SkyscraperCity Forum banner

[VIA] Aeroporti Ndërkombëtar i Vlorës | Vlora International Airport

153161 Views 929 Replies 97 Participants Last post by  Kumanovari
Main technical data :
The airport will be provided with 1 runway, 7 taxiways and 4 aprons
Airfield infrastructure category - 4E
Runaway length - 3,2km
Taxiways length - 3,9km
Aprons and junctions area - 200,000m2
Access roads 3,9km
Service roads 3,6km
Perimetral roads - 5,8km Approx .
Value of infrastructure works ( air side & land side infrastructure ) : 75 Million Euro

581 - 600 of 930 Posts
avash avash, kjo duket 2 here me i madhe se rinasi edhe me i larte edhe me moderne. Stili eshte shume komik edhe weird por avash rinasi pa rruge edhe me shtepi githe andej
Realisht do preferoja nje godine terminal si ai i Rinasit, i cili edhe pse i vogel eshte shume estetik dhe modern, sesa kte projektin alla kinezo vietnamez.
Ore eshte ky projekti final apo jo?
Qr e shesin si aeroport nderkombetar pa jet bridge
Nje projekt i tille lere qe nuk kap shifren e 100 mln eurove, por mga ana tjeter nje firme serioze per 3/4 muaj e nderton dhe e ve ne operim. Por gjithesesi i bie te jete goxha patetik si terminal nderkontinental.
Nje projekt i tille lere qe nuk kap shifren e 100 mln eurove, por mga ana tjeter nje firme serioze per 3/4 muaj e nderton dhe e ve ne operim. Por gjithesesi i bie te jete goxha patetik si terminal nderkontinental.
Besoj qe do e kapje at shifër pasi gjithçka po behet nga fillimi, po ta krahasojmë projektin qe esht prezantuar tani me te parin verehet qe terminali per nga madhësia esht i njëjtë. Ndryshimet kryesore kan te bëjnë me arkitekturen si pershembull kulmi qe ne vend qe je jet me gjelberim do jet me llamarina.

Projekti i parë

Merr bej ate te Sarandes.
Se ne forume jo per 4 muaj, por per 4 dite behen gjerat.
Duhet te keni pak respekt per ata qe punojne.
Sidomos per persona si Pacolli qe leket i kane bere gjetke dhe vijne t'i investojne ne Shqiperi.
Si mendoni ju: Pacolli nuk i gjen dot dy forumsa sa per te bere nje terminal estetik qe, nga ana tjeter, do ta perdore vete?
propozimi im per nje "official sound alarm" per kete perle aeroporti

Cmenduri nuk eshte dizajni i terminalit por fakti qe ky aeroport do jete sa dyfishi i Rinasit dhe na prezantohet si porta hyrese ajrore e vendit.
Nuk kam as me te voglin dyshim qe do deshtoje. Gjysma e popullates se vendit jeton ne boshtin Tirane-Durres.
Kush do udhetoje me avion per ne Vlore dhe pastaj te kthehet ne shtepi duke udhetu 4 ore me makine?
Aeroporti do i sherbeje turizmit ne jug dhe duhej ndertuar me permasa mesatare sic eshte ndertuar ai ne Kukes.
  • Like
Reactions: Art R.
Duhet linje e re hekurudhore nga Vlora ne Tirane.
Cmenduri nuk eshte dizajni i terminalit por fakti qe ky aeroport do jete sa dyfishi i Rinasit dhe na prezantohet si porta hyrese ajrore e vendit.
Nuk kam as me te voglin dyshim qe do deshtoje. Gjysma e popullates se vendit jeton ne boshtin Tirane-Durres.
Kush do udhetoje me avion per ne Vlore dhe pastaj te kthehet ne shtepi duke udhetu 4 ore me makine?
Aeroporti do i sherbeje turizmit ne jug dhe duhej ndertuar me permasa mesatare sic eshte ndertuar ai ne Kukes.
Tirane- Aeroporti i Vlores nuk shkon me shume se dy ore, sa per saktesim
  • Like
Reactions: kuad
Problemi nuk eshte se ai i Vlores do jete shume i madh, problemi eshte se Rinasi eshte shume i vogel.

Me ndertimin e Thumane-Rrogozhine-Fier aeroporti i Vlores distancon vetem 1 ore me Tiranen dhe Durresin.
Mos harro se nje aeroport atje afron akoma me shume rivieren(qe ka potencial te jashtezakonshem) dhe disa pika turistike( Berati, Gjirokastra, Permeti, parku Apolonise, Saranda, Butrinti) dhe jep akoma me shume zhvillim Vlores dhe Fierit.
Nuk do mjaftonte nje aeroport si ai i Kukesit ne terma afatmesem/afatgjate.

Problemi per mua vazhdon te jete projekti qe kane zgjedhur…me duket dicka gjysmake dhe pa shije, qe nuk i shkon per shtat trumpetimit qe i beren dhe i bejne(fiks si ne rastin e spitalit te Fierit).
Spitali fierit eshte predhe shoku, mos te hapim debate kot, eshte lluks per shqiperine dhe ate zone.

Ore eshte ky apo jo projekti perfundimtar? Eshte e sigurte qe ky eshte dhe ska tjeter?
  • Like
Reactions: bobiark
Duhet linje e re hekurudhore nga Vlora ne Tirane.
TR-DR - FI-VL... Nje ekziston (fi-vl) e te tjerat do rindertohen ose jane ne ndertim (tr-dr)
Problemi nuk eshte se ai i Vlores do jete shume i madh, problemi eshte se Rinasi eshte shume i vogel.

Me ndertimin e Thumane-Rrogozhine-Fier aeroporti i Vlores distancon vetem 1 ore me Tiranen dhe Durresin.
Mos harro se nje aeroport atje afron akoma me shume rivieren(qe ka potencial te jashtezakonshem) dhe disa pika turistike( Berati, Gjirokastra, Permeti, parku Apolonise, Saranda, Butrinti) dhe jep akoma me shume zhvillim Vlores dhe Fierit.
Nuk do mjaftonte nje aeroport si ai i Kukesit ne terma afatmesem/afatgjate.

Problemi per mua vazhdon te jete projekti qe kane zgjedhur…me duket dicka gjysmake dhe pa shije, qe nuk i shkon per shtat trumpetimit qe i beren dhe i bejne(fiks si ne rastin e spitalit te Fierit).
Spitali i Fierit u ndërtua nga Turqia.
Dokumenti i masterplanit, veç gjithë parametrave dhe kritereve, kishte vënë dhe disa "referenca" për arkitekturën dhe për më të tepër që projekti është me faza, dmth ndërtesat e fazës së parë (terminali i pasagjerëve) deri në një farë pike duhet të shkojnë edhe me arkitekturën a atyre që do shtohen më vonë (hotelet, zona përpunimit të mallrave, zona mirëmbajtjes së avionëve). Për aq sa do kenë fasadë përballë edhe një rripi zone urbane të re të parashikuar përballë aeroportit ku do ketë minimalisht bisneze, hotele të tjera e zyra për gjithë ekosistemin a agjensive dhe sipërmarrjeve që do merren me aktivitetet e aeroportit por jo vetëm, edhe zyra sipërmarrjesh të tjera. (Aerport ndërkombëtar dhe ndërkontinental është një nga kriteret e domosdoshme që kompanitë mendojnë kur pozicionohen nëpër botë, veç atyre financiare, fiskale etj. Singapori ka bazuar gjithë ekonominë e vet si qendër botërore financiare veç tjerash edhe mbi themelet e një industrie transporti ajror ndër më të mirat në bot. E thënë ndryshe, pa atë industri transporti ajror të zhvilluar ta harronte kthimin në një qendër financiare botërore. Shqipëria për momentin thjesht e kërkon industrinë e transportit ajror për zhvillimin e sipërmarrjes së turizmit.) Është një zonë aeroport-tregtare intersante krejt e re kjo e Vlorës, se si do trajtohet arkitektura dhe urbanistika do ta shofim. Gjithsesi, duhet thënë se në arkitekturë mun të luhet edhe duke vendosur ndërtesa me arkitekturë të kundërt me njëra tjetrën për efekt...

Sipas masterplanit, kto janë referencat e arkitekturës që mua më duket projekti i Pacollit nuk duket ti ketë marrë shumë parasysh:
1-krahët e shqiponjës (arkitektët ktë mund ta përfshijnë si ta mendojnë, më duket shumë abstrakt si kriter)

2-shenja dhe gjurmë natyrore dhe njerëzore mbi territorin. edhe ky është abstrakt si kriter po projekti shembull i masterplanit e kishte arritur deri diku duke u dhënë mbulesave forma të çrregullta deri si organike, natyrore. Plus mbulesa me gjelbërim e theksonte akoma më shumë si forma të frymëzuara nga natyra

3-mbulesa madhështore. ky kriter është shumë konkret. Ideja pse është përfshirë është shumë e qartë, ideja që ti jepej aeroportit një ndjesi madhështie

4-Nëntoka të banuara. Shumë konkret si kriter dhe ideja pse është përfshirë ky kriter është shumë e qartë që është shkrirja deri diku e pamjes së aeroportin me natyrën përreth

Kto "referencat" e masterplanit, a janë kritere për tu zbatuar nga projektet e mëpasme të detajuara të ndërtimit? S'merret vesh...

Përtej analizës së arkitekturës, ajo që më pëlqen tek projektet e mëvonshme dhe i Pacollit është që terminali është zgjatur duke krijuar fasadë përballë pistës dhe jo parkim përballë pistës si tek masterplani. Ama diçka që vë re është se parkimi duhej të ishte i mbuluar sipas masterplanit. Nuk e kuptoj mirë a bëhet fjalë për parkim ndërtesë (ndoshta disa kate parkim) apo thjesht për struktura të thjeshta strehe për makinat. Nejse parkimi shtohet edhe më vonë...

Sa për pamjet e projektit të Pacollit që thonë duket si kinez, nëse njerëzit e perceptojnë të tillë, unë personalisht nuk e kam neveri kulturën kineze (kam neveri partitë komuniste në përgjithësi dhe atë që i bëjnë popullit të vet por nuk kam neveri popullin kinez) se është kulturë që ka frymëzuar e qytetëruar çdo kulturë në Azi në një moment të caktuar. Ngelet të shofim si do zhvillohet i gjithi si kompleks urban kur të shtohen godinat e tjera. Një godinë mund të duket "aziatike" por varet dhe si qëndron në raport me gjithë kompleksin urban të zonës. Qasjet në arkitekturë janë të pafundme dhe perceptimet janë subjektive e nga më të ndryshmet, arkitketura me ato luan...
Nje projekt qe u inagurua me pompozitet per fillim punimesh, ku aktualisht asgje spo behet.

Imagjino, as projektin final nuk po e marrin vesh si e kane.

Ah pune Ramushesh dhe Pacollesh, cpret!
Pamje e 2022, ketu duket se nuk ka leviz gje.
  • Like
Reactions: Huti and bobiark
^^
e presin ndonje investitor kinez per me i ndertue ato pavilione taoisto-budiste, hashtag:yin yang baci jem

581 - 600 of 930 Posts