SkyscraperCity Forum banner
61 - 80 of 1271 Posts

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #66 ·
Na gradilištu pronađen kasnoantički grob

Malo zanimljivosti, izgleda da doslovno ne možeš zabit lopatu u zemlju a da ne završi u nečijoj lubanji :)


Arheolozi vinkovačkog Muzeja nedavno su, u parku Lenije, tijekom zemljanih radova na lokaciji budućega kompleksa zatvorenih bazena u Vinkovcima, pronašli kasnoantički grob s posmrtnim ostacima mlađe ženske osobe koja je, prema svemu sudeći, pripadala višim društvenim krugovima onoga doba!
Značenje ovoga nalaza, kako pojašnjava Anita Rapan Papeša, voditeljica istraživanja, u tome je što je riječ o prvom grobu pronađenom na južnome dijelu u posljednjih 60 godina, a koji je udaljen više od 400 metara od pretpostavljenih zidina rimskoga grada.
“To ga čini i najudaljenijim dosad pronađenim grobom na južnoj nekropoli, a pronađen je na lokaciji južne nekropole rimskoga grada Coloniae Aureliae Cibalae, na području koje su tek djelomice krajem 19. stoljeća istraživali Josip Brunšmit i sredinom 20. stoljeća Stojan Dimitrijević”, pojašnjava Rapan Papeša, od koje doznajemo kako je ovaj nalaz ženskog kostura zanimljiv i po tome što je uz njega pronađena lukovičasta fibula, odnosno kopča, koja je u antičkom svijetu pridržavala plašt. Naime, fibula se obično nosila o lijevom ramenu, ova vrsta bila je i svojevrsna oznaka časti i u pravilu su je nosili muškarci, a bilo ih je brončanih, srebrnih, pozlaćenih i zlatnih. Pronađena je fibula, pak, brončana, što znači da ju je dodijelila osoba na nižem položaju u carskome ustrojstvu pa su vinkovački arheolozi preliminarno utvrdili kako je vjerojatno fibulu “zaslužio” ranije preminuli pokojničin otac ili muž pa se ona na ženskome ramenu našla - kao nasljedstvo. Ne isključuje se ni mogućnost da pokojnica nije Rimljanka, već možda pripadnica kakva germanska plemena u službi Rimskoga Carstva. Inače, prema relativno dobro očuvanom kosturu može se zaključiti da je pokojnica imala između 20 i 25 godina te da je pokopana u 4. ili 5. stoljeću poslije Krista, čini se, po poganskim običajima. Uz noge su, naime, pronađene dvije posude, a u šaci četiri rimska novčića. (Glas Slavonije)

“Uz ovaj nalaz kostura, pronašli smo i nešto hrane ‘za onaj svijet’, a da je riječ o peradi može se zaključiti po kostima. Također, na tom je području nađeno još nekoliko rimskih otpadnih jama, što nas upućuje na zaključak da su i u to doba Rimljani odlagali smeće izvan grada. Nakon obrade materijala, imat ćemo više podataka, a već smo pronašli nešto keramike i metalnih predmeta”, rekla je Rapan Papeša, od koje doznajemo kako se iskapanja nastavljaju još dan-dva, no ne očekuju se daljnji značajniji nalazi jer je cijela površina već otvorena.

edit: Sad sam shvatio da su na onim slikama gore zapravo arheolozi:lol:
 

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #68 ·
Što se mene tiće, nek se otegne, arheologija bi mi trebala bit buduće zvanje (ako upišem :nuts:), mjenjao bih sve bazene na svijetu za jedno dobro očuvano, bogato antičko groblje :banana:
 

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #70 · (Edited)
Zamolio sam prijatelja iz Gimnazije da slika popločavanje korza gore sa kata, ali stavili su šator iznad mjesta radova. Ali našao sam slike početka popločavanja na nekom blogu. Nadam se da se bloger neće ljutiti da ih postam vamo, to je upravo sa mjesta sa kojeg sam zamolio frenda da slika.Predpostavljam da će nam tu biti nova Lampa nastid Vinkovaca. edit 2- zapravo neće, tu će biti sunčani sat. Primječujem da taj krug ne stoji točno na mjestu gdje je na renderu sa prve stranice ovog topica, ali krivim render, ono tamo nije na sredini korza, promašili su par metara južno, ovdje je logičnije.
edit 3: evo i taj renderedit: baš mi se sviđa kako izgleda, mislim da će cijeli korzo bit odličan. Pun pogodak s Orionom!

još jedan edit, četvrti po redu. Ima i novija slika :colgate:

 

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #72 ·
Jel ima kakvih novosti sa bazena?:cheers:
Samo da na facebooku neki pokušavaju planirat prosvjede jer je bazen neprikladan za sportska natjecanja.
 

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #75 ·
a kak je prije izgledal korzo?
Obična cesta. Korzo je bio popločan (zapravo pocigljen) do 70-ih, pa otvoren za promet, pa su poslije rata opet polako počeli cestu zatvarat prvo samo na dio dana, a prije par godina i totalno.

A jbg, a trebali su napraviti od 50metara:eek:hno: tj trebaju!:)
I još neke tribinice ubaciti! Bilo bi odlično!:cheers:
Žali se plivački klub jer bazen ima 6 umjesto 8 pruga koliko treba za natjecanja i 180 cm umjesto dva metra dubine koliko treba za vaterpolo. Tako sam bar pročitao.
Za 50 metara je sad kasno, kao i za tribine. Kolko god mi to želili, nikad nisu ni bili u planu. Ali absurdno je da toliko gubimo radi tih par metara/centimetara širine i dubine.
 

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #77 ·
Vinkovci - O izgradnji športske infrastrukture u Vinkovcima danas je bilo govora na konferenciji za novinare Gradskog odbora HDZ-a Vinkovaca.
Gradonačelnik dr. Mladen Karlić i predsjednik Gradskog odbora i predsjednik Zajednice športskih udruga grada Vinkovaca Tomislav Čuljak istaknuli su zbog čega je ove godine u gradnju sportske infrastrukture uloženo 35 milijuna, te zbog čega će još 45 milijuna biti uloženo sljedeće godine. Cilj je, rekao je Tomislav Čuljak, omasovljenje športa u gradu kakvi su Vinkovci koji već sada imaju 46 športskih kolektiva uključenih u zajednicu u kojima je aktivno oko 3.300 športaša. Želja im je da se u šport, posebno u tri bazna športa: atletiku, plivanje i gimnastiku, za koje su stvoreni kvalitetni uvjeti ulaganjima u športsku infrastruklturu, uključi što više djece i ostalih građana. U sljedećoj godini, rekao je gradonačelnik, nastavit će se ulaganja u gradnju zatvorenog bazena, krenut će rekonstrukcija bazena Barutana, gradnja natkrivenog dijela na istoku stadiona HNK Cibalija, te uređenje Banje (banja je umjetno jezero sa uređenom plažom).
 

·
Banned
Joined
·
206 Posts
Discussion Starter · #80 ·
Ma budale, neznam di je taj kip u Vk tako da neznam kako je on to uspio srušit, jer to odma kraj ceste ili?
Kip je na livadi, cesta je nekoliko metara dalje. Ništa posebno, namjestit će kip nazad, ljudi će se zgrožavat par dana itd. Imamo večih problema od toga.
 
61 - 80 of 1271 Posts
Top