SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 63 Posts

·
Registered
Joined
·
2,914 Posts
Discussion Starter · #1 ·
În anul 2017, societățile Farales SRL, Sapient Imobiliare și Eurobuffalo SRL au inițiat un proiect de dezvoltare a unei zone rezidențiale și de servicii în partea de sud a Oradiei, pe un teren în suprafață de 520.000mp, aflat la sud de șoseaua de centură - Str. Ogorului, respectiv între străzile Ciheiului și Petru Maior.

Printr-o Hotărâre de Consiliu Local, adoptată pe 31 august 2017, PUZ-ul aferent noului ansamblu rezidențial a fost aprobat. Acesta se poate consulta aici: http://oradea.ro/fisiere/module_subpagini_fisiere/1155/pct. 38.pdf

Facts:
- 454 de parcele, destinate: caselor libere, cuplate, imobilelor de locuințe colective, centrului de cartier, cu spații de servicii, spații comerciale și zonă verde și de recreere
- 400 de case
- 2400 de apartamente, în blocuri P+2, P+5, P+6
- 1787 locuri de parcare
- acces de pe mai multe străzi
- utilități

PUZ-ul aprobat:Amplasament:Într-o imagine satelitară din 14 octombrie 2017 se vede că au fost trasate viitoarele drumuri:Ansamblul rezidențial va fi dezvoltat în patru etape:

- ETAPA 1: zona de locuințe individuale situate în partea nordică a amplasamentului (până în anul 2020)
- ETAPA 2: zona de locuințe individuale și colective + servicii situate în partea nordică a zonei centrale a cartierului (până în anul 2023)
- ETAPA 3: zona de locuințe individuale și colective + zonele recreative din partea sudică a amplasamentului și sudică a zonei centrale a cartierului (până în anul 2025)
- ETAPA 4: zona funcțiunilor complementare ce vor deservi cartierul (până în anul 2027)

Pentru ETAPA 1 se propun mai multe tipuri de case, ce vor fi construite de către cei care achiziționează teren sau de către companie (sursa randărilor: Viena Residence pe facebook):

Stadiu luna ianuarie 2018:

- jumătate din parcelele destinate locuințelor individuale au fost vândute
- au fost scoase la vânzare parcelele destinate locuințelor colective
- a început construirea primei case

 

·
Registered
Joined
·
3,648 Posts
Invatat cu ce e prin Bucale dp asta dv, astept sa vad cat de mult seamana realitatea cu pozele. E atata verdeata si spatiu in toate proiectele de pe aici (si nu numai) de zici ca e raiul pe pamant. Si la final daca le aduni pe toate si gasesti un copac esti norocos.
 

·
Butuc
Joined
·
4,142 Posts
investitia estimata cca. 600 m ron/130m eur. Nu au toti banii logic, ci pp ca vor sa vanda si sa reinvesteasca pt dezvoltarea urmatoarelor etape. La asa suprafata, exista si anumite diferente de nivel destul de consistente, desi e o zona de campie.


- in general se cam respecta cat de cat % de spatii verzi (si parcari) in Oradea. conf. PUZ, in afara de min. 20-50% spati verzi in int. parcelelor, vor fi 15% spatii verzi comune in cartier.
Alta chestie de marketing e ca in randari arhitectii pun toate blocurile fie in mijlocul padurii, fie inconjurate de un gazon verde cat orizontul, nu intr-o imagine 3D a zonei.
- Va fi interesant ca tot cart. nu va mai fi prea pestrit, in toate culorile curcubeului, si toate stilurile de pe mapamond (de la scandinav la mediteraneean), ci se propun (desi inteleg ca nu se obliga) anumite variante, astfel incat tot va fi o anumita prevalenta majoritara.
- nu se vor elibera AC pana nu se trag intai utilitatile (drum la nivel de balast, electricitate, apa)
- vor sa duca si retea de gaz pt termoficare, dat fiind ca pe strada vecina/Ciheiului este si e fain ca se vrea ca reteaua de ap/canal sa fie pe aliniamentul drumurilor dar pe spatiul verde lateral acestora; tot in subteran ar trebui sa se traga si telecom.


Partea de model, de exemplu e de asemenea la amploarea urbanizarii: nu cate o parcela de porumb pe care se fac tot cate 10 case in sir, fara o urbanizare unitara ca un cartier integrat (scoala, gradinita, parc public, etc) cum multe s-au facut pana acum..(incl cart. Grigorescu, zone largi in Sf.Andrei si Sf.Martin, Osorhei, Paleu, etc), ci 52ha cu 48 proprietari (persoane or familii or firme) care integrat dezvolta un nou cartier, cu centru de cartier cu tot: desi e urban sprawl cu multe case si dincolo de centura, TP va fi viabil cu statie in centrul de cartier si o legatura cu linie de suburbii/express cu distante mai mari intre statii.

pe langa numele mai putin inspirat (dezvoltatorul oradean are prezenta si in viena), but still, "cart. Viena din Oradea", mi-e frica de cateva chestii:
- in ultima etapa se lasa dezvoltarile urbanistice (posibilitatea ca sa vinzi tot si cand nu mai ai nimic de pierdut, decat obligatii asumate de respectat, sa bagi falimentu pe firma asta) in loc sa fie cate o chestiuta in fiecare etapa... - cazul cart. Balcescu de ex.
- drumurile secundare vor fi foarte ok la 10m, si exista cele principale ceva mai mari la 15m, dar totusi nu e nici un bulevard 2x2, desi e loc langa drumul in diagonala (unde sunt stalpii de inalta tensiune), dc faci ceva cu stalpii aia... (dc nu pt familiile din cele 2400 apt +400 case, macar pt restul cartierelor ce se vor dezvolta in continuare mai departe!). Adevarat este dn76 Oradea-Felix ca bulevard, dar bine-ar fi sa se prevada in PUZ/PUG largirea str. Ciheiului la 2x2 pe termen lung.
- nu e nici o intersectie mai lata in care sa ai benzi de preselectie viraj stanga/dreapta separate.. trebuia macar la intersectia str. Ciheiului cu acea strada in diagonala, ce taie cartierul pe langa liniile de inalta tensiune.
- (exceptand casele unde fiecare are loc in curte) li s-au aprobat 1787 parcari la 2400 apartamente => 0,74 loc/apart, fara sa tii cont de alte fuctionalitati prezente: spatii comerciale, dotari edilitare (educationale), spatii office, etc. care ar trebui conf. pug sa aiba 1 parcare la fiecare 35-50mp.
conf. PUZ obligatia le este data doar pt pct.C, loc. colective cu 6et., nu si pt D (locuinte si servicii P+1) -E (loc. si servicii P+2) -F (functiuni complementare P+5) -G (zone agrement, terenuri sportive P+1), desi conf. RLU e stipulata obligatia de 1parc/ap si 1 parcare la 35-50mp pt toate grupele.

- apoi pe langa astea simple, as fi vrut eu sa vad si ca le cere preventie inundatii pe cele 52ha/admin.apa pluviala, cu minim evacuat in retea canalizare, si cu un laculet/bioswale in zona de agrement a cartierului unde sa se poata acumula apa in exces in caz de nevoie, desi in aceasta zona deja exista un baraj pt acumulare pe paraul Adona.

Poze mai mari cu PUZu sunt si aici: http://oradea.ro/planuri-urbanistic...etru-maior-nr-cad-194793-195086-195087-oradea
Ar trebui sa fie si o pista ciclo pe harta, dupa legenda, desi eu n-am vazut-o, si imi pare interesant ca par sa fi prevazut anumite trotuare ce separa pe la mijloc aprox sirurile de case individuale unde nu sunt prevazute strazi auto, ca sa nu trebuiasca sa mergi pana-n capatu strazii sa poti sa ajungi cu o strada mai jos, dupa cum lumea isi face gard in gard..
 

·
Registered
Joined
·
2,914 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Toate străzile au fost trasate și pietruite, iar pe cele din prima etapă de dezvoltare au fost introduse utilitățile. 

·
Registered
Joined
·
2,914 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Primele două blocuri, cu trei și cinci etaje, pentru care au și fost emise autorizațiile de construire. Mi-au atras atenția decorațiile art-nouveau de pe balcoane, placarea cu lemn și iluminatul fațadelor.

 

·
Registered
Joined
·
2,914 Posts
Discussion Starter · #7 · (Edited)
^^ Blocurile din cadrul cartierului vor forma ansamblul rezidențial Milano 5.

https://www.apartamente-oradea.ro/#home (site-ul e demo)

Va cuprinde:
  • 1880 apartamente
  • 1787 locuri de parcare
  • 61.850 mp de spații verzi
  • 20 de locuri de joacă
  • supermarket
  • pe viitor zona va fi conectată de oraș prin transport public 

·
Butuc
Joined
·
4,142 Posts
Imi place ca au pus acest mic centru de cartier, cu densitate locativa ceva mai mare, mici blocuri, a.i. sa fie fezabil transport public de acolo chiar si pt casele din cartier cu o plimbare de 5 min oe jos.

Totusi, e primul ansamblu la care sunt mai putine parcari decat apartamente(-100 buc), asta desi or mai fi si spatii comerciale acolo.

Apoi, la un mic centru de cartier, era bine si rezervarea unui spatiu pt dotari servicii publice (fie si operate privat) ca scoala/gradinita/cresa, spatiu cultural, etc.
 

·
Registered
Joined
·
1,606 Posts
Randarile arata bine. M-ar mira ca la final sa arate ca in randari. Si chiar cred ca apa, de exemplu, ar trebui scoasa din proiect. Santurile alea imi par prea periculoase pentru copiii care se vor juca [poate nesupravegheati] prin preajma lor.
 

·
Registered
Joined
·
1,688 Posts
In sfarsit o abordare noua in ansablurile de locuit, volumetria arata bine, este diferit de blocurile tip lama, paralelipiped, cub si alte forme specifice anilor 80. Daca scot apa din proiect ar fi mult mai sec totul (la figurat), ea da bine acolo, nu cred ca e vreun pericol, ma gandesc ca adancimea nu trece de de vreo 20-30cm.

Numele ansablului parca este inspirat chiar de un ansamblu din Milano unde la fel au si ei apa lor (mult mai mare) si chiar in poza am surprins doi copii jucandu-se langa ea, ce-i drept cu un adult langa ei:
 

·
Registered
Joined
·
3,498 Posts
Din anunț:

Sunt disponibile, începând cu a 2-a jumătate a acestui an, 145 de astfel de locuințe, dintr-un număr total de 1.880 de apartamente. Proiectul mai cuprinde 1.787 locuri de parcare, 61.850 mp de spații verzi și 20 locuri de joacă în primul ”orășel în stil italian” din Oradea.
Nu sunt cam optimiști la cum arată șantierul acuma?
 
1 - 20 of 63 Posts
Top