SkyscraperCity Forum banner

[VIA] Aeroporti Ndërkombëtar i Vlorës | Vlora International Airport

167164 Views 998 Replies 101 Participants Last post by  shqipo
Main technical data :
The airport will be provided with 1 runway, 7 taxiways and 4 aprons
Airfield infrastructure category - 4E
Runaway length - 3,2km
Taxiways length - 3,9km
Aprons and junctions area - 200,000m2
Access roads 3,9km
Service roads 3,6km
Perimetral roads - 5,8km Approx .
Value of infrastructure works ( air side & land side infrastructure ) : 75 Million Euro
See less See more
7
  • Like
Reactions: 2
121 - 140 of 999 Posts
Prishtina e ka kalu 2-Milionshin qysh ne muajin Tetor.

https://www.exyuaviation.com/2019/11/pristina-airport-continues-dream-run.html

Kete vit PRN do e permbyll me rreth 2.5 Milione udhetare qe eshte nje sukses i jashtezakonshem duke e pas parasysh qe:

1. Kosova nuk ka det (turizem).
2. Kosova nuk ka liberalizim vizash.
3. Kosova i ka 50% me pak banore se Shqipnia.
4. Kosova e ka Aeroportin e Shkupit vetem 30km larg.
Shume dakord qe aereoporti i Prishtines performon shume mire per arsye te ndryshme.
Vetem dy korrigjime te vogla:
1. Une i jam referuar shifrave te vitit 2018 per numrin e pasagjereve tek Wikipedia. Per vitin 2019 shifrat jane (deri ne fund te nentorit) TIA 3,066,488 dhe Prishtina 2.184.923
2. Gjithmone sipas internetit popullsia e Kosoves eshte rreth 2/3 e popullsise se Shqiperise 1.8/2.8

I njejti raport eshte dhe ne numrin e pasagjereve
Këta mund të jenë tarifat më të ulta në rajon, por TIA ua fut ndryshe qytetarëve shqiptarë, duke patur tarifat më të larta për kompanitë ajrore, për parkimin e avioneve dhe shërbime të tjera. Pra, TIA këta kosto ua hedh kompanive të fluturimit dhe këta ua hedhin udhëtarëve. Kështu shpjegohen çmimet më të larta të fluturimit në rajon dhe kështu shpjegohet vjedhja që u bëhet shqiptarëve.
Edhe unë ndaj mendimin që në vendet perendimore privati është më i aftë të operoj aeroporte dhe infrastruktura të tjera transporti. Por në rrethanat shqiptare kjo nuk vlen. Sepse në shtete të korruptuar si Shqipëria kur operon shteti një aeroport, vjedh vetëm përgjegjësi shtetror. Ndërsa kur privatizohet shërbimi, vjedh përgjegjësi shtetror dhe kompania private, që me ndihmën e shtetit mundohet të bëj fitime maksimale. Kjo vlen për TIA-n, për tarifën e rrugës së kombit dhe për shërbime të tjera që shteti me koncesion ose PPP ua dha operatorëve privatë.
Me siper postova listen e tarifave per cdo aereport ne rajon te postuara ne faqet e tyre te internetit.

Sic thashe dhe me siper, nese ke kohe, gjej lidhjen midis tarifave te larta dhe cmimeve te larta. Une, sinqerisht u perpoqa, por nuk gjeta ndonje tarife qe mund te ndikoje kaq shume ne cmimin e biletes.

Prandaj, mendoj qe e vetmja arsye pse cmimet e biletave jane me te larta, eshte kerkesa me e larte se oferta.

Ketu besoj mbetet diskutimi: pse oferta eshte me e ulet se sa duhet?
Ketu mund te ndikoje monopoli (te shpresojme qe aereportet e Kukesit dhe Vlores te ndikojne pozitivisht) ose dhe pafuqia e shtetit per te hyre sic duhet ne tregun e fluturimeve (shiko veshtiresite e Air Albania)
Nese dikush gjen lidhjen midis tarifave te TIA dhe cmimeve te larta te biletave eshte i mirepritur te postoje me poshte
Kjo është është diçka që e diskutojnë të gjithë thuajse çdo vit:https://www.dailymotion.com/video/x32jw4i

S'dua te te sulmoj ty por keto jane genjeshtra.
Te quash genjeshtar pa dhene te verteten eshte minimalisht mungese respekti.
Une e harxhova ate pak kohe dhe nxora shifrat qe postova.

Me poshte eshte burimi i informacionit tim:
TIA
http://www.tirana-airport.com/media/14746360874618AirportCharges2016(3).pdf
Shkupi:
http://skp.airports.com.mk/Upload/Downloads/SKP Aviation Services pricelist 2019.pdf
Mali i Zi:
http://www.montenegroairports.com/files/Pricelist _2014.pdf
Beogradi:
https://beg.aero/sites/belgrade/files/vinci/doc/price_list/5-passenger-service-charge.eng.pdf
Zagrebi:
http://www.zagreb-airport.hr/UserDo...ist-of-airport-regulated-charges_28112018.pdf
Prishtina:
http://www.airportpristina.com/them...siness Activities - Airport Price List EN.pdf

Nese dikush gjen lidhjen midis tarifave te TIA dhe cmimeve te larta te biletave eshte i mirepritur te postoje me poshte
Dmth ti i kishe te gjitha tarifat, por vure aty vetem nje apo dy qe te misinformoje dhe te thoje qe TIA ka tarifa me te ulta. Apo ato pasagjeret do vijne ne Rinas pa u ulur avioni keshtu qe tarifat e avionit nuk paguhen? Kjo eshte tamam genjeshter.

Po tani e ndryshove muhabetin dhe thua me gjej lidhjen midis cmimit te biletave dhe tarifave te larta. Dmth e pranon qe TIA ka tarifa te larta?
Dmth ti i kishe te gjitha tarifat, por vure aty vetem nje apo dy qe te misinformoje dhe te thoje qe TIA ka tarifa me te ulta. Apo ato pasagjeret do vijne ne Rinas pa u ulur avioni keshtu qe tarifat e avionit nuk paguhen? Kjo eshte tamam genjeshter.

Po tani e ndryshove muhabetin dhe thua me gjej lidhjen midis cmimit te biletave dhe tarifave te larta. Dmth e pranon qe TIA ka tarifa te larta?
Inati(qe nuk e di nga buron) jua erreson arsyen. Meqe ke logjiken e nje 5 vjeçari, po ta bej me gishta.
Gjej nje tarife qe eshte shume e larte tek TIA dhe qe ndikon tek cmimi i biletes.

Psh. kostoja e uljes se avionit ne Tirane krahasuar me ate ne aereoporte te tjera.

Dhe, persa i perket "lajmeve" qe jane postuar me siper, pikerisht per ate e kam fjalen. Thjesht degjoni lart e poshte fjale pa lidhje, por ndonje arsyetim nuk kam pare.

Me gjeni nje kompani ajrore qe ankohet per tarifat e TIA. Nga ana tjeter, e keni pyetur veten pse nje bilete fillon te shitet me 30-40€ dhe shume shpejt dhjetefishohet?
Dhe, persa i perket "lajmeve" qe jane postuar me siper, pikerisht per ate e kam fjalen. Thjesht degjoni lart e poshte fjale pa lidhje, por ndonje arsyetim nuk kam pare.

Me gjeni nje kompani ajrore qe ankohet per tarifat e TIA. Nga ana tjeter, e keni pyetur veten pse nje bilete fillon te shitet me 30-40€ dhe shume shpejt dhjetefishohet?
Në rregull, sipas teje të Autoriteti i Konkurrencës, operatorët turistik dhe ekspertet në kuvend janë budallenj dhe i vetmi i mençur qenke ti:


Këtu ke tarifat ulje-ngritje që TIA i ka 120 Euro, Podgorica 59 Euro, Shkupi 51 Euro dhe Prishtina 36 Euro.


Në rregull, sipas teje të Autoriteti i Konkurrencës, operatorët turistik dhe ekspertet në kuvend janë budallenj dhe i vetmi i mençur qenke ti:
Keni dy komplekse:
1. Kompleksi i shqiptarit: o me mua o kunder meje. Nuk ka vetem te mencur dhe budallenj ne bote. Ka edhe njerez normale qe mund ta diskutojne dicka si njerez normale.
2. Kompleksi i varesise nga lajmet. Ta them une meqe nuk e kupton dot si funksionon media. Media eshte "pushke" ne duart e pronareve. I duhet reklame nga TIA apo nga kompanite e lidhura me te, fillon sulmin gjoja per shkak te te mires publike. Merr reklamen, mbyll gojen, vazhdon me te miren publike tjeter.

Supozojme qe shifrat per uljen dhe ngritjen e avionit jane ato qe thuhen aty.
Ndikimi ne cmimin e biletes ne ndryshim nga Prishtina apo Shkupi eshte €0.6/bilete. Edhe nje jo shume i mencur e ben llogarine.
  • Like
Reactions: 1
Dmth ti i kishe te gjitha tarifat, por vure aty vetem nje apo dy qe te misinformoje dhe te thoje qe TIA ka tarifa me te ulta. Apo ato pasagjeret do vijne ne Rinas pa u ulur avioni keshtu qe tarifat e avionit nuk paguhen? Kjo eshte tamam genjeshter.

Po tani e ndryshove muhabetin dhe thua me gjej lidhjen midis cmimit te biletave dhe tarifave te larta. Dmth e pranon qe TIA ka tarifa te larta?
Inati(qe nuk e di nga buron) jua erreson arsyen. Meqe ke logjiken e nje 5 vjeçari, po ta bej me gishta.
Gjej nje tarife qe eshte shume e larte tek TIA dhe qe ndikon tek cmimi i biletes.

Psh. kostoja e uljes se avionit ne Tirane krahasuar me ate ne aereoporte te tjera.

Dhe, persa i perket "lajmeve" qe jane postuar me siper, pikerisht per ate e kam fjalen. Thjesht degjoni lart e poshte fjale pa lidhje, por ndonje arsyetim nuk kam pare.

Me gjeni nje kompani ajrore qe ankohet per tarifat e TIA. Nga ana tjeter, e keni pyetur veten pse nje bilete fillon te shitet me 30-40€ dhe shume shpejt dhjetefishohet?
Une s'punoj per aeroportin dhe as per ndonje shoqeri ajrore, por ama marr vesh nga industria e aviacionit. Hidhi pak nje sy atyre qe kam shkruajtur nder vite.

Meqe po insiston, po te ve me poshte krahasimin midis Rinasit dhe Shkupit. Dhe kjo nuk merr parasysh uljet e cmimeve qe aplikon Shkupi. Kam marre nje avion mesatar me nje numer mesatar udhetaresh (80% i mbushur). Nese ke ndonje kundershtim, po i ve numrat qe t'i shohesh. Burimet jane ata qe vure vete.

Airplane: A320
Seats: 180
Occupied: 144
MTOW (kg): 83000
Cargo (kg): 2880

TIA (EUR)
Landing 700
Ground Handling: 1470
Baggage Handling: 113
Parking: 150
Lighting: 490
Security Fee: 576
Passenger Fee: 1800
Total: 5299

SKP (EUR)
Landing: 637
Ground Handling: 1050
Jetbridge: 105
Parking: 0
Lighting: 0
Security Fee: 936
Passenger Fee: 1642
Total: 4369

Le te themi qe diferenca eshte 900 euro. Kjo ben ndryshimin midis nje fluturimi me fitim apo me humbje.
Sa fitim kujton ti se ben shoqeri ajrore ne Europe per fluturim?
Marrim si shembull easyJet, qe eshte fitim ndryshe nga shume shoqeri te tjera qe jane me humbje. Vitin e kaluar fitoi rreth 475 milione euro dhe beri pak a shume 560 mije fluturime. Mesatarisht i bie qe pak a shume ka fituar 850 euro per fluturim. Kuptohet qe disa fluturime fitojne me shume e disa fitojne me pak ose humbin leke, por mesatarisht eshte 850 euro. Nje difference prej 900 eurosh ben diferencen midis nje fluturimi fitimprures dhe njerit me humbje. Mos kujto qe shoqerite ajrore fitojne miliona per cdo fluturim.

Dhe kjo eshte lidhja midis tarifave te aeroportit dhe cmimit te biletave. Tarifat e larta mbajne larg konkurrencen. Me pak konkurrence, me shume cmimet e biletave. Ti thua qe asnje shoqeri nuk ankohet per tarifat aeroportuale, kur ne fakt te gjithe ankohen, dhe ka shume raste qe edhe nje rritje e vogel tarifash ka cuar ne mbylljen e linjave ajrore.

Ne vere cdo shoqeri ajrore mund te fitoje leke ne Shqiperi sepse cmimet 10-fishohen sepse kerkesat jane me te medha se sa kapaciteti. Qe te mos ndodhe kjo duhet te kete me shume fluturime, por problemi eshte qe ne vere eshte kollaj te besh leke kudo, jo vetem ne Rinas. Keshtu qe shoqerite ajrore do vene fluturime aty ku mund te bejne leke edhe ne vere, edhe ne dimer. Ketu e bejne diferencen tarifat, sidomos ne dimer kur fitimet jane me pikatore.

Gjithsesi situata po ndryshon ngadale, sepse shoqerite ajrore si easyJet apo Wizzair po flutojne ne cdo vend europian tjeter dhe vetem Shqiperia i ka ngelur. Dmth ne jemi mbrapa te tjereve.

Dhe prape edhe tani shohim qe shoqerite ajrore edhe i mbyllin fluturimet per ne Rinas. Shiko Transavia nga Amsterdami. Vete tha qe avionet i kishte plot per ne Rinas por qe nuk bente dot leke, ose bente me pak se ne fluturimet e tjera ku mund ta vinte avionin. Dhe ti thua qe tarifat s'kane te bejne fare me kete?
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Keni dy komplekse:
1. Kompleksi i shqiptarit: o me mua o kunder meje. Nuk ka vetem te mencur dhe budallenj ne bote. Ka edhe njerez normale qe mund ta diskutojne dicka si njerez normale.
Nuk pata qëllim të ofendoj ty apo këdo tjetër. Nëse kam shkruar diçka në mënyrë ofenduese, të kërkoj ndjesë.

Keni dy komplekse:
2. Kompleksi i varesise nga lajmet. Ta them une meqe nuk e kupton dot si funksionon media. Media eshte "pushke" ne duart e pronareve. I duhet reklame nga TIA apo nga kompanite e lidhura me te, fillon sulmin gjoja per shkak te te mires publike. Merr reklamen, mbyll gojen, vazhdon me te miren publike tjeter.
E vërtetë, kompanitë e mediave kanë qëllime të caktuara, edhe politika ka qëllime të caktuara. Por çfarë qëllimi kanë operatorët turistik dhe Autoriteti i Konkurrencës?

Supozojme qe shifrat per uljen dhe ngritjen e avionit jane ato qe thuhen aty.
Ndikimi ne cmimin e biletes ne ndryshim nga Prishtina apo Shkupi eshte €0.6/bilete. Edhe nje jo shume i mencur e ben llogarine.
Në radhë të parë nuk është vetëm kjo tarifë, janë edhe tarifa të tjera dhe çmimi i naftës që paguhet në TIA nga kompanitë ajrore. Në radhë të dytë, tarifat e larta kanë ndikim te kompanitë që opërojnë në TIA, pra këto tarifa mbajnë larg kompanitë me çmime të ulta, që njihen si "low cost". Kjo për arsye sepse caku i fitimit (win margin) është shumë e ulët. EasyJet psh. opëron vetëm në muajt e sezonit veror. Ndërsa për WizzAir ka marrëveshje shtetrore midis qeverisë shqiptare dhe asaj hungareze që nuk dihet se çfarë përmban ajo.
See less See more
Degjo nuk ta kam fajin une per ate qe te ka bere monopoli ty, prandaj mos me shaj mua, por ruaj te mbrapmen.
Dy janë arsyet e kësaj mbrojtje të flaktë të "suksesit" të TIAs nga ana jote. Me sa po shoh ti je ai qe po e mbron flaktasi "suksesin" e TIA, ndaj ai që ka qejf të q*het në bythë nga kinezët je ti e jo unë. :banana::lol:

Ose punon te TIA me këto që thua...

Uroj të jetë kjo e dyta, se kinezët janë dhe popullsi e madhe... :lol:

Me gjeni nje kompani ajrore qe ankohet per tarifat e TIA. Nga ana tjeter, e keni pyetur veten pse nje bilete fillon te shitet me 30-40€ dhe shume shpejt dhjetefishohet?
Ore ti vazhdon të mbetesh analfabet, ose do të na shesesh qejfin që bën nga shpimi që të bën TIA si sukses se spo merret vesh. Po ja u ankuan kompanitë për tarifat e ça pastaj? Ku do ulen po nuk u ulën në Rinas, në p*dh të arushës do ulen?! Ju rrujt TIA-s se ankohen kompanitë, ai aeroport i vetëm është. Monopoli nuk pjerdh shumë për ankesa nëse nuk e ke kuptuar deri më tani.
Dhjetëra herë ndër vite kompanitë low-cost si Wizzair, Ryanair dhe Easyjet kur janë pyetur pse nuk vinin në Rinas kanë thënë shprehimisht se tarifat që ka aeroporti janë bërë pengesë. Vitet e fundit kanë filluar të operojnë vetëm sepse ja justifikon kërkesa e jashtëzakonshme që ekziston për Rinas. Madje kur Wizzair filloi para disa vitesh të fluturojë së pari në Rinas nga Budapesti, filloi në të njëjtën kohë si me Podgoricën, Prishtinën dhe Sarajevën. Për të gjitha këto çmimi fillestar ishte me 19 euro one way dhe vetëm për Tiranën fillonte me 29 euro one way. 10 eurot ekstra ishin pikërisht tarifat më të larta që operonte Rinasi.

Shëndet tani, ik andej nga Rinasi të të fusin ndonjë avion kinezët.
See less See more
Shume dakord qe aereoporti i Prishtines performon shume mire per arsye te ndryshme.
Vetem dy korrigjime te vogla:
1. Une i jam referuar shifrave te vitit 2018 per numrin e pasagjereve tek Wikipedia. Per vitin 2019 shifrat jane (deri ne fund te nentorit) TIA 3,066,488 dhe Prishtina 2.184.923
Masi fillove me korigjime te vogla, po ja nisi edhe une. Ne vitin 2018 AIP i ka patur 2,165,749 udhetare qe nuk eshte njejte as me 2 Milione e as me 2.184.923. A word of advice, mos u bazo ne wikipedia kur hyn ne diskutime krahasuese.

https://caa.rks-gov.net/wp-content/uploads/2019/03/Raporti-vjetor-2018-1.pdf

2. Gjithmone sipas internetit popullsia e Kosoves eshte rreth 2/3 e popullsise se Shqiperise 1.8/2.8

I njejti raport eshte dhe ne numrin e pasagjereve
:picard:

Kosova i ka zyrtarisht rreth 1.8 Milion banore kurse gjate vitit 2018 ANP ka sherbyer 2,165,749 udhetare. Kjo i bie qe ANP ka sherbyer per <20% me shume udhetare se qe ka banore Kosova.

Ne anen tjeter, Shqiperia i ka rreth 2.8 Milione Banore dhe ne vitin 2018 ANT i ka sherbyer rreth 3,066,488. Kjo i bie qe ANT ka sherbyer >10% me shume udhetare se qe ka banore Shiperia.

Me fjale tjera, Kosova e ka dyfishin e perqindjes me te larte ne raportin udhetare/popullsi krahasuar me Shqiperine. Better luck next time, though.

P.S. Sipas Autoritetit civil te aviacionit ne Kosove, Tirana i ka patur 2.947.172 Udhetare ne vitin 2018 por, gjithsesi, po e marre shifren qe e dhe ti si te qene. :)

See less See more
Kosova i ka zyrtarisht rreth 1.8 Milion banore kurse gjate vitit 2018 ANP ka sherbyer 2,165,749 udhetare. Kjo i bie qe ANP ka sherbyer per <20% me shume udhetare se qe ka banore Kosova.
Kosova i ka 1.8 milion banore (Rezidente) Plus 700.000 Jashte.
Une s'punoj per aeroportin dhe as per ndonje shoqeri ajrore, por ama marr vesh nga industria e aviacionit. Hidhi pak nje sy atyre qe kam shkruajtur nder vite.

Meqe po insiston, po te ve me poshte krahasimin midis Rinasit dhe Shkupit. Dhe kjo nuk merr parasysh uljet e cmimeve qe aplikon Shkupi. Kam marre nje avion mesatar me nje numer mesatar udhetaresh (80% i mbushur). Nese ke ndonje kundershtim, po i ve numrat qe t'i shohesh. Burimet jane ata qe vure vete.

Airplane: A320
Seats: 180
Occupied: 144
MTOW (kg): 83000
Cargo (kg): 2880

TIA (EUR)
Landing 700
Ground Handling: 1470
Baggage Handling: 113
Parking: 150
Lighting: 490
Security Fee: 576
Passenger Fee: 1800
Total: 5299

SKP (EUR)
Landing: 637
Ground Handling: 1050
Jetbridge: 105
Parking: 0
Lighting: 0
Security Fee: 936
Passenger Fee: 1642
Total: 4369

Le te themi qe diferenca eshte 900 euro. Kjo ben ndryshimin midis nje fluturimi me fitim apo me humbje.
Sa fitim kujton ti se ben shoqeri ajrore ne Europe per fluturim?
Marrim si shembull easyJet, qe eshte fitim ndryshe nga shume shoqeri te tjera qe jane me humbje. Vitin e kaluar fitoi rreth 475 milione euro dhe beri pak a shume 560 mije fluturime. Mesatarisht i bie qe pak a shume ka fituar 850 euro per fluturim. Kuptohet qe disa fluturime fitojne me shume e disa fitojne me pak ose humbin leke, por mesatarisht eshte 850 euro. Nje difference prej 900 eurosh ben diferencen midis nje fluturimi fitimprures dhe njerit me humbje. Mos kujto qe shoqerite ajrore fitojne miliona per cdo fluturim.

Dhe kjo eshte lidhja midis tarifave te aeroportit dhe cmimit te biletave. Tarifat e larta mbajne larg konkurrencen. Me pak konkurrence, me shume cmimet e biletave. Ti thua qe asnje shoqeri nuk ankohet per tarifat aeroportuale, kur ne fakt te gjithe ankohen, dhe ka shume raste qe edhe nje rritje e vogel tarifash ka cuar ne mbylljen e linjave ajrore.

Ne vere cdo shoqeri ajrore mund te fitoje leke ne Shqiperi sepse cmimet 10-fishohen sepse kerkesat jane me te medha se sa kapaciteti. Qe te mos ndodhe kjo duhet te kete me shume fluturime, por problemi eshte qe ne vere eshte kollaj te besh leke kudo, jo vetem ne Rinas. Keshtu qe shoqerite ajrore do vene fluturime aty ku mund te bejne leke edhe ne vere, edhe ne dimer. Ketu e bejne diferencen tarifat, sidomos ne dimer kur fitimet jane me pikatore.

Gjithsesi situata po ndryshon ngadale, sepse shoqerite ajrore si easyJet apo Wizzair po flutojne ne cdo vend europian tjeter dhe vetem Shqiperia i ka ngelur. Dmth ne jemi mbrapa te tjereve.

Dhe prape edhe tani shohim qe shoqerite ajrore edhe i mbyllin fluturimet per ne Rinas. Shiko Transavia nga Amsterdami. Vete tha qe avionet i kishte plot per ne Rinas por qe nuk bente dot leke, ose bente me pak se ne fluturimet e tjera ku mund ta vinte avionin. Dhe ti thua qe tarifat s'kane te bejne fare me kete?
Te falenderoj qe me ne fund diskutimi kaloi nga linja bajate e lajmeve dhe fyerjeve personale, tek arsyetimi konkret nese tarifat e TIA jane ato qe realisht shkaktojne cmime kaq te larta.

Duke te thene qe une nuk kam lidhje as me TIA dhe as me kompanite ajrore, si dhe nuk e kam shume te qarte strukturen e kostove, thjesht shikoj numrat nga jashte dhe realisht nuk me duket qe "fajtori" kryesor per cmimet e biletave eshte TIA.

Duke i marre shifrat e postuara te sakta, megjithese ka disa pasaktesi te vogla si psh tarifa per cdo pasagjer ne TIA llogaritet 5€ per femijet deri 12 vjeç, si dhe tarifa e parkimit ne Shkup eshte falas vetem per 4h., nderkohe qe ne Rinas eshte llogaritur per 24h, sinqerisht nuk e di sa paguajne avionet qe vijne e ikin, gjithesesi, sipas perllogaritjeve me siper, diferenca ne cmimin e biletes eshte:
(5299-4369) / 144 = €6.46

Pra, te themi nese nje bilete nga Shkupi do kushtonte €19.9, nga Tirana duhet te kushtonte €26.36

Para disa muajsh, m'u desh te shkoja ne Viene. Cmimi i biletes 10 dite para nisjes me Austrian ishte €800(direkt), ndersa me Adria €360(me ndalese ne Ljubljane)

Pra eshte e qarte qe kompanite ajrore jane ato qe, duke shfrytesuar kerkesen e larte per bileta nga shqiptaret, ngaqe kemi shume pak mundesi te tjera udhetimi, rrisin cmimet ne menyre abuzive.

Por, realisht me duket se situata eshte permiresuar me futjen e linjave Low Cost dhe me rritjen e numrit te fluturimeve, keshtu qe te shpresojme qe cmimet qe WizzAir po aplikon me Vienen dhe Londren(€40 vajtje-ardhje) te behen normalitet.
See less See more
Tarifat nuk jane e vetmja arsye qe biletat kane cmim te larte, sigurisht qe kompanite ajrore e kane shfrytezuar kte perceptim per te justifikuar cmimet ne stratosfere, para 2 vjetesh me lufthansen te vije nga dublini me ndalese ne frankfurt ne tetor, cmimi ishte aty te 190 euro, kurse kte vit ishte aty ke 320, asgje nuk e justifikon kte rritje cmimi.
Une s'punoj per aeroportin dhe as per ndonje shoqeri ajrore, por ama marr vesh nga industria e aviacionit. Hidhi pak nje sy atyre qe kam shkruajtur nder vite.

Meqe po insiston, po te ve me poshte krahasimin midis Rinasit dhe Shkupit. Dhe kjo nuk merr parasysh uljet e cmimeve qe aplikon Shkupi. Kam marre nje avion mesatar me nje numer mesatar udhetaresh (80% i mbushur). Nese ke ndonje kundershtim, po i ve numrat qe t'i shohesh. Burimet jane ata qe vure vete.

Airplane: A320
Seats: 180
Occupied: 144
MTOW (kg): 83000
Cargo (kg): 2880

TIA (EUR)
Landing 700
Ground Handling: 1470
Baggage Handling: 113
Parking: 150
Lighting: 490
Security Fee: 576
Passenger Fee: 1800
Total: 5299

SKP (EUR)
Landing: 637
Ground Handling: 1050
Jetbridge: 105
Parking: 0
Lighting: 0
Security Fee: 936
Passenger Fee: 1642
Total: 4369

Le te themi qe diferenca eshte 900 euro. Kjo ben ndryshimin midis nje fluturimi me fitim apo me humbje.
Sa fitim kujton ti se ben shoqeri ajrore ne Europe per fluturim?
Marrim si shembull easyJet, qe eshte fitim ndryshe nga shume shoqeri te tjera qe jane me humbje. Vitin e kaluar fitoi rreth 475 milione euro dhe beri pak a shume 560 mije fluturime. Mesatarisht i bie qe pak a shume ka fituar 850 euro per fluturim. Kuptohet qe disa fluturime fitojne me shume e disa fitojne me pak ose humbin leke, por mesatarisht eshte 850 euro. Nje difference prej 900 eurosh ben diferencen midis nje fluturimi fitimprures dhe njerit me humbje. Mos kujto qe shoqerite ajrore fitojne miliona per cdo fluturim.

Dhe kjo eshte lidhja midis tarifave te aeroportit dhe cmimit te biletave. Tarifat e larta mbajne larg konkurrencen. Me pak konkurrence, me shume cmimet e biletave. Ti thua qe asnje shoqeri nuk ankohet per tarifat aeroportuale, kur ne fakt te gjithe ankohen, dhe ka shume raste qe edhe nje rritje e vogel tarifash ka cuar ne mbylljen e linjave ajrore.

Ne vere cdo shoqeri ajrore mund te fitoje leke ne Shqiperi sepse cmimet 10-fishohen sepse kerkesat jane me te medha se sa kapaciteti. Qe te mos ndodhe kjo duhet te kete me shume fluturime, por problemi eshte qe ne vere eshte kollaj te besh leke kudo, jo vetem ne Rinas. Keshtu qe shoqerite ajrore do vene fluturime aty ku mund te bejne leke edhe ne vere, edhe ne dimer. Ketu e bejne diferencen tarifat, sidomos ne dimer kur fitimet jane me pikatore.

Gjithsesi situata po ndryshon ngadale, sepse shoqerite ajrore si easyJet apo Wizzair po flutojne ne cdo vend europian tjeter dhe vetem Shqiperia i ka ngelur. Dmth ne jemi mbrapa te tjereve.

Dhe prape edhe tani shohim qe shoqerite ajrore edhe i mbyllin fluturimet per ne Rinas. Shiko Transavia nga Amsterdami. Vete tha qe avionet i kishte plot per ne Rinas por qe nuk bente dot leke, ose bente me pak se ne fluturimet e tjera ku mund ta vinte avionin. Dhe ti thua qe tarifat s'kane te bejne fare me kete?
Te falenderoj qe me ne fund diskutimi kaloi nga linja bajate e lajmeve dhe fyerjeve personale, tek arsyetimi konkret nese tarifat e TIA jane ato qe realisht shkaktojne cmime kaq te larta.

Duke te thene qe une nuk kam lidhje as me TIA dhe as me kompanite ajrore, si dhe nuk e kam shume te qarte strukturen e kostove, thjesht shikoj numrat nga jashte dhe realisht nuk me duket qe "fajtori" kryesor per cmimet e biletave eshte TIA.

Duke i marre shifrat e postuara te sakta, megjithese ka disa pasaktesi te vogla si psh tarifa per cdo pasagjer ne TIA llogaritet 5€ per femijet deri 12 vjeç, si dhe tarifa e parkimit ne Shkup eshte falas vetem per 4h., nderkohe qe ne Rinas eshte llogaritur per 24h, sinqerisht nuk e di sa paguajne avionet qe vijne e ikin, gjithesesi, sipas perllogaritjeve me siper, diferenca ne cmimin e biletes eshte:
(5299-4369) / 144 = €6.46

Pra, te themi nese nje bilete nga Shkupi do kushtonte €19.9, nga Tirana duhet te kushtonte €26.36

Para disa muajsh, m'u desh te shkoja ne Viene. Cmimi i biletes 10 dite para nisjes me Austrian ishte €800(direkt), ndersa me Adria €360(me ndalese ne Ljubljane)

Pra eshte e qarte qe kompanite ajrore jane ato qe, duke shfrytesuar kerkesen e larte per bileta nga shqiptaret, ngaqe kemi shume pak mundesi te tjera udhetimi, rrisin cmimet ne menyre abuzive.

Por, realisht me duket se situata eshte permiresuar me futjen e linjave Low Cost dhe me rritjen e numrit te fluturimeve, keshtu qe te shpresojme qe cmimet qe WizzAir po aplikon me Vienen dhe Londren(€40 vajtje-ardhje) te behen normalitet.
Sic ka TIA ulje per femijet ashtu ka edhe SKP.
Gjithashtu, avionet mesatarisht rrijne ne Rinas ose Shkup pak a shume 1 ore, keshte qe 4 ore falas ne SKP dalin dhe teprojne.
Dhe sic e thashe edhe me pare, s'po marr parasysh fare uljet e cmimeve qe aplikon Shkupi.

Ti mund te thuash sa te duash qe eshte vetem 5 apo 6 apo 7 euro. Por nuk punon ashty industria e aviacionit. Cmimet vihen per cdo sedilje vecanerisht ne baze te asaj qe perballon tregu. Fakti qendron qe shoqerite ajrore 5-6 euro nxjerrin mesatarisht per cdo bilete qe shesin. Nese mund t'i rriste easyjet biletat me 5-6 euro, do e dyfishonte fitimin menjehere. Po te ishte aq kollaj, do e kishte bere me kohe.
Nje artikull qe flet per mashtrimin qe iu be shqiptareve nga qeveria Rama 5 vjet te shkuara (2015) kur ja zgjaten koncensionin Rinasit me "premtimin" se per 2 vjet Kukesi do ishte operacional dhe se Vlora do kishte filluar ndertimin dhe do ishte drejt finalizimit. Rezultati ishte i qarte, as Kukesi u hap ne 2017, e as Vlora nuk u be, por vetem koncensionit iu zgjat kontrata edhe me 2 vjet per nje dem te perllogaritur ne buxhetin e shtetit prej 30 milione euro

Te presim te zgjuarit e forumit tani te fillojne me klishete "te ka derguar Lulka dhe Mona"...

https://www.ocnal.com/2019/12/kukes-and-vlora-airports-remain-on.html

Kukes and Vlora airports remain on paper; Tirana Airport a monopoly for several other years
By Oculus News 17 days ago rinas, tickets

In Kukes, the airport should have been operational by 2017. How the Albanians have been cheated with the liberalization just on paper for the extension of over two-year of the concession with damage to the state budget with over € 30 million.

Kukes Airport should have been in operation since two years, under the plans of the Albanian government which extended the concession of Rinas Airport exactly of why it "accepted" the market liberalization. But today when we talk about four years after the negotiations and 2 years when Kukes Airport should have been operational, nothing has changed and Kukes remains a 3D project, a copy-paste design, while procedures for Vlora airport have been opened in December 2019 .

But how does Rinas continue to be a monopoly on the Albanian market and why trumpeting market liberalization has been done to increase the value of the concession, to which after 20 years of operation were added at least two more years, while the net profits exceed the 15 million euros per year. So de facto the damage caused to the Albanian budget only by the extension of the concession is at least 30m euros, as much as the airport profit in two years, without including the high costs of the tickets.

In 2015 the Rama1 government extended the concession period of Rinas Airport for two more years in exchange for the release of the international flight franchise that this airport had secured with the Nano government. The alibi to extend the deadline by 2 years for a new entrant into the airport services market and by another 0.5 years for the operation of a second airport has already resulted in a maneuver to increase the value of the concessionaire's shares.
^^ Një portal që ka shumë gabime drejtshkrimore si Oculus News merret si burim i besueshëm?
  • Like
Reactions: 2
Me fal pse gabimet drejtshkrimore te Oculus te tregojne ty nese eshte hapur apo nuk eshte hapur Kukesi dhe Vlora??? Po te ishte shkruar ne rregull dhe po te thoshte qe jane hapur ti do e besoje? Wtf dude.

Ato qe shkruhen aty jane 100% te verteta pavaresisht gjuhes se perdorur. A ta premtoi Edi Rama Kukesin te hapur ne 2017? Ku e ke? A ja zgjati koncensionin Rinasit Edi Rama me premtimin ne popull se do liberalizohet tregu dhe do shtohet konkurrenca me hapjen e dy aeroporteve te reja? Ku i ke?
Nese gjen nje gabim faktual shkruaje dhe vertetoje po mos u be be cinike/pedant tani per vogelsira triviale kur ne po na gllaberon problemi real.

Ai po te tregon ujkun e ti po sheh per gjurme i thone kesaj... hej zot, prandaj na shtypin Edi Rama me zagaret e tij te indoktrinuar neve, se njerezit me mend hutohen pas vogelsirave dhe merren me debate shterpe, duke mos u perqendruar te problemet reale.
See less See more
Ai sit eshte prone personale e Marion Mardodaj

https://www.ocnal.com/p/contact.html

Duhet te jesh xha Braho ta marresh seriozisht.
Un na rinasi kam fluturu me 60/70 euro vajtje ardhje ne disa vende te europes,krahasuar me 5 vite me pare cmimet e biletave kan ra ndjeshem.
  • Like
Reactions: 3
121 - 140 of 999 Posts
Top