SkyscraperCity Forum banner
1 - 14 of 14 Posts

·
Registered
Joined
·
5,054 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Jaren geleden durfde Groningen het aan om de binnenstad wat minder vriendelijk voor de auto te maken. Zoiets zou Amsterdam eigenlijk ook al lang gedaan moeten hebben. Arnhem is er nu bijna mee klaar, Utrecht gaat op de schop en graaft weer een gracht terug. Maar een landelijke 'trend' zie ik nog niet zo snel.

Verschillen de steden in Nederland onderling zoveel dat de ene stad meestal vast staat (Amsterdam, Nijmegen) en de andere redelijk vlot doorstroomt (R'dam?) of is het gewoon verschil van inzicht?
 

·
Just another user
Joined
·
4,936 Posts
Ik denk niet dat je Rotterdam kunt vergelijken, deze stad is gebouwd voor auto's in tegenstelling tot de oude binnensteden.
 

·
Accepteer Geen Middelmaat
Joined
·
1,508 Posts
Wel, volgens mij heeft Utrecht wat dat betreft z'n ding ook al wel gedaan. De binnenstad is in pakweg de laatste 10 jaar drastisch autoonvriendelijker gemaakt. Ik zie eigenlijk niet in hoe ze hierin nog verder zouden kunnen gaan zonder gelijk maar de hele stad voetgangersgebied te maken. (Waarmee ik niet zeg dat ik het er mee oneens ben.)

Zo is al langer geleden elk doorgaand verkeer door de binnenstad onmogelijk gemaakt, en eigenlijk door de stad als geheel ook. Zoveel mogelijk wordt je naar diverse ringen toe geleid.
 

·
|/|/|\/|
Joined
·
7,721 Posts
Eindhoven gaat beginnen met het verbieden van vrachtwagens in het centrum, een goede stap voorwaarts. Denk dat dat soort maatregelen een stuk beter werken dan alles op slot gooien. Ook andere steden als Utrecht hebben zich aangemeld voor dat project, geloof ik.
 

·
Fagus Sylvatica
Joined
·
6,220 Posts
In Utrecht is het inderdaad al redelijk autoluw in de binnenstad. Ik begrijp alleen nog niet helemaal waarom je wel op de meeste plaatsen met de auto langs de oude gracht kunt rijden. Handig voor de winkels, minder prettig voor fietsers of voetgangers!

In Groningen is het Circulatieplan al weer jaren een succes. Het komt er op neer dat je wel op een aantal plekken vanaf de Diepenring de stad in kunt naar bijvoorbeeld een Garage, maar dat je met een lus ook altijd weer terug komt op die ring. Het échte hartje van de stad (Groite Markt, Vismarkt) is (gelukkig) verboden terrein voor auto's.Roze is Wandelgebied en verboden voor auto's. Blauwe pijltjes = 1 richtings verkeer. De gele baan is de Diepen Ring rondom het Centrum.


Is het in andere steden wel uitvoerbaar, zo'n autoluw beleid? In Amsterdam en Rotterdam lijkt het me al een stuk lastiger uit te voeren.
 

·
Member member
Joined
·
1,685 Posts
Uit het AD van een paar dagen geleden:

Auto de klos in Utrecht

UTRECHT - Autorijden in hartje Utrecht, alleen als het echt moet.

Het nieuwe stadsbestuur probeert het autoverkeer te beperken door parkeerplaatsen in het centrum te schrappen en de tarieven te verhogen.

Een slimme Utrechter met hart voor milieu en de eigen portemonnee pakt de fiets of de bus. Om inwoners en bezoekers van buiten zo ver te krijgen gaan de tarieven bij de parkeermeter in het centrum omhoog. Aan de rand van de stad blijft de autorijder van harte welkom op bestaande en nieuwe transferia.

Utrecht wil zo breken met de verkeersbesluiten van de laatste jaren. Volgens de collegepartijen PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie is het niet de bedoeling automobilisten te pesten of de bereikbaarheid te verminderen.

Toch geeft Utrecht het jarenlange verzet tegen tolpoorten op. In samenwerking met de andere grote steden gaat het nieuwe bestuur het rijk vragen om autorijden in de spits duurder te maken als maatregel tegen files.

De aanleg van de nieuwe westelijke invalsweg gaat door. De fly-over op het 24 Oktoberplein komt er ondanks politieke bezwaren. Het alternatief van een tunnel is te duur en kan de rijkssubsidie in gevaar brengen.

GroenLinks-onderhandelaar Mos: ,,Wij hadden te weinig zetels om de tunnel af te dwingen.’’ Haar PvdA-collega Den Besten: ,,Het geld voor een tunnel kun je ook in de fiets en het groen stoppen.’’

Het programma voor de periode tot 2010 heeft als motto ’Utrecht voor elkaar’. De wethouders willen de stad als ’kansenmachine’ voor iedereen versterken.
De reacties van de AD.nl lezers zijn niet mals. ;)
 

·
Registered
Joined
·
5,054 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Haarlem moet ook dringend een ingreep krijgen. Je kunt zowat in elke nauwe straat met de auto terecht terwijl de binnenstad een concurrent van Amsterdam kan worden. Visite die ik naar Haarlem stuur als ze weer eens Amsterdam plannen is altijd enorm dankbaar.
 

·
Registered
Joined
·
8,995 Posts
Vraag Errik of Winus hierover voor de stad Enschede maar om informatie .
Deze kunnen je haarfijn uitleggen hoe autovrij het stadscentrum van Enschede is .
Al jaren is dit het geval trouwens .
Vooral na het verwijderen van de Boulevard ter hoogte van het Van Heekplein ( een straat met een breedte van meer dan 40/50 meter ) .
Is de stad zo goed als Autovrij .

Ben er zelf niet altijd voorstander van geweest, en houd er ook wel af en toe zo van om een auto of ander soort vervoersmiddel te zien .
Maar de meeste mensen spreken er vol lof over dat de stad zo autovrij is, in vergelijk met vele andere steden .
 

·
Kejje't hoore dan!?
Joined
·
205 Posts
Dat van Haarlem is inderdaad waar, het valt me elke keer op als ik er ben dat er echt overal auto's komen. Het is zo'n prachtige stad, maar met een beter verkeerscirculatieplan en veel meer autovrije en autoluwe straten zou het nog veel meer tot zijn recht komen. Dan kunnen die leuke steegjes en straatjes ook allemaal netjes als verblijfsgebied ingericht worden en kan het grijze asfalt en stoeptegels ook het centrum uit. Ik vind dat een stad zoveel opknapt als er wat aandacht aan bestrating, verlichting en straatmeubilair gegeven wordt!
In Leiden geldt dat ook wel in iets mindere mate. Een groot deel van het centrum is al autoluw en helemaal opgeknapt in het project Binnenste Beter, maar ik zou toch nog graag wat meer echt autovrij zien. Bovendien zou ik heel graag de nu zeer zwaar bereden route over de Hooigracht dwars door het centrum afgesloten zien voor doorgaand verkeer. Maar ja, daar is eerst een fatsoenlijke stadsring voor nodig, en die ontbreekt nog steeds helaas (al wordt er nu steeds serieuzer over gesproken).
 

·
Registered
Joined
·
8,995 Posts
Misschien een beetje slordig gedaan, en ook nog eens op een oudere luchtfoto .
Maar voor diegene die het dan toch nog interessant vinden, misschien even een leuk plaatje .
Zodat je toch nog een beetje het zicht hebt op welke projecten en bepaalde voorzieningen staan in de binnenstad .
Zo ook de nieuwere projecten die je hier voorbij ziet komen uit de stad .1. Het oude en het nieuwe ziekenhuis die zo goed als in het stadshart liggen .
Links is het oude ziekenhuis ( dat in de aankomende jaren gaat verdwijnen ) .
Rechts is het nieuwere ziekenhuis dat de aankomende jaren en reeds nu al grootschallig verbouwd gaat worden ( zie ook 17 ) .

2. Busstation CS

2a. Stationsplein, met in de toekomst misschien een woontoren vlak voor CS .

2b. Stationsplein en tevens het enigste stukje waar tegenwoordig nog autoverkeer mag komen in een ringlus ( de oude straat is al een aantal jaren geleden geknipt die van Noord naar Zuid ging .
Nu heeft het nog nut voor taxiplaatsen en de parkeergarage die er gelegen is .

3. Toekomstige Muziekplein

4. De Bekende Oude Markt .....voorzien van vele terassen en een zeer oud kerkje .

5. De Klanderij meer dan 45 winkels op een opp. groter dan 20.000m²
Bovenop de Klanderij bevind zich wonen op daken .......appartementen gecombineerd met een tuin .

6. Holland Casino

7. Hts lokatie ( 102 meter hoge woontoren )

8. V&D Enschede, die na het doorknippen van de Boulevard ( die gelegen was tussen 16 en 7 ) 25 meter naar voren is gekomen en zo nog een aantal andere winkels in hun pand ondergebracht heeft zoals een IT'S en STING megastore .

9. Van Heekplein

10. Van Heekgarage .....deze complete donker blauwe lijn laat zien waar de garage allemaal onderligt .

11. Bijenkorf en Hermestoren ( 55 meter )

12. Stadschouwburg

13. Muziekcentrum

14. Stadskantoor word over een niet al te lange tijd uitgebreid over het spoor richting Duitsland zodat er een brug onstaat , en het aansluit bij het Muziekplein .

15. Eendracht 2000 een niet al te mooi en oud appartementencomplex van 12 verdiepingen gelegen aan het CS , dat binnen enkele jaren verhoogd gaat worden naar 15 verdiepingen en compleet gerenoveerd gaat worden voor € 10 miljoen .

16. Dish Hotel , dat onlangs is overgenomen door een nieuwe eigenaar ( eden Hotelgroep ) .
Plannen voor een nieuwe hoteltoren komen er misschien aan .
Er word gepraat over 100 kamers in een toren .

17. Verbindingsbrug tussen het nieuwe en oude ziekenhuis .

18. CS ENSCHEDE

19. Twentec, meer dan 7000m² aan winkelopp behorend bij het nieuwe VHP

20. Twentectoren 55 meter, gelegen boven deze nieuwe Winkelgallerie, en tevens de enigste gerenoveerde kantoortoren van het oude ITC ( waar deze luchtfoto van afkomstig is :) ) .
De andere kantoortoren is gesloopt .

21. Stadhuis

*De overige delen die nog aangegeven zijn :

-Rode wegen , de hoofdwegen rond het stadshart .

-Grijs , Winkegebied

-Roze , Spoorlijn
O ja dit is de foto waarvan ik het weggehaald heb .
Let niet op het andere stratenpatroon dat ondertussen al lang weer achterhaald is .

Centrum Enschede .
Misschien heb ik sommigen hierbij geinformeerd , de andere moeten helaas maar toekijken dat ik weer wat over Enschede geschreven heb .
 

·
Registered
Joined
·
5,054 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Het lullige voor de steden Haarlem, Leiden, Dordrecht, Arnhem en Nijmegen is dat die aan belangrijke verkeersaders liggen en dat deze steden op zich al veel verkeer aantrekken en dan bovendien met veel waterwegen binnen hun grenzen die de ruimte beperken. Misschien is de oplossing zoals Tilburg die voorstelt: gratis treinvervoer binnen de stadsgrenzen maar bijvoorbeeld heeft Haarlem niet eens een station aan het spoor naar Heemstede.
 

·
Registered
Joined
·
8,995 Posts
Voor mensen zoals jou zet ik die zin er even bij ;) .

Deze foto laat trouwens nog even zien ( zwart lijnen ), welk deel van de stad is weergegeven op de grote luchtfoto .
 
1 - 14 of 14 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top