SkyscraperCity Forum banner

[VIA] Aeroporti Ndërkombëtar i Vlorës | Vlora International Airport

167052 Views 998 Replies 101 Participants Last post by  shqipo
Main technical data :
The airport will be provided with 1 runway, 7 taxiways and 4 aprons
Airfield infrastructure category - 4E
Runaway length - 3,2km
Taxiways length - 3,9km
Aprons and junctions area - 200,000m2
Access roads 3,9km
Service roads 3,6km
Perimetral roads - 5,8km Approx .
Value of infrastructure works ( air side & land side infrastructure ) : 75 Million Euro
See less See more
7
  • Like
Reactions: 2
101 - 120 of 999 Posts
Do ishte fat i madh nese do e merte "Aeroporti di Puglia", se eshte ndermarje shteterore italiane me 4 aeroporte nen menaxhim dhe qe mund te thithe fondet evropiane por sbesoj se do e fitoj se eshte teper serioze per tu fut ne allishverishet shqiptare.
Vetëm ndërmarrje italiane mos na sjellin sepse ua kemi parë hajrin atyre 30 vitet e fundit.
  • Like
Reactions: 1
Do ishte fat i madh nese do e merte "Aeroporti di Puglia", se eshte ndermarje shteterore italiane me 4 aeroporte nen menaxhim dhe qe mund te thithe fondet evropiane por sbesoj se do e fitoj se eshte teper serioze per tu fut ne allishverishet shqiptare.
Fat i madh nese do e marri nje shoqeri shteterore provinciale italiane??? Aeroportet italiane jane cope cope edhe ato kryesoret, jo me ato te Italise se jugut. S'ka asgje serioze per aeroportet e Pulias.
  • Like
Reactions: 2
Fat i madh nese do e marri nje shoqeri shteterore provinciale italiane??? Aeroportet italiane jane cope cope edhe ato kryesoret, jo me ato te Italise se jugut. S'ka asgje serioze per aeroportet e Pulias.

Eshte shoqeri me kapital rajonal (lexo shteteror) italian. Nese ke buxhet publik eshte veshtire te besh pislliqe si kinezet ne Tirane.

Boll te shohesh transformimin e aeroportit te Barit ne 10 vitet e fundit, duke u bere nje nder aeroportet me te rendesishme italiane dhe e kupton se sa e sukseshme eshte si ndermarje. Do ishte me mire per Vloren se dine si te investojne ne aeroporte te vogla dhe sidomos me interes gjeostrategjik (Puglia-Vlora).

Sidoqofte qetsohu se do e mari me siguri ndonje konsorcium shqiptar me nga mbrapa ndonje politikan mafioz.


ps. Nese di italisht, hidhi nje sy.

https://www.lagazzettadelmezzogiorn...geri-in-aumento-del-7-6-rispetto-al-2018.html
  • Like
Reactions: 2
Aeroporti i Vlorës, qeveria po i fal investitorit 37 milionë euro, ja sa do shpenzonte po të merrte vetë kredi
https://www.monitor.al/aeroporti-i-...-ja-sa-do-shpenzonte-po-te-merrte-vete-kredi/
Mungesen e logjikes minimale ne kete arsyetim mund ta shpjegoj vetem me nxitimin(ligesine) per te pare te keqen tek cdo gje.

Pike se pari, e ka llogaritur kredine per 10 vjet dhe jo 13 vjet (3 vjet ndertim dhe 10 vjet operim)

Se dyti, llogarite behen sikur aeroporti nuk do punoje. Ideja e siguracionit per koncesionarin eshte qe, ne rast se te ardhurat jane sipas parashikimit, shteti nuk shpenzon gje, por thjesht mbledh te ardhurat e taksave te ndryshme qe aplikohen. Ne rast te te ardhurave te pjesshme, shteti do te paguaje disferencen(p.sh. nese ne vitin e pare te operimit nuk arrihen 9.6 mln Euro te ardhura, por te themi 8 mln, thjesht shteti do te rimbursoje diferencen prej 1.6 mln, por edhe keto do jene te gjeneruar nga taksat, pra praktikisht bilanci mund te jete pozitiv per shtetin)

Se fundmi, hiqni dore nga ideja qe shteti mund te investoje dhe menaxhoje ndermarrje te tilla. E provuam ate lloj shteti dhe deshtuam. Sa me pak pune per shtetin, aq me pak abuzime do kete me parate e taksave tona
See less See more
Mungesen e logjikes minimale ne kete arsyetim mund ta shpjegoj vetem me nxitimin(ligesine) per te pare te keqen tek cdo gje.

Pike se pari, e ka llogaritur kredine per 10 vjet dhe jo 13 vjet (3 vjet ndertim dhe 10 vjet operim)

Se dyti, llogarite behen sikur aeroporti nuk do punoje. Ideja e siguracionit per koncesionarin eshte qe, ne rast se te ardhurat jane sipas parashikimit, shteti nuk shpenzon gje, por thjesht mbledh te ardhurat e taksave te ndryshme qe aplikohen. Ne rast te te ardhurave te pjesshme, shteti do te paguaje disferencen(p.sh. nese ne vitin e pare te operimit nuk arrihen 9.6 mln Euro te ardhura, por te themi 8 mln, thjesht shteti do te rimbursoje diferencen prej 1.6 mln, por edhe keto do jene te gjeneruar nga taksat, pra praktikisht bilanci mund te jete pozitiv per shtetin)

Se fundmi, hiqni dore nga ideja qe shteti mund te investoje dhe menaxhoje ndermarrje te tilla. E provuam ate lloj shteti dhe deshtuam. Sa me pak pune per shtetin, aq me pak abuzime do kete me parate e taksave tona
Po se TIA është histori suksesi.
Po se TIA është histori suksesi.
Po. TIA eshte histori suksesi.
E mori me 700 mije pasagjere dhe e ka cuar me mbi 3 mln.
Vetem taksa qe merr shteti nga pasagjeret eshte mbi 30mln € ne vit.
Pa permendur taksat e tjera.

Krahasuar me aereportet e rajonit, pervec Serbise dhe Kroacise, kemi diference te dukshme me cdo aereoport tjeter:
Shkupi 2 mln
Podgorica 1 mln
Kosova 2 mln
Ljubljana 1.8 mln
Zagreb 3.3 mln
Beograd 5.6

E di qe argumenti tjeter eshte: po cmimet?
Cmimet ne kete lloj ekonomie i vendos tregu.

Kemi leke pa i paguajme...
See less See more
^^ Nuk e ka çuar TIA numrin e pasagjerëve aty ku është por heqja e vizave. TIA thjeshtë ka përfituar duke vjedhur dhe mashtruar qytetarët.
  • Like
Reactions: 1
Ndjesë, por suksesi duhet matur me diçka.
Nëse matet me llafe portalesh, ti ke të drejtë:
Na ka vjedhur dhe mashtruar, por pse ke këtë mendim?

Unë i hodha një sy tarifave që aplikojnë aereoportet rrotull nesh dhe krahasova dy tarifa që janë lehtësisht të kuptueshme:

1. Tarifa për çdo pasagjer (PASSENGER SERVICE FEE)
TIA: €12.5 për > 12 vjeç dhe €5 për 2-12vjeç
Shkupi: €11.5 për > 2 vjeç
Podgorica: €15 për > 2 vjeç
Beogradi: €16.5 për > 2 vjeç
Zagrebi: €17.5 për > 2 vjeç
Prishtina: €12.53 për > 2 vjeç

2. Tarifa për sigurinë (SECURITY FEE)
TIA: €4/për pasagjerët që nisen
Shkupi: €6.5/për pasagjerët që nisen
Podgorica: €1.5/për pasagjerët që nisen
Beogradi: €4.48/për pasagjerët që nisen
Zagrebi: €6.5/për pasagjerët që nisen
Prishtina: €6/për pasagjerët që nisen

Po ta shikosh, TIA ka tarifën më të ulët se çdo aereoport tjetër në rajon.
Pra, na "vjedh" (nje koncept i trashëguar nga koha kur kapitalistët konsideroheshin e keqja më e madhe, tani e zëvendësuar me fjalën "oligarkë" nga ata që komunizmi u ka lënë rrënjë të thella në...) më pak se maqedonasit, kosovarët, serbët apo kroatët
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Sa te besueshme jane kto te dhena? Une kam patur pershtypjen qe TIA kishte tarifat me te larta ne rajon, ndoshta jam ndikuar nga perceptimi ne publik.

Si mund te spjegohet qe ne kemi cmimet me te larta te biletave ne europe?
Ndjesë, por suksesi duhet matur me diçka.
Nëse matet me llafe portalesh, ti ke të drejtë:
Na ka vjedhur dhe mashtruar, por pse ke këtë mendim?

Unë i hodha një sy tarifave që aplikojnë aereoportet rrotull nesh dhe krahasova dy tarifa që janë lehtësisht të kuptueshme:

1. Tarifa për çdo pasagjer (PASSENGER SERVICE FEE)
TIA: €12.5 për > 12 vjeç dhe €5 për 2-12vjeç
Shkupi: €11.5 për > 2 vjeç
Podgorica: €15 për > 2 vjeç
Beogradi: €16.5 për > 2 vjeç
Zagrebi: €17.5 për > 2 vjeç
Prishtina: €12.53 për > 2 vjeç

2. Tarifa për sigurinë (SECURITY FEE)
TIA: €4/për pasagjerët që nisen
Shkupi: €6.5/për pasagjerët që nisen
Podgorica: €1.5/për pasagjerët që nisen
Beogradi: €4.48/për pasagjerët që nisen
Zagrebi: €6.5/për pasagjerët që nisen
Prishtina: €6/për pasagjerët që nisen

Po ta shikosh, TIA ka tarifën më të ulët se çdo aereoport tjetër në rajon.
Pra, na "vjedh" (nje koncept i trashëguar nga koha kur kapitalistët konsideroheshin e keqja më e madhe, tani e zëvendësuar me fjalën "oligarkë" nga ata që komunizmi u ka lënë rrënjë të thella në...) më pak se maqedonasit, kosovarët, serbët apo kroatët
Këta mund të jenë tarifat më të ulta në rajon, por TIA ua fut ndryshe qytetarëve shqiptarë, duke patur tarifat më të larta për kompanitë ajrore, për parkimin e avioneve dhe shërbime të tjera. Pra, TIA këta kosto ua hedh kompanive të fluturimit dhe këta ua hedhin udhëtarëve. Kështu shpjegohen çmimet më të larta të fluturimit në rajon dhe kështu shpjegohet vjedhja që u bëhet shqiptarëve.
Edhe unë ndaj mendimin që në vendet perendimore privati është më i aftë të operoj aeroporte dhe infrastruktura të tjera transporti. Por në rrethanat shqiptare kjo nuk vlen. Sepse në shtete të korruptuar si Shqipëria kur operon shteti një aeroport, vjedh vetëm përgjegjësi shtetror. Ndërsa kur privatizohet shërbimi, vjedh përgjegjësi shtetror dhe kompania private, që me ndihmën e shtetit mundohet të bëj fitime maksimale. Kjo vlen për TIA-n, për tarifën e rrugës së kombit dhe për shërbime të tjera që shteti me koncesion ose PPP ua dha operatorëve privatë.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Ndjesë, por suksesi duhet matur me diçka.
Nëse matet me llafe portalesh, ti ke të drejtë:
Na ka vjedhur dhe mashtruar, por pse ke këtë mendim?

Unë i hodha një sy tarifave që aplikojnë aereoportet rrotull nesh dhe krahasova dy tarifa që janë lehtësisht të kuptueshme:

1. Tarifa për çdo pasagjer (PASSENGER SERVICE FEE)
TIA: €12.5 për > 12 vjeç dhe €5 për 2-12vjeç
Shkupi: €11.5 për > 2 vjeç
Podgorica: €15 për > 2 vjeç
Beogradi: €16.5 për > 2 vjeç
Zagrebi: €17.5 për > 2 vjeç
Prishtina: €12.53 për > 2 vjeç

2. Tarifa për sigurinë (SECURITY FEE)
TIA: €4/për pasagjerët që nisen
Shkupi: €6.5/për pasagjerët që nisen
Podgorica: €1.5/për pasagjerët që nisen
Beogradi: €4.48/për pasagjerët që nisen
Zagrebi: €6.5/për pasagjerët që nisen
Prishtina: €6/për pasagjerët që nisen

Po ta shikosh, TIA ka tarifën më të ulët se çdo aereoport tjetër në rajon.
Pra, na "vjedh" (nje koncept i trashëguar nga koha kur kapitalistët konsideroheshin e keqja më e madhe, tani e zëvendësuar me fjalën "oligarkë" nga ata që komunizmi u ka lënë rrënjë të thella në...) më pak se maqedonasit, kosovarët, serbët apo kroatët
S'dua te te sulmoj ty por keto jane genjeshtra. I kam pare vete tarifat per Shkupin dhe Prishtinen ne krahasim me Tiranen, dhe ne Tirane jane me te larta. Nuk e di nga i ke nxjerre ti keta numra por te lutem mos genje. Dhe sa per dijeni asnje aeroport nuk nxjerr totalin per pasagjer, por duhet te shtosh te gjithe tarifat individuale per cdo sherbim qe kryen aeroporti. Sa eshte tarifa e uljes per cdo avion? Sa eshte tarifa per ndricimin naten? Sa eshte tarifa per shkarkimin e valixheve? Po sherbimi i karburantit? Po gjerat e tjera? Ndoshta ne ditet ne vazhdim, po pata kohe, do i kontrolloj prape tarifat e aeroporteve dhe do i ve totalet e detajuara ketu per cdo aeroport. Dhe te mos flasim pastaj per zbritjet (subvencionet) qe aplikojne aeroportet e tjera.

Dhe Hochtief me pare dhe kinezet tani s'kane bere gje fare. Aeroportet e Shkupit dhe Prishtines jane sa dyfishi i ketij tonit dhe me me pak pasagjere. Rritja e numrit te pasagjereve ka ardhur per shume arsye duke nisur qe nga rritja ekonomike e Shqiperise si vend ne zhvillim (me thuaj cili vend ne Europen lindore, pervec Bosnjes, s'ka patur rritje marramendese?), heqja e vizave, zbulimi i Shqiperise nga turistet. Nqs Maqedonia dhe Kosova do kishin det do shikoje aty me shume pasagjere se ne Shqiperi.
See less See more
Sa eshte i madh TIA me siperfaqe dhe kapacitet udhetaresh?

SKP ka 40.000 m2, PRN rreth 42.000 m2 me kapacitet 3.5 milion (nese nuk gabohem).
Po. TIA eshte histori suksesi.
E mori me 700 mije pasagjere dhe e ka cuar me mbi 3 mln.
Vetem taksa qe merr shteti nga pasagjeret eshte mbi 30mln € ne vit.
Pa permendur taksat e tjera.

Krahasuar me aereportet e rajonit, pervec Serbise dhe Kroacise, kemi diference te dukshme me cdo aereoport tjeter:
Shkupi 2 mln
Podgorica 1 mln
Kosova 2 mln
Ljubljana 1.8 mln
Zagreb 3.3 mln
Beograd 5.6
Argumentet me te deshtuara qe kam lexuar deri me tani.

Krahasimi me aeroportet rajonale tregon pikerisht DESHTIMIN total te TIA. Shkupi ka 2+ milione ne vit edhe pse Maqedonia gjithsej regjistron 500 mije turiste ne vit. Shqiperia me 6.6 milione turiste te regjistruar kete vit, mezi kapi 3 milionshin.

Me diasporen dhe turizmin qe ka Shqiperia TIA duhet ti kishte pa frike 5 apo 6 milione pasagjere/vit.

E di qe argumenti tjeter eshte: po cmimet?
Cmimet ne kete lloj ekonomie i vendos tregu.

Kemi leke pa i paguajme...

Sa per ekonomine e tregut qenke ekspert i papare!!! Ne cfare lloj ekonomie cmimet i vendoska tregu ku i vetmi ofrues eshte monopol total???!!! Cmimet e TIA i vendos monopoli dhe kaq. Nuk ekziston konkurrenca nuk ekziston kerkese-oferta kur ke monopol. Nuk kemi leke pa i paguajme, por skemi cbejme se po na q*n ne bythe monopoli, o teveqel!

Shkoni mbaroni 8-vjecaren para se te postoni ne forum se late nam
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Po. TIA eshte histori suksesi.
E mori me 700 mije pasagjere dhe e ka cuar me mbi 3 mln.
Vetem taksa qe merr shteti nga pasagjeret eshte mbi 30mln € ne vit.
Pa permendur taksat e tjera.

Krahasuar me aereportet e rajonit, pervec Serbise dhe Kroacise, kemi diference te dukshme me cdo aereoport tjeter:
Shkupi 2 mln
Podgorica 1 mln
Kosova 2 mln
Ljubljana 1.8 mln
Zagreb 3.3 mln
Beograd 5.6

E di qe argumenti tjeter eshte: po cmimet?
Cmimet ne kete lloj ekonomie i vendos tregu.

Kemi leke pa i paguajme...
Prishtina e ka kalu 2-Milionshin qysh ne muajin Tetor.

https://www.exyuaviation.com/2019/11/pristina-airport-continues-dream-run.html

Kete vit PRN do e permbyll me rreth 2.5 Milione udhetare qe eshte nje sukses i jashtezakonshem duke e pas parasysh qe:

1. Kosova nuk ka det (turizem).
2. Kosova nuk ka liberalizim vizash.
3. Kosova i ka 50% me pak banore se Shqipnia.
4. Kosova e ka Aeroportin e Shkupit vetem 30km larg.
  • Like
Reactions: 3
Nuk kemi leke pa i paguajme, por skemi cbejme se po na q*n ne bythe monopoli, o teveqel!
Degjo nuk ta kam fajin une per ate qe te ka bere monopoli ty, prandaj mos me shaj mua, por ruaj te mbrapmen.

Mesa duket 8-vjeçaren e paske mbaruar ne burg, ku nuk jepej lenda e edukates morale.

Sa per te kuptuar ate qe thashe "kemi leke pa paguajme", po te jap nje shembull te thjeshte qe ta kuptosh:
Te gjithe duam Ferrari, por nuk blejme te gjithe se nuk kemi leke
S'dua te te sulmoj ty por keto jane genjeshtra.
Te quash genjeshtar pa dhene te verteten eshte minimalisht mungese respekti.
Une e harxhova ate pak kohe dhe nxora shifrat qe postova.

Me poshte eshte burimi i informacionit tim:
TIA
http://www.tirana-airport.com/media/14746360874618AirportCharges2016(3).pdf
Shkupi:
http://skp.airports.com.mk/Upload/Downloads/SKP Aviation Services pricelist 2019.pdf
Mali i Zi:
http://www.montenegroairports.com/files/Pricelist _2014.pdf
Beogradi:
https://beg.aero/sites/belgrade/files/vinci/doc/price_list/5-passenger-service-charge.eng.pdf
Zagrebi:
http://www.zagreb-airport.hr/UserDo...ist-of-airport-regulated-charges_28112018.pdf
Prishtina:
http://www.airportpristina.com/them...siness Activities - Airport Price List EN.pdf

Nese dikush gjen lidhjen midis tarifave te TIA dhe cmimeve te larta te biletave eshte i mirepritur te postoje me poshte
See less See more
101 - 120 of 999 Posts
Top