SkyscraperCity Forum banner

[VIA] Aeroporti Ndërkombëtar i Vlorës | Vlora International Airport

134079 764
Main technical data :
The airport will be provided with 1 runway, 7 taxiways and 4 aprons
Airfield infrastructure category - 4E
Runaway length - 3,2km
Taxiways length - 3,9km
Aprons and junctions area - 200,000m2
Access roads 3,9km
Service roads 3,6km
Perimetral roads - 5,8km Approx .
Value of infrastructure works ( air side & land side infrastructure ) : 75 Million Euro
1 - 4 of 4 Posts
Sipas Gjiknurit i Vlores do jete me modern dhe me i madh se Rinasi. Pra ndoshta do i kete urat per te hyer ne avion direkt dhe shume gjera te tjera qe nuk jane ne render. Rendrat jane sa per ilustrim dhe duket qarte qe nuk jane "drawn to scale". Por edhe sikur te jete si Rinasi vetem me nje kat dhe pa jet bridge nuk e ben aspak banal, rendesia ketu qendron tek impakti ekonomik dhe cmimet ajrore, nuk eshte se do bojkotoje kush kete aeroport vetem se ju duhet te hyne brenda ne avion me shkalle.
Ky eshte projekti i perzgjedhur ?

Shpresoj te mos jete... Projekt shume banal, dhe pa jet bridge.
E ka ndjekur ndo njeri prezantimin? Se kuptoj kete projekt, eshte gjigant, cfare jane gjithe keto terminale?
Nga i more ti keto shifra? Nuk jane publikuar detajet akoma vetem projekti, dhe duk pare projektin dhe sa i madh dhe kompleks eshte nuk ka shans te ket nje kosto vetem 65m, trefisho kete shifer dhe mbas do ju afrohesh kostos reale. Plus atehere jo cdo koncesion dhe marreveshje PPP eshte problematike. Behen problematike ato te tipit si Rinasi kur ju fal monopol dhe ule breket para privatit por jo nese marreveshja eshte win-win per te gjithe palet.

Edhe ne shtetet e forta te botes, kur behet fjale per projekte madhore shteti kurre nuk merr per siper barren financiare mbi vete 100% edhe pse shteti mund ta kete kapacitetin per ta bere kete gje por perdore formulen e "spread the cost" duk hyer ne marreveshje me privatin, ose duk marre borxhe, ose kushedi, ka shume alternativa.

Gjeja e rendesishme ketu eshte qe shteti te jete i afte dhe te kete njerz qe jane kompitent dhe qe njofin mire ate fushe dhe si e tille te jene te afte te negociojne nje marreveshje qe eshte fair per te gjithe palet. Kjo na ka munguar neve deri tani dhe pranadaj na kan pire gjakun koncesionet e kaluar por jo pse koncesioni eshte automatikisht gje e keqe. Per koncesionet e reja koha do tregoje nese kemi riperseritur gabimet e vjetra.
Italianet ofrojn 65 milion euro per ndertimin e Aeroportit, në këmbim marrin 35 vite fitimin qe do te jet min. 10 fishi ose 650 milion euro!!
Pse te mos investohet nga ne e te marrim fitimin ne, 65 milion euro nuk është shum e madhe per shtetin.
1 - 4 of 4 Posts
Top