SkyscraperCity Forum banner
1 - 18 of 18 Posts

·
Banned
Joined
·
3,385 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Iemand al gezien? ziet er gaaf uit, hangt zo rond de 14de verdieping, kunstproject of zo? iemand fotos gemaakt?

er is ook een megaei op straat te zien.....aha

Heb totaal geen idee waar dit over gaat maar hopelijk weten jullie meer!
 

·
Banned
Joined
·
3,385 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Hebbes:

Een vogel is neergestreken…..

Een zwaluw heeft zijn nest gebouwd tegen een glazen woontoren van het Weena te Rotterdam. Juist op deze plek, hoog boven het verkeer, hangt de meeste fijnstof. Rotterdam heeft de hoogste CO2-uitstoot van de Randstad en de Randstad is het meest vervuilde gebied van Europa. Toch heeft een vogel er vannacht zijn nest gebouwd...

Het grillige nest weerkaatst in het gebouw en houdt de stad een spiegel voor. Rotterdam bouwt en bouwt. Er komt zelfs een nieuwe groene buitenplaats bij. Daarvoor moeten eerst wel honderden bomen worden gekapt. Het nest aan de toren toont het heikele evenwicht tussen de leefruimte voor de mensen, de economie en de natuur.

"Hebben alle vogels nesten begonnen, behalve ik en jij. Waarop wachten wij nu?", verzuchtte eens een middeleeuwse jonge geestelijke. Deze zin ging over de liefde, maar het verhaal van de zwaluw gaat over meer dan de liefde alleen. De vogelman wil de stad omarmen, dat gaat over hoop, geloof, dood en nieuw leven na de dood.

De voorstelling duurt van zonsopgang tot zonsondergang, zeven dagen lang. Het Weena loopt van het station CS naar het Hofplein.

Het nest is het eerste kunstproject in een reeks die kunstenares-curator/tuinvrouw Anne Mieke Backer voor de nieuwe woonwijk Park Zestienhoven heeft ontwikkeld in opdracht van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst.
Het nest is een voorstelling van de Belgische theatermaker Benjamin Verdonck en het Toneelhuis Antwerpen.

Vanaf 16 mei is de Weenatoren aan het Weena in hartje Rotterdam het toneel van een verrassend schouwspel. Aan de 14e verdieping van deze markante reus in het Rotterdamse stadsgezicht hangt vanaf vandaag een mansgroot zwaluwnest. Van hieruit zal de Belgische kunstenaar Benjamin Verdonck een zeven dagen durende spraakmakende performance opvoeren. Elke dag heeft haar eigen karakter, met scènes die duidelijk maken wat er de vorige dagen is gebeurd en die nieuwsgierigheid opwekken naar wat komen gaat.

De performance is gebaseerd op parallellen die getrokken kunnen worden tussen mensen en vogels. Vraag mensen wat ze het liefste zouden willen kunnen, en het antwoord luidt; vliegen. Kinderen die zelfstandig gaan wonen, vliegen uit. Ergens passende woonruimte vinden, voelt als een veilig nest. Mensen en vogels. Wonen en nestelen. Onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De fascinerende performance Het Nest is een evenement om niet te missen. Zoals ook de Weenatoren zelf niet te missen is. Voor nestzoekers is daar woonruimte te huur en te koop.

Over de performance Het Nest leest u meer via www.nest-rotterdam.nl.

Zie ook http://www.youtube.com/watch?v=xgA5-f2iSI8

lol
 

·
Premium Member
Joined
·
35,828 Posts
Rotterdam heeft de hoogste CO2-uitstoot van de Randstad en de Randstad is het meest vervuilde gebied van Europa.
Wat een absolute onzin. De meestal vanuit de westhoek komende wind in ons land (schone Atlantische en Noordzeelucht) schoont de lucht in NL en Rotterdam enorm op. In Rotterdam is de scheepvaart de grootste vervuiler, daarna de industrie. De auto is hierin vrijwel verwaarloosbaar.

Daarnaast wordt in Oost-Europa (voormalig Oostblok exclusief de voormalige DDR) tig keer zoveel vervuild als in Nederland. Denk o.m. aan het grote aantal extreem vervuilende ouderwetse kolencentrales of nog veel erger, de bruinkool centrales die er staan.

Gekoppeld aan een sterk verouderde, dus vervuilende industriele basis (wordt daar langzamerhand wel beter) en een t.o.v. Nederland sterk verouderd en veel sterker vervuilend wagen- en vrachtwagenpark, (wordt ook langzaam beter in Oost Europa), is de vervuiling daar helaas op een niveau dat echt niet vergelijkbaar is met Nederland.

Het idee van het vogelnestje is leuk, maar de volksverlakkerij met al deze onbewezen feiten, de bekende milieupropaganda, hoort daarbij niet wat mij betreft!
 
Joined
·
35,469 Posts
Prachtig dat vogelnest. Maar die onzin erbij is inderdaad op het lachwekkende af. Dat is ook het probleem bij veel milieubewegingen, ze praten elkaar na maar weten niet waar ze het over hebben. CO2 en luchtvervuiling is maar gewoon hetzelfde en Rotterdam is er natuurlijk het ergste aan toe, het zwarte gat van de wereld waar alles naartoe gezogen wordt.

Vraag me af of die mensen wel eens in Parijs, London, Athene etc geweest zijn...
 

·
Registered
Joined
·
896 Posts
Londen is idd echt erg, m'n oom werkte/woonde daar en m'n tante klaagde dat de witte boorden van z'n overhemt weer zwart waren als hij aan het einde van de dag thuis kwam. Zelfs op een 'smogdag' hier in Rotjeknor is het nog niet zo erg.
 

·
Bas
Joined
·
15,913 Posts
Het valt reuze mee met de luchtvervuiling in Rijnmond, temeer omdat het er altijd waait, en dan meestal nog wel uit de zuidwesthoek. Het is ver gezocht om zo`n nepnest aan de Weenatoren te hangen en d`r zal ook nooit enige roofvogel in wonen.

Kijk, iets verder om de hoek bij Blijdorp Zoo hebben ze nog altijd dat ooievaarsnest aan een hoogspanningspaal naast de spoorlijn, en dat getuigt dus van het gegeven, dat de natuur zich in Rotterdam in de loop der jaren prima heeft aangepast. En wie wel eens in Europoort is geweest, ziet dat daar ook een vorm van goed natuurbeheer aanwezig is. Ik heb daar verschillende roofvogels zien vliegen.
 

·
The only way is up
Joined
·
91,341 Posts
Er zit dus een of andere dorpsgek in.

AD:
Vogelman nestelt zich in Weenatoren
ROTTERDAM - Verbaasde blikken bij de Weenatoren in hartje Rotterdam. Wie hangt daar in dat reuzennest op de veertiende verdieping aan de gevel?

De vogelman.
De vogelman die zich afgelopen vrijdag op vijftig meter hoogte heeft genesteld blijkt de Vlaamse theatermaker Benjamin Verdonck (1972).

De vogelman geeft geen tekst en uitleg gedurende het zevendaagse kunstproject. Passanten proberen contact te leggen door hard naar boven te roepen. Maar vragen beantwoordt hij steevast met een fluitje. Na zonsondergang maakt de vogelman zich onzichtbaar. Zijn snavel gaat pas weer open bij zonsopgang.

„Het is de bedoeling dat de vogelman voorlopig een mysterie blijft,’’ zegt Marjolijn van der Meijden van Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, een van de partners in het kunstproject. „Elke dag laat de vogelman iets meer van zichzelf zien. Waartoe dat leidt, ziet het publiek overmorgen als de voorstelling afloopt.’’ De link met de nieuwe woonwijk Park Zestienhoven zal het publiek niet direct leggen als het de vogelman ziet. „Op een ludieke wijze laten we zien dat dat je je in Rotterdam heel goed kunt nestelen.’’ zegt wethouder Hamit Karakus van wonen en ruimtelijke ordening.
www.nest-rotterdam.nl

Copyright
FOTO CEES KUIPER
 

·
Registered
Joined
·
14,162 Posts
Het is dus een reclamestunt. Leuk bedacht.

Wat de vervuiling valt het in Rotterdam zeker mee.
Als ik een dag door Odessa loop, ziet mijn witte overhemd er echt niet meer wit uit. De reden zijn niet de kolencentrales (in Oost-Europa wordt toch vooral kernenergie gebruikt, behalve in de mijnbouwgebieden), ook niet de fabrieken (die zijn vaak gesloten, de lucht- en waterkwaliteit is daardoor enorm toegenomen), maar de auto's. Niet de Porsche Cayennes of de BMW X5'en, ook niet de bussen (zijn trolleybussen), maar de afgedankte auto's uit vooral Nederland en Duitsland. Daaraan zie je dat het autoverkeer in Nederland (op de vieze stadsbussen na) tegenwoordig erg schoon is.
De scheepvaart is inderdaad de grootste vervuiler in Rotterdam. Wat de fijnstofonzin betreft komt er veel vanaf de Noordzee binnenwaaien (natuurlijke stof, maar ook Londen).
Ik hoop dat de Nederlandse politici weer eens wat realiteitszin gaan vertonen.
 

·
Administrator
Joined
·
30,765 Posts
Het nest is een refentie naar de slogan van Laag Zestienhoven, verwijzend naar het oudste bewaard gebleven Nederlandse zinnetje: "Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu wat unbidan we nu" ('Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve jij en ik; waar wachten we nog op?').
 
1 - 18 of 18 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top