Fat i madh nese do e marri nje shoqeri shteterore provinciale italiane??? Aeroportet italiane jane cope cope edhe ato kryesoret, jo me ato te Italise se jugut. S'ka asgje serioze per aeroportet e Pulias.Do ishte fat i madh nese do e merte "Aeroporti di Puglia", se eshte ndermarje shteterore italiane me 4 aeroporte nen menaxhim dhe qe mund te thithe fondet evropiane por sbesoj se do e fitoj se eshte teper serioze per tu fut ne allishverishet shqiptare.
Fat i madh nese do e marri nje shoqeri shteterore provinciale italiane??? Aeroportet italiane jane cope cope edhe ato kryesoret, jo me ato te Italise se jugut. S'ka asgje serioze per aeroportet e Pulias.
https://www.monitor.al/aeroporti-i-...-ja-sa-do-shpenzonte-po-te-merrte-vete-kredi/Aeroporti i Vlorës, qeveria po i fal investitorit 37 milionë euro, ja sa do shpenzonte po të merrte vetë kredi
Mungesen e logjikes minimale ne kete arsyetim mund ta shpjegoj vetem me nxitimin(ligesine) per te pare te keqen tek cdo gje.
Po se TIA është histori suksesi.Mungesen e logjikes minimale ne kete arsyetim mund ta shpjegoj vetem me nxitimin(ligesine) per te pare te keqen tek cdo gje.
Pike se pari, e ka llogaritur kredine per 10 vjet dhe jo 13 vjet (3 vjet ndertim dhe 10 vjet operim)
Se dyti, llogarite behen sikur aeroporti nuk do punoje. Ideja e siguracionit per koncesionarin eshte qe, ne rast se te ardhurat jane sipas parashikimit, shteti nuk shpenzon gje, por thjesht mbledh te ardhurat e taksave te ndryshme qe aplikohen. Ne rast te te ardhurave te pjesshme, shteti do te paguaje disferencen(p.sh. nese ne vitin e pare te operimit nuk arrihen 9.6 mln Euro te ardhura, por te themi 8 mln, thjesht shteti do te rimbursoje diferencen prej 1.6 mln, por edhe keto do jene te gjeneruar nga taksat, pra praktikisht bilanci mund te jete pozitiv per shtetin)
Se fundmi, hiqni dore nga ideja qe shteti mund te investoje dhe menaxhoje ndermarrje te tilla. E provuam ate lloj shteti dhe deshtuam. Sa me pak pune per shtetin, aq me pak abuzime do kete me parate e taksave tona
Po. TIA eshte histori suksesi.Po se TIA është histori suksesi.
Këta mund të jenë tarifat më të ulta në rajon, por TIA ua fut ndryshe qytetarëve shqiptarë, duke patur tarifat më të larta për kompanitë ajrore, për parkimin e avioneve dhe shërbime të tjera. Pra, TIA këta kosto ua hedh kompanive të fluturimit dhe këta ua hedhin udhëtarëve. Kështu shpjegohen çmimet më të larta të fluturimit në rajon dhe kështu shpjegohet vjedhja që u bëhet shqiptarëve.Ndjesë, por suksesi duhet matur me diçka.
Nëse matet me llafe portalesh, ti ke të drejtë:
Na ka vjedhur dhe mashtruar, por pse ke këtë mendim?
Unë i hodha një sy tarifave që aplikojnë aereoportet rrotull nesh dhe krahasova dy tarifa që janë lehtësisht të kuptueshme:
1. Tarifa për çdo pasagjer (PASSENGER SERVICE FEE)
TIA: €12.5 për > 12 vjeç dhe €5 për 2-12vjeç
Shkupi: €11.5 për > 2 vjeç
Podgorica: €15 për > 2 vjeç
Beogradi: €16.5 për > 2 vjeç
Zagrebi: €17.5 për > 2 vjeç
Prishtina: €12.53 për > 2 vjeç
2. Tarifa për sigurinë (SECURITY FEE)
TIA: €4/për pasagjerët që nisen
Shkupi: €6.5/për pasagjerët që nisen
Podgorica: €1.5/për pasagjerët që nisen
Beogradi: €4.48/për pasagjerët që nisen
Zagrebi: €6.5/për pasagjerët që nisen
Prishtina: €6/për pasagjerët që nisen
Po ta shikosh, TIA ka tarifën më të ulët se çdo aereoport tjetër në rajon.
Pra, na "vjedh" (nje koncept i trashëguar nga koha kur kapitalistët konsideroheshin e keqja më e madhe, tani e zëvendësuar me fjalën "oligarkë" nga ata që komunizmi u ka lënë rrënjë të thella në...) më pak se maqedonasit, kosovarët, serbët apo kroatët
S'dua te te sulmoj ty por keto jane genjeshtra. I kam pare vete tarifat per Shkupin dhe Prishtinen ne krahasim me Tiranen, dhe ne Tirane jane me te larta. Nuk e di nga i ke nxjerre ti keta numra por te lutem mos genje. Dhe sa per dijeni asnje aeroport nuk nxjerr totalin per pasagjer, por duhet te shtosh te gjithe tarifat individuale per cdo sherbim qe kryen aeroporti. Sa eshte tarifa e uljes per cdo avion? Sa eshte tarifa per ndricimin naten? Sa eshte tarifa per shkarkimin e valixheve? Po sherbimi i karburantit? Po gjerat e tjera? Ndoshta ne ditet ne vazhdim, po pata kohe, do i kontrolloj prape tarifat e aeroporteve dhe do i ve totalet e detajuara ketu per cdo aeroport. Dhe te mos flasim pastaj per zbritjet (subvencionet) qe aplikojne aeroportet e tjera.Ndjesë, por suksesi duhet matur me diçka.
Nëse matet me llafe portalesh, ti ke të drejtë:
Na ka vjedhur dhe mashtruar, por pse ke këtë mendim?
Unë i hodha një sy tarifave që aplikojnë aereoportet rrotull nesh dhe krahasova dy tarifa që janë lehtësisht të kuptueshme:
1. Tarifa për çdo pasagjer (PASSENGER SERVICE FEE)
TIA: €12.5 për > 12 vjeç dhe €5 për 2-12vjeç
Shkupi: €11.5 për > 2 vjeç
Podgorica: €15 për > 2 vjeç
Beogradi: €16.5 për > 2 vjeç
Zagrebi: €17.5 për > 2 vjeç
Prishtina: €12.53 për > 2 vjeç
2. Tarifa për sigurinë (SECURITY FEE)
TIA: €4/për pasagjerët që nisen
Shkupi: €6.5/për pasagjerët që nisen
Podgorica: €1.5/për pasagjerët që nisen
Beogradi: €4.48/për pasagjerët që nisen
Zagrebi: €6.5/për pasagjerët që nisen
Prishtina: €6/për pasagjerët që nisen
Po ta shikosh, TIA ka tarifën më të ulët se çdo aereoport tjetër në rajon.
Pra, na "vjedh" (nje koncept i trashëguar nga koha kur kapitalistët konsideroheshin e keqja më e madhe, tani e zëvendësuar me fjalën "oligarkë" nga ata që komunizmi u ka lënë rrënjë të thella në...) më pak se maqedonasit, kosovarët, serbët apo kroatët
Argumentet me te deshtuara qe kam lexuar deri me tani.Po. TIA eshte histori suksesi.
E mori me 700 mije pasagjere dhe e ka cuar me mbi 3 mln.
Vetem taksa qe merr shteti nga pasagjeret eshte mbi 30mln € ne vit.
Pa permendur taksat e tjera.
Krahasuar me aereportet e rajonit, pervec Serbise dhe Kroacise, kemi diference te dukshme me cdo aereoport tjeter:
Shkupi 2 mln
Podgorica 1 mln
Kosova 2 mln
Ljubljana 1.8 mln
Zagreb 3.3 mln
Beograd 5.6
E di qe argumenti tjeter eshte: po cmimet?
Cmimet ne kete lloj ekonomie i vendos tregu.
Kemi leke pa i paguajme...
Prishtina e ka kalu 2-Milionshin qysh ne muajin Tetor.Po. TIA eshte histori suksesi.
E mori me 700 mije pasagjere dhe e ka cuar me mbi 3 mln.
Vetem taksa qe merr shteti nga pasagjeret eshte mbi 30mln € ne vit.
Pa permendur taksat e tjera.
Krahasuar me aereportet e rajonit, pervec Serbise dhe Kroacise, kemi diference te dukshme me cdo aereoport tjeter:
Shkupi 2 mln
Podgorica 1 mln
Kosova 2 mln
Ljubljana 1.8 mln
Zagreb 3.3 mln
Beograd 5.6
E di qe argumenti tjeter eshte: po cmimet?
Cmimet ne kete lloj ekonomie i vendos tregu.
Kemi leke pa i paguajme...
Degjo nuk ta kam fajin une per ate qe te ka bere monopoli ty, prandaj mos me shaj mua, por ruaj te mbrapmen.Nuk kemi leke pa i paguajme, por skemi cbejme se po na q*n ne bythe monopoli, o teveqel!
Te quash genjeshtar pa dhene te verteten eshte minimalisht mungese respekti.S'dua te te sulmoj ty por keto jane genjeshtra.