Tegelijkertijd moet de lijn wel op sommige lijnen toeringcars inzetten om aan de hoge vraag te voldoen.Een belbus had dus volstaan. Al ligt het lage cijfer voor een groot deel natuurlijk aan corona. De luchthaven draait slechts op een laag pitje.
In Brussel zitten de bussen, trams en metro's stampvol. Corona of geen corona. Deze busbus (ik zeg liever busbus omdat deze bus de karaktistieken van een bus combineert met die van een bus) zal nooit spectaculair veel volk trekken omdat het gewoon een trage bus is, zelfs wanneer hij bijna volledig in eigen bedding gaat rijden zal het nog steeds een trage bus zijn.Door de coronacrisis kan het nog wel lang duren, voor er veel reizigers zijn voor de Ringtrambus.
Een kortere busbus? Geniaal! Misschien dan direct een model van 9 meter overwegen? de mini-busbus.De trambus van Van Hool bestaat ook in een 18-meter versie. Misschien kan men die bestellen voor dit project en de huidige trambussen voor een ander project gebruiken?
Een trolleybus van 18 meter lang. Hoera! Zo heb ik er al veel gezien.De 18 meter-versie rijdt onder meer in Genève als trolleybus.
Je zou verwonderd zijn wat men met een goede wegindeling kan bereiken. Kijk maar eens in Brussel naar de verlenging van tram 9 naar de Heizel. Nooit gedacht dat men in de Gen. Deceunincklaan een tramlijn zou kunnen aanleggen zonder aan het park te raken en toch is het dat wat nu gebeurt.... Er is echter weinig plaats. De N1 was tussen Kontich en Mechelen een driebaans weg, maar ondertussen versmald naar een tweebaans weg.
Dat heeft men uiteraard bewust zo gedaan om dat effect te verkrijgen. Maar ze zijn in de wereld veel trams zonder blitse voorkant en een bus met een blitse voorkant blijft nog altijd een bus.Het ziet er wel een blitze design uit. Vooral de voorkant heeft toch wel iets van een tram.
Men heeft een test gedaan en het idee afgevoerd omdat de dubbelgelede bus te moeilijk manoevreerbaar is.Ik ben benieuwd of Van Hool nog meer van dergelijke bussen kan verkopen aan onze Belgische vervoersmaatschappijen. In Brussel zijn er ook al voorstellen geweest om ze onder meer op lijn 71 in te zetten.
Ik ga akkoord met veel, maar zeker niet gigantisch. In de plannen voor tram 9 (https://mobilite-mobiliteit.brussels/sites/default/files/projects_attached_files/plan_1_14.pdf) ziet men dat de trambedding 6m40 inneemt. Dat is redelijk wat meer dan de parking die er was. Toegegeven, men maakt van de laan een eenrichtingstraat, met in tegenstelling tot vroeger een voetpad aan beide zijden van de straat.... Over de Gen. Deceunicklaan : parkeerplaatsen nemen gigantisch veel plaats in ...
Je kunt voor het typische tramgeluid ook nog een trambel installeren, dan krijg je een variante van: Als het er uit ziet als een eend, vliegt als een eend en klinkt als een eend, dan zal het wel een eend zijn zeker? Toegepast op dat product van Van Hool wordt dat dus: Als het er uit ziet als een tram, rijdt als een tram en klinkt als een tram, dan zal het wel een tram zijn zeker?Dat heeft men uiteraard bewust zo gedaan om dat effect te verkrijgen. Maar ze zijn in de wereld veel trams zonder blitse voorkant en een bus met een blitse voorkant blijft nog altijd een bus.
Alle bussen die de laatste jaren bij de MIVB zijn geleverd hebben ook zo'n belletje. Dat is er gekomen omdat het geluid van dat belletje minder agressief overkomt dan de traditionele claxon. In het centrum van Brussel hoor je de chauffeurs geregeld gebruik maken van hun belletje.Je kunt voor het typische tramgeluid ook nog een trambel installeren, dan krijg je een variante van: Als het er uit ziet als een eend, vliegt als een eend en klinkt als een eend, dan zal het wel een eend zijn zeker? Toegepast op dat product van Van Hool wordt dat dus: Als het er uit ziet als een tram, rijdt als een tram en klinkt als een tram, dan zal het wel een tram zijn zeker?![]()
Zodus is de naam trambus door de firma van Hool niet zo slecht gevonden: Het ziet eruit als een tram en het klinkt als een tram.Alle bussen die de laatste jaren bij de MIVB zijn geleverd hebben ook zo'n belletje. Dat is er gekomen omdat het geluid van dat belletje minder agressief overkomt dan de traditionele claxon. In het centrum van Brussel hoor je de chauffeurs geregeld gebruik maken van hun belletje.
Vermits alle bussen tegenwoordig zo'n belletje hebben, zijn het dus allemaal trambussen.Zodus is de naam trambus door de firma van Hool niet zo slecht gevonden: Het ziet eruit als een tram en het klinkt als een tram.![]()
De beroemde busmetro!Het is zoals in Parijs waar een deel van de metrostellen ook op rubberbanden rijdt.![]()