SkyscraperCity banner

3961 - 3980 of 4017 Posts

·
Registered
Joined
·
837 Posts
Toch vreemd hoor. Ze buizen op alles, en halen op 1 punt nog net een neutraal. Conclusie van de politiek: De Lijn heeft de benchmark doorstaan en mag nog 10 jaar verderdoen. Euhm excuseer?

Wel lijkt de studie zelf een redelijk correcte vergelijking te maken tussen de verschillende OV-bedrijfen. Al wordt de nadruk verhoudingsgewijs wat te weinig gelegd op wat voor de reiziger belangrijk is, de conclusie die je objectief uit de studie trekt is wel degelijk dat De Lijn het níet goed doet.

(Het neutrale punt komt doordat goedkope prijzen en aandacht voor duurzaamheid (deze laatste betwist ik) een slechte aanbodskwaliteit en reizigerstevredenheid uitbalanceren. M.i. is deze laatste set van indicatoren ook de belangrijkste voor de reizigers zelf, de rest heeft al wat vaak met kosten voor de overheid te maken).
Had het voorspeld - spijtig genoeg - dat de resultaten van die benchmark niets gingen uitmaken. De beslissing om De Lijn te laten verder doen met monopolie stond al lang vast. En voor de 'evaluatie' en 'opvolging' gaat dit hetzelfde zijn. Of De Lijn verbetert of verslechtert, de resultaten maken niets uit. En de belangrijkste benchmark, die met de reizigers, comfort, frequnetie, snelheid, informatie, ... dat interesseert De Lijn/politiek niet. Dus alles zit vast in een status-quo. De 10 - 15 jaar achterstand die De Lijn (en Vlaams stenen tijdperk OV-beleid heeft) zal tegen 2030 nog eens 1 of 2 decennia extra achterstand hebben op het buitenland. Wat we zelf doen, doen we beter? Helaas niet ... Vlaanderen is zeker geen goede leerling.

En op vele beleidsvlakken scoort Vlaanderen barslecht. Je ziet het nu met die vaccinatie ook, gewoonweg een ramp ... wel beloven dat tegen de zomer de meerderheid gevaccineerd zal zijn? Eerst zien en dan geloven. De zomer begint maandag 21 juni, benieuwd of dan 3.000.000 miljoen Vlamingen ingeënt zullen zijn. En uiteindelijk zal het de politiek hun schuld niet zijn dat er te laat, en te weinig vaccins werden gekocht via de EU, dat er te laat en te weinig naalden en spuiten zijn aangekocht, dat de organisatie in centra in het honderd loopt, dat Pfizer nu merkt dat we als 6-7 vaccins uit een flacon halen dan minder flacons levert, dat de ministers van volksgezondheid de geheimhoudingsclausule en passant schenden (met de prijzen van de vaccins), ... België = Absurdistan (en Vlaanderen is een slechte leerling van Absurdistan).
 

·
Registered
Joined
·
837 Posts
Vlaams Parlement: Nieuwe aanbesteding bussen De Lijn

Verslag over de nieuwe aanbestedingsprocedure van De Lijn voor elektrische bussen. Nadat de vorige geannuleerd werd. En de doelstellingen voor vergroening van de busvloot van De Lijn.
Compleet van de pot gerukt. De Vlaamse overheid heeft De Lijn gevraagd (of verplicht) de voorwaarden voor de aanbesteding voor de electrische bussen aan te passen zodat Van Hool kan meedoen.

Van Hool kan toch meedingen naar megaorder e-bussen De Lijn

De Lijn wil 1 miljard euro investeren in 970 elektrische bussen. Dat doet de vervoersmaatschappij om dieselbussen uit de faseren en de doelstellingen wat vergroening betreft te halen. Om te beginnen worden er tweehonderd e-bussen aanbesteed, maar Van Hool botste op strengere selectiecriteria. Busbouwers die wilden meedingen, moesten oorspronkelijk kunnen aantonen dat ze de afgelopen drie jaar minstens 150 e-bussen leverden. Dat kan de busbouwer uit Koningshooikt (Lier) niet. De eerste elektrische bussen rijden er nog maar recent buiten.

En de eerste electrische bus van Van Hool is een TOURINGCAR? OMG! :oops::devilish:(n):unsure:
 

·
Registered
Joined
·
545 Posts
Het is de fout van Van Hool dat ze niet kunnen meedingen, echt schandalig. Hopelijk gaat de aanbesteding naar VDL die in Roeselare al jaren prachtige elektrische bussen bouwt...
 

·
Registered
Joined
·
5,266 Posts
Ge begrijpt het niet helemaal: Roeselare = CD&V terwijl Koningshooikt = Lier = NVA en Vlaanderen = NVA. Ze zullen nog net niet zeggen dat Van Hool de aanbesteding moet krijgen, maar de producent moet minstens in beeld komen.
 
  • Like
Reactions: 'stellung

·
Registered
Joined
·
1,963 Posts
Ge begrijpt het niet helemaal: Roeselare = CD&V terwijl Koningshooikt = Lier = NVA en Vlaanderen = NVA. Ze zullen nog net niet zeggen dat Van Hool de aanbesteding moet krijgen, maar de producent moet minstens in beeld komen.
En de verantwoordelijke minister is O-VLD.
 

·
Registered
Joined
·
5,266 Posts
Volgens ATV werd de procedure voor de aankoop van die bussen al eens stopgezet in september 2020 omdat er een "wijzing (sic) van de set-up om technische, operationele, financiële en strategische redenen" nodig was. Mogelijk werd toen de procedure herschreven in functie van één of enkele producenten en komt daar nu protest tegen. Het is al wel duidelijk dat het in deze soap nauwelijks over prijs of kwaliteit gaat.
 

·
Registered
Joined
·
5,234 Posts
Had het voorspeld - spijtig genoeg - dat de resultaten van die benchmark niets gingen uitmaken. De beslissing om De Lijn te laten verder doen met monopolie stond al lang vast.
Het is een gemakkelijkheidsoplossing.

1. De Lijn gaat nog 2 van haar 3 huidige taken blijven uitvoeren. De exploitatie is natuurlijk de gekendste, maar wat is het alternatief? Men moet realistisch zijn. Het Nederlands systeem is niet onlogisch (concessies) maar die moeten - terecht - bussen en personeel overnemen aan hun huidige voorwaarden. Stel dat Keolis de stadsdiensten van Antwerpen zou binnen halen: dan moeten zij het personeel aan die voorwaarden overnemen, en er ook nog winst op maken. En de snelheidsboetes van dat personeel betalen en die van de andere werknemers van Keolis niet, die ook nog minder betaald worden en slechtere uurroosters hebben. Nog eens: wie wil dat overnemen? Het is wettelijk verplicht.
2. Er zijn nu de lijnen die in eigen beheer worden gereden, en andere lijnen uitbesteed. De reiziger zou het verschil niet mogen merken, en dat klopt grotendeels, behalve bij stakingen: dan rijden die onderaannemers wel en bij De Lijn zelf zijn er in het beste geval gaten, in het slechtste niets. Maar exploitatief is er eigenlijk weinig verschil.
3. Dan komen we tot de tweede taak: de IT, dienstverlening (buiten exploitatie) en reizigersinformatie. Dat blijft en daar scoort de Lijn slecht in. Maar ook hier is de vraag: wat was het alternatief? Enerzijds moeten die mensen (en het zijn er veel) ook overgenomen worden, anderzijds zal er nog veel meer geld tegenaan gesmeten moeten worden.
4. De planning gebeurt nu wel door de vervoersregio's: die bepalen nu zelf de lijnen en dat gebeurt niet meer door De Lijn zelf.

De exploitatie uitbesteden is theoretisch mogelijk, in de praktijk moet de operator alles en iedereen overnemen.
Hetzelfde geldt voor de IT & co: welk bedrijf wil die puinhoop (met personeel en al) overnemen?

Een oplossing heb ik niet. De minister kan enkel beleefd vragen wat efficiënter te gaan werken en de geldkraan niet harder open draaien. En dat gebeurt al jaren, met de gekende gevolgen: ze gaan niet efficiënter werken, want ze krijgen er geen extra geld voor.


Compleet van de pot gerukt. De Vlaamse overheid heeft De Lijn gevraagd (of verplicht) de voorwaarden voor de aanbesteding voor de electrische bussen aan te passen zodat Van Hool kan meedoen.
Hier heeft iedereen gelobbyd... behalve Van Hool. Zij produceren in Lier al jaren geen lijnbussen meer - behalve die luxueuze Exquiciti's - en hebben geen recente lijnbussen meer in hun catalogus.
Het grootste deel zijn dieselbussen (allen + 10 jaar oud), een prototype hybride fuel cell en een enkele A330 hybride. Dit doet me allemaal denken aan een of andere oude mercerie naast de kerk, die al 20 jaar dezelfde zaken in haar etalage heeft staan...

Een van de redenen dat ik hier niet veel meer post, is dat ik op een andere website actiever ben. Daar hou ik me onder andere bezig met het bijhouden van databases van elektrische bussen.
Er zijn nu tal van fabrikanten en modellen (in alle maten en soorten, zelfs dubbeldek in het V.K.) die eigenlijk succesvol zijn: ik zie ze in een hoop steden en landen verschijnen. Solaris: 594 geregistreerde voertuigen in de database, over gans Europa, inclusief Brussel. Mag ook gezegd worden... Wellicht zijn er nog meer, maar de teneur is: Van Hool heeft de boot gemist. Die achterstand halen ze nooit meer in: ze hebben geen basismodel (of gaan ze nog proberen die A360 elektrisch te maken?) en amper of geen ervaring ermee.

De overheid of De Lijn had de aanbesteding juist uitgeschreven, analoog trouwens aan hetgeen met trams gebeurt: daar willen ze ook liefst een beproefd model en niet een of andere charlatan die iets op papier tekent dat in de praktijk onwerkbaar is. Voor elektrische bussen geldt hetzelfde principe...

Of Van Hool überhaupt mee gaat dingen (en waarmee?) is de vraag. Maar ze zetten de deur wel open voor iedereen: willen we een Breda bus hier ? Of die ene AMZ elektrische bus, die sinds 2012 al in 12 steden heeft proefgereden, nu in Krakow zit, maar waar er nog geen enkele bestelling van geplaatst is? En probeer maar AMZ of Breda uit te sluiten als net de clausule van minstens 150 bussen eruit gebonjourd is. Die stappen gelijk naar de rechter.

Uitgeknipt uit uw originele post, maar volledig juist: dit is absurdistan. Een aanbesteding herformuleren om een lokale producent de kans te geven om mee te dingen terwijl die zelfs geen passende producten heeft.
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Het is een gemakkelijkheidsoplossing.

1. De Lijn gaat nog 2 van haar 3 huidige taken blijven uitvoeren. De exploitatie is natuurlijk de gekendste, maar wat is het alternatief? Men moet realistisch zijn. Het Nederlands systeem is niet onlogisch (concessies) maar die moeten - terecht - bussen en personeel overnemen aan hun huidige voorwaarden. Stel dat Keolis de stadsdiensten van Antwerpen zou binnen halen: dan moeten zij het personeel aan die voorwaarden overnemen, en er ook nog winst op maken. En de snelheidsboetes van dat personeel betalen en die van de andere werknemers van Keolis niet, die ook nog minder betaald worden en slechtere uurroosters hebben. Nog eens: wie wil dat overnemen? Het is wettelijk verplicht.
2. Er zijn nu de lijnen die in eigen beheer worden gereden, en andere lijnen uitbesteed. De reiziger zou het verschil niet mogen merken, en dat klopt grotendeels, behalve bij stakingen: dan rijden die onderaannemers wel en bij De Lijn zelf zijn er in het beste geval gaten, in het slechtste niets. Maar exploitatief is er eigenlijk weinig verschil.
3. Dan komen we tot de tweede taak: de IT, dienstverlening (buiten exploitatie) en reizigersinformatie. Dat blijft en daar scoort de Lijn slecht in. Maar ook hier is de vraag: wat was het alternatief? Enerzijds moeten die mensen (en het zijn er veel) ook overgenomen worden, anderzijds zal er nog veel meer geld tegenaan gesmeten moeten worden.
4. De planning gebeurt nu wel door de vervoersregio's: die bepalen nu zelf de lijnen en dat gebeurt niet meer door De Lijn zelf.

De exploitatie uitbesteden is theoretisch mogelijk, in de praktijk moet de operator alles en iedereen overnemen.
Hetzelfde geldt voor de IT & co: welk bedrijf wil die puinhoop (met personeel en al) overnemen?

Een oplossing heb ik niet. De minister kan enkel beleefd vragen wat efficiënter te gaan werken en de geldkraan niet harder open draaien. En dat gebeurt al jaren, met de gekende gevolgen: ze gaan niet efficiënter werken, want ze krijgen er geen extra geld voor.
Ik denk dat de enigste oplossing is om ineens alles te privatiseren. D.i. blanco beginnen met nieuw personeel zonder al die verworvenheden.
 

·
Registered
Joined
·
5,266 Posts
Het klinkt misschien als een sprookje, maar ik denk dat er vooral bij de uitvoerende taken ook wel wat expertise aanwezig is bij De Lijn. Die moet nu toch niet meteen met het badwater weggegooid worden. Het management aanpakken en zuiveren van politieke parasieten lijkt mij voldoende.
 

·
Registered
Joined
·
7,813 Posts
Die private bedrijven moeten ook mensen aanwerven hé
 

·
Registered
Joined
·
5,266 Posts
Bij schrapping van de 'verworvenheden' zou het net voor die mensen een financiële aderlating zijn terwijl de parasieten zich wel in een ander (semi)overheidsbedrijf zullen nestelen mét behoud van de 'verworvenheden'
 

·
Registered
Joined
·
627 Posts
Het klinkt misschien als een sprookje, maar ik denk dat er vooral bij de uitvoerende taken ook wel wat expertise aanwezig is bij De Lijn. Die moet nu toch niet meteen met het badwater weggegooid worden. Het management aanpakken en zuiveren van politieke parasieten lijkt mij voldoende.
Ik denk dat je hier echt wel gelijk hebt: als men er gewoon voor zorgt dat de "medewerkers" zonder pijnlijke maatregelen overgeheveld worden naar een nieuwe structuur waar de "lange armen" geen invloed hebben, en de "tegenwerkers" kan je er dan nog uit kieperen als ze niet steeds in bescherming kunnen genomen worden door mensen voor wie De lijn vooral dient om de eigen belangen te verbeterern.
(in deze kan je de naam "De lijn" ook door een aantal andere overheidsbedrijven vervangen, zoals NMBS, daar is exact dezelfde oplossing nodig)
 

·
Registered
Joined
·
1,963 Posts
Het klinkt misschien als een sprookje, maar ik denk dat er vooral bij de uitvoerende taken ook wel wat expertise aanwezig is bij De Lijn. Die moet nu toch niet meteen met het badwater weggegooid worden. Het management aanpakken en zuiveren van politieke parasieten lijkt mij voldoende.
En over wat voor expertise heb je het juist? De expertise in constant te staken? Of de expertise om met belastingsgeld te smossen om een eigen systeem te maken dat je zo out-of-box elders kan aankopen. Denk aan Retibo en de real-timeborden.
 

·
Registered
Joined
·
1,963 Posts
Bij schrapping van de 'verworvenheden' zou het net voor die mensen een financiële aderlating zijn terwijl de parasieten zich wel in een ander (semi)overheidsbedrijf zullen nestelen mét behoud van de 'verworvenheden'
Waarom hebben momenteel de werknemers van De Lijn Antwerpen de "verworvenheden" van de Miva en die van Gent niet. Eén bedrijf, dezelfde arbeidsvoorwaarden voor gelijkaardig personeel zou ik zeggen. In Antwerpen zijn ze wel solidair als het op staken aankomt maar niet om te werken onder dezelfde voorwaarden van hun collega's elders.
 

·
Registered
Joined
·
5,266 Posts
Er zitten ook goede chauffeurs, tekenaars, IT-ers, ingenieurs en koffiemadammen bij De Lijn ;)

Dat werknemers binnen een zelfde bedrijf bij verschillende vestigingen op een verschillende manier verloond worden is niet zo vreemd, de verloning wordt altijd mee bepaald door de gemiddelden in de omgeving. Dat dat ook zou gelden voor de arbeidsvoorwaarden is andere koek.
 

·
Registered
Joined
·
3,049 Posts
Bij overnames / fusies worden in de regel de arbeidsvoorwaarden overgenomen. Het is immers een iniatief van de werkgever dat je als werknemer overkomt. Je kan de arbeids- en loonvoorwaarden harmoniseren (iets gelijkswaardigs aanbieden), maar dit is niet evident, tenzij je er al werkgeven meer geld tegenaan gooit. (het smeermiddel voor de vakbonden/werknemers).

Je zal dit bij heel veel grotere organisaties zien. Dit maakt de personeelsadministratie vaak ook erg complex. Gelijke voorwaarden voor zelfde werk bestaat maar in weinig (grotere) organisaties die gegroeid zijn door overnames of fusies. De arbeidsreglementen kan je gemakkelijker gelijk trekken en daar moet je dan ook de prioriteit op zetten. Contractvoorwaardes blijven meestal, en sterven uit (vertrekkende personeelsleden, promoties (deels), pensioenen, etc).
 

·
Registered
Joined
·
1,963 Posts
Bij overnames / fusies worden in de regel de arbeidsvoorwaarden overgenomen. Het is immers een iniatief van de werkgever dat je als werknemer overkomt. Je kan de arbeids- en loonvoorwaarden harmoniseren (iets gelijkswaardigs aanbieden), maar dit is niet evident, tenzij je er al werkgeven meer geld tegenaan gooit. (het smeermiddel voor de vakbonden/werknemers).

Je zal dit bij heel veel grotere organisaties zien. Dit maakt de personeelsadministratie vaak ook erg complex. Gelijke voorwaarden voor zelfde werk bestaat maar in weinig (grotere) organisaties die gegroeid zijn door overnames of fusies. De arbeidsreglementen kan je gemakkelijker gelijk trekken en daar moet je dan ook de prioriteit op zetten. Contractvoorwaardes blijven meestal, en sterven uit (vertrekkende personeelsleden, promoties (deels), pensioenen, etc).
En bij De Lijn Antwerpen zijn die contractvoorwaarden blijkbaar nog altijd niet uitgestorven na 30 jaar.
Zelfs het aantal contractueel vastgelegde stakingsdagen per jaar zitten er nog altijd in.
 

·
Registered
Joined
·
5,234 Posts
Bij overnames / fusies worden in de regel de arbeidsvoorwaarden overgenomen. Het is immers een iniatief van de werkgever dat je als werknemer overkomt. Je kan de arbeids- en loonvoorwaarden harmoniseren (iets gelijkswaardigs aanbieden), maar dit is niet evident, tenzij je er al werkgeven meer geld tegenaan gooit. (het smeermiddel voor de vakbonden/werknemers).
Exact. Nu vertaald naar De Lijn: uiteindelijk zou de overheid meer moeten gaan betalen dan ze nu al doet, want een overnemer zal meer geld vragen, want die moet ook nog winst maken, bovenop de kostprijs van De Lijn nu.
Falcone schreef ergens dat de gebruiker geen keuze heeft: dat is ook de beredenering van zowel De Lijn zelf als van hun vakbonden. Dit klopt maar tot zover het hun eigen winkel betreft, maar als het over mobiliteit gaat, dan heeft de consument dikwijls (maar ook niet altijd) meer keuzes of mogelijkheden. Het is trouwens geen toeval dat De Lijn nu tijdens de vakantieperiodes staakt en niet meer tijdens werkweken: heel wat mensen werken nu van thuis uit.
Maar natuurlijk heeft Falcone wel ergens gelijk: toen men Sabena failliet liet gaan, was er wat tijdelijke hinder, maar eigenlijk kon en kan men zonder: er zijn alternatieven. Idem dito met de R.M.T.: Oostendenaars moeten nu wel een grote omweg maken om in Engeland te geraken, maar de rest van de bevolking kan perfect zonder. En natuurlijk geldt hetzelfde voor de Brantano's en Blokkers van deze wereld.
Een openbaar vervoer bedrijf failliet laten gaan van de grootte van De Lijn, of gewoon opdoeken, kan niet: het is niet dat men vandaag de boel sluit en morgen er iemand anders het heel openbaar vervoer netwerk gaat verzorgen.
Ik ken 3 precedenten: 2 kleine pachters en een trambedrijf. Toen die pachters (die maar een beperkt aantal ritten verzorgden op het netwerk van De Lijn) failliet gingen, moest holderdebolder oplossingen gezocht worden. Die werden ook gevonden, maar gedurende enkele dagen zijn er toch ritten en lijnen weggevallen. En dan gaat het over pakweg telkens maximaal 10 bussen, misschien 7 tegelijk die moesten rijden.
In Gera heeft een curator de boel draaiend gehouden, maar wel een hoop balast eruit gebonjourd.
Om maar even te zeggen: het is geen eenvoudige materie.

Je zal dit bij heel veel grotere organisaties zien. Dit maakt de personeelsadministratie vaak ook erg complex. Gelijke voorwaarden voor zelfde werk bestaat maar in weinig (grotere) organisaties die gegroeid zijn door overnames of fusies. De arbeidsreglementen kan je gemakkelijker gelijk trekken en daar moet je dan ook de prioriteit op zetten. Contractvoorwaardes blijven meestal, en sterven uit (vertrekkende personeelsleden, promoties (deels), pensioenen, etc).
En dan zit je nog met verschillende soorten C.A.O's. Er bestaan er die gebetonneerd zijn, andere zijn tijdelijk (voor een bepaalde periode). Bij ons hadden ze ooit voor een beperkte groep zo'n gebetoneerde C.A.O. gemaakt. Dat zorgde dan gedurende jaren voor wrevel bij de anderen, waarna de werkgever uiteindelijk de voorwaarden van die C.A.O. stelselmatig (jaar na jaar) voor iedereen geldig heeft gemaakt.
Loonbeleid is inderdaad iets lastig: iedereen kijkt naar zijn of haar loon. Maar het zal iets eenvoudiger zijn om een chauffeur in Roeselare of Maaseik te vinden dan in Antwerpen en hetzelfde geldt voor technici... en ongeveer al de rest. Het is echter moeilijk om aan iemand uit Roeselare uit te leggen dat die een kleiner uurloon zal krijgen dan zijn of haar collega uit Antwerpen...

Ik verdedig De Lijn noch de Overheid hier, maar een pasklare is oplossing is er niet en daarom had de Overheid geen andere keuze dan de Lijn terug als interne operator aan te duiden. Of hadden ze moeten voorstellen dat de N.M.B.S. het maar gaat proberen? Hun baas komt er vandaan...
 
3961 - 3980 of 4017 Posts
Top