SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 1271 Posts

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Vinkovci
Županija Vukovarsko-Srijemska
(2001)
Stanovnika: 35 912
Površina: 94km2
Gustoča naseljenosti: 381,8


------------
Planirao sam otvoriti topic još prvih dana nakon registracije, ali polako izgubio volju, posebno jer sam htio kompletno u prvom postu ugurat sve najavljene, započete, planirane i u tijeku projekte u gradu, ali pokazalo se da mi internet ne nudi dovoljno materijala, one slike što sam poslikao mi se nisu svidjele, a i nije mi se dalo napisati toliki post odjednom :lol:

Pa idem polako ovaj puta. Da, pošto je već kraj godine, a večina toga će se otegnuti, neka bude i za 2009 (iako bi realno trebalo produžit rokove na još pokoje lokalne i nacionalne izbore).

Nego, ono što me sada nagnalo da otvorim topic baš sada je vijest o obnavljanju PIK-ove zgrade. Ipak je jedna od važnijih tema u gradu odkad je zgrada izgorila.

"Ostaci izgorjele PIK-ove zgrade, nekada jedne od najljepših građevina u Vinkovcima, već godinama sablasno stoje na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu. Naime, sudbina te velike, u Domovinskom ratu teško oštećene zgrade godinama nije bila poznata jer su se gradski oci premišljali treba li je obnoviti ili srušiti, a u međuvremenu se pojavilo i nekoliko potencijalnih kupaca, dok je, konačno, prošle godine za 14,8 milijuna kuna nisu kupile Hrvatske šume.
Kako doznajemo od Zvonimira Mišića, voditelja Uprave šuma Podružnica Vinkovci, idejni projekt obnove je gotov, a ove je godine obavljeno i novo ispitivanje statike zgrade.
- Upravo to ispitivanje pokazalo je da moramo ići na novi pristup u obnovi, budući da gornja dva kata nisu statički stabilna. To znači povećanje ulaganja za dva-tri milijuna kuna kako bi se sanirali problemi vezani uz statiku - kazao je Mišić te dodao da se do kraja rujna očekuje potpisivanje ugovora o izradi projektne dokumentacije s vinkovačkom tvrtkom Concept, koja je dala najkvalitetnije idejno rješenje.- Odmah potom krećemo u obnovu zgrade, čiji će se novi izgled, vjerujem, svidjeti većini Vinkovčana - kaže Mišić. Napominje da će se cijena obnove znati tek kada bude gotova projektna dokumentacija s troškovnikom.
- No, s obzirom na preliminarne razgovore, možemo govoriti o iznosu od nekih 25-30 milijuna kuna. Ako se tomu doda i iznos koliko smo platili za ovu zgradu, znači da će nas njezina obnova stajati oko 45 milijuna kuna - kaže Mišić i najavljuje da se završetak obnove očekuje u roku od tri godine. U njoj bi se trebali nalaziti pojedini odjeli Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te dijelovi Uprave šuma Vinkovci, no dio prostora svakako će biti ponuđen kupcima i iznajmljivačima.
Inače, u proteklih nekoliko godina Hrvatske šume puno su uložile u građevinske objekte na području Vukovarsko-srijemske županije. Tako je lani otvorena zgrada Brodske imovne općine, gdje je sada sjedište Uprave šuma Vinkovci, Lovački dom “Kunjevci”, Muzej šumarstva u Bošnjacima te zgrada Šumarije Otok. Riječ je o projektima u koje je uloženo više od sto milijuna kuna"

Glas Slavonije

Pošto grad nema ništa s tim, a HŠ su dovoljno veliki da brzo srede papire, ovo bi moglo tako i ispasti. Odnosno, neće čekati izbore.

Nastavim kasnije, forum nije baš stabilan, pol sata sam postao ovo.
 

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Gradski Korzo

Više se ne sječam kad su ga počeli raditi, sredinom 5. mjeseca, a trebao je biti gotov do Vinkovačkih jeseni (koje su upravo prošle). Sami radovi su trebali početi nakon arheoloških istraživanja koja su obavljena, nakon toga su postavili vodovod i ostalu podzemnu inftastukturu (ili još postavljaju... tko zna više). Nisam prošao po danu tuda već neko vrijeme, pa ne znam jel išta uopče rade sad.
(slike sa vinkovci.com.hr

Trebalo bi biti popločano u stilu neolitičkog kalendara Orion, najstarijeg u Europi, nađenog u Vk.

Što se cjene tiće, nisam mogao naći članak sa početka gradnje, ali ima nešta novije:
"Iz gradskog proračuna prvotno je predviđeno da će za ovaj projekt biti utrošeno četiri milijuna kuna, a zbog obavljenih arheoloških iskapanja, iznos je povećan na devet milijuna kuna, a do kraja realizacije predviđamo da će se iznos popeti na vrtoglavih 11 milijuna kuna, što je dvostruko više od predviđenih, a što dokazuje kako se radi neplanski i stihijski - rekao je Mate Vukušić, zamjenik predsjednika GO SDP-a Vinkovci i gradski vijećnik." Glas Slavonije

Bit će još, teško je naći podatke i izvore za Vinkovce, lakše je čekati nove vijesti o odgodama nego ići po arhivama godinama unatrag.
 

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #9 ·
VINKOVCI - U ponovljenom natječaju o odabiru ponude za nabavu radova na izgradnji Vinkovačkog dvoranskog plivališta pred članovima Gradskog poglavarstva našle su se tri ponude slavonskih tvrtki, od kojih je cijenom bila najprihvatljivija ponuda osječke Gradnje, te je jednoglasno i prihvaćena. S obzirom kako je grad za ovu kapitalnu investiciju osigurao 42 milijuna kuna, prihvaćena je ponuda osječke tvrtke Gradnja, koja će bazen izgraditi za 41 milijun i 356 tisuća kuna s PDV-om, dok su Osijek Koteks i Našička gradnja za istu investiciju predale ponude teške 47, odnosno 58 milijuna kuna. A nakon razjašnjenja eventualnih žalbi napokon mogu započeti radovi na izgradnji ovog dugo priželjkivanog objekta u Vinkovcima. (Vinkovačka TV)


Bazeni su u predizbornoj najavi već godinama i sad su opet pričekali izbore nakon nekoliko odgoda. Nikakvih nacrta još nema u javnosti (ako postoje).

Inaće trebaju se uredit i postojeći otvoreni bazeni, sa 30-ak godina starom infrastrukturom.

Sličnu sudbinu bazena dosad je imao i Hrvatski dom (Multimedijalni centar i knjižnica, poslovni prostori i tko zna šta još), odgoda do odgode, ali nisu došli još do izvođaća radova. Ne znam ima li predviđenog novca uopče.

Nešta se ipak radi u Vinkovcima. Na Korzu se radi, iako mi se čini još uvjek na podzemnim radovima (vodovod itd.), a staze u užem centru se trenutno popločavaju.

Na gradskom stadionu (HNK Cibalie) se završava tartan staza. Po mom mišljenju novac iz "odgođenih" projekata je završio tamo (+ reflektori i semafor), a oni će čekati nove izbore.

I još, zapravo odlična vijest:

Vinkovci - Nakon vremena iščekivanja i generacija koje su okončale svoje osnovnoškolstvo bez prave sportske dvorane, osnovne škole Ivan Goran Kovačić i Josip Kozarac,
koje dijele i zajedničko školsko igralište, dobile su športsku dvoranu svečano otvorenu danas. Nova školska godina otpočela je tako na najbolji mogući način za učenike treće i četvrte onovne škole čiji je prostor za tjelesni odgoj i različite sportske sadržaje bio sve samo ne primjeren. U godini proslave 245 obljetnice postojanja obrazovne ustanove za osnovnoškolce u središtu Vinkovaca, napokon su stvoreni odgovarajući uvijeti za tjelesni odgoj. Na više od 1800 četvornih metara, 1200 učenika ove dvije škole u budućnosti će s puno više radosti i zadovoljstva razvijati svoje tijelo i duh. Investiciju vrijednu 8 milijuna kuna u potpunosti je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, a radovi su okončani u rekordnom roku od samo godine dana, a otvorio ju je gradonačelnik dr.Mladen Karlić. (Vinkovačka TV)

Novac za dvoranu tih škola su davali još moji roditelji kad su išli tamo prije 40 godina, kao i ja u devedesetima.

I malozanimljivosti iz okoline, odnosno Nuštra kraj Vinkovaca:

Nuštar - Svečano otvorenje 4 milijuna kuna vrijedne investicije u okviru Dana obrane i Općine Nuštar

Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković svečano je u subotu otvorio novi Dom kulture u Nuštru. U nazočnosti državnih i lokalnih dužnosnika, grofa Matije Khuena Belasija - posljednjeg grofa koji je stanovao u nuštarskom dvorcu, načelnika općine Nuštar Stipe Tomića te brojnih Nuštaraca priređen je i svečani program u kojem su sudjelovali domaći KUD “Seljačka sloga” te KUD-ovi iz Volodera i prijateljske općine Kali.
- Općina Nuštar i Ministarstvo kulture izgradili su Dom kulture u Nuštru ukupne vrijednosti 4 milijuna kuna, u sklopu kojeg planiramo opremiti knjižnicu i čitaonicu s dječjim odjelom, multimedijalnim centrom te, kasnije, i radiopostajom. Već ove jeseni dio našeg Trga dr. Franje Tuđmana bit će izgrađen, a u sklopu trga bit će i kružni tok. Ishođena je i lokacijska dozvola za sportsko-rekreacijski centar Dvorac, u sklopu kojega će biti nogometni stadion, dvorana i bazen. A u planu je izgradnja doma za lov i ribolov, te izgradnja spomen-parka za sve poginule u Domovinskom ratu - istaknuo je tijekom svečanosti načelnik općine Stipe Tomić.
- Nadam da će svake godine u Nuštru na ove dane biti otvoren poneki novi objekt - dodao je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.
Svečani se program iz Doma kulture u večernjim satima premjestio na Trg dr. Franje Tuđmana, gdje je održan zabavni program u kojem su nastupali Najbolji hrvatski tamburaši i Marina Tomašević. Dan ranije, u petak, u večernjim satima u Nuštar je iz Vukovara stigao i mimohod konjanika, tkz. kukuruznim putem, što je izazvalo veliku pozornost svih mještana. Sudionici mimohoda položili su vijenac na spomen-obilježje u čast svim poginulim mještanima Nuštra.(Glas Slavonije)


Eto, par novosti iz Vinkulje :)
 

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Gradonačelnik upravo na Vinkovačkoj TV obečava Hrvatski dom od 100 milijuna kuna sa početkom radova na proljeće sa knjižnicom od 3000 m2, podzemnom garažom, kazalištem s 400 mjesta ravno HNK-u :lol: , konferecijskom salom, poslovnim prostorima i kako je počeo, još će biti arhitektonsko čudo :nuts:

U međuvremenu jedna gledateljica invalid je primjetila da na novo popločanim stazama u centru nema platforme za prelazak kolicima na kolnik pri čemu neki (nisam skužio tko je i šta je :s) kaže da su odlučili popločati "od male crkve do mirkovačke ine", dodatni kilometar, na godinu i da će pokušat onda ispravit to, nešta je onda blebetao, u prijevodu ako se sjete i budu imali novaca. Pa... vidjet ćemo.

Mislim da su obečane još i dvije školske dvorane, dvije nove škole.
Na pitanje o stambenim zgradama koje niću naokolo po gradu, odnosno o njihovoj arhitekturi, rekao je da će napraviti neki odbor koji će se time bavit, ali da zapravo nemaju ništa s tim van zaštičenog područja u centru i da je "ljepota subjektivna". Valjda to važi i za onu novu staklenu između baroknih 30 metara od "lampe nasrid Vinkovaca".

E, spomenuta su i neka dodatna parkirališta kod Bolnice.
Na pitanje gledatelja o biciklističkim stazama rekli su da cesta mora biti određene veličine, a pošto su Vinkovačke stolječima stare, staze ne stanu. Što ne objašnjava zašto su pri popločavanju centra jednu prekrili običnom stazom.

Izbori se bliže oja ji ojla ja
 

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Vjeruj mi, volio bih ga i ja vidjet. Već 10-ak godina.

U međuvremenu ću pokušat uhvatit neki sunčan dan da se prošečem i poslikam svježe izgrađeno i gradilišta te buduće lokacije gore spomenutih. :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
52 Posts
Pozdrav temi, a isto i od mene, evo baš sam se reg. na dan kad je otvorena tema o "mom" gradu..

Znao sam nekoliko puta navratiti na ovaj forum, sad možda nešto i napišem..:eek:kay:
 

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #14 ·
U Vinkovcima je u ponedjeljak potpisan ugovor o gradnji Zatvorenog plivališta “Lenije”, koja počinje već sljedeći tjedan, a financira se gradskim obveznicama izdanima lani u iznosu od 42 milijuna kuna.

Ugovor su potpisali vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, glavni direktor izvođača radova osječke “Gradnje” Berislav Šmit i direktor APZ-Inženjeringa zadužen za nadzor radova Ante Krešimir Jagić. Zatvoreno plivalište će se graditi u istoimenu parku uza stadion vinkovačkoga nogometnog prvoligaša “Cibalije”.

Izgradnja Zatvorenog plivališta Lenije, koja bi, po riječima Berislava Šmita, trebala početi već idućega tjedna otvaranjem gradilišta, stajat će 41,3 milijuna kuna, a financirat će se iz obveznica grada Vinkovaca.

-Ovo je jedan od najvrjednijih ugovora koje je gradska vlast potpisala u posljednjih petnaest godina, a čija provedba jamči da će građani Vinkovaca dobiti reprezentativan objekt zatvorenih bazena, kakav je nedostajao u Vinkovcima svih ovih godina-, rekao je gradonačelnik Mladen Karlić.

Budući kompleks zatvorenog gradskog kupališta prostirat će se na 4700 četvornih metara, a sastojat će se od tri bazena i popratnih sadržaja poput fitnessa i wellness centra, caffe bara i drugih sadržaja.

Bazenski kompleks moći će primiti 750 kupača kojima će na raspolaganju, osim 25-metarskog bazena, biti i dječji te bazen za rekreativce. Rok za završetak radova je deset mjeseci.(Javno.hr)


Nema rendera još.
 

·
free-lance
Joined
·
12,451 Posts
^^
Primjetio sam da su se u Hrvatskoj kod izgradnje indoor bazena isprofilirala dva smjera:
Jedni su izgradili ovakve bazene kao Vinkovci ( npr: Čakovec, Koprivnica...)
Dakle to su bazeni gotovo isključivo za rekreativne svrhe uz mogućnost plivačkih natjecanja ali ne i vaterpola ili nekih skakačkih disciplina.

Drugi pak su se odlučili za sportski kompleks ,dakle izgradnju 25, 35, 50 metarskih bazena sa svim popratnim sadržajima namjenjenim prvenstveno za sport i natjecanja a tek onda za rekreaciju (Rijeka , Varaždin...)

E sad je pravo pitanje što je bolje? Ovisno o situaciji. No iz priloženog ,mislim da je za Vinkovce najbolji neki kompromisni projekt, znači možda bi bilo pametno da veliki bazen izgrade sa dimenzijama potrebnim za vaterpolo i koncipiraju ga kao sportski dio s tribinama a u dodatku onda naprave dio koji je rekreativni i liči na terme. Tu je dobar primjer Čakovca s tim što su taj "sportski" dio u Čakovcu malo zeznuli pa se kolko znam ne koristi za vaterpolo.
Važno je i naravno kolko su blizu najbliže terme , a kod Vinkovaca mislim da baš i nisu, stoga je bitno napraviti i rekreacijski dio!
Iako s obzirom na ovih samo 40 milijuna kuna, bojim se da je to premalo...
 

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #17 ·

·
.
Joined
·
1,252 Posts
pozz Vinkovcani!:) gledao sam na vinkovackoj o bazenima lenije. I moram reci da izgledaju odlicno! Kad vam to bude gotovo imat cete bolje bazene od Os! Sad cemo mi ici kod vas na kupanje:lol:
jel mozda znate kolika duzina olimpijskog bazena? ugl lijepo ce to izgledati, svaka cast:banana:
 
1 - 20 of 1271 Posts
Top