SkyscraperCity Forum banner

[VIA] Aeroporti Ndërkombëtar i Vlorës | Vlora International Airport

153343 Views 929 Replies 97 Participants Last post by  Kumanovari
Main technical data :
The airport will be provided with 1 runway, 7 taxiways and 4 aprons
Airfield infrastructure category - 4E
Runaway length - 3,2km
Taxiways length - 3,9km
Aprons and junctions area - 200,000m2
Access roads 3,9km
Service roads 3,6km
Perimetral roads - 5,8km Approx .
Value of infrastructure works ( air side & land side infrastructure ) : 75 Million Euro

721 - 740 of 930 Posts
Ore cfare ke qe ja spjegon cdokujt kete. Njeri troll tjeret jetojn ne Amerik dhe Britani dhe na cajn trapin ketu per mjedisin. Jo po tani do ta ndalin ndertimin e aeroportit ku nje Zot e di se sa miliona jan derdhur, sepse nen nje report te Vjoses shkruante nje fjali per aerportin e Vlores. Cdo kund ku do ndertohej do dilte ndonje hipi dhe do na jepte lekcione nga Planeti Saturn per mjedisin thuajti se atje ku jetojn jan engjujt e mjedisit. Ik re andej cfare ju dukemi neve juve Luksemburg?
Nuk besoj se thotë dikush të ndërpriten punimet. Ka nga ata që thonë se është ndërtuar në vend të gabuar. Ndërsa përgjigja ime ishte në lidhje me logjikën dhe krahasimet që bënte @albsky. Ai thoshte se Shqipëria s'ka probleme me mjedisin që është budallallek.
  • Like
Reactions: City Cafe
Pse cuditesh?
Te gjitha gjallesat ne Toke ndajne nje siperfaqe te fundme.
Njerezit e kane rritur vazhdimisht kete siperfaqe sepse e kane nisur me 2 persona(Eva dhe Adami) dhe sapo arriten 8 miliarde.
Ne kete proces jane prere pyje, jane perzene specie kafshesh per t'u hapur vend qyteteve.
Si mendon ti? Ka me shume specie bimore dhe shtazore ne Milano, apo ne Shebenik? Ne Amazon apo Rio de Zhanerio?

Logjika ime ishte qe Shqiperia eshte vend i pasur nga pikepamja natyrore.
Qellimi i ketij brezi, por dhe i disa brezave ne vazhdim duhet te jete pasurimi nga pikepamja e urbanizimit.
Ideja ime eshte qe Shqiperia ka mangesi ne qyteterim dhe jo ne natyre, apo diversitet speciesh.

Per kete arsye dhashe shembullin e Holandes.
Aty ku dendesia eshte disa here me e madhe ne njerez, natyrisht qe siperfaqet natyrore do jene me te kufizuara.
Do zene me shume vend qytetet dhe fshatrat.

Psh, ne krahasim me Shqiperine, siperfaqja pyjore e Holandes eshte rreth 3 here me e vogel.
Me aritmetike te thjeshte, cdo holandez ka rreth 14 here me pak pyll ne dispozicion se cdo shqiptar.
Adami dhe Eva? Kush jane keta? Se une nuk i kam degjuar keto perralla. Kam degjuar vetem perrallat me kucedra.

Llogjika jote feminore s'ka nevoje per pergjigje. Por po deshe te flasim me fakte, shumica e njerezve ketu s'jane kunder aeroportit. Une personalisht mendoj qe do ishte shume here me mire te ndertohej nje aeroport i madh me afer Tirane ose te zgjerohej Rinasi. Dhe s'mund te me thote njeri qe jam kunder aviacionit se asnje ketu nuk eshte me i apasionuar se mua.

Te thuash qe meqe ne kemi me pak njerez se Hollanda do te thote qe ne e mbrojme mjedisin me shume se Hollanda eshte nje tjeter perralla me mbret. Te keshilloj te fillosh te lexosh ca libra shkollore, fillo me biologjine. Vetem se aty s'do kete perralla me kucedra.
  • Like
Reactions: City Cafe
Aman, lerin kto debate se nuk bejne sens. Shqiperia ka 20-30% te territorit te vet te shfrytzueshem per te tilla projekte qe parashikohet te jete nder-kontinental. Tani kto vendimet europiane jane mese paku tendencioz. U kujtuan te mbrojne Vjosen pasi de'ja ishte ndertuar nje gjysem hidrocentral (Kalivaci) dhe pa pike turpi thone 'the last wild river in Europe'... Po pse ja qr shqiperine late te fundit per ta mbrojtur lumin? Dmth as Norvegjia, as Suedia, Zvicra dhe asnje vend i zhvilluar e kulturuar nuk paska ditur te ve interesin mjedisor para interesit ekonomik/zhvillimor dhe lane 'injorantet' dhe te 'korruptuarit' shqiptar ta mbrojne? Kto jane hipokrizi te ngjashme me ato qe bejne me vendet Afrikane pasi i mbajten me qindra vjet te kolonizuara.

Ashtu edhe per aeroportin, nje zonje qe u ka shfrytzuar per nxjerrjen e kripes qe ne kohen e osmaneve sot dalin e thon le qe eshte kundra ligjeve nderkombetare? Pse nuk vlen ligji nderkombetar per gjermanine qe shpylloje nje siperfaqe marramendese per ti hapur rruge ndetimit te fabrikes se Teslas? Apo per Hollanden qe ka 100ra vjet qe perfiton toke per karshillek mjedisor?

Pas ktij qendrimi fshihen interesa greke dhe ky eshte pak por i sigurte. Dhe cilado qeveri shqiptare te ishte ne krye do ta kisha mbeshtetur.

Thene kjo, mua me shqeteson pjesa tjeter e projektit, ajo e hoteleve dhe resorteve qe nuk permendet. Aty po qe de kisha pare te arsyshme nje kerkese llogarie shume me te madhe nga qeveria.
Adami dhe Eva? Kush jane keta? Se une nuk i kam degjuar keto perralla. Kam degjuar vetem perrallat me kucedra.
Ndjese, Ademi dhe Havaja.
Por besoj e kuptove qe qellimi im nuk ishte teologjik, por per te treguar qe ka lidhje qe cke me te dendesia e popullsise me mjedisin dhe natyren ne dispozicion.
Llogjika jote feminore s'ka nevoje per pergjigje. Por po deshe te flasim me fakte, shumica e njerezve ketu s'jane kunder aeroportit. Une personalisht mendoj qe do ishte shume here me mire te ndertohej nje aeroport i madh me afer Tirane ose te zgjerohej Rinasi. Dhe s'mund te me thote njeri qe jam kunder aviacionit se asnje ketu nuk eshte me i apasionuar se mua.
U perpoqa te te shpjegoja thjesht lidhjen midis mjedisit natyror dhe qyteterimit.
Ku e lexove qe une te thashe qe je kunder aeroportit, apo pro mjelmave?
Te thuash qe meqe ne kemi me pak njerez se Hollanda do te thote qe ne e mbrojme mjedisin me shume se Hollanda eshte nje tjeter perralla me mbret. Te keshilloj te fillosh te lexosh ca libra shkollore, fillo me biologjine. Vetem se aty s'do kete perralla me kucedra.
Ku e lexove qe une kam thene qe ne e mbrojme mjedisin me mire se Holanda?
Mbase te kumbojne mendime ne koke dhe te duket sikur une i kam krijuar ato mendime, por nuk eshte keshtu.
Une thashe thjesht qe ne kemi 14 here me shume pyje se Holanda per capita.

Prandaj, njesoj sic ben cdo vend evropian(shih shembullin e Tesla), nuk behet qameti nese perdorim nje pjese te pyllit per te sjelle zhvillim.
Edhe me koston qe, ne proces, mund t'i shqetesojme gjumin ndonje specjeje qe le pa gjume si ambientalistet shqiptare, ashtu dhe burokratet e Brukselit.

P.S. Te falenderoj per keshillen per te lexuar libra, sepse nuk eshte asnjehere keq.
Te lutem, me sugjero ndonje liber qe ke lexuar se fundmi ne lidhje me nderzimin e breshkave, apo pllenimin e flamengove.
Por, te lutem, e dua nga ndonje shkencetar shqiptar(Sazan Guri nuk quhet)
Aman, lerin kto debate se nuk bejne sens. Shqiperia ka 20-30% te territorit te vet te shfrytzueshem per te tilla projekte qe parashikohet te jete nder-kontinental. Tani kto vendimet europiane jane mese paku tendencioz. U kujtuan te mbrojne Vjosen pasi de'ja ishte ndertuar nje gjysem hidrocentral (Kalivaci) dhe pa pike turpi thone 'the last wild river in Europe'... Po pse ja qr shqiperine late te fundit per ta mbrojtur lumin? Dmth as Norvegjia, as Suedia, Zvicra dhe asnje vend i zhvilluar e kulturuar nuk paska ditur te ve interesin mjedisor para interesit ekonomik/zhvillimor dhe lane 'injorantet' dhe te 'korruptuarit' shqiptar ta mbrojne? Kto jane hipokrizi te ngjashme me ato qe bejne me vendet Afrikane pasi i mbajten me qindra vjet te kolonizuara.

Ashtu edhe per aeroportin, nje zonje qe u ka shfrytzuar per nxjerrjen e kripes qe ne kohen e osmaneve sot dalin e thon le qe eshte kundra ligjeve nderkombetare? Pse nuk vlen ligji nderkombetar per gjermanine qe shpylloje nje siperfaqe marramendese per ti hapur rruge ndetimit te fabrikes se Teslas? Apo per Hollanden qe ka 100ra vjet qe perfiton toke per karshillek mjedisor?

Pas ktij qendrimi fshihen interesa greke dhe ky eshte pak por i sigurte. Dhe cilado qeveri shqiptare te ishte ne krye do ta kisha mbeshtetur.

Thene kjo, mua me shqeteson pjesa tjeter e projektit, ajo e hoteleve dhe resorteve qe nuk permendet. Aty po qe de kisha pare te arsyshme nje kerkese llogarie shume me te madhe nga qeveria.
Nga komentet e tua të kaluara kam menduar që je njeri që reflekton shumë dhe thellë por me ketë koment të doli huq argumentimi. Përse bëni krahasime që nuk kanë kuptim? Si paskan dorë fqinjët që në vitet kur u zhvilluan Norvegjia, Suedia dhe Zvicra mbizotëronin ide zhvillimore të ndryshme nga sot? Kur ato shtete patën zhvillimin e madh ekonomik dhe industrial, njerëzimi mendonte se natyra duhet nënshtruar, të gjithë lumentj duhen kanalizuar, ndërsa sot mbizotërojnë ide zhvillimore të qendrueshme. Në Norvegji ose Zvicër madje kanë filluar t'i ri-natyralizojnë lumenjt, t'i heqin argjinaturat dhe t'i kthejnë lumenjt siç kanë qenë para se të kanalizoheshin. Ndërsa pse Tesla lejohet të shpyllëzoj hapësira të mëdha ka të njejtën arsye përse Apple për kohë të gjatë nuk paguante asnjë taksë në arkën e shtetit irlandez, sepse kanë fuqi të mëdha ekonomike dhe mund të ushtrojnë trysni mbi qeveritë e ndryshme. Si në rastin e Apple që me vendim gjyqsor u detyrua të shlyej detyrimet ndaj shtetit irlandez edhe Tesla u detyrua të ri-pyllëzoj hapësirat e shpyllëzuar: Tesla Giga Berlin Reforestation Continues, with Plan to Replant 3X Trees as True Forest
Që të kuptohemi qartë, edhe këtu unë nuk e kam as me Vjosën dhe as me aeroportin por e kam me logjikën tënde të argumentimit, si më parë kur krikitoja logjikën e argumentimit të @albsky.
  • Like
Reactions: lubardos
Ndjese, Ademi dhe Havaja.
Por besoj e kuptove qe qellimi im nuk ishte teologjik, por per te treguar qe ka lidhje qe cke me te dendesia e popullsise me mjedisin dhe natyren ne dispozicion.

U perpoqa te te shpjegoja thjesht lidhjen midis mjedisit natyror dhe qyteterimit.
Ku e lexove qe une te thashe qe je kunder aeroportit, apo pro mjelmave?

Ku e lexove qe une kam thene qe ne e mbrojme mjedisin me mire se Holanda?
Mbase te kumbojne mendime ne koke dhe te duket sikur une i kam krijuar ato mendime, por nuk eshte keshtu.
Une thashe thjesht qe ne kemi 14 here me shume pyje se Holanda per capita.

Prandaj, njesoj sic ben cdo vend evropian(shih shembullin e Tesla), nuk behet qameti nese perdorim nje pjese te pyllit per te sjelle zhvillim.
Edhe me koston qe, ne proces, mund t'i shqetesojme gjumin ndonje specjeje qe le pa gjume si ambientalistet shqiptare, ashtu dhe burokratet e Brukselit.

P.S. Te falenderoj per keshillen per te lexuar libra, sepse nuk eshte asnjehere keq.
Te lutem, me sugjero ndonje liber qe ke lexuar se fundmi ne lidhje me nderzimin e breshkave, apo pllenimin e flamengove.
Por, te lutem, e dua nga ndonje shkencetar shqiptar(Sazan Guri nuk quhet)
Prape je akoma tek perrallat. As Eva dhe Adami dhe as Ademi dhe Havaja, por evolucioni. Nje koncept pak i huaj per ata qe nuk lexojne libra shkollore, por nje koncept i vertetuar shkencor. Sic e thashe, fillo meso gjera baze si biologjia dhe s'do besh me gafa si ato qe ke vene ketu.
Te premtoj qe ky eshte komenti im i fundit ne lidhje me postimet e tua, per arsye se nuk dua te ushqej me tej trollizmin tend ne kete forum dhe ne respekt te anetareve te tjere kontribues ketu, duke injoruar helmin ballkaniko-katunaresk qe vjen hedh ketu, me shpresen qe helmi qe konsumon ti cdo dite mund t'i shkaktoje ndonje problem Rames, Berishes, apo kujdo tjeter qe ta ka bere aq fiksim, saqe me ata fle, me ata zgjohesh.

Ne lidhje me komentin tim:

Vetem sa e perforcove idene time ne lidhje me seriozitetin e kesaj konvente. Komenti qe ke postuar eshte perfshire ne dosjen e Hidrocentralit mbi Vjose. Prandaj nuk e kisha pare.
Por, mesa duket, meqe ne Vjose nuk u be HEC, por, perkundrazi u mor ne mbrojtje, Konventa vazhdon me moton "Ujk, prape pa qethur ti?"

Shqiperia eshte nje pyll i madh me 2 milion banore. I vetmi problem qe nuk kemi ne eshte mjedisi. Kemi aq shume, uje, pyje, kafshe, saqe nuk dime cfare te bejme me to. Sa per krahasim, ne Holande, ne te njejten siperfaqe jetoje 8 here me shume njerez.
Ndaj, i vetmi "patronazhim" imi eshte ndaj investimeve ne infrastrukture, rruge, aeroporte, kulla, hotele, turizem. Prandaj kam ardhur ne nje forum si SkyScraper, me fokusin kryesor tek ndertimet dhe, ne pergjithesi, zhvillimin. Ndaj dhe nuk kenaqem si ty me idene qe mund te nderpritet ndertimi i nje aeroporti, sepse nje burokrat i nje komiteti qe nuk e di ku bie Vlora, i kerkoka qeverise se nje vendi te mos ta ndertoje aeroportin se i prish qetesine mjelmave dhe breshkave.

Nese te qenit pro puneve dhe jo pengesave me identifikon mua me qeverine, atehere, po, jam me qeverine. Nese ideja jote per te farmakosur qeverine eshte t'i biesh cdo pune qe behet, atehere ke zgjedhur taktiken e gabur, sepse, sic ta kam thene, ketij populli (ne shumice) nuk i pelqen balta, i pelqejne aeroportet, hotelet luksoze, shtepite e mira, makinat e mira, me nje fjale "la dolce vita" dhe kete nuk e ve re dot tek port-halet joq-iste qe ushqejne negativititetin ne boshllikun qe rrethohet nga kafka e atyre qe i konsiderojne si burime informacioni.
Te lexosh qe 'i vetmi problem qe nuk kem ne eshte mjedisi' ne nje kohe qe ty po te mbysin plehrat nga te gjitha anet, kur thith smogun e makinave rrakatine cdo dite, kur prerja masakruese e pyjeve po te shkakton erozion, rreshqitje dhe permbytje nga te cilat ndikohen me mijera njerez cdo vit, kur ujerat e zeza dhe mutrat shkarkohen ne mes te kryeqytetit ne Lane, kur kafshet e egra me shume po i gjen ne pjata restorantesh se sa ne pyje dhe ku gjuetaret po bejne kerdine duke vrare cdo lloj i mbrojtur apo i rralle qe i del perpara, kur lumenjte po gerryhen nga zhavorri, kur guroret po te shkaterrojne peizazhin ne cdo cep te vendit, do te thote qe ti ose nuk jeton ne kete vend, ose i fut ndonje droge halucinante mengjes per mengjes dhe te duket bota fushe me lule.

Me vjen shume keq qe vazhdon me argumentime e krahasime qe nuk kane as vend dhe as logjike. Holanda eshte zhvilluar ne nje kohe kur ndergjegjesimi njerezor per mjedisin dhe natyren ka qene zero, madje kur mendohej qe natyra duhet nenshtruar ne menyre qe njerezimi te lulezoje. Tashme ne shekullin e 21te kjo qasje eshte kuptuar nga te gjitha vendet qe ka qene tejet E GABUAR dhe shume vende vajtojne natyren qe kane humbur dhe vuajne pasojat e mjedisit te shkaterruar nder shekuj. Shqiperia ka fatin qe edhe te zhvillohet edhe te ruaje mjedisin, por me sa duket shumica e njerezve te ketij vendi u ka mbet sahati ne forma zhvillimore te shekullit te 19te ndaj dhe Rama nderton pa te keq ne zona te mbrojtura edhe nuk pyet as per konventa dhe as per ligje.

Do ja ndjejme pasojat ketyre karlleqeve. Mjere femijet tuaj qe po trashegojne nje Shqiperi me mjedis me te shkaterruar se ajo qe po i le ti dhe Rama qe voton.
  • Like
Reactions: Albatros2004
A do behet me jet bridges apo jo?
A do behet me jet bridges apo jo?
nese nuk bahet do jete nje tragji-komedi
nese nuk bahet do jete nje tragji-komedi
Ne renderat qe kam par nuk shof jet bridge.
Ne renderat qe kam par nuk shof jet bridge.
as une, por me duket nje domosdoshmeri nese duam te i prezantohemi botes si nje shtet ose mjedis serioz...bile, nuk e kuptoj per se asht ba terminal i ri ne Rinas pa te...
Kjo faqja xplan ka nxjerre nja njeqind variante e rendera per aeroportin! E forta eshte qe te faqja e mabetex dhe yda qe jane investitoret kryesore ke rendera komplet te tjere te projektit. Ne kete mejhane ligjore qe eshte Shqiperia edhe pasi ka filluar ndertimi nuk dihet ende si do dali produkti. Gjithsesi gjithe renderat qe kam pare kane qene skandaloze dhe komplet pa shije, ose me nje mani megallomanie katunaresko-anadollake qe te ben per te vjelle.
Nese eshte ky varianti me siper eshte shpifesira me e madhe! Mire qe shkelen cdo lloj ligji per mjedisin, mire qe nuk pyeten as BE-ne e as konventat nderkombetare, por te pakten te kishin shkaterruar zonen e mbrojtur per nje projekt te hajrit... ky qenka kotec me keq se ai i Rinasit!

Bah cfare peshtiresie.
  • Like
Reactions: TheNewGuyHere
Aty nuk thote se eshte i Vlorë, ky mund te jete edhe i Sarandes.
E njejta studio ka publikuar edhe nje dizajn tjeter. Nuk jane zyrtare kto dizajne, jane koncepte, sic edhe shkruhet tek tagget. Koncepte te tilla qe nuk jane aprovuar dhe nuk jane implementuar kjo studio ka me qindra.

http://instagr.am/p/Cd0I8DPDQI_/
Nuk merret vesh se cili është dizajni zyrtar. Ja edhe një tjetër version
Prap asnje jet bridge 😏
  • Sad
Reactions: bobiark
721 - 740 of 930 Posts