държавник Стефан Стамболов. Сградата е застроена на стръмен терен, била е на три етажа с вътрешен двор. В първия етаж са били разположени занаятчийските дюкяни, а над тях - стаите за работа на майстори абаджии и терзии. Ханът е работил до 1945 г., после е одържавен, а през 80-те години сградата е опожарена.

През 90-те години петте дюкяна на хана са реституирани. 18 наследници стават съсобственици с държавата. През 2014 г. той е прехвърлен на общината. Търновски предприемач успя да изкупи дяловете на съсобствениците, а м.г. общинският съвет му продаде общинската земя, върху която се намират останките от хана. От него Едмънд Бек купи останките, за да възстанови още една перла в ансамбъла на Старо Търново.

Най-сериозната инвестиция на тексасеца обаче ще е реновирането на хотел "Царъ Борисъ". Силуетът за възстановяването на красивата сграда от 1894 г.вече е съгласуван в Института за недвижимо културно наследство. Проектът е на арх. Драгомир Йосифов. Нищо в облика - стила на Виена от преди 150 г., няма да се променя, категоричен е Любо Марков.

"Все пак това е първият хотел в България след Освобождението от турско робство, наричан преди 100 г. "Уолдорф Астория" на Балканите и трябва да бъде отново такъв. Има панорамна тераса с изглед към Царевец и Трапезица, тя ще бъде най-атрактивното място в новия хотел", разказа Марков.
https://www.24chasa.bg/region/article/7604302
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
„Царъ Борисъ” с надземен паркинг и с панорамна площадка ще се превърне в новата туристическа перла на старата столица
Публикувана на: 22.08.2019г.Едмънд Бек и арх. Драгомир Йосифов възкресяват и култовия Йонов хан – още една от емблемите на В. Търново

ГОТОВИ СА ПРОЕКТИТЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДВЕ ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ СТАРИННИ СГРАДИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СВЪРЗАНИ С ИСТОРИЯТА НА ГРАДА, и една от неговите емблеми. Зданията бяха в неугледен вид и през годините са сменили на няколко пъти собствениците си. Неотдавна те бяха откупени от американския мултимилионер и филантроп Едмънд Бек, който е носител на наградата „Велико Търново“ заради отношението си към културното наследство в града. Хотел „Царъ Борисъ“ и култовият Йонов хан, които се намират на улица „Опълченска“, се възстановяват, а инвестицията за това е потвърдил само преди броени дни, по време на визитата си в старата столица, самият г-н Бек. Автор на проектите за възкресяването на култовите сгради е арх. Драгомир Йосифов. Огромна заслуга за спасението на всички старинни сгради има и Любомир Марков, който представлява интересите на американеца у нас и е човекът, запалил у него искрата за родното културно наследство.

ЕДИН ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ МЕСТНИ ХАНОВЕ В МИНАЛОТО, КОЙТО СЕ НАМИРА В КРАЯ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ПОСОКА ИЗХОДА ЗА РУСЕ, на ул. „Опълченска“, е Йоновият хан.Руините на сградата са закупени от Едмънд Бек за 100 000 лв., а в плановете на инвеститора е да я реставрира и превърне в тризвезден хотел с 20 стаи и панорамна тераса на покрива с вълшебна гледка към Трапезица, Царевец и Момина крепост. Инвестицията тук ще е за над 2 млн. лв.

Хановете заемат особено място както в архитектурния облик на Старо Търново, така и в стопанския му живот. В далечното минало освен за нощуване на пътници те се използват и като складове за скъпи манифактурни стоки и за работилници на майстори занаятчии. В някои от тях има гостилници и кафенета.

Към 1877 година търновските ханове са около шестдесет, а в края на XIX век броят им достига до седемдесет и един. По-известните от тях са Стамболовият, Дряновският, Абаджийският, Кожухарският, Чифутският, Хаджи-Давидовият, Върбановият и много други. Интересно е да се знае, че най-често ханът носи името на съответния еснаф, който работи в него, или на своя собственик.

КОКЕТНИЯТ „ЦАРЪ БОРИСЪ“ ПЪК ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НОВАТА ТУРИСТИЧЕСКА ПЕРЛА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Намиращият се в съседство хотел „Царъ Борисъ“ също ще бъде реставриран. На по-късен етап до него в близост до Евангелската църква ще бъде направен голям надземен паркинг с подемници, а на самия му връх ще има панорамна площадка. Този хотел е най-старият във Велико Търново. Строен е още през 1894 г. и има забележителна история, проучена подробно от арх. Драгомир Йосифов.

Той има и специален доклад по темата пред Шестата международна научна конференция по архитектура във Варна.ИСТОРИЯТА НА МЕСТНИЯ „УОЛДОРФ – АСТОРИЯ”Според детайлни проучвания в Държавния архив и пресата веднага след Освобождението, правени от него, сградата е дело на видния местен строител Стоян Герганов.

Собственици и поръчители са братята Панайот и Янко Шопови. Те продават хотела на касапина Станьо Събев от Велико Търново, а той от своя страна го препродава за 140 000 лв. на Стефан В. Мерджанов.

Внушителната за времето си сграда е по проект на майстор Стоян Герганов, построил 89 къщи на най-заможните във Велико Търново, и носи датата 20 септември 1894 г. Планът е заверен на 6 октомври 1894 г. от тогавашния градски инженер Егер и окръжния инспектор Биласки. Строителството на сградата започва същата година, а през 1903 г. доброто материално положение на хотела довело до неговото разширяване. Старата покривна конструкция била премахната и се изградил нов мансарден етаж, облицован с неизвестната дотогава поцинкована ламарина – шиндли. Изградена била и прочутата тераса към реката на мансардния етаж. През 1938 г. е последната реконструкция на хотела, когато се прави и допълнително железобетонно укрепване.

Персоналът се състоял от 27 – 28 души, които обслужвали 40-те легла в хотела. През 1903 г. и 1907 г. в списание National Geografik се появили статии за Велико Търново, написани от американския пътешественик Феликс Кох, който озаглавява своя пътепис „Търново – градът на висящите градини”. ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ СЕ НАСТАНЯВА В НАЙ-СТАРИЯ И РЕНОМИРАН ХОТЕЛ В ГРАДА ХОТЕЛ “БОРИСЪ”, като го нарича местния „Уолдорф – Астория”. В последните си години на обитаване хотелът е служил за младежки дом и организиране на вечерни забави.

Стилян НАЙДЕНОВ

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Готова е новата сграда на Административния съд
Публикувано на ср, 28 Авг. 2019Приключи ремонтът на новата сграда на Административния съд във Велико Търново, която се намира на ул. “Иван Вазов”. Сега предстоят процедурите, свързани с въвеждането ѝ в експлоатация, съобщи за “Янтра ДНЕС” председателят на съда Георги Чемширов. Той обясни, че преместването в новата сграда ще стане по време на следващата съдебна ваканция през лятото на 2020 г., защото тази приключва на 1 септември. “Процесът ще е трудоемък, ще се изисква време и тогава ще е най-добре. С колегите вече 12 години и половина работим при тези тежки условия, така можем да изкараме още няколко месеца”, коментира съдия Чемширов.
Основният ремонт и преустройството на сградата, която е паметник на културата, започнаха на 5 септември миналата година. Стойността на извършените строително-ремонти дейности е в размер на 1 588 231 лв., без в тези разходи да се включват средствата за обзавеждане и оборудване за нуждите на съдебната палата. Обществената поръчка за ремонт на сградата спечели ДЗЗД “Темида 2017” – София, строителният надзор се осъществява от “Алфа-М-98” ЕООД – Габрово.
Извършеният ремонт е комплексен, защото сградата беше необитаема и не можеше да се използва, преди да бъде извършена реконструкцията. За нуждите на съда сградата е преустроена изцяло. Единственото нещо, което е запазено в автентичен вид, е фасадата, която само е почистена, но не и боядисвана. Дограмата е подменена с нова, но видът на прозорците е запазен, както до сега.
При вътрешната реконструкция на сградата изцяло обновени са три надземни и един подземен етаж. На част от подпокривното пространство, където височината позволява, са обособени допълнителни помещения. Разгънатата застроена площ е около 1500 кв.м. Новият съд ще има 4 съдебни зали, като едната ще бъде пригодена за задържани лица и защитени свидетели, както и една зала за съвещания. На първия етаж ще бъде деловодството и помещенията, които обслужват граждани. На последния етаж ще бъдат кабинетите на съдиите, прокурорите и служителите, които заемат ръководни функции спрямо останалите.
Сградата ще бъде отоплявана чрез чилър климатична система за централна климатизация – охлаждане и затопляне, при която преносът на енергия се извършва чрез флуид. Най-често този флуид е вода, към която са прибавени различни вещества, които не позволяват замръзването и корозията на инсталацията. Навсякъде извън сградата и вътре в нея, без кабинетите на съдиите и служителите, ще бъдат поставени камери.
Сградата беше закупена за нуждите на Административния съд през 2012 г. За имота в старата част на Велико Търново Министерството на правосъдието плати 1,7 млн. лв. Последва период на безвремие до 2015 г., когато процедурите около ремонта бяха задвижени, припомни съдия Чемширов.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Б.БОНЕВ

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Бай Ганчо в действие! :bash: Къде бяха тези пикювци 40 години?! Сега като видяха, че някой се е захванал да оправя нещата и веднага се появиха от сенките! Много ме дразнят такива неща!!!

Наследници спъват възстановяването на Стамболовия хан
Публикувано на вт, 3 Сеп. 2019Появили са се наследници на Стефан Стамболов, които са заявили претенциите си върху част от собствеността на Стамболовия хан във В. Търново, научи “Янтра ДНЕС”. Затова има вероятност проектът на американския милионер Едмънд Бек за превръщането полусъборената сграда в центъра на старата столица в кокетен хотел да не се реализира или да се забави във времето.
От Общината потвърдиха информацията, но поясниха, че тепърва далечните собственици на големия български държавник ще трябва да представят в местната администрация нужните документи, които да доказват, че част от собствеността е тяхна. Това е и причината собственикът на имота – Едмънд Бек, все още да не е информиран за появата на реститутите. Според неговите намерения емблематичният за В. Търново Стамболов хан ще бъде възстановен в автентичния си вид и част от него ще бъде преустроена в хотел.
Старинната сграда е дело на майстор Колю Фичето и бе закупен през пролетта на 2019 г. от американския предприемач. “Вече разчистваме терена, като крайният срок за приключване е 20 септември”, уточни Любомир Марков, който управлява имуществото на Едмънд Бек у нас. Той е категоричен, че сградата ще бъде възстановена във вида, в който е била.
Теренът е около 1 дка и ще бъде използван максимално, тъй като всеки квадратен метър е важен. След приключване на разчистването ще бъдат направени геодезични проучвания и ще се изготви инвестиционен проект, който трябва да се съгласува с НИНКН.
“Предстои да бъдат направени укрепителни дейности, тъй като при разчистването на терена се оказа чист късмет, че всичко това не е рухнало на улицата и не се е стигнало до сериозен инцидент. Все още сме на много ранен етап от възстановяването на сградата, но обсъждаме различни варианти”, обясни арх. Драгомир Йосифов, който работи по проектите на Едмънд Бек. Предвижда се част от сградата да функционира като хотел, а за удобство на посетителите ще има подземни паркинги, тъй като именно паркирането в тази част на града е сериозен проблем.
Стамболовият хан е построен през 1842 г. и е обявен за недвижима културна ценност. Бил е собственост на чичото, а после на бащата на Стефан Стамболов. Сградата е застроена на стръмен терен с лице към улицата, бил е на три етажа с вътрешен двор. В първия етаж са били разположени занаятчийските дюкяни, а над тях – стаите за работа на майстори абаджии и терзии. Според исторически данни ханът е бил работещ до 1945 г. В годините на народната власт имотът е одържавен, а през 1980 г. сградата е опожарена. От 1986 г. до 1989 г. са извършени укрепителни и частични реставрационни дейности.
Преди няколко години държавата прехвърли чрез областния управител собствеността си в Стамболовия хан на Община В. Търново и тя стана съсобственик заедно с реститутите, които не проявиха желание да участват в проектите за възстановяване на хана. Търновският бизнесмен Хилендар Тодоров успя да изкупи техните дялове, след което и закупи частта, която е собственост на Общината. По-късно той продаде имота на Едмънд Бек.

В. КЪНЧЕВА, В. БАЙЧЕВА

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Започва възстановяването на 300-годишен каменен мост
Публикувано на вт, 17 Сеп. 2019Започва ремонтът на 300-годишния каменен мост, който е символ на Дебелец. Вече са приключили всички процедури, свързани с реконструкцията на съоръжението. Отпуснатите средства за възстановяването му са в размер на 220 000 лв.
“Старият мост” е обявен за паметник на културата и дълги години кметството търсеше пари от държавата, за да бъде спасен и запазен за поколенията. Каменният мост пострада сериозно от придошлата река Белица по време на наводнението от 19 юни 2014 г. Почти напълно бяха разрушени каменните парапети, бяха увредени също устоите на моста и настилката. През март 2016 г. Община Велико Търново изпрати в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС проект за ремонт и укрепване на моста, но средства не бяха осигурени. Едва в края на миналата година държавата осигури пари за възстановяването на моста. Съоръжението е дело на неизвестен майстор, построен е през 1678-1679 г. Според наследниците на местния майстор Хаджи Никола Самоук, който е бил калфа на Уста Колю Фичето, мостът в Дебелец е служил за макет при изграждането на моста на Бяла.

Весела БАЙЧЕВА

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
От профила на кмета Даниел Панов във Фейсбук:

Завърши основният ремонт на старинния мост край Килифарево, след който започва пътят за с. Плаково. Укрепени са колоните на съоръжението, реставриран е сводът, а орнаментите по оградата и паважната настилка подчертават автентичния вид. Проектът ни за обновяване на моста над р. Белица бе финансиран със средства от републиканския бюджет, след одобряването му от комисията по бедствия и аварии към Министерски съвет.
По-рано през годината ремонтирахме основно и целия път между Килифарево и с. Плаково. За моста се счита, че е строен от ученик на големия български строител майстор Колю Фичето. 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Хотел „Цар Борис” е в предварийно състояние, до 10 дни започва реставрацията

11:03, 20 Oct 19Хотел „Цар Борис” е в предварийно състояние, до 10 дни започва реставрацията
Най-късно до края на октомври започва реалната реставрация на хотел „Цар Борис”, обяви за в. „Кореспондент” Любомир Марков, бизнес партньор на Едмънд Бек. „Сградата е в предаварийно състояние и затова спешно трябваше да се задвижат проектите. Документите са внесени от архитект Драгомир Йосифов в НИНКН и проектът е почти финализиран. Събирам оферти от строителни фирми, дал съм им параметрите да смятат и те вече са почти готови. Колко ще струва всичко още не знам, но ще бъдат милиони лева. Грубият строеж ще бъде изпълнен от търновска фирма”, уточни той.

Съгласувателните процедури с Института за недвижимите паметниците на културата са минали и макар все още да няма окончателен подпис, състоянието на хотела е толкова критично, че укрепването му не търпи отлагане. Това ще бъде първият етап на строителните работи, паралелно с доизграждане на опасните части в съществуващата сграда. Не започнем ли, сградата няма да изкара зимата, уверява Любомир Марков.

След първоначалното укрепване пауза в строителните дейности няма да има, продължава се с реалната реставрация на емблематичния хотел. До две години той трябва да бъде действащ.

Фасадните стени ще бъдат запазени изцяло

Нищо от оригиналните външни стени на сградата няма да бъде пипано, хотелът ще бъде възстановен в автентичния му вид. Красивите орнаменти по фасадата ще бъдат също възстановени и доизградени по снимков материал. Тяхното изпълнение е поверено на софийската фирма „Николай Ом” ЕООД, която се е специализирала в това, а и е печелила два пъти награди в конкурса „Сграда на годината”.

Но, обновеният хотел „Цар Борис” ще бъде адаптиран за нуждите на съвременния човек от 21 век и ще бъде може би най-модерният хотел във Велико Търново, обещава Любомир Марков. Разположението на стаите ще бъде коренно променено. 15 двойни стаи и три апартамента, ресторант на нивото на улица „Опълченска”, амфитеатър на кота -4, това ще предлага той на своите бъдещи клиенти. Всички стаи ще бъдат ориентирани към Трапезица и Царевец, и ще предлагат прекрасна гледка. По тази причина коридорите ще бъдат изнесени от страната на улицата. Терасата, която навремето била любимото място на гостите на хотела, е сравнително запазена, само трябва да се адаптира към проекта.

Вместо парадното дървено стълбище, което е опожарявано, крадено и в плачевно състояние, ще има асансьор. Вляво от сградата ще има нова, но тя ще бъде на втория етап от строителството. Цялата разгърната застроена площ е над 3000 кв. метра.

Проектът за цялостната реставрация и адаптация на хотел „Цар Борис” е на арх. Драгомир Йосифов, базиран на дипломната му работа, но изменен съобразно изискванията на тексаския милионер Едмънд Бек.

Най-луксозният за времето си не само в Търново, но и в България, хотел „Цар Борис”, наричан още българския „Уолдорф Астория”, е построен през 1894 г. от най-големият търновски архитект Стоян Герганов. Поръчители и собственици били братята Панайот и Янко Шопови. След като Панайот Шопов умира, а брат му Янко – бохем по нрав, пропива имота, той е продаден на касапина Станьо Събев от Търново. Най-големият си разцвет хотелът имал при следващия собственик - Стефан Мерджанов, който го закупил през 1919 г. за 140 000 лева.

От 1980 г. сградата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата и е действаща до 1988 г. като младежки дом. След реституцията през 1994 г. собствеността се мени не веднъж, както и плановете за реставрация. До 2013 г., когато Едмънд Бек закупува сградата от Военното министерство с намерение да я възстанови и съхрани за поколенията. Долу-горе от тогава се чака и благоволението на НИНКН да одобри проекта за реставрацията. Междувременно сградата започна да се руши и отвътре, и отвън, за да се стигне до пакетирането й в опит да се предотвратят евентуални нещастни инциденти.

По другия голям проект – реставрацията на Стамболовия хан, развитие няма

Едмънд Бек закупи през май тази година и него, по-точно – руините на хана, строен от Кольо Фичето през 1842 г. за чичото и бащата на Стефан Стамболов. И тъкмо да се задвижат строителните дейности, се появиха още наследници. В момента се разглежда до колко са реални техните претенции и дали имат права върху имота. Все още работен проект за Стамболовия хан няма, тъй като на преден план е разчистването на парцела и геодезическото проучване. Но той ще бъде възложен също на арх. Драгомир Йосифов.Ана Райковска

www.regnews.net
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Възстановяват още една сграда на Самоводската чаршия

Публикувано на вт, 5 Ное. 2019

До седмица се очаква да започне възстановяването на старинна сграда в старата част на В. Търново, която е собственост на американския милионер Едмънд Бек. Имотът се намира на Самоводската чаршия, като част от него е на щатския предприемач, а дюкянът на приземния етаж е на Общината. Ателието се стопанисва от общинската туристическа агенция “Царевград Търнов”, обясни Любомир Марков, представител на инвеститора в старата столица.
През пролетта в кметството беше внесено предложение от името на фирма “Бул Бек” ООД за преизграждане на сградата, поемайки всички разноски по придвижване на проектната документация по институциите, самото строителство и текущите разходи. Предстои премахване на дюкяна и изграждане на нов, отново с лице към Самоводската чаршия, като Общината ще запази собствеността си. Предложението беше гласувано от Общинския съвет.
Плановете на Бек са сградата да бъде възстановена за негова сметка, включително и ателието, което е с площ от 47,80 кв.м. При пожар преди години са били унищожени втори, трети етаж и таванското помещение на сградата. Над първия етаж е изградена временна защитна покривна конструкция от ламарина, стъпваща на изгнил гредоред. В момента състоянието на имота е лошо, изцяло липсват междуетажните подови гредореди и здрави носещи конструкции, което прави сградата опасна и негодна за обитаване. Имотът е в аварийно състояние и не подлежи на заздравяване и заради това се налага да бъде съборен и изграден наново във вида, в който е съществувал. Той е част от архитектурния ансамбъл на Старо Търново и затова проектът е съгласуван с НИНКН.
До края на годината се очаква да започне възстановяването и на емблематичния хотел “Цар Борис”, който е в предаварийно състояние. Все още текат съгласувателните процедури с НИНКН. От вчера започна укрепването в района около сградата, но същинската реконструкция тепърва предстои.

Весела БАЙЧЕВА

ww.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Напредва ремонтът на каменния мост в Дебелец
Публикувано на вт, 5 Ное. 2019До края на годината ще приключи ремонтът на 300-годишния каменен мост в Дебелец. Това съобщи инж. Динко Кечев, шеф на строителната дирекция в Община Велико Търново. Реконструкцията на вековното съоръжение започна през септември след приключването на всички съгласувателни процедури. За ремонта държавата отпусна средства в размер на 220 000 лв. Реконструкцията се извършва от “Пътни строежи – Велико Търново”.
“Старият мост” е обявен за паметник на културата. Той пострада сериозно от придошлата река Белица по време на наводнението от 19 юни 2014 г., когато почти напълно бяха разрушени каменните парапети, увредени бяха също устоите на моста и настилката. Съоръжението е дело на неизвестен майстор, построено през 1678-1679 г.
В момента текат съгласувателните процедури с Басейнова дирекция – Плевен, относно ремонта за моста, който свързва индустриалната зона на Дебелец и кв. “Чолаковци” във Велико Търново. За него бяха отпуснати 320 000 лв., отново от Министерски съвет. Ремонтът ще започне догодина, но се очаква да приключи по-бързо, отколкото на стария мост.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Ремонтираха куполните кръстове на две знакови църкви във В. Търново
Публикувано на ср, 6 Ное. 2019Ремонтирани са куполните кръстове на две знакови църкви във В. Търново – катедралния храм “Рождество на Пресвета Богородица” и на “Св. св. Константин и Елена”. От известно време двете разпятия бяха изкривени и наклонени, което застрашаваше минаващите покрай църковните сгради. Поради тази причина митрополит Григорий, заедно с отец Михаил и отец Давид, отговарящи за двата храма, са потърсили специалисти, които да ги поправят и монтират наново.
Служители в катедралата информираха, че носещата конструкция на кръста, разположен на купола, е била силно изгнила, поради което са взети нужните мерки за изкърпване и заздравяване. Подобно е било положението и при другия храм.
“Кръстът се пречупи при силните ветрове преди няколко месеца. При демонтажа му бях горе. Оказа се, че носещият профил е кух, а кръстът, колкото и да е олекотен, тежи около 50 кг. Затова при поставянето му сега запълнихме носещата конструкция с плътно желязо, за да стане по-устойчиво”, поясни отец Давид от църквата “Св. св. Константин и Елена”. По негови предположения кръстът датира от 1925 г., когато храмът е възстановен след голямото земетресение. Духовникът разказа, че емблематичната постройка на майстор Колю Фичето е затворена за цялостен ремонт още от далечната 1974 г. Има изготвена количествено-стойностна сметка, която е остаряла с времето. Направена е актуализация, която е одобрена през 2019 г. В момента се почиства теренът около сградата, укрепен е зидът, поставени са врати и други такива дейности. Все още няма яснота кога ще бъде направен цялостен ремонт на храма, сподели отец Давид.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

www.dnesbg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Започнаха реставрация на прекрасния хотел „Царъ Борисъ”
06.11.2019

Новата туристическа перла на града ще има надземен паркинг и панорамна площадка.

ЗАПОЧНА ПЪРВИЯТ ЕТАП ОТ ОБНОВЛЕНИЕТО НА НАЙ-СТАРИЯТ ХОТЕЛ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – „ЦАРЪ БОРИСЪ“. В момента сградата се разчиства от отломки, заздравяват се конструкциите и се обезопасяват преди старта на същинското строителство, за което становище дава Института за недвижимо културно наследство. Осигурено е и финансирането за пълната реставрация и пускането в екплоатация на хотела, а ремонтът се прави по всички изисквания и правила за културните паметници, информира Любомир Марков, който е партньор и представител на собственика на сградата- г-н Едмънд Бек.


Няколко години бяха нужни на носителя на „Наградата Велико Търново“, заради спасеното от него културно наследство на града, да закупи култовия хотел, който бе оставен на произвола и да започне обновлението му. Сградата се намира на северния вход на града, там където са в сила строгите правила на резерватната зона на Старо Търново. Автор на проектите за възкресяването на старинната сграда е арх. Драгомир Йосифов, който наскоро бе избран и за общински съветник и е с най-големи шансове да оглави и местната комисия по Териториално и селищно устройство. Огромна заслуга за спасението на всички старинни сгради има и Любомир Марков, който представлява интересите на американеца у нас и е човекът, запалил у него искрата за родното културно наследство.

КОКЕТНИЯТ „ЦАРЪ БОРИСЪ“ ПЪК ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НОВАТА ТУРИСТИЧЕСКА ПЕРЛА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. На по-късен етап до него в близост до Евангелската църква ще бъде направен голям надземен паркинг с подемници, а на самия му връх ще има панорамна площадка. Този хотел е най-старият във Велико Търново. Строен е още през 1894 г. и има забележителна история, проучена подробно от арх. Драгомир Йосифов. Той има и специален доклад по темата пред Шестата международна научна конференция по архитектура във Варна.

ИСТОРИЯТА НА МЕСТНИЯ „УОЛДОРФ – АСТОРИЯ” Според детайлни проучвания в Държавния архив и пресата веднага след Освобождението, правени от него, сградата е дело на видния местен строител Стоян Герганов. Собственици и поръчители са братята Панайот и Янко Шопови. Те продават хотела на касапина Станьо Събев от Велико Търново, а той от своя страна го препродава за 140 000 лв. на Стефан В. Мерджанов. Внушителната за времето си сграда е по проект на майстор Стоян Герганов, построил 89 къщи на най-заможните във Велико Търново, и носи датата 20 септември 1894 г. Планът е заверен на 6 октомври 1894 г. от тогавашния градски инженер Егер и окръжния инспектор Биласки. Строителството на сградата започва същата година, а през 1903 г. доброто материално положение на хотела довело до неговото разширяване. Старата покривна конструкция била премахната и се изградил нов мансарден етаж, облицован с неизвестната дотогава поцинкована ламарина – шиндли. Изградена била и прочутата тераса към реката на мансардния етаж. През 1938 г. е последната реконструкция на хотела, когато се прави и допълнително железобетонно укрепване. Персоналът се състоял от 27 – 28 души, които обслужвали 40-те легла в хотела. През 1903 г. и 1907 г. в списание National Geografik се появили статии за Велико Търново, написани от американския пътешественик Феликс Кох, който озаглавява своя пътепис „Търново – градът на висящите градини”.

ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ СЕ НАСТАНЯВА В НАЙ-СТАРИЯ И РЕНОМИРАН ХОТЕЛ В ГРАДА ХОТЕЛ “БОРИСЪ”, като го нарича местния „Уолдорф – Астория”. В последните си години на обитаване хотелът е служил за младежки дом и организиране на вечерни забави.

Стилян НАЙДЕНОВ

www.borbabg.com
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
еСбирки

Уникални снимки от Търново през 1910! Много е изгубено за съжаление, но и доста в опазено/обновено.
 

·
-----------
Joined
·
17,089 Posts
еСбирки

Уникални снимки от Търново през 1910! Много е изгубено за съжаление, но и доста в опазено/обновено.

През 1913-та земестресението затрива най-много от това на снимките...
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Много жалко, имало е наистина красиви сгради накацали по хълмовете около Янтра. Но и доста е затрито в по-ново време, например при строежа на ГУМ, Пощата и други по-малки сгради. Поне постегнаха доста постройки напоследък. Има няколко важни обекта, на които е задължително да им се обърне внимание, и то по-бързо; стария Общински съвет, къщата на ъгъла до него и няколко къщи около Текилата + на изхода на града около и след хотел "Цар Борис III". Дано има с какво да се поздравим в тази насока след година.
 
221 - 240 of 243 Posts
Top