SkyscraperCity Forum banner
1 - 17 of 27 Posts

· Banned
Joined
·
5,533 Posts
Unë nuk arrij të kuptoj se ç'mendojnë këta pushtetarët tanë. Ndërtojnë aeroport në zonën e mbrojtur të Nartës, japin lejë për kompleks turistik në parkun kombëtar të Divjakës, japin lejë për ndertimin e një hidrocentrali në parkun kombëtar të Valbonës, japin lejë për ndërtimin e një hidrocentrali në lumin e vetëm natyror në Europë, Vjosën.
 

· Banned
Joined
·
5,533 Posts
Kur ka pas natyr aty edhe cfar ka per te vizituar? Edhe kur paska pasur turist ne ate zone? Kur vet banoret e asaj zone dolen ne intervist te kenaqur, ku eshte problemi tek ti tani?
Ne cdo vend te mundshem ku mund te ndertohet aeroporti do te dali nje problem me dike, sepse Shqiperia esht vend i vogel por me njerez me kompleksa te medha.
Informohu para se të shkruash: https://en.wikipedia.org/wiki/Vjosa-Narta_Protected_Landscape
Banorët e zonës nuk arrijnë t'a përceptojnë se çfarë ndikimi ekologjik do ketë ndërtimi i aeroportit aty.
 

· Banned
Joined
·
5,533 Posts
Ka then që qeveria ka dy opsione , njëra esht dhënia e aeroportit një kompanie ndërkombëtare ( Italiane me sa di unë ) që do e ndërtojë dhe tjetra esht financimi nga shteti sa për fillimin e punimeve pastaj e merr ndonjë kompani në menaxhimin. Gjithësi në buxhetin e shtetit esht parashikur një fond që mundëson nisjen e punimeve , pas pak ditësh do marrim vesht se cilin opsion do zgjidhet . Esht projekt ambicioz dhe esht i ndarë në faza .
Mos! Shpresoj mos e marrin italianët, sepse ata kanë për ta lënë përgjysëm.

Thuhet që do jepet per 35 vite me koncesion? Nese është e vërtet atëher ky do të jet gabim shum i rënd per qeverin dhe do ti shkaktoj vendit humbje te madhe!
Çfarë alternativash kemi?
 

· Banned
Joined
·
5,533 Posts
Italianet ofrojn 65 milion euro per ndertimin e Aeroportit, në këmbim marrin 35 vite fitimin qe do te jet min. 10 fishi ose 650 milion euro!!
Pse te mos investohet nga ne e te marrim fitimin ne, 65 milion euro nuk është shum e madhe per shtetin.
Unë mendoja që ndërtimi do ketë kosto më të lartë, prandaj paragjykova që shteti nuk e përballon.
 

· Banned
Joined
·
5,533 Posts
Mungesen e logjikes minimale ne kete arsyetim mund ta shpjegoj vetem me nxitimin(ligesine) per te pare te keqen tek cdo gje.

Pike se pari, e ka llogaritur kredine per 10 vjet dhe jo 13 vjet (3 vjet ndertim dhe 10 vjet operim)

Se dyti, llogarite behen sikur aeroporti nuk do punoje. Ideja e siguracionit per koncesionarin eshte qe, ne rast se te ardhurat jane sipas parashikimit, shteti nuk shpenzon gje, por thjesht mbledh te ardhurat e taksave te ndryshme qe aplikohen. Ne rast te te ardhurave te pjesshme, shteti do te paguaje disferencen(p.sh. nese ne vitin e pare te operimit nuk arrihen 9.6 mln Euro te ardhura, por te themi 8 mln, thjesht shteti do te rimbursoje diferencen prej 1.6 mln, por edhe keto do jene te gjeneruar nga taksat, pra praktikisht bilanci mund te jete pozitiv per shtetin)

Se fundmi, hiqni dore nga ideja qe shteti mund te investoje dhe menaxhoje ndermarrje te tilla. E provuam ate lloj shteti dhe deshtuam. Sa me pak pune per shtetin, aq me pak abuzime do kete me parate e taksave tona
Po se TIA është histori suksesi.
 
1 - 17 of 27 Posts
Top