SkyscraperCity Forum banner

Витошка трябва д

 • Изцяло пешеходна

  Votes: 322 47.6%
 • Пешеходна с велоалеи

  Votes: 222 32.8%
 • Пешеходна с велоалеи и трамваи

  Votes: 133 19.6%

Vitosha blvd. reconstruction | Реконструкция на бул. Витоша

1481886 Views 7868 Replies 477 Participants Last post by  gradinka

Източник: вестник Капитал

текст от уикипедия:
Булевард „Витоша“, по-известен като „Витошка“ е основна пътна артерия в центъра на София. Булевардът започва от ул. „Алабин“, преминава през идеалния център на София, пресича се с еднопосочния бул. „Патриарх Евтимий“, продължава покрай западната страна на парка на НДК, пресича се с бул. „България“, преминава през ж.к. „Иван Вазов“ и свършва при Южния парк при кръстовището с ул. „Бяла Черква“.
Бул. Витошка" е популярна с многобройните си магазини и бутици по нея. Според проучване на „Къшмън и Уейкфилд“ за 2005 г. „Витошка“ е 22-рата най-скъпа търговска улица в света.


Източник: вестник Труд

В участъка между ул. „Алабин“ и бул. „Патриарх Евтимий“ булевардът е пешеходна зона, забранена за МПС-та, като се допуска само пресичане през перпендикулярните на „Витоша“ улици. През последните години има дебати дали Витошка да остане изцяло затворена за движението или да се отвори частично или изцяло за превозни средства. На 28 септември 2006 г. общинските съветници решават да отворят частично Витошка за собственици на търговски обекти и живеещи в района. По булеварда продължават да вървят трамваи, дори когато улицата е била затворена за други МПС-та.


Източник: Стара София

Предвижда се трамвайният транспорт по пешеходната част на булеварда да бъде спрян, тъй като под този участък ще преминава трасето на Втори метродиаметър на Софийското метро. Тук обаче се появява един голям куриоз – в целия този участък, под който се предвижда преминаването трасето на метрото, не се предвижда никаква метростанция, обслужваща тази част на бул. „Витоша“. Така след пускането на метрото и след спирането на трамвая на практика по-голямата част от булеварда с изключение на района около НДК и ул. „Алабин“ остава без транспорт.


Източник: Стара София

текст от Капитал:
Почти всеки град в България си има улица, която хората са определили за "стъргало". Там животът кипи денонощно, а освен магазини, пространството е осеяно и с много заведения за хранене, барове и кафенета. Ключово условие една централна улица да се превърне в такова място за активен социален живот обаче е по нея да няма автомобилен трафик.


Източник: Стара София

Доскоро София беше едно от малкото изключения. Проектът за окончателното превръщане на емблематичния булевард "Витоша" в пешеходна зона, което да върне потока от минувачи, обаче вече навлиза в решителна фаза. Идеята се обсъжда повече от година. А индикации, че тя вече е на път да стартира, даде през седмицата главният архитект на София Петър Диков. По време на окончателното обсъждане на проекта пред архитектурната гилдия той обяви, че до 3 месеца ще започне изпълнението. Първоначално обаче то ще обхване малка част - тази между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Неофит Рилски". Там дейностите ще се извършват успоредно с възстановяването на строителната площадка на метрото. Ангажимент към тази част от "пешеходната" има изпълнителят на метроотсечката - "Доуш иншаат ве тиджарет". За втората част – от ул. "Неофит Рилски" до ул. "Солунска", предстои общината да обяви конкурс за изпълнител.

Най-заинтересувани новият облик на "Витоша" по-бързо да стане факт са собствениците на търговски обекти по булеварда.


Източник: Дневник

За обновяването на бул. "Витоша" се заговори още при започването на строителството на втория метродиаметър. Че пространството ще бъде преоформено обаче, стана категорично ясно едва в средата на миналата година. Колко ще струва преустройството на "Витоша" за общината обаче тепърва ще стане ясно. А и в бюджета за тази година няма предвидени средства за него.

Разработеният сега проект е възложен от столичната дирекция "Архитектура и градоустройство" и е направен от "Софпроект - ОГП" и архитектурно бюро "Булархарт" на проф. д-р арх. Тодор Булев. Предвижда се както релсите, така и тротоарите да изчезнат, а цялата ширина на булеварда да бъде покрита с еднородна настилка в няколко цвята. За решаване на проблемите с паркирането на хората от района ще има подземен паркинг под булеварда с капацитет между 200 и 300 автомобила.


Източник: wordpress.com

Проектът предвижда още изграждане на покрити места и зелени пасажи, както и оформяне на зони за разходки и събития. Съществуващата в момента трамвайна линия, по която допреди година се движеха мотрисите с номер 1 и 7, ще бъде изцяло демонтирана и на нейно място ще бъдат разположени пейки и места за улични художници.

Визуално булевардът ще бъде разделен на три успоредни по дължина части. Първата зона е непосредствено до витрините на магазините, следва зона за разходки, а третата ще е най-вътрешната, където ще бъдат оформени покритите местата за почивка. Последните ще могат да се използват и за провеждане на различни събития.


Източник: Стара София

На две от пресечките на булеварда – тази с ул. "Парчевич" и с ул. "Денкоглу", ще бъдат оформени кръгли площади. Това ще стане възможно след затварянето на двете напречни улици и трансформирането им в тупици. Авторите на проекта се надяват, че след неговото реализиране бул. "Витоша" ще стане приятно място за разходки, срещи и събития. Макар и постепенно, бутиците ще отстъпят място на повече кафенета и ресторанти. Впрочем всеки, който е минавал през булеварда напоследък, сигурно е забелязал, че този процес вече е започнал.

Проект на "Софпроект" и "Булархарт"

Източник: sofia-greencity.com


Източник: Капитал
Източник: Строителство инфо
See less See more
12
1 - 20 of 7869 Posts
Много хубава ретроспекция, но е пропусната тази опция, която е съществена:

<<В участъка между ул. „Алабин“ и бул. „Патриарх Евтимий“ булевардът е пешеходна зона, забранена за МПС-та, като се допуска само пресичане през перпендикулярните на „Витоша“ улици.>>
See less See more
Тези проекти са ужас - ще заприлича на Женския пазар с тези надвеси.
А и мисля, че тези псевдо-ретро сини фенери по улицата са кичозни само я загрозяват! Ако ще я правт пешеходна трябва да махнат и жиците, не само релсите! Жиците загрозяват много.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Аз гласувам за връщане на автомобилното движение + трамвай, евентуално събота и неделя се затваря и така...
 • Like
Reactions: 1
Михаил4о, не е необходимо да повтаряш по 5 пъти едно и също нещо като на малоумни. Имай уважение към другите потребители на форума. Особено пък два пъти вече пускаш и абсолютно едно и също мнение през няколко дни, което е ужасно досадно и в бъдеще модераторите няма да го толерират, а направо ще трият мненията ти. Колкото до жиците, пределно ясно е, че няма да ги оставят, и че рендерите са скалъпени на две - на три, без да се изпипват детайлите, и затова просто са останали като част от снимката, която са използвали за основа.
See less See more
Аз гласувам за връщане на автомобилното движение + трамвай, евентуално събота и неделя се затваря и така...
Дам, после се сетих, че можех да добавя и четвърта опция за гласуване - връщане на автомобилното движение. Сега обаче нз как да добавя тая опция. Предполагам не могат да се пипат анкетите веднъж отворени...
See less See more
Още един глас за авто- и трамваен трафик.
Още един глас за авто- и трамваен трафик.
Хубаво, обаче къде тогава предлагаш да е Главната на София? Моята идея за Царя как ти се струва? :tongue3:
^^ Според мен се разбира от само себе си, че в основата на пешеходното пространство в София трябва да стои Царя. Аз лично бих се зарадвал на някаква комбинация с, например, Шишман, за да има връзка със Седмочисленици. Там пазарът се измита - ето ти широк хубав тротоар за връзка с площад Славейков без да се налага спиране на трамвая. Славейков също се измита книжният пазар (и без това никой не чете :lol:) и се заформя пространство, което отговаря на централното разположние на площада. :)

П.П.: Аз не харесвам названието "главна" - имаме няколко улици, които са жизнено важни за града ни и това, че някоя от тях би станала пешеходна не я прави главна, би станала просто пешеходната улица на града.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Подкрепям и аз! Но трябва да пишем до Диков! :)
Няма как да има промяна вече, защото на самата улица има новоизградени стълби към станцията, а също и асансьор. Единственото, което може да се направи е да се избере най-подходящият проект за улицата- настилки, осветление, детайли, които подхожат на тази улица и също на града. Предложените по-горе навеси и подобни неща не смятам за подходящи за такъв град, а по-скоро за някой морски. Всъщност имаше още един проект, който не е отразен в представянето горе, който е доста по-изчистен и добър. Не мога да го намеря, ако някой знае къде е може да го качи и тук. :)
See less See more
най-вероятно сте го виждали този проект вече, но за всеки случай ще го добавя в темата:бтв абсолютно съм убеден, че съм го срещал и в по-голям размер, но дори с Гугъл не успявам да го открия...
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Няма как да има промяна вече, защото на самата улица има новоизградени стълби към станцията, а също и асансьор. Единственото, което може да се направи е да се избере най-подходящият проект за улицата- настилки, осветление, детайли, които подхожат на тази улица и също на града. Предложените по-горе навеси и подобни неща не смятам за подходящи за такъв град, а по-скоро за някой морски. Всъщност имаше още един проект, който не е отразен в представянето горе, който е доста по-изчистен и добър. Не мога да го намеря, ако някой знае къде е може да го качи и тук. :)
Този проект ли имаш предвид?See less See more
2
 • Like
Reactions: 2
^^
Да, точно този е. Това май е същият, който качи и Фelix. Дано се реализира, а не другия. :cheers:
Много интересно, защо за пореден път трябва да се надяваме да е този или онзи проект. Защо не правят обществено обсъждане за подобни значими проекти?
Искам само да кажа, че на абсолютно всички сини лампи седят коледните гирлянди, които ни бяха подарък от не-знам-си-кой-си. Разбирам, че електрическата украсата ги мързи да я свалят и слагат.... и през годината просто не свети... но с тези гирлянди през май месец. А ние говорим за реконструкция.... Смях.

п.с. на тези рендери не виждам стоянките на такситата по самата витошка, масите на кафенетата, бараките за цветя, десетките билбордове и други елементи на градския пейзаж :)
See less See more
Ще ми се след полагане на адекватна за пешеходна зона настилка, булевардът да е максимално изчистен от обекти. Да има пейки, тук-там шадраванче и маси+чадъри от заведенията. И толкоз. Никакви сцени, павилиончета, никакви навеси, никакви простотии! Затова последните две рендъра отгоре ми допадат.
See less See more
А нямаше ли изказвания, че в крайна сметка са се спрели на някакъв микс (или по-скоро по нашенски миш-маш) от двата проекта?
1 - 20 of 7869 Posts
Top