SkyscraperCity banner

241 - 246 of 246 Posts

·
Registered
Joined
·
236 Posts
Много жалко, имало е наистина красиви сгради накацали по хълмовете около Янтра. Но и доста е затрито в по-ново време, например при строежа на ГУМ, Пощата и други по-малки сгради. Поне постегнаха доста постройки напоследък. Има няколко важни обекта, на които е задължително да им се обърне внимание, и то по-бързо; стария Общински съвет, къщата на ъгъла до него и няколко къщи около Текилата + на изхода на града около и след хотел "Цар Борис III". Дано има с какво да се поздравим в тази насока след година.
Добавям и Старата поща в този списък на по-големи стари сгради, които стоят запустяли.
 

·
Registered
Joined
·
1,706 Posts
Какво става с хотел Цар Борис, от ноември е новината, че започва реставрация и нищо?

Добавям и Старата поща в този списък на по-големи стари сгради, които стоят запустяли.
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,833 Posts
Изглежда има още нещо за правене преди същинската работа да започне:

 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,833 Posts
Напредва ремонтът на епархийската библиотека
Публикувано на ср, 8 Юли 2020
234 четения

Напредва ремонтът на бившата детска градина на ул. “Иван Вазов” до Великотърновската митрополия, която ще бъде превърната в епархийска библиотека, видя екип на “Янтра ДНЕС”. За реконструкцията на сградата, която е архитектурен паметник, бяха отпуснати от държавата 1,6 млн. лв. за финансиране на проект на митрополията, съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство.
Ремонтните дейности започнаха през пролетта на миналата година, но все още има работа по обекта. Според проекта библиотеката ще има четири хранилища за книги и читалня. Предвиждат се сериозни ремонти и в двете съседни сгради, които ще бъдат надстроени с още един етаж. Там ще се разположи заседателната зала, в която духовният глава на епархията ще провежда официални срещи. Ще бъде изграден и външен асансьор, който ще осигури директен достъп до библиотеката, включително и за хора в неравностойно социално положение.
Бившата детска градина и сградата на Великотърновската митрополия са част от архитектурен ансамбъл в старата част на града. Сградата беше общински имот, но преди няколко години Общинският съвет я предостави на митрополията, която я закупи с идеята да разположи там богатите фондове на епархийската библиотека.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ


www.dnesbg.com
 

·
-----------
Joined
·
17,332 Posts
Къщата срещу старата община на площада пред Царевец май потегли окончателно към небитието.... :( 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,833 Posts
Това беше замисъла. Отиде си половината от стария град заради подобни тарикати!!!
 
241 - 246 of 246 Posts
Top